MURID DAN ALAM BELAJAR (EDU 3103

)
TEORI BEHAVIORIS
DISEDIAKAN OLEH FATIN BINTI ITHNIN NUR AMELIA SYIREEN BINTI JAMINKHIRI SITI SARAH BINTI WOZALI SITI ZULAIHA BINTI ABD RAHMAN PISMP PENDIDIKAN SENI VISUAL SEMESTER 2 IPGM KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN

John Broadus Watson (1878 – 1958)

Ivan Petrorich Pavlov (1849 – 1936)

Burrhus Frederic Skinner (1904 – 1990)

Edward Lee Thorndike (1874 – 1949)

Tingkah laku

Pelaziman Klasik (Emosi)
Unsur Berkaitan

Pengukuhan Cuba – ralat

Pelaziman Operan (Tabiat)

Teori Pembelajaran Behavioris

Pembelajaran sebagai satu perubahan dalam bentuk atau frekuensi tingkah laku

Dalam bentuk pendekatan behavioral, tingkah laku pelajar dinilai sebelum memulakan pengajaran Pembelajaran memerlukan penyusunan (stimuli) rangsangan dalam persekitaran supaya pelajar dapat respons dan diberi pengukuhan

Proses berulang-ulang Selepas pelaziman Rangsangan tak terlazim (makanan) Gerak balas tak terlazim (perembesan) DAN Rangsangan Terlazim (bunyi loceng) Gerak balas terlazim (perembesan) .Sebelum pelaziman Rangsangan tak terlazim (Makanan) Gerak balas tak terlazim (perembesan) TETAPI Rangsangan neutral (bunyi loceng) Tiada gerak balas (tiada perembesan) Proses pelaziman Eksperimen 1.Tunggu sementara 3.Diberikan makanan 4.Bunyi loceng 2.

Konsep tersebut ialah: Diskriminasi Pembelajaran Semula KONSEP LAIN PAVLOV Penghapusan Generalisasi .Beberapa konsep penting dalam proses pengajaran dan pembelajaran dihasilkan melalui prinsip pelaziman klasik yang dikemukakan oleh Pavlov.

GENERALISASI .

.

tetapi tidak pada bunyi selain daripada loceng. Dalam kes Ali.Diskriminasi Dikriminasi berlaku apabila individu bertindak balas terhadap sesuatu rangsangan yang tertentu sahaja dan tidak pada rangsangan yang lain. . kerana kedua-dua mata pelajaran tersebut amat berbeza dari mata pelajaran sains. didapati anjing tersebut hanya bertindak balas apabila mendengar bunyi loceng sahaja. Dalam kajian terhadap anjing. Ali tidak akan menjadi risau jika mengambil ujian bahasa Inggeris atau ujian sejarah.

. lama-kelamaan bunyi loceng tadi tidak akan merangsang anjing tersebut untuk mengeluarkan air liur. bunyi loceng tidak disertakan rangsangan tak terlazim (daging). Dalam hal ini. Tindak balas akhir akan terhapus dan prinsip ini dikenali sebagai penghapusan. Dalam kajian Pavlov.Penghapusan Penghapusan berlaku apabila rangsangan terlazim yang tidak disertai dengan rangsangan tidak terlazim.

RUMUSAN DAPATAN KAJIAN PAVLOV .

.

Guru memberi pujian (rangsangan tak terlazim) Murid gembira (Gerak balas tak terlazim) Pelaziman Kehadiran guru (rangsangan terlazim) Murid gembira (gerak balas terlazim) .

• Motivasi. • Pembelajaran manusia berlaku mengikut hubungan antara rangsangan dan gerak balas. • Ganjaran dan denda dua faktor penting bantu pembelajaran manusia.(Rangsangan dan Gerak balas) . • Beliau mengemukakan teori perikatan dikenali sebagai Teori R-G.• Manusia belajar menggunakan kaedah cuba dan ralat. ganjaran dan denda amat penting dalam proses pembelajaran.

2) Hukum Latihan dan (HL) 3) Hukum Kesan (HK) .• Teori R-G menjadi asas tiga hukum Thorndike iaitu : 1) Hukum Kesediaan (HK).

Eksperimen Kotak Ajaib .

sangkar itu terbuka Kucing tersebut akan melakukan kaedah cuba jaya sekiranya ia dikurung semula ke dalam sangkar itu.Kucing diletakkan di dalam sangkar dan makanan diletakkan di luar sangkar Kucing melakukan beberapa percubaan untuk keluar dari sangkar – Kaedah cuba jaya Pelbagai reaksi : apabila terpijak selak pintu. .

HUKUM PEMBELAJARAN THORNDIKE .

Kesediaan dari segi psikomotor.HUKUM PEMBELAJARAN THORNDIKE HUKUM KESEDIAAN HUKUM LATIHAN HUKUM KESAN Kesan yang menyeronokkan meningkatkan pertalian antara ransangan dan gerak balas. kognitif sebelum boleh belajar Latihan yang diulangulang untuk tingkatkan kemahiran . efektif.

JOHN BROADUS WATSON (1878-1958) .

. Perbezaan antara manusia ialah pengalaman. Sangat dipengaruhi model pelaziman klasik Pavlov.Ahli psikologi pertama menggunakan perkataan “behaviorisme”. Pengalaman yang baik boleh diubah menjadi pengalaman yang buruk Rangsangan yang didedahkan dan jenis gerak balas akan mempengaruhi pengalaman pembelajaran murid.

Pelaziman boleh melahirkan reaksi emosional. Akhirnya eksperimen menunjukkan Albert memberi reaksi emosional terhadap tikus contohnya takut pada tikus. anjing. bunyi pemukul diketuk pada besi.Watson ‘Little Albert Experiment’ Menggambarkan kuasa pelaziman (conditioning) Albert . (tikus putih dan berbunyi pemukul). Semasa pelaziman Albert hendak mengambil tikus.keadaan itu diulang berkali-kali. Kesimpulannya. . arnab. Kesannya Albert terkejut dan terjatuh. Selepas diuji lagi ia menunjukkan reaksi emosi yang sederhana.11 bulan – tidak menunjukkan sebarang rasa takut pada seekor tikus putih.

PROSES PELAZIMAN Gerakbalas Semulajadi Bunyi kuat (Ransangan Tidak Terlazim ) ketakutan (Gerakbalas Tidak Terlazim) .

Proses Berpasangan Tikus (Ransangan Neutral ) + Bunyi kuat (Ransangan Tidak Terlazim Ketakutan (Gerakbalas Tidak Terlazim) Berlakunya Pembelajaran Tikus (Ransangan Terlazim ) ketakutan (Gerakbalas Terlazim) .

.

.

• Peneguhan biasanya dapat menambahkan kebarangkalian gerak balas yang akan berlaku.• Menurut Skinner (1953) kajiannya menunjukkan pelaziman operan organisma bertindakbalas terhadap persekitaran dalam proses pembelajaran • Pelaziman operan meningkatkan kebarangkalian pengulangan sesuatu gerak balas. .

SKINNER Perlakuan harus diperhatikan dalam jangka masa yang panjang dan membentuk perlakuan yang kompleks daripada perlakuan yang mudah. Kajian : Skinner Box .

SKINNER BOX Tingkah laku binatang dalam kotak boleh dikawal dan gerak balasnya boleh diperhatikan dan direkod. Kajian ini membawa beliau kepada penggunaan teori pelaziman operan dalam aktiviti P&P dalam bilik darjah Teori pelaziman operan boleh diperkuat dan dihapuskan jika diberikan peneguhan sebaik sahaja gerakbalas itu ditunjukkan .

PROSES DALAM TEORI PELAZIMAN OPERAN SKINNER .

.

.Tingkah Laku Kesan/Akibat Tingkahlaku Masa Hadapan Pelajar Guru kemukakan memuji soalan dengan pelajar baik Pelajar kemukakan lebih banyak soalan yang baik.

Pengukuhan Negatif .

Tingkah Laku Kesan/Akibat Tingkah laku Masa Hadapan Pelajar tidak menyiapkan tugasan tepat pada waktunya Guru menegur pelajar Pelajar akan menyiapkan tugasan yang seterusnya tepat pada waktunya .

Dendaan .

. iaitu pertama dendaan persembahan (jenis I) dan kedua dendaan penyingkiran (Jenis II).Tingkah Laku Kesan/Akibat Tingkah laku Masa Hadapan Pelajar membuat bising dalam kelas Guru memberi amaran kepada pelajar Pelajar berhenti membuat bising dalam kelas Dendaan boleh dibahagikan kepada dua bentuk.

.

Dendaan Persembahan Dendaan Penyingkiran Dendaan persembahan (presentation punishment) berlaku apabila sesuatu rangsangan menyebabkan berlakunya perubahan dalam tingkah laku diri pelajar tersebut. . tetapi dapat menakutkan pelajar. Dendaan bentuk ini tidak melibatkan fizikal. Dendaan penyingkiran (removal punishment) berkaitan dengan penyingkiran rangsangan. ibu bapa atau guru-guru tidak memberi kemudahan apabila seseorang pelajar tidak berkelakuan betul. Contohnya.

SEBELUM PELAZIMAN : Keadaan dalam bilik darjah Berbagai-bagai gerak balas (pelajar) Membaca buku Komik Membaca kerja lain Berbual-bual Berinteraksi dengan kawan dengan guru Bermain dengan sesuatu Terdapat pelbagai gerakbalas yang ditunjukkan oleh pelaajr terhadap pengajaran guru PROSES PELAZIMAN Gerak balas Berinteraksi dgn guru Ganjaran Guru senyum. puji dan beri /tunjuk kasih sayang .

SELEPAS PELAZIMAN Rangsangan Guru sedang mengajar Gerak balas Berinteraksi dengan guru (menumpu terhadap pelajaran) Peneguhan mengakibatkan gerak balas berlaku dengan lebih kerap Rajah: Pelaziman operan dalam bilik darjah .

PERBANDINGAN TEORI BEHAVIORIS .

UJI MINDA .