You are on page 1of 35

Politici privind

, oritatile min etnice n Europ a


CRDE

CUPRINS
1. MINORITI N EUROPA..................................................................1 Diversitatea lingvistic a Europei Diversitatea etnic a Europei Exemple pozitive de acomodare a diversitii Cazuri de insucces n abordarea diversitii n Uniunea European Minoriti n rile candidate 2. POLITICI DE PROMOVARE A DREPTURILOR MINORITILOR N EUROPA.........................................................11 Organizaia pentru Securitate i Cooperare n Europa Planul Balladur sau Pactul pentru Securitate i Stabilitate n Europa Consiliul Europei 3. POLITICI DE PREVENIRE A DISCRIMINRII I DE PROTECIE A MINORITILOR LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE...............15 I.Prevederi legislative II.Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene III.Criteriile de la Copenhaga IV.Programe de finanare pentru promovarea i protecia minoritilor V. Politici culturale n Uniunea European 4. PROTECIA MINORITILOR N ROMNIA................................24 Minoriti etnice n Romnia Politici fa de minoriti n Romnia:

n mod tradiional Uniunea European este asociat cu uniformitatea regulilor impuse, precum piaa comun sau moneda unic. Provocarea pentru Uniunea European const n gsirea unui echilibru ntre uniformitatea regulilor economice i diversitatea pe care o presupune multitudinea de tradiii, culturi, grupuri etnice care triesc ntre graniele sale, diversitate care se va mbogi i mai mult dup aderarea statelor candidate. Integrarea n Uniunea European nu presupune pierderea identitii, nlocuirea identitii etnice sau naionale cu cea european. Uniunea ofer un cadru comun care permite ntlnirea dintre culturi, dintre tradiiile popoarelor care sunt membre ale sale. Astfel devine un spaiu n care, prin interaciunea diversitii etnice, religioase, lingvistice se stimuleaz creativitatea i mbogirea reciproc.

1.

Minoriti n Europa

Comparativ cu alte pri ale lumii, precum Australia i Africa, unde numrul limbilor vorbite ntr-o ar este uneori de ordinul zecilor, statele europene se consider monolingve, puine dintre ele fiind bilingve, trilingve, etc. Dac numrm limbile minoritilor naionale sau regionale vorbite pe lnga limbile oficiale din Uniunea European i rile candidate, ajungem la 5060 de limbi. Pentru o imagine complet a diversitii lingvistice a Europei trebuie s lum n considerare i cazurile, n special ale imigranilor, care vorbesc mai mult de o singur limb, utiliznd limba oficial la coal sau n relaiile cu autoritile, i alte limbi n medii informale. Dei nu exist statistici care s indice din acest punct de vedere diversitatea european, la o numrare s-ar ajunge la ordinul sutelor.

Diversitatea lingvistic a Europei

Diversitatea etnic a Europei

n Europa se regsesc trei tipuri de minoriti etnice:

1. Populaiile indigene care se regseau pe actualul

teritoriu al Europei nainte de popularea acesteia prin succesive valuri migratoare. Un astfel de grup este populaia Sami sau lapon din Suedia, Norvegia i Finlanda. Elementele principale ale culturii lapone sunt: cresctoriile de reni (au dreptul la turm de 300500 de reni per cap de familie), poemele muzicale ritmice specifice yoik, transportul cu sniile trase de reni, o via apropiat de natur. n trecut au dus o via mai mult nomad, fiind forai ulterior s se stabileasc. Pentru a veni n sprijinul pstrrii motenirii lingvistice, statele scandinave au introdus o serie de msuri care susin sistemul educaional n limba matern. Inuiii ocup o prticic micu a insulei Groenlanda, a crei suprafa e acoperit trei sferturi cu ghea. Inuiii groenlandezi se mpart n trei grupuri lingvistice, i n general se numesc Kalaallit. Originea lor pe trmul gheii dateaz de acum 4.500 ani, cnd au sosit primele grupe de migratori ce i-au stabilit aici aezmintele. Populaia a fost convertit la Luteranism, dar de fapt religia lor e un religios, mbinnd cretinismul cu cosmologia inuit. n 1953, statutul colonial al Groenlandei a fost abolit, aceasta devenind parte component a Regatului Danemarcei. Limba oficial a rmas groenlandez de vest, nvat n coli, utilizat n media, administraie, servicii religioase, literatur. ara de origine n principal din motive politice sau economice. Dou tipuri de imigrani se regsesc pe teritoriul U.E.: ceteni ai unui stat membru care locuiesc n alt stat pe teritoriul U.E., care datorit liberei circulaii n Uniune nu sufer din cauza discriminrii i a prejudecilor. Un exemplu interesant n acest sens este Andorra, unde populaia majoritar este alctuit din imigrani, majoritatea ceteni spanioli, persoanele care dein cetenie andorrian fiind n numr de 18,4%. Cel de-al doilea tip de imigrani este reprezentat de gru-

2. Imigranii sunt grupuri care au decis s i prseasc

puri provenind din exteriorul Uniunii Europene, fie de pe continent, n special din Europa Central i de Sud-Est, fie din afara acestuia: turcii i kurzii n Germania, Belgia; algerienii, marocanii, tunisienii n Frana; albanezii, marocanii, slovenii, tunisienii n Italia, vietnamezii, chinezii, indienii, pakistanezii n Marea Britanie (n special imigrani provenind din rile membre ale Commonwealth), turcii, indonezienii, marocanii n Olanda, marocanii n Spania etc. n cele mai multe cazuri aceste grupuri, n special noneuropeni de religie islamic, se confrunt cu prejudecile populaiei majoritare i cu practicile discriminatorii. Discriminarea se manifest prin intoleran, abuz, recurgere la for i o serie de politici restrictive. Frontul Naional francez duce o politic constant anti-arab i anti-semit, militnd pentru repatriere forat i anti-islamizarea Franei. Micri similare, catalogate extremiste de dreapta s-au dezvoltat n aproape toate statele europene ncepnd cu anii 80, dar mai ales n anii 90, cele precum Frontul Naional Francez, Partidul Libertii n Austria, Vlaams Blok n Belgia i Partidul Republican n Germania fiind cele mai de succes. Majoritatea statelor Uniunii Europene au adoptat politici restricionare privind numrul de imigrani pe care i primesc. O categorie aparte de imigrani sunt refugiaii. Refugiaii sunt imigrani involuntari. Acetia sunt n general o minoritate n ara de origine, fiind persecutai de un regim opresiv datorit apartenenei la un anumit grup etnic, religios, lingvistic sau politic. Marea majoritate a refugiailor se ntlnesc n rile din sudul Europei i provin n principal din Africa, Asia i Orientul Mijlociu. Recent, mii de refugiai au cutat scpare dintre graniele fostei Iugoslavii. Reflectarea n media occidental i n declaraiile ministeriale este de cele mai multe ori negativ, refugiaii fiind prezentai ca ceva amenintor. Categorii de refugiai din punct de vedere al statutului lor social i legal: Refugiai protejai de Convenia de la Geneva din 1951 Refugiai de facto, crora le este permis s stea n ara

de refugiu pe motive umanitare i sub un alt statut dect cel conferit de Convenie; drepturile lor sunt mult mai limitate dect ale celor protejai de Convenie: n Marea Britanie, refugiailor din aceast categorie nu le este permis s i aduc familiile timp de 4 ani, pe cnd cei protejai de Convenie au dreptul la reuniune familial imediat. Refugiaii n orbit sunt cei care sunt trimii din ar n ar, pentru c nici un stat nu-i asum responsabilitatea de a le examina cererea de azil. Refugiai care se bucur de protecie temporar, cu condiia s se ntoarc n ara de origine de ndat ce situaia de acolo le-o permite. Ex.: refugiaii din spaiul fostei republici iugoslave. nchiderea granielor imigranilor non-europeni de ctre rile membre ale U.E. concomitent cu adncirea procesului de integrare european a dus la o interpretare tot mai strict i limitat a Conveniei de la Geneva. Statele se tem c acceptarea unui grup anume de refugiai creeaz un precedent, atrgnd un numr din ce n ce mai mare de azilani. Cu toate c s-au purtat numeroase discuii la nivel interguvernamental i s-au ncheiat acorduri privind protecia refugiailor care cer drept de azil n cadrul Uniunii Europene, fiecare ar are propria legislaie i modalitate de procesare i de decizie privind cererile de azil. Refugiaii au nevoi speciale pentru acomodare pe termen lung: nvarea a limbii, programe educaionale, recalificri profesionale. Pe de alt parte trebuie respectate nevoile care decurg din practicile culturale, religioase, din normele sociale ale comunitii, prin acordarea sprijinului necesar pentru conservarea culturii, limbii, stilului de via, dezvoltarea de programe pentru adaptarea nevoilor sociale, medicale, psihologice. Numrul estimativ al refugiailor n Europaeste de 2,5 milioane.

3. Minoritile naionale sau istorice sunt grupuri etnic

diferite de populaia majoritar, rmase pe teritoriul ocupat de aceasta prin redefinirea granielor: bascii n Spania, maghiarii n Romnia, Slovacia, sorbii n Germania, scoienii n Marea Britanie, germanii n Alsacia i Lorena (Frana).

Exemple pozitive de acomodare a diversitii n statele Uniunii Europene


Minoritatea suedez din Finlanda reprezint 5,8% din populaie. Suedezii locuiesc mai mult n regiunile de coast i n insulele Aland. Insulele Aland formeaz o provincie autonom, demilitarizat i monilingvistic (de limb suedez) a Finlandei. Adunarea suedez a Finlandei, un corp reprezentativ semioficial nfiinat n 1919, servete ca forum de discuii politice i grup de presiune pentru interesele etnicilor suedezi. Acetia se bucur, pe lng o puternic reprezentare politic, i de libertatea de exprimare n limba matern: 15 ziare n suedez, emisiuni radiofonice i de televiziune, teatre, precum i universiti bilingve. Suedeza, alturi de finlandez, e considerat limb naional a Finlandei. Tirolul de Sud a fost cedat de Austria Italiei, la sfritul Primului Rzboi Mondial, incluznd la data respectiv 85% populaie de etnie german. O lung perioad au fost supui asimilrii i represiunii de ctre regimul fascist ns aceste tentative au euat, determinnd o puternic micare de aprare a identitii. La sfritul celui de-al Doilea Rzboi Mondial, Austria i sud-tirolezii au fcut un lobby puternic ca regiunea s fie retrocedat Austriei. Marile puteri au refuzat, singura soluie rmnnd ca Austria s negocieze cu Italia o form de auto-guvernare pentru provincie. Recunoaterea i garantarea drepturilor etnice s-a produs n 1946, cnd i s-a acordat autonomie legislativ si executiv. Provincia cuprinde dou regiuni: Tirolul de Sud i Trentino, care au propriile organisme consacrate prin statutul autonom: Adunarea Regional, Guvernul Regional i Preedintele Adunrii Regionale. Sunt identificate trei grupuri lingvistice n Tirolul de Sud: germanii (66,99%), ladinii (4,36 %) i italienii (27,65%). Ladinii formeaz un grup etnic aparte, fiind cei mai vechi locuitori ai provinciei, limba lor fiind reto-romana. Astzi cultura i limba ladin sunt prezervate doar n vile din Munii Dolomii, fiind ameninate cu dispariia. Att etnicii germani, ct i cei ladini au un numr mare de organizaii i asociaii culturale, prin care se dorete pstrarea identitii i promovarea diversitii etnice, culturale i lingvistice a regiunii.

State multinaionale: Belgia Belgia este un regat multicultural i multilingvistic. Flandra n nord, un inut strbtut de canale, care se mndrete cu cetile artistice: Antwerp, Bruges and Ghent; n sud Valonia, cu numeroasele castele i orae importante precum Lige, Namur. Capitala Bruxelles este unul dintre cele mai cosmopolite orae ale lumii, sediu al instituiilor Uniunii Europene i NATO, precum i un centru important al comerului internaional i al companiilor financiare. Belgienii se pot mndri cu peste 350 de feluri de bere i cu nenumratele sortimente de ciocolat delicioas. Teritoriul Belgiei este mprit lingvistic i cultural ntre populaia german dominant n nord i cea francez din sud. Printr-o serie de revizuiri ale constituiei, Belgia a devenit un stat federal, format din trei comuniti: francez, german i flamand. Flamanzii, n numr de 5.8 milioane ocup teritoriul din nordul Belgiei, regiunea cea mai prosper din punct de vedere economic. Limba vorbit este flamanda, dialect al olandezei. Valonii ocup sudul Belgiei, reprezentnd populaia vorbitoare de limb francez. Cu toate acestea, sunt vorbite o varietate de limbi regionale: valona, (vorbit de un numr de aproximativ 600.000 persoane), dialectul picard (vorbit aproximativ 200.000 de persoane, luxemburgheza etc. Minoritatea german locuiete n cantoanele din estul Belgiei, n cadrul regiunii Valonia, cu toate acestea constituie o comunitate de sine stttoare, conform constituiei belgiene. Toate cele trei comuniti beneficiaz de drepturi egale n ceea ce privete prezervarea identitii culturale i lingvistice, avnd puteri legale distincte, i organe executive separate.

Cazuri de insucces n abordarea diversitii n Uniunea European


ara Bascilor: Bascii (euskadi) sunt locuitorii regiunii care se ntinde pe versanii Pirineilor de Vest. Limba lor difer semnificativ de limbile indo-europene. Mai numeroi n Spania, sunt ntlnii i n Frana (provincia Navarra de Sud). Teritoriul ocupat de

ei este denumit Euskadi. Limba basc este limba oficial n Euskadi din 1986, fiind vorbit de aproximativ de 50000 de basci din Navarra de Nord (Spania). Regiunea a fost divizat n 1521 printr-un tratat care stabilea graniele ntre Frana i Spania. Provincia a primit statut autonom n 1936, nainte de nceperea rzboiului civil. Victoria generalului Franco n rzboiul civil a nsemnat tergerea oricror urme de guvernare autonom, interzicerea limbii basce i tentative de asimilare forat. n aceste condiii, n 1954 s-a format ETA (Euskad Ta Azkatasurra) o organizaie militar separatist, revoluionar socialist, cu scopul de a lupta pentru autonomia provinciei i obinerea de drepturi pentru populaia basc. Modalitatea de lupt este una radical: rpiri, jafuri, asasinate, campanii de bombardare, terorism. Dup moartea lui Franco, n 1975, au reclamat independena deplin. n 1977 a luat natere o nou micare politic, Herri Batasuna (Poporul Unit), care refuz s colaboreze i s accepte compromisurile propuse de sistemul centralizat de la Madrid. Provinciei i s-a acordat statutul de provincie autonom n 1979. ns refuzul suveranitii i al dreptului la auto-determinare a fost nsoit de valuri de violen de tip terorist, atrgnd represiuni severe ale guvernului spaniol. Violenele continu pe fondul unui naionalismul basc vibrant i militant pn la extrem. Irlanda de Nord (Ulster) Irlanda de Nord numr 6 din cele 32 de comitate ale Republicii Irlanda, teritoriu cucerit i colonizat de Anglia ncepnd cu secolul XII. O elit englez protestant a fost creat ca o enclav n mijlocul populaiei catolice irlandeze. Minoritatea protestant a fost cea care a articulat naionalismul irlandez. n 1905 a fost nfiinat Sinn Fein, o formaiune politic a irlandezilor care reclam i militeaz pentru independena Irlandei. IRA Armata Republican Irlandez, a fost creat n 1918, devenind o for de gueril extrem de eficient n sprijinul luptei pentru independen. n urma unui rzboi civil, n 1921 Irlanda a fost mprit n Irlanda de Nord i Republica Irlanda, care i-a proclamat independena fa de Regatul Unit. Irlanda de Nord este divizat ntre tendinele divergente ale populaiei catolice minoritare, care lupt pentru independen i reunificare cu Republica Irlanda, i majoritatea

protestant unionist care susine apartenena teritoriului la Marea Britanie. n lupta pentru independen sunt implicate partidul Sinn Fein i aripa sa armat, IRA, metodele folosite fiind violene i aciunile teroriste: rpiri, bombardamente, asasinate politice. Declaraia de ncetare a focului semnat de IRA n 1994 a pus oficial capt unei lungi perioade n care pierderile omeneti s-au ridicat la peste 3.000. Minoritatea catolic se lovete n Irlanda de Nord n continuare de o serie de practici discriminatorii n sistemul educaional, n ansele de a accede pe piaa muncii, n reprezentarea politic la nivel local. Frana rmne unul din cele mai centralizate state ale Uniuni Europene. Are numeroase minoriti: occitani, alsacieni, bretoni, algerieni, marocani, basci, tunisieni, corsicani etc. Alsacia: anexat de Frana prin Tratatul de la Westfalia, a continuat s menin legturi strnse cu Germania pn la Revoluia Francez n 1789, cnd limba francez a fost impus. A fost ncorporat de Bismark statului german n 1871, pn la Primul Rzboi Mondial cnd a fost redat Franei. Populaia german din Alsacia a fost supus unui proces agresiv de asimilare, predarea i nvarea limbii germane fiind interzis. n anii 60, 80% din alsacieni nu tiau citi sau scrie n german. Regiunea a fost afectat i de declinul industriilor de oel i crbune. Dup cel de-al Doilea Rzboi Mondial, reconcilierea franco-german a fost conceput ca parte sine qua non a procesului de constituire a Comunitii Europene. n acest sens a fost nfiinat n 1963 oficiul Franco-German pentru Tineret, un birou inter-guvernamental cu birouri la Paris i la Berlin, i avnd ca misiune diseminarea informaiilor despre cele dou ri n rndul tineretului, revizuirea prejudecilor despre acestea, promovarea colaborrii. Programele iniiate au constat n mobiliti n ara vecin, pentru timp de 40 de ani beneficiind de aceste programe un numr de cel puin 7 000 de tineri francezi i germani. Grecia refuz s recunoasc orice fel de minoriti. Pe teritoriul Greciei convieuiesc mai multe minoriti istorice: albanezi, vlahi, macedoneni, turci. Naionalismul grec e acompaniat de o puternic intoleran fa de religiile/confesiunile diferite de cea a majoritii populaiei: cretinismul ortodox.

Minoritatea rom este o minoritate unic, aparte n Europa. Spre deosebire de alte grupuri etnice, romii nu au o ar de batin i triesc rspndii pe tot teritoriul Europei i al Asiei Centrale. Originile lor n Europa sunt nvluite n mister. n Europa sunt ntre 7 i 9 milioane de romi, 70% dintre acetia n Europa Central i de Est. Pe continentul european, comunitile cele mai semnificative de romi se ntlnesc n: Romnia, Ungaria, Slovacia, Turcia, Bulgaria, Spania, Frana i Germania. Romii au migrat n valuri n Europa ntre secolele IXXIV. Numele sub care au fost cunoscui pentru o lung perioad: igan (romn), tsigan (bulgar), ciganos (portughez), tsiganes (francez), zigeuner (german), zingari (italian), provine de la numele Atsinganos (nsemnnd de neatins), dat de greci unui grup sosit din Asia Mic i ai crui membri aveau reputaia de magicieni. Ei au fost pentru o lung perioad captivi n sclavie, fiind eliberai n ce-a de-a doua perioad a secolului XIX. Iniial o parte din populaie a fost nomadic, fiind ns forat s se stabileasc. Caracteristici culturale ale romilor: muzica, dansul, activitile artistice n general. La fel ca i imigranii, reprezint o minoritate puternic discriminat peste tot n Europa. Minoritatea rom se confrunt cu numeroase probleme legate de marginalizare, discriminare, srcie. Romnia are cea mai mare cifr de romi din Europa. Romnia este i ara n care minoritatea rom este una dintre cele mai diverse, existnd mai multe comuniti de exemplu cldrari, gabori, lingurari, biei, ursari care se deosebesc prin dialect, tradiii i ocupaie.

Minoriti n rile candidate


Europa Central i de Est reprezint partea cea mai divers a Europei n ceea ce privete minoritile naionale. Printre cele mai numeroase minoriti sunt: romii; ruii n rile Baltice; maghiarii n Romnia, Slovacia i Slovenia; turcii n Bulgaria; polonezii n Republica Ceh, n Lituania i n Letonia; germanii n Polonia, Romnia, Ungaria i Republica Ceh; croaii i srbii n Slovenia.

Cipru este cunoscut pentru istoria sa conflictual ntre cele dou grupuri etnice dominante. Ciprioii greci i turci au trit mpreun pe insul timp de patru secole. n 1960 Cipru i-a proclamat independena, devenind republic i garantnd prin constituie drepturile minoritii turce. Tensiunile ntre Grecia i Turcia s-au manifestat prin deteriorarea relaiilor ntre comunitatea greac i turc de pe teritoriul insulei. Conflictul s-a soldat n 1974 cu divizarea n dou a insulei: Republica Cipriot i Republica Turc a Ciprului de Nord. Capitala Nicosia este strbtut de linia verde imaginar, ce separ cele dou republici. rile Baltice, n special Estonia i Letonia includ ca principal minoritate ruii, n procent de 3033% din totalul populaiei. Dintre acetia, un procent mic dein cetenia, din cauza cerinelor legate de cunoaterea limbii oficiale (eston sau leton), majoritatea fiind rezideni fr drepturi politice. Sunt supui discriminrii n accesul pe piaa muncii, salarizare, condiii de trai. Procentul mare de rui pe teritoriul celor dou ri Baltice se datoreaz migrrilor de dup 1940, ncurajate de regimul sovietic. Situaia lor actual, caracterizat de o serie de discriminri, dateaz de la proclamarea independenei rilor Baltice n 1991, pn atunci bucurndu-se de drepturi egale cu populaia majoritar.

10

2.

Politici de promovare a drepturilor minoritilor n Europa

Principalii promotori de politici n domeniul minoritilor etnice n Europa sunt OSCE (CSCE) i Consiliul Europei. La fel ca i n cazul altor organizaii internaionale, evenimentele din Europa Central i de Est dup cderea comunismului au reprezentat principalul catalizator al promovrii de politici n domeniul relaiilor inter-etnice.

instrument pentru identificarea i prevenirea conflictelor, managementul crizelor i reconciliere post-conflict. n baza acestei misiuni, OSCE a elaborat acte relevante pentru protecia persoanelor aparinnd minoritilor naionale i a creat instituia naltului Comisar pentru Minoriti Naionale. Cele mai importante documente pentru protecia minoritilor naionale sunt: Actul Final de la Helsinki (1975) i Documentul conferinei de la Copenhaga asupra dimensiunii umane a CSCE. Prin Actul Final de la Helsinki drepturile omului devin un subiect legitim de dialog i o tem de interes, o preocupare pentru toate statele membre ale OSCE. Cel de-al doilea act cuprinde un set de norme privind drepturile persoanelor aparinnd minoritilor naionale, adresnd probleme precum non-discriminarea, utilizarea limbilor minoritilor, educaia minoritilor. Dei nu este un tratat, documentul are importan legal i politic, datorit adoptrii de comun acord de ctre statele OSCE. Stabilit n 1992, naltului Comisar pentru Minoriti Naionale, n persoana lui Max van der Stoel i-a nceput mandatul la Haga n ianuarie 1993. Din 2000 CMN este Rolf Ekus. Instituia a fost creat ca rspuns la conflictul din fosta Iugoslavie, existnd temeri c situaia s-ar putea repeta i n alte state foste comuniste. Mandatul su reprezint un instrument de prevenire a conflictelor n cel mai incipient stadiu, prevznd astfel identificarea strilor de tensiune

Organizaia pentru Securitate i Cooperare n Europa a fost stabilit n primul rnd ca un

11

care ar putea pune n pericol pacea, stabilitatea sau relaia dintre state, promovarea dialogului i cooperrii ntre pri.

Frana i desfurat sub egida OSCE i U.E. a fost conceput ca o conferin pentru asigurrii stabilitii Europei, n ideea lrgirii Uniunii ctre spaiul fost-comunist. Cele dou puncte importante relaionate cu problema minoritilor n Europa post-comunist sunt: rezolvarea problemelor legate de frontiere rezolvarea problemelor legate de minoritile naionale, ca un pas necesar n procesul de aderare

Planul Balladur sau Pactul pentru Securitate i Stabilitate n Europa (1995) iniiat de

are ca principale instrumente: Convenia European asupra Drepturilor Omului i Libertilor Fundamentale, Convenia Cadru pentru Protecia Minoritilor Naionale. Activitatea Consiliului Europei const n dezvoltarea de standarde legale pentru protecia minoritilor naionale i monitorizarea respectrii acestora. Convenia European asupra Drepturilor Omului i Libertilor Fundamentale (1950) conine prevederi generale care in de domeniul drepturilor omului, nu conine nici o prevedere specific referitoare la protecia minoritilor. Singurul articol care se refer la minoriti naionale este articolul 14, care interzice discriminarea pe baz de limb, religie, origine social sau naional, asocierea cu o minoritate naional. n 1992 este adoptat Carta European a Limbilor Minoritare i Regionale, la care n 1993 s-a adugat Recomandarea 1201 cu un protocol adiional. A intrat n vigoare n 1998. Principalul obiectiv al acesteia este protejarea limbilor regionale i ale minoritilor naionale, promovarea dreptului de a le utiliza n sfera public i privat. Carta are un sistem dublu de protecie. Pe de o parte stabilete c prile ar trebuie s i stabileasc politicile i legislaia conform unor obiective care includ: recunoaterea limbilor regionale i ale minoritilor ca o surs de bogie cultural, necesitatea de a promova limbile regionale i ale minoritilor, promovarea studierii i predrii n aceste limbi la toate nivelurile.

Consiliul Europei

12

Printre principiile incluse se numr: interzicerea discriminrii, pstrarea identitii religioase, etnice, culturale, lingvistice, egalitate n faa legii, interzicerea modificrilor n compoziia demografic a unei regiuni n detrimentul minoritilor care se regsesc n regiunea respectiv. Pe de alt parte, drepturile concrete transform principiile i obiectivele enunate n msuri n domenii precum: educaie, administraie, justiie, servicii publice, activiti culturale, economice, sociale, mass-media. Convenia Cadru pentru Protecia Minoritilor Naionale a fost adoptat la 10 noiembrie 1994 i a intrat in vigoare din 1998. Nu include drepturi colective, se bazeaz pe ideea c minoritile pot fi protejate prin protejarea drepturilor indivizilor aparinnd acestor minoriti. Convenia reprezint de fapt o serie de principii generale, chiar vagi, referitoare la drepturile indivizilor aparinnd minoritilor naionale. Acestea sunt: non-discriminare; promovarea egalitii; promovarea condiiilor necesare pentru pstrarea i dezvoltarea culturii, a religiei, a limbii i a tradiiilor; libertatea de asociere, exprimare, libertatea de gndire, a contiinei i a religiei; acces liber la mijloacele de comunicare n mas; libertate lingvistic; utilizarea limbii materne n spaiul public i privat , oral i n scris, precum i n relaiile cu autoritile; utilizarea numelui n limba matern; afiarea informaiei de natur public i privat; toponime n limbile minoritilor; educaie; instrucie n limba minoritii; libertatea de a institui instituii educaionale; contacte transfrontaliere; cooperare internaional i transfrontalier; participare n viaa economic, cultural i social; participare n viaa public; interzicerea asimilrii forate etc. Convenia a fost ratificat de 35 de state din cele 45 membre ale Consiliului Europei: Albania, Armenia, Austria, Azerbaijan, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croaia, Cipru, Republica

13

Ceh, Danemarca, Elveia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Macedonia, Malta, Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii i al Irlandei de Nord, Romnia, Rusia, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Serbia, Ucraina, Ungaria. Grecia a semnat-o, dar nu a ratificat-o niciodat Statele care au refuzat s semneze Convenia sunt: Frana, Turcia, Andorra. Modalitatea de evaluare a respectrii Conveniei i a Cartei este considerat principalul punct slab al actelor. Nu se poate vorbi despre o evaluare la nivel de guvern. Evaluarea se bazeaz n practic pe o serie de rapoarte primite de la actori importani n problema minoritilor, i de o cercetare pe teren a problemelor. Scopul principal al procesului de monitorizarea este stimularea dialogului ntre guvern i societate civil, minoriti naionale.

14

Politici de prevenire a discriminrii i de protecie a minoritilor la nivelul Uniunii Europene


Uniunea European este fondat pe principiile libertii, democraiei, statului de drept, respectului pentru drepturile omului i libertilor fundamentale, principii comune tuturor statelor membre. Conform art. 6 al Tratatului asupra Uniunii Europene, Uniunea se angajeaz s respecte drepturile fundamentale garantate prin Convenia European a Drepturilor Omului i Libertilor Fundamentale, precum i cele prevzute n tradiiile constituionale ale statelor membre. Protecia minoritilor n Uniunea European face mai mult obiectul politicii la nivelul statelor membre, fiecare avnd practici, instrumente, organe i legislaie proprie privind minoritile. Minoritile reprezint o preocupare recent a U.E., determinat n primul rnd de extinderea spre spaiul fost comunist, i n al doilea rnd de problema imigranilor pe teritoriul Uniunii. Exist mari diferene n rndul statelor membre n ceea ce privete disponibilitatea acestora de a recunoate minoritile, de a le proteja drepturile i de a le garanta participarea politic. Cu toate acestea putem vorbi de un standard privind protecia minoritilor la nivelul Uniunii Europene, dac se iau n considerare angajamentele internaionale asumate n ultimii ani de statele membre, iniiativele la nivel comunitar privind combaterea discriminrii i politica Uniunii Europene privind accesul rilor candidate, acces condiionat de garantarea drepturilor minoritilor de pe teritoriul acestora. O politic comun la nivelul U.E. privind protecia minoritilor nu exist, n schimb pot fi identificate elemente care ar conduce, n timp, la conturarea cadrului unei astfel de politici:

3.

15

I. Prevederi legislative:
Articolul 13 al Tratatului asupra Uniunii Europene conine prevederi pentru protecia mpotriva discriminrii pe motive de religie sau credin, precum i de ras sau origine etnic. nc de la nceputuri, comunitile europene au fost preocupate s pun capt discriminrii, iniial pe baza apartenenei naionale. Este de neles dac lum n considerare c misiunea iniial a Comunitii Europene era reconcilierea unui continent divizat de rzboi. Articolul 13 este o afirmare fr echivoc a angajamentului Uniunii Europene pentru promovarea unei societi lipsite de discriminare. Articolul 13 permite Consiliului Uniunii Europene s adopte msurile necesare pentru combaterea discriminrii bazate pe sex, origine rasial sau etnic, religie sau credine, dizabiliti, vrst sau orientare sexual. Astfel Uniunea a dobndit puterea de a avea iniiativ legislativ pentru a combate discriminarea. Toate statele membre au o legislaie proprie privind tratamentul egal, dar obiectivele, coninutul i gradul de aplicare al acestor legi variaz mult. De exemplu, doar jumtate din statele membre interzic n mod explicit discriminarea pe baze orientrii sexuale, iar marea majoritate a statelor membre nu prevd n legislaia intern interzicerea discriminrii pe motive de vrst sau dizabiliti. De aceea, articolul 13 a deschis drumul pentru suplinirea acestor carene n legislaiile interne ale statelor membre prin adoptarea de directive specifice. Astfel, n anul 2000 au fost adoptate dou directive prin care se interzice discriminarea la locul de munc i n alte domenii precum formarea profesional, educaia, accesul la bunuri i servicii etc. Directiva privind egalitatea rasial 2000/43/EC implementeaz principiul tratamentului egal indiferent de originea rasial sau etnic. Acoper mai toate domeniile vieii de zi cu zi n care pot aprea cazuri de tratament discriminatoriu: accesul pe piaa muncii, condiii de munc, accesul la educaie i formare, securitate social, asigurare medical, accesul la servicii i bunuri. Directiva ofer victimelor dreptul de a depune plngere prin proceduri juridice sau administrative, asoci-

16

ate cu penaliti corespunztoare pentru cei vinovai. De asemenea, prevede nfiinarea n fiecare stat membru a unei organizaii care s promoveze tratamentul egal i s pun la dispoziia victimelor discriminrii rasiale asisten independent. Directiva privind ocuparea forei de munc 2000/78/EC cere statelor interzicerea n mod special i implicit a discriminrii directe i indirecte la angajarea forei de munc, indiferent de religie sau credine, orientare sexual sau vrst. Cere angajatorilor s creeze condiii speciale pentru acomodarea la locul de munc a persoanelor cu distabiliti care sunt calificate s ocupe o poziia respectiv. Directiva prevede excepii limitate de la principiul tratamentului egal, de exemplu pentru a prezerva specificul organizaiilor religioase i pentru a dezvolta msuri speciale de integrare pe piaa muncii a tinerilor i persoanelor n vrst. Directiva cere de asemenea aplicarea de msuri pentru a asigura implementarea eficient, prin diseminarea informaiei, dialog social i dialog cu organizaiile non-guvernamentale. Aceste reguli trebuie ncorporate n dreptul naional al statelor membre: regulile privind egalitatea rasial trebuiau transpuse n legislaia intern pn n 19 iulie 2003, iar cele privind orientarea sexual, religia, persoanele cu dizabiliti etc. au termen limit pn n 2 decembrie 2003. Aceast legislaie este aplicabil doar pe teritoriul Uniunii Europene, dar face parte din aquis-ul comunitar pe care statele candidate din Europa Central i de Est trebuie s-l implementeze n vederea aderrii.

II. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene


n urma aniversrii a 50 de ani de la proclamarea Declaraiei Universale a Drepturilor Omului n decembrie 1998, Consiliul European a hotrt redactarea unei carte a drepturilor fundamentale. Obiectivul urmrit era consolidarea ntr-un singur document a drepturilor fundamentale aplicabile la nivelul Uniunii, fiind un mesaj politic ctre ceteni prin reafirmarea drepturilor fundamentale care stau la baza construciei europene.

17

Carta are la baz tratatele comunitare, conveniile internaionale, cum ar fi Convenia European a Drepturilor Omului (1950), Carta Social European (1989), tradiiile constituionale comune statelor membre i numeroasele declaraii ale Parlamentului European. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a fost proclamat de Comisia European, Parlamentul European i Consiliul Uniunii Europene, ca urmare a Consiliului European de la Nisa din 7 decembrie 2000. Preambului Cartei face cunoscut faptul c Uniunea European plaseaz individul n centrul aciunii sale, instituind cetenia Uniunii Europene i crend principiul libertii, securitii i justiiei. n cele 7 capitole ale sale, mprite n 54 de articole, Carta definete drepturi fundamentale cu privire la demnitate, libertate, egalitate, solidaritate, cetenie i justiie. Statutul Cartei a rmas indecis, punndu-se ntrebarea dac aceasta s fie sau nu integrat n tratate. Integrarea i-ar fi conferit o valoare juridic constrngtoare pentru statele i instituiile comunitare. La Consiliul European de la Nisa s-a decis nencorporarea Cartei n tratate. Prin faptul c afirm egalitatea tuturor persoanelor n faa legii (art. 20), interzice discriminarea pe orice baz (art. 21) i cere Uniunii s protejeze diversitatea cultural, religioas i lingvistic, Carta drepturilor fundamentale rmne un instrument util n ansamblul mecanismelor adoptate la nivelul Uniunii pentru aprarea i promovarea drepturilor minoritilor.

III. Criteriile de la Copenhaga


O atenie special este acordat minoritilor n contextul procesului de extindere a Uniunii Europene. Consiliul European, reunit la Copenhaga n iunie 1993, a trasat aa numitele criterii de la Copenhaga pentru rile care doresc s devin membre ale Uniunii Europene. Dintre acestea, primul set de criterii este cunoscut sub numele de criterii politice i pune un accent special pe protecia minoritilor ca o condiie ce trebuie ndeplinit de statele candidate n vederea aderrii: stabilitatea instituiilor ce garanteaz democraia, statul de drept, drepturile omului i protecia minoritilor;

18

existena unei economii de pia funcionale i capacitatea de a face fa presiunii concureniale i forelor pieei din Uniunea European; capacitatea de asumare a obligaiilor de stat membru, inclusiv cele privind aderarea la obiectivele uniunii politice, economice i monetare. Criteriile de la Copenhaga implic de asemenea aplicarea acestor principii i stabilirea cadrului instituional necesar pentru a le susine. Consiliul European de la Madrid din 1995 a cerut Comisiei Europene s nainteze opiniile sale referitoare la stadiul n care se afl statele candidate n cadrul procesului de integrare european, n conformitate cu criteriile de la Copenhaga, opinii naintate n cadrul documentului Agenda 2000. Parlamentul European a cerut Consiliului i Comisiei printr-o rezoluie adoptat n 2000 s ntreasc capacitatea acestor ri de a adopta i implementa legi pentru a combate discriminarea mpotriva minoritilor. Informaiile privind tratamentul minoritilor n statele candidate sunt evaluate ntr-un raport anual prezentat de Comisia European Parlamentului i Consiliului. Pe baza acestor rapoarte, Comisia face recomandri statelor candidate asupra msurilor ce ar trebui adoptate de acestea pentru a mbunti tratamentul minoritilor. O atenie special este acordat comunitii Roma, ce numr n jur de 6.000.000 de etnici n rile candidate din Centrul i Estul Europei, comuniti care se confrunt cu prejudeci i discriminare.

IV. Programe de finanare pentru promovarea i protecia minoritilor


1. Programe comunitare: acestea au fost concepute de Uniunea European pentru a promova cooperarea ntre statele membre n diverse domni legate de politicile comune la nivel european, fiind operaionale pe o perioad de civa ani. O parte din aceste programe au fost extinse i asupra rilor candidate pentru a le sprijini n procesul de pregtire pentru aderare.

19

Programul de aciune comunitar pentru combaterea discriminrii vine s suplineasc directivele menionate mai sus, fiind adoptat pentru promovarea msurilor de combatere a discriminrii directe sau indirecte bazate pe originea etnic sau rasial, religie sau credine, vrst sau orientare sexual. Programul a fost adoptat n noiembrie 2000 i este operaional ncepnd cu 1 ianuarie 2001 pn n 31 decembrie 2006. Programul are mai multe arii de aciune: non-discriminare n cadrul administraiei publice, n media; participare egal n procesul de decizie la nivel economic, politic sau social.; acces egal la resurse, la servicii publice, condiii de cazare, transport, cultur, timp liber i sport; diseminare de informaii privind drepturile la tratament egal etc. Prin acest program se ofer suport pentru msuri cuprinse n 3 categorii: 1. analiz i evaluare a msurilor anti-discriminatorii: diseminarea de statistici privind discriminarea la nivel comunitar, elaborarea de metodologii i indicatori pentru evaluarea eficacitii politicilor anti-discriminatorii etc. 2. ntrirea capacitilor prin schimburi transaionale implicnd diveri actori n domeniu pentru transfer de informaii, exemple de bune practici etc. 3. creterea gradului de informare asupra drepturilor i prevederilor anti-discriminatorii prin organizarea de conferine, seminarii, evenimente la nivel european, campanii media etc. Iniiativa European pentru Democraie i Drepturile Omului este un program comunitar conceput cu scopul de a oferi sprijin proiectelor i iniiativelor care urmresc: ntrirea proteciei minoritilor, grupurilor etnice i populaiilor indigene promovarea i aprarea drepturilor omului i a libertilor fundamentale promovarea egalitii anselor i a practicilor non-discriminatorii, a msurilor pentru combaterea rasismului i a xenofobiei sprijinirea procesului de democratizare i ntrirea statului de drept sprijinirea msurilor de promovare a respectului pentru drepturile omului prin prevenirea conflictelor.

20

Interreg este unul din programele comunitare care se doresc instrumente ale politicii regionale pentru stimularea dezvoltrii economice n numeroase pri ale teritoriului european, multe dintre acestea fiind locuite de minoriti etnice. Interreg sprijin cooperarea transfrontalier n regiuni n care n general se ntlnesc grupuri etnice minoritare, cum ar fi regiunea ntre Spania i ara bascilor din Frana, ntre Tirolul de Nord i sud dintre Austria i Italia.

2. Programe de finanare n relaiile cu terii: includ asisten financiar pentru sprijinirea politicilor de protecie a minoritilor i de ntrire a capacitilor instituionale ale statelor n cauz pentru implementarea i optimizarea acestor politici. Exemple de astfel de programe: PHARE pentru rile din Europa Central i de Est, CARDS pentru Balcanii de Vest, MEDA pentru rile mediteraneene etc. PHARE este primul instrument financiar nerambursabil conceput de Uniunea European pentru a sprijini rile din Europa Central i de Est n evoluia ctre o societate democratic i o economie de pia. Aa cum am artat anterior, dobndirea statutului de membru al Uniunii Europene reclam respectarea i protecia minoritilor. Fiecare program naional PHARE din aceste ri include finanare de proiecte avnd drept scop mbuntirea proteciei locale a minoritilor, n general n colaborare cu guvernele naionale. Exemple de programe PHARE lansate n Romnia cu relevan n domeniul promovrii i aprrii drepturilor minoritilor, n special a minoritii rome:
Sprijin pentru strategia naional de mbuntire a condiiei romilor acest program are un obiectiv dublu, pe de o parte sprijinirea dezvoltrii parteneriatelor echitabile i durabile ntre comunitile romilor i instituiile publice de la nivel local i judeean, n domeniul dezvoltrii comunitare i economice, pe de alt parte asigurarea accesului n mai bune condiii la serviciile de sntate, dezvoltarea local, construcia de locuine i renovarea locuinelor existente, reele utilitare, infrastructur local, generarea veniturilor.

21

Accesul la educaie pentru grupurile dezavantajate, n special pentru comunitile Roma programul sprijin implementarea proiectelor locale inovatoare n acord cu politicile naionale de cretere a accesului la educaie pentru romi Sprijinul se orienteaz asupra urmtoarele aspecte: educaia pre-colar; prevenirea abandonului colar din faza primara (715 ani); educaia a doua ans (pentru grupa 1425 ani). mbuntirea situaiei romilor este un program al crui obiectiv principal este de a sprijini dezvoltarea de parteneriate durabile ntre organizaiile neguvernamentale i administraia public i de promovare a integrrii comunitilor de romi, precum i stimularea participrii active a romilor la viaa economic, social, educaional, cultural i politic a societii romneti.

V. Politici culturale n Uniunea European


Articolul 151 din Tratatul Comunitii Europene acord Comunitii anumite competene n sfera cultural, n sensul n care se dorete ca aciunile ntreprinse la nivel comunitar s contribuie la nflorirea culturilor statelor membre. Articolul 151 nu menioneaz o politic cultural a U.E. , n ideea n care politicile privitoare la cultur, educaie, media i diversitate lingvistic rmn controlate la nivel naional, de fiecare stat membru n parte. Prin urmare, responsabilitile Uniunii Europene sunt doar o completare a celor ale statelor i pot doar ntri i completa politicile culturale statale. Tratatul de la Amsterdam completeaz art. 151, introducnd o nou obligaie a Uniunii la capitolul cultural, i anume s respecte i s promoveze diversitatea naional i regional. Diversitatea regional, incluznd diversitatea cultural i lingvistic, este astfel recunoscut ca o valoare comun european. Astfel n Comisia European exist un Directorat General pentru Cultur, cu un membru al Comisiei Europene cu atribuii specifice n domeniu. De asemenea, exist un program cu obiective clar definite, i anume: ncurajarea diversitii culturale, mprtirea i sublinierea motenirii culturale

22

comune de importan european, promovarea unui spaiu cultural comun al popoarelor Europei, promovarea dialogului intercultural i cunoaterea reciproc a culturilor, schimburile ntre culturile europene i non-europene: Cultura 2000. Prin acest program se poate spune c prin politica sa, Comisia transmite mesajul conform cruia bogia cultural a Europei este reprezentat tocmai prin diversitatea culturilor i tradiiilor. Prin iniiativele adoptate de Uniune la nivel cultural se dorete crearea unei legturi ntre apartenena la valorile comune europene, reprezentate prin diversitate, i identitatea de cetean al spaiului european; legtur care n timp s conduc la conturarea unei identiti europene. Conceptul ceteniei i identitii europene e strns legat de recunoaterea interdependenelor culturale, i de capacitatea de a identifica elemente comune n diversele tradiii culturale europene. Chiar dac acest concept a fost asociat iniial aspectelor socio-economice sau politice, se constat o evoluie nspre dimensiunea civic, cultural. Contiina apartenenei la un spaiu, cultur, identitate european trebuie alimentat n ideea de a contracara naionalismul, intolerana, discriminarea pe baze etnice. Aceast identitate european corespunde de fapt realitii culturale a continentului, caracterizat de interaciuni continue. Aceste ntlniri ntre culturi, cooperarea i interaciunea cultural ridic noi posibiliti i stimuleaz creativitatea culturilor care vin n contact.

23

4.

Protecia minoritilor n Romnia

Minoriti etnice n Romnia


Pe teritoriul Romniei se gsesc 20 de grupuri etnice minoritare recunoscute oficial. Albanezii: circa 10.000 de albanezi care triesc pe teritoriul Romniei, n special n sudul rii. Armenii: aproximativ 1.800 de armeni, majoritatea locuind n Bucureti i Constana, restul n Transilvania, fiind de confesiune catolic. Ei au sosit n Transilavnia ncepnd cu secolul IX, formnd colonii de comerciani. Bulgarii: n jur de 8.000 de bulgari, majoritatea triesc n Banat: judeul Timi, Arad, comuniti mai micue Bucureti, Constana i Tulcea. Cehii: n jur de 4.000 de cehi, cea mai mare parte a lor locuind n judeul Cara-Severin, comuniti mai mici ntlnindu-se n Mehedini, Timi, Arad, Hunedoara. Cehii i slovacii s-au stabilit pe teritoriul Romniei ncepnd cu secolul al XVII-lea, n special n regiunile muntoase din Banat i vestul Transilvaniei pentru a exploata resursele miniere din aceast regiune. Croaii se ntlnesc n judeul Cara-Severin, numrul lor ridicndu-se la aproximativ 6.800 de persoane. Evreii: numrul estimat al evreilor este de 6.000, majoritatea se ntlnesc n Bucureti. Comuniti mai mici gsim n judeul Timi, Cluj, Iai, Bihor. n Transilvania numrul lor a crescut ncepnd cu secolul al XVII-lea, adoptnd iniial cultura german, apoi cea maghiar. n timpul celui de-al doilea rzboi mondial, cei din nord-vestul rii, din prile teritoriului Romniei cedate Ungariei ntre 19401944, au fost victimele deportrii. Dup 1945 a nceput un proces masiv de emigrare, comunitatea evreiasc din Romnia micornduse considerabil. Germanii: astzi formeaz o comunitate de peste 60.000 de persoane. Cele mai largi comuniti ntlnim n judeul Timi,

24

n Sibiu, Satu-Mare, Cara-Severin, Braov i Arad. Invitai s se stabileasc n sudul i estul Transilvaniei de ctre regii Ungariei n secolele XII i XIII, au beneficiat de autonomie politic pe teritoriul Transivaniei. Au fost promotorii vieii urbane i meteugurilor, oferind modele de organizare cultural i administrativ. ncepnd cu secolul a XVIII-lea vabii s-au stabilit n Banat i Criana, fiind de confesiune catolic, spre deosebire de saii din Transilvania care erau protestani. Comunitatea german din Romnia a sczut numeric datorit pierderii statutului politic special i al privilegiilor economice, n special dup cel de-al doilea rzboi mondial. ncepnd cu anii 70, i mai ales dup revoluia din 1989, germanii din Romnia au nceput s emigreze n Germania. Grecii sunt n jur de 6.500, majoritatea trind n capital i n orae din sudul rii: Tulcea, Constana, Brila, Galai. Prezena grecilor poate fi datat din antichitate. Colonitii greci ce s-au stabilit n ara Romneasc i Moldova n secolele XVIIIXIX au contribuit n special la dezvoltarea vieii culturale, fiind considerai promotorii spiritului modernitii. Italienii sunt n numr de 9.000, minoritate n continu cretere datorit n special investiiilor crescnde ale italienilor n mediul de afaceri romnesc. Macedonenii reprezint mai puin de 0,1% din populaia Romniei cele mai largi comuniti fiind regsite n principal n Dobrogea i Bucureti. Maghiarii formeaz cea mai mare grupare minoritar de pe teritoriul Romniei dup cea rom. Sunt n numr de aproximativ 1.400.000. Marea majoritate triesc n Transilvania, n judeele din Secuime, precum i n Mure, Cluj, Bihor, Satu-Mare. Maghiarii s-au stabilit n Transilvania n secolul IX, organiznd acest teritoriu ca parte a Regatului Maghiar. Regatul maghiar a fost sub ocupaie otoman, apoi Transilvania a fost nglobat n Imperiul Habsburgic la sfritul secolului al XVII-lea. Nobilimea maghiar din Transilvania a reprezentat timp de secole un grup politic dominant, contribuind la procesul de modernizare i la dezvoltare a culturii n acest spaiu. Dup primul rzboi mondial, Transilvania a revenit Romniei, minoritatea maghiar fiind semnificativ, peste 30% din totalul populaiei. Astzi numrul maghiarilor este n continu scdere, datorit plecrii masive, n special a tinerilor, n Ungaria.

25

Polonezii se ntlnesc mai ales n Moldova, n judeul Suceava. Numrul lor se ridic la peste 3.700 de persoane. Populaia rrom din Romnia reprezint cea mai larg minoritate, fiind estimat la 1,52 milioane, dar cifrele oficiale indic doar 500.000 rromi. Populaia rom este distribuit relativ uniform pe teritoriul rii. Se evideniaz ca un caz special n rndul grupurilor minoritare din Romnia datorit segregrii sociale, condiiilor precare de trai i puternicei discriminri la nivel politic, economic, social, al proteciei sanitare etc. Ruii-lipoveni: lipovenii n Romnia sunt n numr de aproximativ 35.000, minoritatea rus ridicndu-se i ea la circa 9.000 de persoane. Majoritatea triesc n comuniti lng Dunre, n judeul Tulcea, Constana, Brila, Galai, Ialomia. Rutenii reprezint 0,29% din populaia Romniei, trind dea lungul frontierei cu Ucraina, precum i n Dobrogea i Banat. Srbii: sunt n numr de peste 22.000, cele mai largi comuniti ntlnindu-se n vestul rii, n judeele Timi i CaraSeverin. Slovacii: n numr de aproximativ 17.000, se gsesc rspndii n comuniti din vest i nord-vestul trii: Judeul Timi, Arad i Bihor. Ttarii, de religie musulman, triesc marea lor majoritate n judeul Constana, numrul lor ridicndu-se la peste 24.000 de persoane. Turcii: puin mai numeroi ca ttarii (in jur de 29.000), sunt foarte asemntori cu comunitatea ttar prin distribuia lor n teritoriu, majoritatea ntlnindu-se n judeul Constana, precum i prin religia musulman pe care o mbrieaz. Prezena turcilor i a ttarilor n Dobrogea se datoreaz faptului c acest teritoriu a fost sub ocupaie otoman timp de secole, pn la Congresul de la Berlin din 1878. Ucrainienii, aflai ntr-un numr estimat pe peste 60.000 de persoane, se ntlnesc ntr-o comunitate foarte mare n judeul Maramure, stabilindu-se aici ncepnd cu secolul al XIV-lea. Prezena lor n Bucovina se datoreaz politicii Imperiului Austriac, care a administrat acest teritoriu.

26

Politici fa de minoriti n Romnia


Recunoatere i non-discriminare Constituia Romniei prevede egalitatea cetenilor i interzi-ce discriminarea pe baza naionalitii. De asemenea, recunoate dreptul de a pstra, exprima i dezvolta identitatea naional. Prin Ordonana 137/2000, Romnia a devenit prima ar din regiune care a adoptat legislaie anti-discriminare. Actul definete discriminarea att direct, ct i indirect, permite msuri pozitive sau speciale pentru persoane aparinnd grupurilor dezavantajate, n ideea asigurrii anselor egale. Domeniile acoperite sunt: angajare, accesul la bunuri i servicii, educaie, accesul la protecia i securitatea social, libertatea de circulaie. Ordonana stipuleaz nfiinarea Consiliului Naional pentru Combaterea Discriminrii, cu scopul de a urmri aplicarea i respectarea legislaiei anti-discriminare. Consiliul funcioneaz din iulie 2002 i a devenit operaional la sfritul lui septembrie 2002. Lipsa transparenei activitii Consiliului i lipsa de independen sunt principalele critici care i sunt aduse. Strategia Guvernului Romniei de mbuntire a Situaiei Romilor a fost adoptat n aprilie 2001, i este un program pe 10 ani, cu un plan de activiti pentru patru ani, ncepnd din 2002. Strategia este o analiz detaliat a situaiei romilor, cuprinznd msuri care s adreseze o palet larg de probleme ale minoritii roma: condiii de trai, sntate, protecie social, angajare, justiie, educaie, cultur i comunicare, combaterea discriminrii, reprezentarea populaiei n diferite structuri ale administraiei centrale i locale. Critici ale aplicrii strategiei se refer la sursele de finanare, lipsa alocrii de resurse de la buget i recurgerea la fondurile Phare ca principal surs de finanare, la colaborarea guvernului n mod exclusiv cu o singur organizaie activ politic, i nu cu un numr mai mare de reprezentani i experi n problemele populaiei de romi, i preocuparea insuficient pentru rezolvarea unor probleme precum nivelul sczut de educaie, rata ridicat a omaju-

27

lui. Totui, Strategia este primul document de acest fel care abordeaz comprehensiv problemele cu care se confrunt populaia rom. Departamentul pentru Relaii Interetnice, parte a aparatului de lucru al primului ministru, direct subordonat acestuia, fr personalitate juridic, are ca scop rezolvarea tuturor problemelor legate de minoriti naionale. Alturi de acest departament, pentru probleme legate de minoritatea rom i avnd ca atribuii meninerea i stabilirea de relaii cu organizaii ale romilor, n vederea soluionrii problemelor specifice i integrrii sociale a acestora, exist Oficiul Naional pentru Romi, direct subordonat Secretariatului General al Guvernului. Ambele instituii au birouri cu reprezentani n teritoriu. Departamentul pentru Relaii Interetnice ndeplinete urmtoarele atribuii principale: a) elaboreaz i supune Guvernului spre aprobare strategii pentru pstrarea, dezvoltarea i exprimarea identitii persoanelor aparinnd minoritilor naionale; b) elaboreaz proiecte de legi i alte acte normative din domeniul su de activitate; c) avizeaz proiecte de lege i alte acte normative, care au inciden asupra drepturilor i ndatoririlor persoanelor aparinnd minoritilor naionale; d) monitorizeaz aplicarea actelor normative interne i internaionale referitoare la protecia minoritilor naionale; e) supune Guvernului spre adoptare, la propunerea fundamentat a Consiliului Minoritilor Naionale, proiecte de hotrri pentru acordarea de asisten financiar organizaiilor persoanelor aparinnd minoritilor naionale, membre ale Consiliului Minoritilor Naionale, i pentru aprobarea repartizrii sumelor alocate prin bugetul de stat acestor organizaii; f) gestioneaz concursuri de proiecte ale organizaiilor, asociaiilor, fundaiilor sau ale altor instituii din fondurile alocate de la bugetul de stat n acest scop sau din venituri extrabugetare; g) colaboreaz cu Consiliul Minoritilor Naionale, n condiiile legii; h) urmrete aplicarea prevederilor legale privind protecia minoritilor naionale de ctre autoritile publice locale;

28

i) solicit i primete date i informaii de la autoritile publice, necesare ndeplinirii atribuiilor proprii, n condiiile legii; j) stabilete i menine relaii cu organizaii guvernamentale i neguvernamentale din ar i din strintate i cu organisme internaionale cu activitate n domeniul minoritilor naionale i al combaterii discriminrii pe criterii etnice; k) promoveaz i organizeaz programe privind garantarea, pstrarea, exprimarea, promovarea i dezvoltarea identitii etnice, culturale, lingvistice i religioase a persoanelor aparinnd minoritilor naionale; l) menine legturi permanente i colaboreaz cu autoritile administraiei publice locale, prin reprezentani cu competene teritoriale, n vederea identificrii problemelor specifice i soluionrii acestora; m) sprijin cercetrile tiinifice n domeniul relaiilor interetnice, prin meninerea de contacte i colaborarea cu organizaii, instituii i personaliti din domeniu; n) particip la elaborarea Raportului cu privire la aplicarea de ctre Romnia a Conveniei-cadru pentru protecia minoritilor naionale a Consiliului Europei, precum i la elaborarea capitolelor referitoare la minoritile naionale din rapoartele Romniei ctre alte instituii i organisme internaionale. Reprezentarea minoritilor naionale este prevzut de Constituie, care confer dreptul de reprezentare n Camera Deputailor a acelor minoriti ale cror organizaii nu reuesc s obin numrul necesar de voturi pentru a depi pragul electoral. Partidele i gruprile minoritilor care au reprezentani n Camera Deputailor n legislatura 20002004 sunt: Uniunea Democrat Maghiar din Romnia care este singura organizaie a unei minoriti care a obinut un numr suficient de voturi pentru a depi pragul electoral, Uniunea Armenilor din Romnia, Federaia Comunitilor Evreieti din Romnia, Uniunea Elen din Romnia, Uniunea Bulgar din Banat-Romnia, Uniunea Democrat Turc din Romnia, Uniunea Cultural a Rutenilor din Romnia, Uniunea Democratic a Slovacilor i Cehilor din Romnia, Uniunea Srbilor din Romnia, Comunitatea Ruilor Lipoveni din Romnia, Uniunea Polonezilor din Romnia Dom Polski, Liga Alba-

29

nezilor din Romnia, Partida Romilor, Uniunea Croailor din Romnia, Uniunea Democrat a Ttarilor Turco-Musulmani din Romnia, Asociaia Macedonenilor Slavi din Romnia, Comunitatea Italian din Romnia, Uniunea Ucrainenilor din Romnia, Forumul Democrat al Germanilor din Romnia. Consiliul Minoritilor Naionale a fost nfiinat n 1993 n calitate de corp consultativ cu scopul de a facilita colaborarea ntre minoritile naionale i administraia central i local, precum i de a asigura posibilitatea ca minoritile naionale s fac recomandri guvernului n probleme care i privesc direct. Din Consiliu fac parte 3 reprezentani ai minoritilor naionale reprezentate n Parlament. Consiliul reprezint instituia care propune alocarea fondurilor de la buget pentru sprijinirea organizaiilor cetenilor aparinnd minoritilor naionale. Administraia public: legislaia din Romnia reglementeaz utilizarea limbii materne n relaia cu autoritile centrale i locale, utilizarea limbii materne n justiie, dreptul de a afia toponime, informaii de interes public, nume de localiti, strzi etc. n limba minoritilor, acolo unde aceasta reprezint 20% din populaie. Educaie: constituia i legea nvmntului prevd dreptul de instrucie n limba matern n sistemul public de educaie la toate nivelurile, i dreptul de a-i stabili propriile instituii private de nvmnt. Msuri pozitive au fost luate n special avnd drept int romii. Legislaia romneasc privind minoritile naionale este considerat cuprinztoare, criticile vin n privina lipsei unei legi a minoritilor naionale i mai ales fa de implementarea legislaiei. Legislaia internaional asupra drepturilor omului, semnat i ratificat de Romnia are, conform constituiei, prioritate asupra legislaiei interne, n cazul n care sunt n conflict. Romnia a ratificat multe dintre conveniile internaionale relevante pentru protecia minoritilor naionale, precum: Convenia Internaional pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare, Convenia European asupra Drepturilor Omului i Libertilor Fundamentale, Convenia Cadru pentru

30

Protecia Minoritilor Naionale. Ca membru al ONU, Romnia s-a angajat s respecte Declaraia Universal a Drepturilor Omului, Declaraia Naiunilor Unite asupra Drepturilor Persoanelor Aparinnd Minoritilor Naionale, Etnice, Religioase i Lingvistice. Alte documente semnate, dar care nu au fost ratificate sunt: Protocolul 12 la Convenia European a Drepturilor Omului, Carta European a Limbilor Minoritare i Regionale, Convenia European asupra Naionalitii Minoritare. Documente care nu au fost nc semnate i ratificate: Convenia European asupra Statutului Muncitorilor Imigrani, Convenia European pentru Participarea Strinilor n Viaa Public la Nivel Local, i ar trebui s fac o declaraie sub articolul 14 al Conveniei Internaionale pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare prin care statele accept competena Comitetului pentru Discriminare Rasial pentru a primi plngeri individuale.

31

Editor

CENTRUL DE RESURSE PENTRU DiVERSITATE ETNOCULTURAL Data publicrii: noiembrie 2003 Program finanat de Uniunea European prin Fondul Europa.
Coninutul acestui material nu reprezint n mod necesar poziia oficial a Uniunii Europene.

CENTRUL DE RESURSE PENTRU DiVERSITATE ETNOCULTURAL 400305 Cluj, str. ebei nr. 21 tel. +40 264 420477 e-mail: europa@edrc.osf.ro.

.ro www.europ a.edrc

Coninutul acestui material nu reprezint n mod necesar poziia oficial a Uniunii Europene
Program finanat de Uniunea European