Kemerdekaan Kita Mula riwayatmu ibarat pengemis

,
Serba papa tercari arah, Hidup tak bermakna dalam koloni Mana namanya, mana bangsanya, mana juga gagasan yang dicari, Batasnya melampau tak terperi.

Ah, ketepikan semua itu,
Itu palitan sejarah pahit dahulu kala, Zaman dahulu di mana suara kita tidak didengarkan, Sejarah tamadun manusia yang telah gugur dek tangan sendiri, Kerna apa? Kita tidak punya apa masa itu

Lihatlah kita kini,
Begitu gah berdiri di puncak bumi, Segala kegemilangan telah terbukti, Tujuh lautan telah direntasi, Utara selatan telah dijejaki, Kita sudah punya reputasi, Punyai visi, Aspirasi sebuah negara berjaya.

Alangkah molek namanya,
Termasyhur di saantero dunia, Semua telah kenal kita, Kerna kita kini Mempunyai maruah, punyai identiti, Yang terbina selama mana telah kita Berdiri.

Ya, 48 tahun sudah kita berdiri ,
Makin berani bertapak sendiri, Tak perlu bertongkat di bumi ilahi, Kerna potensi telah di ketahui

Serlahkan jati diri negara,
Suvarna bumi yang telah lama merdeka ,

Jalur gemilang berjalur lurus 14. Bukalah mata. . Ayuh semua. Inilah dia cap kebanggaan kita. Simbol seluruh negara Malaysia. Dipukul arus dan gelombang dujana arus modenisasi. Hidup merdeka di landas kebenaran .janganlah biarkan ia terlepas. Alamilah nikmatnya negara merdeka.Kita bertuah sangat bertuah Punyai segala yang diinginkan Sebabnya kita sudah bebas dari cengkaman. Di bawah naugan Sultan berdaulat. Anasir luar yang rakus tak berperikemanusiaan. Jagalah ia. Hayati semua. Kemerdekaannya ini merupakan pemberian-Nya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful