Tugas Basa Sunda Carpon

Sarah Shafira Novianti (37)
XII-C SMAN 5 Bandung

Kuring gumbira masih tiasa nempo mésemna.00. Nini anu ngurus kuring ti umur kuring 10 bulan. Kuring riweuh kalayan pakasaban kuring nepi kapamustunganana kuring balik gawé. kuring kasiangan pikeun indit gawe” bari ngagaro-garo sirah. Padahal nini geus ngageuingkeun kuring ti subuh. Saban isuk-isuk urang sok cacarita. Kuring ngadatangan nini nu keur ngagolér di tempat saré. Kolot kuring geus papisah. kumaha ayeuna kaayaanana?”. “Mih. Sanggeus cacarita. bukain pantona”. Saangeus éta kuring langsung indit ka kamar mandi keur sasadian ka kantor. “alah. Alahmdulillah. nepi ka kuring lulus sarjana S1. Datang kaimah “mih. ibu geus nikah sarta bapaogé geus nikah kalayan miboga putra 1 sarta putri 1. Saangeus éta kuring indit ka kamar sarta ganti acuk. kuring indit ka kantor kalayan ngagunakeun motor. nepi ka dina pamustunganana dina bulan puasa hamper daék lebaran 2011. isuk-isuk éta nini geus nyiapkeun kuring mumuluk. Mamih ogé muka panto. Saban poé geus biasa kitu.Ditinggalkeun Sosok Ibu Dina hiji isuk-isuk kuring gugah teras nempo jam geus némbongkeun tabuh 06. nini kuring murag gering. .

Acara gé dimimitian. berékeun éta. urang sakulawaraga ngareureuhkeun. ”Aduh mamih. Dina kaping 25 séptember 2011. isuk-isuk mamih geus gogorowok pikeun diberéskeun “Sis. lila kénéh ogé”. tulung jaga kabéhanana. nini ahirna dibantun ka imah gering. Kuring kasaréan di lanté rohang sémah. Sanggeus cageur nini geura-giru nyiapkeun kabéh sasadian kanggo syukuran pikeun indit haji. “engké waé. Mamih hayang tetep di imah”. Syukuran ogé lumangsung sarta réngsé tabuh 13. Kuring némbalan. Hayang ceurik haté ieu.. isuk-isuk geus riweuh. Nini teh ngan hiji-hijina anu kuring réken minangka indung sorangan. nini anjog di imah. Kuring hanjelu nempo nini ngagolér di tempat saré. kajeun enggal damangna”.. sakeudeung deui mamih daék maot. kuring nempo mamih kasampak sepa. “Alhamdulillah. “Sis. ahirna mamih cageur deui” ceuk kuring dina lebet haté. Kuring henteu nyangka lamun poé éta nyaéta poé pamungkas kuring pateupang jeung nini. nya? Mamih daék indit. Ujug-ujug dina tabuh 14. Sanggeus 2 minggu saterusna. dirawat nya di rumah sakit .” kalayan nada pendék nini némbalanana. ”Mih. Tapi ahéngna nini kuring hayang saré di kamar kuring. Sanggeus éta. mamih ogé némbalanana jeung sora lirih ”teu kedah. antaré atuh. karpet sarta séjén-séjén na. Kaping 10 Oktober 2011 mamih bade indit haji. beréskeun!”. jaga imah alus-alus. Kuring tetep kuat nyanghareupan kabéhanana..00.“Mih. Hiji sabot jero peuting nini pamustunganana dibawa ka imah gering teras nini nyarios.00 nini nyauran kuring.” Kuring hanjelu ngadéngé hal éta. . geus dahar tacan?” kuring naros ka nini. Kuring nyiapkeun kabéhanana kaasup ka daharan.

Sanggeus sawatara minggu saterusna. “ Rian. Kabéhanana ceurik. Mamih nepikeun hiji hal ”Mamih daék indit ayeuna. kuring tiasa jadi saurang awéwé teuneung tanpa ayana sosok ibu. Pamustunganana nini ninggalkeun tabuh 15. ”aya naon. . Nepi ka poé ieu. Ramdan…. “Mih naha bet awak mamih gemetaran kieu” kuring nyarios bari ceurik. Tulung Siska!!!”. Sakulawarga terus ngariung kaasup mamang kuring. Sosok ibu geus leungit. Éta pisan ahir ti kabéhanana. Kuring reuwas nempo mamih. Pikeun jadi saurang anu teuneung. Kuring ngan bisa ceurik nempo nini nu kritis.Kuring kagugah. kuring bener-bener kaleungitan. Urang babarengan mantuan nini pikeun ngedalkeun “laailahaillah… laailahaillah…” saterusna. kuring pindah imah. Nempona antara hirup sarta daék menghembuskan nafas anu pamungkasna.15 pas Asar anjog. tulung jagi kabéhanana” Kuring ngagorowok. Mih?”. Anda. datang jeung panon beureum alatan kagugah ti saré ”aya naon téh?” Maranéhanana kecap Rian.