FORTA CENTRIFUGA

In fizica, o forta este o marime fizica care exprima cantitativ o actiune ce determina la un obiect cu masa o modificare de viteza, de directie, sau de forma (aspect). Forta este o marime vectoriala ce are ata modul (valoare scalara sau intensitate) cat si directie. Forta centrifuga este orice forta care isi pastreaza directia de actiune daca din exterior nu intervine nimic care sa i-o schimbe. O masinuta din parcul de distractii, care se deplaseaza de-a lungul unei sine, ar continua sa mearga in linie dreapta daca sina -curbata - nu ar sili-o sa-si schimbe in permanenta directia. O forta ce actioneaza in sensul de mers mentine masinuta pe sina chiar si in pozitie rasturnata.

Forta centripeta este o forta care obloga corpurile sa deschie o traiectorie circulara, opunandu-se ca efect fortei centrifuge.

Conform principiului al III-lea al dinamicii, simultan cu forta centripetal apare o forta egala si de sens contrat, numita forta centrifuga. Ea este aplicata in centrul de rotatie si tinde sa deplaseze acest centru spre periferie. Aceste doua forte (actiunea si reactiunea) sunt aplicate intotdeauna la corpuri diferite. In cazul corpului legat de o sfoara si rotit, forta centripetal (actiunea mainii) este aplicata corpului de masa m si dirijata spre centrul cercului descries, iar forta centrifuga in sens invers, este aplicata centrului si intinde sfoara, pe care o poate rupe daca viteza de miscare este suficient de mare. Pentru un observator aflat in sistemul de referinta accelerat (neinertial) forta centrifuga apare ca o forta de inertie, aplocatta direct corpului de masa m, ca si forta centripetal. Deci, pentru el forta centrifuga este o forta reala, care I se aplica direct, suportand in intregime toate efectele. In cazul ambilor observatori (cel aflat intr-un sistem de referinta fix sic el aflat in sistemul de referinta mobil), fenomenul mecanic este acelasi, doar descrierea variaza. Prin urmare, studierea fortelor centrifuge a condos la o serie de aplicatii practice: construirea regulatorului centrifugal de la masinile cu aburi, separarea dintr-un amestec a

Din figura se vede ca Fcf = mg tg α Deci: • Aparatele de centrifugare: Separatorul centrifugal este utilizat pentru separarea rapida a particulelor mici aflate in suspensie intr-un lichid. Bazandu-se pe egalitatea a doua unghiuri. deraparea lor spre exterior (in cazul vehiculelor fara sine). Cand centrifuga este in repaus. spre centrul traiectoriri. vagonul incepe sa aiba acceleratie centripetal orientate pe directia razei de curbura. Daca . Daca aceasta forta cade perpendicular pe drum. Se considera ca un vagon de masa m incepe sa efectueze un viraj de raza r cu viteza v. Evitarea acestor efecte negative inseamna asigurarea conditiilor ca rezultanta dintre greutatea vagonului si reactiunea sinelor sa aiba rol de forta centripetal. si care este efectul actiunii sinelor asupra vagonului. La randul sau. Ca urmare. ambele aplicate în centrul de greutate al vehiculului. particulele pot pluti in tot volumul de lichid. • Forta centrifuga la curbe: Pentru a evita lunecarile laterale (sau deraierea trenului). vasele cu lichid se asaza la masina centrifuga. sa fie perpendiculara pe suprafata drumului. ci doar de viteza lui si de raza de curbura. In acest sens. rasturnarea vagoanelor. pot sa apara efecte nedorite cum ar fi: uzarea sinei exterioare.corpurilor cu densitati diferite.unde r este raza de curbura. Unghiul de inclinare nu depinde de masa vehiculului. trebuie ca rezultanta dintre greutatea vehiculului si forta centrifuge. vagonul actioneaza asupra sinelor cu forta centrifuga Fcf . calculul inclinarii terasamentului pentru sosele si cai ferate etc. ambele sine sunt egal solicitate. Astfel. unghiul de inclinare al drumului se obtine din relatia: Tg α = Fci / G = mv2 / r · 1/mg = v2 / rg .

deci. turatia atinge 2000-3000 de ture pe secunda.000 ture pe secunda). este Fcf = m ω2 r = m 4π2 · 108 · 5 · 10-2 ≈ 20 · 106 G. Aceste piese trebuie se fie perfect centrate. pus in miscare de rotatie de o turbine cu 10.65 · 106 m/s2 Se obtine. La purificarea oxidului de sulf (IV) de praf în cazul arderii piritei. Pentru ca rotirea este cu turatie mare. Ca urmade. particulele de masa mai mari se depun pe peretele vasului. La turatii foarte mari. . o acceleratie mai mare de un milion de ori decat acceleratia gravitationala. Cu ajutorul lor se poate separa substante care au densitati foarte apropiate. Tehnica actuala a realizat ultracentrifuge cu turatii mult mai mari (50. situate la periferia cilindrului. Daca aceasta forta centrifuga nu este echilibrata de o alta forta simetrica fata de axa de rotatie. asupra corpului excentric actioneaza o forta de aproximativ 20 milioane ori mai mare decat greutatea lui. De asemenea acest dispozitiv este utilizat pentru separarea plasmei de globulele sanguine. care au masa mai mare decat moleculele de lichid. De exemplu. in cazulunui ax (cilindru de otel). In ultracentrifuge. • Centrarea pieselor care se rotesc cu turatii mari: Fortele centrifuge ridica probleme la piesele care se rotesc cu turatii mari. particulele.000 de turatii pe secunda.centrifuga este pusa in functiune. datorita fortelor centrifuge. pentru separarea moleculelor cu mase mari dintr-un amesctec cu molecule de mase mai mici etc. pentru separarea izotopilor dintr-un amestec. Ele se intrebuinteaza pentru separarea coloizilor din solutiile coloidale. se vor situa mai departe de axa de rotatie. De acest fapt se tine seama si la constructia elicelor de avioane. la preciuni atat de mari asupra axului de rotatie incat acesta poate fi deformat sau chiar rupt. cu raza de 5cm. Se presupune ca raza aparaturlui de centrifugare este r = 3cm si acesta are turatia de 3000 de ture pe secunda. particulele vor fi impinse destul de repede spre capetele exterioare ale vaselor unde se vor depune. forta centrifuga care actioneaza asupra unui element de masa m. amestecul obtinut la ardere este trecut printr-un ciclon (o centrifugă) ce roteşte aerul astfel incat particulele de praf fiind selectate (aruncate la margine) de bioxidul de sulf. atunci efectele ei sunt distrugatoare. Aparatele de centrifugare se construiesc pe aceasta baza. Acceleratia imprimata unei particule este: r ω2 = 3 · 10-2 · 4π2 · 9 · 106 = 10. forta centrifuga ce actioneaza asupra unei particule centrifugate depaseste de milioane de ori greutatea acesteia. O mica excentricitate da nastere. Forta centrifuga creste cu patratul frecventei de rotatie v. Din cauza ca arderea are ca produs secundar şi praf sau carbune ce nu a ars complet. Deci.

apa este impinsa spre exterior. Rufele se asaza intr-un vas cilindric perforat. mg = mv2 / R La aceasta viteza. Viteza trebuie sa fie sufficient de mare pentru ca fortele de frecare sa fie mari. iese prin orificiile peretelui si se scurge in vasul exterior. mentinerea pe perete depinde numai de viteza alergatorului (celelalte marimi fiind constante). cu pereti inalti de 10-12 m si diametru interior 15-20 m. cand acesta executa ture in viteza. trebuie ca forta de frecare (dintre rotile vehiculului si perete) sa fie egala cu greutatea totala. Prin rotirea cu turatie mare a vasului interior. G = μ m v2 / r . conditia de echilibru a satelitului pe o orbita de raza R este: G + Fi = 0 sau G = Fcf De unde. Ff = μ Fcf = μ m v2 / r . Se observa ca. Pentru mentinerea pe zid a motociclistului (biciclistului). Ca urmare. iese prin orificiile peretelui si se scurge in vasul exterior. lichidul este impins in exterior. • Miscarea satelitilor artificiali ai Pamantului Deosebirea intre miscarea automobilului pe un pod cu convexitatea in sus si miscarea satelitului in jurul Pamantului este aceea ca asupra satelitului nu actiuoneaza forta N de reactiune. bazandu-se pe acelasi principiu de functionare ca si separatorul centrifugal. • Uscatorul centrifugal: El permite separarea lichidelor de solide. satelitul este in stare de imponderabilitate. Corpurile sunt introduce intr-un vas cilindric cu peretii perforate. Asemenea dispozitive se gasesc la masina de spalat si la masina utilizata pentru scoaterea mierii de albine din figure. • Alte exemple in care este utilizata forta centrifuga . fixat intr-un alt vas cilindric mai larg. Prin rotirea rapida a vasului interior.• Mentinerea unui motociclist sau biciclist pe “zidul mortii”: “Zidul mortii” (un cunoscut numar de circ) este o constructie cilindrica. Este folosit la masinile de spalat.

biciclistii si motociclistii se inclina spre centrul curbei pentru a nu cadea .Pentru un electron care se roteste in jurul nucleului atomic. fara frecare.16km si raza polara de 6356. -Atmosfera efectueaza impreuna cu Pamantul miscarea de rotatie in jurul axei polilor.Regulatorul centrifugal . forta centripetal este forta de atractie gravitationala exercitata de Soare asupra Pamantului si. unde este simulata starea de imponderabilitate pentru pregatirea pilotilor de avioane supersonice pe principiul forta centrifuga este egala cu greutatea si de sens opus .Simulatoare de zbor. primul strat al atmosferei. de natura electrostatica . Turtirea Pamantului este efectul fortelor centrifuge datorate rotatiei Pamantului in jurul axei proprii. forta centripeta este forta de atractie dintre electron si nucleu.este folosit pentru reglarea automata a turatiei masinii cu vapori sau a automobilului cu carburator Bibliografie: . ca urmare este tot un elipsoid de rotatie. asupra punctului material actionand doar greutatea sa proprie. a carui proiectie pe planul cercului este chiar centrul cercului. . astefell se pot explica mareele .Din punct de vedere geometric..La viraje. raza ecuatoriala este de 6378. iar la ecuator poate sa atinga 16-18km.este un punct material constrans se se miste. Pamantul este un ellipsoid de rotatie turtit la poli.aparat bazat pe efectul fortei centrifuge si folosit la pomparea apei . la o distanta determinata de un punct fix.Pendulul conic .Forta exercitata de Pamant in jurul Soarelui sau de Luna in jurul Pamantului pe o orbita circulara. Astfel. esde de 7-9km.68km. Ca urmare. adica mai turtit la poli si mai bombat la Ecuator. respectiv de Pamant asupra Lunii.Pompa centrifuga . la poli grosimea troposferei. . pe un cerc situat in plan orizontal.

html http://alexcurbet.copilasul.ro/materiale-didactice/forta-centripeta-forta-centrifuga http://www.com/doc/87143969/Forta-centrifuga .Fizica manual pentru clasa a IX-a .com/index.softpedia.com/2011/01/04/forta-centrifuga-sistem-soala-evolutie-planete-gazoase/ http://forum.ro/mecanica/forta%20centripeta.php?showtopic=720636 http://www. Nicolae Gherbanovschi Bucuresti: Editura Niculescu.php http://www.ro/materiale-didactice/86009_fisa-didactica-forta-in-miscareacirculara http://ro. 2004 http://www.org/wiki/For%C8%9B%C4%83 http://www.wikipedia.didactic.Cleopatra Gherbanovschi.didactic.vladzhr.scribd.didactic.ro/materiale-didactice/descarcare/133005 http://www.com/curiozitati/Tehnica/Ce-este-forta-centrifuga-copilasul.go.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful