You are on page 1of 60

1.rsz. Az emberi fejlds tanulmnyozsa A fejdsllektan tudomnya ktirny: egyrszt az egyn fejldst magyarzza.

Msrszt az emberisg fejldsrl s ezeket egymsra vonatkoztatja, valamint elklnti. Alapjai htkznapi megfigyelsekbl indul s a viselkedsek megfigyelsbl kvetkeztetnek. F kritriumok: objektivits megbzhatsg rvnyessg megismtelhetsg Objektivits: kell lennie a vizsglatnak, a kutat eltletei, elvrsai nem torzthatjk az adatok rtelmezst. Megbzhatsg: azonos viselkedst felmr helyzeteket tbbszr, azonos mdon kell megkapnia a vizsglnak, hogy az hiteles legyen, illetve fggetlen, kls szemllnek is ugyanazt kell tapasztalnia, mint a kutatnak. rvnyessg: adott, mrt adatoknak a elvrt jelensget kell tkrznie. Megismtelhetsg: arra utal, hogy a kutatsok eredmnyeit akkor fogadjk el, ha ugyanazon eredmnyeket ms kutat is ki tudja mutatni. Adott kutatsi eredmnynek reprezentatvnak kell lennie, vagyis a klnbz jellemzj, krnyezet, trsadalmi helyzet, nemzetisg embercsoportokra alkalmazhatnak, adekvtnak kell lennie, mert a klnbz embercsoportokrl gyjttt adatok adott tulajdonsg, helyzet emberekre alkalmazhatak, msokra nem felttlenl (klnbz orszgbl, kultrbl szrmaz csecsemk mskpp reaglnak, ha elvlasztjk ket ideiglenesen anyjuktl). Adatgyjtsi stratgik lehetnek: nbeszmolk termszeti megfigyelsek ksrleti mdszerek klinikai interjk A kutatk a megbzhatsg rdekben sokszor ezek kzl egyszerre tbb mdszert is alkalmaznak. nbeszmolk: az informciszerzs legkzvetlenebb mdja, amikor a megkrdezettek sajt magukra vonatkozan vlaszolnak krdsekre (interjk, rsbeli krdvek, viselkedslistk ltal). Ezek az eredmnyek a szubjektv vlemnyek, a szelektv vlaszadsok, ill. a krds megrtsnek szintje miatt pontatlanok is lehetnek. Termszeti megfigyelsek: a gyermekek mindennapi tevkenysgnek megfigyelse esemnyek feljegyzse ltal, tbbnyire olyan szemlyekkel, akik ltalban is a gyermekek kzelben lnek (vnk, tantnk, szlk). Jellemzen a szlk megfigyelst mutatja a csecsemnapl. Az etolgusok a gyermekek viselkedsnek fejldst a homo sapiens evolcis trtnetre vettik. Az etnogrfusok a viselkeds kulturlis szervezdst vizsgljk (pl. a szlk s a kzssgek kulturlisan eltr viselkedseit s abbl leszrt tapasztalatokat; a termszeti npeknl tbb helyen elfordul, hogy egy csecsemt tbb anya neveli s szoptatja). Az kolgia azokra a helyzetekre, szerepekre, kihvsokra, s kvetkezmnyekre utal, amelyekkel az emberek szembekerlnek. A gyermekek kzssgben elfoglalt helyket fejldsi mikrokrnyezetnek (fejldsi flknek) nevezzk.

A mikrokrnyezet meghatroz elemei: a gyermek fizikai s trsas krnyezete trsadalmi, kulturlis, s oktatsi szoksai szlk pszicholgiai jellemzi Termszetes megfigyels korltai: a megfigyel elvrsai, amelyek befolysolhatjk a vizsglatot (pl. elvrs szerint szelektlhatja megfigyelseit), nem tud mindent lejegyezni, gy az informcivesztesg elkerlhetetlen. Ennek kikszblsre elre elksztett jegyzknyvek kszlnek, de ennek htrnya a rugalmatlansga az elre nem lthat esemnyekhez. Ha az esemny s a lejegyzs kztt tbb id telik el, a szelektv emlkezet a szelektv megfigyelst felersti. Problma az is, hogy az emberek viselkedse vltozik, ha tudjk, hogy figyelik ket. A termszetes megfigyelsek sszehasonltsa mutatja, hogy van-e korrelci kt tnyez kztt, vagyis az egyik tnyez vltozsai egytt jrnak-e a msik vltozsaival, de nem mutatja, hogy e kt tnyez hat-e egymsra. Vagy mindkettt egy kls, harmadik ismeretlen tnyez vltoztatta-e meg (pl. az vnk a fikat tbbet fenytik, ez azrt van-e, mert a fikat bajkeverbbeknek sztereotipizltk, vagy csak vletlenl gyakrabban vettk szre ket, esetleg a lnyok kzeltse az vnk fel pozitvan hatottak) Ksrleti mdszerek: A ksrlet sorn az llny lmnyeiben apr vltozst idznek el, majd megmrik a hatst a viselkedskre, s fellltjk a hipotzist (precz, tudomnyosan megfogalmazott felttelezs, amelyrl elvileg kimutathat, hogy helytelen; amelyet nincs md megcfolni, kevss tudomnyos!). Ksrleti helyzetben llaptottk meg, hogy a gyermekeknl a mszs elsajttsval jn el a mlysgtl val flelem, ami a tapasztalatot mutatja ebben az esetben gy, hogy rgen azt veleszletettnek hittk. Ha bizonyos tvolsgra lv kt asztal kz fektetett veglapon azok akik rvid ideje tudtak mg csak mszni habozs nlkl tmsztak a vizulis szakadk felett, a tapasztalat ksbb meglltotta ezt a tevkenysget. A ksrleti mdszer korltai etikai jellegek, vagyis ha az eljrs krt okozhat brkiben, akkor nem szabad elvgezni, de ilyen mdon ha a ksrlet bizonyos rszei nem elvgezhetk , akkor az eredmny torzulhat. Problma mg a ksrleti helyzet mesterkltsge: a vizsglt emberek termszetellenesen viselkednek ksrleti krnyezetben. Klinikai interjk: kiss eltr az adatgyjts egyb szempontjaitl: itt azonos eljrsokat alkalmaznak minden megfigyelsre, a klinikai interj az egynre szabja a krdseket, minden krds az elz vlaszra pl. Ezltal jut mlyebbre a tmban a kutat, s kzben ellenrzi a krdsek megrtst. Klinikai mdszerek elnye, hogy egyni viselkedsbe nyjt bepillantst, de ez egyben a htrnya is: a klinikus ltalnos kvetkeztetseinek levonshoz figyelmen kvl kell hagynia az egyni klnbsgeket, ill. a szbeli kifejezsekre alapul, ezrt nehezen vagy egyltaln nem alkalmazhat gyerekeknl, mert nluk nehzsget okoz, hogy pontosan fejezzk ki magukat.

Kzponti krdsek: 1. Folyamatossg: Mennyi folyamatossg van az emberek s az llatok szellemi kpessgei s rzelmei kztt? Az egyni fejlds kis mennyisgi vltozsok halmozdsa, vagy tbb minsgi talakulsokon megynk keresztl? Fontos-e a krnyezet hatsa a fejldsre?

A folyamatossg szempontjbl a homo sapiens s a tbbi fajok kztti viszony az llatok tanulmnyozsbl szrmaz adatok emberre viszonytsa miatt jelents. Darwin az evolcit a vltozsok szakadatlan folyamataknt rtelmezte, fokozati, nem minsgi vltozsknt. Emberek s a femlsk kztti klnbsgek: nem mutatnak r a trgyakra, nem mutatnak fel trgyakat, nem vezetik egymst valahova valamely ltnivalrt, nem knlnak aktv odanyjtssal, szndkosan nem tantjk egymst. Ezek az ember egyedisgre utalnak a mltbl gykerezen: a homo sapiens korbbi krnyezetalaktsa kzdelmei sorn adott krnyezetet teremtett (trgyak, hasznlati eszkzk, tuds, tapasztalat, hiedelmek, rtkek felhalmozsa ebben a krnyezetben maga az ember alkotta kultra, amely szletsnkkor fogad). A kialaktott kultra formlsa, megtartsa, tovbbadsa elssorban a nyelv ltal lehet. Br bizonyos kulturlis s nyelvszer viselkedsek megtallhatk a femlsknl, de az emberi kultra jellemzi s a nyelvhasznlat, nyelvszer viselkeds egysgknt minsgileg ms, mint a femlsknl. A folyamatossg az egyed szempontjbl (egyedfejlds-ontogenezis) is rdekes. A fejlds pszicholgusok kt szempont szerint rtkelik: 1. mennyisgi vltozsok (kis vltozsok folyamatos felhalmozdsa, pl. szkincs); ilyen fejlds pl. a tengeri csillag * * 2. minsgi vltozsok (fejldsi szakaszonknt j mintk jelennek meg, pl. mszsbl-jrs); szakaszos fejlds lthat a szitaktnl: lrva, bb, kifejlett rovar. Mindkett megtallhat az embernl. Bandura szerint a folyamatossg jelents az ember fejldsben (azonos mdon tanulunk adott letkorban, az annak megfelel viselkedseket; a fejldsben a kiugrsok a krnyezetvltozs eredmnyei) Ilyen vltozsok pl. az iskola, vagy a nemi rssel kapcsolatos vltozsok. A szakaszelmletek problmja, hogy pl. a 4 vesek egocentrikus gondolkodsak (nem kpesek msok nzpontjbl szemllni, sajt perspektvjuk rabjai), ekzben ha kisebb gyermekhez beszlnek, leegyszerstik beszdket, tagoltabban fejezik ki magukat, mintha felmrnk a kisebb gyerek nzpontjt. Az egyni fejlds kritikus peridusai: amikor bizonyos krnyezeti v. biolgiai esemnyeknek meg kell trtnnie, hogy a fejlds folyamatos legyen (pl. madaraknl a kikels utni kritikus peridusban, aktulis mozg trgyhoz ktdni fognak). A szenzitv peridus olyan idszak, amikor bizonyos optimlis fejlemnyek bekvetkezse valsznleg leghatkonyabban segti a fejldst (6-7 ves korig elengedhetetlen az ember nyelvelsajttsa rdekben a nyelvi krnyezetben ls, 7-8 ves kor utn cskken a nyelvelsajtts lehetsge).

A modern pszicholgiai nzet a fejldst az rkls ( az egyn veleszletett biolgiai kpessgei, lehetsgei) s a krnyezet (csald s egyb kzssgek egynre kifejtett hatsa) szempontjbl kzel azonosan fontosnak tartja. A krds emellett, hogy egyik vagy msik ok a befolysolbb az egyni klnbsgekre? Ha egy baba nygs az rkltt-e, vagy valami ms, kls ok van-e a httrben, s ez a jellemvons stabilan megmarad-e? Mert ha igen, akkor betekintst kaphatunk a ksbbi jellemvonsokba. A gyermek pszicholgiai jellemzinek idbeli stabilitsa genetikai s krnyezeti stabilits esetn kimutathat, vagyis egy flnk 1,5 ves gyerek (fent emltett

stabilitsok esetn) valszn, hogy szgyenls lesz. A minimlis gondozst nyjt rvahzi gyerekek ksbb is fsultabbak, rtelmileg s rzelmileg gyengbbek lesznek. Ha minl elbb gondos, szeret csaldba kerlnek, jelentsen javul llapotuk. Kutatsi tervek: Hosszmetszeti (longitudinlis) kutatsa gyerekek egy csoportjrl gyjt informcikat hosszabb idn t, ahogy nvekednek (pl. fls kisbabkat megfigyelskkor kialakulhat az a vlemny, hogy bizonytalan serdlk lesznek, hosszmetszeti vizsglatban megfigyelhetk ezek) Keresztmetszeti kutatskor egyidben gyjt a kutat klnbz kor gyerekekrl informcikat Mikrogenetikus mdszer Hosszmetszeti vizsglat trgya lehet: folytonossg a viselkedsi mintzatokban (szemlyisg, mentlis egszsg, temperamentum, intelligencia, nyelvi fejlds, trsas alkalmazkods stb.). Htrnya, hogy a kutats kltsges (sokig tart), s bizonytalan kimenetel,ill. sok esetben a szlk megtagadjk a gyermekk tovbbi rszvtelt a hosszadalmas kutats miatt. Tovbbi problma, hogy a vizsglt szemlyek hozzszokhatnak a teszthelyzethez, s az torzthatja a vlaszokat (megtanulhatjk, hogy mit vrnak tlk). A hosszmetszeti vizsglatban az azonos korcsoportok adott, mltbli forrsbl szrmaz tapasztalatai is kihathatnak adott vizsglatra. Ez a kohorsz:egyidben szletettek, akik azonos tapasztalatokkal brnak, ezek elvlasztjk ket ms korcsoporttl, nekik esetenknt lehetnek azonos essen negatv lmnyk, amely kihathat a jvbeli tevkenysgeikre. Ilyenek pl. az 1932-ben szletettek, akik a gazdasgi vilgvlsgban jttek vilgra Londonban, s akik 10 vesen a vilghborban kisgyerekknt elvesztettk szleiket, vagy vidkre kldtk ket a hbor borzalmai ell; ebben a kohorszban lvk flelmei a szleik elvesztsvel s a tpllkozssal kapcsolatosak lehetnek. Vagyis valszn, hogy utalnak a jelek adott helyre s idre. Keresztmetszeti a leggyakoribb vizsglat, ahol adott idpontban klnbz letkorak csoportjait vizsgljk.Pl. 4, 10, 20, 40, 60 vesek hogyan emlkeznek az ismers szavak sorozatra, miknt llnak neki megtanulni, valamint, hogy mi az eredmnye. Elnye, hogy kevesebb idt vesz ignybe, kevsb kltsges, ill. a rsztvevktl is rvidebb idt vesz ignybe, teht kevesebb rsztvev esik ki a kutatsbl. Htrnya, hogy az letkori csoportoknl a httrnek is azonosnak kell lennie, ill. sszekeveredhetnek az letkorral jr vltozsok ill. a kohorszokkal kapcsolatos jellemzk. Ilyen pl. az emlkezetfejldsnek vizsglata: a 70 veseknl gyengbb eredmnyt mutathat, mint a 20 veseknl, amely lehet letkorral jr klnbsg, vagy a fent emltett htrnyosabb helyzet gyermekkorban a gyerekkori alultplltsg jelentsen kihathat az emlkezetre. Mikrogenetikus mdszer nhny rn vagy napon t tart intenzv megfigyels ltalban olyan gyerekeknl, akiknl jelents fejldsi vltozs vrhat adott vizsglt idpontban. A tnyek csak az elmletbe gyazva segtenek a kutatsok eredmnyeinek megrtsben. Ilyen elmleteket az rkls s krnyezet fnyben vizsgljk, melyek az objektv megfigyels esetn is jelen vannak. Az elmlet dnti el, hogy mit figyelnk meg. Vizsglati nzpontok: rkls s a krnyezet viszonylagos hozzjrulsa a fejldshez Folyamatos v. ugrsszer- e a fejlds Mi magyarzza az egyni klnbsgeket

Ezeknek ngyfle megkzeltsi elmlete: Biolgiai, rsi Krnyezeti, tanulsi Konstruktivista Kulturlis megkzeltsek. A biolgiai s krnyezeti tnyezk kzvetlenl hatnak az egynre az els hrom esetben, esetleg a kt tnyez klcsnhatsainak egyenknti slyban van a klnbsg a hrom megkzelts esetn. A kulturlis megkzelts esetn a biolgiai s krnyezeti jellegzetessgek a kultrn keresztl hatnak. Biolgiai, rsi elmlet az emberi fejldst jellemz vltozsokat endognnek (bellrl erednek) tartja, melynek lnyege az rs, a fogantatstl a felnttkorig a fejlds genetikai mintzata. k a fejldst szakaszjelleg vltozsok sorozataknt rjk le, ahol a krnyezet msodlagos. Freud szerint a viselkeds elsdleges motvuma az alapvet biolgiai szksgletek kielgtse, de a trsas krnyezet befolysolhatja, mely szintn alaktja a szemlyisget. Krnyezeti, tanulsi megkzelts szerint is biolgiai tnyezk alapozzk meg a fejldst, de a fejlds f okait exognnek (krnyezetbl, ill. a krlvev felnttektl kiindulnak) tartjk, amelyek jutalmazzk, vagy bntetik a gyermek cselekedeteit, vagyis a tanuls, a tapasztalat (operns kondicionls) ltal mdosul az llny viselkedse (rvahzbl csaldokhoz kerlt gyerekek tanulsi s intellektulis kpessge ltvnyosan javul). (Skinner) Konstruktivista megkzelts hvei az rkls s a krnyezet azonos szksgessgt hirdetik a fejldsben. (Piaget) Kulturlis megkzeltst vall pszicholgusok is hangslyozzk a biolgiai s a tapasztalati tnyezk egymsra hatst, s a konstruktivistkhoz hasonlan k is azt gondoljk, hogy a gyerekek maguk konstruljk a fejldsket a felnttek aktv kzremkdskkel, rszvtelkkel, de egy harmadik ern, a kultrn keresztl gondoljk ezeket megvalsulni: az rkls s a krnyezet klcsnhatsa nem kzvetlen, a kultrn t hatnak egymsra. A kultra az emberek ltal felhalmozott tudsra pl, amely a nyelv ltal kdoldik, s fizikai trgyakban, hiedelmekben, rtkekben, szoksokban, s tevkenysgekben testesl meg, amelyek a genercik kztt taddnak. A matematikai kpessgek fejldse jl pldzza ezt: a matematikai gondolkods annak fogalmi megrtsn, a felnttek tantsi erfesztsein ill. a felnttek sajt matematikai tudsnak a fggvnye is, amely viszont kulturlis rksgnk rsze. A legfbb bio-szocio-pszicholgiai tmenetek a fejlds sorn

Fejldsi szakasz

Vlts
Fogamzs

Fbb vltozsok az tmenetkor s a szakaszok fbb jellemzi


A szlk genetikai anyaga egyeslve egy j egyedet alkot Alapvet szervek kialakulsa tmenet a mhen kvli letbe sszehangolds a krnyezettel Krgi-kreg alatti agyi kapcsolatok kialakulsa; trsas mosoly; anyai rzsek j minsge Nagyobb emlkezet s szenzomotoros kpessgek Flelem az jdonsgtl; flelem az idegenektl; ktds Szimbolikus gondolkods; ntudat kezdetei

Mhen belli Szlets Korai csecsemkor


(szlets 2 s fl h)

2 s fl h Kzps csecsemkor
(2 s fl h 9 h)

7 9 h Ksi csecsemkor

(9 30 h)

Csecsemkor Grammatikus nyelv vge


(24 30 h)

Kisgyermekkor
(2 s fl v 6 v)

5 7 v Iskolskor
(6 12 v)

11 12 v Serdlkor
(12 19 v)

19 21 v Felnttkor
(19 + )

Feltnen egyenetlen teljestmny; nemi azonossgtudat; szociodramatikus jtk Feladatokhoz rendelt felelssg felntt felgyelete nlkl; iskolai oktats Tevkenysg kortrscsoportban; szablyjtkok; mdszeres oktats Szexulis rs A nem ltal meghatrozott trsas tevkenysg; identits integrcija; formlis gondolkods tmenet a sajt s a jv generci irnti felelssgvllals irnyba

Robert Emde s munkatrsai tbb tnyez egyttesbl alaktottk ki a szakaszjelleg vltozsokra sszpontost nzetket, amelyet bio-pszicholgiai tmeneteknek neveznek, ahol fontos a biolgiai rs s a viselkedsbeli vltozsok a gyermek letnek jjszervezshez. Ilyen pl. 2,5 hnapos gyerek, aki elszr vesz fel szemkontaktust, s visszamosolyog, amely j rzelmi viszonyt hoz a csecsem s a szlk kztt , amely sok trsadalomban egy j fejldsi szakasz. Oka a szemet az agyhoz kapcsol idegrostokban vgbemen vltozsok, a szem recehrtyjn lv sejtek nagyobb srsge, s a visszamosolyogni ksz felnttek jelenlte, vagyis biolgiai s pszicholgiai tnyezk hatnak egymsra. Ezek a biopszicholgiai tmenetek a gyerek s a vilg kapcsolatnak megvltozsval jr, mivel nemcsak a csecsem tapasztalata ltal a lt j formkat a viselkedse, hanem az emberek is mskpp kezdik kezelni ket, ezrt nevezzk tmeneteknek A szlets az els bio-pszicholgiai tmenet a fejldsben. 2. rsz. Genetika Az emberek kztti hasonlsgok s klnbsgek krnyezeti s genetikai tnyezk klcsnhatsbl szrmaznak. Minket egyetlen faj egyedeiv tev hasonlsgok az rklt gnkszletnk s az evolci sorn a gnek a fldi lttel lltak/llnak klcsnhatsban. Az egyedi klnbsgek is innen szrmaznak. Az ivaros szaporodssal olyan gnkombincikat rklnk, amely kevs kivteltl eltekintve egyedi. Ezeknek az egyedi jellegeknek a kialakulst is befolysolja a gnekkel klcsnhatsba lp specifikus krnyezet, mivel bizonyos vonsok kifejldst elsegtik, msokat gtolnak: a termszeti npek gyermekeiben a fizikai kitarts kifejldsnek lehetsgt segtik el, a kultr-trsadalmak gyermekeinl a nyugodt ls s a tuds megszerzshez szksges jellemzket segti. A kzslskor 350 milli spermium kerl a n hvelybe. A spermiumok fejben 23 kromoszma van, s minden kromoszma egyetlen DNS molekulja egy hossz szlbl ll molekula, amelyben a kt szl egyms kr csavarodik. A kromoszmk a gneknek nevezett szakaszok ezreit tartalmazzk. A gnek az aminosavak sorrendjt kdoljk. Aminosavak alkotjk a testnket felpt fehrjket, s a sejtek mkdst szablyoz enzimeket. A spermium 23 kromoszmja adja majd az j egyed kifejldshez szksges genetikai informci felt, a msik felt az anya petesejtje adja majd, amely a szintn 23 kromoszma mellett olyan gneket is tartalmaz, amelyek a spermium ltal hordozottaknak felel meg. A mhen keresztl prblnak felszni a spermiumok a petevezetkbe, ahov a sok millibl csak nhny szz tud eljutni. Ezek kzl ha egy tallkozik a petesejttel, akkor thatol a

petesejt sejtmembrnjn s megtrtnik a megtermkenyts. A petesejt s a spermium egy zigtt alkot, amelynek 46 prba rendezett kromoszmjbl 23 apai s 23 anyai eredet amelybl ki fog fejldni a magzat. Mitzis (szmtart sejtosztds): a zigta az j sejteket mitzissal hozza ltre. A mitzis a sejt megkettzdsnek s osztdsnak folyamata s ez a folyamat teremti meg a petesejten s a spermiunokon kvl az egyn ssze sejtjt. Sejtciklus: - nyugalmi szakasz (mg nem indul el a megkettzds) - a DNS megkettzdik (a sejtciklus teljes idtartamnak kb fele ideig tart - DNS szintzis utni szakasz (mRNS kpzdik, rvid ideig tart) - sejtosztds (mitzis, ltalban 1-2 ra, kettvlnak a kromoszmk, kettosztdik a sejt s a keletkezett kt utdsejt nyugalmi szakaszba kerl, az utdsejtben a kromoszmk szma mitzisban ugyanannyi, mint a kiindulsi sejtben volt) A mitzis ltal a testi sejtek termelse az egyn egsz letn t tart, a rgiek helybe jak termeldnek. Minden j testi sejt a fogamzskor rkltt eredeti 46 kromoszma msolatt tartalmazza. Normlis esetben ez a genetikai anyag nem vltozik az id mlsval, csak valamilyen radioaktv vagy kros vegyletek okozhatnak akr vgzetes gnmutcikat. Meizis (szmfelez sejtosztds): a csrasejtek (ivarsejtek) osztdsnak replikcija mskpp megy vgbe, ugyanis az ivarsejtkpz osztdskor egyms utn kt osztds megy vgbe, gy az osztds vgre ngy utdsejt keletkezik. Itt is megduplzdik a sejtmaganyag, de itt a kezdeti szakaszban a kromoszmaprok megkeresik egymst s pronknt sszetapadnak. Ezutn sztvlnak s a sejt egyik felbe a prok egyik tagja, a msikba a prok msik tagja kerl. Ezrt egy-egy sejtflbe feleannyi kromoszma jut, mint amennyi az eredeti sejtben volt. Ekkor a kromoszmkbl nem alakulnak ki j sejtmagok, hanem egy msik osztds sorn a kromoszmk kromatidi sztvlnak s eltvolodnak egymstl. Ekkor alakulnak ki az j sejtmagok, amikor is ngy sejt keletkezett. A ngy sejtben az eredetihez kpest- feleannyi a kromoszmk szma. Amikor teht a spermium s a petesejt egyesl, a zigta teljes 46 kromoszmbl ll kszletet szerez. A zigta kromoszminak fele az egyik, a msik fele a msik szltl szrmazik, ezrt igen vltozatos genetikai lehetsgek alakulhatnak. Az ember sejtjeiben tallhat 23 kromoszmaprbl 22-ben a kt kromoszma hasonl tpus: azonos mretek s alakak s egymsnak megfelel gneket hordoznak. A 23. pr kromoszmi klnbznek:ez hatrozza meg a szemly nemt. A nk kromoszmi XX, azaz a 23. pr kt tagja azonos. A frfiaknak egy X s egy sokkal kisebb Y kromoszmjuk van. A spermiumainak a fele teht X a msik fele Y kromoszmt hordoz. Ha X kromoszmj spermium termkenyti meg a petesejtet, akkor a ltrejv gyermek XX, azaz lny lesz. Ha Y, akkor az anya X kromoszmibl egy X s a frfi Y kromoszmjbl egy fi gyermek vrhat. Az esly erre 50-50 %; ( a valsgban kicsit tbb fi szletik). A gnek hatsa kt szempont szerint: Genotpus: az egyn genetikai felptse, azaz az rklt gntpusok, amely egsz leten t vltozatlan. Fenotpus: az egyn megfigyelhet jellegzetessgei, testi s lelki jellemzinek, egszsgnek s bviselkedsnek szintje. Mindkett a krnyezet klcsnhatsai ltal jnnek ltre. Alllok: adott tulajdonsgot befolysol gneknek megjelensei. Pl. a szemly lln van-e rok az alllok befolysoljk. Ha mindkt szlnl van rok az lln akkor, vagy egyiknl sincs akkor az utdon megjelen rok adott vonsra nzve homozigta. Ha az egyiknek van a msiknak nincs, akkor heterozigota, akkor 3 kimenetel lehetsges:

egyik alll jellemzje jelenik meg; amelyik megjelenik, az a dominns alll, amelyik nem, az a recesszv alll. Az utd mindkt alll hatst mutatja, gy, hogy tmenetet kpez a kt jelemz kztt Olyan jelemzt mutat, amelyhez mindkt alll hozzjrult, de mgis klnbzik mindketttl, s nem is kzttk van. Ez a kodominancia. Apai alllok A AA vrcsop. B AB vrcsop. A Anyai alllok BA vrcsop. BB vrcsop. B

Anya AB vrcsop. x Apa AB vrcsop.

Apai alllok 0 A0 vrcsop. B AB vrcsop. A Anyai alllok 00 vrcsop. B0 vrcsop. 0

Anya A vrcsop. x Apa B vrcsop. (A0 genotpus) ( B genotpus) A vrcsoport rkldsnek a homozigta s a kt heterozigta kimenetele. A vrcsoportnak 3 alllja van: A, B, s 0. 3 vrcsoport ltezik: A,B, AB s 0. Ha kt A-t vagy kt B-t rkl a gyerek, akkor homozigta a vrcsoportra nzve, s az A, B, vagy 0 vrcsoportba tartozik.

3. Mhen belli fejlds szakaszai:

1.Csraszakasz: anya s az apa csrasejtjei fogamzskor egyeslnek, addig tart mg 8-10 nap
mlva a fejld szervezet a mh falhoz nem tapad. Az els hasads, a zigta mitzissal trtn osztdsa kb. 24rval a fogamzs utn trtnik, ez ugyancsak kettosztdik s gy tovbb. Nem egyszerre hasadnak, a szervezet egyes rszei klnbz temben osztdnak, ill. fejldnek ez a heterokrnika. A szervezetek klnfle rszeinek fejlettsgi szintjben eltr klnbsgeket heterogenitsnak nevezik. Szedercsra llapot a fogantats utn 4-5. napban, tjut a mhbe, itt n a folyadk mennyisge a szedercsrban -> hlyagcsra lesz - ktfle sejtbl ll: bels sejttmegbl fejldik ki az llny, lapos sejtekbl trofoblaszt(tplls) alakul ki ami vdgt a bels sejttmeg s a krnyezet kztt. -> begyazds folyamata, a hlyagcsra a mhhez tapad.
1.a fogamzstl kezddik s az az utni els 8-10 napig tart, amg a fejld szervezet a a mh falhoz nem tapad. Fejldsi heterokrnia a szervezet egyes rszei klnbz temben fejldnek. (idbeli szrds). A szervezet klnfle rszeinek fejlettsgi szintjei kztt azonos idben klnbsgek vannak. heterogenits. Sejtosztds kialakul egy sejttmb (szedercsra), az els 4-5 nap alatt a szedercsra sejtjei egyre kisebbek lesznek, amg elrik egy tlagos testsejt mrett. ezutn a szedercsra tjut a mhbe, itt folyadk kerl a szedercsrba, amint n a folyadk mennyisge, a sejtjei kt rszre osztdnak kls sejtrtegre s sejtcsoportra a kzepn - hlyagcsra a kzponti reg egyik oldalra gyl kis sejtek egy kis csomt alkotnak (bels sejttmeg), ebbl jn ltre az llny, a bels sejttmeg s az reg krl nagy, lapos sejtek a trofoblaszt (vdgt a bels sejttmeg s a krnyezet kztt.) ez ksbb hrtyv fejldik, amely a fejld szervezetet vdi meg s tpanyagokat tovbbt neki. a hlyagcsra tovbbhalad a mh fel, a trofoblasztsejtek apr gakat nyjtanak ki, amelyek bessk magukat a mh szivacsos falba s rintkezsbe lpnek az anya vrereivel (BEGYAZDS) a csraszakasz s embrionlis szakasz kztti tmenet. Epigenezis az a felttelezs, amely szerint az j formk a megelz alakok s azok krnyezete kztt zajl klcsnahtsokbl emelkednek ki.

2. Embrionlis szakasz: mhfalhoz rgzlstl a 8. ht vgig tart, amikorra a fontosabb


szervek mindegyike primitv alakot lt. Bels magzatburok alakul ki, mely krbeveszi az embrit, magzatvizet tartalmaz hrtya. Kls magzatburok, amely a mhlepny magzati alkotrsze lesz. Ez alaktja t a tpanyagokat az embri szmra. Mhlepnyt s az embrit kldkzsinr kti ssze. Bels sejttmeg kt rszre vlik: kls rteg az ektoderma-br kls felsznt alkotja majd, bels rteg az endoterma- emsztrendszer s td fejldik ki belle, kzps rteg a mezoderma- izmok, csontok, keringsi rendszer.Embrionlis szakasz a begyazdstk kb. 6
htig tart. A test alapvet szervei megjelennek, a szervezet elkezd vlaszolni a kzvetlen ingerekre. A gyors nvekedst serkenti, hogy az anya adja a tpllkot s biztostja a vdelmet a kros krny-i hatsokkal szemben. Bels magzatburok (amion) vkony, ers, tltsz hrtya, a magzatvizet tartalmazza s krlveszi az embrit. A magzatvz megvdi a szervezetet a kemny felsznektl s a dccensektl, tmasztkot ad a magzat gyenge izomzatnak s lgy csontjainak. A kls magzatburok (chorion) a mhlepny magzati alkotrsze. A mhlepny (planenta) sszetett szerv, az anybl s embribl szrmaz szvetekbl pl fel. Az embrival a kldkzsinr kti ssze. Szrknt mkdik, hogy a tpanyagok, az oxign s a hulladkok kicserldjenek. talaktja a tpllkokat az embri szmra. A bels sejttmeg kt rszre vlik elkezdenek kialakulni a szervek a kls rteg (ektoderma) alkotja a br kls felsznt, krmket, fogak egy rszt, szemlencst, bels flet saz idegrendszert (agyat, gerincvelt, idegeket). A bels rtegbl (endoderma) fejldik ki az emsztrendszer s a td. A kzps rtegbl (mezoderma) lesznek az izmok, csontok, a keringsi rendszer s a br bels rtegei. Cefalokaudlis minta a fejlds a fejtl halad lefel (a farok fel). A karok kezdemnyei elbb jelennek meg, mint a lbaki. Proximodisztlis minta a fejlds a szervezet kzepe fell halad a perifria fel. A gerincvel elbb fejldik ki, mint a karkezdemnyek, a felkar elbb, mint az alkar, stb.

A szervek kialakulsnak folyamata lt. minden embriban azonos, a nemi differencilds kivtelvel. Az embrik kb. 8 hetes korukban mr elkezdenek mozogni.

3. Magzati szakasz: fogamzs utni 9. hten, a csontok kemnyedsvel kezddik,


szletsig tart. Primitv szervek kifejldnek az nll letre. Embri mozgsnak kezdete, br az anya ezt mg nem szleli, 4 hsan mr elg nagy ahhoz hogy az anya is rezze. 15hetesen mr kpes olyan mozgsokra, mint az jszltteknl megfigyelhet.Magzati szakasz a terhessg 8. vagy 9. hettl a szletsig tart, 3 cm-rl 50 cm-re
n, a slya 8 gr-rl 3250 gr-ra n. Minden egyes szervrendszer sszetettebb vlik. 10. htre a belek felveszik a testen belli jellegzetes helyzetket. Kt ht mlva a nemi jellegek is ltszanak, s a nyak is kivehet. 16. ht vgre a fej felemelkedik, az als vgtagok jl fejlettek, a fl nyakrl a fej oldalra vndorol. 5. hnap vge szinte annyi idegsejtje van, amennyit egsz letben fog birtokolni. I. hnap vge a td a lgzsre kpessg vlik, a csukva tartott szem kinylik, s reagl a fnyre. 8. hnap vge az agynak sok tekervnye van. 9. hnap az agy egyre barzdltabb vlik, a szlets eltti utols hetekben a magzat megduplzza slyt. A magzati aktivits fontos tnyezje a fejldsnek. Pl. lgzmozgsok ha ezt nem csinln, a szlets utn szksges izmok nem fejldnnek kielgten. 8. hetes kor klnfle mozgsok 15. hetes kor minden olyan mozgsra kpes, amely jszltteknl megfigyelhet. (4. hnap vgre mr az anya is rzi a mozgsokat). 24. 32 hetes kor kztt a mozgsok fokozatosan cskkenek a mozgst gtl idegi plyk fejldnek. A magzati aktivits funkcii: csirkeembrkon vgzett ksrletek kimutattk, ha a mhbe vegyszer kerlt, az embri nem mozgott, zletei merevv vltak, a vgtagok fejldshez viszont elengedhetetlen a mozgs.
A krnyezetbl szrmaz anyagok s ingerek ersen befolysolhatjk a magzat fejldst.

A szervezetre a mhen kvli vilg is hat. Az anya emsztrendszere s szvmkdse hangforrs, mozdulatai mozgsingerekkel jrnak. Az anya lmnyei, rzelmei, betegsgei, tpllkozsa s trs-i krlmnyei ezeken a biolgiailag kzvettett mdokon rinthetik a magzatot.
1. A krny-bl szrmaz anyagok s ingerek ersen befolysolhatjk a magzat fejldst. 2. A magzat krny-re adott vlaszai jelezhetik a megszlet gyermek viselkedsbeli kpessgeit. 3. Bizonyos drogok, mrgek s betegsgek rthatnak a magzatnak, ezrt fontos, hogy a leend szlk megrtsk a veszlyeket, s ennek alapjn megelz intzkedseket tehessenek. Mozgs rzkelse a kzpflben van a vesztibulris rendszer, amely az egyenslyrzk szerve, 5. hnap krl kezd mkdni kpes rzkelni az anya testhelyzetnek vltozsait. Lts a 26. httl reaglnak a fnyre, megvltozik a szvritmus s mozogni kezdenek. Halls 5., 6. hnapban reagl a hangingerekre s klnbsget tud tenni kzttk. A halls egyenletesen javul a magzati fejlds folyamn. Az anya beszdhangja hallhat a legjobban, mivel azt a test rezgsei is kzvettik. Magzati tanuls az anya testn belli, ill. kvli esemny magzati tanulssal jr. Tanul az anyn bellrl ered ingerekbl. versolvass szlets eltt s utn. A magzatra az anya testi, trsas s pszicholgiai llapota is hatssal van. Ezek a mhlepnyen keresztl jutnak el a magzathoz. Olyan tnyezk is elidzhetnek kmiai vltozsokat, mint a gyerek irnti attitdje, rzelmi llapota, az ltala evett telek s ltalnos egszsgi llapota. A stressz ltal terhelt vagy rzelmi egyenslybl kibillent anya olyan hormonokat (adrenalin s kortizon) vlaszt ki, amelyek tjutnak a mhlepnyen s mrhet hatssal vannak a magzat mozgsos aktivitsra. A stressz koraszlshez vezet s a baba kissly lesz.

A terhes nnek napi 2e 2,8e kalrit kell elfogyasztania, nvelni kell a folsavat, kalciumot s vasat tartalmaz telek fogyasztst. Az anya elgtelen tpllkozsa kros hatssal lehet a magzat fejldsre. A tpllkhiny a terhessg els 3 hnapjban kzponti idegrendszeri rendellenessgekben, koraszlsben s hallban vgzdhet. Az utols 3 hnapban inkbb a magzat nvekedst gtolja. Teratognek: a szletsi krosodsok krny-i forrsai 1.Drogok, gygyszerek rtalmasak a mhen belli fejldsre. Pl. Contergan (1956-1961) nyugtat s hnyinger elleni gyogyi-bogyi. kar- s lbszr nlkl szletett gyerekek, lts- s hallskrosods. Seduxen, Accutane, nagy adagban az Aszpirin is kros. 2.Koffein kv, tea, kla. Spontn vetls s kis sly szlets. 3.Dohny spontn vetls, halvaszlets, jszltt halla. Addiktv vegylet, a nikotin a mhlepny rendellenes fejldshez vezet, aminek kvetkeztben a magzatba jut tpanyagok menny-e cskken. A vrben cskken az oxign, n a szn-dioxid menny-e. Kis sly mg akkor is, ha az anya passzv dohnyos, msok aktvak!!! 4.Alkohol slyos krosods magzati alkoholszindrma: rendellenesen kis fej, fejletlen agy, szemrendellenessg, veleszletett szvbetegsg, zleti bntalmak, az arc deformcija. Testi s szellemi fejlds visszamarad. A terhessg korai szakaszban az alkohol a serdlkorban a tanuls s a viselkeds enyhe krosodshoz vezet. 5.Marihuna Kis sly. Csecsemk knnyebben megriadnak, remegsre hajlamosak, nehzsg az alvsi ciklusokban. 6.Kokain Szvroham, agyvrzs, stb. az anynl. Halvaszlets, vagy koraszls, kis sly, szletsi rendellenessgek. Ingerlkenyek, lassabb tanuls. A hats vekig is eltart. 7.Metadon s heroin fizikailag fggk a babk. Koraszls, kis sly, lgzszervi betegsgek. Ingerlkenysg, reszkets, srs rendellenes, alvszavar, mozgskontroll cskkent. Hossz tv fejldsi problmk. 8.Rubeola (rzsahiml) vakon szletett csecsemk. 9.AIDS a csecsemk kb. 30 %-a kapja meg ezt a krt. 10.RH-sszefrhetetlensg slyos szletsi krosods, akr hall. Vrtmlesztssel kezelhet. 11.Sugrzs nagy menny.- sugrzs a fejld szervezet slyos deformcijhoz vezet, mhen belli hall, spontn vetls. A kisebb sugrzs maradand hatssal van a fejldsre. Rntgensugrzs is veszlyes. 12.Szennyezs Minimata-kr (higanymrgezs) agyi eredet bnuls, koponya deformci, kicsi fej. lgszennyezs veleszletett krosodst okoz.

Magzat rzkelse
-egyenslyszerve 5hnapos magzati korban fejldik ki, rzi az anya helyvltoztatsait. -26. httl reagl a fnyre -5-6hnapos magzati korban mr reagl a hangingerekre-bizonytott magzatknt sokat hallgatott zene, ksbb is megnyugtatja.

Magzati tanuls:
-Salk ksrlete, hogy a magzat tanul az anyn bellrl ered hangingerekbl: felgyorstott szvverst hallgat csecsemk izgalomba jttek, normlis szvdobogst hallva csecsemk nyugodtabbak, kevesebbet srtak, nagyobb slygyarapodst mutattak. -DeCasper s Spance: szls eltti hat htben minden nap 2x felolvastattak egy gyermekverset az anyukval. Ksbb ennek hallgatsa megnyugtatta a csecsemt. Ms versnl nem vltozott viselkedsk.

Anya llapota:
Negatv attitdk htrnyosan befolysolhatjk a mhen belli fejldst. -stressz koraszlshez vezethet, jszltt kis sly lehet. -anya elgtelen tpllkozsa kros hatssal lehet. hnsg alatt megnvekedett a spontn vetlsek, halvaszletettek szma. Teratognek: olyan krnyezeti tnyezk, melyek eltrtik a normlis fejldst, slyos rendellenessgekhez, hallhoz is vezethetnek. Ilyenek a gygyszerek, drogok, fertzsek, sugr-krnyezetszennyezsek. -Koffein s nikotin nveli a spontn vetlsek, kis sllyal szletettek szmt. -Magzati alkoholszindrma: kis fej, fejletlen agy, szemrendellenessgek, szvbetegsgek. Testi, szellemi fejlds gyakran visszamarad. -Fertzsek, pl. rubeols megbetegedseknl a vakon szletett csecsemk szma megntt. Teratogn hatsok alapjai:

-Attl a fejldsi szakasztl is fgg a teratognnal szembeni fogkonysg, amelyikben ri a szervezetet a kros hats. Az els kt htben a legslyosabb. -mindegyik teratogn sajtosan hat a szervezetre s nem minden szervezetre hat ugyangy. -Az anya lettani llapottl is fgg. -teratogn koncentrcijtl s mennyisgtl is fgg.

Szlets: az emberi fejlds els bio-szocio-pszicholgiai tmenete:


A vajds szakaszai A szls biolgiai folyamata azokkal az anya testben bekvetkez vltozsokkal kezddik, amelyek a magzatot keresztlknyszertik a szlcsatornn. A folyamat akkor fejezdik be, amikor az anya a gyerek vilgrahozatala utn megszabadul a mhlepnytl. A vajds 266 nappal a fogamzs utn kezddik. szakasz az elegend gyakorisg, intenzits s idtartam mhsszehzdsok kezdik a mhnyakat kitgtani. Ez addig tart, amg a mhnyak, a mh hvely fel vezet nylsa egszen kitgul, s az anya medencjnek csontjai kztti kapcsoldsok rugalmasabb vlnak. E szakasz lehet egy rnl rvidebb s tarthat napokig is. Els szlsnl lt. 14 ra. Kezdetkor az izom-sszehzdsok 15-20 perces idkzkkel kvetik egymst, s kb. 15-60 mp-ig tartanak. A folyamat elrehaladtval az sszehzdsok gyakoribbak, ersebbek s hosszabbak. szakasz akkor kezddik, amikor a baba feje thatol a teljesen kitgul mhnyakon t a hvelybe. Az sszehzdsok kb. 1 percig tartanak s a kztk lv sznet is kevesebb, mint egy perc. Ez segt, h az anya kitolja a babt. lt. a csecsem feje s homloka jelenik meg elszr. Nha elfordul farfekvs amikor a lb vagy a medence rkezik meg ez veszlyes az anyra s gyermekre egyarnt. szakasz akkor kezddik, amikor a kisbaba elbjik a hvelybl s a mh sszehzdik lecskkent tartalma kr. A mhlepny sszelapul, levlik a mh falrl, magval hzva a magzatburkot. kijn a baba utn.. A vajds lt. ugyangy zajlik le mindentt. A szls tlsnek mdja s hogy ki vesz rszt benne, a kultra hagyomnyaival egytt vltozik. Az 1900-as vek elejn a legtbb szls otthon, bba felgyeletvel zajlott. A 20. szzad vgre az sszes csecsem 99 %-a krhzban s orvosi segdlettel jn a vilgra. Azoknak az anyknak a gyerekei, akik egy- vagy tbbfle gygyszert kaptak a vajds s a szls sorn, kevsb figyelmesek, mint azok, akiknek anyja nem rszeslt gygyszeres kezelsben. Ha az anya a gyereket jelents idvel tlhordja, vagy letveszlyes llapotba kerl, az orvosok lt. megindtjk a szlst vagy a magzatburok megrepesztsvel vagy oxitocin hormon adagolsval, amely beindtja a mhsszehzdsokat. A csszrmetszs a csecsem sebszi eltvoltsa a mhbl. Ez a gyerek egszsgre is rtalmas lehet.

jszltt llapota, letkpessgnek mrse:


Elsszltt gyermek ltvnya riadalmat s csaldst kelthet a szlkben.
Apgar-skla: jszlttet szlets utn egy perccel, majd 5perccel pontozzk t letjel: szvvers, lgzsi erkifejts, izomtnus, reflexvlasz, szn alapjn. Ez adja meg a csecsem ltalnos fizikai llapotnak mrszmt. Apgar-skla a babt szls utn egy perccel, majd t perccel pontozzk t letjel: szvvers, a lgzsi erkifejts, az izomtnus, a reflexvlasz s a szn alapjn. Az egyedi pontok sszegzse adja meg a csecsem ltalnos fizikai llapotnak mrszmt. A ngynl kevesebb pontot elr jszlttek gyenge fizikai llapotban vannak s orvosi gondoskodst ignyelnek. Brazelton-jszlttskla az jszltt finomabb viselkedses llapotainak rtkelse. F clja azon babk neurolgiai llapotnak felmrse, akiknl valamilyen fejldsi problma elfordulst gyantjk. koraszltt csecsemk, klnbz kultrkban szletett babk sszehasonltsra s a fejldsi problmk enyhtsre alkalmazott beavatkozsok hatkonysgnak rtkelsre is. Ezen

tesztek a baba reflexeit, mozgsi kpessgeit, izomtnust, trgyakra s emberekre mutatott vlaszkszsgt, s viselkedsnek s figyelmnek kontrolljt mrik. Ttelei: 1.Ltsi s hallsi figyelem l trgyakra. 2.lsbe hzs mutatujjat tenyerbe tesszk, felhzza e magt. 3.Simulkonysg lben tartsra hogyan reagl a baba. 4.Vdekez mozgsok kendt tesz az arcra, elveszi e a baba onnan s hogyan. 5.nnyugtats ha nygs, mit csinl, szopik, krlnz? Nhny baba olyan rossz fizikai llapotban jn a vilgra, hogy ksbb meghal. Msokat ksbbi fejldsi problmk fenyegetnek, nha vgzetesen. Veszlyeztetettnek szmt, ha valamilyen slyos zavar jeleit mutatja, k lt. korszlttek, vagy kisslyak. szls kzbeni fullads, fejsrls (agykrosodshoz vezetnek), szls utni heveny lgzszavar, vagy a blrendszer retlensge miatti emsztsi nehzsg. Koraszls a kihords normlis idtartama 37-43. ht. A 37. ht eltt szletett babk koraszlttek. Itt a hallhoz vezet ok a td retlensge, valamint az emszt- s immunrendszerk fejletlensge. Okai: 12.1.az ikrek lt. 3 httel korbban szletnek. 12.2.A fiatal nk, akiknek ivarszerveik retlenek, ill. egyms utni tbb terhessg esetn. 12.3.Dohnyz, rossz egszsgi llapot nknl, s a mhen belli fertzst szenvedknl. 12.4.Alultplltsg, meddsg elleni gygyszerek, bjtls, kultra. Stb. Kis szletsi sly 2500 gr-nl knnyebb baba, akr koraszltt, akr nem. Visszamaradott nvekedsek. Okai: ikerszls, mhen belli fertzs, kromoszma rendellenessgek, anyai dohnyzs, kb.szerhasznlat, alultplltsg, mhlepny s kldkzsinr rendellenessgei. Kvetkezmnyei: fejldsi nehzsgek hall, neurolgiai alap fejldsi fogyatkossg, rtelmi kpessg cskkense. Fontos a tmogat krnyezet. A csecsem s szlei kztti szoros kapcsolat kifejldse dnt fontossg a gyerek egszsge szempontjbl, ez sok ven t fejldik. A kutya, macska, s nhny tovbbi fajta anyi meglik nyomork klykeiket. Az emberek lt. nem ezt teszik, de gyakrabban s tbb szeretettel rintkeznek a vonznak vlt csecsemkkel, mint a csnynak tartottakkal. A csnyknak kevesebb tehetsget is tulajdontanak. Ez fleg akkor jellemz, ha a baba lny. Mr a krhzban is tbb figyelmet fordtanak az anyk ms emberekre, mint lnygyermekkre. Az jszltt nhny szempontbl mindig klnbzik attl a kisbabtl, akit a szlk lt. elkpzelnek. A szlets pillanatban azonban mr valsgos gyerekkhz kezdenek el alkalmazkodni, fleg a gyerek tnyleges nemhez kell. A szlk hiedelmei s elvrsai fogjk a gyerekre adott vlaszaikat alaktani mr azeltt, hogy a csecsem brmilyen igazi megklnbztet tulajdonsgrl tehetne tansgot. Az apk inkbb hajlamosak gyerekk nemk szerinti megtlsre, mint az anyk. A gyerek neme hatrozza meg, hogy milyen nevet kapnak, hogyan ltztetik, kezelik ket, mit vrnak el tlk. Az jszlttekre adott vlaszok inkbb azt tkrzik, hogy az embercsecsem nemcsak biolgiai, hanem kulturlis lny is egyben. Szleik s a kzssg ms tagjai szmra sajtos jelentst hordoznak, amelyet a kultrnak az elkpzelsei formlnak.

Brazelton-jszlttskla: jszltt neurolgiai llapotnak felmrse: ltsi s hallsi figyelem l trgyakra, lsbe hzs, simulkonysg, vdekez mozgsok, nnyugtats. Problmk

Koraszlttek a 37. ht eltt szletett csecsemk, halluk oka legtbbszr a td fejletlensge. Kis szletsi sly, ha 2500g-nl knnyebbek. Oka lehet: ikerszls, dohnyzs, kromoszmarendellenessgek, alultplltsg. A kis sly csecsemknek a fejlds sorn 3x akkora az eslyk arra, hogy fejldsi fogyatkossgban szenvedjenek. Szl-gyerek kapcsolat kezdete: Klaus s Kennel ksrlete: A kontroll csoportba tartoz anyk a szls utn csak egy pillantst vethettek gyermekkre, majd 4rnknt tallkozhattak csak etets cljbl. A ksrleti csoportban tartoz anyknak a szlets utn egy rra odaadtk gyermekket, a tovbbi 3napban alkalmanknt 5rt tlthettek egytt. Ksbb a ksrleti csoportban tartoz anyk jobban meg tudtk nyugtatni, tbbet nztk s babusgattk gyermekket, jobban figyeltek rjuk s kszsgesebben vlaszoltak srsukra, mint a kontrollcsoportban tartoz anyk.

4. Korai csecsemkor Az agy fejldse:


Az agy s a kpi idegrendszer mr azeltt lehetv tesz egyes rzkelsi s mozgsos mkdseket, hogy megszletne. Felismeri az anyja hangjt, s a krltte beszlt nyelvet-> jszltt els alkalmazkodsai a krnyezethez. A magzati idszak 10 s 26. hete kztt az agyban percenknt 250ezer j sejt keletkezik. Szletskor mr rendelkezik a csecsem az sszes sejttel, de trfogatuk ngyszeresre nvekszik, mire felntt vlik. Idegsejtek: Az idegsejtek funkcija, hogy informcit kzvettsenek ms idegsejtek s az izom-, illetve a mirigysejtek fel. A legtbb testi sejt sima s szablyos alak lt gmb vagy lemez formj. Az idegsejtek szablytalan alakak. Minden idegsejtnek egyetlen f nylvnya, axonja van, amely mentn mennek az informcik. Az idegsejt felsznrl kinyl tovbbi rszeket dendritnek nevezzk. k az axonrl rkez zenetek fogadllomsai.a sejtek tnyleges egymshoz kapcsoldsi helye a szinapszis. Neurotranszmitter: hrviv anyag, az impulzust viszi t a szinaptiks rsen. A kzponti idegrendszer s az agy A gerincvel a csptl az agy alapjig terjed. Az itt fut idegek az agy s a gerincveli idegsejtek kzrr kzvettenek zeneteket. A gerincvelbl kigaz idegek a test egyes rszeivel tartjk a kapcsolatot. Az agytrzs idegei egy inger-egy vlasz mdon reaglnak. Az agytrzs sok klnbz idegplyt tartalmaz, amelyek az agy s a test egyb terleteirl rkez impulzuskat vegytik. Az agykreg az agy legkls rteghez kapcsoldnak. A nyakszirtlebeny a ltsra, a halntklebeny a hallsra s beszdre, a fali lebeny trszlelsre, a homloklebeny pedig a mozgskontrollra specializldik. Elsdleges mozgatkreg: a nem reflexes mozsokrt felels terlet. E terlet idegsejtjei 1 hnapos korra teljesen mielinizldnak. Az a terlete fejldik legksbb, amelyik a lb mozgsait szablyozza. Az elsdleges rzkrgi terletek ugyancsak a szlets utni hnapokban rnek. Elszr a tapintsrt felels rostok vlnak aktvv, 3 h korra mindegyik elsdleges rzkleti terlet rett vlik.

Legkorbbi kpessgek:
-rzkelsi folyamatok: klnbz szervrendszerek eltr temben fejldnek. Azt a vlaszmintt, melyben az jdonsgra sszpontosul figyelem idvel cskken a habituci. Ha a csecsem rdekldse az inger megvltoztatsra feljul, a csecsem diszhabitucit mutat, teht rzkelte a vltozst. -Halls: csecsemkorban a hangrzkenysg gyorsan javul, majd a fejlds lassabban folytatdik vgl 10 vesen elri a felntt szintet. Az jszlttek kpesek megklnbztetni az emberi beszdet ms hangoktl, klnsen rzkenyek a fonmkra. A vilg egsz fonmakszlett kpesek megklnbztetni, 6-8hnapos korban azonban ez leszkl a csecsem anyanyelvre. -Lts: jszltt ltsa homlyos, rvidlt. 2hnapos korukra, sznltsuk megegyezik a felnttvel, 7-8hnapos korukra ltsuk lessge is. Fantz korai ksrletvel bebizonytotta, hogy az jszlttek vonzdnak az arcokhoz. -Szagls, zlels: rzkenyek a szagokra, s meg tudjk klnbztetni ket. (pl.: sajt anyatej szagt) Arckifejezsek velnk szletnek-> zekre adott reakci.(pl.: savany-> fintorgs) -tapints, hmrsklet, testhelyzet: rintsre val rzkenysg a szletst kvet napokban fokozdik. Testhelyzetk s kls hmrsklet vltozsaira is reaglnak. Vlaszfolyamatok: -Reflex: specifikus krnyezeti esemnyekre adott automatikus vlaszok. Egyes reflexek az letbenmaradst szolgljk. Pl.: pislogsi reflex- vdi a szemet; szop- nyelreflextpllkozs; fogreflex. Nhny hnappal szlets utn sok szletett reflex eltnik(Mororeflex), van ami eltnik majd visszatr. -rzelem: sajtos lettani reakcik s kognitv kirtkels nyomn ltrejv llapot rzse, mely cselekvsre ksztet. lettani vonatkozs: szvritmus, lgzs, hormonlis mkds mdosulsa. Kommunikatv: bels rzseinket kzljk msokkal. Kognitv vonatkozs: tlt rzelmeink fggenek attl, miknt rtkeljk, ami velnk trtnt. Cselekvses vonatkozs: mikpp cseleksznk rzelmeink kirtkelstl. Csecsemk kezdetben ktfle rzelem: pozitv, negatv, ebbl alakul ki 3hnapos kor krl az rm, 4hsan a dh s flelem, 6hsan az elgedetlensg. -Temperamentum: idben tarts, klnfle helyzetekre adott egyni vlaszmdok. Eltrseit genetikai tnyezk alapozzk meg. Thomas s Chess: Knny (jtkosak), nehz (ingerlkenyek, gyakran negatvan reaglnak az j helyzetekre), lassan felmeleged (alacsony aktivits, visszahzdak) csecsemk. Newman szerint: jl alkalmazkod, alulvezrelt, visszafogott, gtlsos, magabiztos.

Alkalmazkods a trsas vilghoz:


A szlk a kzs napirend kialaktsra tett erfesztseiket a csecsem alvsra, tkezsre sszpontostjk. A csecsem srssal jelez, ha ezek nem jrnak sikerrel. Nem csak knyelmi krds a babk napirendhez szoktatsa, hanem szoksaik sszehangolsval klcsns elvrsok olyan rendszert alkotjk meg, mely a ksbbi fejldst tmogatja. Az alvs: jszlttek idejk nagy rszt alvssal tltik, majd ez fokozatosan cskken. 1. REM- gyors szemmozgsos alvs, 2. NREM- nyugodt, egyenletes lgzs alvs. letnk els 2-3hnapjban a csecsemk az alvst az aktv REM szakasszal kezdik, s csak fokozatosan zuhannak bele az NREM szakaszba, majd utna sorrend megfordul. Az etets: jszltteknek 2-3rnknt adjanak enni, mindennap ugyanabban az idpontokban. Az orvosok az els 2 hnapban az igny szerinti szoptatst preferljk, majd 3 hnapos kor utn rtrnek a 3-4 rnknti evsre.7-8 hnapos kor krl mr nagyjbl akkr esznek, amikor a felnttek. A srs: a kommunikcinak egy olyan primitv eszkze, mellyel jelezhetik, ha baj van. Erteljes hatssal van azokra aki a csecsemsrst halljk, szvritmus gyorsuls s vrnyoms

emelkeds, szoptats anyukknak megindul a tejelvlaszts. A csecsem srsa sokminent jelezhet, ezt legjobban a szl tudja megklnbztetni.

Fejlds mechanizmusai:
Tpllkozs fejldse: j viselkeds az anyamellrl trtn nll tpllkozs. Csecsemvel szletett reflexek jraszervezdsbl fejldik ki. Biolgiai rsi megkzelts szerint a csecsem az agy rse folytn vlik kpess, hogy egyre bonyolultabb klcsnhatsokba lpjen krnyezetvel.6hetes korra a csecsem olyan koordinlt egyttmkdst fejleszt ki, amelyben az etetesi folyamat sszefgg folyamatban hajthat vgre. A csecsem az agy rse folyamn vlik kpess arra, hogy egyre bonyolultabb s kifinolmultabb klcsnhatsookba lpjen a krnyezetvel. Az agytrzs s agykreg kztti kapcsolatok szma, hatkonysga is nvekszik a szletst kveten. Krnyezeti tanulsi megkzelts: szops, tpllkozss alaktsa tanulst ignyl folyamat. Elismerik, hogy az idegrendszer rik, de tagadjk, hogy ez nmagban kpes megmagyarzni, hogyan koordinldnak a veleszlettett reflexek egymssal s a krnyezeti ingerekkel, az ilyen koordinci tanulst ignyel.A fejlds folyamatban sokfle tanuls mkdhet: -klasszikus kondicionls: miutn a csengt tbb alkalommal ppen azeltt szlaltattk meg, mieltt a tejesveget bemutattk, a kisbaba mr a cseng hangjra kinyitotta a szjt, s szopni kezdett. -operns kondicionls: j, komplexebb viselkedsformkat ltrehoz kondicionls, a viselkeds megvltozsa, a viselkeds ltal elidzett kvetkezmnyek eredmnye. Az llny azokat a viselkedseket hajlamos megismtelni, melyek jutalomhoz vezetnek (megersts), s azokat elhagyni, melyek bntetssel jrnak. Konstruktivista megkzelts: Piaget Prblta megrteni, hogyan ismerik meg a gyerekek a vilgot s hogyan vlnak kpess hatkony cselekvsekre. Sem a biolgiai, sem a krnyezeti elmleteket nem tallta kielgtnek. A fejlds piaget-i elmlete: Az let els hnapjban a csecsemvel veleszletett reflexsmk szolgltatnak egyfajta cselekvsi vzat, amely folyamatosan formldik a tapasztalat ltal. Vgl ezek a smk megersdnek, s j smkk alakulnak t az adaptci folyamatban. -Asszimilci folyamatban a szervezet ltal befogadott tapasztalatok gy alakulnak t, hogy illeszkedjen a mr meglv smhoz, megerstve, vagy hatkonyabb tve ket. pl.: mellbimb helyett cumi, a cumit asszimilljk a mr meglv szopsi smba. -Akkomodci: azaz mdostjk azt a mdot, ahogy szopnak pl a takar esetben a sarkt szopja, de nem ugyanazt a smt hasznlva mint a mellbimb szopsakor. A fejldst az asszimilci s akkomodci kztti lland ktlhzsnak tekinti. A gyerek ltez smi s j krnyezeti tapasztalatai kztti illeszkeds keressnek ezt az oda-vissza folyamatt ekvilibrcinak, kiegyenslyozsnak nevezi. Szenzomotoros idszak s alszakaszai: azrt nevezte a csecsemkort szenzomotoros idszaknak, mert az adaptci folyamata elssorban az rzkels s az egyszer mozgsos viselkeds koordincijbl ll, mely a vilg megismerst szolglja. 1. szakasz: Reflexsmk gyakorlsa: szletstl 1-1,5 hs korig tart. Megtanulja a gyermek reflexeit kontrolllni s koordinlni. A reflexek adjk meg a lendletet nmaguk vltozshoz, mert az ingerekre adott vlaszon tl ingerlst is teremtenek. 2. szakasz: Elsdleges cirkulris reakcik: 1-4hs korig tart. j viselkedsformk megjelenst jelzik, hogy a mr meglv reflexek kiterjednek idben, vagy ms trgyakra irnyulnak. Elsdleges cirkulci fogalma: a csecsemk nmagukrt ismtelnek meg

lvezetes cselekedeteket (pl.: ujjszops). Elsdleges mert a csecsem sajt testre sszpontost, cirkulris, mert nmagukhoz vezetnek vissza. Piaget csecsemi: aktv, problmamegold llnyek, s a fejldst az egyedi viselkedsben ltta, a csecsemk konstruktv tevkenysgt hangslyozta. Piaget elmlete a trsas krnyezetrl: a csecsem viselkedsnek vltozsa egytt jr az anya viselkedsnek vltozsaival, pl.: szoptatssal az anya hozzjrul a csecsem fejldshez, de az anynak is meg kell tanulnia, hogy kell szoptatni. Szops nem csak tejet juttat ki az emlbl, hanem a tej termelst is serkenti. Klcsns sztnzs! Kulturlis megkzelts A fejlds forrsaihoz kt tovbbit tesz hozz: 1. a gyerek kzssgbe tartoz ms emberek aktv hozzjrulsa, 2. a tgabb rtelemben vett trsadalmi csoport trtnelme folyamn felhalmozott kulturlis lettervek. Egyedi megjelensk trsadalomrl trsadalomra vltozik. Az emberek gondoskodnak, hogy a csecsem szopreflexe a tpllsba bepljn. Ebben az rtelemben a szoptats egyetemes. Az amerikai anyk tbbsge nem kpes az jszltt viselkedst gy kezelni, mintha rtelmetlen vagy akaratlan lenne. j-Guineban a csecsemket tehetetlen lnyknt kezelik, akiknek nincs rtelmk. A klnbz kulturlis mintk, klnbz gyermeknevelsi szoksokkal jrnak, amelyek hatssal lehetnek a gyermek fejldsre. A szlets utni els bio-szocio-pszicholgiai tmenet: -tanuls tovbb fennmarad az egyes alkalmak kztt -ltslessg n -trgyak teljesebb vizulis letapogatsa -szocilis mosoly kezdete -ltszlag ok nlkli srs cskkense -vizulisan kivltott nyls, vizulisan vezrelt nylss vlik -akarattal srs kezdete -csecsem s gondozja kztti rzelmi kapcsolat j minsge -biolgiai vltozsok (lsd az elejn) Szocilis mosoly: a valdi szocilis mosolynak msok mosolyval klcsnhatsban kell lennie. 3hnapos kor krl.-> anyval val kapcsolata szorosabb vlik. Csecsem mosolya gyakran elszr a REM fzisban fordul el. Vak csecsemknl a szocilis visszacsatols tbb tapintssal valsul meg.

5. Az els v fejlemnyei Biolgiai vltozsok: a legtbb egszsges csecsem meghromszorozza slyt, s kb. 25
centit n az els v folyamn. Ez a test arnyainak mdosulsval jr egytt. Szletskor a fej mrete a felntt mrte 70%-a, s a test teljes hossznak pedig 25%-t teszi ki, felnttkorban 12%-a lesz az arny. Izomzat s csontozat is megfelelen nvekszenek. A kutatsok altmasztottk azt, hogy a lnyok gyorsabban rnek, mint a fik. S terhessg flidejben a lnymagzat kb 3 httel fejletteb, mint a fimagzat. Az idegrendszer mret s komplexitsbeli nvekedse 3 s 12 hnapos kor kztt folytatdik. Az agyban 3 s 12 hnapos kor kztt bekvetkezik a szinaptogenetikus robbans, mely a szinapszisok szmnak emelkedsvel s trfogatuk nvekedsvel jr. 2,5-4 hnapos krra a ltkreg szinapszisok j garmadt hozza

ltre. A mozgatkregben az j szinapszisok keletkezsnek cscspontja 6 hnapos kor krl van, amit a koordinlt nylssal s lbmzgssal kapcsolatos vltozsok ksenek. 7 s 9 hnapos kor kl fejldsi robbans zajlik le a homloklebenyben, amit a klnbz agyi elektromos aktivitsfomrk fokozdsa jelez.

Az szlels s mozgs fejldse: Az els letv legfeltnbb fejlemnye, mely lehetv


teszi, hogy a csecsem krnyezett nzssel s mozgssal feldertse. Az szlels s a cselekvs elszr nylsban nyilvnul meg, de mg nem koordinlt. Utnanyl a trgynak, de nem kpes kezeit sszezrni krltte. Kt s fl hnapos kor krl kpesek lesznek akaratlagos mozgskontrollra, mikor egy trgyrt nylnak, ez megfelelen koordinlt is lesz, ami kezdetben koncentrcit ignyel. 9hnapos korra a legtbb csecsemnek elg egy pillants mozgsa vezrlshez-> ilyenkor kell bababiztoss tenni a lakst. A csecsemk rtik, hogy a klnfle trgyakat, klnfle affordancia jellemzi, vagyis a trgyak tulajdonsgai bizonyos interakcikat tmogatnak, vagy knlnak. Helyvltoztats, vagyis az nll kzlekeds kpessgnek fejldse kzponti szerepet jtszik az els v vge fel vgbemen vltozsokba. Mszs az els hatkony mdja a helyvltoztatsnak, ez tbb hnapot vesz ignybe, s klnbz fzisokon megy keresztl. Fejket mr 2hnapos korukban kpesek felemelni s tartani, karjaik sszehangolt mozgatsa csak a 3. hnap vgre alakul ki. 8-9hsan mr mszik. Csak hnapokkal a mszs megkezdse utn sajttjk el a jrst.

A mozgsfejlds llomsai szletstl hrom ves korig


letkor (hnap) Helyzet- s helyvltoztats Vilgrajvetelt kveten szlelhet: vgtagok vletlenszer, holokinetikus mozgsa. Ksbb hason fekve fejt rvid ideig emeli, fejt kismrtkben s rvid ideig oldalra fordtja. Hason fekv helyzetben fejt emeli, emelt helyzetben nhny msodpercig megtartja. Hason fekv helyzetben felemelt fejt stabilan megtartja. Testtartsval segt, amikor felemelik. Segt, alkalmazkodik a felemelshez. Hton fekve ht- illetve gerinc melletti izomzatt megfesztve trzst emelgeti. Htn fekve fejt, vllt emeli. Htrl oldalra fordul. Tmasztkkal l, fejt egyenesen, stabilan tartva. Hason fekv helyzetben alkarjra tmaszkodva mellkast felemeli. Htrl a hasra fordul. Tmasztk nlkl is lve marad (rvidebb ideig), hasrl a htra fordul, hason kszni kezd. Tmasztk nlkl l (kitmaszt), kapaszkodva felll, segtsggel ll. nllan fell, kapaszkodva ll, ngykzlb mszik . nllan lel, lve jtszik. lsbl mszhelyzetbe billen. Egy kzzel fogdzkodva ll, kt keznl fogva jr. Jtszik a kezvel, megrinti a felje nyjtott trgyakat. A megltott trgy fel nyl, a kezbe adott trgyat rzza, lblja, szjba veszi. A megltott, elrhet trgyat kt kzzel megragadja s megtartja (kb. fl percig). Kis trgyat felemel. Kt trgyat is megtart, a trgyakat egyik kezbl a msikba tteszi. Egy trgyat msik (nyugv) trgyhoz tget. Kt trgyas manipulci: kt trgyat egymshoz tget. Mutatujj-hvelykujj szembelltsval (oppozci) emel fel kisebb trgyakat. Finommozgs, manipulci

0-1

1-2 2-3

3-4

4-5

5-6 6-7 7-8 8-9

9-10

10-12

Kapaszkodva felll, ll helyzett nllan megtartja. Jr, ha egyik keznl fogva vezetik. nll jrs szles alap, teli talpas.

Trgyakat egymsba tesz. Pontos oppozcival (ld. fentebb) aprbb trgyat is felemel. Labdt gurt, cipjt lehzza, megjelenik a hrom trgyas manipulci, a Montessori karikkat leszedegeti. A Montessori-tornyot felpti (mret s sznek figyelembe vtele nlkl). Cipjt kifzi, labdt dob. Labdt dob s elkap, nagy lyuk gyngyt fz.

12-15

15-18 18-21 21-24 24-27 27-30 30-33 33-36

Biztos jrs, lpcsn felmszik. Kzen fogva le-, majd felmegy a lpcsn. Guggolva jtszik. nllan fel- s lemegy a lpcsn, gyesen szalad. Egy lbra ll (rvidebb ideig), pros lbbal fel tud ugrani. Lbujjhegyen jr, rajzolt vonalon pontosan vgigstl. Lpcsn vltott lbbal kzlekedik, egy lbon ugrl, szkdcsel.

Gombokat kioldja. Ki- s begombol, cipjt befzi (mg nem szablyosan).

Kognitv vltozsok: azok a pszicholgiai folyamatok, melyek segtsgvel a gyerekek


elsajttjk, troljk, hasznljk a vilgrl val ismereteiket, lassan alakul ki. Piaget konstuktiv magyarzata: szerinte a gyermek gy ismeri meg a vilgot, ha tevkenykedik benne. Szerinte a csecsemk trekszenek arra, hogy a krnyezetrl szerzett tapasztalataikat ltez cselekvsi smkba asszimilljk, ha nem illeszkednek ilyen smba, akkor azokat a mr megtapasztalt krnyezeti tnyekhez akkommodljk ez hozza ltre a kognitv fejlds magasabb szintjeit. Szenzomotoros fejlds: vilg szlelse s a benne val tevkenysg kapcsolata. A fejlds vgn a gyerek cselekvs nlkl is kpes lesz a gondolkodsra, ezt reprezentcinak nevezte. Kb. 8hnapos korban jelenik meg, de csak 18-24hs korra fejldik ki. Az elsdleges cirkulris reakcik sorn a csecsemk az egyszer reflexes cselekvstl jutnak el ahhoz a kpessghez, hogy a kellemesnek tallt akciikat elnyjtsk. 3. szakasz: Msodlagos cirkulris reakcik (4-8hnap): figyelmket klvilgra, trgyakra s esemnyekre fordtjk. Pldul ha a csecsem felfedezi, hogy valamilyen cselekvsnek eredmnye lesz, jra megismtli a cselekvst, hogy az emltett hatst elrje. 4. szakasz: Msodlagos cirkulris reakcik sszehangolsa (8-10hnap): a cl elrsre irnyul cselekvsre val kpessg megjelense: intencionalits. A korbbi alszakaszban trggyal kapcsolatos cselekvsek vletlenszerek voltak, itt a gyermek mr kpes koordinlni. Trgyllandsg kezd kialakulni: a trgyak anyagiak, akkor is lteznek, ha nem ltjuk ket. Gyerek csak 8hnapos korban keresi a trgyat, eltte a helyet vltoztatott trgyat eltntknt kezelte. Ha a trgyat egy kend al elrejtik, s a baba megtallja ott, majd utna megint elrejtik, de egy msik kend al, a baba az elz helyen fogja keresni.
Kognitv fejlds szakaszai Piaget felsoztsa szerint: 1. szenzomotoros szakasz (szletstl-2.ves korig) :A csecsemk fejldse elssorban rzkleteik s egyszer mozgsos viselkedseik koordincijbl ll. Ezen idszak hat alszakaszn keresztlhaladva a csecsemk elkezdik a rajtuk kvl lv vilg ltezst felismerni, s azzal szndkos interakcikat folytatni. Alszakaszokat lsd lentebb!!!!!

2. mveletek eltti szakasz (2-6 v kztt): A kisgyerekek a vilgot a maguk szmra, szimblumokkal, szavakkal, kpekkel gesztusokkal kpzik le. A trgyaknak, esemnyeknek mr nem kell jelen lennik, hogy gondolni tudjanak r. Sajt nzpontjukat azonban nem kpesek megklnbztetni msoktl. sszekeverik az oksgi viszonyokat 3. konkrt mveleti szakasz (6-12 v kztt): kpess vlnak mentlis mveletek vgzsre. Ez lehetv teszi, hogy trgyakat s cselekvseket fejben sszerakjanak, sztvlasszanak, sorba rendezzenek s talaktsanak. 4. formlis mveleti szakasz (12-19 v kztt): serdlkorban elsajttjk azt a kpessget, hogy egy problmn bell, minden logikai kapcsolatot mdszeresen vgiggondoljanak. Lelkeseds az elvont eszmk s a gondolkods folyamatai irnt. Alszakasz: Kor: I. 0-1,5 hnapos: reflexsmk gyakorlsa, akaratlan keress, szops II. 1,5-4 hnapos: elsfleges cirkulris reakcik: nmagukban lvezetes cselekvsek ismtelgetsei III. 4-8 hnapos: msodlagos cirkulris reakcik: sajt cselekedetek s a krnyezet kapcsolatnak kezdd felismerse; kiterjesztett akcik IV. 8 h-1 v: msodlagos cirkulris reakcik koordincija: smk kombincija a kvnt hats elrse rdekben V. 1-1,5 v: harmadlagos cirkulris reakcik: a problmamegolds eszkzeinek mdszeres vltoztatsa; ksrletezs a kvetkezmnyek kiprblsa rdekben VI. 1,5-2 v: szimbolikus reprezentci kezdetei: kpek s szavak ismers trgyakra kezdenek vonatkozni; a problmamegolds j eszkzeinek a felfedezse szimbolikus kombincik segtsgvel

Tbben vitatjk Piaget elmlett, hogy a babk viselkedsbl kvetkeztet gondolkodsukra. Okos csecsem felfogs: mr szletskkor rendelkeznek a trgyllandsg, szmossghoz, fizikai oksghoz val kezdetleges ismeretekkel: Baillargon a trgyllandsgra utal jeleket kutatta, gy hogy az nem ignyelt cselekvses vlaszt. Szerinte egy hrom s fl hnapos csecsem kpes az elrejtett trgyak reprezentcijnak kialaktsra. Wynn-Csecsemk egyszer matekmveleteket hajtanak vgre nhny trgyon, amik a takarerny mg rejtznek. (egerek szmolsa). Oksg korai ismerete - Leslie: babk tovbb nztk a nem oksgi esemnyt, gyerekek akkor is felismerik az oksgi viszonyt, ha a ltottak nem llnak kapcsolatban sajt cselekvskkel. Kategorizci: klnfle trgyakat egyformnak tekintnk a kztk tallhat hasonlsg alapjn. Emberi hangok megklnbztetse ms hangoktl mr szletskor jelen van. Quinn kisrlete-3hnapos csecsemknek macskkat brzol kpeket mutattak, majd a vgn egy kutya kpt, amin meglepdtek. Ez mutatja, hogy mr kialaktotta a macska kategrijt. Eddig perceptulis hasonlsg alapjn osztlyoztak, ami automatikusan jelent meg. els v vgre azonban a fogalmi kategorizcira (a trgy funkcijra, eredetre vonatkozik) is kpesek lesznek, ami mr tudatos mkdst ignyel. Mandler ksrlete: Mg a 7hnaposak egy kategriba, a 9-11hsak kt kln kategriba soroltk a kinyjtott szrny madarakat s replket

Emlkezet: A csecsemk az els v folyamn problmamentesen sajttanak el klnfle kpessgeket s ismereteket. Rovee-Collier: az emlkezkpessg igen gyorsan nvekszik az els v sorn, az letkor nvekedsvel fokozatosan emelkedik a fejldshez szksges napok szma. Ha a csecsemknek egy rvid vizulis emlkeztett adnak, a korbbi tanulsra mg hosszabb id utn is emlkezhetnek. A csecsemk elszr csak felismerik a korbban mr ltottakat, s csak ksbb tudjk felidzni a jelen nem lv trgyakat, esemnyeket. Ksleltetett utnzs mdszer: Melztoff 3egyszer cselekedetett mutatott be 9hnapos csecsemknek. Msnap, noha a babk sosem csinltak ilyesmit ezeltt, a trgyakkal ugyanazt csinltk, mint elz nap Melztoff. vatossg kialakulsa: 6-9hs krl, nem jhet ltre a korbbi esemnyek felidzsnek kpessge nlkl. Nemcsak azt veszik szre, hogy ismeretlen az j trgy, hanem kutatnak az emlkezetkben, hogy megfelel-e a trgyak valamilyen elzleg mr megismert kategrijnak. 6hetes csecsem azonnal utnozza, ha valaki rlti a nyelvt, s ha egy nap mlva megltja ugyanazt az embert, megismtli a mozdulatot, ami akkor is megtrtnik, ha az ember ppen nem vg fura kpet. 9 hnaposak vatossgt az a kpessg okozza, hogy a jelen esemnyeit mdszeresen ssze tudjk hasonltani a mlt emlkezetben trolt esemnyeivel.

j kapcsolat a trsas vilggal:


A felntt cselekedeteinek pontosan a csecsem kpessgeihez s szksgleteihez kell igazodniuk, klnben a gyerek valamilyen nehzsggel kerl szembe. Ez lehetv teszi, hogya gyerekek olyan celekedeteket hajtsanak vgre, amelyeket ksbb megtanulnak nllan elvgezni. Ezt Vigorszkij a legkzelebbi fejldsi znnak neveziA 2-4hs csecsemk brnek hmrsklete leesik (nyugtalansg jele) ha anyjuk elmegy. Az els v msodik felben megjelenik a babk flelme ismeretlen felnttekkel szemben, ami szoros kapcsolatban ll a kategorizci s emlkezs kpessgvel. A mr msz csecsemk szlei ersebb pozitv s negatv rzsekrl szmoltak be gyermekkkel kapcsolatban. Az rzelemkifejezsek j formi, egy j rzelmi ktelkrl rulkodnak, ami a ktds: 1. igyekeznek gondozjuk kzelben maradni; 2. nyugtalanok lesznek, ha elvlnak gondozjuktl; 3. boldogok, mikro jra tallkoznak a ktds trgyt kpz szemllyel; 4. mg akkor is a msik szemly fel irnytjk cselekedeteiket, mikor az nincs jelen. Kommunikci: Elsdleges interszubjektivits: 3hs korban megjelenik a trsas mosoly, s a vele egytt jr sszehangolt felelet-vlasz ers pozitv rzelmeket hordoz. Msodlagos interszubjektivits: 6-9hs korra a csecsem s gondozja mr sajt magukon kvli trgyakra s emberekre vonatkoz tudsban s rzelemben osztoznak. Szocilis referencia: gyerek ismeretlen trggyal tallkozik, gondozjra nz s jelzst vr arrl, mit kellene reznik, s hogyan kellene cselekednik. Nyelv: Csecsemk mr 4hs korban felismerik sajt nevket, 9hs korukra bizonyos szavakat, kifejezseket megrtenek, ha azok nagyon sajtos, gyakran ritualizlt helyzetekben hangzanak el. A beszd kpessgnek kialakulsa nagyjbl egybeesik a szocilis referencia megjelensvel. 10-12hetes korban a ggygsre majd a prbeszdszer ggygsre vezethet vissza. A gagyogs 7hs kor krl, mai mg nem tbb mint jtk a hangokkal. Els v vge fel halandzsa: sztagsorozatok mondanak, melyek az anyanyelvkre jellemzek. Kb 12 hnapos korra a gyerekek nagyjbl egy tucart kifejezst megrtenek.A sket gyermekek hangadsnak fejldse ellenttben van a hall gyermekvel. 1ves kor krl a teljesen dket gyermekek ritkn adnak hangot.

j bio-szocio-pszicholgiai tmenet:
-mszs kezdete -flelem a mlysgtl -automatikus nyls, fogs -clok elrse rdekben sszehangolt cselekvssorok -emlkezeti felidzs -bizalmatlansg -trgyllandsg -ktds -szocilis referencia. A 7 s 9 hnaps kor kztti bio-pszicho-pszicholgiai tmenet elemei: Biolgiai vonatkozsok: az izmok nvekedse s a csontok kemnyedse; az als trzsrsz, a lb s a kz mozgat idegsejtjeinek mielinizcija; a kisagy, a hippokampusz s a homloklebeny mielonizcija; az agykreg j tpus EEG-aktivitsa viselkedses vonatkozsok: a mszs kezdete; flelem a mlysgtl; automatikus nyls s fogs; clok elrse rdekben sszehangolt cselekvssor; cselekvsekben megnyilvnul trgyllandsg; emlkezeti felidzs; gagyogs trsas vonatkozsok: bizalmatlansg az idegenekkel szemben; j rzelmi vlasz a gondozra; szocilis referencia

6. Csecsemkor vge Biolgiai rs: Erre az idszakra jellemz, az agykreg egyes rszei kztt, ill. az agykreg
s az agytrzs kztti idegi kapcsolatok mielinizcijnak gyorsulsa. Az agy idegsejtjei kezdik elrni a felnttkori hosszsgot s srsget, az agyi rendszerek fejldsi mintzata is kezd a felnttekre hasonltani, de az agy nvekedse lelassul.

szlels s mozgs sszehangolsa:


Helyvltoztats: a gyerekek egyre nagyobb uralmat kpesek gyakorolni izmaik fltt, ami lehetv teszi hogy megtanuljanak jrni. Els lpseikkel totyogkk vlnak, sztterpesztett lbaikkal ide-oda dlnek, egyenslyozsuk tkletlen, gyakran el is esnek. Pr hnapon bell azonban sszerendezetten jrnak. Fraiberg szerint a jrs elvgja az anyatesthez fzd ktelkeket. Kezk gy szabadd vlik, ami lehetv teszi a trgyak felfedezst s megismerst. Kzgyessg: Finom kzmozgsok sszehangoltsga sokat javul 12-30hs kor kztt. Kanlhasznlat is pontos koordincit ignyel. Szobatisztasg: Az let korai szakaszban az rts automatikus, ilyenkor azonban az rtsi funkcik akaratlagos szablyozsa lehetv vlik, br a teljes kontrollhoz mg id kell.

A gondolkods j mdja:
A kognitv kpessgek j egysge sok terleten megmutatkozik: problmamegolds, jtk, trgyak kategorizcija, kommunikci sorn. Piaget szerint, 2, 2 s fl kor kztt a gyerekek gondolkodsa minsgileg talakul, kpesek lesznek a szimbolikus gondolkodsra, azaz a reprezentcira. Szerinte a szimbolikus gondolkodshoz a szenzomotoros idszak 5. s 6. alszakaszon t vezet az t. 5. alszakasz: harmadlagos cirkulris reakcik (12-18h): Amg az elsdleges cirkulris reakcik a gyermek sajt teste, mg a msodlagosak a klvilg trgyai kr szervezdnek, a

harmadlagosban e kett kapcsolatra koncentrlnak. Kpess vlnak arra, hogy szndkosan vltogassk cselekvssoraikat, ami lehetv teszi a vilg sszetettebb felfedezst. Ksrleteznek a kvetkezmnyek kiprblsa rdekben. Csecsem keresi a trgyat miutn ltta, hogy hova tettk, de nem trdik vele, ha nem tallja. 6. alszakasz: reprezentcik (18-24h): A gyerekek cselekvseiket korbbi tapasztalataik bels, mentlis szimblumai, vagy reprezentcija alapjn kezdik vgrehajtani. Trgyllandsg is fejldik, a csecsem keresi az elrejtett trgyat, bizonyos benne, hogy lennie kell valahol. Ahelyett, hogy prba-szerencse tanuls folyamatn mennnek keresztl, tbb esemnyt is elkpzelnek elre. Jtk: mintha-jtk (szimbolikus jtk) fejldik ki, ilyenkor egy trgy a msikat helyettesti, pl gereblyvel fslik meg babjukat. Ez a jtk nem csak a kognitv, hanem a trsas ismeretszerzsben is fontos szerepet tlt be. Pl.: azt jtssza, hogy az anya baba megeteti a gyerek babt. A gyermek olyan tevkenysgeket gyakorol, melyek fejlettebbek azoknl, melyeket magtl vgezni tudna. Utnzs: Piaget szerint a ksleltetett utnzs a reprezentcis kpessg fejldsvel egytt jelenik meg, azonban bebizonyosodott Meltzoff vizsglataival (ld 5. fejezet), hogy hnapokkal ezeltt mr megjelenik az utnzs. Kategorizls: A mintha-jtk kezdetvel egytt jelenik meg a kategorizls j formja. Amikor nhny trgyat kell csoportostanunk, a totyogk egy kln munkaterletet alkotnak, a trgyakat a felnttek kritriumai szerint kategorizljk. A kpek, mint reprezentcik felfogsa: Loache ksrlete arra, hogy egy kp alapjn, meg tudnak e tallni egy trgyat. 9hnaposak megprbltk megrinteni a trgyat a kpen, ez mr a 20hnaposoknl nem fordult el. Aztn a kutatk szobk kpeit mutattk a gyerekeknek, s azokon mutattk be hova rejtettk a trgyat, aztn abba a szobban megkrtk ket, hogy keressk meg a trgyat. A 2vesek mg nem, de a 2 s fl vesek jl teljestettek ebben a feladatban. Ha ugyanebben a szituciban makettrl volt sz, a 2 s fl vesek nem, csak a 3vesek tudtk megoldani a feladatot. Szavak, gondolatok: msodik vben nvekszik az ismert s helyesen hasznlt szavak, kifejezsek szma. 14-16hs mr 150szt tud, a szavakat ktszavas mondatokba rendezik.

Gyerekek s gondozi kztti kapcsolat fejldse:


A gyerekek s gondozik kztt 7-9hs korban alakul ki a ktds, nyugtalanok, he gondozjuktl elvlnak, ez a fejlds egyetemes jellemzje, az egsz vilgon jellemz. Ktds magyarzatai: 1. Freud: a csecsemk ahhoz az emberhez ktdnek, akik a tpllkignyket kielgtik. gy vlte, hogy az emberi llnyeket is fknt a biolgiai ksztetseik motivljk. Az llny arra trekszik, hogy szksgleteit kielgtse, ez nem ms, mint az lvezet, ebben az rtelemben teht, az lvezetnek a keresse a ltezs egyik alapeleme. Akihez a csecsem ktdni fog, ltalban az anya lesz, mivel tpllja. Kutatsok nem igazoltk, miszerint a ktdst az hsg-drive redukcija hozza ltre. 2. Erikson: a csecsemk azokhoz ktdnek, akiben megbzhatnak, hogy segteni fogjk ket. Megbzhatan gondoskodnak szksgleteik kielgtsrl, s akik a bizalom rzst tpllja bennk. Amint a csecsem bizalma megszilrdul gondozjban, kb. a 2. letv folyamn, mr nem nyugtalankodik a rvid elvlsok miatt. 3. Bowly: a csecsemk azokhoz ktdnek, aki a vilg feldertshez biztonsgos htteret biztostanak szmukra. Megfigyelse alapjn, amikor a gyerekek elszr levlnak anyjukrl, flelmet mutattak, azutn a depresszi s az elkeseredettsg szakaszn mentek keresztl. Ha ez az elvlasztottsg fennmarad, a gyerekek kzmbss vlnak ms emberekkel szemben. A kzmbssg ezt az llapott levlsnak nevezte. Ktds 4szakasza:

1. ktds eltti szakasz(6.htig): gyerekek szoros kapcsolatban maradnak gondozikkal, nem keserednek el, ha idegen vigyz rjuk(nem is rzkelik). 2. Ktds keletkezsnek szakasza (6. httl-6-8hs korig): gyerekek mskpp kezdenek reaglni az ismers s ismeretlen emberekre, idegenekre a flelem jeleit mutatjk. 3. Tiszta ktdsi szakasz (6-8 18-20hs korig): jellemz a szeparcis szorongs: gyerekek feldltak lesznek, ha anyjuk, gondozjuk kimegy a szobbl. A ktds biztonsgos rzst adja a gyereknek, az anya biztonsgos htteret nyjt. 4. Klcsns kapcsolatok szakasz (18-24hsig): gyerek mozgkonyabb vlik, tbb idt tltenek egymstl kln. A majmokkal folytatott kutatsok (Harlow) cfoljk a drive-redukcis elmletet, mivel kimutattk, hogy a majomklykk olyan lettelen ptanykhoz is kpesek ktdni, melyek csak megnyugtat tapintsi rzkletet nyjtanak, telt pedig nem. A ktds mintzataira Ainsworth elemzete az idegen helyzetkutatst, a kapcsolat biztonsgossg mrsre. E szerint: - Biztonsgi ktds: nyugodtan jtszik egy szobban, de ha anyjuk kimegy, az idegen nem tudja megvigasztalni, ha visszatr az anya, megvigasztalja s a gyermek visszatr a jtkaihoz. - Szorong/elkerl ktds: Ha kimegy az anyjuk a szobbl, nem biztos hogy nyugtalann vlnak, de ha igen, az idegen kpes ket megvigasztalni. Amikor anyjuk visszajn, nem keresik a kzelsgt. -Szorong/ellenll: szorosan az anyjuk mellett vannak idegen jelenltben. Feldltak amikor anyjuk kimegy, de visszatrve sem nyugtatja meg ket. rintkezst keresnek anyjukkal, ugyanakkor ellenllnak, ha vigasztalni akarja ket. Ktds okai: -figyelmes, rzkeny gondozssal biztonsgos ktd lesz a gyermek, goromba, elhanyagol viselkeds, bizonytalan ktdshez vezet. -gyerekek tulajdonsgaitl is fgg. Az a gyermek, mely ha megszaktjk pillanatnyi cselekvsben zavarodott lesz, a biztonsgos ktds nehezebben fejldik ki. -csaldi feszltsgi tnyezk is befolysoljk, pl.: alacsony trsadalmi helyzet, szlk kztti feszltsg. -kulturlis klnbsgek.

Az j nkp: A gyermek 2. szlinapja krl, j nkp alakul ki.


-Tkrkp azonnali felismerse s az nre val utals nyelvi megjelense -Felnttek normi irnti fokozd rzkenysg, normk betartsnak vgya. -Msodlagos rzelmek (zavar, bntudat, bszkesg, irigysg) megjelens, amikor a gyerek a trsas normk alapjn rtkeli az njt s msokat is. A gyerek jonnan elsajttott kpessgei kvetkeztben alakul ki, ezek mr kzvetettek. Trsas rzelmeknek, vagy ntudatos rzelmeknek is nevezhetjk.

Csecsemkor vgt jelz bio-szocio-pszicholgiai tmenet:


Biolgiai vonatkozsok: -agyi terletek kztti kapcsolatok mielinizcija -agyi fejldsnek kiegyenltdse -agyi terletek durvn azonos fok rettsge Viselkedses vonatkozsok: -jrs sszehangoltt vlik -kzgyessg fejldse, kis trgyak felemelst is lehetv teszi -hlyag s vgblizmainak szablyozsa

-mdszeres problmamegolds -szimbolikus jtk -fogalmi reprezentcik -alapfok szkincs -bszkesgmosoly Trsas vonatkozsok: -elvlssal jr nyugtalansg cskkense -az n megklnbztet rzse -a felnttnormk elfogadsa -msodlagos rzelmek kialakulsa

A korai tapasztalatok s ksbbi let A kzkelet vlekeds szerint a csecsemkor formlja a legmeghatrozbb mdon a ksbbi viselkedst. A csecsemk fejldsnek optimlis felttelei az optimlis fejldsrl kialaktott elkpzelsek rszben kulturlis rtkektl fggnek. A nyugati trsadalmakban az a felfogs uralkodik, hogy idelis esetben a gyermekek sokszn nevelsben rszeslnek. A gondoznak rzkenynek s vlaszksznek kell lennie csecsem szksgleteire s jelzseire. Az optimlis rzkenysg s vlaszkszsg, valamint ennek kifejezdse a trtnelmi s kulturlis krlmnyektl fgg, amelyekbe a gyerek beleszletik. Nyugat-Eurpban az egyni teljestmny rzst biztost, maximlis erfesztsre s kitartsra btort gyereknevelsi szoksokat tartjk a fejlds optimlis felttelnek (pl. a mama a fizikai tmasz illzijt kelti gy, hogy kinyjtja karjt a gyermek fel ) a kompetens 3 ves jellemzi: Trsas kpessgek: a felntt figyelmt szocilisan elfogadhat mdon kpes magra vonni s megtartani; felntthz fordul segtsgrt, ha vmit nem tud megoldani egyedl; kifejezi vonzalmait s enyhn ellensges rzelmeit; szerepjtkokat jtszik. ltalnos intellektulis kpessgek: rti, amit hall, s hatkonyan kommunikl;sszetett problmkat old meg, pl anyagot keres vmilyen trgy elksztshez; kls korltok hinyban is nkontrollt gyakorol; megtervezi cselekvseit, s felkszl rjuk; az j trgyakat s helyzeteket kpes mdszeresen felderteni A szl-gyerek szeparci hatsai A szlktl val elvls nyugtalann teszi a csecsemket. Azonban csak akkor van hossz tv negatv kvetkezmnye az ilyen elvlsoknak, ha hosszan tartak s ismtldk.

A szakrtk kztt vita folyik az egyves kor alatti blcsdei gondozs miatti rvid mindennapos elvlsok kvetkezmnyeirl. A rosszul felszerelt rvahzakban val hossz tartzkods mind a mentlis, mind a trsas fejlds elmaradshoz vezethet. A jl felszerelt rvahzakban a nevelkeds kevsb nylt fejldsi problmkhoz vezethet. Az ilyen tapasztalatokbl val felpls mrtke a gyerekek ksbbi krnyezettl, s attl az letkortl fgg, amelyben elhagyjk az intzetet. A teljes elszigeteltsg slyos mentlis s szocilis elmaradottsghoz vezet. Ha ezek a gyerekek 6-7 ves koruk eltt kerlnek tmogat krnyezetbe, felplsk lehetsges. Ha azonban a krlmnyeik nem vltoznak serdlkorig, lehetetlennek tnik a teljes felpls. Sebezhetsg s ellenllkpessg: Azokat a szemlyes vagy krnyezeti jellemzket, amelyek megnvelik a gyerekek szmra kedveztlen felttelek valsznsgt, kockzati tnyezknek nevezzk. A kockzati tnyezk halmozdhatnak. Michael Rutter 4 olyan kockzati tnyez, amelyek egytt jelentsen kapcsoldtak a gyerekkori viselkedsi problmkhoz s pszichitriai betegsgekhez. 1. Csaldi konfliktusok 2. A szlk szocilis deviancija, ami bnzsben vagy pszicholgiai problmkban nyilvnul meg. 3. Trsadalmilag htrnyos helyzet, vagyis alacsony jvedelem, rossz lakskrlmnyek, vagy sok hasonl kor gyerek. 4. Rossz iskolai krnyezet, vagyis a szemlyzet s a tanulk gyakori cserldse s hinyzsa, valamit sok gazdasgilag elmaradott csaldban l csecsem. A rugalmas gyerekek gyorsabban kiheverik a korai lmnyek kedveztlen hatst. A vdelmi tnyezk megvjk a gyerekeket a kockzatoktl. A gyerekek stresszkelt krlmnyek miatti sebezhetsgt nhny tnyez befolysolja. Ezek kz tartoznak:

1. Olyan csaldi tnyezk, mint a testvrek szma, az anya munkval val leterheltsge s a rokonok bartok hlzata. 2. A kzssg jellemzi, pldul a lakkrnyezet fajtja(vrosi szegnyegyed, falusi terlet), illetve a helyi iskola minsge. 3. Egyni jellemzk, pldul a temperamentumbeli klnbsgek. A klnbz fejldsi eredmnyekhez vezet folyamatok a gyerek s a krnyezete kztt hossz idn t zajl tranzakciknt is felfoghatk. Felpls nlklzs utn. A majmokon vgzett kutatsok arra utalnak, hogy megfelel terpival a rgebben lehetsgesnek hittnl ksbb is elrhet a korai elszigeteltsgbl val felpls. A vizsglatok szerint hasonl elvek a szocilisan elszigetelt gyerekekre is alkalmazhatk. A csecsemkor elsbbsgnek fellvizsglata. Hrom tnyez korltozza a csecsem pszicholgiai jellemzinek bejsl rtkt a ksbbi fejlds tekintetben: 1. A gyerek krnyezetnek vltozsai 2. A bio-szocio-pszicholgiai tmenet, amely a fizikai s pszicholgiai jellemzk minsgi jraszervezdsvel jr. 3. A krnyezettel val megbirkzs kpessgnek nvekedse

Elsbbsg elve. Az az elkpzels, hogy a gyerekek legkorbbi tapasztalatai hatrozzk meg a ksbbi fejldsket. Burton White s Jean Carew Watts(1973), A anyatpusa: teljes mrtkben tmogat anya tpusa: jobban lvezik, ha gyermekkkel lehetnek, jtszva tantjk ket, az idejk 15%-t fordtjk a gyermekeikkel kzs intellektulis tevkenysgre. Fontosabb, hogy gyermekk felfedezhesse a vilgot, mint a laks

kinzete, megengedik, hogy kisebb kockzatokat vllaljanak sszer korltokkal, ugyan idejk kevesebb mint 10 %-t tltik gyermekeikkel, de akkor mindig kznl vannak, gyermekeik vods korban jobb teljestmnyt nyjtanak, mint a C anyk gyermekei. Sem sok pnz sem nagy iskolzottsg nem kell ahhoz, hogy valaki A anya legyen, br a szegnysg megnehezti az anyk dolgt. C anyatpus: kevsb tmogat: csak az idejk 5%-t tltik intellektulis tevkenysggel. Olyan krlmnyek kztt, ahol a gyengesg egyenl a halllal, ott ahol kevs erforrs ll rendelkezsre, ott azok a gyerekek vannak elnyben, akik aktvak s kvetelzk. Ms (Nancy Scheper-Hughes kultrkzi vizsglatai megllaptottk, hogy az optimlis fejldsi felttelek meghatrozsakor a gyerekek s csaldjuk letkrlmnyeit is figyelembe kell venni) A htrnyos helyzet csaldokban kisebb az eslyk a pszicholgiai problmkra, ha a tanrok figyelmesek, s az oktats magas sznvonal. A gyermek jellemzi (Marten De Vries kutatsai drmai bizonytkok arra, hogy pldul az USA-ban nehznek tlt alkati tulajdonsgok igen lnyegesek lehetnek egy msik kulturlis kzegben.Pl aszly puszttotta vidken a nehz gyerekek magasabb szmban maradtak letben, rossz krlmnyek kztt a kvetelzs ppen a tllst jelentheti. A tranzakcionlis modellek azt vizsgljk, hogy mikppen hatnak egymsra a gyerek s a krnyezet jellemzi a fejlds kimenetelben. Thomas s Chess tranzakcionlis modellt alkalmazott: szigor apa, a kislny nem tesz eleget az elvrsoknak, az anya a kislnytl s a frjtl is flt, szorongva ttovn kezelte a kislnyt. A kislny tnetei egyre rosszabbodtak, t. pszichoterpia sem segt. Kilenc-tz ves korban vratlanul kivirultak a kislny zenei s sznszi kpessgei, amit a tanrok s a szl kedvez fogadtatsban s sok dicsretben rszestett. 1. A csecsemkor elsbbsgnek fellvizsglata, tanulmnyozsra rdemesnek tartott tnyezknek a kutatk a kvetkezket gondoljk: 2. A csecsemkor s ksbbi idszakok kztti folytonossg hinynak okt s mrtkt. 3. A csecsemkor s ksbbi let folytonossgnak f biztostkai. 4. Azokat a mechanizmusokat, amelyeknek a korai let sorn meglv tulajdonsgok talakulsban vagy megmaradsban van szerepk a csecsemkorbl a kisgyermekkorba val tmenet idejn.

Freud: a fejldst nem mindegy, hogy honnan nzzk. A vgllapottl visszafel folyamatosnak tnik, azonban ellenkez irnybl indulva ltni, hogy mskppen is lehetett volna. A bizonytalansgok adjk meg annak lehetsgt, hogy kihasznlhassuk azokat a vltozsokat, amelyek a gyerek jltt elsegthetik.

Kisgyermekkor:
- kisgyermekkorban a gyerekek gondolkodsmdja ingadozik a logikus s a mgikus, a belts s az rtetlensg, az sszersg s az sszertlensg kztt. A kompetencia s az inkompetencia vltakozsa mutatkozik meg emlkezeti kpessgkben is. A gondolkodsi folyamatok is vltozkonyak egyik feladatrl a msikra. E jelensgek vizsglatakor figyelembe kell venni, hogy az vods kor gyerekek esetleg azrt tnnek logiktlannak, mert trkeny nyelvi kpessgeik nem teszik lehetv gondolataik megfelel kifejezst, illetve annak megrtst, hogy mit vrnak el tlk a felnttek. Piaget elmlete a kisgyermekkor rtelmi fejldsrl - Az utols szenzomotoros alszakasz befejeztvel a gyerekek rendelkeznek a reprezentcis gondolkods alapelemeivel; kpesek szimblumok hasznlatra; a problmkat prbaszerencse alapon oldjk meg; s kpesek a klnbz krlmnyek kztt megfigyelt cselekvsek utnzsra. - Piaget gy gondolta, hogy az vodsok a vilgrl tovbbra is hatrozottan primitv mdon gondolkodnak, s ezt a gondolkodsmdot 7-8 ves kor krl vltja fel az a md, amikor a gyerekek kpess vlnak mentlis mveletek elvgzsre, vagyis az informcikat logikai ton sszekapcsol, elvlaszt s talakt mentlis cselekvsekre - Piaget ennek a fejldsi szakasznak a mveletek eltti szakasz nevet adta, mert gy gondolta, hogy a kisgyerekek azrt gondolkodnak hibsan s zavarosan, mert mg kptelenek valdi mentlis mveleteket vgezni - a kisgyerekkori gondolkods f jellemzje Piaget szerint, hogy a gyerekek nem tudjk figyelmket egyetlen kiugr szempontnl tbbre sszpontostanicentrls pldk: a) sszekeverik a trgyak ltalnos s alosztlyai kztti viszonyokatfehr s barna (barnbl tbb van, mint fehrbl) gyngyk halmazamelyikbl van tbb, a barnbl, vagy a gyngybl?a barnblazrt, mert a problmnak csak egy szempontjra (most a sznre) tudnak figyelni b) pohr-vz problmaa gyerekek azrt hibznak, mert a problmnak csak az egyik dimenzijra tudnak sszpontostani (most a vz magassgra a pohrban) Egocentrizmus - az egocentrizmus alapja, hogy a gyerekek nem kpesek egyszerre egy helyzet egyetlen szempontjnl tbbre sszpontostania kisgyermekek felttelezik, hogy mindenki gy

ltja a dolgokat, ahogyan k, s nehezen kpzelik el, hogy hogyan nznek ki a dolgok egy msik ember nzpontjbl a) tri nzpontvlts: - hromhegy-problmanagymret makett, elszr krbestl a kisgyerek, s megnz mindent, majd lel az egyik oldalon; egy baba az ellenkez oldalon l leezutn a kisgyereknek a bemutatott kpek kzl ki kell vlasztania azt, amelyik szerinte azt mutatja, amit a baba ppen lta gyerekek azt a kpet vlasztjk, amelyiken az perspektvjukbl ltszik a makett b) az egocentrizmus a beszdben is megnyilvnula gyerekek hajlamosak a kzs jtk sorn kollektv monolgokba bocstkozni valdi dialgusok helyett - ksrletkt gyerek egy asztalnl, kzttk takar erny, hogy ne lssk egyms oldaltaz egyik gyereknek krl kell rnia az trfeln lev trgyakat oly mdon, hogy a msik kisgyerek ki tudja vlasztani a megfelel trgyat a sajt oldaln lev trgyak halmazbla legtbb 4-5 ves kevs informcit ad a hallgatnak, amit mond, az a szemlyes lmnyeihez ktdik, illetve az nzpontjbl jellemzi a trgyat (az a dolog, ami az anyukmnak is van...) c) a kisgyerekek nem kpesek egy msik szemly gondolkodsrl sem gondolkodni - ksrletkt hyerek a szobban; a kv egy dobozba cukorkkat tesz; egyik gyerek kimegy, a kv a cukorkkat tteszi egy msik helyre; megkrdezi a bent maradt gyereket, hogy szerinte, ha a msik gyerek visszajn, hol fogja keresni a cukorkt a gyerek szerint az j helyengy gondolja, ha tudja, hogy hova tettk t a cukrot, akkor azt ms is tudja (ami az fejben van, az van a msban is) - a msok mentlis llapotairl val gondolkods kpessge (=tudaelmlet) a negyedik letvben jelenik meg Ltszat s valsg megklnbztetsnek nehzsge - a kisgyerekek kizrlag a trgyak legfeltnbb, felszni sajtossgaira sszpontostanakez a hajlamuk megnehezti, hogy klnbsget tegyenek akztt, ahogyan a dolgok ltszanak, s akztt, amilyenek valjban - pl. egy 2 s vl ves gyerekek megijedhetnek egy msik gyerektl, aki larcot vesz fel, mert azt hiheti, hogy valban (boszorknny) vltozott - ksrletszeld, fekete macskt mutatnak a gyereknek, aki felismeri, hogy ez egy macsa; ezutn a macska els rszt eltakarjk egy ernyvel, s a macska fejre kutyafejet brzol larcot ktnek; ezalatt a gyereknek a macska farkt kell figyelnie (hogy biztos lehessen benne, hogy nem cserltk ki az llatot); ezutn leveszik az ernyt, s megkrdezik, hogy most milyen llat van itta 3 vesek azt mondjk, hogy a macska kutyv vltozott; a 4 s 5 vesek gondolkodsa zavart mutatott (nem mondjk, hogy kutyv vltozott, de nem mindig tudnak helyesen vlaszolni - ksrlettrgyakat mutatnak a gyerekeknek, melyek msnak ltszanak, mint amik (knek ltsz szivacs, tojsnak ltsz k...)azt krdeztk a gyerekektl, hogy minek nznek ki a trgyak, s mik azok igazbla 3 lvesek nagy valsznsggel hibsan vlaszoltak (a szivacsbl kszlt hamis kdarab valban k); 4 vesek: tmeneti llapot; 5 vesek sokkal szilrdabban megrtettk a ltszat s valsg klnbsgt bizonytkok arra, hogy ezek a nehzsgek valsgosak, s egyetemesek ebben az letkorban: 1) knai, japn s angol 3 vesek hasonl nehzsgekkel kzdenek 2) a feladat leegyszerstett vltozatai sem segtenek a nehzsgek kikszblsben

3) megklnbztets

sikertelenek azok a ksrletek, amelyekben tantani prbltk a helyes

Prekauzlis kvetkeztetsek - Piaget: mivel a kisgyerekek nem kpesek valdi mentlis mveletekre, gy nem tudnak valdi ok-okozati rvelst alkalmazniahelyett, hogy a premisszkbl kvetkeztetnnek az egyedi esetekre (dedukci), vagy a specifikus esetekbl az ltalnosra (indukci), a gyerekek transzduktv mdon gondolkoznakegyik esetbl kvetkeztetnek a msikra a transzduktv gondolkods megelzi a valdi oksgi (kauzlis) gondolkodstprekauzlis gondolkods plda: st a nap s meleg vanazrt st a nap, mert meleg van A kognitv fejlds piaget-i szakaszai: mveletek eltti szakasz (2-6 ves kor): jellemzs Jellegzetessgek s pldk A kisgyerekek a vilgot a maguk Centrls, azaz a legkiugrbb vonsra val sszpontosts szmra szimblumok (kpzeleti hajlama, brmi is a gondolkods trgy. Az egocentrizmus f kpek), szavak, s gesztusok megnyilvnulsa az, hogy a gyerekek a vilgot teljes segtsgvel kpesek lekpezni. mrtkben a sajt nzpontjukbl rtelmezik A trgyaknak s az A gyerekek egyms trsasgban inkbb kollektv esemnyeknek mr nem kell monolgokba, mint dialgusokba bocstkoznak jelen lennik, hogy gondolni - A gyerekeknek nehzsget okoz, hogy a hatkony lehessen rjuk, de a gyerekek kommunikci rdekben figyelembe vegyk a hallgat gyakran nem kpesek sajt tudst nzpontjukat msoktl a gyerekek sszekeverik az osztlyokat, s azok megklnbztetni, knnyen alosztlyait. ldozatul esnek a felszni Ltszat s valsg sszekeverse ltszatnak, s sokszor - a gyerekek gy viselkednek, mintha a farsangi maszk sszekeverik az oksgi valjban megvltoztatn a maszkot visel szemlyt viszonyokat - a gyerekek azt hiszik, hogy a flig vczbe mertett egyenes plca valban meggrbl - a gyerekek helytelenl vlaszolnak arra a krdsre, hogy milyen szne van egy fehr lapnak, amit a szemk lttra helyeznek egy tltsz, rzsaszn manyag flia al Prekauzlis kvetkeztets, amit illogikus gondolkods, s az ok-okozati viszonyirnti rzketlensg jellemez - egy gyerek azt hitte, hogy a temet a hall oka, mert a halott emberek oda vannak eltemetve A morlis gondolkods olyan formja, amely az erklcst kvlrl elrtnak tekinti, s a szndkot nem veszi figyelembe A kisgyermekek gondolkodsnak vizsglata Piaget-t kveten - az utbbi vekben egyre tbb vizsglat vinja ktsgbe, hogy Piaget kutatso mdszerei rvnyes adatokat szolgltatnak a mentlis kpessgekrl, s alternatv elmleteket is kidolgoztak az vodsok gondolkodso sajtossgainak magyarzatsa

Az egyenetlen teljestmny problmja Piaget tudatban volt annak, hogy a gyerekek teljestmnye egy problma kt vltozatnak megoldsban klnbzhet mg akkor is, ha a feladatok azonos logikai mvelete elvgzst kvnjk; valamint, hogy az interj mdszere nmagban is elidzheti a teljestmnyek ltszlagos egyenetlensgt, de gy gondolta, hogy sikerlt lekzdenie a gyerekekkel folytatott beszlgetsek nehzsgeit, s brmilyen jl szervezik is a beszlgetst, a mveletek eltti szakaszban lev gyerekek akkor sem tudjk elklnteni a sajt nzpontjukat a msiktl, knnyedn megragadnak a felszni ltszatnl, s gyakran sszekeverik az oksgi viszonyokat Nem egocentrikus gondolkods - az jabb vizsglatok azt mutatjk, hogy a kisgyerekek kpessge az alternatv nzpontok felvtelre nem annyira korltozott, mint ahogy azt Piaget gondolta - Helen Borke megismtelte a hromhegy ksrletet eredeti s mdostott formbanebben egy kis t szerepelt hajval, egy l, egy tehn, s egy hz; egy ismert mesefigura krbeautzta a makettet s nha megllt s krlnzetta gyerekeknek azt kellett megmondani, hogy mit lt a mesefiguraa 3 vesek jl teljestettekamikor knnyen megklnbztethet trgyakat hasznlnak, s a gyerekeknek van lehetsgk knnyen kifejezni magukat, akkor kpesek elkpzelni a sajtjuktl eltr tri nzpontokat is - vlasz a beszdben is megnyilvnul egocentrizmusraazok a gyerekek, akik mg nem tudjk a trgyak lerst olyasvalaki szmra mdostani, aki nem ltja azokat, kpesek megvltoztatni nyelvi kifejezsmdjukat annak rdekben, hogy rthet legyen az ppen beszlni kezd 2 vesek szmra Ltszat s valsg megklnbztetse 4-6 ves kor kztt a gyerekek kpesek klnbsget tenni a ltszat s a valsg kztt - trtnet: Diana el akart menni otthonrl, de fjt a hasa; tudta, ha elmondja anyukjnak, nem engedik el; megprblta eltitkolni, hogy rosszul rzi magtkrds: milyennek akarta mutatni az arct, amikor fjt a hasa; illetve: hogyan rezte valjban magt, amikor fjt a hasaa 4 vesek ltalban kpesek voltak klnbsget tenni az igazi s a kifel mutatott rzelem kztt, de nem tudtk megindokolni tletket - a krdezskds megsrti a gyerekek ltal ismert trsalgsi normkatha tbb ltszatvalsg prbval szembestik ket, a 3 vesek gy vlaszolnak, mintha sszekevernk a ltszatot s a valsgot, valamint megzavarja ket, ha tbbszr krdeznek a felnttek ugyanarra a dologra (azt gondolhatja, hogy az els vlasza nem volt helyes, azrt krdezik jra); ha egyetlen problmt mutatnak be nekik, s nem krdeztk ket tbbszr, akkor 4 gyerek kzl 3 helyesen vlaszolt - trtnet: felntt tejet nt kk fedeles kk pohrba, s megkrdez egy kislnyt, hogy milyen szne van a tejnek; a kislny azt mondja, hogy kkkrds: azrt mondja a kislny ezt, mert tnyleg azt gondolja, vagy csak gy tesz, mintha azt gondolna 3 vesek tudjk, hogy a kislny csak gy tett, mintha a tejet kknek ltnkpesek a helyes megklnbztetsre kvetkeztetsek: sok gyerek kpes a klnbsgttelre jval a 6-7 ves kor eltt - ez a klnbsgttel mg trkeny, s csak specilis, a ltszat s a valsg elklntst jl elsegt helyzetben jelenik meg Hatkony oksgi rvels

- Piaget bicikli mkdsrl krdezte a gyerekeket, s azt krte, hogy rvelsket rajzzal tmasszk ala gyerekek nem tudtk megmagyarzni, teljesen oda nem ill dolgokat mondtak - ha egy feladatot megfelel mrtkben leegyszerstenek, akkor az oksgi viszonyok kisgyerek ltali megrtse bven meghaladja azt a szintet, melyet Piaget tipikusnak gondolt ebben a korszakban - egy donoz kt vgn egy-egy lyuk volt; az egyik vgn bedobtak egy golyt,, s 2 msodperccel ksbb egy bbu ugrott el a doboz kzepbl; ezutn a doboz msik feln dobtak be egy golyt, ami utn nem trtnt semmikrds: melyik goly ugratta ki a bbut, s mirt (s arra krtk a gyereket, hogy dobjanak be egy golyt azon az oldalon, ahol az els goly kiugratta a bbuta 3 vesek is helyesen vlaszoltakDE!:a hrom vesek nem tudtak magyarzatot adni, vagy teljesen nem odaill vlaszt adtak; az 5 vesek mr rszleges magyarzatot adtak kvetkeztetsPiaget kutatsai hangslyosan a szban bemutatott problmkra s az tletek verblis indoklsra tmaszkodottmindkett htrltathatta a teljestmnyt

A kisgyerek, mint tan a felnttek mindig is vonakodtak hitelt adni a kisgyerekek szavainak a kisgyerekek vallomsaira vonatkoz vita kzppontjban kt krds ll: mennyire pontos a klnbz letkor gyerekek emlkezete mennyire hajlamosak befolys hatsra megvltoztatni emlkeiket - amikor a gyerekektl olyasmit krdeznk, aminek szmukra szemlyes jelentsge van, akkor nagy valsznsggel helyes vlaszt adnak; nehzsgeik vannak viszont az esemnyek idbeli elhelyezsben, s a rendszeresen ismtld esemnyek egyedi eseteinek felidzsben - ha a felnttek jabb, rszletesebb krdseket tesznek fel egy tmval kapcsolatban, ez elbizonytalantja a gyerekeket, s gyakran megvltoztatjk a vlemnyket - a bngyi eljrsokban alkalmazott szoksos krdezsi technika tbbfle mdon is afel hajtja a gyerekeket, hogy hamis lltsokat tegyenek - a krdez hamis sugallatokat ad a trtntekkel kapcsolatbanezek sszekeveredhetnek a gyerek emlkeivelhibrid emlkek jhetnek ltre, ami meggtolja az eredeti emlk elhvst - a rszletek irnti kitart rdeklds is hibs vlaszokhoz vezet - a gyerekek gy vlik, hogy a felnttek jobban tudjk a dolgokat, mint ka felntt sugallatait igyekszik bepteni a vlaszaiba, hogy kedvre tegyen a felnttnek - ha a felntt kitartan rdekldik, s a krdseket tbbszr is felteszi, akkor a gyerekek gyakran megvltoztatjk a vlaszt, mert felttelezik, hogy nem volt helyes az els vlasz Piaget alternatvi 1) Neopiaget-inus megkzeltsmegtartottk Piaget-nek a fejlds termszetre vonatkoz alapvet felttelezseit, az elmlett azonban az jabb adatok figyelembevtelvel tbb szempontbl finomtottk 2) informcifeldolgozsi megkzeltsa kisgyermeket korltozott kapacits feldolgozrendszernek tekintik; a fejldsi vltozsok egyrszt a hardverben jnnek

ltre (egy j agyi terlet mielinizcija), msrszt a szoftverben (az emlkezs egy j stratgijnak elsajttsa - egyes kutatk szerint a fejlds folyamatos folyamat, amelyben a HTM befogadkpessge fokozatosan nvekszik, a viselkedsek a mindennapi rutin rszv vlnak, s olyan stratgik alakulnak ki, melyek a bemenetet s a kimenetet egyre hatkonyabban kapcsoljk ssze - msok szerint a kognitv rendszer egyes rszeiben vgbemen fokozatos vltozsok szakaszos vltozsokat eredmnyeznek a gyerekek teljestmnyben 3) modularista elmleta biolgiai-rsi megkzelts egyik vltozataa fejldsi vltozsok magyarzatban nagyobb hangslyt fektetnek az rkletes, biolgiai tnyezkre, s a specifikus kognitv terleteken belli biolgiai vltozsokat hangslyozzk 4) kulturlis megkzeltsa kultra szerept emelik ki a biolgiai s krnyezeti tnyezk klcsnhatsnak biztostsban A kognitv fejlds neopiaget-inus elmlete hrom f ga klnbztethet meg: 1) tbb-kevsb megtartjk Piaget eredeti elmlett, de jobb vizsglati mdszereket keresnek, s a klnbz feladatok megoldsban azonosthat alszakaszok vagy szintek finomabb meghatrozsra trekszenek - Flavell szerint a msik nzpontjnak a figyelembevtelnl az els szinten a kisgyerek csak azt ismeri fel, hogy a msik nem biztos, hogy azt ltja, amit - ha egy krtyt fellltunk a kv s a gyerek kz, s a gyerek felli oldalon egy kutya van, a msikon cica; a gyerek meg tudja mondani, hogy a kv nem ltja a kutytkpes a nzpontvlts els szintjre; azt azonban mg nem tudja, hogy egy trgy ltvnya az ember nzpontjtl fggha a krtyt az asztalra fektetik, akkor sszetveszti a kv nzpntjr a sajtjval (azt hiszi, hogy mindketten szembl ltjk az llatot) 2) elfogadjk Piaget azon nzett, mely szerint a gyerekek a vilggal val aktv kapcsolatokon keresztl alaktjk ki tudsukat, de gy gondoljk, hogy a tuds elsajttsnak szakaszai olyan specifikus tevkenysgekre vagy terletekre korltozdnak, mint a trsas viszonyok, a rajzols, a zene, a nyev s a matematika - lehet pldul egy gyerek kitn sakkoz, ugyanakkor a tipikus piaget-inus feladatokat nem oldja meg jobban kortrsainl 3) e nzet szerint, ha a kutatk a klnbz terleteket vizsgl feladatokat gy alaktjk ki, hogy azok egyformn nehz tartalmakat kveteljenek meg, s azonos logikai struktrjak legyenek, akkor a gyerekek azonos szinten teljestennek minden terletenilyen felttelek mellett a teljestmnyk a kognitv fejldsk ltalnos szintjt tkrzn Informcifeldolgozsi megkzelts - az embert informcifeldolgoz organizmusnak tekinti, amelynek gondolkodsi folyamatai egy nagy sebessg szmtgp mkdsnek analgija ltal rthet meg - Klahr: az rzkelregiszterbe beolvasdik egy bemenet, majd a RTM-be kerl, majd sszekapcsoldhat a HTM-ben trolt mltbeli tapasztalatokkal - az emberek korltozott informcifeldolgozsi kapacitssal rendelkezneka kisgyerekek hibzsai elgtelen vagy felsznes figyelmkbl, korltozott emlkezeti kpessgeikbl, s

az informcik megszerzsnek s felhasznlsnak korltozott kapacitsbl addnaka fejlds sorn a teljestmny azrt lesz egyre jobb, mert e korltok fokozatosan cskkennek - az informcifeldolgozsi korltok tbb mdon megmutatkoznak: 1) a kisgyermek figyelmt knnyen megragadjk a hangos, feltn ingerekfigyelmk knnyen eltrthet 2) mg, ha nem is vonja el semmi a figyelmket, akkor sem valszn, hogy egy trgyat mdszeresen vgigvizsgljanaka 3 vesek csak a trgy nhny pontjt vettk szemgyre, mg a 6 vesek gondosan vgigvizsgltk az egszet 3) a gyerekeknek nehzsget okoz, hogy a krnyezettl kapott segtsg nlkl egy feladat leglnyegesebb vonsaira sszpontostsk figyelmketkt, vonalas rajzzal brzolt hzat kell sszehasonltania kisebb gyerekek gyakran hibztak, amikor a hzak eltrtek egymstl, klnsen, ha csak egy rszletbenk vletlenszeren tapogattk le szemkkel az ablakokat, s alig vgeztek mdszeres sszehasonltsokat 4) a gyerekek ltal felvett, trolt s felhasznlt informci mennyisge is korltozottha egy kpernyn tbb trgyat villantanak fel egyszerre, az 5 vesek ~3 trgyat szlelnek, a felnttek 6-7 trgyat kpesek felfogniaz letkor elrehaladtval nvekszik az egy idben fejben tarthat informciegysgek szmagy az idsebb gyerekek s a felnttek egy komplex problma megoldsban tbb lpst kpesek kivitelezni anlkl, hogy elvesztenk tevkenysgk fonalt 5) az idsebb gyerekek s a felnttek tbb tudst halmoznak fel, s gyorsabban dolgozzk fel az informcikat, valamint hatkonyabb stratgikkal rendelkeznek a problmk kezelsben, mint a fiatalabbak - a vizsglatok arra utalnak, hogy ha a gyerekeket rdekli a feladat, ha az informcit lassan mutatjk be, s ha megfelel httrtuds ll rendelkezskre, akkor a kognitv teljestmnyk nvekszik A kisgyermekkor mentlis fejldsnek biolgiai magyarzataimodularista elmlet lehetsges, hogy a kisgyerekek egyenetlen teljestmnye s mentlis kpessgeinek korltai kzl nhny, vagy akr az sszes a kzponti idegrendszer klnbz rszeinek eltr rettsgi szintjbl ered Az agy nvekedse - a 2 s fl-6 ves kor kztt lezajl agyi rsi vltozsok megfeleltethetk a gyerekek viselkedsben megfigyelhet vltozsoknak - a kisgyermekkor kezdetn az agy slya a felntt agy slynak 50%-t teszi ki, 6 ves korra az agy vgleges slynak 90%-t ri el - tbb agyi terleten vgbemegy a mielinizcifontos szerepet jtszhat a kisgyermekkor kognitv fejldsben - a hallkreg gyors fejldse sszhangban van a kisgyermekkori nyelvelsajtts sebessgvel - a halntk-, nyakszirt-, s fali lebenyek kztt fontos kapcsolatok plnek kidntek az idi, a ltsi s a tri informcik feldolgozsbana kapcsolatok szmnak nvekedse egy adott problma klnbz mozzanataira vonatkoz informcik hatkonyabb szintzist teszi lehetv - minden terlet egyre szorosabb kapcsolatba kerl a beszdrt felels agykrgi terletekkelszimbolizcis s kommunikcis kpessgek nvekedse

- a hippokampusz s a kisagyat az agykreggel sszekt rostok mielinizcijaHTM s a szndkos finommozgsok szablyozsnak fejldse Mentlis modulok - Jerry Fodor: az elmt gy kell felfogni, mint mentlis modulok risi gyjtemnyt, melyek krnyezeti bemenetek bizonyos vonatkozsaira rhangolt, nagymrtkben specializlt mentlis kpessgek - a mentlis modulokra vonatkoz alapfeltevsek: 1) a pszicholgiai mveletek terletspecifikusak 2) az egyes modulok mveleteit irnyt alapelvek veleszletettekgnekben kdoltak, fejldskhz nincs szksg specilis tantsra 3) a klnbz modulok nincsenek kzvetlen interakcibanmindegyik egy klnll mentlis terletet kpvisel, amely csak laza kapcsolatban ll a tbbi terlettel Alan Lesli s mtsai: az oksg szlelse egy veleszletett mentlis modul mkdsn alapul - szmtgpes animcit mutattak be: egy ptty nekitkzik egy msiknak, amitl az elindul(1) a msodik ptty azonnal elindul (oksgi esemnyre utal); (2) a msodik ptty mozgsa ksett az tkzshez kpest (ez az oksg hinyt jelezte)6 hnapos gyerekeknl hasonltottk ssze a nzsi idk mintzattelszr az oksgi esemnyt mutattk be tbbszr, majd vagy jra oksgi esemny, vagy nem oksgi esemny kvetkezetthosszabb ideig nztk a nem oksgi esemnytez az oksgra val rzkenysgre utal - az oksgszlelsnek korai kpessge olyan mintaknt szolgl, amely mr azeltt elsegti az oksg fejldsnek megrtst, mieltt a gyerekeknek valdi tudsuk lenne a vilgrl - msautista gyerekek (kptelenek a tbbi emberrel val kapcsolatteremtsrealig hasznljk a nyelvet kommunikcira, nem tartanak szemkontaktust, s nem reaglnak megfelelen ms emberekre): 1 s fl ves autista egy teljes opert el tudott nekelni; 2 ves autista hangosan fel tudott olvasni egy szveget (anlkl, hogy rtette volna); 3 ve autista bonyolult trgyakat szerelt ssze ezek a teljestmnyek olyan terletekhez tartoznak, amelyeknek sajt, klnll struktrjuk vanezeken a terleteken szoktak elfordulni csodagyerekek is, akik megdbbenten alacsony letkorban valamilyen specilis kpessget mutatnakezek a rendkvli teljestmnyek jl beleilleszkednek a modulris elmletbe A modularitselmlet rtkelse vannak az elmletnek hinyossgai: - jelenleg nincs md a mentlis modulok teljes kszletnek, sem a modulok kztti hatroknak a krvonalazsra - nehz elkpzelni, hogy a modularista megkzelts magyarzatot tudna adni a kisgyerekek egyenetlen teljestmnynek tbbsgre (msik nzpontjnak tvtele; deduktv kvetkeztetsek; ltszat s valsg megklnbztetse...) - jelen tudsunk alapjn a mentlis modulokra gy rdemes tekinteni, mint a vltozatossg egyik forrsra, melyet a kisgyerekkori gondolkodsra vonatkoz elmleteknek felttlenl figyelembe kell venni

A kisgyermekkori rtelmi fejlds, s a kultra - elfogadja Piaget nzett, hogy a gyerekek aktv alakti sajt fejldsknek, de hangslyozza, hogy a szlk, a gyerekeket krlvev krnyezet kivlasztsa s formlsa ltal maguk is bekapcsoldnak gyermekeik fejldsnek folyamatbatrsas egyttalkots = az a ktoldal folyamat, melyben mind a krnyezet, mind a gyermek aktvan rszt vesz (lsd Ksa va cikk eleje az Olh-Bugn-bl) - a kulturlis megkzelts hangslyozza, hogy a kontextusok kulturlis jelentsrendszerekbe szervezdnek - kontextusa viselkeds, az azt magban foglal esemny, s a krnyezet kztti kapcsolat - hogy egy cselekvsnek milyen jelentse van, s milyen kvetkezmnye lehet a ksbbi viselkedsre nzve, az attl fgg, hogy milyen kapcsolatban van az elz cselekvssel, mi trtnik mg vele egy idben, s mi kvetiezek a viszonyok egyttesen hatrozzk meg a kontextust - a kulturlis httr trsadalmanknt, s nha nemzedkenknt is vltozik - a klnbz kultrban l emberek eltr cselekvseket vgeznek, ms jelentseket adnak annak, amit ltnak s tesznek, s klnbz eszkzket hasznlnak - mg ha bizonyos cselekvsek nem csak egyetlen kultrban jelennek is meg (pl. evs), az a md, ahogyan kivitelezik, nagyon klnbz kontextusokat hozhat ltreva, ahol az anya s a gyerek csak a frfi utn tkezhet, s van, ahol egytt eszik a csald, s fontos, hogy beszlgessenek a gyerekkelmindkt mintnak kvetkezmnyei vannak a gyerek fejldsre nzve A kontextusok mentlis reprezentciihogyan vltoznak t a krnyezeti struktrk mentlis struktrkk a fejlds sorn - Piaget: a gyerekek cselekvseik sorn smkat (az egyni tuds szervezett mintzatai) hoznak ltre, melyek trgyakat s trgyak egymshoz val viszonyait reprezentljk kulturlis megkzeltsben a smk kiss ms rtelmezst nyernek - Karherine Nelson: a gyerekek rszvtele a kulturlisan szervezett esemnyekben forgatknyvek elsajttshoz vezeta forgatknyvek olyan smk, melyek kijellik az esemnyben rsztvev embereket, azok szocilis szerept, az esemny sorn hasznlt eszkzket, s az esemnyt ltrehoz cselekvsek sorrendjt - pl. frdsa kt hnapos csecsemvel egyszeren megtrtnik, a csecsem szerepe teljesen passzvahogy fokozatosan megismerkedik a frds forgatknyv jelleg esemnyeivel, s jobban megismeri a frds egyes rszleteit, gy vllal egyre nagyobb szerepet a tevkenysgben - a gyerekek msok forgatknyvein bell nnek felegy elksztett (flksz) krnyezetet tapasztalnak meg, amelybl a kultrjuk ltal elrt receptek elkszthetk - a kulturlis jelleg tuds fejldsnek vizsglatra interjkat ksztette, valamint rgztettk az egytt jtsz gyerekek trsalgsait - a forgatknyvek ltalnostott tudst reprezentlnaka gyerekek egy ltalnos tartalmat rnak le, nem pedig egy egyedi esemnyt - a forgatknyvek ltalnos szerkezetbe szervezdnekelszr ezt csinljuk, aztn meg amazt

a forgatknyvek tartalmt s szerkezett a gyerekek sok megtrtnt esemnybl vonatkoztatjk el, s ezt a tudsukat aztn viselkedsk szervezsre hasznljk fel A forgatknyvek funkcii 1) a cselekvseket terelgetikolyan mentlis reprezentcik, amelyek tjkoztatjk a gyereket arl, hogy mi vrhat egy ismers helyzetben 2) lehetv teszik egy adott trsas csoport tagjainak hatkony egyttmkdsta forgatknyvek a kzs tuds rszeielsajttsuk dnt jelentsg a kultra elsajttsnak szempontjbl - a forgatknyv jelleg tuds hasznlhatsga attl is fgg, hogy hogyan illeszkedik a tbbi rsztvev tudshozegy kzs s rtelmes kontextust csak msokkal sszehangolt viselkeds hozhat ltre 3) keretet nyjt az esemnyekben alkalmazott elvont fogalmak elsajttshoz A kulturlis kontextus s a fejlds egyenetlensge - a kulturlis megkzelts szerint a forgatknyvek tanulsnak puszta tnye magyarzatot ad a kisgyermekkor egyenetlen fejldsnek tnyre - ismers kontextusokban a gyerekek ismerik a cselekvsek vrhat sorrendjeit, s helyesen tudjk rtelmezni a helyzet kvetelmnyeitvalsznbb, hogy logikus mdon, a felnttek gondolkodsmdja szmra elfogadhatan viselkednek; - ismeretlen kontextus esetn esetleg nem a megfelel forgatknyveket alkalmazzk, s mgikus, vagy illogikus gondolkodsmdhoz folyamodhatnak a kulturlis httr ngy alapvet mdon befolysolhatja a gyerek fejldsnek egyenetlensgt: 1) az egyes specifikus kontextusok ltezsn vagy hinyn keresztlnem szerezhetnk ismereteket arrl, amit nem figyelhetnk meg, s amirl nem hallunk 2) az alapvet kontextusok gyakorisgn keresztlminl tbb lehetsg van a gyakorlsra, annl magasabb szint lesz a teljestmny 3) klnbz kontextusok sszekapcsolsn keresztlbrmilyen dologgal kapcsolatos tapasztalat szmtalan, egymssal kapcsolatban lev kontextus megismerst teszi lehetv a gyereknek 4) a gyerek szerepnek szablyozsn keresztlbrmi legyen is a kontextus, a gyerekek hozzjrulsban fokozatok figyelhetk megkezdetben csupn jelen vannak, majd tapasztalataik s veik gyarapodsval fokozatosan egyre kzpontibb s irnytbb szerepet kezdenek jtszani

A kulturlis megkzelts rtkelse a kulturlis megkzelts megllaptsai: 1) a kisgyerekek kontextusspecifikus kpessgeket fejlesztenek ki, s ezek azoknak az esemnyeknek a tartalmhoz s szerkezethez ktdnek, amelyekben a gyerekek rszt vesznekPiaget: a gyerekek rsvel s tapasztalatszerzsvel a kognitv struktrk ltalnos talakulson mennek keresztl 2) a gondolkodsban vgbemen minsgi vltozsok pontosan annyira specifikusak, amennyire az a kontextus specifikus, amelyben a vltozsok felmerlneka kisgyerekkor nem univerzlis szakasz; a lnyeg a sok klnbz terlet apr

vltozsainak fokozatos felhalmozdsaPiaget: is elismerte, hogy a tapasztalatok hatssal vannak a kognitv fejldsre, de az ltalnos talakulsokat hangslyozta 3) a gyerekek trgyakkal s emberekkel folytatott interakcii egytt alkotdnak a felntt forgatknyvein s tevkenysgein bellPiaget: a gyermek egyedl, minden segtsg nlkl fejti meg a vilgot 4) a fejlds alapvet felttele a biolgiai rs, de a biolgiai tnyezk szorosan egyttmkd, aktv szociokulturlis behats nlkl a fejlds visszamarad - Barbara Rogoff: irnytott rszvtel: az a folyamat, amelynek rvn a felnttek a kisgyerekek fejldst alaktjkez a gajta irnyts nem nylt, nem kifejezetten oktatsi szndk, inkbb a mindennapi tevkenysgek szoksos menetbe gyazva jelenik meg modularitselmlet: a biolgiai rs a fszerep, s a krnyezet hatsa minimlis (pl anyanyelv elsajttsa Chomsky) - Gostav Jahoda: a kulturlis megkzelts magyarzatot ad arra, hogy a kisgyermek viselkedse mirt vltozik egyik kontextisrl a m,sikra, de nem tudja megmagyarzni azt a tnyt, hogy a gyerekeknek ugyangy vannak ltalnos kpessgei is, mint terletspecifikusak - ezenkvl: - a gyerekek tapasztalatainak kulturlis szervezdse lland interakciban van a gyerek biolgiai sajtossgaival (maguk is eltr mdon fejldnek)a kt fejldsi forrs egyarnt hozzjrul az ltalnos s a specifikus vltozsokhozgy rthet, hogy az egyenetlensg mirt olyan kzponti vonsa a kisgyerekek fejldsnek, s mirt marad egsz leten t a gondolkods fontos sajtossga. Az elmleti megkzeltsek alkalmazsa Piaget-nak megfelelen a rajzfejldsben szakaszok figyelhetk meg. Akik nyelvi, mentlis vagy szocilis fejldskben visszamaradnak, magas szint rajzolsi kpessget mutathatnak, a modularista llsponttal sszhangban. A rajzfejlds szakaszai bizonyos esetekben szorosan ktdhetnek ahhoz a kpessghez, amely egy trgy tbb jellemzjnek egyidej szben tartst lehetv teszi. Ez megfelel az informcifeldolgozsi megkzeltsnek. A rajzkszsg a gyerek tevkenysgnek trsas httertl is fgg, a kulturlis megkzeltsnek megfelelen. A rajzolsi kpessg fejldsi szakaszainak meghatrozsa Valamennyi kultrban, ahol a gyerekek rajzolnak, ugyanazokon a rajzfejldsi szakaszokon mennek keresztl. Firklnak: kifejez egy rzst, a mozgs rmt, s nyomot hagy a papron, lekpezve a mozgst a jv szmra. Nem elre tervezett, s csak sajt magt kpviseli. 3 ves kor krl felismerik, hogy a vonalak dolgokat kpviselhetnek. Elkezdenek krket s ellipsziseket rajzolni. Egyre inkbb alkalmazkodnak a trgyak sztereotip brzolshoz. Elkezdik lmnyeiket brzolni: jelenetek, trtnetek. 7-11 vesen arra trekednek, hogy rajzuk minl realisztikusabb legyen. Kzben a technikkban is jrtasabb vlnak. A gyerekrajzok informcifeldolgozsi magyarzata Mivel a mai gyerekek trbeli brzolsokkal krlvve nnek fel, az ilyen rajzols kpessgt mr nagyon korn elsajttjk. A sorrend kzvetlenl a rajzolsi szablyok megrtsn s

annak a kpessgnek a megjelensn alapul, amely lehetv teszi, hogy a gyerekek szben tartsk, hogy mindhrom tri koordinta reprezentcijra szksg van. A gyerekrajzok fejldsnek kulturlis megkzeltse A megkzelts termszetesnek veszi, hogy az emberek a rajzols kpessgvel szletnek. A Mit rajzolsz? krds felttelezi, hogy a gyerek valamit prbl rajzolni. gy hajlandk utlag trtneteket kitallni a rajzrl. Magyarzataik kapcsoldni kezdenek ahhoz a felfedezshez, hogy a papron hagyott nyomok hasonltanak a vilg valsgos trgyaira. Ha a tanr a gyerek beszmoljbl csak azt a rszt fogadja el, amely sszhangban van a dolgokrl alkotott fogalmval. Jeffrey ebbl is tanul valamit arrl, hogy milyen tpus jegyek szmtanak pldul hegynek. Az alternatv megkzeltsek sszeegyeztetse

Ez kb. olyan, mint a vakok s az elefnt esete: aki a lbt fogja, fnak hiszi, aki az orrmnyt, az kgynak, stb

A rajz fejldse
Piaget konstruktivista megkzeltse: a gyerekek rajzolsnak fejldse szakaszos. Informci feldolgozsi megkzelts: ahogy az egyik szakasz kveti a msikat a gyerek a rajzolt trgy egyre tbb vonatkozst brzolja. A gyermekrajz, mint mentlis modul (modularista llspont): habr a rajzolsi kpessg normlis fejldskor klnbz szakaszokon megy keresztl, nhny lnyeges kivtel azt sugallja, hogy a rajzols egy klnll kognitv terlet. Selfe (1983) tbb olyan gyereket is tallt, akiknek a nyelvi kpessge s az ltalnos rtelmi szintje alacsony volt, viszont a grafikus brzolsban kivteles kpessget mutattak. Mindez annak a bizonytka, hogy az olyan mentlis modulok, mint a nyelv s az szlels egymstl viszonylagos fggetlensgben fejldhetnek. (Pl. az autista Nadia esete) Gardner (1980) olyan gyerekekrl szmolt be, akiktl kisgyermekkorukban megvontk a rajzols lehetsgt, s amikor megint rajzolhattak, akkor tugrottk a kezdeti szakaszokat. Ezen vizsglat eredmnyei ellentmondanak a piaget-i llspontnak, miszerint a fejldsi szakaszoknak vltozatlan sorrendben kell kvetnik egymst. Kulturlis megkzelts: a rajzols kpessgnek fejldse fgg a gyakorls mrtktl, illetve attl, hogy a felnttek milyen mdon szervezik meg ezeket a gyakorlatokat, milyen mdon rtelmezik a gyerek erfesztseit. A SPONTN KPI BRZOLS FEJLDSE 1. Firka korszak 1-2 ves korban jelenik meg a firkls. A gyermek figyeli a mozgst s kzben nyomot hagy a felleten. Ez kinesztetikus, a mozgs, a funkcirm kedvrt vgzett rajzols. A diffz firkk egy id utn formt ltenek. Megjelenik a lengfirka, majd msfl ves kor krl a krkrs firka. Tovbbi fejldsnek tekinthet, hogy a mozgs alkalmazkodik a papr szabta hatrokhoz. 2-3 ves kor krnykn a gyerekek elkezdenek jelentst tulajdontani rajzaiknak, ekkortjt kezdenek el krket s ellipsziseket rajzolni. Kezdetben a ksz firknak fknt a krnyezet krdsei nyomn kezdenek jelentst adni. Lassan hozzszoknak ahhoz, hogy a firklshoz

jelents tartozik s mr nem utlag, hanem kzben is mondogatjk, hogy mit rajzolnak. De a vonalak s a jelents kztt mg nincs tartalmi sszefggs. A jelents nknyes, asszociatv, brmikor megvltoztathat, tartalmilag fggetlen a vonalaktl. A gyerekek kezdetben preferljk a krt, az veket, a fgglegest a vzszintessel szemben. 2. A kpzeletszer rajzols, vagy intellektulis realizmus 3-4 ves kor: 3 ves kor krl jelenik meg a rajzban az brzols szndka, ebben a szakaszban egy ellentmonds keletkezik: tagolatlan egszet lt s l meg, de lerajzolni azt, amit lt, csak rszletrl rszletre haladva tud. Csakhogy az szinkretikus szemlletben az is nll egsz, amit mi rszletnek ltunk. Nincs meg a viszonytsnak az egybetartozs grafikus megvalstsnak az az ignye, ami a felntt szmra egyik kritriuma az brzolsnak. Ezrt jellemzi Luquet a rajzolsnak ezt a fokt a szintetizls kptelensgvel. E rvid ideig tart szakasz nhny jellegzetessgt a gyermekrajzok mg sokig megrzik. A krfirkbl lassan kibontakozik az emberi alak, megjelennek bizonyos alapsmk, amelyek a trgyak egsz osztlyra vonatkoznak: kezdetben van kutya, hz, ember alapsma, de a trgyak tbbsge ember jelleg (pl. a hzon kt ablak s egy ajt szerepel). A rajzokhoz rzelmileg gazdag fantziakr trsul. Ebben az idben a trgyaknak s a dolgoknak mg nincs meg az a szemlletes rendje, ahogyan a felntt ltja a vilgot, az ebben az idszakban jelentkez brzolsi furcsasgokat juxtapozcinak nevezzk. Ennek oka, hogy a gyermek nem kls mintt kvet, a bels szemlleti kp viszont szegnyes. A juxtapozcihoz tartozik az arnytalansg (az emberek nagyobbak, mint a kt emeletes hz), az, hogy az rintkezs s a bennfoglals adekvt brzolsra a gyerek nem kpes (a kalap a fej fltt lebeg), valamint az, hogy az irnyok gyakran vletlenszerek (a tet a hz belseje fel van rajzolva). 3-4 ves korban az emberrajzokon jellegzetesen nagy a fej, s abbl nnek ki a vgtagok (fej lb rajz). Csak ksbb jelenik meg a trzs. 5-6 letvben a gyerek mr nagyrszt tljutott a juxtapozcis szemlleti mdon. Nvekszik a valsgh brzols ignye. A smk vilgosabb, a hozzjuk tartoz jelentsek szilrdabb vlnak. A rajzok jl felismerhetek. brzolsmdjt sokig az hatrozza meg, hogy mit tud a dolgokrl. A szemllet al van rendelve az ismereteknek. Luquet nyomn a rajzolsnak ezt a szakaszt intellektulis realizmusnak nevezik, mert a gyerek a valsgnak megfelelen rajzol, de nem gy rajzolja a dolgokat, ahogyan ltja ket, hanem azt adja vissza, amit tud rluk. Wallon ezt ideovizualitsnak nevezte. gy a rajzban a valsgnak egszen klnbz szintjein lev dolgok kerlhetnek egyms mell, csak azrt, mert a gyerek fejben egyazon ismeret-, vagy lmnycsoportot alkotnak (pl. a hz mellett egy gyban alszik a kislny, kezben risi virg, amirl lmodik). Jellemz a srts, az rzelmek konkrt trgyi megjelentse. A trgyak sznt, nagysgt, egymshoz val viszonyait nem a valsg, hanem a gyermeki rzelem s fantziavilg szabja meg. A fontosabb csaldtag hromszor olyan nagy, mint a kevsb fontos. Br a gyerekek mr a beszd kezdete eltt meg tudjk mutatni testrszeiket, a reprezentciban jval ksbb jelenik meg a testsma hvebb brzolsa. Az brzolt trgyak gyakran tltszak (transzparencia), mert az ppen nem lthat rszleteket is feltnteti (pl. a hz faln t lthat, hogy mit csinlnak a laksban az emberek). Az brzols tbbszempont, mintha a dolgokat egyidejleg tbb nzpontbl lehetne ltni pl. profilbl brzolt emberarc kt szemmel. A rajzokon kiemelt, emocionlisan felnagytott rszleteket lehet ltni (risi hajkorona, vagy fejdsz, stb.) Az ideovizulis szemlletmd megnyilvnulsa az esemnylncok brzolsa is. A gyermek szalagszeren vezet egy esemnysort, amely nem alkot szemlleti egysget, hanem idben egyms utn leperg rszletekbl ll. Pl. az els epizdban gyerekek vonulnak az utcn, majd egy hegyet lehet ltni, azutn megint a gyerekeket, akik most mr a hegy tloldaln vannak, s vgl az erdt,

ahol letelepedtek. A gyerekek tbbsge iskols kora eltt az emberrajzon olyan nem szemlyt jelent meg, amilyen maga. A nisg szimbluma kisgyerekeknl a hossz haj. 7-9 ves kor: rzkleti realizmus (Luquet: logikai realizmus Eng: vzlatos realizmus) A szubjektivits cskken, a rajz egyre inkbb a ltvnyra hasonlt. Megsznik a transzparencia, az emberi test formi egyre realisztikusabbak, arnyosak. Egyre gyakoribb a helyesen brzolt profil, a sznek konvencionalisabb vlnak. A gyerekek mr megklnbztetik a rajz bal s jobb oldalt. Jellegzetes a mozg alakok brzolsa. Megjelenik a perspektva s a tri dimenzi. A gyerekrajzok ugyanis sokig csak ktdimenzisak, a rendezs elvt a fent jelents s a lent jelents brzolsi elemek adjk. Amint azonban megjelenik a ltott brzolsnak az ignye, ebbe a fent-lent elrendezs skba nem fr bele tbb az, amit brzolni akart. Olyan elrendezst keres, amelyben a dolgok egyms mgttisge is szlelhet. Ide tartozik a tbb szint brzols, az eltr-kikpzs (a hzat jrda veszi krl, vagy kert), az elkanyarod t (a gyerek a messzesget brzolja), a dombbrzols, valamint a rszleges takars. A gyerekek rdekldse egyre inkbb a tematikus rajzok fel fordul, szvesen ksztenek hangulatkpeket. Jellemzv vlik az ers szkematizlds (a szkma olyan helyzetrajz, amelyet a rajzol lnyegesen leegyszerstve riz meg). Kitisztulnak a rszletek s elapad a korbbi rzelmi indulati feszltsg. A rajzok szpsgket a tovbbiakban nem az indulati hvtl, hanem a tudatosan megkomponlt dsztelemektl kapjk. Kisiskols korban az brzolsnak egyrtelmen kzl funkcija van, a szimblumok kzrthetv, hiteless vlnak, letisztulnak. A trgyak megfelel nzetben, vagy elhelyezkedsben val brzolsa mg nagy gondot jelent. A gyerekek kedvelt tmi az ember (33%), a lnyoknl gyakoriv vlik a kirlyn, tndr, fiknl a harcosok, sportolk. 3. A jelensgszer brzols, vagy szemlleti realizmus 10-12 ves kor: rajzi realizmus. Cskken a kpzeletbl val brzols irnti hajlandsg, a rajz tbb mr nem gyermeknyelv. A gyermek igyekszik a realitshoz kzeledni. Ebben az letkorban igen jl felismerhet a rajzi tehetsg. A legtehetsgesebb rajzolk is tmennek a fejlds egyes llomsain, csak sokkal gyorsabban jutnak tl a lpcsfokokon, mint a tbbiek.

12 ven fell: a msolsi kpessg jelentsen megjavul, a gyerekek mind tkletesebben brzoljk a perspektvt s a tri dimenzikat. A kritikai kszsg fejldsvel a gyerekek elvesztik rdekldsket a rajzols irnt. Idsebb korukban mr csak a tehetsgesek rajzolnak.

9. A szocializcis folyamat (A szocilis tanuls jellemzi, utnzs, identifikci, modellvlaszts, szerep, szereptanuls.)
szocializci: az a folyamat, amelyben a gyerekek trsadalmuk normit, rtkeit s ismereteit sajttjk el. Mr jszltt korban megkezddik, s a hetedik letvig kitntetett szerepe van.

A felnttek mondjk meg, hogyan kell a gyereknek viselkednie, s tetszsket avagy nemtetszsket nyilvntjk, illetve jutalmaznak avagy bntetnek annak alapjn, ahogyan a gyerek valjban viselkedik. identifikci (azonosuls): Az identifikci pszicholgiai folyamatban a gyerekek arra trekszenek, hogy olyannak ltszdjanak, gy viselkedjenek, gy rezzenek, s olyanok legyenek, mint trsas krnyezetk fontos szemlyei. lehetsges mechanizmusok: - differencici - affilici - utnzs - szocilis tanuls Freud: diplis komplexus: a fiknak a csecsemkorbl a gyerekkorba tlpve jra t kell rendeznik rzelmi ktdseiket, el kell tvolodniuk anyjuktl, s kzelednik apjukhoz. Ms szval, el kell klnlnik anyjuktl (differencici), s apjukkal kell trsulniuk (affilici). interiorizci v. internalizci (belsv tevs): vlemnyek, szoksok bels mintv vlnak, s a gyerek kpes elrevetteni a felnttek reaglst is utnzs: kzvetlenl a krnyezet megfigyelsbl tanulja a cselekvst a megfigyelsekbl trtn tanuls kpessge tbb tnyeztl fgg (Albert Bandura, 1969, 1986): hozzfrhetsg: a megtanuland viselkeds szerepel a gyerek krnyezetben kzvetlenl vagy kzvetve (pl. TV) figyelem: a cselekvs fontos mozzanatainak kiragadshoz szksges tbbszr is megfigyelni emlkezet: jobban emlkeznek a gyerekek a cselekvsre, ha annak van egy neve (egyszerre sajttjk el a nyelvet s az alapvet szocilis kategrikat) mozgsreprodukci: ha a cselekvs tl bonyolult, nem ksrli meg az utnzst motivci: pl. a megfigyelnek ltnia kell, hogy a viselkedst jutalmazzk (pl. a testvrt megdicsrtk, mert a mosogatba tette a pohart) az utnzs fajtji: - viselkedsmdok (zlsrendszer, ltzkds, vlemnyek) tvtele - morlis rtkek utnzsa az utnzs funkcii: - feszltsgolds pl. anya hinyban az utnzs a szeparcis szorongst cskkenti - funkcigyakorls - identifikci modellvlaszts, modell kvetst segt tnyezk: - hasznossg - rzelmi kapcsolat a modellel - sttuszirigysg - jutalmazzk a modellt

- jutalmazzk az utnzst szerep: a szemlyisgnek s a viselkedsnek az a dimenzija, melyben az egyn trsadalmi helyzete s szemlyes tulajdonsgai a lehet legteljesebben sszefondtak. lehetsges szerepek: - nemi szerepek - foglalkozsi szerep - csaldi szerepek pl. nagymama-unoka - kivvott s veleszletett szerepek - szereptanuls - szerepalku szereptanuls: egy szerep elsajttsnak folyamata szerepkonfliktusok: - tisztzatlansg (kamaszkor: felntt vagy gyerek; demonstrtorok: dik vagy tanr) - szemlyszlelsi zavar (nem tudjuk bekategorizlni, megllaptani, hogyan viselkedjnk vele) - szerepszektoron belli konfliktusok (fnkm a beosztottam) - szerepszektorok kztti konfliktusok (haverom a fnkm) - szereppartnerek ellentmondsos elvrsai - konvencionlis szerep: adott pozcival kapcsolatos pl. tanr. - interperszonlis szerep: kiscsoportban betlttt sajtos szerepek pl. trsasg trfamestere szerepelvrsok: - kulturlis normk formjban (pl. frfi-n) - kiscsoport normk - sajt elvrsok (pl. barti kapcsolat) pozci: szocilis kapcsolatokban stabilan elfoglalt hely (pl. anya-gyerek) A szocializciban szerepet jtsz hatalmi formk (azok az eszkzk, amikkel a szl, nevel lhet; Frech s Raven) - bntets - jutalom - vonatkoztatsi hatalom (pozitv rzelmi kapcsolat a gyerekkel) - legitim hatalom: jogban ll szablyokat elrni - szakrti hatalom: a felntt tapasztaltabb, jobban tudja, rt hozz emptia: msok rzelmeiben s rzseiben osztozs. Segt megrteni bizonyos viselkedsi formkat, ezltal elsegtve a szereptanulst. az emptia szintjei (Hoffman, 1975): - els kt v: rzelmi fertzs: pl. a 2 napos kisbabk srnak egy msik csecsem srst hallvn - 2. v: tudatosul a sajt maguk egyedisge: kpesek megrteni, hogy egy msi szemly bnkdik, nem k. Ez lehetv teszi, hogy figyelmket sajt megnyugtatsuk helyett a msik megvigasztalsra fordtsk - vodskor: nyelv hasznlata => olyan emberek fel is kpesek emptit rezni,

akik nincsenek jelen (l. mesk) kb. 6 s 9 ves kor: ltalnos krlmnyek megrtse pl. szegnysg, elnyomats, betegsg

nkp nkp: miknt rtelmezik a gyerekek magukat msokkal val kapcsolataikban A gyermek sajt magrl alkotott kpe szempontjbl mindaz a visszajelzs dnt, amit trsas krnyezettl kap. A trsas s szemlyes azonossgtudat megszerzse A szocializcihoz identifikcira van szksg. Az identifikci fejldse sorn az egyn egy csald, vallsi csoport vagy egy nemzet tagjv vlik. A gyerekek arra trekszenek, hogy olyannak ltszdjanak, gy viselkedjenek, gy rezzenek s olyanok legyenek, mint trsas krnyezetk fontos szerepli. Nemi identits: A nem olyan tulajdonsg, amely sok trsas szerep kialaktsban vesz rszt. A gyermek nemi identitsa sokmindent befolysol az lete sorn, pldul munkavlasztst, hogyan kezelik ket az idegenek, trsadalmi sttusukat. A fejldspszicholgusok sokat foglalkoznak azzal a krdssel, hogy a gyermekek hogyan rtik meg, melyik nemhez tartoznak s az ezzel jr szerepeket, miknt rtelmezik. A fik s a lnyok els kt letvben az anya jtssza a legkiemelkedbb szerepet. jelenti a testi jllt, az lelem s a figyelem f forrst. A harmadik v elejtl kezdve az ers ktdst jelz viselkeds kezd eltnni. A gyermekek az azonos nem szlt vlasztjk azonosulsuk modelljeknt. (A csecsemt ural kzel lenni rzst az olyannak lenni rzs vltja fl.) A kt nemnl viszont klnbsgek vannak az azonosuls folyamatban, mivel a fiknak az apjukhoz hasonuls ignye azt kveteli meg, hogy klnbzzenek attl a szemlytl, akihez eddig a legszorosabb kapcsolatuk fzdtt. azonosuls differencici ltal.

Sigmund Freud Elsdleges azonosuls: Az els v vge fel a csecsem felismeri, hogy a klvilg egyes trgyai olyanok, mint k maguk. Msodlagos azonosuls: (harmadik v sorn) Az arra irnyul igyekezet, hogy a szemly sajt egjt a msik modellnek tekintett szemly mintjra formlja. els topogrfiai modell:

*tudattalan: sztnk, lefojtott vgyak *tudatelttes: emlknyomok, szkpzetek *tudatos: lencse, ami rirnyul a klvilg s a tudatelttes jelensgeire msodik topogrfiai modell:

* ID: sztn, szletskor van jelen, tudattalan, energikus lveztere trkv

* ego: n, az Idbl emelkedik ki csecsemkorbanm kzvett az ID s a trsas vilg kztt, tudatos s tudatelttes, feladata az nmegrzs, az ID sztns trekvseit ellenrzi * szuperego: felettes-n, a trsadalmi csoport tekintlylt kpviseli, bntudat, az egt felgyeli, hogy az ID-t megfelelen ellenrzs alatt tartsa.

Pszichoszexulis fejlds (Freud):

1. Orlis szakasz: 0-1 v: naz lvezet elsdleges forrsa: az anya mellnek szopsa jelenti az
lvezetet

2. anlis szakasz: 1-3 v: szkelsben szerepet jtsz simaizmok feletti kontroll megszerzse 3. fallikus szakasz: 3-6 v: a gyerekke elszr kezdik nemi szerveiket az rmszerzs
elsdleges forrsnak tekinteni. (Pl. Peti szeretn felesgl venni a mamt, s ezek gytrds okoznak neki. Tudja, hogy az apja hallnak kvnsa rossz, tudja, hogy szlei tudjk mire gondol s ezrt bntudatot rez, fl a bntetstl) Ezt a vlsgot Freud diplis konfliktusnak nevezte. Freud szerint a gyermeknek a csecsemkorbl kilpve jra kell rendeznik rzelmi ktdseiket, teht Petinek el kell klnlnie anyjtl (differencici) s apjval kell trsulnia (affilici).

4. Latencia szakasz: 6-12 v: nemi vgyak elnyomdnak, szexulis energiatechnikai kszsgek


elsajttsra fordtdik, melyek felntt korban lesznek szksgesek

5. genitlis szakasz: pubertskor:nemi rs, felntt szexualits kezdete


Freuddal ellenttben ms fejldspszicholgusok vlemnye: Elvetik, hogy a ni fejlds msodlagos a frfiakhoz kpest. Az embri agya s nemi szervei kezdetben ni fejldsi plyt kvet, hormonok hatsra lakul t hm jellegv. Modern kutatsok szerint a gyermek nemi identitsa nem az diplis konfliktus feloldsnak kvetkezmnye. Az identits kialakulsnak bizonyos mozzanatai, mr a konfliktus megoldsa eltt jelentkeznek. A szexulis fantzik hordozi elsdlegesen a gyerek csaldjban l felnttek.

Azonosuls megfigyelssel s utnzssal A szocilis tanulselmlet hvei azt felttelezik, hogy az azonosuls folyamata megfigyels s tanuls ltal megy vgbe. Kpviseli tbbek kztt Albert Bandura s Walter Mischel, gy vlik, hogy minden viselkedst kzvetlenl a krnyezet alakt. A gyerekek megfigyelik, hogy a nk viselkedse klnbzik a frfiaktl.

Bandura A megfigyelsbl trtn tanuls kpessge fgg:

Hozzfrhetsg: A megtanuland viselkedsnek hozzfrhetv kell lennie a gyermek krnyezetben. Figyelem: Figyelmket a modellre kell fordtaniuk s szlelnik kell a krdses viselkeds jelents mozzanatait. Gyakran tbbszr is meg kell nznik egy sszetett viselkedst, hogy meg tudjk hatrozni fontos sszetevit. Emlkezet: A gyerekek megfigyelsei akkor vlnak megjegyezhetv s hatkonny, ha a megfigyelt viselkedsnek van neve. Mozgsreprodukci: A viselkeds ne legyen tl bonyolult, hogy a gyerek tudja azt utnozni. Motivci: A megfigyelnek jutalmat is ltnia kell, msok tapasztalataival is motivlhatk, ha megfigyelik azt.

A szlk nem csak modellt nyjtanak, de jutalmazzk is a nemhez ill s bntetik a nemmel ellenttes viselkedst.

Beverly Fagot: Gyermekeket s szleiket figyelt meg s eredmnyei altmasztjk, miszerint a nemnek megfelel viselkedseket a jutalmak s bntetsek megoszlsa alaktja.

Jutalom Fik ptkocka

Bntets segtsg krse, babzs szaladgls, ugrls

lnyok baba, tncols, ltzkds

Azonosuls kognitv alapon Lawrence Kohlberg 3 szakaszra osztotta: 1. egyszer nemiszerep-identits: 3 ves kor krl jelentkezi, mr kpesek fknt vagy lnyknt nevezni magukat 2. stabil nemi szerep: korai kisgyermekkorban jelentkezik, tudjk, hogy a nemi szerepek idben llandak: fikbl frkiak, lnyokbl nk lesznek 3. lland nemi szerepek: nemk a krlmnyektl fggetlenl mindig ugyanaz marad. A gyerek sajt fogalomalkotsa kzponti szerepet jtszik a szocializciban. A gyerek nemi szerepekrl alkotott fogalmai a gyerek sajt tapasztalatai aktv sszerendezsnek eredmnyei, nem pedig a trsas idomts pozitv termkei. Az lland nemi identits kialakulsnak folyamata nem egy sztns vgyak s azonosulsok ltal meghatrozott egyedi folyamat, hanem a fogalmi fejlds menetnek ltalnos rsze. A nemi identits dnt tnyezje: Az egyre nvekv kpessg arra, hogy a gyermekek magukat fiknt vagy lnyknt kategorizljk.

Sandra Bem: Nemi sma asszocicik olyan hlzata, mely a kultra nemi szerepekrl alkotott felfogst testesti meg. Ezt arra hasznljk, hogy ltala irnytsk viselkedsket s krnyezetk szlelst szervezzk. A nemi smkat sok-sok esemny megfigyelsvel s azokban val rszvtellel tanuljk meg.

A nemi szerepek ismerete s az azoknak megfelel viselkeds

t-hat ves korban a gyerekeknek vilgos fogalmuk van arrl, mit jelent kultrjukban finak vagy lnynak lenni. Kett s fltl hat ves kor kztt mg csak rakosgatjk ssze ezt a fogalmi szerkezetet. Nemi smjukat mg nem mindig hasznljk viselkedsk vezrlsben. Fik s lnyok viselkedse mr akkor klnbzik, amikor mg nem alakult ki a nemi sztereotpik ismerete. Carol Jacklin s Eleonor Maccoby megklnbztet jtkstlust fedezett fel kt s fl vesek kztt. Az azonos nem partnert, pldul megfelelbbnek talltk jtsztrsnak. Mr kialaktottak egyfajta megklnbztet jtkstlust. Msfle jtkokkal jtszanak a fik s a lnyok. 3 v: kezdik nemi szerepk kulturlis tulajdonsgait fogalmilag megragadni.

Beverly Fagot, Mary Leinbach, Richard Hagen 21-40 hnapos gyerekek Frfit s nt brzol kpprt mutattak be. A nem azonostsa volt a gyerekek feladata. 26 hnapnl fiatalabban: kudarc 36 hnap: siker Akik megfelel nemet rendeltek hozz, inkbb jtszottak sajt nemkhz tartoz gyerekekkel. A lnyok kevesebb agresszit mutattak. Fagot s Leinbach Szli viselkeds alaktja a gyerekek gondolkodst s viselkedst. Ngy ves korukra a gyerekek mr tudjk melyik dolog fis s melyik lnyos. Nemkonstancia Az ember nemi identitsa felttelezi a nk s a frfiak kztti anatmiai klnbsg ismerett. A nemi identifikci elmleteinek sszehasonltsa Egyetrts: 1. A gyermekek mentlis sszemrst vgeznek, mely lehetv teszi. Hogy kiemeljk azokat a kulcsjellemzket, amelyekben msokkal osztoznak.

2. A nemhez ill viselkedsrl alkotott ksbbi elkpzelsek ersen fggenek a gyerekek kategorizlsi, megfigyelsi s utnzsi kpessgtl.

Klnbznek: - Mekkora hatalmat tulajdontanak a felntteknek a vgeredmny kialaktsban. Freud: A frfiak s nk biolgiailag klnbz formk, a kulturlis krnyezet nem vltoztathatja meg. Kognitv: A nemi identits a tanulsbl s a kognitv fejldsbl kvetkezik. A kulturlis befolys nem elsdleges.

Etnikai s faji identits Jean Phinney: etnikai identits: egy etnikai csoporthoz tartozs rzsbl, s hovatartozshoz kapcsold attitdkbl s rzsekbl tevdik ssze. Szemlyes identits: James Mark Baldwin:

n: szubjektv oldal, kifel tekint a vilgra, idben ltez, cselekv, tapasztal szemly magam: kvlrl tekint nmagra
szemlyes narratva: autobiografikus emlkezet a gondozk nem csak azt mondjk a gyermekeknek, hogy fik vagy lnyok, feketk vagy fehrek, japnok vagy zsidk, hanem tarts nkpk elsajttst is segtik azltal, hogy segtenek szemlyes narratvt alkotni nmagukrl. Kenneth s Mamie Clark kutatsa 3 vnl idsebb amerikai fekete s fehr gyermekek Kt jtk babt mutattak be egy fehret s egy fekett. A babk kategrija kztt klnbsget tudtak tenni. A fekete gyerekek a fehr babt rszestettk elnyben. Perben is felhasznltk a kutats eredmnyt. Az iskolai faji elklnts negatv nrtkelshez vezet fekete gyermekekben.

Kritika: eredmnyeik nem voltak statisztikailag megbzhatak. Problma: sok pszicholgus elhamarkodottan gy vlte, hogy az amerikai fekete gyerekek a tbbsg csoportfogalmaiban hatrozzk meg magukat s ezzel tagadjk sajt csalduk s kzssgk szerepnek fontossgt, identitsuk kialaktsban. Ann Beuf A benszltt gyerekek tisztban vannak trsadalmi s gazdasgi krlmnyekkel, melyek nehezebb teszik letket a fehreknl. Szerinte a gyerekek vlasztsa nem sajt nkpket tkrzik, hanem a hatalom s a gazdagsg utni vgyat.

A faji vagy etnikai preferencia krlmnyektl fggen vltozik. Indin gyerekek nagyobb preferencit mutatnak sajt csoportjukat kpvisel babk irnt, ha sajt anyanyelvkn krdezik ket. A fehr babk irnti preferencia cskkent az 1950-es vek ta. Azon szlk gyermekei, akik tmogatjk a bennszlttek kulturlis tudatossgt, trsadalmi jogait, gyakrabban vlasztanak indin babt.

Ksrlet: 3-5 ves fehr, fekete gyerekek Jutalmaztk ket, mikor llatokrl s emberekrl kszlt kpek kzl a fekett vlasztottk ki. Elszr mindenki a fehr kpeket kedvelte jobban, de ez a preferencia vltozott, amennyiben a gyermeket jutalmaztk a fekete inger vlasztsakor. A fekete inger preferlsa hetek mltn is kimutathat volt.

sszegzs: Ngy ves korra a gyerekek tudatban vannak az etnikai s faji klnbsgeknek. Majdnem ugyanebben az idben sajt hovatartozsukkal is tisztba jnnek. Attitdjeik felntt gondozik attitdjeitl fggenek s attl, hogyan szlelik sajt csoportjuk msokhoz viszonytott hatalmt, gazdagsgt.

Az nszablyozs kpessgnek fejldse A j s a rossz tanulsa:kisgyermekkorban a felnttek rtkelse tbb mint puszta tny, az kpezi a gyerekek nmagukrl alkotott rtkelseinek alapjt. Piaget ezt heteronm aktivitsnak nevezte. A gyerek gy gondolja, hogy mindig az idsebb mondja ki a szablyokat. Piaget rmutatott, hogy amikor a gyerekek iskolskorba lpnek, s egyre tbb interakcban vesznek rszt kortrsaikkal a felnttek kontrollja nlkl, a heteronm aktivits egyre inkbb autonm moralitsba megy t., amely annak megrtsre alapozdik, hogy a szablyok nknyes egyesgek, amelyek megkrdjelezhetk, st meg is vltoztathatk. A trsas szablyok 3 f kategrjt klnbztetjk meg aszerint, hogy milyen slyos kvetkezmnyekkel jr a megszegse, s milyen kiterjed a szably rvnyessgi kre: 1. erklcsi szablyok: az igazsgossg s msok jllte elvein alapul trsadalmi elrsok kpviselik. -ezek olyan ktelezettsgek, amiket nem szabad thgni. 2. Trsadalmi konvencik: olyan szablyok, melyek egy adott trsadalom koordincijhoz szksgesek. Ezek tartalmazzk a frfiaktl s nktl elvrt viselkedsformkra vagy a nyilvnos helyeken elvrt ltzkdsre vonatkoz szablyokat. 3. szemlyes szfrt irnyt szablyok: itt a gyerekek egyni preferenciik alapjn hozzk meg dntseiket. Megvlaszthatjk, mit jtszanak vacsora utn, s kivel akarnak bartkozni. nkontroll a gyerekek, amellett, hogy tudjk, mit kell s mit nem szabad tennik, azt a kpessgest is el kell sajttaniuk, hogy akkor is a gondozk elvrsainak megfelelen viselkedjenek, amikor nem akarnak vagy ppen nincsenek felgyelet alatt. mozgsok gtlsa:

rzelmek gtlsa kvetkeztetsek gtlsa vlasztsok gtlsa Internalizci az a foplyamat, melynek sorn a tapasztalatok kls, kulturlis rendje olyan bels pszicholgiai folyamatokk alakul t, melyek az emberi viselkeds alapjul szolglnak. A lelkiismeret akkor jelenik meg, amikor a gyerekek kialaktottk viselkedsk ltalnosthat , internalizlt normit. Kibontakozsnak egyik ismrva a bntudat, amikor pl jtk kzben bepisilnek, vagy felbortanak valamit.

letkor Els v

Freud (pszichoanalzis) Orlis szakasz (a szj a szops s a haraps ltal az elsdleges rzkletek kzpontja)

Erikson (pszichoszocilis) Bizalom/bizalmatlansg (a csecsemk megtanulnak megbzni abban, hogy msok gondoskodnak alapvet szksgleteikrl, vagy bizatlamtlanok lesznek) Autonmia vagy szgyen s ktely (megtanuljk akaraterejket s nkontrolljukat gyakorolni vagy bizonytalanmokk vlnak) Kezdemnyezs/bntudat (megtanulnak kezdemnyezni , teljestmnyknek rlnis hasznoss vlni. Ha ezt nem engedik fggyetlenedsi ksrleteik miatt bntudatot reznek) Teljestmny/kissebrendsg (megtanuljk kompetensen ds hatkonyan gyakorolni a felnttes s kortrsaik ltal becslt kszsgeket vagy kissebbrendnek rzik magukat.) Identits/szerepkonfzi (egyfajta szemlys identitst alaktanak ki a trsas csoport rszeknt, vagy sszezavarodnak, hogy kik

Msodik v

Anlis szakasz (a vgblnyls az lvezetes rzkletek kzpontja az rts kontrolljnak elsajttsa folyamn) Fallikus szakasz (szexulis kvncsisg, maszturbls. Szexulis fantzijukban az ellenkez nem szl szerepel, amirt bntudatot reznek) Latenciaszakasz (a szexulis ksztetsek elnyomdnak, a felnttek ltal becslt kszsgek elsajttsra sszpontostnaka.)

Harmadik-hatodik v

7. vtl pbertsig

Serdlkor

Genitlis szakasz (felntt nemi vgyak amiket igyekeznek kielgteni)

k) Fiatal felnttkor
Intimits vagy izolci ( Intim lettrsat tallnak vagy a magnyt s elszigeteltsget kockztatjk.) Alkotkpessg vagy stagnls (Termkenynek kell lennik a munkban s fel kell nevelnik a kvetkez genercit, vagy a tespedst kockztatjk.) Integrits vagy ktsgbeess ( Megprbljk korbbi tapasztalataikat rtelmezni s meggyzni magukat, hogy letk rtelmes volt.)

Felnttkor

Idskor

Erik Erikson A trsadalom hatsait hangslyozta s ezzel kiterjesztette a pszichoanalzis ltkrt. Szerinte az let f tmja az identits keresse. Melyet a szemlyisg stabil magjnak rtelmez. Az identitsnzete szerint a szocializci klnbz krlmnyei kztt az n s a trsas vilg viszonyrl alkotott viszonylag stabil mentlis kp. Az identits alakulst az egsz leten t tart folyamatnak gondolja, mely sokszakaszos. A szakaszok egymsra plnek, jraszervezdnek s gazdagodnak. Pszichoszocilis fejldsi stdiumokat hatroz meg. Minden szakaszban van egy f feladat, amit az egynnek teljestenie kell. Ezek a feladatok krzisek, mert konfliktusok forrst jelentik az tl szemlyben. Az identits rzst ezen konfliktusok megoldsa formlja. Az egynnel minden krzis j mdokat knl a vilg megismerse s a vele val interakcikra. A szemlyisg olyan vltozsokon megy keresztl, amilyeneket a szemly trsadalmi intzmnyekkel s kulturlis szoksokkal val egyre szlesed kapcsolatai megkvetelnek. Mindenki lete sajtos kultra kontextusban bontakozik ki.

Erikson pszichoszocilis stdiumai Els v: Bizalom vagy bizalmatlansg Vagy megtanulnak bzni abban, hogy msok gondoskodnak szksgleteik kielgtsrl, vagy bizalmatlanok lesznek. Msodik v: Autonmia vagy szgyen s ktely Akarater s nkontroll gyakorlsa, vagy bizonytalansg s ktkeds, hogy maguk kpesek dolgokat megcsinlni. 3-6 v: Kezdemnyezs vagy bntudat

Kezdemnyeznek, teljestmnyknek rlnek s hasznossg vlnak, ha nem engedlyezik sajt kezdemnyezseiket kvetni, fggetlensgi ksrleteik miatt bntudatot reznek. 7 v-pubertsig: Teljestmny vagy kisebbrendsg Kompetensen, hatkonyan gyakoroljk a felnttek s kortrsaik ltal becslt kszsgeket, vagy kisebbrendnek rzik magukat. Serdlkor: Identits vagy szerepkonfzi A szemlyes identits kialaktsa trsas csoport rszeknt, vagy sszezavarodnak, hogy kik k s mit akarnak az letben. Fiatal felnttkor: Intimits vagy izolci Intim lettrsat tallnak vagy a magnyt s elszigeteltsget kockztatjk. Felnttkor: Alkotkpessg vagy stagnls Termkenynek kell lennik a munkban s fel kell nevelnik a kvetkez genercit, vagy a tespedst kockztatjk.

Idskor: Integrits vagy ktsgbeess Megprbljk korbbi tapasztalataikat rtelmezni s meggyzni magukat, hogy letk rtelmes volt.

Az n fejldse Kt ves kor krl a fejlds kln szlai sszekapcsoldva a gyereket egy sajt magra, mint egyedi lnyre vonatkoz j s klnleges rzssel ltjk el. A Fidji szigeteken gy tartjk a szlk, hogy msodik szletsnapjuk krl kapnak rtelmet a gyermekek. Hudson-blbeli urku indinok szerint a ktvesek mr sszel rendelkeznek. Az amerikai szlk a gyerekek fggetlensgt s gyermekeik feletti rendelkezsk cskkenst ltjk a msodik letvben. A gyermek j fejldsi szakasznak elemei: A felnttek normira val fokozd rzkenysg (a helyes s helytelen megklnbztetse) Felismerik, hogy ezeknek a normknak meg tudnak felelni. nmaguk kpesek clokat fellltani s azokat felnttek normihoz mrni.

A normk megrtse

Ktves kor krl a gyermekek rzkenyek azokra az esemnyekre, melyek ellent mondanak annak, ahogy annak lenni kell. A trgyak osztlyozsban egyre fejld kpessgk kiterjed arra, hogy esemnyeket megfelelnek vagy meg nem felelnek kategorizljanak a felnttek normi alapjn. A felnttek normira vonatkoz kpessgeik kiterjednek arra is, hogy gy rzik utnozniuk kell a felnttet. Jerome Kagan: Ksrletben felntt modell klnbz cselekvseket vgzett jtk kzben. Nhny cselekvs tl bonyolult volt ahhoz, hogy a ktvesek utnozzk. Miutn megprbltk utnozni, de mgsem tudtk mrgesek lettek s anyjukba csimpaszkodtak.

Merry Bullock s Paul Lthenhaus Mennyire alkalmazkodnak a kicsik a felnttek ltal tmasztott kvetelmnyekhez? 17 h: nehz elkezdeni a tevkenysget (toronypts) 20 h: belekezdenek, de inkbb sajt kedvkre jtszanak tovbb 26 h: kpesek addig kitartani, mg ki nem elgtik a felntt kvetelmnyeit 3 v: ez az nkontroll kivtelbl szablly alakul Mg a gyermekek nem kpesek magukat egy jvbeli llapotukhoz kpest reprezentlni, addig problmamegoldsuk knnyen mellkvgnyra fut.

Kagan: megjelenik a bszkesgmosoly Pl.: sikerl az utols kockt feltenni a torony tetejre

Mikor kpesek clokat maguk el lltani, aktvan keresik szleik segtsgt a clok elrshez s a normk betartshoz.

njellemzs

18 s 20 hnapos kor kztt, amikor a gyerekek ktszavas mondatokat kezdenek mondani, sajt cselekvseiket is kezdik megnevezni. Kpesek kifejezseikben nmagukra utalni (pl.: Bori ksz). Az esemnyek kt vonatkozst is kpesek szavakban lekpezni: a felnttek normit s a sajt vgyukat, hogy azoknak megfeleljenek. nfelismers

Gordon Gallup Majmokkal s tkrkkel ksrletezett.

Csimpnz: Elszr gy viselkedett, mintha betolakod lenne a szobban (fenyegetzs, bklkeny gesztusok). Nhny nap mlva elkezdtk a tkrben magukat vizsglgatni. Megtanultk magukat felismerni. Bizonytk: Altats alatt foltot festettek r: breds utn a tkr eltt kezdtk a foltot tapogatni.

24 hnapos s 3 ves gyerekek: A tkrbeli nfelismers kialakulsnak tbb szakasza van: 3 hnapos kor eltt: kevs rdekldst mutatnak tkrkpek irnt. 4 h: Nyl a tkr fel s megrinti, ha szemly vagy trgy lthat benne. 10 h: Maguk mg nylnak, ha ott trgyat ltnak, de a lopva orrukra kent foltot nem prbljk letrlni. 18 h: A folt letrlsvel csak nhnyuk prblkozik, msok megkrdezik Mi az? + hnapok: Felfedezik, hogy k vannak a tkrben.

A kisgyermek fejldst befolysol krnyezeti hatsok


KOLGIAI MODEL (BRONDENBRENNER) A RENDSZEREK KLCSNS KAPCSOALTBAN LLNAKEGYMSSAL A CSALD MINT A FEJLDS KZEGE: *ROBERT LE VINE ANTROPOLGUS: A SZLK CLJA GYEREKEIK FELNEVELSBEN 1. TLLSI CL: GYEREKEK TESTI JLTE 2. GAZDASGI CL: GAZDASFGILAG EREDMNYES FELNTTEK LEGYENEK 3. KULTURLIS CL: ALAPVET KULTURLIS RTKEK ELSAJTTSA -NUKLERIS CSALD: A FRJBL,A FELESGBL S GYEREKEKBL LL CSALD MACCOBY S JOHN MARTIN
GYEREKKZPONT KONTROLLL NEM KONTROLLL IRNYT MEGENGED SZL KZPONT TEKINTLYELV ELHANYAGOL

A CSALD S A TGABB KZSSG KZTTI MDIUMOK - nem csak a szlk alaktjk a gyermekek viselkedst, hanem pl. nagyszlk, unokatestvrek, s az ket krlvev krnyezet egyb tagjai is - a kls vilg leveleken, folyiratokon, napilapokon, televzin, rdin s knyveken keresztl is belp az otthonokba - felttelezheten minden kommunikcis kzeg sajtos ton hat a gyermek fejldsre - mind a tartalom, mind a szerkesztsi forma, ahogyan az informcikat kzlik egyarnt hossz tv hatst fejti ki a gyermekek rdekldsre, kognitv kpessgeire, trsas viselkedsre

A televzi: - becslsek szerint egy tlagos amerikai csaldban a tv minimum 6 rn t megy naponta, s a kisgyermekek legalbb 2 rn t eltte lnek - nyilvnval tny, hogy a kisgyermekek, st a csecsemk is tanulhatnak a tvzsbl - a 14 hnapos csecsemk utnozzk, amit a kpernyn ltnak, st kpesek a beszdet is utnozni - egy megfigyelsben egy 2 ves gyermekrl rjk, hogy odament apjhoz, rmutatott a kezben lv srre s azt mondta: Pepsi light eggyel kevesebb kalria. - a kisgyermekek azonosulnak a szuperhskkel s a mesealakokkal fantziajtkaikban, utnozzk azok ltzett, eszik az ltaluk kedvelt finomsgokat, ez nyilvnval tny arra, hogy a tvbl tanult dolgok befolysoljk a htkznapi viselkedsnket - felmerl a problma, hogy a gyermekek knnyen sszetvesztik a ltszatot a valsggal, gyermekkorban nehzsget jelent a ltszat s a valsg megklnbztetse - egy Jonh Flavell s munkatrsai (1990) ltal vgzett kutatsban azt talltk, hogy a 3 vesek valsgknt, fizikailag jelenlvknt rtelmezik a kpernyn ltottakat, a 4 vesek azonban mr kezdik rteni, hogy amit ltnak, azok csak kpek - ez a valdisggal kapcsolatos zavar a felnttek esetben is elfordul, lehet hallani pl. dhs felnttekrl, akik megtmadjk egy szappanopera valamelyik gonosz szerepljt, de ktsgkvl lesebb ez a problma a gyermekeknl, mert mg kevs az nll tudsuk a vilgrl, amihez viszonytani tudjk a tvben ltottakat A televzis szerkesztsi stlus problmja: - az ember figyelmt a mozgs, a vltozs vonzza, ezrt a televzi csak rvid bevgsokat hasznl, hogy megprblja a figyelmet fenntartani - a rkzeltsek kiemelik a lnyeges rszeket, a kamerk elhelyezse sugallja a nzpontot, a visszapergett jelenetek kiegsztik a trtnet korbbi rszleteit - negatvum, hogy a kisgyermekek mg nem rtik a specilis televzis technikkat - sszezavarodnak az tmenet nlkli gyors helysznvltsoktl, hossz rszletekre s kzeltsekre van szksgk, hogy megrtsk, amit ltnak - nem kpesek egyik nzpontbl a cselekmny msik mozzanatnak helyzetre kvetkeztetni - egy ksrletben az vodsok az ltaluk ltott trtnet lnyeges esemnyeinek mindssze 30 szzalkt tudtk flidzni - jobb volt a megrts, ha a msort oktatsra terveztk - a megrts sokat javul iskolskorra, de azrt a 9-10 vesek is nehezen rtik a gyorsan perg msorokat - Graviel Salomon gy tallta, hogy a tv befolysolja a gyermekek viszonyt a vals vilghoz - azt tapasztalta, hogy akik sokat nznek tvt kevesebbet olvasnak, s viszonylag gyengbben teljestenek, amikor iskolba kerlnek A televzis tartalom problmi: - egyik a sztereotipizls: azok az emberek, akik egy azonosthat kategriba tartoznak gy jelennek meg, mintha mind ugyanolyan szemlyisgek s termszetek lennnek (pl. nk, tudsok) - etnikai sztereotipizls: a fekete amerikaiak eleinte szolgaknt, zenszknt, majd ksbb nhny kivteltl eltekintve, mint bnzk vagy bncselekmnyek ldozatai jelentek meg a televziban

a tvs jellembrzols meghatrozott irnyban befolysolja a gyermekek htkznapi viselkedst (pl. etnikai tolerancia megjelense a gyermekmsorokban, de a jtkvlasztsban is megjelenik) amennyiben a televzi torztott kpet ad a valsgrl, a televzit nz gyerekek hamis tudst sajttanak el a vilgrl az erszak brzolsnak vizsglatakor arra jutottak a kutatk, hogy a televzi modellknt szolglhat a vals letben val viselkedshez az amerikai gyerekek ltal nzett msorok 80 szzalka legalbb egy, de sokszor tbb erszakos cselekmnyt is tartalmaz a televzis erszak a nzben nveli az agresszv viselkedst, s nem csak az erre fogkonyak krben Lynette Friedrich s Aletha Stein kimutattk, hogy gyermekek krben elfordul agresszv viselkeds kulcsa a tvben ltott erszak

Csaldi hatsok: - egy csald mrskelni kpes a fentebb emltett negatvumokat - ha a szlk egytt nzik a tvt gyermekeikkel s beszlgetnek arrl, amit ltnak, akkor a gyerekek az anyag nagyobb rszt kpesek befogadni - a szlk olyan sszefggseket trhatnak fel, amit a gyerekek elmulasztottak - ha a szlk nyugtalanok a tvnzs negatv hatsai miatt, akkor vagy cskkentsk a gyermekek tv eltt eltlttt idejt, vagy tbbszr ljenek le gyermekeik mell Knyvek: - az olvassrl kialaktott pozitv vlemny rszben abbl az elkpzelsbl szrmazik, amely szerint a gyermeknek val felolvass elsegti az rtelmi fejldst, rszben pedig a gyermekeknek rt knyvek tartalmval val megelgedettsgbl eredhet - a gyerekek mr korn megtapasztaljk, hogy a paprra rt jelek valamifle informcit hordoznak - bizonytkok sora jelzi, hogy azok a gyermekek, akiknek sokat olvasnak otthon, viszonylag knnyben tanulnak meg olvasni, amikor iskolba kerlnek - Ninio s Brunner szerint a szl s a gyermek felolvass kzben egyfajta ciklikus beszlgetst folytat, beszlgetnek a trtnetrl, a knyvben tallhat kpekrl, amely ksbb az iskolban fontos lesz - amg a gyermekek kicsik, a szlk kiegsztik a trgy megnevezst, s a gyermek brmely hozzszlst elfogadjk, m ahogy n a gyermek tudsa, a szl egyre kevesebb segtsged ad ehhez a jtkhoz - azok a szlk, akik gy mutatnak be knyveket gyermekeiknek, egyben beszlgetnek is velk a knyvek tartalmrl mg olyankor is, amikor a knyvek nincsenek is jelen - ezek a szlk rthetv teszik a gyermekek szmra, hogy a knyvben lv szvegek s kpek nagyjbl a vilgra vonatkoznak, ezltal segtenek gyermekeiknek, hogy minl ersebb kognitv smkat hozhassanak ltre - Shirley Brice-Heath megfigyelsei szerint nhny csaldban a meseolvasst inkbb arra hasznljk, hogy a gyerek megtanuljon nyugodtan lni, nem arra, hogy a kpek s szavak jelentst megtanulja - ezeknek a gyerekeknek knnyen addhatnak nehzsgeik az olvass megtanulsval - a szl kpes irnytani a gyerekeknek bemutatott dolgok tartalmt, mivel vlasztja ki azt az olvasmnyt, amit megfelelnek tart - idrl idre tmads r egyes hagyomnyos gyermekknyveket, amirt lltlag krostjk a gyermekek vilgkpt

Bruno Bettelheim kitart amellett, hogy a gyermekeknek szksgk van a mesre: Mint minden nagy mvszet a mese is egyszerre tant s szrakoztat; klnleges rtke abban rejlik, hogy ezt olyan nyelven teszi, amely kzvetlenl a gyermekhez szl. az adatok azt a kvetkeztetst tmogatjk, miszerint a valamilyen formban kzvettett lmnyek hatsa nmagban se nem csak j, se nem csak rossz hogy hogyan llaptjuk meg egy mese vagy bibliai trtnet olvassnak, vagy a felntteknek szl televzis programok megtekintsnek rtkt az azon mlik, hogy milyen rtkeket szeretnnk a csaldban s a kzssgben llandstani, s milyen elkpzelsnk van a jvrl, amire a gyermekeinket fel akarjuk kszteni

KISGYERMEK A KZSSGBEN Gyermekfelgyelet: - csaldi gyermekfelgyelet, amikor a gyermekre egy msik, nem rokon csaldnl vigyznak - csoportos gyermekfelgyelet (blcsde) az intzmnyes rendszer - otthoni felgyelet, amikor a gyermekre egy rokon, vagy bejr gondoz vigyz A blcsdk: - Burton L. White szerint a kisgyermekek mindennapos hosszabb elvlasztsa anyjuktl kros hats lehet fejldskre - msik szerint, ha az intzmny sznvonalas nem rthat, st pozitvan jrulhat hozz a gyermek ksbbi rtelmi s szocilis fejldshez - a blcsdbe vagy vodba jrk nllbbak szleiktl, tanraiktl, fggetlenebbek, segtkszebbek, jobban egyttmkdnek kortrsaikkal s anyjukkal, verblis kifejezkszsgk ersebb, s knnyebben feltalljk magukat j helyzetekben - nhnyan azonban kevsb udvariasok, kevsb j magaviseletek, szleiknek kevsb engedelmesek s agresszvebbek, mint azok a trsaik, akik nem jrtak ezen intzmnyekbe de ezek a hatsok a blcsde sznvonaltl s a szlktl is fggnek - a kortrs csoportokban szerzett tapasztalatok segtik a gyermekeket, hogy megismerjk erssgeiket s gyengesgeiket azltal, hogy magukat a tbbiekhez hasonltjk - a nyelv virgzsa fontos dimenzit ad hozz a gyermekek tras interakciihoz, melyek befolysoljk a blcsdben szerzet lmnyeket - a blcsdk nyjtjk az els tapasztalatokat a bartsgok formlsban, melyek mg tbbnyire a klcsns szocilis vonzdsbl alakulnak ki - Howes szerint stabil bartsgot kiptett vodsok sszetettebb cselekvseket tudnak vghezvinni egytt, mint akik nem bartok jelezvn, hogy a trsas kapcsolatok e tmja pozitvan hat a gyermekek kognitv fejldsre s trsas viselkedsre - a gyermekek kzs lmnyei a blcsdben vagy vodban a kzs foglalkozsok kr rendezdnek - az ilyen csoportos interakcik rendszerint 10 percnl rvidebbek s sokszor vratlanul rnek vget - bekapcsoldni egy csoporttevkenysgbe, megtanulni megfelel trss vlni s elfogadni az utastst a blcsde s az voda legnagyobb elnye - negatvum viszont, hogy nhny az intzmnyben tanult viselkeds otthon vagy mshol konfliktusba kerlhet a szlk ltal megfelelnek tartott viselkedsi normkkal

Az voda: - az voda vagy iskola-elkszt elssorban oktatsi jelleg intzmny - a tipikus voda elrendezse s napirendje jl mutatja, hogyan lehet a legjobban elsegteni a gyermekek fejldst - ltalban tbb klnfle jtszterletk van: homokoz, vizes jtkokhoz alkalmas asztal, babzsarok, ptrszleg, egy nagy, sznyeggel bortott terlet, ahol ssze lehet gylni mest hallgatni vagy nekelni, egy csom kisasztal, amit kzmves foglalkozsokra s tkezsre lehet hasznlni, s egy szabadtri terlet mszkkkal, csszdkkal s hintkkal - minden terlet a gyermekek ltalnos kpessgeinek ms-ms szempontok szerinti fejlesztshez szolgltat krnyezetet: Pl. hogy megrtsk az anyagok fizikai talakulst, hogy szablyozzk sajt mozgsukat, hogy alkossanak beszdben, neklsben, agyagozsban, festsben, hogy felvegyenek tbbfle szocilis szerepet, s hogy megrtsk egymst ms gyermekekkel - az vodk fejleszt lgkre abban tkrzdik vissza, hogy nem gyakorolnak nyomst elre meghatrozott feladatokban val j teljestmnyre, hanem az nll ksrletezst hangslyozzk AZ ISKOLA KSZBN - a gyerekek akkor is tanulnak, amikor nyaralni utaznak, akkor is, amikor istentiszteleten vesznek rszt, s akkor is, amikor az orvosi rendelbe ltogatnak - minden j krnyezet j szocilis kihvst jelent, ahogy fokozatosan egyre mlyebben megrtik vilgukat s az abban elfoglalt helyket - az ismers krnyezetben megvan a pontos forgatknyv, azonban gyakran talljk magukat joncknt jhelyzetben a gyerekek - a tapasztalatlansg problmja nem kizrlagosan a kisgyerekek, hiszen egsz letnk sorn szembekerlnk vele - a nehzsgek azonban klnsen lesen merlnek fel a kisgyermekkor kezdetn - a kisgyermekkor vgre a gyermek szkincse s a nyelvtani formk ismerete risit n - nagyobb a tudsuk a helyzetek szles skljrl, nkpk kifinomultabb, hatkonyabban kpesek a vilgrl gondolkodni, nkontrollt gyakorolni s ms gyermekekkel bnni - ilyen s ms mdon jelzik, hogy kszen llnak arra, hogy j helyzetekben merszkedjenek, j szerepeket vllaljanak, s elfogadjk azt a tbbletfelelssget, ami rjuk vr, amikor belpnek az iskolskorba