Allahyaraham Tun Hussein bin Dato' Onn (12 Februari 1922 - 29 Mei 1990) merupakan Perdana Menteri Malaysia ketiga

yang berkhidmat dari tahun 1976 sehingga 1981. Beliau diperlihatkan sebagai seorang yang amat ikhlas dalam perjuangan untuk mencapai perpaduan kaum dan mempunyai reputasi untuk bertindak keras kepada sesiapa yang mencuba membangkitkan kekacauan perkauman di dalam negara. Oleh sebab usahanya dalam pemupukan perpaduan di kalangan masyarakat Malaysia, Tun Hussein Onn telah dikenang sebagai "Bapa Perpaduan".

Isi kandungan
[sorok]
 

   

1 Masa muda 2 Kerjaya politik o 2.1 Kebangkitan untuk berkuasa o 2.2 Selepas persaraan 3 Rujukan 4 Garis masa 5 Lihat juga 6 Pautan luar

[sunting] Masa muda
Dilahirkan di Johor Bahru, Hussein Onn adalah anakanda kepada Dato' Onn Jaafar yang menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) pada tahun 1946. Bondanya Datin Halimah Hussein. Hussein Onn menerima pendidikan awalnya di Telok Kurau School Singapura, kini Telok Kurau Primary School (Sekolah Rendah Telok Kurau) dan di English College (kini digelar "Maktab Sultan Abu Bakar"), Johor Bahru. Selepas persekolahannya, Hussein Onn menyertai Pasukan Tentera Johor sebagai kadet pada tahun 1940. Setahun kemudian, beliau dihantar ke Maktab Tentera Sandhurst di Dehradun, India. Selepas ditauliahkan, beliau menyertai Regimen Hyderabad (Tentera India) dan berkhidmat di Timur Tengah sewaktu peperangan. Selepas peperangan, kerajaan British melantik Hussein Onn sebagai pengajar di "Pusat Perekrutan dan Latihan Polis Malaya" di Rawalpindi. Hussein Onn pulang ke Malaysia pada 1945 dan dilantik sebagai Komandan Depot Polis Johor Bahru. Pada tahun berikut, beliau menyertai Perkhidmatan Awam Malaya sebagai Penolong Pegawai Pentadbir di Segamat, Johor. Hussein Onn kemudian ditugaskan untuk bekerja di negeri Selangor, di mana beliau menjadi pegawai daerah untuk Klang dan Kuala Selangor.

[sunting] Kerjaya politik

Dengan itu. Hussein Onn sentiasa mencuba meningkatkan taraf hidup kaum Melayu yang agak ketinggalan jika dibandingkan dengan kaum-kaum lain pada waktu itu. Pada 15 Januari 1976. Beliau pulang ke Malaya sebagai seorang peguam bertauliah dan bekerja di Kuala Lumpur. [sunting] Selepas persaraan . usahanya dalam memajukan Malaysia tidak pernah lari dari sasaran Dasar Ekonomi Baru. angkatan bersenjata Malaysia juga diperbesar dan dipermodenkan kerana kekalahan Vietnam Selatan oleh pihak komunis yang menggemparkan seluruh rantau Asia Tenggara. Mahathir bin Mohamad. beliau bersara daripada politik aktif dan meletakkan jawatannya sebagai Perdana Menteri atas sebabsebab kesihatan. Ketika menjadi Perdana Menteri. kemudian meletakkan jawatan perkhidmatan awam untuk menyertai politik. pada tahun 1950. Jawatan Perdana Menteri diambil alih oleh timbalannya. Hussein Onn dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ketiga selepas kematian Tun Abdul Razak. Pada 17 Julai dalam tahun itu. Perdana Menteri ketika itu. beliau dipilih menjadi Setiausaha Agung. Hussein Onn juga memberi penekanan kepada konsep Rukun Tetangga dan perjuangan terhadap ancaman dadah. beliau melancarkan Skim Amanah Saham Nasional yang merupakan satu dana amanah bumiputera yang bertujuan untuk meningkatkan ekuiti bumiputera dalam ekonomi negara. Kenaikan pangkatnya yang pantas itu berterusan sewaktu beliau mewarisi Tun Dr Ismail yang meninggal dunia pada 2 Ogos 1973 sebagai Timbalan Perdana Menteri. Oleh sebab IMP tidak menerima sambutan yang baik. pada 20 April 1981. Pada tahun 1949. Hussein Onn meninggalkan UMNO pada tahun 1951 untuk menyertai Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) yang ditubuhkan oleh ayahandanya.Hussein Onn yang berasal daripada sebuah keluarga yang mempunyai semangat nasionalisme dan akar politik yang mendalam. Disebabkan perkhidmatannya kepada negara. Di bawah pentadbirannya. Beliau bertanding dan menang dalam pilihan raya umum pada tahun 1969 dan dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Hussein Onn pergi ke London untuk belajar undang-undang di Lincoln's Inn dan berjaya melayakkan diri sebagai Barrister-at-Law pada tahun 1958. Hussein Onn dikurniakan dengan gelaran Tun yang merupakan anugerah diraja yang tertinggi di Malaysia. Hussein Onn menjalani pintasan koronari pada awal 1981. [1] Hussein Onn termasyhur dalam penegasannya terhadap persoalan perpaduan melalui dasar-dasar yang bertujuan semata-mata untuk membetulkan ketidakseimbangan ekonomi antara kaum masyarakat. beliau menjadi Ketua Pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang pertama dan kemudian. [sunting] Kebangkitan untuk berkuasa Hussein Onn kembali ke politik untuk menyertai UMNO pada tahun 1968 selepas dipujuk oleh Tun Abdul Razak. Bagaimanapun. beliau meneruskan agenda pembangunan Allahyaraham Tun Abdul Razak.

Tun Hussein juga menjadi Pengerusi Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) dan penasihat kepada Petronas. Pada 30 Mac 2004.Kemudian selepas Permulaan pentadbiran Dato' Seri Najib bin Tun Abdul Razak. Sewaktu krisis kepimpinan UMNO yang berlaku pada tahun 1987. Eastern Universities Press. Chee Khoon & Vasil. Tun Hussein mempunyai dua anak lelaki serta empat anak perempuan. Palestin dan Iraq. anak lelakinya. juga dilantik sebagai ahli Majlis Mesyuarat Persekutuan disamping menduduki Majlis Mesyuarat Perundangan Negeri Johor dan Majlis Kerja Negeri Johor. 1950 (umur 28): Dilantik sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang pertama. Isterinya Toh Puan Suhaila Tan Sri Haji Mohd Noah. 1964 (umur 42): Menyertai UMNO semula atas pelawaan birasnya. 29 Mei 1990. 1945 (umur 23): Pulang ke tanah air dan dilantik sebagai Komandan Polis Johor Bahru. sewaktu berumur 68 tahun di Pusat Perubatan Seaton. 38. 1946 (umur 24): Menyertai ayahandanya dalam bidang politik apabila Dato’ Onn bin Jaafar menubuhkan Pergerakan Melayu Johor Semenanjung dan dilantik sebagai Penolong Setiausaha Agung UMNO. Dato' Seri Hishamuddin dilantik pula sebagai Menteri Dalam Negeri. 1970 (umur 48): Menjadi Menteri Pelajaran pada September. meninggal di Kuala Lumpur pada 17 September 2005 sewaktu berumur 56. Tun Hussein menghembuskan nafas terakhir pada hari Selasa. m. 1984). San Francisco. dan beliau menyokong 'Team B' bersama-sama dengan Tunku Abdul Rahman. dan disemadikan pada hari Jumaat di Makam Pahlawan. Sebaliknya.Selepas persaraannya sebagai Perdana Menteri. Tun Hussein dan Tunku menjadi pengkritik yang kuat terhadap pentadbiran Mahathir. Amerika Syarikat kerana serangan sakit jantung. menjadi Menteri Pelajaran Malaysia. Tun Hussein meneruskan sumbangannya kepada pertubuhan-pertubuhan kebajikan. Mulai dari saat itu. . Beliau memainkan peranan utama dalam pertubuhan Hospital Mata Tun Hussein Onn. [sunting] Garis masa           1922: Dilahirkan di Johor Bahru pada 12 Februari.. Raj (ed. 1951 (umur 29): Menyertai ayahandanya keluar dari UMNO dan menubuhkan Independent of Malaya Party (IMP) dan kemudiannya Parti Negara. Without Fear or Favour. ISBN 967-908-051-X. Yang DiPertua UMNO 1969 (umur 47): Dilantik sebagai ahli jawatankuasa Kerja UMNO (kini Majlis Kerja Tertiggi UMNO) pada Jun. Syria. Tun Abdul Razak. kerana menghidap penyakit barah payu dara. Mahathir menjadi buruk. 1958 (umur 36): Mendapat ijazah undang-undang di Lincoln's Inn.s. Masjid Negara. 1942 (umur 20): Terlibat secara aktif dalam peperangan di Mesir. England. Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein. Datin Roqiyah Hanim. Kuala Lumpur. hubungan Tun Hussein dengan Dr. [sunting] Rujukan * Tan. anak perempuan sulungnya.

Mahathir Mohamad Penyandang Terdahulu Tun Abdul Razak Dato' Hussein Presiden UMNO 14 Januari 1976 – 28 Jun 1981 Penyandang Kemudian Tun Dr. Meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri negara pada Julai 1981 atas sebab kesihatan dan diambil alih oleh Dato' Seri Dr Mahathir Mohamad.wikipedia. 1990 (umur 68): Pulang ke Rahmatullah pada 29 Mei 1990 di San Francisco. Allahyarham disemadikan di Makam Pahlawan Masjid Negara.      1972 (umur 50): Dipilih sebagai Naib Presiden UMNO 1973 (umur 51): Dilantik sebagai pemangku Timbalan Presiden pada 8 Ogos oleh Majlis Tertinggi UMNO berikutan kematian Tun Dr. [sunting] Lihat juga    Datuk Jaafar bin Haji Muhammad (Datuk) Dato' Onn Jaafar (Bapa) Datuk Seri Hishamudiin Tun Hussein (Anak) [sunting] Pautan luar   (Melayu) Maklumat mengenai Tun Hussein bin Dato Onn atau laman sokongan. 1978 (umur 56): Menang jawatan Presiden UMNO tanpa bertanding. Amerika Syarikat kerana serangan sakit jantung.org/wiki/Hussein_Onn" Kategori: Kelahiran 1922 | Kematian 1990 | Ahli politik Malaysia | Perdana Menteri Malaysia | Cherkes Malaysia | Kelahiran Johor | Melayu Malaysia | Muslim Malaysia Alatan peribadi . Juga dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 13 Ogos dan memegang portfolio Menteri Perdagangan dan Perindustrian. Mahathir Mohamad Diambil daripada "http://ms. 1981 (umur 59): Menyatakan hasratnya untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden UMNO sekaligus mengundurkan diri dari kepimpinan negara. Menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ketiga pada 15 Januari. Universiti Utara Malaysia Penyandang Terdahulu Tun Abdul Razak Dato' Hussein Perdana Menteri Malaysia 1976–1981 Penyandang Kemudian Tun Dr. 1976 (umur 54): Disahkan sebagai pemangku Presiden UMNO berikutan kematian Tun Razak. Ismail.

 Log masuk / buka akaun Ruang nama   Rencana Perbincangan Kelainan Pandangan    Baca Sunting Lihat sejarah Tindakan  Gelintar Khas:Gelintar Cari ▲ Pandu arah     Laman Utama Tinjau Hal semasa Rencana rawak Perhubungan        Tentang Wikipedia Portal masyarakat Perubahan terkini Hubungi kami Menderma Bantuan Kedai Kopi Cetak/eksport    Cipta buku Muat turun sebagai PDF Versi boleh cetak .

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. terma-terma tambahan mungkin terpakai.Alatan      Pautan ke laman ini Perubahan berkaitan Laman khas Pautan kekal Petik laman ini Bahasa lain           Bahasa Indonesia Deutsch English Français हिन्दी 日本語 ไทย 中文 Laman ini diubah buat kali terakhir pada 10:35. . Teks disediakan dengan Lesen Creative Commons Pengiktirafan/Perkongsian Serupa. 23 Oktober 2010.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful