Helsingin Keksijät HEKE ry

Katsotaan tulevaisuus yhdessä – uusin silmin

Ratkaisu muna-kana -ongelmaan
Posted on 08/01/2012 by Nisse Kaikki tietävät muna-kana -dilemman. Kumpi oli ensin? Kysymys on maailmankaikkeuden synnyn tai uskontojen kannalta keskeinen, mutta sillä on myös muita ilmenemismuotoja. Bootstrapping on toinen nimitys kyseiselle ongelmalle. Se tarkoittaa itsensä nostamista niskasta ylös. Miten tietokoneen käyttöjärjestelmä käynnistää koneen? Ohjelman koodin täytyy kertoa, miten muut ohjelmat käynnistetään tyhjästä. Entä miten ihmisalkioon on voitu koodata itsensä rakennusohjeet? Sukusoluissa on ohjeet itse itsensä rakentavien proteiinien valmistamiseen. Tai miltä kuulostaa ihmisen kyky oppia kieltä? Onko se sisäänrakennettu ominaisuus vai ympäristöstä kriittisesti riippuva? Oli miten oli, liike-elämässä muna-kana tai bootstrapping-ongelma on yhtä klassinen ongelma, joka liittyy minkä tahansa yrityksen perustamiseen tyhjästä. Jotta saataisiin asiakkaita, tarvitaan rahoitusta – ja jotta saataisiin rahoitusta, tarvittaisiin asiakkaita. On monta tapaa muotoilla kyseinen tyhjästä polkaisemisen dilemma. Esimerkiksi: jotta saataisiin uskottavuutta, tarvitaan menestystä – ja jotta saataisiin menestystä, tarvitaan uskottavuutta. Oivalsin juuri, että aiesopimukset ovat eräs ratkaisumalli tähän erittäin kinkkiseen probleemaan. Tällä tarkoitan sitä, että lähdet rakentamaan uskottavuuttasi esimerkiksi yhteistyökumppanuuksien avulla. Oletetaan, että olet perustamassa asiantuntijaorganisaatiota. Sinulla on muutama perustajajäsen, mutta asiantuntemuksen rakentaminen edellyttää osaamisen saamista muualta tai muuten uskottavuutenne on vähäinen. Tarjoan ratkaisumalliksi käydä yhteistyöneuvottelujen avulla läpi koko relevanttien yhteistyökumppanien kenttä. Juju on siinä, että aiesopimusten potentiaalia on harva osannut lunastaa. Niiden tekeminen ei ole rakettitiedettä, vaan kysymys on sellaisten sopimusten neuvottelemisesta, jotka toteutuvat, jos hanke menestyy. Riski ei ole ongelma yritysten kanssa neuvottelemisessa, vaan he ymmärtävät sen päälle.¨Esittämäni toimintamalli on eräänlainen ratkaisu

uskottavuuden ja palvelutarjonnan rakentamiseen ehdollisesti. Jos juttunne menestyy, niin saatte ison yhteistyöverkoston voiman tueksenne. Ja jos saatte kyseisen valtin taaksenne, niin markkinoinnissa voidaan hyödyntää sen tuoma uskottavuus. Tässäkö on eräs ratkaisu muna-kana -ongelmaan?!?

Nisse Suutarinen This entry was posted in Toisinkatsojat and tagged muna-kana -ongelma, yrittäjyys by Nisse. Bookmark the permalink [http://hekery.fi/?p=375] .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful