Profesor coordinator : TEODORA ROMAN

Student :

1

CAP. 1 - MOTIVATIA „Un ceas elvetian se cunoaste atunci cand scoti capacul din spate – masinaria care se iveste este de o frumusete inconfundabila“, spun expertii in orologerie. Dupa aceasta afirmatie am creat gama de ceasuri „ARITIMES’”. Infiintata in anul 2007, S.C. ARITIMES S.R.L. isi propune sa ofere potentialilor clienti achizitionarea unor produse de calitate la cele mai bune preturi. ARITIMES comercializeaza ceasuri de mana mecanice ce se vor remarca pe piata orologeriei, fiecare piesa fiind privita prin prisma traditiei si a artei si ofera o imagine unica deoarece ARITIMES nu creaza pur si simplu “ceasuri” ci se bazeaza pe pasiune, arta si dorinta de a oferi cumparatorului un produs unic, de o eleganta si un rafinament aparte. Am ales acest gen de afacere, si anume infintarea unei fabrici pentru productia ceasurilor de mana, deoarece, putem spune ca oamenii sunt deschisi la tot ce apare nou pe piata si de asemenea sunt dispusi sa incerce produse nascute din idei inovatoare. Pentru ARITIMES un obiectiv strategic este mentinerea si cresterea nivelului de calitate a produselor si serviciilor. Imbunatatirea continua a calitatii produselor si serviciilor, extinderea gamei acestora, tinerea sub control a tuturor activitatilor, satisfacerea cerintelor clientilor reprezinta ratiunea noastra de a exista. Obiectivele noastre principale raman : calitatea, promptitudinea si satisfacerea optima a cerintelor clientilor. Dorim sa obtinem cat mai curand certificatul ISO care atesta calitatea produselor si sa patrundem pe piata de profil din SUA Structura companiei noastre, flexibilitatea si diversificarea produselor si serviciilor noastre, permite adaptarea continua la schimbarile si cererile pietei din Romania si nu numai.

2

1.1. Descrierea Firmei Sisteme de sustinere Marca este inregistrata (in Romania de OSIM – Oficiul de Stat de Inventii si Marci) pentru ca firma sa capete prin certificatul de marca, toate drepturile de proprietate industriala ce-i asigura protectia legala. Slogan: Nu timpul ti se potriveste tie ci tu potriveste-te timpului!

1.2. Estimarea surselor posibile de finantare Dintre sursele de finantare folosite de noi amintim: • • • • Resursele financiare proprii; Rude, prieteni; Ingeri pazitori; Programe de finantare nerambursabile interne si externe (Programul de

dezvoltare regionala, SAPARD, RICOP, IMM ); • Imprumuturi bancare ( obtinute cu greu datorita faptului ca firma se afla la

inceput ). 1.3. Puncte tari si puncte slabe Puncte tari: Calitatea serviciilor; Preturi accesibile;

3

Avantaje si dezavantaje in infiintarea unei firme noi Pentru infiintarea propriei afaceri beneficiem de diferite avantaje: • • • • • • • • • flexibilitate – poti lua propriile decizii imagine noua dupa preferinte alegerea personalului lipsa erorilor precedente amplasare adecvata-alegerea optima noi materiale si echipamente crearea noilor locuri de munca mandria creearii unei afaceri proprii costuri mai scazute 4 .- Posibilitati de extindere. Garantie 6 luni. 1.4. Puncte slabe: Caracterul de noutate pe care il aduc produsele noastre presupune riscul de a nu fi acceptate pe piata (neincrederea) Comoditate Concurenta cu pietele de consumatori deja formate Aria de distributie deocamdata restransa a firmei noastre Lipsa experientei poate constitui un dezavantaj in lupta cu concurenta si conditiile impuse de piata.

Totodata nu putem lua in calcul si dezavantajele infiintarii unei noi firme: • • • • • • • • rezistenta consumatorilor timp de lansare indelungat dificultati in finantare raspunsul agresiv al concurentilor costuri suplimentare-estimare eronata a costurilor efort prelungit birocratie risc ridicat. care va prezenta unele proprietati deosebite fata de ceasul de mana cu care ne-am obisnuit toti. şi oferă mai mult decât ai promis!" SC ARITIMES SRL va aduce pe piata un nou produs si anume ceasul de mana ARITIME’S cu lumini laser multicolore si ceasuri de mana cu bratara antialergica . Cu siguranta consumatorii vor fi incantati de acest nou tip de ceas. 2 .sanse de a gresi CAP.DESCRIEREA PRODUSULUI: Ceasurile „ ARITIMES ” Elemente de diferenţiere şi noutate a ceasurilor ARITIMES "Promite numai ceea ce poţi oferi. 5 .

din sticla minerala: mult mai rezistente la zgariere decat geamurile sintetice. estetice.ARITIMES 2 modele ceasuri barbatesti 1 model ceas pentru femei are pe piata urmatoarea gama de ceasuri: Functia principala a ceasului este cea pentru care este conceput (si cumparat) produsul si anume: un ceas este cumparat pentru a ne arata ora. traditia si inovatia formeaza un tot unitar indivizibil si inimitabil. Fabricarea ceasurilor speciale pentru persoanele care refuza bratara metalica deoarece sufera de reumatism (fabricarea curelelor de ceas nemetalice) reprezinta un avantaj fata de alte fabrici de ceasuri. materiale. care respecta specificatiile si parametri functionali impusi de producatorii elvetieni. Curelele noastre sunt rezistente la apa. Un ceas trebuie sa fie frumos si sa denote facilitatea in citire. geamuri de ceas de patru tipuri (din cristal: insensibile la zgariere. ceasul devine o completare a curelei. Puternica identitate a produselor ARITIMES se bazeaza pe convingerea ca functionalitatea. Principalele avantaje sunt reprezentate de calitatea si rezistenta materialelor. sa poata fi potrivit la ora exacta. In acelasi timp ARITIMES poseda accesorii si piese de schimb originale. vizibilitate pe intuneric 6 . mecanism dublu pentru a indica timpul pentru doua fuse orare diferite. din sticla safir: insensibile la zgariere. am decis ca produsele firmei noastre sa aiba caracteristici deosebite. dar se zgarie uşor. testate in mediu umed (sauna). rezistente la rupere. dar foarte fragile. Curelele noastre ocupa o pozitie unica pe piata impunandu-se prin paleta coloristica. sonerie cu repetitie. din sticla sintetica: incasabile. forma. tehnologie inovatoare si perfectiunea executiei. confortabile si nu in ultimul rand antialergice. La cerere realizam inscriptionari pe ceas. precizie mare in masurarea timpului. estetica. Accesorii ale ceasurilor: Curelele ARITIMES nu doar fixeaza ceasul pe mana . Pornind de la zicala: ”Asemanarea se vinde ieftin iar diferentierea se vinde scump“. Mentionam calitatea deosebita a serviciului. rezistenta la apa si socuri. Totusi ceasul trebuie sa poata fi purtat la mana. nu pot fi prelucrate decat cu utilaje speciale).

SCURT ISTORIC – Lumea ceasurilor „Nu timpul ti se potriveste ci tu potriveste-te timpului” Primul ceas care avea o precizie acceptabil a fost realizat. Misiunea noastra este sa oferim cea mai simpla. sanatate (pentru pesoanele care sufera de reumatism si nu pot folosi bratari de metal). ceea ce face ca firma sa se alinieze directivelor Uniunii Europene. ARITIMES este recunoscuta de Asociatia Romana a fabricantilor de Ceasuri oferind produse cu un inalt nivel calitativ. 1. de catre olandezul Chrisiaan Huygens. Fig. convenabila si eficienta metoda de a satisface cerintele clientiilor nostri. in 1656.(cadrane illuminate sau fosforescente). preturi avantajoase. Reprezentarea schematică a mecanismului utilizat de Huygens pentru autoîntreţinerea oscilaţiilor 7 .

Ceea ce s-a si intamplat in domeniul ceasurilor de mana in anii ‘70. prin insasi natura sa. Numeroase fabrici s-au vazut nevoite sa-si inchida portile sau sa se reprofileze. intr-un timp relativ scurt. Acestia erau cei care nu reuseau sa se entuziasmeze de precizia infailibila a unui cuart. sa realizeze noi modele. si care nu simteau nevoia preciziei absolute a noilor veniti.Unele ceasuri mecanice (numite automatice) au un sistem ingenios care extrage energia necesara intretinerii oscilatiilor de la chiar miscarile accelerate la care sunt supuse inevitabil in timpul purtarii lor la mana. cu performante si cu posibilitati superioare in raport cu realizarile din trecut. la aparitia primelor mari publicatii. consacrate exclusiv ceasurilor de mana. dar un aspect care lasa deseori de dorit. Marile manufacturi de ceasuri mecanice au depus eforturi financiare si de imaginatie deosebite si au reusit. Tabloul s-a schimbat complet la inceputul anilor ‘80. care oscila intr-o tacere deplina. timpul implica schimbari care pot surveni de o maniera cu totul neasteptata. Au ramas insa o serie de manufacturi elvetiene de traditie. au facut ca interesul pentru acest domeniu sa scada considerabil. devenit numai pentru un scurt timp desuet. Ceasurile de mana au inceput sa fie privite ca niste obiecte de folosinta curenta si pana si specialistii refuzau sa le ridice la nivelul unor obiecte de colectie. Cele doua componente determina in cea mai mare masura precizia unui cronometru mecanic ). preturi moderate. Potrivit specialistilor de la Galt. amatorii si-au gasit salvarea in modelele vechi. Cata vreme au lipsit pe piata noi modele de ceasuri mecanice. Ceea ce le lipsea erau mecanismele “vii”. Aceasta a dus la o crestere considerabila a preturilor pentru modele mai rare si. Aceasta este posibil pentru ca este nevoie de atat de putina energie pentru a intretine oscilatiile unui balansier (inel metalic care constituie organul regulator al oricarui ceas mecanic. aceasta si datorita progreselor 8 . realizate cu precizie si cu multa dragoste de catre reprezentanti ai unei profesii care se putea mandri cu o traditie veche de cateva secole. drept care cronometrele de mana au devenit un domeniu de colectie dintre cele mai serioase. cand ceasurile cu cuart. pe calea trasata de fondatorii lor. impreuna cu spiralul balansierului. fabricand ceea ce era cerut in acel moment pe piata. avand o mare precizie. cand din ce in ce mai multi oameni au inceput sa fie din nou fermecati de tic-tacul. care au continuat in domeniul ceasurilor mecanice. de asemenea.

calitatea uleiurilor sau constructia asistata de calculator. Avantajul ceasurilor produse de firma ARITIMES este acela ca exprima in primul rand functionalitate si nu in ultimul rand originalitate. Achizitionarea si preluarea de la furnizori a componentelor necesare productiei. 2.2 . 5. unelte specializate si de productivitate. 3. . procesul de productie se va efectua pe 2 planuri separate. Transferul pieselor selectionate catre departamentele de productie corespunzatoare. cu rol in sustinerea mecanismului resort. si componente microelectronice care reprezinta inima acestui mecanism motor. Sortarea pieselor deja inspectate anterior in functie de calitatile lor functionale. cu acumulare de energie. CAP 3. in vederea acceptarii lor in procesul de productie.1. cum ar fi tehnologia materialelor. In vederea transmiterii lor spre departamentele specializate in productia de componente complexe. Supunerea acestor componente unor teste riguroase si atent selectionate. Aceasta componenta are rol de sustinere in stare de functionare a 9 .tehnice din diferite domenii. Procesele de fabricatie sunt conforme cu tehnologiile actuale si pentru aceasata suntem dotati cu mijloace de productie moderne: masini. Stadiul de elaborare Ideea afacerii consta in producerea si comecializarea de ceasuri mecanice de mana atat pentru piata nationala cat si pentru piata internationala. a) Asamblarea elementelor mecanice intr-un tot unitar dupa un proces atent selectionat. In continuare. 4. acestea se vor imparti in 2 categorii : componente pur mecanice. 3.P rocesul tehnologic de productie al ceasurilor 1.FLUXUL TEHNOLOGIC 3. conform normativelor in vigoare.

in functie de destinatia produsului finit.mecanismului primar. cu viteza variabila. acestea se pot fie grava . intr-o carcasa. 10. factorul uman ramanand totusi esential. fie stanta. In vederea personalizarii ceasurilor. atat din punct de vedere fizic. cat si din punct de vedere functional. dar si cu rol estetic. Orice defect. cu o deosebita incredere. in cea mai mare parte a acestei etape de productie. ce nu poate fi corectat duce automat la rejectarea produsului de pe banda de transport. procesul se desfasoara manual. 3. sarcina este preluata de masini specializate. dupa cerintele clientilor fideli. 9. fiind de cele mai multe ori comandate de sisteme de calcul performante. Odata cu terminarea proceselor de productie separate a componentelor interne. 7. Dupa ce intregul proces de productie s-a incheiat. b) Asamblarea elemetelor de natura electrica. Astfel. Orice defect de natura mecanica sau electronica sesizata in urma testelor efectuate de masini specializate semi-automate va fi de asemenea ajustat si corectat. Procesul este manual. semi-automate. care respecta cele mai intalte standarde de calitate. fiind absolut necesar procesului de productie ulterior. verificarea produsului obtinut anterior. Acestea pot efectua operatii delicate. care respecta toate normele de calitate internationale impuse. necesita o grija aparte. aparut in aceasta etapa a productiei. In aceasta etapa. aparuta in etapele precedente de productie este corectata si ceasul va fi aprobat spre intrare in ultima etapa de productie. Aceasta etapa este pur facultativa si poate lipsi cu desavarsire din fluxul tehnologic de productie a ceasului. cu diverse modele alese de clienti. de masini automate. Mecanismul intern obtinut in etapa precedenta va fi acum introdus si incapsulat. cu rol de protectie in principal mecanica.4. fiind realizat cu instrumente de ultima ora. poate fi furnizat catre pietele de desfacere competente. De aceea. Schema de de operatii a procesului thenologic de productie a ceasurilor 10 . Se urmareste in aceasta etapa. 6. Factorul uman nu are o pondere atat de mare. de orice natura. produsele obtinute sunt dintre cele mai deosebite. interconectarea fiind relativ simpla si rapida. Orice forma de defect fizic. Ea poate fi constituita din diferite materiale. se va urma calea inter-conectarii acestora in vederea obtinerii mecanismului intern unitar. ceasul. care au un grad ridicat de precizie si o eficienta deosebita. el ramanand totusi decisiv numai in cazul aparitiei unui defect. In aceasta etapa se folosesc masini specializate. 8. Insa are un important impact asupra veniturilor si de cele mai multe ori nu este ignorat.

Utilajele de care avem nevoie pentru a realiza fluxul tehnologic 11 .3. IN FUNCTIE DE OBIECTIVUL VIZAT SPECIFIC FIECARUI TIP DE PIESA IMPLEMENTARE COMPONENTELOR IN PROCESUL DE PRODUCTIE REALIZAREA COMPONENTEI MECANICE INTERNE REALIZAREA COMPONENTEI MICRO-ELECTRONICE INTERNE ASAMBLAREA DISPOZITIVELOR PRODUSE ANTERIOR SI INTER-CONECTAREA ACESTORA MONTAREA PRODUSULUI OBTINUT IN CARCASA CEASULUI EVALUAREA FIZICA A PRODUSULUI.ACHIZITIONAREA COMPONENTELOR NECESARE PROCESULUI DE PRODUCTIE CONTROLUL TEHNIC DE CALITATE AL PRODUSELOR ACHIZITIONATE CONFORM STANDARDELOR IN VIGOARE SORTATEA COMPONENTELOR NECESARE PRODUCTIEI. CORECTAREA EVENTUALELOR DEFECTE DE PRODUCTIE SI FINISAREA ACESTUIA TESTAREA COMPONENTELOR INTERNE ALE PRODUSULUI SI REGLAREA EVENTUALELOR DEFICIENTE DE ORDIN TEHNIC APARUTE – FACULTATIV – PERSONALIZAREA PRODUSULUI FINIT IN FUNCTIE DE CERINTELE PIETEI PUNEREA PE PIATA A CEASULUI 3.

sistemul de asamblare electronice. producerea si asamblarea montajelor complete. atat mecanice cat si electro-mecanice. Forma externa permite operatorului sa se apropie de masina si sa evalueze procesul de productie cat si sa intervina daca e necesar. cu o calitatea extrem de ridicata. Combinarea mai multor procese de lucru diferite si a masinilor multiple.Sistem de Asamblare Flexibil (furnizor BIHLER) Cost utilaj: 12. face posibila.S-au achizitionat utilaje de ultima generatie printre care enumeram sistemul de asamblare flexibile. masina special conceputa pentru asamblarea micro-elementelor electronice si a pieselor fine cu un inalt grad de precizie. masina de asamblat tip PCB.  Sisteme de Asamblare Electronice ( furnizor FRITSCH) Cost utilaj: 15. Optimizarea structurii pentru un anumit scop garanteaza functionalitate maxima si operatii silentioase si permit montarea modulelor de procesare corespunzatoare anumitor operatii. cat si capacitatea de adaptare la noile tehnologii a produsului. masina se remarca prin gradul ridicat de utilizare.000 € 12 . ajustare si servicii de baza ale FMS-ului. masina de slefuire si finisare – Cyberpolish 602. incarcare.masina de asamblare si lipire pentru cadrane de ceas cu rama metalica.100 € Cu puternicul si progresivul Sistem de Asamblare Flexibil. FMS Bihler ofera un stimul decisiv liniei automate de asamblare. masina special proiectata pentru asamblarea componentelor elctronice si modulelor ultra fine in carcase de plastic.  FMS . Sistemul brevetat de transport intermitent si controlul oscilant al benzii rulante garanteaza o precizie ridicata si cicluri de productie rapide. duc la obtinerea unor produse de o calitate superioara. atat din punct de vedere economic cat si tehnologic. Inovatoarea si complet integrabila masina concept. datorat timpului scazut de punere in functiune si pieselor de schimb standard. Mai mult. masina de gravat si decorat tip CNC MG 51. De asemena acest avantaj faciliteaza accesul operatorului uman la toate unitatile de stocare.

in principiu. ce asigura plasare corecta a fiecarui component cu o precizie de 100 % 3. Sistemul LM 900 si LM 901 sunt cele mai raspandite global si cele mai uzuale sisteme de „Colectare si Plasare” din productia de SMD. Plasatoarele Universale PA 500 cat si PA600 constituie ultimele standarde in materie de automatizare completa si furnizare a serviciilor de colectare si montaj fin. MicroPlasatorul pe care il furnizam ofera mai multe posibilitati de „Colectare si plasare”. ce necesita o atentie deosebita. ne putem mandri cu peste 20 de ani de experienta. 2. cat si forme mai putin uzuale. din toata linia de productie. si circuitelor complexe atat mecanice cat si electronice. SM 902. este potrivit in mod special pentru asamblarea prototipurilor si pentru serii mici de produse. Plasatorul LM 904 este. Sistemul de Colectare si Plasare semi automat. Gama de produse ce intra in aceasta categorie se imparte in 5 zone de interes : 1. in timp real. un sistem cu 2 brate. Calitativ.Procesul de Colectare si Plasare SMD este procedeul cu cel mai mare impact din punct de vedere al timpului. serii mici si de dimensiuni medii pana la productia pe scara larga. acest echipament permite plasarea de la componente simple pana la componente ultra fine. in mod particular fiind folosit pentru montarea componentelor fine unul cate unul. Este folositor atat pentru sarcini de „colectare si plasare” cat si pentru plasamentul foarte fin si exact al pieselor mici. 5. 4. ce foloseste functia manuala. Capacitatea de productie si montaj este de circa 2500-6500 de componente pe ora. se acopera toata gama de la productiile preliminare de prototipuri. Acest produs. Cantitativ. usureaza intr-o oarecare masura sarcina operatorului prin posibilitata montarii si utilizarii unui Sistem de Calcul. PA 500 PA 600 13 . Ca lider global al acestei piete.

Masina de Asamblare si Lipire pentru cadrane de ceas cu rama metalica 14 . 1 .000 € Fig.Sisteme de Asamblare Electronice LM 901  Masina de Asamblare si Lipire pentru cadrane de ceas cu rama metalica (furnizor SINERGO) Cost utilaj: 10.μPlacer Fig. 2 .

pompe integrate pentru adeziv si silicon. control la distanta radio sau tele-comandata sau prin internet. Fig. serviciu de urgenta in caz de defect.000 € Din multitudinea de avantaje ale acestei masini mentionam : Mecanism de inalta precizie. Furnizarea automata a componente electronice ce urmeaza a fi asamblate. 3 . statie de tratatare a polimerilor. mentenanta pas cu pas). controlata de masini. 2 axuri interpolate pentru dozarea adezivului. 2 axuri interpolate pentru dozarea bicomponentelor siliconice. consola pentru operatiile logice si pentru managementul sigur al masini (statie de lucru automata. 3 axuri interpolate pentru modelarea si finisarea partilor din plastic si metal usor maleabil. Masina special proiectata pentru asamblarea componentelor elctronice si modulelor ultra fine in carcase de plastic (furnizor SINERGO) Cost utilaj:13. racire cu apa.Masina pentru asamblarea componentelor elctronice si modulelor ultra fine in carcase de plastic 15 . lampa cu ultraviolete. functii statistice.

precizie inalta pentru manuire. Masina special conceputa pentru asamblare micro-elementelor electronice si a pieselor fine cu un inalt grad de precizie (furnizor SINERGO) Cost utilaj : 16. distributie. control usor si practic prin intermediul internetului. finisare. luate impreuna cu capacitatea acestuia de a monta si asambla componente variate.4 .500 € Dintre principalele functii amintim : Ultra inalta precizie a mecanismelor interne. 3 axe CNC. curbare si test a tuturor partilor componente.Masina asamblare micro-elementelor electronice si a pieselor fine cu un inalt grad de precizie  Masina de asamblat tip PCB (furnizor IPTE) Cost utilaj: 8. cat si gradul ridicat de automatizare. Flexibilitatea acestui echipament. sudare. Fig.000 € Procesul de automatizare a montarii si incapsularii pieselor cu forma speciala este justificata economic cand o varietate de componente trebuie plasate rapid si precis in vederea obtinerii unui flux de productie superior. functii avansate de lipire si sudare cu generator de curent integrat. taiere. atat ca numar cat si ca forma il fac indispensabil. putand fi utilizat pentru o gama larga de procese si piese de productie printre care se numara si : 16 . recunoasterea automata a produsului si auto-ajustarea functiilor proprii. de inalta performanta. lipire. Pentru aceasta echipamentul precedent a suferit imbunatatiri substantiale.

parti radiale si axiale fine. 6 .- bare si micro-axuri . destinat gravarii si stantarii modelelor de tip 2D sau 3D. pentru numerotare automata si pentru producerea componentelor unicate in domeniul fabricarii ceasurilor.Masina de gravat si decorat tip CNC MG 51 17 .000 € MG 51 este un utilaj mic si compact de tip CNC. bobine.Masina de asamblat tip PCB  Masina de gravat si decorat tip CNC MG 51 (furnizor PRECITRAME) Cost : 12. mulinete. Fig. ofera posibilitatea utilizarii a 3 axuri specifice utliajului. Fig. In configuratie standard. 5 . precum si bine cunoscutul sistem PRECITRAME de strangere cu falci cilindrice. de tip PRECITRAME UV151-3 CNC si 2 axuri electrice motoare. micro-elemente electronice. Este dotat cu un sasiu de granit si o statie de lucru care poate conferi suficient spatiu de lucru pentru o multitudine de piese de lucru si utilaje.

Halblech. prin intermediul unui sistem foarte complex. foarte usor adaptabile logic in functie de tipul finisajului impus de operatorul uman. P. a pieselor si aparaturii ce prezinta forme geometrice complexe. Dongguan City. 7 .b. Weißenbach.. Inc. rectificarea eventualelor defecte sau doar pentru finisare. New Jersey. Austria Bihler of America.H. FURNIZORI DE UTILAJE AI „ARITIMES” : BIHLER Sediu central : Otto Bihler Maschinenfabrik GmbH & Co. El dispune de 2 scule de mare precizie. Datorita faptului ca ghidajul si functionarea pieselor in miscare este controlata exclusiv de calculator. Guangdong Province. USA Bihler of China.R. & Co.000 € Masinile de tip Cyberpolish reprezinta o solutie noua si foarte eficienta pentru finisarea si determinarea starii finale. Phillipsburg. K. cu capete abrazive. KG. acest tip de utilaj se bucura de un real succes in randul producatorilor de ceasuri. Germany Bihler Weißenbach Gesellschaft m.4. Germany Locatii aditionale : Works Füssen. Fig. Acestea se folosesc fie pentru polizare. China 18 .Masina de slefuire si finisare Cyberpolish 602 (PRECITRAME) Pret total achizitionare utilaje : 101 600 € 3.Masina de slefuire si finisare – Cyberpolish 602 (furnizor PRECITRAME) Cost utilaj: 15.

3700 Oradea. Slowenien Tel.Otto Bihler GmbH & Co. KG Mühlbergstr. 28 Zip Code:73336 City:Bucuresti Land:Rumänien Phone:00401-2523139 Fax:00401-2523075 E-mail:info@sartorom.: 0043-1-9798872 Fax. 3600 Genk. Rumänien.: 0172 / 6869648 Fax: 03672 / 410202 Email: hopfe(at)fritsch. Ferdinand 97. Geleenlaan 5. Appart. Dipl.Factory: via Foscolo 9 31049 Valdobbiadene – Treviso ITALY Tel: +39 0423 976409 (2 lines) Fax: +39 0423 972482 Homepage:www.de FRITSCH GmbH Industriestrasse 8 55743 Idar-Oberstein Telephone: 06784 / 70-153 Mobile: 0172 / 6386174 Fax: 06784 / 70-11 Email: brecht(at)fritsch.sartorom.v.ro SINERGO SRL Via Laven 5 .de Reprezentanta locala Romania : SARTOROM IMPEX SRL. Belgium Tel: +32 89 623 000 Fax: +32 89 623 010 email: info@ipte. Romania Tel: +40 259 457 681 Fax: +40 259 457 689 19 .L. +41 (0)32 486 88 50 Fax +41 (0)32 486 88 51 CONNECTRONICS ROMANIA S.: 0043-1-979887320 E-Mail: gernot.R.kubitza@bihler.net IPTE IPTE n. 12 A .sinergo.-Ing.1140 Wien ÖSTERREICH Herr Kubitza Österreich. Carmen Bittenbinder Street:Blv.de Zum Heidenberg 6 07407 Rudolstadt Telephone: 03672 / 410202 Car phone.com PRECITRAME MACHINES SA Switzerland Grand-Rue 5 CH-2720 Tramelan Tel. Soseaua Borsului 40.ro Homepage:www.

09 ISTA ROMÂNIA Splaiul Independenţei 294.39 Fax : +40 259 45.3.A. 7A Bucureşti 040105 Sector 4 România Telefon : +40 21 335.98.ch Arătătoare.22.A. pentru ceasuri Aiguilla S.ch 20 . FURNIZORI DE PIESE AI “ARITIMES“ SODO MIGLIORI ROMANIA Bulevardul Unirii 8 bl.09 ORA EXACTA Strada Sucevei 14 ap. 202 Oradea 410078 România Telefon : +40 259 46.gravuresa.97 Fax : +40 21 242.33.aiguilla. Stadtgraben 7 3235 Erlach Elveţia Telefon : +41 32 338 94 44 Fax : +41 32 338 94 40 Site web : http://www.74.51.35.rudolfbrugger. 10.53 Cadrane pentru ceasuri şi mecanisme de orologerie Rudolf Brügger SA ( .23 Fax : +40 21 336.24 Fax : +40 21 317.5.64.98. RBSA ) Via Decio Bacilieri 24 6648 Minusio Elveţia Telefon : +41 91 743 54 13 Fax : +41 91 743 54 60 Site web : http://www.95 BASEN IMPORT-EXPORT Strada Dimitrie Pompeiu 10 Bucureşti 020337 Sector 2 România Telefon : +40 21 242. Corp O2 Bucureşti 060031 Sector 6 România Telefon : +40 21 315.com Gravure S. rue du Coteau 2502 Biel/Bienne Elveţia Telefon : +41 32 344 65 65 Fax : +41 32 344 65 66 Site web : http://www.

ch Balansiere.ch Regulatoare de bătăi pentru ceasuri ERAM AG Sandweg 46 4123 Allschwil Elveţia Telefon : +41 61 307 24 00 Fax : +41 61 307 24 01 Site web : http://www. GmbH & Co. pentru ceasuri de mână Diametal AG Solothurnstrasse 136 2500 Biel/Bienne 6 Elveţia Telefon : +41 32 344 33 33 Fax : +41 32 344 33 44 Site web : http://www.Ace indicatoare. 63. du Technicum 11 2400 Le Locle Elveţia Telefon : +41 32 933 60 00 Fax : +41 32 933 60 01 Site web : http://www.com Im Tal 12 86179 Augsburg Germania Telefon : +49 821 808500 Fax : +49 821 8085090 Axe de balansiere. KG Im Tal 12 86179 Augsburg Germania Telefon : +49 821 808500 Fax : +49 821 8085090 Angrenaje pentru ceasuri şi mecanisme de orologerie Rivis AG Hauptstrasse 13 4435 Niederdorf Elveţia Telefon : +41 61 961 00 27 Fax : +41 61 961 07 85 Site web : http://www.eram.bergeon.eram.rivis. Rue de Gergovie 75014 PARIS 14 Franţa Telefon : +33 1 45 42 13 36 Fax : +33 1 45 42 58 18 Site web : http://www.ch Carcase.zehr.fr Componente pentru carcase de ceas Piese pentru întoarcerea ceasurilor ERAM AG Sandweg 46 4123 Allschwil Elveţia Telefon : +41 61 307 24 00 Fax : +41 61 307 24 01 Site web : http://www. KG Bergeon & Cie SA Av.A. pentru ceasuri Bullnheimer & Co. pentru mecanisme de orologerie Zehr S. pentru ceasuri Bullnheimer & Co.ch 21 . GmbH & Co.diametal.

com Componente. ceasornice şi mecanisme de orologerie Pozitube 8 Canada Close Banbury. rezistente la socuri.co. pentru ceasuri de mana MAITRE Frères S. pentru ceasuri Tschudin & Schneider. Bruhin AG Badergasse 9 8001 Zürich Elveţia Telefon : +41 44 251 45 89 Fax : +41 44 251 09 81 Cuzineţi pentru ceasuri şi mecanisme de orologerie G M B Associates Cifre pentru cadrane de ceasuri şi ceasornice SELVA TECHNIK GmbH & Co.gmbassociates.sems-experts. Oxfordshire OX16 2RT Marea Britanie Telefon : +44 1295 220595 Fax : +44 1295 268254 Site web : http://www.A. Inh. Merseyside L1 0BP Marea Britanie Telefon : +44 151 7090425 TPS Fax : +44 151 7090405 FPS Site web : http://www.ch Ancore şi componente de ancore pentru ceasuri Zeitmesstechnik GmbH Saarstraße 9 55590 Meisenheim Germania Telefon : +49 6753 93990 22 . pentru ceasuri Transformers (Birkenhead) Ltd 14 Jordan Street Liverpool. KG Christian-Messner-Straße 29 78647 Trossingen Germania Telefon : +49 7425 930300 Fax : +49 7425 930400 Cifre şi semne luminiscente pentru ceasuri.uk 32. M.co. rue des Places 2855 Glovelier Elveţia Telefon : +41 32 426 78 58 Fax : +41 32 426 57 41 Site web : http://www.uk Plăcuţe de bază pentru angrenaje.pozitube. Unit 5 Ariane Lichfield Road Industrial Estate Tamworth. Staffordshire B79 7XF Marea Britanie Telefon : +44 1827 57561 Fax : +44 1827 61832 Site web : http://www.mf-sa.Şuruburi.

Spatiul unde isi desfasoara activitatea firma noastra masoara 5 000 m 2 dintre care: 2 500 m 2 . a hotarat amplasarea spatiului de productie in Republica Moldova. vestiar personal.depozit unde sunt pastrate materiile prime 600 m 2 . cum ar fi Anglia. Dupa numeroase cercetari de piata. care se completeaza cu cele ale amplasamentului. este un mediu propice dezvoltarii. Motivele pentru care societatea a luat decizia de a avea spatiul de productie in aceasta zona sunt numeroase. ceea ce insemna ca tehnologiile şi procedeele de fabricatie sunt in curs de stabilizare şi cresc posibilitatile ca acestea sa fie proiectate in conformitate cu cerintele pietei. Piata ceasurilor din Romania a scazut din cauza slabei cereri de pe piata interna. sau daca mai este nevoie. prevazute cu anumite facilitati sau dimpotriva eliminarea unora mai puţin folosite.L.CAP. acum. depozit ustensile curatenie Pretul pentru achizitionarea cladirii este 550 000 €.R. facandu-ne mai usoara posibilitatea aprovizionarii cu materii prime si distributia produselor finite pe cale feroviara. In apropierea locului unde ne vom desfasura activitatea se gaseste si calea ferata. Serviciul oferit de noi. S. In schimb. la costuri mai scazute.C. ca firma de productie de ceasuri. Germania sau Danemarca. ARITIMES S. se afla în faza de creştere pe piata din Moldova. de ceasuri mecanice.birouri administratie.depozit unde sunt pastrate produsele finite 1 000 m 2 . Alegerea locatiei fabricii a cuprins o lunga lista de criterii.ALEGEREA LOCATIEI Probabil ca multa lume se intreaba de ce o fabrica de ceasuri.4 . Starea cladirii este mult mai buna fata de alte oferte care ni s-au prezentat la licitatie.camera cu utilaje in care se desfasoara intreg flux tehnologic 900 m 2 . cererile pe piata externa cresc. Intradevar piata interna de desfacere este foarte scazuta. Pretul este mai scazut comparativ cu preturile din alte zone. dar cele care predomina tin de cele financiare. 23 . cele mai multe venind din tarile unde traditionalismul este la loc de mare cinste.

 Subsistemul transportului feroviar. Pentru a face ca reteaua de distributie sa fie eficienta. CAP.0 HDI KV la pretul de 9200 € fiecare. atat pentru distributia interna cat si pentru cea externa.MIJLOACE DE TRANSPORT Transportul produselor se realizeaza prin:  Subsistemul transportului rutier in cazul clientîlor interni. firma ARITIMES isi defineste cu precizie clientii carora se adreseaza din dorinţa de a satisface gusturi cat mai variate. .ceasuri de mana pentru barbati si femei cu bratara antialergica . Masinile sunt dotate la nivelul standardelor europene pentru a proteja si transporta in siguranta produsele. Perioada analizata: 2008. . ARITIMES a achizitionat doua maisni Citroen Jumpy 2. Firma a cumparat aceaste masini pentru a transporta mai usor produsul finit (ceasurile) direct la clienti. 2009. Pretul total achizitionare masini transport : 18 400 €.ceasuri de mana pentru barbati cu lumini laser multicolore. 5 . 6. 2010 24 .STABILIREA CANTITATII DE PRODUSE Produs: Ceasuri de mana ARITIMES Firma ARITIMES a deschis o noua fabrica de ceasuri de mana: Tipuri de produse: .CAP.

Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) 2009 .Ceasuri de mana cu bratara 2010 antialergica (pentru barbati).Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati).Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) .Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore .Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore 35 000 80 30 000 80 30 000 80 30 000 75 25 000 75 25 000 75 25 .ANUL 2008 PRODUSUL .Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati). . .Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) .Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore CANTITATEA (BUC) 20 000 PRET / BUC (EURO) 70 20 000 70 25 000 70 . .

unde: Tdj=timpul disponibil al utilajului j Zc=nr de zile calendaristice D=nr de zile de duminica intr-un an S=nr de zile de sambata intr-un an Zsl=nr de sarbatori legale intr-un an Ns=nr de schimburi Nore=nr de ore al unui schimb Zr=nr de zile reparatii planificate Tdj = [ 365 – (52 + 52 + 7 )] * 2 * 8 – 3 * 8 = 4040 U1= ( 20. 7 .000*0.1)/4040=1.6 = 2 utilaje U3= ( 20.1.Necesarul de utilaje pentru anul 2008 Uj=∑Qij * ntij ÷ Tdj Uj=necesarul de utilaje Qij=cantitatea previzionata a fi vanduta Ntij=norma de timp a utilajului j Tdj=[ Zc – ( D + S + Z sl )] * Ns * Nore – Zr * Nore.000*0.1 + 25.000*0.CAP.1 + 25.1 + 25.1)/4040=1.1)/4040= 1.1 + 20.1 + 20.000*0.000*0.DETERMINAREA NECESARULUI DE UTILAJE 7.000*0.1 + 20.000*0.000*0.000*0. .6 = 2 utilaje Calcularea gradului de incarcare a utilajelor pentru anul 2008 26 .6 = 2 utilaje U2= ( 20.

60/ 2 * 100= 80 % Costul utilajelor pentru anul 2008 U1= 2* 8.000+ 30.000*0.1)/4040= 2.33% U2= 2.000= 105.000= 24.59/ 3 * 100= 86.000+ 45.000*0.1 + 25.59 = 3 uitlaje U2= ( 25.000 € 7.000= 70.3 – Necesarul de utilaje pentru anul 2010 27 .1)/4040= 2.59/ 3 * 100= 86.60/ 2 * 100=80 % U2= 1.000*0.000+ 24.000*0.1)/4040= 2.000 = 30.1 + 25.1 + 25.U1=1.000= 36.000= 45.33% Costul utilajelor pentru anul 2009 U1= 3*8.60/ 2* 100= 80 % U3= 1.000+ 36.000 U2= 3*12.000 2008= 24.000*0.33% U3= 2.000= 24.000 U3= 3*15.59 = 3 uitlaje Calcularea gradului de incarcare a utilajelor pentru anul 2009 U1= 2.000 = 16.000*0.000 U2= 2*12.000 2008 = 16.2 + 30.000*0.2 + 30.000*0.59 = 3 utilaje U3= ( 25.59/ 3 * 100= 86.000 U3= 2*15.000*0.2 + 30.000 € Necesarul de utilaje pentru anul 2009 U1= ( 25.

000 + 45.000 2010= 24.97 = 3 utilaje U2= ( 30.000*0.DETERMINAREA NECESARULUI DE MATERII PRIME.000 + 36.000*0.000*0.8 .1)/4040= 2.97/ 3 * 100= 99% Costul utilajelor pentru anul 2010 U1= 3*8.000*0.000 = 36.97/ 3 * 100= 99% U3= 2.000*0.2 + 35.000 U2= 3*12. MATERIALE 28 .1)/4040= 2.000= 105.2 + 35.000 € CAP.000*0.1 + 30.000 = 45.1 + 30.97 = 3 utilaje Calcularea gradului de incarcare a utilajelor pentru anul 2010 U1= 2.1)/4040= 2.97 = 3 utilaje U3= ( 30.000*0.000*0.000 = 24.2 + 35.U1= ( 30.97/ 3 * 100= 99% U2= 2.000*0.000 U3= 3*15.1 + 30.

Balansiere.Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri . pentru ceasuri .5 Mp=∑Qi*Csi unde: Mp .5 2008 .Cadrane pentru ceasuri 2010 .necesarul de materii prime 29 .5 1 1 12 1 1 12 1 1 12 4 5 0. pentru ceasuri 2009 .Balansiere.Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri 1 1 12 1 1 12 1 1 12 4 5 0. pentru ceasuri .Anul Tipul de materie prima Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Pret/buc (EURO) .Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri 1 1 12 1 1 12 1 1 12 4 5 0.Cadrane pentru ceasuri .Cadrane pentru ceasuri .Balansiere.

000 * 1 + 35.000 * 1 + 35.000 * 1 = 65.140.000 * 12 + 25.000 * 12 = 780.000 * 1 = 65.000 Balansiere pentru ceasuri = 30.000 * 1 = 80.000 * 12 +25.000 * 12 + 30.000 Anul 2010 Cadrane pentru ceasuri = 30.1 Determinarea necesarului unei materii prime importate 30 .000 * 12 + 20.000 * 1 +25.000 * 1 = 80.000 * 1 = 95. pentru ceasuri = 25.000 * 1 + 20.Qi = cantitatea din produsul realizat Csi = consumul specific al materiei prime Anul 2008 Cadrane pentru ceasuri = 20.000 * 1 + 25.000 Balansiere.000 * 1 + 30.000 * 12 + 30.000 * 12 = 960.000 * 1 + 30.000 8.000 * 12 + 35.000 * 1 = 95.000 Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 30.000 Anul 2009 Cadrane pentru ceasuri = 25.000 * 1 + 30.000 Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 20.000 * 1 +25.000 * 1 + 30.000 Balansiere.000 * 1 + 20. pentru ceasuri = 20.000 * 12 = 1.000 * 1 + 25.000 Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 25.

conexe+chelt. iar pentru anul 2010: 95 000 de cadrane de ceas. 780 000 de cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri cat si alte componente. Pentru anul 2008 sunt necesare in principal 65 000 de cadrane de ceas. 80 000 de balansiere pentru ceas.Materiile prime importate pe anul 2008 vor fi componentele necesare ansamblarii ceasurilor pe care le vom importa in principal din Elvetia dar si din alte state. 65 000 de balansiere pentru ceas.transport=3%*97 500 = 2925 € Cheltuieli cu asigurarea marfii=10%*pret livrare=10% * 975 000= 97 500 € Costul de import=pretlivrare+chelt.5 € = 390 000 € Pret livrare = 260 000 + 325 000 + 390 000 = 975 000 € Cheltuieli transport=10%*pret livrare=10%* 975 000 € = 97 500 € Cheltuieli conexe=3%*chelt.transport+chelt. pentru anul 2009 se vor achizitiona 80 000 de cadrane de ceas. ceasuri cat si alte componente.asiguararea marfii = 975 000 + 97 500 + 2925 + 97 500 = 1 172 925 € Taxe vamale=12%pret livrare=12%* 975 000 = 117 000 € Comisioane vamale=5%*pret livrare=5%*975 000 = 48 750 € TVA=19%*(cost import+taxe vamale+comision)=19%*1 338 675 =254 349 € Cost total=cost import+taxe vamale+comision+TVA= 1 593 024 € 95 000 de balansiere pentru ceas. Anul 2008 PRETUL DE LIVRARE : Cadrane = 65 000 * 4 € =260 000 € Balansiere pentru ceas = 65 000 * 5 € = 325 000 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 780 000 * 0. 960 000 de cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri cat si alte componente. 1 140 000 de cifre si semne luminiscente pentru cadrane de 31 .

transport=3%*120 000 = 3600 € Cheltuieli cu asigurarea marfii=10%*pret livrare=10% *1 200 000= 120 000 € Costul de import=pretlivrare+chelt.conexe+chelt.asiguararea marfii = 425 000 + 142 500 + 4 750 + 142 500 = 1 714 750 € Taxe vamale=12%pret livrare=12%* 1 425 000 = 171 000 € Comisioane vamale=5%*pret livrare=5%* 1 425 000 = 71 250 € 1 1 32 .conexe+chelt.Anul 2009 PRETUL DE LIVRARE : Cadrane = 80 000 * 4 € =320 000 € Balansiere pentru ceas = 80 000 * 5 € = 400 000 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 960 000 * 0.5 € = 570 000 € Pret livrare = 380 000 + 475 000 + 570 000 = 1 425 000 € Cheltuieli transport=10%*pret livrare=10%* 1 425 000 € = 142 500 € Cheltuieli conexe=3%*chelt.asiguararea marfii = 200 000 + 120 000 + 3 600 + 120 000 = 1 443 600 € Taxe vamale=12%pret livrare=12%* 1 200 000 = 144 000 € Comisioane vamale=5%*pret livrare=5%* 1 200 000 = 60 000 € TVA=19%*(cost import+taxe vamale+comision)=19%*1 647 600 =313 044 € Cost total=cost import+taxe vamale+comision+TVA= 1 960 644 € Anul 2010 PRETUL DE LIVRARE : Cadrane = 95 000 * 4 € =380 000 € Balansiere pentru ceas = 95 000 * 5 € = 475 000 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 1 140 000 * 0.transport+chelt.5 € = 480 000 € Pret livrare = 320 000 + 400 000 + 480 000 = 1 200 000 € Cheltuieli transport=10%*pret livrare=10%* 1 200 000 € = 120 000 € Cheltuieli conexe=3%*chelt.transport=3%*142 500 = 4750 € Cheltuieli cu asigurarea marfii=10%*pret livrare=10% *1 425 000= 142 500 € Costul de import=pretlivrare+chelt.transport+chelt.

operatori calculator electronic si retele. Vom incerca instruirea cat mai adecvata a angajatilor in functie de postul ocupat in urma careia li se va cere asumarea responsabilitatii pentru consecintele propriilor decizii sau actiuni. secretari. Personal specializat pentru intretinerea masinariilor folosite in procesul de fabricatie al ceasurilor. masinisti la masini de ambalat. director resurse umane. Firma noastra cere corectitudine si loialitate iar cei care se vor abate de la reguli vor fi sanctionati sau chiar concediati in functie de gravitatea greselior.orientarea spre inovare.DETERMINAREA NECESARULUI DE PERSONAL 9. operatori la roboti industriali. Inca de la inceputul acestei activitati se promoveaza o politica bazata pe orientarea culturii in spiritul de inalta performanta. Mesajul transmis noului angajat este ca “nimic nu iese pe poarta fabricii daca nu este perfect”. manager vanzari. programatori ajutor. restul de 10% urmand a fi in curs de calificare pentre meserii mai usoare. maistri-operatori la roboti industriali. director executiv. Pentru aceasta tratam salariatii cu respect si-i 33 .TVA=19%*(cost import+taxe vamale+comision)=19%*1 957 000 = 371 830 € Cost total=cost import+taxe vamale+comision+TVA= 2 328 830 € CAP. administrator etc. contabili. preocuparea pentru profitabilitatea firmei. Personalul va fi recrutat in functie de abilitatile si nivelul de instruire a fiecaruia. La acestia se adauga si persoanele aflate in conducerea firmei: manager general. acestea fiind bine definite.9 .1 Situatia principalilor calificari necesare Pentru a obtine rezultate cat mai bune firma noastra a recrutat personal calificat pentru fiecare activitate din cadrul sistemului de productie. In proportie de 90% personalul firmei noastre este calificat.

1 100 100 100 110 110 110 120 120 120 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Salarii brute lunare (EURO) 9.1 0.1 0. ANUL Specializarea muncitorilor din productie Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati).1 0.1 0.1 0.1 0.1 0.1 0.2 – Determinarea necesarului de personal direct productiv 34 .1 0.1 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) 0. suntem siguri ca produsele si serviciile companiei noastre vor oferi o satisfactie garantata clientilor. Angajatilor nostri li se asigura conditii optime de promovare in cadrul firmei.1 0.1 0.1 0.1 0. Bucurandu-ne de o reputatie foarte buna in randul angajatiolor nostri. Firma noastra are o echipa de 56 angajati.1 0.1 0. 2008 M1 PT U1 M2 PT U2 M3 PT U3 2009 M1 PT U1 M2 PT U2 M3 PT U3 2010 M1 PT U1 M2 PT U2 M3 PT U3 0.1 0.1 0.incurajam spre initiativa si creativitate in tot ceea ce fac.1 0.1 0. Stabilim anumite standarde rezonabile pentru a acorda subordonatilor suficienta autonomie.1 0.1 0.1 0.1 0.1 0.1 0.

1+20 000*0.50=4 muncitori M2=20 000*0.1 Salariati indirect productivi 35 .1+20 000*0.1+25 000*0.1 / 1856=3.2.1+20 000*0.Mk=∑Qi*ntik / Tdk Qi=cantitatea din produsul i Ntik=norma de timp T dk=timpul disponibil al muncitorilor Tdk=[Tcal-(S+D+Sl+Zco)]*Ds Tcal=timpul calendaristic S=nr zile de sambata D=nr zile de duminica Sl=nr zile sarbatori legale Zco=nr zile de concediu Ds=durata unui schimb Pentru anul 2008 : Tdk=[365-(52+52+7+22)*8=1856 M1=20 000*0.50=4 muncitori M1=4*100=400 €/luna =400 +35% 400 =540 € Fondul de salariu brut pe an=540*12 luni= 6480 € M2=4*100=400 €/luna =400 +35% 400 =540 € Fondul de salariu brut pe an=540*12 luni= 6480 € M3=4*100=400 €/luna =400 +35% 400 =540 € Fondul de salariu brut pe an=540*12 luni= 6480 € TOTAL MUNCITORI DIRECT PRODUCTIVI : 12 TOTAL SALARII PE 2008 :19440 € 9.1+25 000*0.50=4 muncitori M3=20 000*0.1 / 1856=3.1+25 000*0.1 / 1856=3.

5 € Fondul de salariu brut pe an=337.Director general 1 pers * 350€=350+35%350=472.5 € Fondul de salariu brut pe an=472.5*12= 5670 € Director de productie 1 pers *280€=280+35%280=378 € Fondul de salariu brut pe an=378*12= 4536 € Contabil 1 pers *250€=250+35%250=337.5*12= 4050 € Om de serviciu 2 pers*100€=200+35%200= 270 € Fondul de salariu brut pe an : 270 *12=3240 € Sofer 2 pers*100€=200+35%200= 270 € Fondul de salariu brut pe an : 270 *12=3240 € TOTAL SALARIATI INDIRECT PRODUCTIVE : 7 TOTAL SALARII PE ANUL 2008 : 20 736 € COSTUL TOTAL AL FORTEI DE MUNCA este de : 19 440 + 20 736 = 40 176 € 9.3 – Determinarea necesarului de personal pentru anul 2009 36 .

1+30 000*0.5 * 12 luni= 8910 € M2=5*110=550 €/luna =550 + 35% 550 = 742.5 € Fondul de salariu brut pe an=391.5 € Fondul de salariu brut pe an=742.5 € Fondul de salariu brut pe an=742.1 / 1856= 4.5 € Fondul de salariu brut pe an=742.1+25 000*0.1 / 1856= 4.31= 5 muncitori M2=25 000*0.31= 5 muncitori M1=5*110=550 €/luna =550 + 35% 550 = 742.5 * 12= 4698 € Contabil 1 pers *260€=260+35%260= 351 € Fondul de salariu brut pe an=351 * 12= 4212 € Om de serviciu 2 pers*110€=220+35%220= 297 € 37 .1+25 000*0.1+30 000*0.3.1 – Mariri salarii pentru angajatii indirect productivi Director general 1 pers * 360€=360+35%360=486 € Fondul de salariu brut pe an=486 * 12= 5832 € Director de productie 1 pers *290€=290+35%290=391.1+30 000*0.31= 5 muncitori M3=25 000*0.1 / 1856= 4.1+25 000*0.Tdk=[365-(52+52+7+22)*8=1856 M1=25 000*0.5 * 12 luni= 8910 € M3=5*110=550 €/luna =550 + 35% 550 = 742.5 * 12 luni= 8910 € TOTAL MUNCITORI DIRECT PRODUCTIVI : 15 TOTAL SA LARII PE 2009 : 26730 9.

1+35 000*0.1 / 1856=5.1+35 000*0.Fondul de salariu brut pe an : 297 *12=3564 € Sofer 2 pers*110€=220+35%220= 297 € Fondul de salariu brut pe an : 297 *12=3564 € TOTAL SALARIATI INDIRECT PRODUCTIVE : 7 TOTAL SALARII PE ANUL 2009 : 21 870 € COSTUL TOTAL AL FORTEI DE MUNCA este de : 26 730 + 21 870 = 48 600 € 9.4 – Determinarea necesarului de personal pe anul 2010 Tdk=[365-(52+52+7+22)*8=1856 M1=30 000*0.1+30 000*0.1+35 000*0.1 / 1856=5.1+30 000*0.1 / 1856=5.11 =6 muncitori M1=30 000*0.1+30 000*0.11 =6 muncitori M1=6*120=720 €/luna =720 + 35% 720 = 972 € Fondul de salariu brut pe an=972 * 12 luni= 11 664 € M2=6*120=720 €/luna =720 + 35% 720 = 972 € Fondul de salariu brut pe an=972 * 12 luni= 11 664 € M3=6*120=720 €/luna =720 + 35% 720 = 972 € Fondul de salariu brut pe an=972 * 12 luni= 11 664 € TOTAL MUNCITORI DIRECT PRODUCTIVI :18 TOTAL SALARII PE 2010 : 34 992 € Mariri salarii pentru angajatii indirect productivi 38 .11 =6 muncitori M1=30 000*0.

5 * 12= 4374 € Om de serviciu 2 pers*120€=240+35%240= 324 € Fondul de salariu brut pe an : 324 *12=3888 € Sofer 2 pers*120€=240+35%240= 324 € Fondul de salariu brut pe an : 324 *12=3888 € TOTAL SALARIATI INDIRECT PRODUCTIVE : 7 TOTAL SALARII PE ANUL 2010 : 23 004 € COSTUL TOTAL AL FORTEI DE MUNCA este de : 34 992 + 23 004 = 57 996 € Anul Nr direct pers Total salarii Nr acordate pers indirect pers Total salarii Total salarii acordate pers direct si 39 .5 * 12= 5994 € Director de productie 1 pers * 300€=300+35%300= 405 € Fondul de salariu brut pe an=405 * 12= 4860 € Contabil 1 pers *270€=270+35%270= 364.5 € Fondul de salariu brut pe an=364.Director general 1 pers * 370€=370+35%370=499.5 € Fondul de salariu brut pe an=499.

5 € = 6 € Chelt.5 € Materiale directe pentru ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Cadran de ceas =1 * 4 € = 4 € 40 .DETERMINAREA COSTURILOR DE PRODUCTIE CHELTUIELI DIRECTE: -materii prime si materiale directe -salarii directe ANUL 2008 10.5 + 15 = 31.10 .5 € Alte cheltuieli : 15 € Total cheltuieli cu materiale directe : 4 + 5 + 6 + 1.de transport=97 500 € / 65 000 buc=1.1 .Cheltuieli directe cu materiale directe Materiale directe pentru ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Cadran de ceas =1 * 4 € = 4 € Balansier pentru ceas = 1* 5 € = 5 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 12 * 0.productive 2008 2009 2010 12 15 18 direct productive 19 440 26 730 34 992 productive 7 7 7 indirect productive 20 736 21 870 23 004 indirect productive 40 176 48 600 57 996 CAP.

Cheltuieli directe cu materiale directe Materiale directe pentru ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Cadran de ceas =1 * 4 € = 4 € Balansier pentru ceas = 1* 5 € = 5 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 12 * 0.5 € Materiale directe pentru ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) 41 .Balansier pentru ceas = 1* 5 € = 5 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 12 * 0.de transport=97 500 € / 65 000 buc=1.5 € = 6 € Chelt.de transport=97 500 € / 65 000 buc=1.5 € Materiale directe pentru ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Cadran de ceas =1 * 4 € = 4 € Balansier pentru ceas = 1* 5 € = 5 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 12 * 0.5 € = 6 € Chelt.5 + 15 = 31.5 € = 6 € Chelt.5 + 15 = 31.5 € Alte cheltuieli : 15 € Total cheltuieli cu materiale directe : 4 + 5 + 6 + 1.5 + 15 = 31.5 € Alte cheltuieli : 15 € Total cheltuieli cu materiale directe : 4 + 5 + 6 + 1.5 € ANUL 2009 10.de transport=97 500 € / 65 000 buc=1.5 € Alte cheltuieli : 15 € Total cheltuieli cu materiale directe : 4 + 5 + 6 + 1.2 .

5 € ANUL 2010 10.5 + 15 = 31.Cadran de ceas =1 * 4 € = 4 € Balansier pentru ceas = 1* 5 € = 5 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 12 * 0.5 € Materiale directe pentru ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) 42 .de transport=97 500 € / 65 000 buc=1.5 + 15 = 31.de transport=97 500 € / 65 000 buc=1.5 € = 6 € Chelt.5 € = 6 € Chelt.5 € Alte cheltuieli : 15 € Total cheltuieli cu materiale directe : 4 + 5 + 6 + 1.3 – Cheltuieli directe cu materiale directe Materiale directe pentru ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Cadran de ceas =1 * 4 € = 4 € Balansier pentru ceas = 1* 5 € = 5 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 12 * 0.de transport=97 500 € / 65 000 buc=1.5 € Alte cheltuieli : 15 € Total cheltuieli cu materiale directe : 4 + 5 + 6 + 1.5 € Alte cheltuieli : 15 € Total cheltuieli cu materiale directe : 4 + 5 + 6 + 1.5 € = 6 € Chelt.5 € Materiale directe pentru ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Cadran de ceas =1 * 4 € = 4 € Balansier pentru ceas = 1* 5 € = 5 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 12 * 0.5 + 15 = 31.

5 € Materiale directe pentru ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Cadran de ceas =1 * 4 € = 4 € Balansier pentru ceas = 1* 5 € = 5 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 12 * 0.5 31.5 31.5 + 15 = 31.4 – Cheltuieli salarii directe 43 .5 + 15 = 31.5 € Alte cheltuieli : 15 € Total cheltuieli cu materiale directe : 4 + 5 + 6 + 1.5 € = 6 € Chelt.5 31.5 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) 31.5 ANUL 2008 10.de transport=97 500 € / 65 000 buc=1.5 € = 6 € Chelt.5 € Alte cheltuieli : 15 € Total cheltuieli cu materiale directe : 4 + 5 + 6 + 1.5 31.5 € Anul 2008 2009 2010 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) 31.5 31.5 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore 31.de transport=97 500 € / 65 000 buc=1.Cadran de ceas =1 * 4 € = 4 € Balansier pentru ceas = 1* 5 € = 5 € Cifre si semne luminiscente pentru cadrane de ceasuri = 12 * 0.5 31.

081 € (0.081 € (0.1*0.06 = 0.1*0.1*0.6 € Sdi=ntik*Sbhk+chelt.1*0.06 = 0.06 = 0.081 € (0.1*0.6)+35%0.088 = 0.6)+35%0.1*0.1*0.6)+35%0.25 € Ceasuri de mana cu lumini cu lasere multicolore Sbhk=Sblk/170h Sbhk=100/170=0.088 = 0.6 € Sdi=ntik*Sbhk+chelt.1*0.081 € (0.1*0.6)+35%0.081 € TOTAL SALARII DIRECTE : 0.6)+35%0.081 € 44 .6 € Sdi=ntik*Sbhk+chelt.Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Sbhk=Sblk/170h Sbhk=100/170=0.salarii (0.salarii (0.6)+35%0.25 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Sbhk=Sblk/170h Sbhk=100/170=0.salarii (0.06 = 0.6)+35%0.088 = 0.6)+35%0.06 = 0.6)+35%0.06 = 0.081 € (0.081 € (0.081 € TOTAL SALARII DIRECTE : 0.

1 € (0.07 = 0.1*0.1*0.7)+35%0.7 € 45 .7 € Sdi=ntik*Sbhk+chelt.25 € ANUL 2009 10.3 € Ceasuri de mana cu lumini cu lasere multicolore Sbhk=Sblk/170h Sbhk=110/170=0.7)+35%0.1*0.5 – Cheltuieli salarii directe Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Sbhk=Sblk/170h Sbhk=110/170=0.7)+35%0.1 € (0.07 = 0.07 = 0.07 = 0.1 € TOTAL SALARII DIRECTE : 0.7)+35%0.1 € TOTAL SALARII DIRECTE : 0.1*0.7)+35%0.3 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Sbhk=Sblk/170h Sbhk=110/170=0.salarii (0.7 € Sdi=ntik*Sbhk+chelt.07 = 0.TOTAL SALARII DIRECTE : 0.7)+35%0.1*0.07 = 0.salarii (0.1*0.1 € (0.1 € (0.

11 € (0.7)+35%0.salarii (0.1*0.11 € TOTAL SALARII DIRECTE : 0.33 € 46 .07 = 0.11 € (0.1*0.1*0.7)+35%0.1*0.08 = 0.salarii (0.11 € (0.08 = 0.11 € (0.8 € Sdi=ntik*Sbhk+chelt.1 € (0.1*0.8)+35%0.08 = 0.1*0.07 = 0.11 € TOTAL SALARII DIRECTE : 0.1 € TOTAL SALARII DIRECTE : 0.8)+35%0.33 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Sbhk=Sblk/170h Sbhk=120/170=0.8)+35%0.8)+35%0.salarii (0.07 = 0.08 = 0.7)+35%0.08 = 0.Sdi=ntik*Sbhk+chelt.8 € Sdi=ntik*Sbhk+chelt.3 € ANUL 2010 10.6 – Cheltuieli salarii directe Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Sbhk=Sblk/170h Sbhk=120/170=0.1 € (0.08 = 0.8)+35%0.1*0.1*0.8)+35%0.1*0.

33 2008 2009 2010 10.3 0.5 € + 0.08 = 0.25 €= 31.25 0.CHELTUIELI DIRECTE UNITARE MD – cheltuieli directe cu materiale directe SD – cheltuieli cu salarii directe ANUL 2008 : Cheltuieli directe unitare ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) MD+SD= 31.8)+35%0.1*0.08 = 0.salarii (0.11 € (0.25 0.11 € TOTAL SALARII DIRECTE : 0. 0.75 € 47 .33 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) 0.25 €= 31.25 0.5 € + 0.1*0.3 0.7 .8)+35%0.8 € Sdi=ntik*Sbhk+chelt.1*0.33 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore 0.Ceasuri de mana cu lumini cu lasere multicolore Sbhk=Sblk/170h Sbhk=120/170=0.33 € Anul Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati).3 0.11 € (0.08 = 0.8)+35%0.75 € Cheltuieli directe unitare ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) MD+SD= 31.

25 €= 31.5 € +0.83 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore 31.75 31.8 31.33 €= 31.25 €= 31.5 € + 0.75 31.83 10.83 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) 31.5 € + 0.5 € + 0.8 31.8 CHELTUIELI DIRECTE TOTALE KDT=∑Qi*(Mdi+Sdi) KDT=∑Qi*Cdi 48 .75 31.8 € ANUL 2010 : Cheltuieli directe unitare ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) MD+SD= 31.3 €= 31.8 € Cheltuieli directe unitare ceasuri de mana cu lumini laser multicolore MD+SD= 31.83 € Cheltuieli directe unitare ceasuri de mana cu lumini laser multicolore MD+SD= 31.5 € +0.33 €= 31.83 € Anul Ceasuri de mana cu bratara antialergica 2008 2009 2010 (pentru barbati).33 €= 31.3 €= 31.5 € + 0.Cheltuieli directe unitare ceasuri de mana cu lumini laser multicolore MD+SD= 31.75 € ANUL 2009 : Cheltuieli directe unitare ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) MD+SD= 31.8 € Cheltuieli directe unitare ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) MD+SD= 31.83 € Cheltuieli directe unitare ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) MD+SD= 31.5 € +0. 31.8 31.

KDT – cheltuieli directe totale Qi – cantitatea de marfa produsa Cdi – cheltuieli directe unitare ANUL 2008: Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) KDT=20 000*31.8= 954 000 € ANUL 2010: Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) KDT=30 000*31.75 = 635 000 € Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore KDT=25 000*31.83= 1 114 050 € 49 .75 = 635 000 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) KDT=20 000*31.75= 793 750 € ANUL 2009: Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) KDT=25 000*31.83 = 954 900 € Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore KDT=35 000*31.83 = 954 900 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) KDT=30 000*31.8 = 795 000 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) KDT=25 000*31.8 = 795 000 € Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore KDT=30 000*31.

comune ale Ch.generale ale administratiei 11. 5 000 2 000 2 000 Total 39 000 19 000 562 000 Cheltuieli fixe : 620 000 € 11. Total Ch. de desfacere Ch. Materiale auxiliare Energie.apa Combustibil Alte ch.apa Combustibil Achizitionare spatiu Ch. generale ale sectiei (EURO) 3 000 30 000 1 000 - (EURO) 2 000 15 000 - administratiei(EURO) 3 000 5 000 2 000 550 000 Alte ch. de desfacere Ch. comune ale Ch. generale ale sectiei (EURO) 2 000 35 000 1 500 5 000 43 500 (EURO) 1 000 20 000 3 000 24 000 administratiei(EURO) 2 500 6 500 2 000 5 000 16 000 50 .comune ale sectiei -chelt.de desfacere -chelt. Materiale auxiliare Energie.Anul Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) 635 000 795 000 954 900 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) 635 000 795 000 954 900 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore 793 750 954 000 1 114 050 2008 2009 2010 CAP.1 Estimarea cheltuielilor totale de productie pentru anul 2008 Elemente de ch.11 ESTIMAREA CHELTUIELILOR TOTALE DE PRODUCTIE Cheltuieli indirecte: -chelt.2 Estimarea cheltuielilor totale de productie pentru anul 2009 Elemente de ch.

061 KCD=19 000/ (635 000 + 39 000)= 0.81 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) 51 . generale ale sectiei (EURO) 2 000 40 000 2 000 (EURO) 1 000 25 000 3 000 24 000 administratiei(EURO) 2 500 7 000 2 000 5 000 16 500 Alte ch.3 Estimarea cheltuielilor totale de productie pentru anul 2010 Elemente de ch. 5 000 Total 49 000 Cheltuieli fixe : 89 500 € KCCS=CCS / KDT KCD=CD / (KDT+CCS) KCGA=CGA / (KDT+CCS+CD) CCS – cheltuieli comune ale sectiei CD – cheltuieli de defacere CGA – cheltuieli generale ale administratiei KDT – cheltuieli directe totale KCCS – indice de cheltuieli pentru sectie KCD – indice de cheltuieli de desfacere GCGA – indice de cheltuieli pentru administratie ANUL 2008 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) KCCS=39 000 / 635 000 = 0. comune ale Ch. Materiale auxiliare Energie. de desfacere Ch.028 KCGA=562 000 /(635 000 + 39 000+19 000) = 0.apa Combustibil Ch.Cheltuieli fixe : 83 500 € 11.

022 KCGA=562 000 /(793 750 + 39 000+19 000) = 0.061 KCD=19 000/ (635 000 + 39 000)= 0.028 KCGA=562 000 /(635 000 + 39 000+19 000) = 0.049 KCD=19 000/ (793 750 + 39 000)= 0.028 KCGA=16 000 /(795 000 + 43 500+24 000) = 0.65 ANUL 2009 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) KCCS=43 500 / 795 000 = 0.024 KCGA=16 000 /(954 000 + 43 500+24 000) = 0.054 KCD=24 000/ (795 000 + 43 500)= 0.023 52 .028 KCGA=16 000 /(795 000 + 43 500+24 000) = 0.045 KCD=24 000/ (954 000 + 43 500)= 0.015 ANUL 2010 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) KCCS=49 000 / 954 900 = 0.018 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore KCCS=43 500 / 954 000 = 0.81 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore KCCS=39 000 / 793 750 = 0.018 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) KCCS=43 500 / 795 000 = 0.KCCS=39 000 / 635 000 = 0.054 KCD=24 000/ (795 000 + 43 500)= 0.051 KCD=24 000/ (954 900 + 49 000)= 0.

016 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) KCCS=49 000 / 954 900 = 0.016 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore 0.028 0.054 0.018 0.023 KCGA=16 500 /(954 900 + 49 000+24 000) = 0.KCGA=16 500 /(954 900 + 49 000+24 000) = 0.061 0.020 0.016 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) 0.051 0.81 0.020 KCGA=16 500 /(1 114 000 + 49 000+24 000) = 0.043 KCD=24 000/ (1 114 000 + 49 000)= 0.023 0.015 0.061 0.024 0.013 2008 KCCS KCD KCGA KCCS KCD KCGA KCCS KCD KCGA 2009 2010 CCCSi=KDTi*KCCS CCDI=KDT(1+KCCS)*KCD CCGAi=KDT+(1+KCCS)(1+KCD)*KCGA 53 .65 0.04 0.054 0.028 0.051 0.81 0.016 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore KCCS=49 000 / 1 114 000 = 0.049 0.022 0.023 0.013 Anul Indice cheltuieli Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) 0.045 0.018 0.028 0.028 0.051 KCD=24 000/ (954 900 + 49 000)= 0.

054) * 0.061) * (1+0.049) * (1+0.061 = 38 735 CCD=635 000 * (1 + 0.018 = 15 505 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) CCCS= 795 000 * 0.81 = 561 007 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore CCCS= 793 750 * 0.028) * 0.054 = 42 930 CCD=795 000 * (1 + 0.054 = 42 930 CCD=795 000 * (1 + 0.022 = 18 318 CCGA=793 750 * (1+0.028) * 0.028 = 18 865 CCGA=635 000 * (1+0.018 = 15 505 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore 54 .028 = 18 865 CCGA=635 000 * (1+0.061 = 38 735 CCD=635 000 * (1 + 0.65 = 553 125 ANUL 2009 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) CCCS= 795 000 * 0.061) * 0.054) * (1+0.049 = 38 894 CCD=793 750 * (1 + 0.049) * 0.028 = 23 462 CCGA=795 000 * (1+0.054) * (1+0.028 = 23 462 CCGA=795 000 * (1+0.061) * (1+0.ANUL 2008 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) CCCS= 635 000 * 0.061) * 0.022) * 0.028) * 0.81 = 561 007 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) CCCS= 635 000 * 0.028) * 0.054) * 0.

CCGA Anul Indici Ceasuri de mana cu bratara antialergica 2008 CCCSi CCDi 2009 CCGAi CCCSi CCDi 2010 CCGAi CCCSi (pentru barbati) 38 735 18 865 561 007 42 930 23 462 15 505 48 700 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei ) 38 735 18 865 561 007 42 930 23 462 15 505 48 700 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore 38 894 18 318 553 125 42 930 23 926 15 312 47 904 55 .016 = 16 427 Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore CCCS= 1 114 050 * 0.024 = 23 926 CCGA=954 000 * (1+0.043 = 47 904 CCD=1 114 050 * (1 + 0.013 = 15 407 11.051) * 0.024) * 0. CCD.4 Total cheltuieli indirecte CCCS.051) * (1+0.023) * 0.016 = 16 427 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) CCCS= 954 900 * 0.043) * (1+0.CCCS= 954 000 * 0.023 = 23 083 CCGA=954 900 * (1+0.045 = 42 930 CCD=954 000 * (1 + 0.045) * 0.015 = 15 312 ANUL 2010 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) CCCS= 954 900 * 0.051 = 48 700 CCD=954 900 * (1 + 0.043) * 0.045) * (1+0.020) * 0.023) * 0.051 = 48 700 CCD=954 900 * (1 + 0.051) * (1+0.023 = 23 083 CCGA=954 900 * (1+0.020 = 23 239 CCGA=1 114 050* (1+0.051) * 0.

3 42 930 23 462 15 505 56 .5 0.cu materii prime 2008 Ceasuri bratara antialergica (pentru barbati) Ceasuri bratara antialergica (pentru femei) Ceasuri cu 31.5 0.25 38 894 18 318 553 125 31.CCDi CCGAi 23 083 16 427 23 083 16 427 23 239 15 407 Cheltuieli indirecte Anul Produs Chelt.25 38 735 18 865 561 007 cu 31.25 38 735 18 865 561 007 cu Salarii directe CCCS CCD CCGA lumini laser multicolore 2009 Ceasuri bratara antialergica (pentru barbati) Ceasuri cu cu 31.5 0.5 0.

directe=31.5 31.93 € 57 .75 € Total chelt.25= 31.33 48 700 23 083 16 427 0.indirecte=618 607 € /an / 20 000 buc=30.bratara antialergica (pentru femei) Ceasuri cu 31.33 48 700 23 083 16 427 lumini laser 31.5 + 0.33 47 904 23 239 15 407 ANUL 2008 1 ceas de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Total chelt.5 0.5 multicolore 2010 Ceasuri cu bratara antialergica (pentru barbati) Ceasuri bratara antialergica (pentru femei) Ceasuri cu cu 31.5 multicolore 0.3 42 930 23 926 15 312 0.3 42 930 23 462 15 505 lumini laser 31.5 0.

Cost produs=31.75 + 30.93 = 62.68 € Pret=62.68 € * 20 000buc/an= 1 253 600 € Profit=70 € – 62.68 € = 7.32 € 1 ceas de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Total chelt.directe=31.5 + 0.25= 31.75 € Total chelt.indirecte=618 607 € /an / 20 000 buc=30.93 € Cost produs=31.75 + 30.93 = 62.68 € Pret=62.68 € * 20 000buc/an= 1 253 600 € Profit=70 € – 62.68 € = 7.32 € 1 ceas de mana cu lumini laser multicolore Total chelt.directe=31.5 + 0.25= 31.75 € Total chelt.indirecte=610 337 € /an / 25 000 buc=24.41 € Cost produs=31.75 + 24.41 = 56.16 € Pret=56.16 € * 25 000buc/an= 1 404 000 € Profit=70 € – 56.16 € = 13.84 € ANUL 2009 1 ceas de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Total chelt.directe=31.5 + 0.3= 31.8 € Total chelt.indirecte=81 897 € /an / 25 000 buc=3.27 € Cost produs=31.8 + 3.27 = 35.07 € Pret=35.07 € * 25 000buc/an= 876 750 € Profit=75 € – 35.07 € = 39.93 € 1 ceas de mana cu bratara antialergica (pentru femei)

58

Total chelt.directe=31.5 + 0.3= 31.8 € Total chelt.indirecte=81 897 € /an / 25 000 buc=3.27 € Cost produs=31.8 + 3.27 = 35.07 € Pret=35.07 € * 25 000buc/an= 876 750 € Profit=75 € – 35.07 € = 39.93 €

1 ceas de mana cu lumini laser multicolore Total chelt.directe=31.5 + 0.3= 31.8 € Total chelt.indirecte=82 168 € /an / 30 000 buc=2.73 € Cost produs=31.8 + 2.73 = 34.53 € Pret=34.53 € * 30 000buc/an= 1 035 900 € Profit=75 € – 34.53 € = 40.47 € ANUL 2010 1 ceas de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Total chelt.directe=31.5 + 0.33= 31.83 € Total chelt.indirecte=88 210 € /an / 30 000 buc=2.94 € Cost produs=31.83 + 2.94 = 34.77 € Pret=34.77 € * 30 000buc/an= 1 043 100 € Profit=80 € – 34.77 € = 45.23 € 1 ceas de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Total chelt.directe=31.5 + 0.33= 31.83 € Total chelt.indirecte=88 210 € /an / 30 000 buc=2.94 € Cost produs=31.83 + 2.94 = 34.77 €

59

Pret=34.77 € * 30 000buc/an= 1 043 100 € Profit=80 € – 34.77 € = 45.23 € 1 ceas de mana cu lumini laser multicolore Total chelt.directe=31.5 + 0.33= 31.83 € Total chelt.indirecte=86 550 € /an / 35 000 buc=2.47 € Cost produs=31.83 + 2.47 = 34.3 € Pret=34.3 € * 35 000buc/an= 1200 500 € Profit=80 € – 34.3 € = 45.7 € Anul 2008 Produs Ceasuri bratara antialergica (pentru barbati) Ceasuri bratara antialergica (pentru femei) Ceasuri lumini 2009 multicolore Ceasuri bratara antialergica (pentru barbati) Ceasuri cu 60 cu 56.16 laser cu 35.07 75 39.93 70 13.84 cu 62.68 70 7.32 cu 62.68 70 7.32 Cost produs Pret produs Profit pe profit EURO/buc

EURO/buc

EURO/buc

77 80 45.23 34.3 laser 80 45.7 CAP.47 80 45.23 cu 34.53 laser cu 34.1 Cifra de afaceri ANUL 2008 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) CA pe produs=1 buc * 70 € = 70 € CA pe productie=20 000 * 70 = 1 400 000 € 61 .93 cu 34.bratara antialergica (pentru femei) Ceasuri lumini 2010 multicolore Ceasuri bratara antialergica (pentru barbati) Ceasuri bratara antialergica (pentru femei) Ceasuri lumini multicolore cu 35.07 75 39.77 75 40.12 CALCULUL INDICELUI DE EFICENTA 12.

Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) CA pe produs=1 buc * 70 € = 70 € CA pe productie=20 000 * 70 = 1 400 000 € Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore CA pe produs=1 buc * 70 € = 70 € CA pe productie=25 000 * 70 = 1 750 000 € ANUL 2009 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) CA pe produs=1 buc * 75 € = 75 € CA pe productie=25 000 * 75 = 1 875 000 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) CA pe produs=1 buc * 75 € = 75 € CA pe productie=25 000 * 75 = 1 875 000 € Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore CA pe produs=1 buc * 75 € = 75 € CA pe productie=30 000 * 75 = 2 250 000 € ANUL 2010 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) CA pe produs=1 buc * 80 € = 80 € CA pe productie=30 000 * 80 = 2 400 000 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) 62 .

CA pe produs=1 buc * 80 € = 80 € CA pe productie=30 000 * 80 = 2 400 000 € Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore CA pe produs=1 buc * 80 € = 80 € CA pe productie=35 000 * 80 = 2 800 000 € 12.07 € Cheltuieli pe productie=25 000*35.16 € Cheltuieli pe productie=25 000*56.07 € Cheltuieli pe productie=25 000*35.07 € = 876 750 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Cheltuieli pe produs=1buc*35.68 €= 62.68 €= 62.68 € Cheltuieli pe productie=20 000*62.16 € = 1 404 000 € ANUL 2009 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Cheltuieli pe produs=1buc*35.68 € = 1 253 600 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Cheltuieli pe produs=1buc*62.16 €= 56.07 €= 35.68 € = 1 253 600 € Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Cheltuieli pe produs=1buc*56.2 Cheltuieli pe produs si pe total produse ANUL 2008 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Cheltuieli pe produs=1buc*62.68 € Cheltuieli pe productie=20 000*62.07 €= 35.07 € = 876 750 € 63 .

68= 7.3 € Cheltuieli pe productie=35 000*34.53 €= 34.77 € Cheltuieli pe productie=30 000*34.32 = 146 400 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Profit pe produs=70 – 62.68= 7.32 = 146 400 € 64 .53 € = 1 035 900 € ANUL 2010 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Cheltuieli pe produs=1buc*34.3 € = 1 200 500 € 12.3 €= 34.53 € Cheltuieli pe productie=30 000*34.Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Cheltuieli pe produs=1buc*34.77 €= 34.32 € Profit pe productie= 20 000 * 7.77 € Cheltuieli pe productie=30 000*34.77 € = 1 043 100 € Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Cheltuieli pe produs=1buc*34.77 €= 34.3 Profit pe produs si pe total productie ANUL 2008 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Profit pe produs=70 – 62.32 € Profit pe productie= 20 000 * 7.77 € = 1 043 100 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Cheltuieli pe produs=1buc*34.

23 € Profit pe productie= 30 000 * 45.93 = 998 250 € Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Profit pe produs=75 – 34.84 = 346 000 € ANUL 2009 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Profit pe produs=75 – 35.53 = 40.84 € Profit pe productie=25 000 * 13.Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Profit pe produs=70 – 56.16 = 13.93 € Profit pe productie= 25 000 * 39.93 € Profit pe productie= 25 000 * 39.07= 39.77= 45.07= 39.93 = 998 250 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Profit pe produs=75 – 35.47 = 1 214 100 € ANUL 2010 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Profit pe produs=80 – 34.23 = 1 356 900 € Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore 65 .77= 45.23 = 1 356 900 € Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Profit pe produs=80 – 34.47 € Profit pe productie=30 000 * 40.23 € Profit pe productie= 30 000 * 45.

7 € Profit pe productie=35 000 * 45.84 / 56.64% Rentabilitate pe productie= 346 000/ 1 404 000*100=24.7 = 1 599 500 € 12.85% Rentabilitate pe productie=998 250 / 876 750 *100=113.07 *100=113.3 = 45.32 / 62.67% Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Rentabilitate pe produs=13.32 / 62.67% Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Rentabilitate pe produs= 7.64% ANUL 2009 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Rentabilitate pe produs= 39.Profit pe produs=80 – 34.85% Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Rentabilitate pe produs= 39.68 *100=11.68 *100=11.67% Rentabilitate pe productie=346 000 / 1 253 600 *100=11.93 / 35.07 *100=113.93 / 35.85% Rentabilitate pe productie=998 250 / 876 750 *100=113.16 * 100=24.4 Rentabilitatea pe produs si pe tota productie ANUL 2008 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Rentabilitate pe produs= 7.67% Rentabilitate pe productie=146 400 / 1 253 600 *100=11.85% 66 .

3 * 100=133.20% ANUL 2010 Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru barbati) Rentabilitate pe produs= 45.08% Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Rentabilitate pe produs=45.08% Ceasuri de mana cu bratara antialergica (pentru femei) Rentabilitate pe produs= 45.13 STABILIREA PRAGULUI DE RENTABILITATE VQcr=CF / 1-∑g1* * Cvi gi*=Qi*Ppi / ∑Qi*Ppi Cvi*=Cvi / Ppi Cvi – total cheltuieli directe Ppi – prêt pe unitate 67 .77 *100=130.77 *100=130.23 / 34.23 / 34.23% Rentabilitate pe productie= 1 599 500/ 1 200 500*100=133.08% Rentabilitate pe productie= 1 356 900 / 1 043 100 *100=130.7 / 34.20% Rentabilitate pe productie= 1 214 100/ 1 035 900*100=117.23% CAP.53 * 100=117.Ceasuri de mana cu lumini laser multicolore Rentabilitate pe produs=40.08% Rentabilitate pe productie= 1 356 900 / 1 043 100 *100=130.47 / 34.

45 CV*C=31.45 CV*B=31.8 /75=0.37 ANUL 2010 g*A=1 043 100 / (1 043 100+1 043 100+1 200 500)=0.31 g*C=1 035 900 / (876 750+876 650+1 035 900)=0.31 g*B=1 043 100 / (1 043 100+1 043 100+1 200 500)=0.31 g*B=876 750 / (876 750+876 650+1 035 900)=0.75 / 70=0.42 CV*C=31.32 g*C=1 404 000 / (1 253 600+1 253 600 +1 404 000)=0.42 68 .42 CV*B=31.75 / 70=0.36 ANUL 2008 CV*A=31.8 /75=0.ANUL 2008 g*A=1 253 600 / (1 253 600+1 253 600 +1 404 000)=0.45 ANUL 2009 CV*A=31.32 g*B=1 253 600 / (1 253 600+1 253 600 +1 404 000)==0.31 g*C=1 200 500/ (1 043 100+1 043 100+1 200 500)=0.75 / 70=0.35 ANUL 2009 g*A=876 750 / (876 750+876 650+1 035 900)=0.8 /75=0.

45+0.83 / 80=0.39)=131 617 Anul 2008 2009 2010 Prag de rentabilitate 1 117 117 142 735 131 617 69 .42+0.42+0.39 CV*B=31.83 / 80=0.45)=1 117 117 ANUL 2009 VQcr=83 500/ 1-(0.ANUL 2010 CV*A=31.37*0.39+0.39 CV*C=31.39 Valoarea punctelor critice ANUL 2008 VQcr=620 000 / 1-(0.36*0.31*0.42)=142 735 ANUL 2010 VQcr=89 500 / 1-(0.31*0.31*0.35*0.45+0.32*0.83 / 80=0.31*0.32*0.39+0.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful