P. 1
proiect+TN

proiect+TN

Ratings:
(0)
|Views: 480|Likes:
Published by Sularia Nicu

More info:

Published by: Sularia Nicu on May 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/28/2015

pdf

text

original

Facultatea :Consructii de Masini Catedra:Tehnologia Constructiilor de Masini Filiala:Satu-Mare

PROIECT DE AN LA TEHNOLOGII NECONVENTIONALE

Student:Dumitrana-Radu Mircea Doru

1

TEMA DE PROIECT
Sa se proiecteze prin tehnologia neconventionala de fabricatie piesa „Rozeta Fluture” din material Aluminiu ,seria de fabricatie 20 bucati -tehnologii de fabricare rapida a prototipurilor prin Turnare sub vid-Investmen Casting

gabarit :50x30x20
2

99%.5% valorile sunt: -punct de topire la 658.Intr-o atmosfera umeda si coroziva Aluminiul trbuie ferit de contactul cu metale electopozitive cum este de exemplu cuprul pentru a se evita coroziunea.4 -greutatea specifica 2. Proprietati: -este un metal foarte usor. Metale mai usoare decat Aliuminiul sunt Litiul. 3 .rezistenta lui si a aliajelor sale la coroziune. -datorita rezistentei sale la greutati si presiuni mari este folosit cu succes in industria aeronautica si in multe alte industrii in care conservarea energiei este de o importanta mare.1.705g/cm3 -punctul de fierbere este la 2270 In stare topita Aluminiul are o stabilitate mare ceea ce ii confera o buna turnabilitate.astfel un volum de aluminiu cantareste o treime din greutatea unui volum identic de otel.MATERIA PRIMA: Aluminiu Denumit si metalul secolului XXI aluminiul este cel mai raspandit metal din scoarta pamantului si pentru prima data a fost obtinut de Humphy Dany.depinzind de compatarea peliculei fine de oxid de aluminiu care acopera metalul. Aluminiul poate fi laminat in foi foarte subtiri si tras in fire fine. Aluminiul esta un metal foarte electropozitiv si reactiv.Magneziul.ceea cel face sa fie maleabil si ductil.industria conservelor si de asemenea in scopuri militare.Structura cristalina a acestuia este cubica cu fetele centrate. -este folosit de asemenea in arhitectura la structuri -conservarea alimentelor.cararacteristicile acestuia sunt: -punct de topire la 660.2 -greutatea specifica2. Beriliul.699g/cm3 Pentru Aluminiul tehnic cu o puritate de 99. In functie de puritatea Aluminiului.99. -este foarte des folosit ca si conductor de electricitate pentru masa sa mica desi are doar 63%din conductibilitatea cuprului.are de asemenea o capacitate mare de reactie.947.cu greutatea atomica de 26.

alcol.)sau lubrefianti(uleiuri.alunecarea lor reciproca.ceara..4/5 din temperatura de topire a componentului cel mai greu fuzibil. structuri si proprietatilor -obtinera pieselor sinterizate la dimensiuni si forme geometrice finale fara a mai necesita alte prelucrari ulterioare -productivitate ridicata -posibilitatea elaborarii unor materile si a fabricarii unor produse cu propritati speciale -posibilitatea inlocuirii unor materiale scumpe.Aceasta sinterizare se face in atmosfere controlate pentru a se evita oxidarea interna.acid stearic sau stearati.TEHNOLOGII CLASICE DE PRELUCRARE: 2..etc. eter.1. este transformat prin presare intr-un „comprimat „avand forma viitoarei piese.se introduce un liant(rasini...benzen.glicerina.Sinterizarea este o operatie de incalzire in cursul careia se produce consolidarea complta a pulberilor prin procese de sudare difuzie. Domeniul de aplicare al acestei tehnologii.Acesti lianti micsoreaza frecarile dintre particulele de pulbere si favorizeaza presarea uniforma.Compactizarea si consolidarea amestecurilor de pulberi se realizeaza prin urmatoarele procese: -reorientarea particulelor.este limitat din cauza urmatoarelor considerente dezavantajoase: 4 ..2.se transforma in corpuri masive prin sinterizare.parafina.corect dozat din punct de vedere al granulatiei particulelorsi omogenizat...umplerea golurilor -deformarea plastica a particulelor individuale si sudarea lor prin presiune Comprimatele constituite din pulberi partial consolidate prin presare.Temperatura la care se lucreaza este 2/3.Presarea se executa in matrite prin diferite procedee tehnologice. Dintre avantajele ce le comporta acest procedeu tehnologic putem enumera: -coeficient ridicat de utlizare a materialului prin eliminarea aproape completa a pierderilor tehnologice Asigurarea unei compozitii precise si uniforme -reproductibilitatea compozitiei.apa distilata.).Obtinerea piesei prin tehnologii de prelucrare a pieselor sinterizate Amestecul de pulberi.In amestecul initial de pulberi.

-mortezarea -finisarea Acest tip de tehnologie are dezavantajul ca: . -asigura o precizie ridicata si nu necesita prelucrari ulterioare. 5 . -pierderi de material la fiecare prelucrare -costuri de productie mari 2. -modelele sunt dintr-un material fuzibil. -procedeul face parte din categoria turnarii in forme temporare. Dupa utilizarea lor la confectionarea formei sunt supuse topirii. -costul ridicat al dispozitivelor de formare. 2.-costul ridicat al pulberilor. -limitele impuse complexitatii formei si dimensiunilor piesei. -frezarea -prelucrarea alezajelor. -timp indelugat de prelucrare.3.2Prelucrarea piesei „Rozeta Fluture” pe masini unelte: Un mini itinerar al obtinerii piesei ar putea fii: -alegerea semifabricatului si debitarea acestuia la dimensiuni apropiate.pentru prelucrarea piesei ar fi nevoie de multe etape de prelucrare.Turnarea de precizie cu modele fuzibile: Aceasta tehnologie se aplica d obicei la turnare pieselor de mici dimensiuni.compactizare amortizabile numai la seriile mari de fabricatie -proprietati mecanice mai reduse datorita prezentei porilor in interiorul piesei fapt ce constituie discontinuitati in masa metalica.

Ciclul se repeta de cateva ori.Dupa racire crusta se distruge.infinita competitie au dezvoltat nemijlocit tehnologii noi cu performante mai demult considerate intangibile.-se confectioneaza o forma de turnare. Prelucrarile neconventionale trbuie sa indeplineasca cel putin una din conditiile: -eficienta in prelucrarea unor materiale cu proprietati diferite cum ar fi duritate mare ori materiale casante.acum insa aceste tehnologii sunt folosita aproapa in toate ramurile industriei.cerintele indusrtiale. Marile descoperiri industriale.Se introduce mai apoi ciorchinele in apa fierbinte 100-120ºC pentu a elimina prin topire a materialelor modelelor.parafina.pentru fixare. Tehnologii Neconventionale 3. Ficare din aceste tehnologii clasice presupun costuri mari de fabricatie. 3.pentru mai multe piese simultane. bazate pe alte principii decat procedeele clasice. Modelele se executa prin presare in matrite. Aceste tehnologii au fost initial concepute pentru a rezolva probleme deosebite din diferite sectoare economice cum ar fi industria aeronautica.tehnologii care au parcurs trecerea de la cercetari de laborator.Ciorchinele astfel realizat.1 Introducere: Secolul XX a adus cu el cea mai mare dezvoltare atat in plan demografic cat si pe plan thnologic.care reprezinta in cele din urma formele de turnare.la presiuni mari sau in vid. -obtinerea unor suprafete speciale cu o precizie mare.prin procedee speciale. 6 .de aceea multe modele confectionate se aseaza sub forma de ciorchine de-a lungul unei vergele care va reprezenta reteaua de turnare.ceara de albine si edolofoni. -prelucrari care se aplica in conditii speciale .materialele noi care au fost descoperite.se scufunda citeva secunde intr-o vopsea formata din faina de quart si solutie de silicat de sodiu.spre utilizare industriala.apoi se presara cu nisip quartos fin.Prelucrarea diferitelor materiale. Astfel se formeaza o crusta dura din straturile depuse.fiind rentabile doar in cazul unei productii de serie mare sau de masa.a fost denumita prelucrare neconventionala.apoi ciorchinele in aceasta stare se introduce intr-o baie de clorura de amoniu.rugozitate ridicata.tehnologii pe care astazi le numim succint neconventionale.prin amestec de stealina.la 600700ºC.ionizate sau nu.Se pune in cuptor de calcinare.

-prin impulsuri.Prelucrari -prin scantei.In functie de tipul de energie pe care il utilizeaza si modul de indepartare de material Tehnologiile neconventionale pot fi grupate ca fiind procese de natura: -electrica -eroziune mecanica -termica -chimica Dintre Tehnologiile Neconventionale clasice putem amintii: -Prelucrari prin electroeroziune E D M -prelucrari ulteasonice U S M -prelucrarielectrochimice E C M -prelucrari cu laser L B M -prelucrari cu fascicol de electroni E B M -prelucrari cu arc de plasma P A M -taierea cu jet de apa W J C . cu microaschii: Prelucrari electrochimice: -spatiale. -de finisare. Prelucrari prin abraziune: -aschiere cu micropulberi. 7 . -prin contact.

hornuire. Gaurirea cu fascicol de electrni acceelerati Filetarea cu plasma Taierea: -cu laser -cu fascicol de electroni accelerati -cu plasma Sudarea: -cu laser -cu fascicol de electroni accelerati Aceste procedee de prelucrare sunt justificate.la prelucrarea unor materiale cu geometrie complexa.Un exemplu ar fii.gravare. -cu jet abraziv.de urmatoarele avantaje tehnico economice: -utlizarea in domenii in care tehnologiile clasice sunt deficiente si nu se pot aplica(aschierea. -ultra-abrazive. -automatizarea completa a acestor tehnologii.-cu ultrasunete.rectificare.etc.debitare. -electrojet.microgauri.cavitati profilate. Prelucrari combinate: -anodomecanice.microsudura.deformare plastica). -electroabrazive.decupare. din acesta rezultand o calitate superioara -productivitate ridicata -eficiente din punct de vedere tehnico-economic 8 ..infundate sau strpunse..

3=neindicat.Aceste tehnologii necesita insa instalatii complexe.025 D<0.125 Sudura Profile Electroeroziun e Electrochimie Ultrasunete Plasma Laser Fascicol de electroni si ioni 4 4 4 4 1 1 2 4 4 4 1 1 1 2 1 2 2 2 1 1 1 2 2 2 1 3 4 4 4 4 1 1 1 3 2 1 1 2 1 4 4 4 1 1 1 4 4 4 1 2 1 4 4 4 1 1 1 4 4 4 1 1 2 4 4 4 1 1 2 4 4 4 1 1 1 2 2 1 4 4 4 3 1 1 1 3 3 4 4 4 4 4 4 4 1 1 4 1 1 1 1 1 1 1 2 4 4 4 4 1 1 4 1 4 1 1 2 4 1 4 4 4 4 4 4 4 2 4 4 4 2 4 1=foarte bun.5 Fante Larga L/D .4=neaplicabil 9 Gravare Filetare Adanca D<1.(vid presiuni mari.medii de lucru deosebite.sub forma unui tabel: Tipul prelucrarii Procedeul de prelucrare Gauri si fante Microgauri Caracteristicile Prelucrarii Orificii curbe Microsuduri Debavurare De precizie De precizie Suduri speciale Rectificare Complexe Profile complexe Capuri de revolutie Alte prelucrari Hornuire Cvitati infundate complxe Cavitati profilate complexe Decupare Debitare Normale Normale D<0.2=bun.medii speciale de ionizare) Domeniile de aplicare ale acestor tehnologii pot fi reprezentate sintematic.

3Echipamente de prelucrare prin electroeroziune 10 .Descarcarile electrice sunt localizate in interstitiul activ.ceea ce impune circularea fortata a lichidului dielectric in interstitiul activ.productivitatea este maxima si precizia este mica. rigiditatea dielectrica este strapunsa.pentru obtinerea unor suprafete complexe. -prin contactul dintre electrod si piesa.La o anumita valoare a intensitatii campului.orificii curbe .cu ajutorul descarcarilor electrice.Suprafetele care sunt prelucrate prin eroziune pot fi exterioare sau interioare. 3.aceasta fiind conectata la una din bornele sursei de alimentare.Metalul prelucrat este supus eroziuni. La prelucarile prin scantei.In acest procedeu este important ca piesa de prelucrat sa fie conductoare electric.taieturi complicate. La prelucrarile prin contact rugozitatea este minima si productivitatea mica.si cu precizie ridicata..3.stelate.In timpul prelucrarii.si suprafata piesei de prelucrat.Descarcarile electrice dintre electrod si piesa determina un proces de eroziune prin topirea .etc. Factorii care controleaza procesul sant urmatrii: -productivitatea dislocarii de metal -precizia prelucrarii -calitatea suprafetelor.descarcarile electrice erodeaza si electrodul scula.care isi schimba dimensiunilein timp.Intre cei doi electrozi se creeaza un camp electric a carui intensitate creste in timp.scula din cupru. Prelucrarea se poate realiza prin doua tehnici: -scantei formate intre electodul scula si pesa de prelucrat.2Prelucrarea piesei prin procedeul Electroeroziune Acest procedeu se aplica materialelor metalice care au o duritate mare.Pe durata descarcarilor electrice in lichidul dielectric au loc procese chimice ireversibile.fapt care determina descarcarea electrica insotita de scantei.in zona de lucru se dezvolta temperaturi ridicate.a spatiului dintre electozi.formand electrodul-piesa.este un procedeu care se bazeaze pe indepartarea adaosului de prelucra pe baza unor descarcari repetate de enrgie electrica.care mai apoi conduc la modificarea ridigitatii electrice.realizate intrre metal si electrod.delimitat de electrodul scula. Electroeroziunea sau eroziunea electrica.poligonale. Cei doi electrozi sunt cufundati intr-un mediu electric lichid.evporarea si expulzarea locala a materialului.

placa de actionare. CNC seriaDK77ZC Prelucrare cu CNCseria DK77ZC Caracteristici: -comanda cu calculator de proces IBMPC586.placa de forta 11 .-Echipamente de electroeroziune cu electrod filiform si aici putem amintii: -masini de electroeroziune cu fir cu tri axe Seria DK77F CNC seria DK77F Piese executate pe CNCseri DK77F Masinile DK77ZC cu axe suplimentare UsiV la capatul superior al firului actionate cu motoare pas cu passi capabilitate de inclinare a firului de 30 sau 60 grade.PLCdedicat pe ISA.

poate utiliza si coduri ISO G -Memoria nevolativa pastreaza toate datele la eventuala cadere a tensiunii Gaurirea prin electroeroziune Masinile cu electrod pentru gaurire in coordonate sunt utilizate in (micro)gaurire de materiale precum oteluri inoxidabile.-Monitor 15”-17”. CNC cu trei axe Folosit la gaurirea prin electroeroziune 12 .masina taie dupa desen CAD. carbid si alte aliaje. aluminiu. operand fara nici o problema pe suprafete oblice sau curbate.Masinile pentru gaurire in coordonate sunt utilizate in (micro)gaurire de materiale precum oteluri inoxidabile.software de desen 2D si profil unghi fir -Sistem biprocesor care permite programarea in timpul functionarii -Osciloscop digital cu vizualizare si reglarea formei de unda de descarcare -Sunt reglabile factorul de umplere si latimea pulsului de descarcare.curentul maxim de iesire -vizualizarea in timp real a executiei profilului de taiere -Conversia de date din formate CAD conventionale in CAM propriu. -Interfata utilizator grafica simpla si intuitiva. cupru. aluminiu.nu este necesara conversia in coduri ISO(CAM extern). oteluri calite.3 si 3mm in raport adancime/diametru 300:1 sau chiar mai mare. cupru. Ele pot practica gauri intre 0.tastatura si mouse. carbid si alte aliaje. oteluri calite.

4 Aplicatii ale electroeroziunii Printre principalele aplicatii putem enumera : -fabricarea sculelor SDU.8mm .065mm.stantare -durificarea suprafetelor -taierea electroeroziva pentru materialele dure si ultradure Exemplu de piesa prelucrata prin electroeroziune : -diuza prelucrata utilizand un fir de 0.forme si profile -realizarea suprafetelor cu geometrie complexa -prelucrarea matrialelor dure.gaura initiala fiind de Φ0.03mm grosime.3.sau de plasticitate ridicata -scoatera sculelor rupte -in industria electotehnica se executa matrite pentru ambutisare.intr-un material cu grosimea de0. 13 .a matritelor.gauri.extradure.stantelor -realizarea de gauri si micro.

14 .Prelucrare automata utilizand procedeul de lucru in trepte : Piesa obtinuta prin prelucrare automata utilizand sistemul de comanda care prelucreaza in pasi : Eficienta acestor tipuri de masini este data de precizia prelucrarilor durata scurta in timp ca si executie si datorita programelor cu care se opereaza complexitatea mare a pieselor obtinute.

material plastic.a automobilelor.a produselor de larg consum .. Exista o varietate mare de echipamente FRP fiecare din acestea lucrand cu diferite materiale cum ar fii :rasini.lemn.hirtie. 15 . Metode de fabricare prinRP putem amintii : -Fabricatia prin stereolitografie –S L (Stereolithography) -Fabricatia prin depunere de material topit-FDM (Fused Deposition Modeling) -Fabricatia prin adaugare destraturi succesive –LOM (Laminated Object Manufacturing) -Fabricatia prin sinterizare selectiva cu laser SLS –Selectiv Laser Sintering) Principalii factori de care depinde modul in care sunt utilizate modelele RP sunt : -Complexitatea si gabaritul piesei .etc..pulbere (metalica.4 Obtinerea piesei Rozeta Fluture prin Tehnologia Neconventionala :Investment Casting Aplicatiile industriale ale modelelor Rapid Prototiping sunt nelimitate si acestea acopera o gama foarte larga de domenii de utilizare incepand de la industria aeronautica.ceramica.sau plastic).etc Cele mai frecvente aplicatii industriale implementate in utlizarea modelelor RP sunt : -Turnarea sub vid in matrite din cauciuc siliconic . -Materialul din care vor fi prelucrate piesele finale . -Rolul lor functionalsau scopul testelor . -Seria de fabricatie.industria medicala si cea a cercetarilor.

Aceasta metoda reproduce cu fideletate detaliile de forma . -depunere de material topit (FDM) . -Turnarea cu modele usor fuzibile a pieselor metalice.(30-50 buc)pentru testarea functionalitatii noului produs. -sinterizare selectiva cu laser . -turnarea pieselor in matrite de cauciuc siliconic. model ce poate fi ontinut prin metodele RP existente : -sterolitografia .verificarea si finisarea modelului master ce se va utiliza.confera o calitate superioara suprafetelor modelului RP utilizat ca master. -depunera straturilor succesive(LOM).Curatirea modelului master si tratarea lui chimica pentru a se evita lipirea siliconului de suprafata modelului 16 .Verificarea modelului master.Dupa elaborarea .etc Investment casting sau Turnarea sub vid cum i se mai spune este una dintre tehnologiile interesante si spectaculoase .etc 2.-Injectia de mase plastice in matrite rapide fabricate prin pulverizare de material topit .Este o tehnica moderna care si-a dovedit oportunitatea si eficienta in aceasta etapa de dezvoltare a produselor noi in care trebuie utilizate prototipurile pieselor complexe.pentru fabricarea seriei mici.1Fabricarea matritelor din cauciuc siliconic Etapele care se parcurg pentru fabricarea matritelor din cauciuc siliconic sunt 1.o aplicatie de utilizare a modelelor Rapid Prototiping la dezvoltarea si obtinera de produse noi..testarea pietei privind marketingul noului produs.turnarea sub vid se deruleaza in doua etape : -Formarea matritelor din cauciuc siliconic . 4.

Colorarea conturului planului de separatie acesta fiind vizibil prin cauciucul siliconic acesta fiind semitransparent 5. 7.eliminarea bulelor de aer formate la turnare.care sa incadreze modelul RP si in care se va turna cauciucul siliconic(CS)in stare lichida.Dupa polimerizarea totala se taie planul de separatiedintre cele doua semi-matrite urmarindu-se traseul marcat anterior 10.Turnarea cauciucului siliconic sub vid 8. 9.Fabricarea unei cutii din lemn sau plastic.solidificarea blocului de cauciuc siliconic in cuptorul de polimerizare.Suspendarea modelului in cutia de formare si atasarea unor sarme de sustinere orizontale si verticale.care vor crea si canalele de aerisire necesare evacuarii aerului din cavitatea viitoarelor matrite.Stabilirea planului de separatie a viitoarelor matritedin cauciuc siliconic si lipirea unei benzi adezive la nivelul acestui plan 4.3.Se inlatura modelul master 17 . 6.

Turnarea sub vid se executa urmarind urmatoarele etape : 1.legarea celor doua semi-matrite cu banda adeziva si montarea palniei de turnare 18 .4.2Turnarea sub vid in matrite din Cauciuc Siliconic Dupa formarea matritelor din caucic siliconic urmeaza turnarea sub vid a pieselor care vor fi copii fidele ale modelului master utilizat.

dupa care se introduce pachetul de matrite in cuptorul de polimerizare unde are loc solidificarea piesei turnate prin polimerizare termala. 4.Dupa ce se scoate din cuptor se desface banda adeziva care leaga cele doua semi-matrite si se extrage piesa turnata.(SG95) 3.Masurarea precisa a cantitatilor necesare ale celor doi componenti din care se compune rasina care se utilizeaza la turnarea pieselor.2. 5.Prin palnia flexibila se toarna in matrita amestecul format .Dupa operatie semi-matritele pot fipregatite si folosite la o noua turnare 19 . Amestecarea celor doi componenti si turnarea automata.

20 .metoda care permite turnarea mai multor piese simultane folosindu-se modele master. Masina de sablat Operatie de sablare O alta metoda de turnare este aceea de inciorchinare.Metoda urmareste in principiu aceeasi pasi obtinand-se mai multe piese de diferite forme intr-o singura turnare.Introducera de material in cuptor Turnarea sub vid Piesele obtinute astfel vor trece printr-o operatie de sablare pentru inlaturarea impuritatilor.

Piese obtinute prin turnare in forma de ciorchine 21 .

seria zero ). înainte de omologarea produsului ( testări. costul de modificare fiind mic. Cele doua grfice ne prezinta costurile si timpul de realizare al noului produs in tehnologia clasica si in tehnologia Rapid Prototiping.După fabricare prototipului totdeauna apare necesitatea modificări unui model. Se observă că tehnologiile Rapid Prototiping permit comprimarea etapelor şi reducerea timpului de dezvoltare a unui produs noi. 22 . Aceste schimbări vor implica costuri cu atăt mai mari cu căt necesitatea schimbări apare mai tărziu.Superioritatea tehnologiilor RP fiind evidenta.

Astfel se creeaza posibilitatea luarii unor decizii de modificare ale ideilor de proiectare.a functionalitatii acestuia.SL .industria automobilistica.costurile de fabricatie fiind in limitele rezonabilului. 23 .Astfel un model RP finisat este o copie fidela a piesei reale. Productia de scule(Rapid Tooling-RT) Modelele obtinute prin RP.toate acestea sunt ideale in munca de proiectare si aduc un plus de valoare si un castig mare in timpul de executie si prelucrare.montaj in cadrul unui ansamblu. Verificarea formei geometrice si functionalitatea unui produs Pe langa vizualizarea produsului.cu tehnologii .ele acoperind o gama mare si diversa de domenii.modele pentru pregatirea fabricatiei .SLS.verificarea formei geometrice.un model RP permite si verificarea geometriei acestuia si a performantelor pe care le poate atinge acesta in tmpul functionarii.Compartimentele de marketing ale intrpinderilor pot astfel efectua studii de prospect asupra pietei de desfacere si pot lua hotarari juste in implementarea noului produs pe piata.LOM .F D M . Vizualizarea modelului Modelele obtinute prin Rapid Prototiping.precum si evaluarea aspectelor estetice ale prototipului in cadrul ansamblului.realizarea de prototipuri.producerea in serie mica a unor produse.sun utilizata deasemenea cu succes in fabricarea rapida a matritelor(soft moulds)pentru injectie de mase plastice.prin pulverizare de metal topit(Metal Spray Tooling)urmata de o intarire a spatelui matritei prin turnare de rasini armate care se solidifica mai apoi prin polimerizare.domeniul medical cat si in cercetare si proiectare.aeronautica.incepand de la productia de bunuri de larg consum.Fabricarea acestor matrite se poate face destul de rapid.3Aplicatii ale modelelor fabricate prin RP Modele realizate prin RP au aplicatii industriale nelimitate.sunt utilizate de multe intrepinderi doar si numai pentru a vizualiza o idee.4.Vizualizarea produsului.

Voluntari. 2. Ed. Ed.Bucureşti 2006. Ed. Dragoş Anghel. Bucureşti. Dr.atelier CNC Sos.Didactică şi Pedagogică.com/watch?v=q4FinKsDfww&NR=1 http://www.com/watch?v=aQI2lmTi0Zs&feature=related http://www. http://www. Ionel Gavrilas. 7. 1999.youtube.catalog 8.ş.. Pumnea C. Gladcov P. Politehnica. Bucureşti 6.ş. “Prelucrarea prin electroeroziune si electrochimicabraziva”.. Ilfov (prospecte. . Uranus Microsystems SRL Bucuresti .sediu central Aleea Pascani nr.a. catalog) 5. Ed. 2. ed. 1992. Octvian Dontu. vol. Printech.youtube. Niculae Ion Marinescu. Tehnologie industrială”.youtube. Kocher SRL -Baicului 82A. prospecte. Sector 6. Bucureşti. Pipera-Tunari nr. 4E..youtube. 3.”Tehnologii moderne” Ed. „Tehnologia materialelor”. “Tehnologii şi sisteme de fabricaţie utilizate în mectronică”. „Tehnologia prelucrării materialelor”.com/watch?v=DB0aXhdlJm0&feature=related 24 . Felicia Sprânceană Anghel.Tehnică. Printech .1 şi 2.a. 4. Jud. Bucureşti. Amza Gh.2. vol. 1997. Univ.com/watch?v=KqsDaMuupJo&NR=1 http://www..youtube.Bibliografie 1.com/watch?v=pBueWfzb7P0&NR=1 http://www.Tehnică. Bucuresti. Bucuresti.

18 4.3 Echipamente de prelucrare prin eroziune……………………………………………………………11 3.Materia prima:Aluminul………………………………………………………………………………………………...2 Prelucrarea pisei prin procedeul electroeroziune……………………………………………….6 3.23 5.2 1.2Turnarea sub vid ………………………………………………………………………………………………….3 2.3.5 2.CUPRINS Tema de proiect……………………………………………………………………………………………………………….Prelucrarea piesei “Rozeta future” pe masini unelte……………………………………………..5 3.Tehnologii clasice de prelucrare…………………………………………………………………………………….1 Introducere………………………………………………………………………………………………………….1.3Aplicatii ale modelelor fabricate in RP………………………………………………………………….1Fabricarea matritelor din cauciuc siliconic……………………………………………………………16 4...15 4.Turnarea de precizie cu modele fuzibile………………………………………………………………..Tehnologii neonventionale …………………………………………………………………………………………….24 25 .13 4.2.10 3..4 Aplicatii ale electoeroziunii…………………………………………………………………………………..4 2.Obtinera piesei prin tehnologii de fabricatie a pieselor sinterizate……………………….4 2.Bibliografie…………………………………………………………………………………………………………………….Obtinera piesei” Rozeta future”prin turnare sub vid-Investment Casting……………………..6 3.

26 .

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
coco liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Maxim Maxim liked this
Cristianovici Rasinar liked this
Gabriel Tinerel liked this
Bogdan Neacsu liked this
Diana Loredana liked this
Bogdan Neacsu liked this
Bogdan Neacsu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->