P. 1
Mircea cel Bătrân

Mircea cel Bătrân

|Views: 15|Likes:
Published by Cipy Baban

More info:

Published by: Cipy Baban on May 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/04/2014

pdf

text

original

Mircea cel Bătrân

Domnitorul Ţării Româneşti între anii

1386 - 1418
Cine a fost Mircea cel Bătrân ?

“ Principe între creştini,
cel mai viteaz şi

cel mai ager la minte.”
(Leunclavius – cronicar al turcilor)

bun organizator si carmuitor de tara. iscusit diplomat in timp de pace.A fost unul dintre cei mai straluciti voievozi pe care i-a avut Tara Romaneasca. Dusmanii insisi l-au laudat. . Viteaz in razboi.

1418 Cum se intitula domnul ? “Io Mircea. mare voievod şi domn cu mila lui Dumnezeu şi cu harul lui Dumnezeu stăpânind şi domnind în toată ţara Ungro-Vlahiei şi părţile de peste munţi.Herţeg şi Banatului de Severin domn şi de amândouă părţile de peste toată Dunărea şi până la Marea cea Mare şi cetăţii Dârstorului stăpânitor.încă şi spre părţile tătărăşti şi Almaşului şi Făgăraşului .Ţara Românească în timpul lui Mircea cel Bătrân 1386 .” .

 .Domnia lui Mircea cel Batran  Mircea urcă pe tron după moartea fratelui său Dan. Rezultatele obtinute îi vor permite să reziste tendintelor de expansiune ale Regatului Ungar si ale Poloniei. si să stăvilească fortele otomane aflată în plină expansiune în Balcani. Administratiei si Bisericii. care urmăreau în special acapararea gurilor Dunării. Armatei. El găseste Tara Românească în plin proces de dezvoltare datorită politicilor întelepte promovate de înaintasii săi si va continua consolidarea economiei. petrecută la 23 septembrie 1386.

acesta din urmă căsătorit a doua oară cu Ana de Cilly. pornite de la Nicolae Alexandru.Familia domnitorului  Sotia lui Mircea a fost doamna Mara. Cu regele polon Mircea mai avea două legături îndepărtate de rudenie. în care este înfătisată ca mare proprietară de terenuri în Ungaria. Stiri directe asupra ascendentei acesteia nu au parvenit. doamna Anca. Prin aceasta s-ar explica în plus anume afirmatii în legătură cu înrudirea dintre Mircea si Vladislav Iagello. majoritatea specialistilor acceptă descendenta acesteia din familia de Cilly. Doamna Mara a murit înainte de 1427.  . Pomelnicele mănăstirilor Tismana si Arnota mentionează o a doua sotie a lui Mircea. de origine germană din Carintia. însă prin interpretarea altor documente. al cărei chip se păstrează la schitul Brădet.

Un fiu cu nume necunoscut a fost luat ostatec la turci în 1417. Se spune că Mircea a avut un frate mai mic.spun Ducas si Chalkokondyl . jupan Staico. sunt Radu Prasnaglava (m. 1436?) si Vlad Dracul (m. Alexandru Aldea (m. Anumiți istorici îl consideră pe Vlad ca fiind fiul lui Radu. a avut multi copii naturali”.„ducând o viată liberală. căci . deci frate cu Mircea. În cronici mai sunt pomenite două fiice ale lui Mircea: Ana (căsătorită cu marele celnic Radić) si încă o fată (căsătorită cu sultanul Musa Celebi) al cărei nume nu este cunoscut. 1447). care au ajuns pe tronul Tării Românesti. asociat la domnie în 1408.   . moare în 1420. Dintre nepotii lui Mircea. fiii lui Dan I. 1427?). Alti urmasi. Mircea a avut mai multi fii. menționat într-un singur document de danie al domnitorului pentru mănăstirea Snagov. Mihail. Ioan aflat în 1397 la Raguza si probabil Vlad Uzurpatorul. „care după moartea lui s-au apucat să se lupte între ei pentru domnie”. sunt de amintit Dan al II-lea care va ajunge să si domnească.

” ( Lupta de la Rovine .după o cronică bulgărească ) ... Iar Baiazid a fost înfrânt cu desăvârşire şi a pierdut în jurul a 30.Şi lănci nenumărate s-au frânt atunci şi mulţimea săgeţilor a fost nenumărată .Bătălia de la Rovine . încât văzduhul nu se mai putea vedea de desimea lor.000 de turci.1395 “. Şi râul Argeş curgea roşu de sângele ce ieşea din mulţimea trupurilor căzute .

ctitoria sa. .Mormântul lui Mircea cel Bătrân se află la mănăstirea COZIA .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->