4.1.

Conţinuturi

PAPER-ROLLING ( hârtie rulată),

PAPER-SCROLLING (hârtie pe

suport, derulată), FILIGREE (filigran), MOSAIC (mozaic) şi QUILLING, sunt toate numele care s-au dat acestui meşteşug de-a lungul istoriei sale. Unele surse indică faptul că acest meşteşug a fost practicat în Egiptul Antic. Lucrări de mare calitate au fost realizate de maicile din Franţa şi Italia în secolele XVI şi XVII, de elegantele doamne de la curtea domnească din timpul Dinastiei Stuart, şi de doamnele de companie în regatele georgiene, iar în prezent se bucură de o renaştere modernă. De asemenea, se răspândeşte în America de Nord prin colonişti. Astăzi tehnica are ceva în comun cu cea practicată de Elizabeth ( fiica lui George al IIIlea), Joseph Bramah (faimosul stilist), d-l Delanz (pionier în arta care utilizează ca material de bază hârtia). Despre quilling scria şi Jean Austen în romanul “Raţiune şi simţire” precum şi surorile Bronte în romanele lor. Această artă nu era practicată de femeile de rând ci de cele din înalta societate realizând lucrări remarcabile cu care împodobeau coşuleţele de lucru, scrinul, cabinetul, confecţionau rame pentru tablouri. Maicile decorau relicvele sfinte şi icoanele cu multe astfel de ornamente aurite. În 1875 a avut loc o încercare de a reintroduce meşteşugul de către WM. Bemrose. A fost produs un kit numit “Mosaicon”, ce cuprindea şi un manual. O altă informaţie a fost descoperită într-o carte de uz casnic în perioada Edwardiana, intitulată “Floral Mosaicon”. În articol se face menţiune că piesele ar fi fost cumpărate de către Regina Mary si Regina Alexander. Multe muzee au exemplare antice cu astfel de lucrări şi o broşură de la Quilling Guild este disponibilă publicaţiilor. Mai multe piese au fost descoperite în timp şi cercetarea continuă.

A.

Materiale necesare realizării metodei Quilling

Pentru a realiza aceste piese prin metoda Quilling avem nevoie de: • fâşii de hârtie, lăţimea 3 mm (se folosesc şi alte dimensiuni, dar cea de 3 mm este cea mai folosită); dacă nu reuşim să găsim în comerţ (există seturi cu diverse nuanţe într-un pachet), le putem tăia chiar din coli A4 de hârtie;

Special concepute instrumente

quilling, disponibile de la magazine de artizanat, sau se poate folosi obiecte de uz casnic, cum ar fi scobitori, ace, pensula, sau ace de tricotat

• • •

Lipici alb Foarfece Şablon cu găuri de diferite dimensiuni (avem nevoie de el dacă, de

exemplu, vrem să facem o floare cu toate petalele egale – cercurile din care modelăm petalele le vom face la aceeaşi dimensiune dacă ne ghidăm după aceeaşi gaură a şablonului);

Tehnica “filigree” – filigranare . fundiţe din material textil. Tăiem gaura acului pe jumătate. iar dintr-un ac cu gaura mare ne putem face ustensila pe care să rulăm hârtia. tăvi etc. modelele mai complicate (de asemenea. cochilii. rame foto. însă. până de ceară sau din material plastic wrap • la lipire. alături de formele rulate din hârtie sunt folosite şi alte materiale. Uneori. cutii. cum ar fi: sârma răsucită. astfel încât la sfârşit să obţinem un fel de furculiţă. Tehnici folosite în metoda Quilling Quillingul este folosit pentru a decora felicitări. tablouri. suporturi pentru lumânări.• O placă de lucru. cum ar fi o bucată de carton ondulat acoperit cu hârtie ace lungi cu gămălie – pentru a fixa provizoriu pe bucata de plută. putem poziţiona mai uşor) B. putem stopa desfăşurarea rulourilor până la folosirea lor) • penseta (este de ajutor atunci când trebuie să lipim formele quilling – le Aceste instrumente se găsesc în magazinele de hobby-uri seturi complete pentru quilling. Există mai multe tehnici în quilling. flori de ceară. dacă nu avem ocazia să procurăm astfel de seturi putem lucra cu orice hârtie colorată.

apoi rulăm fiecare capăt faţă în faţă • S Scroll Realizare: Rulăm un capăt al benzii spre centru.Filigranarea este procesul prin care o fâşie de hârtie este rulată sau răsucită pentru a se obţine forme cu aspect delicat ce vor fi apoi folosite pentru a crea un model decorativ. Principalele modele de bază ( de rulare) care apoi combinate duc la realizarea unor modele surprinzătoare sunt: • Loose Defilaţi Realizare: Rulăm un capăt al benzii. lăsând celălalt capăt liber • Open Heart Realizare: Îndoim banda pe mijloc. apoi rulăm şi celălalt capăt spre centru în direcţia opusă. pentru a forma un S. .

Capetele benzilor le lipim de celelalte role în şir. • Dublu Defilaţi Realizare: Două fâşii se lipesc la un capăt .• Connected Scrolls Realizare: Rulăm mai multe benzi. celălalt capăt se rulează . Capetele rulate se desfac. Execuţia acestor elemente de bază . Le lipim cu lipici între ele. • C Scroll Realizare: Rulăm ambele capete ale benzii spre centru.

să se mai desfăşoare spirele. strângând în acelaşi timp (cu degetele de la mâna stângă) ruloul de hârtie ce se formează. putem să le facem şi mai late. cu atât floarea este mai finuţă. fără a o lipi. cu creionul. . Pentru a obţine un model.Se ia acul în mâna dreaptă şi se prinde un capăt al fâşiei de hârtie în faţa acestuia. apoi. scroll). o fâşie cu lăţimea de 1 cm (dacă vrem o floare mai mică. o scoatem de pe ac. se lipeşte capătul hârtiei şi scoatem cercul format de pe ac. trebuie să combinăm mai multe forme. la 3 mm de marginea de sus . până la linia trasată cu creionul . obţinem ruloul (eng. ţi obţinem cercul strâns. Dacă rulăm hârtia până la capăt.5-2 mm în partea de jos a fâşiei de hârtie. Tehnica fringing – a franjura Prin această tehnică poţi face mai multe tipuri de flori: • Floarea simplă 1. Se rulează hârtia pe ac. cu cât sunt mai înguste. se taie. se ia o foarfecă şi se taie franjuri de 1. 3. dar. apoi le lipim obţinem cercul lejer. se taie o fâşie mai îngustă). Dacă scoatem mai întâi cercul de pe ac şi-i dăm puţin drumul. se trasează o linie pe toată lungimea ei. din lăţimea unei coli de hârtie A4. 2. Dacă începem de la un capăt şi nu rulăm decât o bucată din fâşia de hârtie. Din acesta se modelează restul formelor.

A. B.se întoarce fâşia de hârtie invers (cu franjurii în sus) şi se prinde în fanta acului pentru quilling partea de jos a capătului din dreapta . trebuie sa punem o picătura de aracet. • Floarea cu cerc strâns în centru . unde. se rulează strâns până la capăt.4. pentru a preveni desfacerea hârtiei. se scoate acul şi se desfac petalele.

1. scoatem de pe ac şi desfacem petalele. strâns.1. se pregăteşte o fâşie de hârtie franjurată. începem să rulăm pe ac. fâşiile. îndoim fâşia în două (pe lungime) şi o aşezăm cu capătul deschis în sus. tăiem o fâşie de hârtie cu lăţimea de 3 cm şi lungimea de 15 cm. 2. cum este specificat în paşii 1-3 ai instrucţiunilor pentru floarea simplă. se ia o fâşie de hârtie cu lăţimea de 3 mm şi lungimea de 10 cm. . • Floarea franjurată pe diagonală 1. 2. 2. astfel încât să se vadă cercul strâns din centru.

întoarcem fâşia de hârtie cu franjurii în sus şi prindem în fanta acului pentru quilling partea de jos a capătului din dreapta (avem grijă să prindem ambele foi de hârtie). 3. ca să nu se desfacă.5-2 mm. rulăm cât mai strâns până la sfârşit şi lipim capătul cu aracet. se ia o foarfece şi se taie franjuri de 1. în partea de jos a fâşiei de hârtie. până la linia trasată cu creionul. 4. scoatem aranjăm petalele. la un unghi de 450 . la 3 mm de marginea de sus. 7. de pe ac şi . 4. cu creionul. trasăm o linie pe toata lungimea ei.3.

dar astfel încât să permitem ca partea de sus a trandafirului să se deschidă . Se taie o bandă de hârtie de 3 / 8 inch x 7 cm. astfel încât să fie paralelă cu instrumentul de rulat. Rulăm hârtia de-a lungul instrumentului 3.pe instrument.în jos.• Trandafir 1. Facem hârtia sul rulăm banda de cât mai strâns în jurul bazei. Continuăm să hârtie pe instrument. 4. Îndoim hârtia la 90 de grade. 2.

7. foarfecă. Rudolf Materiale şi ustensile: coli de hârtie colorată care se taie fâşii (se găsesc în comerţ sub formă de fâşii în seturi).5. se rulează fâşiile si se lipesc la capăt . ci se lasă puţin astfel încât hârtia să se deschidă. Abia apoi se ajustează cu degetele. se taie hârtia fâşii late de 3mm Pasul 2. lipirea Etape de lucru: Pasul 1. Putem să îl aplicăm pe hârtie sau să îl păstrăm aşa. rularea. Se repetă aceste operaţii în funcţie de cât de mare sau gros vrem să fie trandafirul 6. Se scoate trandafirul obţinut după instrument şi nu se ţine foarte strâns cu mâna. lipici Abilităţi dezvoltate: tăierea. Lipim capătul trandafirului. papuela (instrumentul cu care se face rularea hârtiei).

Pasul 3. se dă forma dorită prin presare Pasul 4. se asamblează elementele obţinute cu răbdare şi multă imaginaţie pentru a obţine obiectul dorit .

lipirea Etape de lucru: Pasul 1.Parfum de toamnă Materiale şi ustensile: coli de hârtie colorată. se taie hârtia în spirală Pasul 2. papuela (instrumentul cu care se face rularea hârtiei). rularea. lipici Abilităţi dezvoltate: tăierea. foarfecă. se asamblează elementele obţinute cu răbdare şi multă imaginaţie pentru a obţine obiectul dorit IARNA . se rulează fiecare spirală si se lipeşte la capăt Pasul 3.

 Oameni de zăpadă  Globuri .

 steluţe .

 Moş Crăciun .

 Brazi împodobiţi. cizmuliţe .

MĂRŢIŞOARE FELICITĂRI .

FLUTURI .

TABLOURI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful