Agentia de publicitate

Definitii Agentia de publicitate:

“o afacere independenta, ce cuprinde specialisti in creatie si afaceri care creaza, pregatesc si plaseaza reclame in media pentru producatori ce cauta consumatori ai produselor sau serviciilor lor”
(AAAA – American Association of Advertising Agencies)

“o organizatie de profesionisti care ofera sericii de creatie sau de consultanta in afaceri unor clienti, in ceea ce priveste crearea, planificarea si plasarea de reclame in diverse media (Macmillan Dictionary of
Marketing & Advertising)

Tipuri Agentia full services  cea mai des întâlnită structură “solutii comunicationale” ofera clientilor o acoperire globala dpdv. servicii:         marketing strategie de campanie creatie media producţie implementare .

Agency Department System CEO/President Vice President Account Services Vice President Creative Services Vice President Marketing Services Vice President Management Services Account Supervisor Account Executive Account Executive Account Supervisor Art / Copy Media Accounting Production Research Purchasing Personnel .

.

punand accent pe partea de servicii artistice pot fi solicitate doar pentru a aduce un plus de creativitate mesajelor. de restul activitatii ocupandu-se alte agentii specializate sau full services  .Tipuri Agentia de creatie (Creative boutique)  specializata in conceperea si crearea de mesaje publicitare.

ca serviciu oferit agentiilor de publicitate sau anuntatorilor  avantaje:   este specializata in activitati de media  poate oferi solutii media sofisticate si personalizate poate cumpara volume mari de media  reduceri mari de la pretul de lista  preturi mai mici pentru clienti Agentia de media specializata pe un canal  are avantajul unei cunoasteri foarte profunde a mediului respectiv  poate oferi solutii media sofisticate pentru acel canal .Tipuri Agentia de media generalista  ofera servicii de media: achizitia de spatii si timpi de media si derularea campaniilor publicitare pe diverse canale.

Tipuri Agentii interactive/digitale (cyber agencies)  specializate in noile canale de comunicare (new media) .

Tipuri Agentii interne (In House)  departamentul de publicitate al unei companii comerciale +        o mai buna coordonare a activitatii de advertising control mai mare asupra tuturor fazelor procesului de comunicare costuri mici prin comparaie cu plata agentiei de publicitate externe o cunoastere mai bune si din interior a caracteristicilor produsului/serviciului lipsa unei obictivitati reale implicarie emotionala abilitati profesionale mai scazute a angajatilor .

Small Advertiser Department Structure Vice President Sales /Marketing Advertising Manager Creative Media Media Planners Media Buyers Marketing Services Trade Show Specialists Sales Promotion Artists Copy Production Research .

 noua filosofie a organizarii industriei de advertising sub presiunea cererii de servicii din ce in ce mai specializate si mai performante  presupune “externalizarea” in cadrul aceluiasi grup a diverselor servicii/departamente ale agentiei full services in companii autonome. dar cunosc pe cei mai buni care ar putea sa o faca”. coordonate de catre grup si lucrand impreuna pentru diversi clienti +   cresterea competivitatii grupului     accesul la mai multi clienti eficienta financiara tendinta companiilor de a deveni independente dificulatea menţinerii unei culturi organizaţionale unitare . dar subordonate filosofiei corporatiste.Tipuri Grup de Agentii: Medicul generalist “Eu nu am raspuns la toate problemele tale.

Agency Group System Agency Management Group 1 Management Director Group 2 Management Director Group 3 Management Director Account Service Creative Director Media Planning Market Research .

Tipuri Agentia á la carte   ofera contra unei taxe doar o parte din serviciile complete pe care le poate presta in principal pentru:    creatie strategie de campanie planificare si plasare media .

1. Departamente Departamentele urmeaza si corespund (de regula) celor sase functii/servicii principale oferite de catre o agentie de publicitate.Structura agentiei de publicitate. Relatii cu clientii (Client Service)     joaca un rol crucial in activitatea agentiei este interfata cu clientii agentiei (“omul clientului în agenţie”) coordoneaza realizarea si implementarea campaniei competente de marketing si coordonare .

.

Structura agentiei de publicitate. cu specializari complementare:   copywritter (text) art director (vizual) “Clientul se castiga cu creatia si se pierde cu client service-ul” .clientii au tendinta de a aprecia o agentie mai degraba dupa creatie este laboratorul de concepere si executie a reclamelor (text si vizual) creatie si/sau productie (audio-video si print) format din echipe de doua persoane. Creatie (si) productie     are o importanta cruciala pentru agentie . Departamente 2.

conceptie si strategie pentru departamentul de creatie realizeaza brief-ul de strategie care este baza pentru elaborarea strategiilor de creatie .Structura agentiei de publicitate. Planificare/Strategie (Account Planning)    este format din persoane implicate in culegerea. gestionarea si implementarea cunostintelor ce vizeaza comportamentul consumatorului realizeaza activitati de planificare. Departamente 3.

Media    achizitie de spatii/timpi media strategia de media planificarea canalelor (media plan) .Structura agentiei de publicitate. Departamente 4.

Departamente 5. Trafic  controleaza si coordoneaza:   activitatile desfasurate de celelalte departamente din agentie comunicarea dintre acestea   responsabil ca produsul finit (campania) sa fie obtinut in forma adecvata si la timpul cuvenit principala sarcina este sa asigure respectarea termenelor limita convenite cu clientii .Structura agentiei de publicitate.

activitatea de acest tip este preluata de managementul superior sau client service .Structura agentiei de publicitate. Departamente 6. New Business    identificarea de potentiali noi clienti prezentari pentru licitatii (pitch-uri) daca nu exista un departament de sine statator.

OK/Not OK  campaign development  campaign launch/media  consumatori Client  brief-ul = “caiet de sarcini”  Client Service  contact report  brief echipa  brief creatie  Strategie  research  brief strategie Creatie  primeşte brief creaţie/strategie  creatie/creative development  productie  Validare  management  “consiliul inteleptilor” Fluxul activitatii .

.

.

Q&A .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful