Prima Carte cu Apolodor La circ, in Targul Mosilor, Pe gheata unui racitor, Traia voios si zambitor Un pinguin din Labrador

. -Cum se numea?-Apolodor. -Si ce facea?-Canta la cor. Deci, nu era nici scamator, Nici acrobat, nici dansator; Facea si el ce-i mai usor: Canta la cor.(Era tenor) Grasut, curat, atragator In fracul lui stralucitor Asa era Apolodor. Dar intr-o zi Apolodor, Spre deznadejdea tuturor A spus asa:-Sunt foaaarte trist! Imi place viata de corist Dar ce sa fac? Mi-e dor, mi-e dor De fratii mei din Labrador! O, de-as putea un ceas macar sa stau cu ei pe un ghetar... Apoi a plans Apolodor. Cand l-a vazut pisoiul Tit Plangand cu hohot si sughit I-a spus:-Prietene, ti-as da Mustata si codita mea, As da o litra de caimac , As da orice sa te impac Zau, nu mai plange, te implor!! Dar el plangea:-mi-e dor, mi-e dor De fratii mei din Labrador! Si-au incercat sa-l mai impace Ariciul, daruindu-i ace Si ursul, cu un pumn de mure Proaspat culese din padure. Si iepurele Buza-Lata (Colegi de-ai lui Apolodor, Maestri cantareti la cor). Camila Suzi, cea mai trista,
1

inflacarandu-l Naucitorul peisaj. La inceput. Apoi. Sa plece dar spre Labrador Si a plecat Apolodor. Colegii lui Apolodor S-au dus atunci la dirijor. Ar fi ajuns in Labrador Dar l-a lovit un nor zanatic Si a cazut Apolodor La capul nord.. un bimotor Si. cu zborul singuratic. ganditor S-a asezat pe canapea oftand: Sarmanul meu tenor. Canta .. cu parasuta in spate Se zbengui Apolodor Ba agatandu-se de roate Ba stand calare pe motor Asa. acest artist 2 .. l-a dus in zbor Un avion. intre timp. Sari pe-o aripa cu gandul Sa dea dovada de curaj. Acest tenor.Plangea cu fata in batista. mi-e dor De fratii mei din Labrador. la capul Nord Adapostit intr-un fiord Statea pe tarm Apolodor Posomorat si ganditor Sedea pe tarm tacut si trist.... canta Apolodor Canta cu glasul de tenor Dar. Ea ii fusese ca o mama Il invatase prima gama. Se poate prapadi de dor. Dar el plangea: -mi-e dor. Maestrul Domilasolfa Cu haina lui de catifea I-a ascultat si. stand picior peste picior. a fost usor: L-a dus spre nord.

.. tuturor...' Si cum jelea sa-i plangi de mila Veni spre dansul o camila Si-l intreba:-Cum te numesti? -Apolodor.......fratii mei din Labrador... (.. pe tarmul Syrthelor........ -Ce tot vorbesti? Apolodor e-n Bucuresti Am eu o sora-n Bucuresti La circ...... In larg vuia clocotitor Mare potopul apelor........... S-a pomenit Apolodor Si se gandea:'O fi frumos.........Statea cu parasuta sparta Nu tu busola. pe tarmul marilor Si ce pacat............ cantam la cor..(. Si se jelea Apolodor.... cuprins de groaza: 'Aicea imi e dat sa mor!' 3 ....... Tunis "Aici.. in Targul Mosilor. -Camila Suzi va e sora? A fost cu mine ca o mama Ea m-a-nvatat intaia gama...... Chiar ma trata cu inghetata.....) ... O.. Adio voua. cateodata........... nu tu harta. Ea mi-a trimis de-acolo vesti Despre acel vestit tenor Si le-am primit acum o ora Plecarea lui a fost o drama............. Canta la cor si.. eram tenor! Cantam frumos. Dar e-o caldura tropicala Si eu sunt mort de oboseala Si nu mai pot sa merg pe jos.)Si cum mergea Apolodor Si se gandea.. Pesemne ca mi-e dat sa mor Aici....

toate.) Si el a spus:-Apolodor.. rosindu-se usor. Si.. de izvor. O tulburare. de tenor. Pe creanga unui palmier L-a ascultat. Tinandu-si coada gratios Ea cobori pe creanga jos. profund si mut (In orice caz. Ii darui trei portocale. ascunsa langa cer. ale tale.. inclinandu-se usor In fata lui Apolodor. [] O punga plina de migdale Si-i spuse cu sfiala:-Ia-le![ Sunt toate. Cu glasu-i dulce.. aceeasi maimutica Sopti." "Si-atunci. Acel ceva. Cu tufe mari. De sus. O foarte mica maimutica Iar el canta. de iasomie. foarte placut Pe care il numim amor.. intai cu frica.Dadu in calea lui de-o oaza Cu umbra multa si racoare. Dar fara urma de sfiala: -Desi sunt inca foarte mica (Abia la toamna merg la scoala). aceeasi maimutica -De data asta fara frica Dar cu sfiala si mai multaIl intreba cum se numeste. Apoi. romaneste... Cu apa buna. (Ca orisice persoana culta Vorbea. fireste. fermecator. Si ea simti un inceput De sentiment necunoscut Ceva intre alean si dor.. Cu arbori napaditi de floare. un fior. Si-a baut Apolodor Si a cantat cu bucurie. 4 .

Si iata cum. Atat-si altceva nimic. in stare de lesin.. avea si cal Ca orisice cow-boy normal. cu fortele sfarsite. 5 . Le da porumb.Nu am decat un singur dor: Sa fiu sotie de tenor. As vrea sa fiu sotia ta Si i-a raspuns Apolodor: -N-aveam de gand sa ma insor Dar. Pe-o vreme calma si senina. salvat de un delfin Si dus spre vest. Deci. le da trifoi Si-avea pistol. A fost. daca dragoste exista Si daca nu doresti cumva Sa vezi o maimutica trista. Lasat. pe negandite. Pe tarmul californian. Un timp. Navigatorul-pinguin Ajunse-n Statele Unite.. (. Se pare ca a navigat Pe-o barca.) "Tot ce exista si se stie Din marea lui calatorie Peste Oceanul Pacific E scris pe-un petic de hartie. A fost luat de-un submarin. de boi. A fost Apolodor cow-boy La ferma 'Taurul-Vioi' Si ingrijea de vaci. Apoi a naufragiat Si. de pe-o insula pustie. Caci s-au izbit in drum de-o mina Si el. pe cate stim si noi. peste ocean. Dar asta a durat putin. fiindca dragoste exista Si nu mi-ar fi placut nici mie Sa vad o maimutica trista... luata cu chirie. Sunt gata pentru cununie.

........ In gerurile de la Pol. dupa cateva secunde.. intr-o masina.... (. Si cum se vaeta de zor: -Vai! N-am sa pot ajunge... Vazu pe maldarul de fier O platosa medievala Si-o chivara de cavaler Croite.... pana l-am inchis. "Batea un vant dinspre apus Prin noaptea neagra si posaca Iar el sedea.. pe masura. Sedea cuminte si supus. intr-o vineri s-a ivit..Dar. Dar........... Un hot de vite renumit. (.. Salliver Tom. Si tot tinutul tremura Si el trecea nepasator.. Si jefuia si ucidea... (... Calare pe un armasar..... un pistolar. in baraca. Murdar de fum si de rugina Sub soarele dogoritor Pe fiare vechi....... Sedea in bezna si tacere Si-au navalit in incapere Vreo patruzeci de insi mascati Talhari si ucigasi cu leafa. parca...... Un betivan ingrozitor......... cu gura pan' la ceafa. 6 ... in lanturi pus.. Toti cainii astia incruntati Ranjeau..... In preajma fermei un bandit. Pe soclul rece..)De multe ori am recitit Tratatul.....) "Asa porni Apolodor... Dar sa vedem ce-a mai patit Apolodor in Saint-Louis. gol.. Si-a imbracat Apolodor Aceasta falnica armura...) . Desi aici e zapuseala..

cum era un frig cumplit. am chibzuit Si-am apasat pe un buton Si nava a pornit la drum. Desi pe luna e frumos. Apoi s-au napustit vreo trei Si l-au rapit pe Apolodor Pe cand ceilalti racneau la ei: -OK! Mai repede! Dati zor!. Si aparate de filmat Si-un biscuit in buzunar Si-un tub de lapte condensat. Si-aveam si casca. Am fost destul de curajos: N-am vrut sa fac nicio plimbare. ce modest S-a dovedit a fi acest Involuntar cosmonaut. Asa l-au dus. Fireste. Pe strazi cu nume deocheate. Nici cu masina.. Si s-au oprit cumplitii zbiri La ora unu jumatate In fata unei vechi cladiri. si radar. Dar.. pe rand.)" " ‘Ca sa mai spun ce zbor a fost Si cum e fara gravitate. Iar eu am inceput sa cant. n-are niciun rost. ce modest..in spate. o. Si-asa se face ca acum Cobor in goana spre pamant…’ O. Varat in fundul unui sac..Si-n fruntea lor.(. Acest erou necunoscut! 7 . nici pe jos.. Si eu eram fara palton.. Prin ulite intortocheate. Iar dupa aselenizare. Decat ca le-am trait pe toate. venea tacut Talharul din Connecticut. Legat cu funii de bumbac. Am stat un pic.

cu chiu cu vai. L-au luat pe vasul lor sarac.. Si il privesc zambind si tac Si negrul Jim. galbui? De ce zambesc mereu si tac Si negrul Jim...)" "Pe Mississippi. sigur.Si fiindca marea lui isprava Ramane.. Dar l-au cules.. batranul negru Jack Isi umple pipa cu tabac Si il intreaba.... dupa mine). De ce zambesc mereu si tac Si negrul Jim.. totusi. foarte grava Si nedreptate. I-au dat si buruieni de leac (Fiindca prinsese guturai) 8 .. si negrul Jack? Pluteste bacul.. venit in zbor Atat soptea: "spre sud. ignorata (N-a fost macar televizata Greseala. cum era flamand si ud. L-au scos din apa. si negrul Jack. plutea Apolodor. zambitor: -Cum te numesti? -Apolodor. Si-ar fi plutit asa.)" "Ceva mai jos de Ecuador Plutea.. Si-i dau din pranzul lor sarac.(. (. Si. Si iar lipsesc mai multe file Din cronica acelor zile. si negrul Jack? Au langa ei un calator. Cazut din cer. catre sud.. Si-i dau o haina de bumbac.spre sud. intr-un bac." Acum. gol si ud... Am socotit ca se cuvine Sa-i inchinam un imn de slava. printre cioate De salcii vechi si faramate Si-s murmura si-i canta cui Puhoiul apelor. L-au dus cu dansii. Niste pescari din Uruguay. un veac.

tenor. dac-o fi cumva sa mor. Fiindca ilustrul profesor Il ingrijea ca pe-un odor Si ii spunea: -Ma simt dator Sa ma gandesc la viitor. Deci. El insusi fost. reci si tari Cand a zarit Apolodor 9 . (..(A cui e vina?) A fost un frum obositor? A zabovit in Argentina? S-a mai oprit sa cerceteze Campiile patagoneze? Pe unde a facut popas Si cate zile a ramas? La Capul Horn? In alta parte? A izbutit Apolodor Sa mai gaseasca un vapor Si sa porneasca mai departe? Atata stiu: era in marte… Batea un vant de vreme rea Si-n largul marii viscolea Cu fulgi de gheata. Dar se gasesc in Uruguay O sumedenie de cai Si n-ar fi lucru de mirare Sa fi pornit Apolodor Spre sud. candva...)" “Unde a fost Apolodor Eu nu prea stiu.Si l-au tinut intr-un hamac Pan-au ajuns in Uruguay Si iar lipsesc mai multe file Din cronica acelor zile.. In Uruguay.. Apolodor A zabovit cam multisor In casa unui profesor Pe nume Carlos Alfandor] Un foarte vechi admirator. Fireste. Sa stii ca-mi esti mostenitor. calare... Si traiul ar fi fost usor.. doar ca amator. pe-un cal de soi.

)" "Pe unde a trecut si cum A strabatut atat drum? A navigat peste ocean Pe urmele lui Magaellan.(. Tot neamul lui Apolodor. cu mare. un lucru e precis: Ca. Plutind pe vechiul drum naval Din emisferul austral? Sau (dupa cum mai e un zvon). intr-o zi.(. Oricum...) 10 .. Pe continentul african? S-o fi oprit in statul Ghana? A strabatut Mediterana? O fi trecut pe la Bosfor? Sunt file goale-n manuscris Si n-as vrea sa insir povesti.. O fi pornit in avion Si-a ratacit din nou. cu mic. printre ghetari… Si-a debarcat triumfator Pe gheata golfului Terror… Pe coasta Golfului Terror S-a adunat. un an.Antarctica. Apolodor S-a reintors la Bucuresti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful