PENGENALAN Program Bina Insan Guru adalah satu program yang harus dijalani oleh setiap guru pelatih

yang berada di dalam Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (PISMP). Program ini bertujuan bagi membina jati diri di dalam diri setiap guru pelatih sebagai persediaan bagi menghadapi cabaran apabila bergelar guru kelak. Pada hari Sabtu, 25 Februari 2012, telah diadakan satu program gotong-royong yang dianggotai oleh semua pelajar PISMP ambilan Januari 2011. Acara ini diadakan sebagai pengisian di dalam program Bina Insan Guru bagi semester 3 dan bertujuan untuk membuat sedikit penambah baikkan di kawasan sekitar kampus Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Antarabangsa. Pelbagai perancangan telah di buat sebelum dan juga selepas program ini berlangsung. Bermacam-macam pengalaman telah ditimba secara langsung mahupun secara tidak langsung yang bermanfaat dan berguna di masa kini dan juga masa hadapan. Kerjasama yang ditunjukkan oleh semua pihak yang terlibat menunjukkan sifat bertanggungjawab dan juga prihatin semua guru pelatih bagi menjamin persekitaran yang sihat di dalam kampus utama Institut Perguruan Kampus Bahasa Antarabangsa. Program ini dimulakan dengan perbarisan pagi dan diikuti dengan latihan senamrobik yang diketuai oleh 3 orang guru pelatih. Di dalam perbarisan ini juga, pengarah IPBA telah menyampaikan amanatnya dengan harapan dapat menaikkan semangat guru pelatih bagi menjayakan program ini. Acara diteruskan dengan sarapan yang telah disediakan. Tepat jam 9 pagi, semua guru pelatih telah menuju ke lokasi masing-masing seperti yang telah dijadulkan. Pelbagai pengisian telah dimuatkan di dalam program ini seperti forum pelajar dan sebagainya bagi memeriahkan lagi program ini. Program ini berakhir pada pukul 4 petang. Di samping itu juga, guru pelatih telah didedahkan dengan etika makan beradab yang diadakan semasa jamuan makan di kantin IPBA.

Begitu juga dengan kumpulan yang lain. Mereka bersatu padu dan bertungkus lumus menyiapkan tugasan yang telah diberikan mengikut masa yang telah ditetapkan di samping mengenali kawasan baru yang terdapat di dalam kawasan kampus utama Institut Perguruan Bahasa Antarabangsa. Ahli jawatankuasa tertinggi telah dilantik dan bermesyuarat berulang kali bagi mendapatkan maklumat yang lengkap berkenaan dengan jumlah ahli kelas. guru pelatih yang terlibat dengan pembersihan di dalam Auditorium telah menemui satu stor lama yang terdapat di bawah pentas. program ini telah dirancang dengan perancangan yang cukup teliti. Pada pengamatan dan juga hemah saya. Setiap kelas telah diagihkan secara sama rata ke beberapa kawasan seperti auditorium. . Guru pelatih dapat mengenali dengan lebih rapat lagi rupa sebenar Institut Perguruan Bahasa Antarabangsa. program ini mempunyai beberapa kekuatan dan juga kelemahan. senarai barang yang diperlukan dan juga sistem agihan tugas. Program ini juga julung-julung kalinya diadakan di dalam kawasan IPBA. Begitu juga dengan program yag telah dilaksanakan ini. surau dan sebagainya berdasarkan bilangan pelajar yang terdapat di dalamnya. Sebagai contoh. Satu organisasi khas telah diwujudkan bagi melicinkan lagi kerja-kerja yang berkaitan dengan pelaksanaan program ini. Setiap tugas yang telah dirancang telah dijalankan dengan begitu lancar sekali tanpa sebarang masalah yang timbul. Takungan air di dalamnya tidak melunturkan semangat para guru pelatih untuk bersama-sama membersihkan kawasan tersebut. Jika dilihat dengan terperinci. Secara tidak langsung. setiap guru pelatih yang terlibat akan dapat mengeksplorasi setiap pelusuk kampus utama. Manakala. Kekuatan yang terkandung di dalam proses kesinambungan program ini dapat dijadikan contoh dan juga teladan kepada guru pelatih khususnya.KEKUATAN Setiap yang berlaku pastinya mempunyai kelebihan dan juga kelemahannya yang tersendiri. kelemahan yang ditonjolkan di dalam program ini hendaklah dijadikan sempadan dan iktibar kepada semua guru pelatih apabila bergelar guru kelak. Keadaan ini menyebabkan wujudnya satu suasana yang baharu dan amat berbeza dengan sebelumnya.

guru pelatih yang terlibat tidak mempunyai kepakaran di dalam kerja-kerja berkenaan. Secara tidak langsung. tetapi. Jika dilihat secara mendalam. Sebagai contoh. Terdapat beberapa kelemahan yang telah dikenalpasti dan perlu diberikan sedikit perhatian oleh semua warga yang terlibat. kerja-kerja pembersihan dan juga penambahbaikkan dapat dijalankan dengan lebih cepat dan berkesan. kumpulan BIna Insan Guru hanya dibuat di dalam skala yang lebih kecil. berus cat yang dibekalkan tidak mencukupi dan memberikan sedikit kesulitan kepada guru pelatih yang bekerja di kawasan yang berkenaan. Dalam usaha untuk menyiapkan landmark. Begitu juga dengan program ini. Tidak dapat masalah di dalam pelaksanaan. Justeru itu. BIna Insan Guru kali ini manampilkan sedikit kelainan keranan diadakan di dalam skala yang lebih besar dan diadakan secara serentak. Jika sebelum ini. Landmark merupakan satu mercu yang akan menjadi kebanggaan seluruh warga IPBA khususnya.Aktiviti sebegini adalah salah satu langkah yang amat berkesan untuk merapatkan lagi hubungan di antara guru pelatih khususnya dan juga hubungan antara guru pelatih dan pensyarah umumnya. . Bina Insan Guru kali ini memberikan kepuasan yang berbeza dengan Bina Insan Guru sebelumnya di mana guru pelatih dapat bersamasama mengerah tenaga membersihkan kawasan kampus utama Institut Perguruan Bahasa Antarabangsa. KELEMAHAN Tidak semua pekerjaan yang dilakukan tanpa sebarang cacat cela. Suasana yang ceria dapat diwujudkan semasa kerja-kerja dilakukan dek kerana keletah semua guru pelatih yang sentiasa menghidupkan suasana tidak kira di mana sahaja. perlu diberikan sedikit perhatian. kerja-kerja tersebut hendaklah diberikan kepada orang yang lebih pakar di dalam bidang tersebut demi kebaikan seluruh warga IPBA di masa hadapan. dari segi kuantiti barang yang diperlukan untuk menjayakan gotong-royong ini. Guru pelatih dapat mengenali hati budi masingmasing dan juga cara mereka bekerja di dalam satu pasukan.

Sebagai contoh. Keadaan ini mungkin akan mempengaruhi rutin harian guru pelatih dan menimbulkan kesukaran di masa hadapan. Perbezaan jantina pula dijadikan alasan untuk mengelak daripada melakukan kerjakerja yang agak kasar. Mungkin perubahan dapat dilakukan pada masa hadapan dan mampu menarik minat guru pelatih untuk bersama-sama melakukan aktiviti tersebut. stor di bawah pentas di dalam auditorium mempunyai air dan mungkin menjadi habitat kepada beberapa haiwan yang berbahaya. Situasi ini boleh memberikan kecederaan kepada guru pelatih yang terlibat dan mungkin menular kepada guru pelatih yang lain. Guru pelatih telah berkumpul terlebih dahulu sebelum memulakan gotong-royong pada pukul 9 pagi. Keadaan geografi IPBA yang berbukit serta Keadaan tanah yang licin akibat hujan menyukarkan sedikit kerja-kerja untuk membuat landmark di tebing padang IPBA. justeru itu. . wujudnya sikap dingin di antara guru pelatih. terdapat segelintir guru pelatih yang hanya menjadi penonton dari membuat kerja. Lebih ramai yang menjadi AJK dokumentasi daripada bilangan orang yang membuat kerja. Hanya terdapat beberapa kumpulan yang mengikuti pergerakan tersebut. perkara ini hendaklah ditangani dengan kadar segera supaya setiap guru pelatih dapat meneruskan pengajian dengan aman dan tanpa sebarang masalah. Secara tidak langsung. Terdapat sedikit kekurangan di dalam pergerakan semasa aktiviti senamrobik dilakukan. Guru pelatih juga telah diminta untuk membuat aktiviti senamrobik sebagai pemanas badan sebelum melakukan kerja. semangat kerjasama dan perpaduan amat penting dan perlu ada di dalam diri setiap guru pelatih dan berguna di masa kini dan masa hadapan. Perkara sebegini perlu dihindari bagi mengelakkan sesuatu yang lebih buruk berlaku. Sebagai seorang guru pelatih. Keadaan ini mewujudkan rasa tidak puas hati kepada guru pelatih yang melakukan kerja. Pemilihan pergerakan hendakalah bersesuaian dengan kumpulan guru pelatih bagi menarik minat guru pelatih untuk mengikuti pergerakan tersebut.Setiap pekerjaan yang dilakukan semasa program ini berlangsung mempunyai risikonya yang tersendiri. Apabila program ini dijalankan di dalam skala yang besar. Pergerakan yang dilakukan sedikit kebudak-budakkan dan mengurangkan minat guru pelatih yang lain untuk mengikuti pergerakan tersebut.

Banyak penglaman yang telah ditimba secara langsung dari program ini. tetapi aktiviti sebegini dapat memberikan ruang kepada guru pelatih untuk berbakti kepada IPBA dan juga merapatkan lagi hubungan di antara kumpulan guru pelatih. mentor kelas PISMP Kajian Sosial A kohot 6 di atas tunjuk ajar yang telah diberikan. Terima kasih juga saya tujukan kepada Pn Hamidah Abd Hamid. Aktiviti sebegini bukan sahaja bertujuan untuk melengkapkan bilangan jam kredit. Saya berharap agar program sebegini terus menjadi acara tetap di dalam kalendar tahunan IPBA. Ribuan terima kasih saya tujukan kepada En Baseni Jantra dan juga En Baharudin Hassan dan juga pensyarah-pensyarah yang lain kerana memberikan tunjuk ajar sepanjang program ini berlangsung.PENUTUP Aktiviti sebegini memberikan pelbagai kesan positif dan juga negatif kepada guru pelatih. Saya merakamkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua guru pelatih yang telah terlibat dari awal sehingga berakhirnya program ini tidak kira secara langsung mahupun secara tidak langsung. tidak lupa juga kepada semua rakan yang telah bersama-sama mengerah tenaga bagi mejayakan program ini dari awal hingga ke akhir. . Seterusnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful