beurzen

KunstRAI reprise
De KunstRAI is terug van weggeweest! Erik Hermida, die ook in het verleden verantwoordelijk was voor de organisatie van de KunstRAI, krijgt opnieuw de leiding. Samen met de Stichting Kunstbeurs steekt hij de oudste beurs van Nederland op het gebied van hedendaagse kunst in een nieuw jasje. Want anders dan vroeger richt de beurs zich uitsluitend op het Nederlandse kunstaanbod. Zodoende positioneert zij zich als een brede nationale beurs voor hedendaagse kunst en design. Kwaliteit, diversiteit en pluriformiteit, dat is wat de circa 65 exposanten zullen brengen. Deelnemers zijn onder meer Jos Art, Borzo, Artitled, Rob de Vries, Carla Koch, Rob Koudijs en Jaski Art Gallery. Aan de uiteinden van de standblokken is plaats voorzien voor de zogenaamde RAW Edge stands. Fris en misschien ook wel een beetje wild zullen hier acht beginnende galerieën staan, die geselecteerd werden door Bob Smit van de RAW Art Fair. KunstRAI Amsterdam RAI, hal 4 en 5 Europaplein Amsterdam www.kunstrai.nl 30-05 t/m 03-06

The Ceramic Event
Om de twee jaar houden de kunstenaarsateliers in St.-Gillis opendeurdagen tijdens het ‘Parcours d’artistes’. Deze keer vindt het evenement plaats van 4 t/m 20 mei, maar op 19 en 20 mei is een ommetje naar Vorst beslist de moeite waard. Dat weekend is er namelijk The Ceramic Event, een initiatief waarmee de Ateliers Galerie de Paolo Polloniato: ‘La métamorphose forcée’, 2011. Gietstuk en getransforl’Ô de hedendaagse kera- meerde originele stukken uit 1800 miek in de schijnwerpers afkomstig uit de manufacture Baretonni in Nove (Italië). Faience, 45 x 19 x 17 zetten. Vier jaar geleden cm. Te zien op de expositie ‘Tendances’ was dit een kleinschalig van The Ceramic Event. © Foto: Alberto evenement, maar onderParise. tussen kunt een keramiekmarkt én een tentoonstelling, ‘Tendances’, verwachten, waar in totaal ruim veertig exposanten uit België, maar ook van daarbuiten, tonen hoe divers en fantasievol keramiek kan zijn: unieke kunstwerken om uw woning te verfraaien of prachtige en bruikbare objecten voor mensen die voor een schappelijke prijs origineel design in huis willen halen. Redenen te over dus om The Ceramic Event te bezoeken. The Ceramic Event St.-Denijsplein (keramiekmarkt) Les Ateliers Galerie de L’Ô Rue de l’Eau 56a (tentoonstelling) Vorst (Brussel) www.galeriedelo.be 19 en 20 mei

Ineke ten Kaaten: ‘Les Amies Ocre’. Acryl op doek, 100 x 100 cm. Te zien op Art Laren. Andrea Bender: ‘Nachtigall’, 2011. Acryl, 140 x 190 cm. Collectie Galerie Jos Art, Amsterdam. Te zien op de KunstRAI.

Art Laren
Tijdens het pinksterweekend vindt in het Singer Museum Art Laren plaats. De meerderheid van de ongeveer dertig geselecteerde galerieën krijgt expositieruimte in de prachtige tuin van het museum. In totaal zullen ruim 175 eigentijdse kunstenaars vertegenwoordigd zijn. Om het geheel nog aangenamer te maken, zorgen ook dit jaar de leerlingen van het Utrechts Conservatorium voor een muzikale omlijsting. Bovendien loopt dat weekend de tentoonstelling ‘Schilders aan Zee. Van Mondriaan tot Munch’ af. Wie de betoverende strand- en zeezichten van o.a. Max Beckmann, Johan Bartold Jongkind, Max Liebermann, Emil Nolde, Piet Mondriaan en Edvard Munch nog wil zien, mag zeker niet twijfelen om naar Art Laren te gaan. Zoals steeds is Art Laren een initiatief van de Kiwanis Club Laren, die dit jaar de Port Reitz School for Physically Handicapped Children in Mombasa, Kenia steunt. Art Laren Singer Museum Oude Drift 1 Laren www.artlaren.nl 26-05 t/m 28-05

Marc Mulders: ‘Roosvenster’. Gehard glas, tl-armaturen en met emailverf beschilderde schalen, diameter 350 cm. Collectie Borzo modern & contemporary art, Amsterdam. Te zien op de KunstRAI.

Alain Delorme, ‘Totem #17’, 2012. C-print op aluminium. 120 x 80 cm. Collectie Galerie Brandt, Amsterdam. Te zien op KunstRAI.

Huntenkunst
Huntenkunst draagt de gemeente Doetinchem een warm hart toe, want achttien jaar lang was Doetinchem de plaats waar deze eigentijdse kunstbeurs werd gehouden. Vanaf deze twintigste editie keert zij echter terug richting Veldhunten, de bakermat van Huntenkunst. De nieuwe locatie, de SSP-hal in Ulft betekent meteen een verdubbeling van ruimte ten opzichte van vorig jaar. De ruim 5.000 m² zullen goed benut worden om een ‘kunstdorp’ op poten te stellen waar bijna tweehonderd kunstenaars van over de hele wereld tijdelijk zullen huizen. Rekening houdende met het grote aantal inschrijvingen - slechts twaalf procent wordt effectief toegelaten - en het feit dat de meerderheid van de kunstenaars niet uit Nederland komt, is het begrijpelijk dat dit niet zomaar een kunstgebeuren is. Het internationale karakter van deze unieke kunstontmoetingsplek wordt nog benadrukt door elk jaar extra aandacht te besteden aan een speciaal land. Dit jaar is dat Noorwegen. Huntenkunst, SSP-hal, DRU Industriepark, Ingang Frank Daamerstraat 4, Ulft, www.huntenkunst.org, 11-05 t/m 13-05.

Amsterdam Traditional Textiles Fair
Authentiek traditioneel textiel is niet alleen mooi, het is ook een stukje cultureel erfgoed dat door zijn kwetsbaarheid in zijn voortbestaan bedreigd wordt. De materialen zelf zijn onderhevig aan degradatie en bovendien sterven eeuwenoude tradities en weeftechnieken niet zelden uit. Om het traditionele textiel de aandacht te schenken die het verdient, is The Amsterdam Traditional Textiles Fair in het leven geroepen. Op 20 mei brengt deze beurs u een veelkleurig palet aan textilia uit Afrika, Azië waaronder Afghanistan, Centraal-Azië, de Chinese minoriteiten, India, Pakistan en het Verre Oosten -, het MiddenOosten en Europa. Tot de blikvangers horen de originele kasjmier sjaals bij Kashmir Heritage en de prachtige zijden ikat khalats - de traditionele overjassen uit Centraal-Azië bij Soezani. The Amsterdam Traditional Textiles Fair Kerk De Duif Prinsengracht 756 Amsterdam www.amsterdamjewelryfair.nl 20 mei

Dominique Ampe: ‘Atelier 144, versie A’ , 2011. Gemengde techniek, acrylverf, kleurpotlood, 76 x 47 cm. Te zien op Huntenkunst.© De kunstenaar. Deze Belgische kunstenaar is niet wars van wat zelfspot en laat zichzelf en zijn atelier regelmatig aan bod komen.

Zwarte handgeweven kasjmier met bedekt wit zijdedraad handborduurwerk, 100 x 200 cm. Collectie Kashmir Heritage, Amersfoort. Te zien op de Amsterdam Traditional Textiles Fair.

90 l collect

collect l 91

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful