Program kinetic la pacientul varstnic cu proteza de sold Nume: SIMIONESCU Prenume: Emilia Varsta: 76 ani Inaltime: 165 cm Greutate

: 67 kg Diagnostic: coxartroza secundara cu artroplastie totata de sold stang (proteza cimentata de tip Thomson) cu vechime de 3 saptamani. Recomandari: masaj sedativ membru inferior stang, kinetoterapie Obiective: refacerea mobilităţii, • refacerea stabilităţii, • refacerea echilibrului, • recuperarea mersului

Recomandari pentru programul de exercitii:• • • •

fiecare program de exercitii va incepe cu un un set de exercitii usoare pentru a “incalzi” articulatiile invecinate apoi coxofemurala afectata; Se va avea in vedere ca exercitiile sa nu atinga maximum de amplitudine in special pentru abductii si rotatii; Se vor evita pe cat posibil exercitiile de rotatie externa si adductie mai ales din decubit sau asezat; Repausul in decubit lateral sau efectuarea exercitiilor din aceasta pozitie, se va permite doar cu pozitionarea intre membrele inferioare a unei perne lungi; Se prefera exercitiile din decubit ventral se va evita să se stea pe scaune joase; se consideră că după 3 luni se poate merge şi fără sprijin în baston; în general programul de recuperare trebuie urmat 2-4 luni postoperator; pentru restul vieţii, se continuă programul de menţinere a forţei musculare, cu respectarea regulilor de "igienă ortopedică" a şoldului.

-1-

se execută abducţii ample ale şoldului cu membrul inferior întins sau cu genunchiul flectat. 2. eventual cu ajutorul mâinilor se trage usor spre piept genunchiul (fara a se forta) . de preferat) 10. 7. lateral la scara fixa. Din decubit dorsal. Se efecueaza serii de 15 repetari. la fel ca la exercitiul precedent. se ridica usor genunchiul spre piept. încercând să se mobilizeze bazinul. din patrupedie. iar degetele sa fie mereu orientate in fata. 11. Se mentine 5 secunde apoi se coboara membrul inferior incet. se flecteaza genunchiul sanatos si se ridica piciorul operat perfect intins ~10 cm de la orizontala. din decubit dorsal . Se va mentine genunchiul perfect intins si nu se va inclina trunchiul. 5. flectand coapsa. Acest exercitiu este foarte bun pentru tonifierea cvadricepsului femural. mobilizand articulatia coxofemurală. 6. 9. se execută flexii şi extensii ale şoldului operat. (15 serii de 2-3 ori pe zi). apoi se revine in pozitia initiala. pana la limita durerii. departandu-l de cel sanatos. din ortostatism. Se repeta de 10 ori. fara a-l apleca inainte. din ortostatism cu mainile tinandu-se de o sipca la scara fixa sau de spatarul unui scaun se ridica membrul inferior operat spre lateral in abductie. De asemenea e important sa nu se roteasca membrul spre exterior. 8. se ridica membrul inferior operat in extensie la spate. se ridică cât mai sus (abducţii) membrul inferior operat. cu o perna sau rulou intre membrele inferioare. 4. din decubit ventral (pe pat sau pe o masă cu bazinul la marginea mesei) se execută extensii din şold cu şi fără genunchiul flectat la 90° (cu ajutorul kinetoterapeutului. din decubit lateral pe partea sanatoasa.se ridică trunchiul cu aplecarea acestuia deasupra coapselor. Se repeta exercitiul de 15 ori. La inceput trebuie evitata ridicarea genunchiul peste nivelul soldului. din decubit lateral pe partea sanatoasa. din ortostatism cu mainile sprijinite de o sipca la scara fixa sau de spatarul unui scaun.Un exercitiu care intareste forta musculara si stabilizeaza articulatia 1. Se va mentine coapsa flectata cateva secunde.se flectează şoldul cu şi fără flexie de genunchi.se apleacă înainte trunchiul. 3. pentru ca articulatia solicitata sa fie cea a soldului si nu coloana vertebtala. din decubit dorsal. -2- . Este necesara mentinerea trunchiul drept. din decubit dorsal . tinand genunchiul intins. 12. cu mainile prinzand cu o mana sipca la nivelul umarului. cu o perna lunga intre membrele inferioare. fara sa se forteze amplitudinea de miscare. se vor face balansari (pendulari) in fata si in spate (flexii si extensii).

cea mai de temut fiind infecţia si a indrume pacientul la medicul ortoped. 15. din decubit ventral. în decubit dorsal. . 17. Kinetoterapeutul trebuie sa: Reaminteasca şi sa incurajeze mereu bolnavii de a-şi continua gimnastica medicală.ridicarea greutăţilor mai mari de 3 kg.răsucirea pe loc a trunchiului. dacă nu este posibil se execută bicicleta din decubit dorsal. din ortostatism execută rotaţii externe cu membrul operat (cercuri cât mai ample). în decubit lateral pe partea sănătoasă. pacientul îşi ţine cu mâinile coapsa sănătoasă flectată la piept: kinetoterapeutul face o priză in 1/3 distala a coapsei. • Sa fie atent la eventualele surprindă la timp aparitia eventualelor dureri intense locale. la nivelul condililor femurali şi execută rotaţia internă şi abducţia. 16. Se roteste intern. • Contraindicaţii: . care pot fi complicaţii ale protezei totale. apoi extern . De preferat ca aceste miscări să fie executate lent si sa fie ajutate de kinetoterapeut. pedalarea pe bicicletă. -3- . cu o perna lunga sau rulou intre membre: se face extensia coapsei operate în timp ce kinetoterapeutul împinge înainte bazinul.13. genunchiul omolog şoldului operat va fi flectat la 90°. febră etc . 14.