PUNCA DAN KESAN PERANG SALIB TERHADAP UMAT ISLAM DAN BARAT Pendahuluan Peperangan salib atau salibiyah

adalah satu daripada gambaran sebenar hubungan di antara Islam di Timur dan Kristian di Barat. Peperangan ini juga digelar dengan peperangan THE CRUSADE di dalam bahasa Inggeris. Crusade ialah nama yang diberi kepada pasukan tentera kristian yang telah mengambil bahagian di dalam peperangan ini merampas kembali Al – Aqsa iaitu Baitul Maqdis yang telah dibuka oleh bala tentera Islam di bawah pimpinan Amru bin Al – Ass di zaman pemerintahan Saidina Umar bin Al – Khattab. Tentera – tentera Kristian Eropah tersebut telah memakai simbol Cross ataupun Palang. Maka dengan ini peperangan tersebut telah digelar „THE CRUSADE‟ Peperangan ini telah berlangsung sebanyak lapan kali. Ianya telah dimulai dengan satu rapat umum yang diadakan di Clermont pada 26 November 1095. Di dalam rapat umum ini, Pope Urban II telah menyeru agar seluruh umat Kristian Eropah bangkit menggunakan senjata bagi merampas semula Baitul Maqdis . Perang Salib memakan masa selama dua kurun. Di bawah ini adalah rentetan tarikh Perang Salib iaitu: 1.1) Perang Salib yang pertama pada tahun 1096 – 1099M 1.2) Perang Salib yang kedua pada tahun 1147 – 1149M 1.3) Perang salib yang ketiga pada tahun 1189 – 1192M 1.4) Perang Salib yang keempat pada tahun 1203 – 1204M 1.5) Perang salib yang kelima pada tahun 1216 – 1221M 1.6) Perang salib yang keenam pada tahun 1228 – 1229M 1.7) Perang Salib yang ketujuh pada tahun 1248 – 1251M 1.8) Perang Salib yang kelapan pada tahun 1270 – 1273M

1

Konstantine Yang Agung membina kota ini kerana menganggap bahawa Rom tidak lagi sesuai lagi untuk ajaran Masihi. Sementara itu. Peluang untuk melaksanakan matlamat Pope ini membuahkan hasil apabila pemerintah Byzantium meminta bantuan Pope untuk menghadapi ancaman daripada Saljuk.Banyak perkara telah mendorong berlakunya Perang Salib di antara umat Islam dengan orang Kristian. Sejak Konstantinople menjadi pusat kegiatan agama dan politik. Kita akan lihat satu persatu punca atau faktor yang mendorong berlakunya Perang Salib ini. Ia menjadi pemimpin semua aliran Kristian.W lagi. sejak itulah ia berjalan dengan kemegahannya. tetapi pertentangan antara Gereja Barat dan pemerintahan Byzantium menghalangi niat Pope ini. Rom dibina mengikut arkitektur Buddha. Pope bermatlamat untuk menyatukan semua gereja. Itulah masa pertama kejayaannya setelah dikuasai oleh kerajaan Usmaniah pada tahun 857H / 1453M. Oleh yang demikian Pope Urban II telah menetapkan 2 .A. Faktor Politik Permusuhan antara orang Islam dengan orang Kristian telah bermula sejak zaman Nabi Muhammad S. Kemuncak permusuhan ini adalah apabila Alp Arselan dari Bani Buwaih berjaya menewaskan puak Byzantine di Manzikert pada tahun 1071 M. Atas dasar inilah empayar Byzantium meminta bantuan kepada kaum Baba dan Kaum Nasrani. pada abad ke-11 kedudukan Pope mulai dianggap penting. Pope berusaha untuk menundukkan gereja Orthodox Timur. Peluang emas ini telah dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh Pope untuk muncul sebagai pemimpin tunggal untuk semua penganut agama Kristian dalam berjuang melawan kaum Muslimin dan sekali gus bercitacita menyatukan gereja Timur dan gereja Barat di Byzantium serta mengembalikan tanah-tanah suci di Jerusalem. Konstantinople dibina untuk dijadikan pusat kegiatan keagamaan selain sebagai pusat kegiatan politik negara. Pada waktu itu gereja telah berpecah kepada dua iaitu gereja Barat dan gereja Timur. baik di Barat mahupun di Timur. Perpecahan ini disebabkan oleh berlakunya Conferensi Rom pada tahun 869M dan Conferensi Constantinople 879M. Selain itu. tujuan penyatuan di bawah kuasa Pope adalah Pope ingin menguasai seluruh masyarakat di Eropah.

Dengan menguasai pelabuhan-pelabuhan di Timur memudahkan mereka mendapat barang dagangan yang mereka inginkan. Buktinya mereka merompak serta merampas makanan dan harta benda sesama orang Kristian dalam perjalanan menuju Konstantinople ketika menyerang Jerusalem. telah wujud tiga pelabuhan besar iaitu Venice. negaranya sedang menghadapi krisis ekonomi yang amat teruk. 3 . bukan kerana panggilan agama tetapi panggilan „perut‟. Disebabkan itu. Selain itu. Semua golongan di Eropah yang terlibat dalam Perang Salib menganggap faktor ekonomi merupakan faktor yang menyebabkan mereka bersetuju melibatkan diri dalam Perang Salib. Ini disebabkan pedagang-pedagang Arab berdagang di seluruh Asia terutamanya yang mempunyai bahan dagangan yang penting kepada penduduk di Eropah.15 Ogos 1096 sebagai hari memulakan pergerakan angkatan tentera Salib dan Constantinople sebagai pusat semua angkatan tentera Eropah yang akan melanggar ke Timur. sejumlah besar golongan rakyat yang miskin dan penjenayah menyambut baik seruan ini. Faktor Ekonomi Faktor ini juga berperanan dalam mencetuskan Perang Salib. Ia juga bertujuan supaya pedagang-pedagang di Timur melalui jalan-jalan ini. Pemerintah Itali bermaksud hendak menguasai dan menduduki pelabuhan-pelabuhan timur dan selatan seperti pelabuhan-pelabuhan di Syam supaya pelabuhan-pelabuhan ini menjadi pusat perdagangan mereka di Timur dan supaya perdagangan Eropah bersambung dengan jalan laluan perdagangan di Timur. Eropah terutama Perancis melancarkan propaganda Perang Salib. Genoa dan Pisa di bawah pemerintahan Itali yang memberikan bantuan terutama armada laut serta membelanjakan wang dan senjata untuk menggalakkan peperangan ini.

Kelompok ketiga merupakan kelompok yang terbesar di Eropah dan kelompok ini juga yang sering tertindas untuk memenuhi dua kelompok di atasnya. Selain itu. juga menimbulkan konflik sosial yang merujuk kepada kepentingan status sosial ekonominya. Setiap golongan masyarakat seperti disebutkan di atas tadi mempunyai kepentingan tersendiri untuk melibatkan diri dalam Perang Salib. kebuluran dan mayat4 . Disebabkan peperangan sering berlaku di Eropah maka lahirlah pelbagai wabak penyakit hasil daripada keadaan yang tenat. Pasukan-pasukan inilah yang ditugaskan ke timur untuk memperkukuhkan kekuasaan demi memenuhi nafsu setiap peribadi para pemimpin. Golongan bangsawan melihat perang tersebut dapat memberi peluang kepada mereka untuk mendapatkan tanah baru di Timur serta mendirikan kerajaan-kerajaan dan wilayah-wilayah kekuasaan di Timur. orang yang tamakkan kekuasaan dan ingin membentuk kerajaan-kerajaan baru di Timur. selain mengakibatkan timbulnya golongan tertindas. Sistem masyarakat feudal. Kelompok atas tidak bertindak sebagai penolong kepada kaumnya tetapi mereka adalah pemeras. disebabkan tanah di Timur adalah lebih subur. Ini menyebabkan timbul kebuluran di merata-rata seluruh Eropah.Faktor Sosial-Politik Faktor sosial-politik juga memainkan peranan yang dominan dalam konflik Perang Salib ini. Dalam proses Perang Salib nanti akan menampakkan bahawa dorongan ini merupakan faktor kelemahan tenteratentera Salib kerana timbul persaingan bahkan konflik sesama sendiri. Ia menyebabkan tanah tidak subur dan tanaman-tanaman di Eropah tidak dapat dikendalikan dan mulai lenyap. Golongan ini tertekan dengan kewajipan membayar cukai dan kerja paksa yang harus dituruti. Mereka telah memaksa golongan petani dan hamba untuk menjadi tentera. Hal ini diakui oleh seorang Rahib yang hidup pada abad ke-11M. Kelompok kedua iaitu kelompok kesatria yang terdiri daripada para bangsawan dan penunggang kuda dan kelompok ketiga iaitu kelompok petani dan hamba. udaranya tidak dingin dan harapan mereka bahawa tanah itu aman berbanding di Eropah yang sering terlibat dengan Perang Saudara. Kesan ini lebih ketara kepada golongan hamba dan petani. yang menyatakan tentang keadaan kebuluran yang melanda di Eropah iaitu pada tahun 1033 M. Kelas sosial masyarakat Eropah terbahagi kepada tiga kelompok iaitu kelompok pertama terdiri daripada orang-orang gereja dan bangsawan.

tindakan ini disalah anggap oleh orang-orang Eropah. Kononnya dengan kejayaan tersebut orang-orang Saljuk telah bertindak kejam terhadap jemaah-jemaah „haji‟ Kristian yang mengunjungi Baitul Maqdis. upacara tersebut dibenarkan atas dasar toleransi tetapi selepas kerajaan ini mengambil alih. sebab di selatannya terdapat kerajaan Fatimiyyah yang pernah bertindak meruntuhkan gereja-gereja Holy Sepulchre yang menjadi tumpuan kaum Kristian mengerjakan „haji‟ pada 1007M. Penguasaan kaum Saljuk di Asia Minor seolah-olah mengepung Baitul Maqdis. upacara seperti itu tidak dibenarkan atas faktor keselamatan. Menurut Gustave Le Bon. melakukan penindasan terhadap orang-orang Kristian dan 5 . Faktor Agama Faktor ini dikaitkan dengan kebangkitan kuasa kaum Saljuk di Asia Minor yang mana pada 1070 M.mayat manusia terbiar di merata-rata tempat. Bagi kelompok ini. Lebih-lebih lagi kumpulan-kumpulan yang mengambil bahagian dalam upacara itu sering menyebabkan pergaduhan dan huru-hara. Malangnya. mati sebagai hamba. Orang-orang Kristian dari segenap pelosok Eropah datang mengerjakan „haji‟ dalam jumlah rombongan yang besar dengan membawa obor dan pedang seperti tentera hendak berperang. pada tahun 1064M. Oleh sebab itu orang Eropah menyambut baik propaganda Perang Salib terutamanya kelompok ketiga. Sebahagian daripada mereka mempermainkan pedang dengan dikelilingi pasukan gendang dan seruling dan diiringi pula oleh pasukan bersenjata lengkap. lebih baik mati suci daripada mati kelaparan dan hina. Bishop memimpin pasukan seramai 7000 orang jemaah „haji‟ yang terdiri daripada kumpulan bangsawan dan para pahlawan telah menyerang orang-orang Arab dan orang-orang Turki. Sikap kerajaan Saljuk ini menyebabkan orang Kristian berdendam dan marah kepada orang Islam dengan menuduh umat Islam sebagai umat yang taksub. Keadaan ini yang membimbangkan Kerajaan Saljuk. Keputusan yang dibuatkan mungkin disebabkan oleh upacara tersebut semakin merbahaya. Jika bernasib baik. telah berjaya menawan Jerusalem dan Baitul Maqdis. Sebelum Jerusalem ditadbir Kerajaan Saljuk. mereka mempunyai harapan baru yang mana hidup lebih baik daripada negeri sendiri. Larangan ini dibuat demi keselamatan Jemaah „haji‟ Kristian itu sendiri. selamat sampai ke Jerusalem. jika ditakdirkan mati.

golongan agama. Namun begitu kesedaran dan penyatuan umat Islam menyebabkan ekonomi mereka kembali pulih dan memperoleh keuntungan yang besar hasil perdagangan dengan negara Barat. Kesudahan Perang Salib Tentera Islam telah mencapai kemenangan dan Baitul Maqdis dapat dikembalikan semula kepada tangan orang Islam. Pope Urban II telah mempergunakan segala cara untuk menarik hati hati rakyat agar semangat keagamaan mereka terangsang. Antara sebabsebab kekalahan tentera Salib ialah kerana wujudnya persengketaan antara istana dengan gereja atau antara raja dengan pihak paderi masing-masing berlumba mencari kuasa dan pengaruh yang menyebabkan perpecahan berlaku sesama mereka. Masing-masing Cuba meluaskan kuasa dan pengaruh. Pope telah menawarkan pengampunan dosa bagi sesiapa yang menyertai Perang Salib ini. Sebab kedua.mencabuli kemuliaan tempat-tempat suci mereka.. Walau bagaimanapun faktor agama hanya mempengaruhi sesetengah kumpulan orang Kristian sahaja yang turut serta dalam Perang Salib. Penawaran daripada Pope ini jugalah menyebabkan golongan ketiga yang paling ramai menawarkan diri untuk terlibat dalam perang ini. Di samping itu. Walaupun mengalami kekalahan di medan peperangan dan Baitul Maqdis terlepas daripada tangan mereka. golongan pemerintah. wujud kelas-kelas dalam masyarakat Eropah seperti golongan saudagar. ramai pula para mujahid Islam yang terkorban dan mati syahid bagi mempertahankan maruah agama dan negara. tetapi mereka telah memperoleh banyak keuntungan daripada peperangan tersebut. Ekonomi orang Islam juga turut terjejas akibat peperangan. politik. Walau bagaimanapun peperangan ini telah mengakibatkan banyak kemusnahan harta benda dan bangunan serta nyawa wanita dan kanak-kanak yang tidak berdosa. ekonomi ataupun sosial. Ketua-ketua agama mereka telah berkempen bahawa kebebasan agamanya telah dicabuli oleh orang-orang Islam dan menyeru agar Tanah Suci itu dibebaskan daripada genggaman umat Islam. sama ada dari segi agama. Pihak hamba cuba membebaskan diri daripada belenggu 6 . golongan hamba dan golongan feudal.

Dengan adanya sifat iri hati dan benci-membenci antara satu sama lain ini menyebabkan semangat perjuangan di kalangan tentera Salib menjadi luntur. munculnya tokoh-tokoh pejuang Islam yang tidak tahu penat atau jemu seperti Imad al-Din Zanki dan Salahuddin al-Ayyubi yang telah berjaya menyatukan umat Islam. maka kecewalah tentera Salib.golongan feudal. Dengan itu. munculnya tentera Mongol yang dianggap oleh tentera Salib sebagai pemusnah tentera Islam. Sebab keempat. 7 . Tetapi tentera Mongol dapat ditewaskan oleh tentera Islam dalam peperangan di Ain Jalut dan seterusnya mereka memeluk agama Islam. Sebab ketiga.

makanan dan perumahan. koloni-koloni itu wujud dalam kedudukan yang berbahaya dan pada tahun 1187 TM Jerusalem ditakluki semula oleh tentera Islam.KESAN PERANG SALIB KEPADA UMAT ISLAM Pada peringkat awal berikutan Perang Salib pertama. Di peringkat permulaan Perang Salib. Acre. Mesir. sebahagian Mesir dan Anatolia. Antioch. Keadaan ini berlaku sewaktu pemerintahan Abbasiyah di Baghdad mengalami zaman keruntuhannya. diketahui bahawa penglibatan Venice dalam Perang Salib terdorong oleh motif hendak monopolikan perdagangan Syria. Ekonomi Dari segi kesan ekonomi peperangan Salib mempergiatkan perdagangan di Syria. Pelabuhanpelabuhan seperti Tyre. Dari segi kebudayaan dan tahap pencapaian intelektual. Edessa. Pada waktu itulah tentera Salib datang menyerang dan berjaya menawan Baitul Maqdis. Mereka seterusnya mendirikan wilayah8 . terutama dalam bidang politik. negara-negara Islam di Syria dan Asia Kecil tidak bersatu. Constantinople dan Laut Hitam. Pisa. Proses asimilasi tidak berlaku secara meluas kecuali segolongan kecil yang berkahwin dengan orangorang Muslim dan melahirkan segolongan yang dikenali “poulains” atau orang kacukan. tentera Kristian berjaya merampas kuasa daripada Kerajaan-kerajaan Islam di wilayah Syria-Palestine. Pada akhir abad ke-11M kerajaan Fatimiyyah di Mesir juga sedang mengalami keruntuhan. Sebaliknya. Proses Asimilasi Dengan Masyarakat Tempatan : Orang-orang Eropah yang menetap di koloni-koloni itu tidak begitu menyumbang kepada cara kehidupan masyarakat Islam. Genoa. Walaupun begitu. mereka masih wujud dalam keadaan mundur berbanding dengan orang-orang tempatan. pada waktu itu terdapat kerajaan-kerajaan kecil yang diperintah oleh Atabeg. Allepo dan Jerusalem diduduki oleh tentera Kristian dan jadikan koloni-koloni Eropah. orang-orang Latin lebih tertarik kepada cara kehidupan masyarakat Islam seperti aspek-aspek pakaian. Pada hal itu. Askalon dan Gaza menjadi pusat kegiatan komersial di mana golongan saudagar Muslim berdagang dengan pedagang-pedagang Venice. Kesan-kesan sosial adalah tidak mendalam. Tarsus. Perpaduan dan Penyatuan Umat Islam (Politik) Perang Salib juga telah membawa kesan yang positif sama ada secara langsung atau tidak langsung terhadap negara-negara Islam.

Ini bererti dengan adanya cabaran tentera Salib menyebabkan umat Islam cepat sedar dan segera bersatu. Walaupun kerajaan Byzantine telah dapat dihidupkan semula pada tahun 1261 M tetapi keadaannya terlalu lemah untuk menandingi kekuatan baru Islam di bawah pimpinan kerajaan Turki Uthmaniyah. Nur al-Din Mahmud dan setelah itu Salahuddin al-Ayyubi. Salahuddin bukah sahaja dapat mendirikan sebuah kerajaan baru Islam yang kuat di Mesir. Akan tetapi dengan kemunculan kerajaan Mamluk (Mamalik)di Mesir telah menyelamatkan umat Islam daripada diancam tentera Mongol selepas memenangi dalam perang di Ain Jalut. Akan tetapi akhirnya kerajaan Byzantine sedar bahawa gerakan tentera Salib adalah lebih berbahaya daripada kerajaan Seljuq. Di samping itu. Oleh sebab itu berlaku pertentangan sesama mereka khususnya perebutan kuasa ke atas wilayah-wilayah di Syria yang ditakluki oleh tentera Salib khususnya ke atas wilayah Antakiyah. Pada abad berikutnya masyarakat Islam benar-benar lemah akibat perpecahan dan memerlukan seorang pemimpin yang dapat menyatukan semula umat Islam bagi menghadapi serangan tentera Salib. muncul pula tentera Mongol yang telah memusnahkan kota-kota Islam. Kejayaan mereka disebabkan perpecahan yang berlaku antara negara-negara Islam iaitu Mesir.wilayah kecil di sekitar Syria dan utara Iraq bagi menggantikan pemerintahan Islam. Kerajaan Byzantine berakhir pada abad ke-15 M. Kerajaan Byzantine merupakan benteng pertahanan yang kukuh bagi tentera Kristian sejak berabad-abad lamanya. Akan tetapi selepas kematian beliau. Perbalahan ini sudah tentu melemahkan kekuatan dan semangat kerajaan Byzantine yang pada ketika itu sangat-sangat diperlukan oleh tentera Salib bagi menentang tentera Islam. Kesan politik yang positif daripada Perang Salib juga dapat dilihat dari sudut melemahkan kerajaan Byzantine. Pada tahun 1204 M tentera Salib telah menyerang Constantinople dan sekaligus melenyapkan kerajaan Byzantine dan telah digantikan dengan sebuah kerajaan feudal selama setengah abad. Iraq dan Syria. Maruah umat Islam dapat dikembalikan dengan kemunculan tokoh-tokoh seperti Imad al-Din Zanki. Pada masa yang sama kerajaan Mamluk berjaya menyingkir tentera Salib dari bumi orang Islam. Gerakan tentera Salib sendiri sering bersandarkan bantuan dan sokongan kerajaan Byzantine ketika menentang kerajaan Seljuq. Pada 9 . iaitu kerajaan Ayyubiyah. keadaan umat Islam menjadi lemah semula disebabkan perbalahan yang berlaku di kalangan kaum keluarga Salahuddin. Kesan Tamadun di Barat Sejarah telah membuktikan bahawa Eropah Barat pada zaman pertengahan hingga abad ke-11 M masih dalam kemunduran. tetapi juga berjaya merampas semula Bairul Maqdis daripada tangan tentera Kristian berikutan kemenangan tenteranya di Hittin.

Nur al-Din. menakluki Damancus dan menduduki seluruh Syria kecuali Antioch. dunia Islam wujud dalam keadaan perpecahan dengan munculnya beberapa buah kerajaan kecil Islam. Saladin. Nur al-Din. Pada peringkat awal peperangan Salib. Pada 1143 Zanji merampas balik kawasan Edessa. 10 . Baybars pemerintah kerajaan Mamluk menghapuskan kuasa dan pengaruh tentera Salib di Syria pada tahun 1250 TM. Antara sebab-sebab berlakunya kesedaran dan kemakmuran di Eropah Barat pada abad ke-12 adalah kerana tercetusnya Perang Salib. Lahirnya Tokoh-tokoh Islam : Antara pemimpin yang berjaya membendung dan menghapuskan musuh-musuh mereka ialah Zanki. Dengan tercetusnya Perang Salib menyebabkan keadaan di Eropah Barat berubah dan menjadi lebih makmur dan maju. Pemimpin-pemimpin itu bertindak untuk menentang dan merampas balik kawasan-kawasan yang diduduki oleh tentera Kristian. Salah alDin menakluki Jerusalem pada 1187 TM dan berjaya menyatukan dunia Islam dari Sungai Nil hingga Sungai Tigris. dan Baybars. Kerajaan Abbasiyah yang dikuasai oleh Turki tidak berkemampuan menentang tentera Salib. kerajaan-kerajaan Islam telah lebih bersedia untuk bersatu di bawah beberapa pemimpinpemimpin yang berkaliber. anaknya. Tetapi mulai tahap kedua peperangan Salib.masa yang sama orang-orang Islam di timur dan Sepanyol hidup dalam keadaan makmur dan ber-tamadun.

Tunisia. Akan tetapi apabila Perang Salib meletus. Dengan cara Ini pengetahuan mereka tentang 11 . Mereka telah bertukar-tukar hadiah dan pemberian bagi menjalin hubungan diplomatik menerusi perwakilan masing-masing. Walaupun terdapat sedikit sebanyak hubungan perdagangan antara Mesir dan Syria dengan negara-negara Eropah Barat sebelum berlaku Perang Salib. Asia Kecil. Mesir. maka keadaan ini telah berubah. Andalus dan Sicily. tetapi di seluruh negara Islam di timur dan di barat termasuk Iraq. tidak syak lagi bahawa dengan berlakunya peperangan ini dan berlakunya pertembungan antara orang Islam dengan orang Kristian dalam tempoh yang begitu lama telah meninggalkan kesan yang besar dalam hubungan antara kedua-dua belah pihak. tujuannya untuk mengancam keselamatan tanah suci Makkah dan Madinah. Maghribi. Tumpuannya bukan sahaja ke atas Baitul Maqdis atau Syria. Mendapat Maklumat Tentang Negara Islam Sebelum berlaku Perang Salib lagi hubungan antara orang Islam dengan orang Kristian di Eropah sudah terjalin. Pada masa ini jugalah mereka berpeluang menyaksikan kedudukan masyarakat dan rumah-rumah orang Islam dengan dekat. mereka tidak dibenarkan bergerak secara bebas di negara-negara Islam. Mereka bergerak bebas di kawasan perairan di sebelah timur. Atau menerusi kunjungan orang-orang beragama Kristian ke Baitul Maqdis bagi mengerjakan ibadat. Setelah itu ilmu dan pengalaman yang diperoleh itu dibawa diceritakan kepada rakan-rakan mereka yang kembali ke Eropah. tetapi hubungan mereka pada ketika itu hanya terbatas di kalangan pihak pemerintah. Pada ketika itu beribu-ribu orang Kristian dari Eropah Barat datang dan tinggal di Syria. tetapi hubungan perdagangan ini amatlah terbatas.Kesan Perang Salib Terhadap Barat Perang Salib telah berlangsung selama kira-kira 200 tahun. Dalam pada itu mereka tidak terputus hubungan dengan negara asal mereka. jadi. Pada masa ini jugalah aktiviti pelayaran dan perdagangan dilakukan secara meluas di kawasan Laut Mediterranean. Malah serangan tentera Salib telah sampai di pantai Hijaz.

Barang-barang tersebut dibawa melalui pelabuhan Damsyik setelah itu dibawa ke pelabuhan-pelabuhan di selatan Syria dan dari sana terus dibawa ke Eropah. Mereka telah mendirikan pusat-pusat perdagangan tetap di beberapa kawasan seperti Acre (Akka). pinggan mangkuk. selain faktor agama. Oleh sebab aktiviti perdagangan di kawasan pantai Syria pada abad ke-12M dikuasai oleh orang Eropah. rempah. setelah itu Asia Barat. terutama Itali. bau-bauan diimport dari Asia Barat. untuk melancarkan Perang Salib. Pada mulanya aktiviti perdagangan banyak tertumpu ke kawasan Syria oleh sebab penguasaan tentera Salib di situ. Dengan terjalinnya hubungan perdagangan dengan negara-negara Eropah ini menyebabkan kerajaan Mamluk menjadi makmur dan kaya raya. Para pedagang Eropah telah mengadakan aktiviti perdagangan antara negara-negara Islam di timur dengan negara Eropah di barat. Saida (Sidon).orang Islam menjadi semakin nyata dan jelas. dan akhirnya ke sebelah timur hingga ke Nusantara. iaitu di Dimyat dan Iskandariah di Mesir. dan lain-lain. oleh sebab serangan tentera Mongol ke atas wilayah itu menyebabkan aktiviti perdagangan beralih ke kawasan Laut Merah. kepada negara-negara Eropah Barat. Barangan seperti gading. Pengetahuan ini telah membuka jalan kepada mereka untuk menjajah negara-negara Islam. permaidani. maka barangan dari Asia Barat dapat dibawa dengan banyaknya ke Eropah. Tetapi menjelang abad ke 13M. bermula dari Sepanyol. Di sepanjang pemerintahannya antara abad ke 13-15M banyak pembangunan telah berlaku di kota-kota besar seperti Kaherah dan Iskandariah 12 . Barangan tersebut seperti kain tenunan daripada kapas. ubat-ubatan. kain sutera. Akibat daripada peperangan ini telah memberikan keuntungan yang besar kepada mereka. Ladhikiyah. batu-batu permata dan biji-bijian yang diimport dari India dan Sri Lanka. Kesemua barangan ini sangat diperlukan oleh masyarakat Eropah pada ketika itu dan barangan tersebut hanya diperolehi dari negara-negara di timur. Perdagangan Dari segi perdagangan memanglah penting dan menjadi faktor pendorong. Dari pusatpusat perdagangan ini mereka mengeksport barangan dari timur dan dibawa ke Eropah. Pemerintahan Mamluk Mesir sangat mengalu-alukan penyertaan para pedagang luar kerana ia boleh memberikan keuntungan yang besar kepada kerajaan Mesir.

dengan menggunakan perbelanjaan yang besar hasil yang diperoleh daripada aktiviti perdagangan. limau. Beberapa jenis tumbuhan dan tanaman yang terdapat di kawasan Laut Mediterranean seperti padi. bawang putih dan tebu telah dibawa dan ditanam di Eropah. Sebagai contoh. cara menggunakan senjata manjanik. gam yang diimport dari negeri-negeri timur dibawa ke Barat. Di samping itu. Akhirnya mereka membawa pulang idea pembinaan kolam renang dan cara-cara menggunakannya. di Sepanyol (Andalus) dan Sicily berlaku kegiatan ilmiah seperti penulisan dan terjemahan. kubu pertahanan Chateau Gaittard dan kubu pertahanan Norwich yang dibina di Eropah Barat pada abad ke-12 M menyamai kubu pertahanan orang Islam di Syria. Begitu juga barang-barang perubatan seperti akar kayu. pembinaan kubu pertahanan orang Islam dan sebagainya telah ditiru oleh orangorang Eropah. masih terdapat juga hubungan intelektual antara orang Kristian dengan Islam di negeri Syria khususnya yang bersangkutan hal-ehwal peperangan seperti seni peperangan. Sepertimana biasa perkembangan ilmu pengetahuan memerlukan keadaan dan suasana tenang dan aman. Mereka tertarik juga dengan kolam-kolam air yang dibina di Syria. Kesan Sosial dan Politik 13 . Ketika Syria dan Mesir diserang oleh tentera Salib. rempah.terpengaruh dengan cara hidup orang Islam seperti jenis makanan. Mereka juga belajar cara membina kubu pertahanan. Perkembangan Ilmu Pengetahuan Dalam tempoh Perang Salib selama lebih 200 tahun itu orang Eropah telah berpeluang menimba ilmu pengetahuan daripada orang Islam. Mereka telah belajar cara bertahan. menggunakan perisai dan cara berkomunikasi menerusi burung merpati. mereka turut. Oleh sebab keadaan di Syria dan Mesir dalam tempoh Perang Salib dari abad ke-11 M hingga ke-13 M sentiasa dalam keadaan peperangan maka tidaklah berlaku perkembangan ilmu pengetahuan secara meluas di situ. tembikai. Akan tetapi keadaannya berbeza di Sepanyol dan Sicily. Namun begitu.

Malah ada di kalangan mereka terpaksa berhutang dan bergadai bagi membiayai Perang Salib. Hal ini sudah tentu boleh melemahkan tentera Salib. Golongan feudal berusaha meluaskan kawasan tanah dan wilayah kekuasaan mereka. Ramai di kalangan mereka telah tampil ke hadapan untuk rnemberikan sumbangan harta benda. wang dan juga tenaga. timbul pula persaingan di kalangan raja-raja di Eropah. Institusi gereja dan ajaran agama Kristian sering dicabar. Sebelum Perang Salib berlaku.Perang Salib juga telah mengubah masyarakat Eropah daripada dikongkong oleh gereja kepada kelahiran golongan feudal dan saudagar. Ertinya raja yang dipilih itu pula boleh dilucutkan bila-bila masa sahaja oleh golongan feudal. Pada waktu itu juga pengaruh gereja mula merosot. Sistem feudalisme juga melibatkan politik dan pentadbiran. Kedua-dua golongan di atas sentiasa mencari peluang dan kepentingan diri mereka sendiri. Akan tetapi setelah berlakunya Perang Salib menyebabkan sistem feudalisme itu tergugat kerana setiap rakyat Eropah tidak kira kaya atau miskin terpaksa menyertai peperangan. Dengan adanya sistem ini secara tidak langiung melemahkan sistem pemerintahan pusat kerana setiap pembesar wilayah yang sekaligus menjadi ketua golongan feudal mempunyai kuasa dan tentera sendiri. Mereka dipaksa mengerjakan tanah pertanian untuk kepentingan tuan-tuan tanah yang terdiri daripada kaum pemerintah dan bangsawan. Oleh itu pemilik-pemilik ladang menghadapi masalah kekurangan pekerja. Pihak tuan-tuan tanah tidak berupaya menyekat para petani daripada menyertai peperangan demi mempertahankan maruah gereja dan agama Kristian. Kesan Ekonomi 14 . Mereka ini bebas menentukan raja yang hendak dipilih. Keadaan ini secara beransur-ansur telah melenyapkan sistem feudalisme di Eropah. Malah golongan feudal dipaksa memberi sumbangan bagi mempertahankan maruah agama dan bangsa. tetapi dalam Perang Salib tentangan itu dihalakan pada orang Islam. Golongan saudagar pula berlumba-lumba mencari barangbarang perdagangan dan pasaran serta membuat berbagai-bagai urusan dan perjanjian perdagangan dengan negara-negara luar termasuk negara-negara Islam. Dengan tercetusnya Perang Salib keadaan ini telah bertukar dengan kuasa raja dan kerajaan pusat menjadi lebih berkuasa. Di samping itu. masyarakat Eropah Barat telah dikongkong oleh golongan feudal yang maha tuan-tuan tanah telah berkuasa dan bermaharajalela ke atas kaum tani. Jika sebelum ini tentangan mereka ditujukan pada raja. Keadaan ini sudah tentu boleh melemahkan pengaruh golongan feudal.

Justeru itu mereka dibenci oleh puak Kristian. Bagi mengendalikan peperangan ini memerlukan tenaga dan wang yang banyak. Kaum Yahudi merupakan kaum yang paling aktif dalam bidang ekonomi di Eropah. Sektor pertanian pula telah beralih ke sektor perdagangan dengan kemunculan tokoh-tokoh perniagaan. Hasil pembelian harta benda tersebut mereka menjadi kaya-raya. Tujuannya bagi mengumpulkan wang sebanyak mungkin bagi menanggung beban peperangan dalam serangan tentera Salib Peringkat Kedua. Marseilles. Kesempatan ini juga digunakan oleh mereka bagi menambah kekayaan dengan cara memberi pinjaman dan mengenakan bunga yang tinggi. Kesan Perang Salib dan hubungan antara Barat dan Timur juga telah me-makmurkan beberapa kota atau bandar di Eropah seperti Venice. Louis VII orang yang mula-mula memperkenalkan sistem cukai baru ini. Barcelona. Setiap bandar itu menjadi sebuah unit politik dan ekonomi yang bebas. Bidang Agama 15 . Dengan nama Perang Salib juga Richard the Lion Hearted mengenakan cukai satu persepuluh ke atas tokoh-tokoh agama. Cukai ini dikenali sebagai Salahuddin Tithe. Kesan Perang Salib ini juga telah membawa kepada perkembangan pembinaan jalan perdagangan. Untuk mendapatkan wang tersebut ramai antara mereka terpaksa menjual dan menggadai harta. pasar membeli-belah serta penggunaan lebih banyak kapal dan pengangkutan laut sama ada bagi tujuan perdagangan atau lainnya. Narobonne dan lain-lain. Justeru itu memerlukan lebih banyak syarikat perkapalan bagi mengendalikan pelayaran antara negara-negara Eropah dengan negara-negara di sebelah timur.Selain kesan sosial dan politik terdapat juga kesan ekonomi ke atas masyarakat Eropah akibat Perang Salib. Dengan kemajuan yang dicapai oleh pusat-pusat perniagaan di bandar-bandar pantai selatan Eropah telah menjadi ikutan oleh bandar-bandar lain di Eropah. Ini merupakan titik permulaan kepada pembaharuan sistem cukai zaman moden. Kesan Perang Salib juga menyebabkan munculnya sistem cukai dalam bentuk barn bagi menggantikan sistem lama yangdiamalkan oleh golongan feudal. Jelaslah bahawa Perang Salib telah membawa implikasi ke arah perubahan sistem ekonomi di Eropah. Peluang ini telah diambil ke-sempatan oleh orang-orang Yahudi untuk membeli harta benda tersebut. lantas mereka diseksa pada masa Perang Salib. Kadar cukai baru ini ialah satu persepuluh bagi harta benda yang boleh dipindahkan ke atas tokoh-tokoh agama. pembinaan jalan raya.

Bagi tujuan ini pihak gereja telah menyediakan sejenis borang yang dinamakan 'Borang Pengampunan' (Indulgences. khususnya pemerintah Inggeris dan Perancis sepertimana yang dinyatakan di atas.Golongan Paus merupakan penaja Perang Salib dan mereka telah terlibat dalam peperangan itu dari awal sehingga akhir. Arab: Sukuk al-Ghufran). Perubahan ini berlaku di-sebabkan mereka menyedari bahawa langkah awal yang menggunakan kekeras-an dan kekuatan tentera tidak mendatangkan hasil yang diharapkan. Justeru itu telah menimbulkan perebutan kuasa dan pengaruh antara golongan Paus yang mewakili golongan agama dengan keluarga istana yang mewakili golongan politik dan pemerintah. Antara cara yang digunakan oleh gereja untuk mendapatkan wang yang banyak adalah dengan mengeluarkan arahan supaya setiap orang memberikan sumbangan. persaingan kuasa antara golongan agama dengan golongan sekular. Hal ini tidak disenangi oleh pihak istana yang diwakili oleh Maharaja Byzantine. iaitu sesiapa yang tidak mampu pergi berperang mereka boleh. Pihak gereja telah menggunakan segala pengaruhnya untuk mendapatkan sokongan orang ramai. membayar wang dengan kadar yang telah ditentukan. Kemunculan Paus bukan sahaja untuk membela agama Kristian tetapi juga bertujuan memperluaskan kuasa gereja dan kepentingan mereka sendiri. Pada akhir abad ke-12 M pihak gereja telah mencipta suatu undang-undang baru. Bagi menjayakan perang suci ini sudah tentu memerlukan pengorbanan harta benda dan tenaga. maka zaman Perang Salib dikenali sebagai 'Zaman persaingan antara Paus dengan Maharaja'. tetapi dari segi yang lain pula mereka terpaksa membayar cukai sabanyak satu persepuluh yang dikenakan oleh pihak pemerintah. malah kerugian nyawa dan harta benda yang banyak yang terpaksa ditanggung oleh mereka di sepanjang Perang Salib. Sesiapa yang berbuat demikian akan diampunkan dosanya dan taramya samalah seperti orang yang pergi berperang. Sebelum ini mereka dikecualikan daripada sebarang cukai. Atau dengan kata lain. Kesan lain daripada peperangan ini adalah pada permulaan abad ke-13 M. pihak gereja telah mengubah sikap dan cara menyebarkan agama Kristian daripada cara berperang kepada cara lemah lembut (diplomasi) dengan menghantar golongan mubaiigh Kristian ke negara-negara Islam. Borang-borang ini dijual pada orang ramai.24 Keadaan ini sudah tentu menggugat pengaruh istana. Bagi tujuan ini pada tahun 1219 M pihak gereja Eropah Barat telah 16 . Pihak gereja telah membantah tindakan kerajaan itu dan mengatakan keengganan mereka untuk menjadikan harta benda gereja sebagai sumber ekonomi negara. Oleh sebab itulah. Walaupun pihak gereja menjadi kaya-raya sejak adanya amalan pengampunan dosa di atas. Justeru itu pihak gereja berjaya mengumpulkan wang yang banyak.

Mesir dan Iraq yang menjadi sasaran utama mereka. Louis IX dari Perancis turut menyebarkan agama Kristian di kalangan tentera Mongol dengan menghantar paderinya bernama William of Rudruquis. Oleh itu pada tahun 1311 M mereka telah mendirikan enam buah institut bahasa untuk mengajar bahasa-bahasa timur di Eropah. Akan tetapi dalam tempoh Perang Salib banyak buku tentang geografi telah ditulis dan mendedah-kan kedudukan geografi negeri Syria. Louis IX telah mengarahkan penubuhan sebuah persatuan mubaligh Kristian. tetapi dari segi maklumat geografi negara-negara Islam yang diperoleh oleh mereka telah membuahkan hasil yang besar. Francis of Assisi ke Mesir untuk menghadap Sultan al-Malik al-Kamil bagi tujuan menjelaskan kedudukan ajaran agama Kristian. Antara aktiviti persatuan ini ialah mengajar bahasa Arab kepada para mubaligh Kristian supaya mereka boleh menerangkan agama Kristian kepada orangorang Arab dan seterusnya dapat membaca kitab-kitab Arab bagi memahami budaya dan pemikiran orang Islam khususnya yang berbangsa Arab. cuaca. pemakanan dan sebagainya. Bagi mengendalikan gerakan mubaligh Kristian yang lebih berkesan memerlukan pemahaman tentang banyak bahasa yang digunakan oleh golongan sasaran. Antara tokoh yang terkenal dalam persatuan ini ialah Raymond Lull dari Sepanyol!.menghantar Pope St. Pengetahuan Geografi Walaupun tentera Salib dari Eropah Barat gagal dalam peperangan dan gagal dalam gerakan mubalighnya. Kegiatan mubaligh Kristian bukan hanya terbatas di negeri Arab tetapi juga di kawasan Afrika dan Asia. Pada tahun 1253 M. Walaupun gerakan ini gagal mempengaruhi orang Islam dan orang Mongol yang kemudiannya memeluk agama Islam. tetapi mereka berjaya menarik ramai penganut agama Buddha dan yang tidak beragama kepada agama Kristian. gunung-ganang. Setelah itu diikuti oleh beberapa orang lagi paderi ke Mesir dengan harapan supaya rakyat Mesir menerima ajaran Kristian. Apabila sasaran tentera Salib menjadi semakin luas maka lebih banyak pula negeri yang diketahui mereka bukan sahaja dari segi lokasi tetapi juga bentuk muka bumi. serta menunjukkan jalan-jalan yang boleh dilalui antara Baitul Maqdis dengan negerinegeri Eropah Barat. Sebelum berlakunya Perang Salib mereka tidak begitu mengenali keadaan kedudukan geografi negeri-negeri Asia Kecil termasuklah Syria dan Mesir. Boleh dikatakan kegiatan mubaligh Kristian ini bermula berikutan kegagalan mereka dalam Perang Salib. Apabila kegiatan ekonomi clan 17 . sungai.

Misalnya. India dan Pars (Parsi) dan sampai di negerinya Venice pada tahun 1295 M. Dari sana beliau meneruskan pelayarannya ke negeri-negeri sebelah timur sehingga ke India. Berdasarkan maklumat yang diperoleh pada tahun 1271 M. tetapi aktiviti perniagaan dan rancangan memperluaskan aktiviti tersebut merupakan salah satu sasaran penting gerakan tentera Salib. paderipaderi dihantar oleh Raja Louis IX kepada kaum dan Raja Mongol telah menyaksikan negerinegeri yang dikuasai oleh tentera Mongol di Asia Tengah. Baghdad dan Khurasan hinggalah ke istana Raja Mongol. Marco Polo telah memulakan pelayarannya ke benua Asia melalui Mawsil. Burma dan China. Walaupun Marco Polo dan rakan-rakannya terdiri daripada ahli perniagaan dan bukan ahli agama. Daripada kegiatan mubaligh Kristian yang bermula pada abad ke-13 M telah membuka mata orang Eropah untuk datang ke negeri-negeri sebelah timur. Dalam perjalanan pulang beliau melalui Sumatera.perdagangan berubah dan bertambah luas di kawasan Laut Mediterranean dalam tempoh Perang Salib maka kajian tentang keadaan Laut Mediterranean itu pula dibuat serta peta tentangnya dilukis dengan terperinci bagi memudahkan urusan pelayaran. Dalam tempoh pelayarannya beliau telah mencatatkan segala yang disaksikannya dan kemudiannya dibukukan. Dalam pada itu mereka dapat meneruskan gerakan mubaligh Kristian. 18 . Hal ini dilaksanakan pada akhir abad ke-13 M.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful