1

Răcoarea pietrișului la trecerea ta
Primul cântec de leagăn pentru generația mea

1. Plângi, plângi, c-o să-ți cumpăr o inimă de plastic, un bypass argintiu și curat, un aparat roentgen în miniatură, un aparat de iradiat cu cobalt în miniatură, un bisturiu neînceput. Plângi, plângi, sub temelia casei ascund pentru tine grămezi de pastile de lemn, un delfin, o coadă de elefant, trei potârnichi și o gâscă de diamant. Plângi, plângi, c-am să-ți dau o mică mască de gaze, un coctail molotov, o piele ninsă de tigru peticită cu zibelină, un deget tăiat, o mitralieră, un fruct unsuros, o pijama purtată, o ceapă, un picior de maimuță, o labă de rinocer, un Soutine mic pictat pe-un cercel, o primă nenorocire: exact. Plângi, plângi, o să mă împrumut peste tot și o să îți cumpăr o meșă frumoasă din păr de cămilă, un rinichi, un ficat, trei doctori care să te opereze de polipi la colon. Plângi, plângi, te vei îmbolnăvi de cancer, vei mânca. cianură. vei bea. cianură. vei respira. cianură. vei vomita. cianură. voi cumpăra bilete la teatru, la rodeo, la balet. Vom merge la operă și la cinema. Vei crăpa, inima ta va crăpa. Plângi, plângi, un milion de sicrie încap în exact 162 de pagini de carte, un milion de morți încap în exact mintea mea, îi voi cumpăra, o voi cumpăra pentru tine. Plângi, plângi, o să-ți cumpăr un președinte, un parlament, o școală, asfalt pe care să calci, o să îți cumpăr șosete cu care să calci pe asfalt, cu care să te duci la doctor, în care să-ți miroasă picioarele, o să îți cumpăr o pajiște numai a ta în care să crești avioane sălbatice, să îmblânzești moartea, plângi, plângi, o să îți cumpăr moartea ca să te urci pe ea, să o călărești pe ea, să o numești pe ea, să îi spui: Mirabela. 2. Acesta e Superman, acesta este cuvântul desfătare, integru, perpendicular. Acesta este istoria, aceasta este memoria, acesta este falsul și uzul de fals. Aceștia suntem noi, aceștia sunt ceilalți, aceștia sunt cei care omoară. Aceasta e Franța, acolo e marea Mediterană, acolo e Anglia, Germania,
1

vorbim de irascibilitate. toată această lume colcăitoare care-și revarsă puroiul și ura în mintea mea nu face altceva decât să mă convingă și mai tare că a mânca un măr și a învia sunt de fapt lucruri apropiate.2 SUA și Rusia. E tot mai îngrijorător pentru mine faptul că nu mai pot naște limbaj. Uită-te cu atenție:  3. o mănușă. aceștia sunt cei ce plâng cimitirele. presa de carne. o limbă moartă. presa ocupată. de vizibilitate. Acestea sunt cimitirele. China și Coreea de Nord. E tot mai obositoare și mai terifiantă Ascensiunea. despre cutremure. maltratări de copii. un manual de chimie. clavicula. Demonul. În penumbră jucăm counter-strike fericiți. Ucidem oameni în penumbră și nu e de-ajuns. uragane. războaie. diavolul are nevoie de marketing. interconectate. tendonul. în penumbră locuim toți într-o lume virtuală. Pajişte albă. criză. Nu mă mai pot face înțeles și nici nu țin la asta cu tot dinadinsul. presa. presa. 2 . Odată cu inima și iluminarea. M-aș putea lipsi. presa de struguri. dar rămân cu spaima unei distrugeri a lumii care mă acaparează. aceștia sunt cei ce ocupă cimitirele. aceștia sunt cei ce eliberează cimitirele. de like-uri pe facebook. Aproape în fiecare zi citesc o știre despre Apocalipsă. presa liberă. Uită-te cu atenție și vei vedea în spatele fiecăruia: moartea. Demonul apare acum peste tot. În penumbră nu există bine și rău. de PR. sunt identificate. Spunem: penumbră. Acesta este un ou fiert. Evoluția demonului în literatură şi lume. Acestea toate sunt legate. Am pus mâna pe umărul tău. 4. Nu voi mai spune acest cuvânt. un chihlimbar. Uită-te cu atenție și vei vedea: moartea. Însă toată această înscenare. Demonul nu mai înșeală că nu există. Stai! Nu te mișca.

toți scriem mort. egoism. mirosim. decadentism. nimic nu e bine. care este adevărate realitate? Deja am greșit și voi greși în continuare până când tot ceea ce văd se va usca. Fericirea este reală. vanitatea este o scârnă ce ni se scurge pe gât natural. Absurdul ne copleșește. este posibilă și poate depăși firea noastră animală. ne zdrobește. este mișto. Normalitate e un cuvânt fără referent. facem orgii. Nu înțelegeți. virtuale interstițiale. ne ingurgitează.3 În penumbră nimic nu e real. nu vă înțeleg în penumbră. Am murit. în penumbră cuțitul nu poate spinteca. Non-viziune. nu înspăimântă. În secret? E urât în penumbră. Am amorţit. sângele e doar pixeli. din droguri cerebrale. mi-e frică în penumbră. nu îndepărtează. nu sparge. Sunt la fel. trăim din surogate. nu vă cunosc. suntem prea post-orice pentru orice este etic. Cochetăm cu el ca și cu o femeie. realitatea nu îl disociază. ne mestecă. Toți alegem calea ciudată. putrezim. Lipsa de întuneric e vid. avangardism. Nu avem frumusețe. absurdul atrage. 3 . tratăm absurdul cu îngăduință și ironie. pentru viață în general. suntem un covor vegetal. libertate. Absurdul este noua regulă în societate. încă de vii. Totul este incert. Când penumbra își va deschide aripile răcoroase de-acvilă cine va decide cine pleacă și cine rămâne? Cui i se va face teamă în penumbră la atingerea ei de metal? Deja cad. Poc! Urăsc ce nu înțeleg. Răutate. nu mă recunosc. Ne jucăm în penumbră. Lumea trebuie abandonată pentru a fi câștigată. egocentrism. pestilențiale. superiori. am luat-o razna. Suntem sofisticați. Absurdul nu mai provoacă rupturi. ca și cu o târfuliță plăcută și zbanghie. onoare. Limbajul s-a spart. ironici. Nimic nu ne poate fi pe plac. Mumii. ieftine și colosale. în penumbră ești pedepsit pentru ce e moral.

CP Doamne: e timpul. n-am putut niciodată să mă obişniesc cu lumea. dormi. Vid. Lumea este prea lungă Al doilea cântec de leagăn pentru generaţia mea 1.4 Non-viziune. Dormi. Lipsa de întuneric e vid. Non-viziune. 4 .

se vor deschide uşi. istoria face un miliard de gropi de ciment. cu tot ce poate fi explicat. dormi. lasă-mă să sap un mormânt uriaş în nemărginirea ta laolată cu şerpii şi leii şi elefanţii prietenii mei în groapa din tine. îi voi arunca şi vinul tău albastru îl vor bea şi vor dansa în imensitatea ta şi creierul meu scufundat se va bucura în nemărginirea ta. în orice sfârşit. non-viziune. E o bucurie în orice distrugere. ne vom cultiva. În Cosmos e bine şi cald. un timp negru. insecta tenace îmi ronţăie creierul. de cheflii. Cu electrizări epidermice mângâi uşor adevărul. Am dat cu piciorul în uşă cât am putut de tare. Gloata va strânge leşuri pentru zilele ce vor urma. ca o fiară înfometată. ţi-am auzit sângele zborşind. ne vom împiedica de cei fericiţi. În penumbră. cine va învia. Dormi. vom avea experienţe. sub dalele de ciment? 5. Se va găsi o cale. în fiecare zi gândesc totul cu exactitate: Acum mă oblig. ceaţă albastră.5 cu pielea umană. 2. vom scăpa cumva. vom răzbi. fără amintiri e afară. ţi-am auzit nedreptatea. 4. Apoi o să cadă leşuri din cer. vom citi. dormi. Nimic n-a mai rămas în carnea aceasta care să-ţi fie de vreun folos. scufundă-mi creierul în imensitatea ta. 5 . ceaţă albastră. oare. vom face să fie bine. dragostea mea. Mi-am lipit urechea de uşă. Soarele se va acoperi de leşuri uscate. ţi-am simţit pulsul. Ceaţă albastră. Dormi. 3. 6. Destule. Am dat cu piciorul în uşă. se vor tot spune. Va avea fiecare o drujbă a lui. Cine va învia.

Îndepărtarea de Dumnezeu nu doare. o scrisoare de dragoste. Chiar dacă ai căzut mă voi culca lângă corpul tău. Ţi-am pregătit ceva: exact. Simulez. Nimic trist până aici. 7. direct în creier. O să îţi scriu o scrisoare lângă corpul tău. Când m-am trezit ploaie pe-asfalt. Corpul tău e îngropat bine. În nas forfotă de mii de păianjeni. Mi-am amintit: într-o staţie de metrou sute de feţe încrâncenate. Niciun oraş. Simulez. table. în Belgia. Inima nu doare. e căptuşit. Îngheţ de fericire doar gândindu-mă la asta. 9. Atât. Câmpie electrică.6 Am vrut. dragostea mea non-viziune. E o lumină în mintea mea. 6 . Dar nu este doar atât. în răcoare. Cade. În China. Totul se contractă în aşteptarea acelei mici răsuflări. Răcoare. Nimeni nu se gândeşte la corpul tău cum o fac eu înmiresmat în răcoare. Într-un oraş cade o ploaie neagră. am băut cu tine din sângele meu până ne-am săturat. în Afganistan sunt oameni pe drum. împietrite. ostile. am avut. Simulez. 11. joc şah. E răcoare. am cunoscut. Metal rece în vene. Când i-au găsit trupul în tomberon umbra clopotului a acoperit tocmai fereastra ei. 10. un vânt verzui împresoară blocurile. Creierul nu doare. Nimeni nu se gândeşte la corpul tău cum o fac eu. 8.

în mijlocul ceţii albastre. că l-aş tăia. Mă ţin bine de mâna ta rece uscat invizibil. Thomas Stearns Eliot 13. Strânge tare (război). Stau. să nu te pierzi (muzică) să nu laşi lumina să moară. uită. „Voi sta aici servind ceai pentru amici”. CP 7 . frumoasă. În palma ta (muzică) a crescut o altfel de carne. Cei buni joacă fotbal pe un teren nesfârşit. Să nu te pierzi (război) să nu laşi lumina să moară.7 Când spun că mi-e frică de sexul meu. nu pomeni. 12. lângă corpul tău măcelărit. iartă. deci. Cei pe moarte şi cei ce ucid sunt inima ta. spun adevărul. 14. moale. în palma ta moartă.

8 . Plângi. do not punish the other. do not blame. dormi. do not punish the other. Dormi. dormi. Plângi. mâna ta capătă o căldură.8 Întoarcerea spre propriul corp: o necesitate Al treilea cântec de leagăn pentru generaţia mea 1. prin patul în care plin de ură te odihneşti. eşti într-o cutie. Plângi. nu le face rău celorlalţi. eşti într-o cutie. prin stomacul tău. Dormi. Dormi. Dormi. do not harm the other. care ar putea să o facă să treacă plângi. eşti într-o cutie. dormi. eşti într-o cutie. Plângi. simţi cum de la furie plângi.

la mijlocul drumului. is there any time at all in Romania ?.9 plângi. Unde nu mai trebuie să exprimăm nimic. Transportul unei larve de gândac din sufragerie la Gheenă. Ca o nelinişte mi se întinde toată această sufocare în corp. post-cibernetic. al tensiunii din aer. Omori timp. 3. intrăm pe teritoriul inarticulatului. totul e imprecis şi toul e nou de la-nceput. primii 29 de ani de dinaintea celui de-Al Treilea Război Mondial sau al oricărei alte apocalipse. Totul se ştie. e o seară bună. 29 de ani de aşteptare. al electro-mutilării. În jurul tău înscenări politice. al singurătăţii între cei mulţi. Încercăm să găsim un limbaj nou. desenezi îngeri pe scara blocului. Iată-mă. do not harm the other. după 29 de ani. Eşec. nu poţi scăpa. 9 . de 13-15 ani mori. do not blame pentru vecie. Eşec. 2. omori. 2. Atenţie. în mintea ta îţi înscenezi minuţios viaţa. un limbaj corect al depersonalizării. nano-tehnic. nu te poţi dezbăra de obiceiuri. al lipsei de continuitate. al electro-autizării. al lipsei de intimitate. Mulţumeşte pentru înţelegere. al dezumanizării. De ani de zile vânturile au doborât zidurile vechi Al patrulea cântec de leagăn pentru generaţia mea 1.

pe covor. Trebuie să pleci singur cu inima uşoară şi rozalie la braţ cu soţia ta moartă. Nu-mi mai pasă deloc. tandru la geam se adună mari păsări negre. Tot înainte. Am stat şi m-am gândit. 5. fără vreo ţintă. regret. Doar o umbră din vieţile noastre peste celelalte vieţi. E o prostie să pierdem şi ce avem cu adevărat. 7. A fost o vreme când totul era perfect. 6. O răsuflare peste o fotografie plină de praf. 4. cândva. Când nu aveam conştiinţă. Undeva. mult mai greoi decât în alţi ani. pe parchet şi-şi mişcă feroce cornul. Aveam.10 Sistemul perfect explicabil al inexplicabilului este un la fel de perfect eşec. ciucure. când nu ne gândeam. o saltea într-o cameră goală. Uit totul. în praful de care pomeneam al camerei tale. o fiinţă cu trup de crocodil şi cap de rinocer te pândeşte păşeşte încet pe gresie. în zăpadă. la braţ cu moartea. 3. din trecut în trecut. M-am rostogolit în zăpadă. Nu m-am gândit la nimic. soţia ta. Greoi. Stăm înfioraţi în oboseală şi nu ne putem apăra. din viaţă în viaţă. A mai rămas doar cenuşa 10 . 8. pe foi. O dragoste mare trece pe lângă mine la doar câţiva centimetri.

aici nimic nu e mijlociu şi nimic nu-ţi va folosi. Trebuia să rămâi. vom plânge tot secolul acesta în care e atâta de frig. Trebuia să rămâi între cartierele cunoscute şi prietenoase. Vom crea un comitet. să te bucuri de lumea ta mijlocie. Am ajuns în miezul delirului Ultimul cântec de leagăn pentru generaţia mea 1. mirosul sângelui încă nu ne-a-mbătat. numai moartea.11 din soarele acesta teribil. totul este fantastic de periculos şi totul te poate ucide-ntr-o clipă. becurile negre încă nu ne-au luminat. suntem nepregătiţi. vom mulţumi. aici. Mă întorc acasă după lungi frământări. aici. vom dovedi. 2. vom avea casă nouă. deasupra e o lună veştedă şi uscată ca un burduf. 3. 11 . vom chema muzicanţi. Trebuia să rămâi între locurile cunoscute şi prietenoase. la orice pas eşti pândit de palida nebunie şi ordinea din minte nu foloseşte la nimic. Vom face o anchetă.

5. 4.12 Mă voi grăbi să-mi fac o viaţă nouă doar datorită unei noi slăbiciuni. Aşază-te. Aici a fost cândva miezul delirului. Sfârrrr şiii t CP 12 . Din acest unghi mort îţi poţi privi sfârşitul cel mai eficient.