Kepentingan dan Kebaikan membaca Dewasa ini,terdapat pelbagai bahan bacaan yang terdapat di pasaran sama ada

di dalam atau dari luar negara.Antara contoh-contoh bahan bacaan yang terdapat di pasaran ialah surat khabar,majalah,komik dan sebagainya.Bahan bacaan ini boleh didapati di kedai-kedai buku. Melalui membaca seseorang itu akan mendapat pelbagai faedah untuk diri sendiri.Antara kebaikan membaca ialah seseorang itu dapat meluaskan ilmu pengetahuan tentang isu-isu semasa seperti ekonomi,politik,dan sosial.Ibubapa pada hari ini memainkan peranan yang penting dalam mewujudkan masyarakat yang suka membaca dan berilmu pengetahuan.Ibu bapa boleh membelikan bahan-bahan ilmiah serti Dewan Pelajar,Al-Risalah dan sebagainya bagi memupuk minat membaca di kalangan anak-anak sejak mereka dari kecil lagi.Hal ini, dapat mereka jadikan sebagai amalan yang sihat apabila mereka dewasa kelak. Selain itu juga,melalui membaca kita dapat mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah.Remaja zaman sekarang seakan sudah hilang minat membaca kerana mereka lebih gemar menghabiskan masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang tidak berfaedah seperti melepak,lumba haram,bercampur lelaki dan perempuan tanpa megira batas-batas agama dan sebagainya.Oleh itu,berlakulah gejala keruntuhan akhlak di kalangan remaja yang akan merosakkan negara kerana remaja masa kini adalah tonggak negara. Di samping itu juga, seseorang itu dapat mendalami sesuatu isu dengan lebih mendalam apabila membuat rujukan sama ada untuk kertas kerja atau sebaliknya.Bahan bacaan baleh didapati dalam pelbagai versi bahasa antaranya ialah Bahasa Inggeris,Bahasa Melayu,Bahasa Mandarin dan sebagainya.Pembaca dapat meningkatkan penguasaan bahasa mereka melalui pembacaan tersebut. Oleh itu,membaca memberikan pelbagai faedah yang amat berguna.Jadikan membaca sebagai amalan seharian agar kita dapat menjadi masyarakat yang berilmu pengetahuan dan dapat menjadi rakyat yang berguna kepada masyarakat, negara dan bangsa.

Setiap pelajar pasti ingin kejayaan cemerlang. Apakah langkah-langkah yang perlu untuk memastikan kita berjaya di dalam pelajaran ? setiap pelajar pasti ingin kejayaan cemerlang berbagai-bagai cara untuk mendapat kecemerlangan setiap murid mempunyai cita-cita menjawat jawatan tinggi bergantung kepada individu sendiri dan lain-lain faktor

tekun tanpa mengenal jemu mencermin diri sendiri . ix. viii. memberikan kesedaran kepada murid-murid melalui penerapan nilai-nilai murni dan ceramah-ceramah kesedaran daripada pihak-pihak tertentu ii.di sekolah / tempat lain banyakkan latihan tambahan tidak ponteng kelas / sekolah tidak tinggal sembahyang dan sentiasa berdoa banyak membaca bahan-bahan tambahan sikap tidak berputus asa . iii. melawan guru.patuh kepada jadual waktu tersebut rajin bertanya kepada guru . pengawas-pengawas sekolah hendaklah memainkan peranan dengan berkesan mengawasi tingkah laku. vi. . berpakaian tidak seperti yang dikehendaki.peraturan yang ditetapkan dan mesti diikuti contoh pelanggaran disiplin di sekolah .menelaah pelajaran . hisap rokok. menasihati dan melaporkan kepada guru disiplin / pihak sekolah berkenaan masalah salah laku murid. tumpuan terhadap pelajaran . piak sekolah haruslah sentiasa mengadakan perjumpaan dengan ibu bapa untuk membincangkan masalah murid-murid v.i.perbincangan dengan rakan-rakan sediakan buku-buku rujukan secukupnya ikuti kelas tambahan . ugutan. vii. pihak sekolah haruslah tegas dalam menangani masalah ini dengan mengenakan denda yang sepatutnya agar menjadi teladan kepada murid-murid. ibu bapa haruslah memberikan pelajaran agama yang secukupnya kepada anak-anak mereka iii. buang sampah merata-rata dan lain-lain. Pengertian disiplin . ii.berazam . iv. v. x.mencapai kejayaan kesedaran perlu untuk mendapat kecemerlangan dalam pelajaran Masalah disiplin murid-murid sekolah hangat diperkatakan sejak akhir-akhir ini. Bincangkan langkah-langkah untuk mengatasinya.jika timbul masalah . iv.membuat rujukan menyediakan jadual waktu peribadi yang teratur . Isi-isi Langkah-langkah mengatasi masalah disiplin murid-murid i.ponteng sekolah.

PENDAHULUAN : Pendahuluan : Apakah ia pendidikan tadika . Ikan air tawar banyak khasiatnya. pihak sekolah.isi penting : a] berumur antara 4 hingga 6 tahun . ii. harga ikan air tawar hendaklah dikawal supaya ianya tidaklah terlalu mahal agar orang ramai dapat membelinya iv. keli. tilapia. Tuliskan cara-cara untuk menggalakkan orang ramai makan ikan air tawar. iii. ibu bapa dan masyarakat. Semua pihak bertanggungjawab dalam menangani masalah disiplin .lampan Jawa. kempen memakan ikan air tawar dijalankan dari masa ke semasa ii. sepat. tasik. 1. galakkan orang ramai menternak ikan air tawar supaya ikan air tawar mudah diperolehi v. cara-cara memasak ikan air tawar hendaklah diberitahu kepada orang ramai supaya mereka benar-benar dapat merasai kelazatannya iii. soalan 0 Pendidikan tadika yang ada pada masa ini amat memberi faedah kepada anak-anak kita apabila menjejakkan kaki ke alam persekolahan. haruan.memberi manfaat kepada kanak-kanak Isi.Penutup masalah disiplin tidak akan berjaya jika satu pihak saja yang berusaha tanpa kerjasama semua pihak. Bincangkan. Semua pihak harus mengambil bahagian bagi menggalakkan orang ramai memakan ikan air tawar. i.Kementerian Pendidikan. Ikan air tawar sedap dan banyak khasiatnya ikan air tawar terdapat di sungai. pihak kesihatan / perikanan hendaklah selalu memberi penerangan tentang khasiat memakan ikan tawar kepada orang ramai. gerai-gerai makan hendaklah menyediakan menu masakan ikan air tawar sebagai salah satu daripada lauk pilihan vi. sawah dan dipelihara di kolam contoh ikan air tawar . patin dan lain-lain cara-cara menggalakkan orang ramai makan ikan air tawar : i.

pemandu pelancong yang cekap kemudahan pengangkutan . banyak tempat menarik di Malaysia .contoh buah tidak bermusim isi kempen memakan buah-buahan oleh kerajaan adakan promosi jualan murah peranan media massa .contoh peranan kerajaan di luar negara .contoh buah bermusim .mengelakkan kanak-kanak daripada bosan duduk di d] kanak-kanak sudah biasa dengan alam persekolahan dan tidak kekok Penutup : soalan 1 Buah-buahan tempatan memang berkhasiat dan lazat untuk dimakan. Nyatakan langkah-langkah untuk menggalakkan orang ramai memakan buah-buahan tempatan. Pendahuluan : Jenis buah-buahan tempatan ada dua jenis .kepada kesihatan soalan 2 Nyatakan langkah-langkah untuk menggalakkan lebih ramai pelancong datang ke negara kita.contoh tempat . membina kemudahan seperti hotel dan sebagainya.jenis bermusim Lebih banyak penubuhan kelas tadika lebih baik .tidak bermusim . Pendahuluan : isi penerangan meluas mengenai tempat .b] mendedahkan kanak-kanak ke alam persekolahan c] dapat bergaul dengan kanak-kanak yang sebaya dengan mereka rumah .membuat promosi mengenai Malaysia.sebarkan tentang kelebihan memakan buah tempatan kurangkan import buah-buahan dari luar tegaskan peranan dan kelebihan buah-buahan tempatan .

soalan 4 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “ Pentingnya Air Kepada Kita “ Pendahuluan : Sumber-sumber air .keperluan untuk hidup . pelancongan membawa keuntungan kepada negara. Kemalangan sebenarnya boleh dielakkan dengan berbagai cara.elak penyakit untuk pertanian .memulihara kawasan yang menjadi tumpuan dan mencari serta memperkenalkan kawasan berpotensi.memandu tidak melebihi had laju yang ditetapkan.kemudahan tempat membaca dan bahan. Pemandu hendaklah mematuhi peraturan dan undang-undang semasa memandu . langkah-langkah untuk menggelakkan berlakunya kemalangan jalan raya.tiada air tanaman dan haiwan ternakan akan mati.contoh Membaca secara berterusan . Namun begitu kemalangan jalan raya boleh dielakkan.diri . Ianya disebabkan oleh beberapa faktor.minuman untuk penjanaan kuasa elektrik membersih pakaian .adakan pertandingan bahan yang bermutu tinggi disediakan serta menarik.jangan membazir soalan 5 Kemalangan jalan raya sering berlaku di negara kita. . Jimat penggunaan air . Dalam setiap kemalangan ada saja tercedera dan ada juga melibatkan kematian. Pendahuluan : isi kempen membaca . Nyatakan cara-cara untuk memupuk minat membaca di kalangan murid-murid sekolah. galakan daripada ibu bapa . negeri dan kebangsaan . Langkah-langkah yang perlu mesti diambil bagi menggalakkan lebih rami pelancong datang ke Malaysia. a. sumber terpenting . soalan 3 Membaca merupakan satu amalan yang mulia.peringkat sekolah . Pendahuluan : Kemalangan jalan raya selalu saja berlaku. Nyatakan cadangan-cadangan anda . membaca jambatan ilmu.memperoleh ilmu pengetahuan.

berat sama dipikul ringan sama dijinjing. b. agama dan bangsa -masyarakat akan hidup dengan aman.contoh . . c. diamal tanpa mengira kaum. Tulis sebuah karangan mengapa pentingnya semangat kejiranan. rasanya amat lazat .denda dan penjara. Pendahuluan : Buah-buahan tempatan ada dua jenis .b. perpaduan akan menjadi kukuh. tidak diletakkan bahan pengawet . a. c. adakan kempen keselamatan jalan raya yang berterusan Kemalangan berlaku akibat sikap cuai pengguna jalan raya.berkhasiat b. Kenakan hukuman berat kepada pemandu yang memandu dalam keadaan merbahaya melanggar undang-undang .lampu . lebih segar mutu lebih baik untuk kesihatan c. Pendahuluan : Jiran adalah orang yang tinggal berhampiran dengan rumah kita sama ada yang tinggal di sebelah .jiran akan menolong .bermusim . sekiranya ditimpa kesusahan . Apakah faedah yang akan kita perolehi apabila memakan buah-buahan tempatan.buah-buahan tidak bermusim contoh isi a. brek berfungsi dengan baik.baik untuk kesihatan mesti digalakkan memakan buah-buahan tempatan soalan 7 Pentingnya semangat kejiranan di kalangan kita. ini bukti jiran adalah penting kepada kita .mesti saling bantu membantu . mengeratkan perhubungan antara satu sama lain.tambahan pula . d. soalan 6 Kerajaan menggalakkan rakyat negara kita memakan buah-buah tempatan.menyebelah di hadapan atau di belakang. Pemandu hendaklah memastikan kenderaan mereka selamat untuk dipandu .

majalah .kunjung mengunjungi semasa perayaan .buat kerja yang diberi oleh guru iv.meningkatkan tahap pencapaian dalam semua hal. Pendahuluan : Tempat letak perpustakaan / Jenis perpustakaan / Huraian perpustakaan Perpustakaan adalah gedung ilmu. Pendahuluan : Rakan sebaya ialah rakan yang seusia dengan kita dan mempunyai kegemaran yang hampir sama.persediaan untuk masa hadapan viii.dapat memahami pelajaran dengan lebih berkesan lagi. negara akan menjadi lebih kuat dan disegani oleh musuh. Diantaranya termasuklah bahan rujukan.perselisihan kaum akan dapat dielakkan. tidak boleh bergantung kepada guru-guru semata-mata .jimat perbelanjaan vi.tidak terlibat dengan unsur negatif vii. pinjam buku untuk membuat rujukan dan mengulang kaji . Membaca jambatan ilmu. soalan 9 Rakan sebaya adalah orang yang penting dalam kehidupan kita. banyak bahan bacaan yang dikumpulkan dan disimpan.memupuk semangat muhibah di antara pelbagai kaum. pelajar sepatutnya selalu mengunjungi perpustakaan pada setiap masa demi untuk kejayaan masa depan / mengemukakan cadangan membaiki perkhidmatan perpustakaan / menyatakan penghargaan kepada sesiapa yang berkenaan .penting untuk pelajar membaca jambatan ilmu . iii. Apakah peranan yang dapat diberikan oleh rakan sebaya dalam kehidupan kita. perpustakaan sebagai pusat ilmu pengetahuan . tempat membaca dan menelaah yang selesa . buku cerita .buku . melatih diri menggunakan bahan dengan baik .terdapat kemudahan disediakan terdapat berbagai sumber rujukan . i. buku panduan.akhbar dan lain-lain tempat belajar yang sesuai . soalan 8 Kepentingan Perpustakaan dan faedah-faedahnya. . v. boleh mengisi masa lapang dengan berfaedah . kita perlu memupuk semangat kejiranan antara kita .tidak perlu membeli buku yang dikehendaki . Ini semua adalah untuk kemudahan pelajar. ii.

bijak memilih kawan. membawa penumpang yang ramai dan juga boleh memuatkan barang dengan banyak penting dalam pembangunan ekonomi . membantu dalam meningkatkan prestasi pelajaran.masak sendiri dan aktiviti dalam perkhemahan. Pendahuluan : udara . bekerjasama antara satu sama lain. B.dapat keuntungan .contoh dalam perkhemahan tahunan . A.contoh a penting .air .darat .wujud bandar dan kota besar C. C.mempengaruhi perwatakan seseorang . melatih murid menjadi pemimpin .mempengaruhi untuk menjadi baik . melatih murid mematuhi disiplin dan arahan ketua.dapat ke sesuatu tempat dengan cepat selamat b. melatih murid untuk berdikari sendiri .contoh .orang yang boleh dipercayai.contoh - unit beruniform dan sukan. soalan 11 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “ Kepentingan Pelajar menyertai aktiviti ko kurikulum “. peluang pekerjaan di kilang membuat kenderaan. soalan 10 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “ Kepentingan Kenderaan Kepada Kita”.jahat .baik . sentiasa saling bantu-membantu .buat kenderaan dan dijual . Pendahuluan : Ko kurikulum ialah aktiviti selepas sekolah iaitu aktiviti persatuan Ada berbagai jenis kenderaan . rakan sebaya . .sifat kepimpinan dalam aktiviti.akan mempengaruhi menjadi jahat Rakan adalah tempat kita mencurah segala masalah yang kita hadapi .berperanan penting .

unit beruniform. melahirkan murid dengan kemahiran yang telah diajar . dalam aktiviti kelab dan persatuan .aktiviti sukan dan permainan .tidak secara langsung dapat merapatkan hubungan sesama mereka. ii. disiplin / riadah .untuk bantu pembelajaran di bilik darjah contoh . soalan 12 soalan : Kerja rumah sangat baik untuk murid-murid sekolah. Menambah ilmu pengetahuan tambahan .dapat berbincang . syarahan dan lain-lain memerlukan kerjasama dan muafakat . pertandingan / perlawanan sukan dan aktiviti kokurikulum dengan sekolah lain pula dapat rapatkan hubungan di antara murid-murid dan guru-guru sekolah berkenaan hubungan yang rapat dan baik penting bagi menjamin keharmonian sesebuah sekolah dan masyarakat kejayaan dalam pendidikan / pelajaran. A.penting untuk keutuhan sesuatu organisasi atau negara.murid-murid akan bekerjasama dan bantu-membantu bagi mencapai kemenangan . Kegiatan kokurikulum boleh merapatkan hubungan di antara murid-murid dan guru-guru. D. E.cara membuat pertolongan cemas.dapat eratkan hubungan iv.otak cergas Murid patut menyertai aktiviti ko kurikulum untuk memperolehi berbagai faedah untuk diri. sukan dan permainan .berat sama dipikul dan ringan sama dijinjing. untuk kesihatan diri .badan sihat . dalam aktiviti unit beruniform . Tuliskan sebuah karangan berkenaan dengannya. kelab dan persatuan boleh merapatkan hubungan di antara murid-murid dan guru-guru i.sebagai latihan tambahan .dapat merapatkan hubungan sesama murid iii. Semangat kerjasama .berbalas pantun . ikut arahan ketua.. Pengertian kokurikulum . kuiz. dalam aktiviti sukan dan permainan . Pendahuluan : Kerja rumah ialah kerja sekolah yang diberi oleh guru untuk disiapkan di rumah.kegiatan luar bilik darjah . Berikan sebab-sebabnya.

Bina sebuah karangan mengenai baik dan buruk kemajuan sains.murid menjadi lebih mahir lagi.membantu dalam membina karangan . Berbagai faedah diperolehi daripada kemajuan sains sekarang. sebagai latihan mengulang kaji pelajaran di rumah . Pendahuluan: Sains amat penting kepada manusia.. mengelakkan murid daripada membuang masa dengan sia-sia di rumah .menggelakkan diri daripada melakukan perkara yang tidak berfaedah. majalah. B. Siapkan tugasan yang diberi meningkatkan prestasi pelajar . Soalan22: Kemajuan sains banyak membantu manusia dalam semua hal. a. membaca jambatan ilmu.keputusan yang baik dalam peperiksaan. Kebaikan a) Dalam bidang komunikasi-telefon-televisyen dan radio.berbincang dengan rakan-rakan C.mengisi masa lapang dengan betul. buku dan sebagainya. soalan 13 Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “ Faedah membaca buku “ Pendahuluan : Membaca sebagai hobi yang baik. Kemajuan sains membawa perubahan kepada kehidupan manusia. Berbagai bahan yang boleh dibaca seperti akhbar. mengisi masa lapang dengan berfaedah . mendapat pengetahuan tambahan b. boleh dijadikan panduan hidup dalam penyelesaian masalah. b) Dalam bidang perhubungan-pembinaan jalan raya bertar .berusaha dengan membuat rujukan . dapat membaiki penguasaan bahasa . d.memperolehi ejaan betul c.menambah perbendaharaan kata .

Soalan23 : Bina sebuah karangan tentang baik dan buruknya menonton televisyen . -manusia dapat bergerak pantas dari satu tempat ke satu tempat . Oleh itu kita seharusnya berhati-hati menggunakan kemajuan sains hanya untuk kebaikan.-pembinaan kenderaan darat. Penutup : Sains membawa kebaikan dan juga keburukan kepada kehidupan manusia. Boleh dikatakan setiap rumah di negara kita mempunyai sebuah peti televisyen.penerokaan angkasa lepas. Info Sains .Bincangkan Pendahuluan: .berita Mendapat pengetahuan tambahan .Televisyen merupakan satu media elektrik yang paling popular di negara kita. Keburukan a) Mengancam keselamatan manusia dan dunia -Bom atom-Jepun-ramai terbunuh -Gas sarin -Bom nuklear b) Robot dicipta .air dan udara. C) Untuk pertahanan negara-membina alatan perang -senjata . Isi : Kebaikan a) b) Mengetahui perkembangan semasa .Majalah 3.kereta kebal dan sebagainya -negara menjadi lebih selamat.kereta di kilang -peluang kerja manusia terbatas.

Keburukan bagi pelajar a) b) Menonton terlalu lama-membazir masa Ada rancangan-rancangan yang tidak sesuai ditonton. c) Dapat dilatih untuk hidup berdikari -di sini pelajar tidak bergantung kepada ibu bapa semata-mata. Isi a) Pelajar berpeluang untuk belajar dengan lebih baik -mempunyai jadual . .Ehwal Islam Mengeratkan hubungan kekeluargaan Isi masa lapang dengan baik. Penutup : Tinggal di asrama ada kebaikan dan ada juga keburukan. Kerajaan menyediakan asrama-asrama ini untuk kemudahan pelajar-pelajar belajar dengan lebih sistematik.saling bantu membantu. b) Dapat dilatih untuk hidup bekerjasama-bagai "Aur dengan Tebing".patuh pada jadual .Bincangkan. Pendahuluan: Asrama adalah tempat penempatan untuk pelajar-pelajar di sekolah. Keburukan a) bebanan yuran bulanan kepada keluarga miskin b)Jumlah murid adalah ramai-pengawasan tidak dapat diberikan oleh pihak asrama secara berkesan. . Soalan 24: Tinggal di asrama lebih baik daripada tinggal di rumah . Namun pelajar seharusnya pandai memilih rancangan yang sesuai dan tidak mengabaikan pelajaran.c) d) e) Mendapat pengetahuan agama . d) Dapat belajar secara berkumpulan. banyak faedah yang di perolehi.bermain dan sebagainya diatur dengan baik. Penutup : Menonton televisyen memberi faedah kepada pelajar.

SEBAGAI remaja. Justeru Islam sendiri mengisyaratkan budaya membaca sebagai salah satu lorongan ke arah menuntut ilmu. Matlamat pembacaan tersebut haruslah mencabar tetapi realistik.t. Satu Buku Setiap Masa Satu cara utama yang berkesan ialah dengan sentiasa membawa sebuah buku walau ke mana kita pergi. Sebagai contoh kita boleh menetapkan matlamat untuk beristiqamah membaca sesebuah buku itu walaupun sekadar lima atau 10 minit sehari. Apabila kita mempunyai masa senggang seperti ketika menunggu bas atau menaiki (sistem transit aliran ringan (LRT). Melawat Perpustakaan.. Seperkara yang perlu diambil perhatian. remaja dapat mengenali pelbagai idea baru serta mendapat sebanyak mungkin maklumat. bermuzakarah serta penulisan. khasnya apabila buku tersebut adalah daripada genre yang diminati serta dapat difahami. sentiasa sibuk. menajamkan pemikiran dan meningkatkan ketakwaan kepada Allah s. Pilih Buku Menarik Dan Bermutu Membaca adalah satu pengalaman yang menyeronokkan. Wahyu pertama yang diterima oleh Nabi Muhammad s. Tamadun Islam itu sendiri bertunjangkan budaya ilmu yang berpandukan petunjuk alQuran dan sunah. Apabila tabiat membaca semakin bercambah. buku tersebut boleh kita baca. Terdapat remaja yang menyedari akan kebaikan membaca tetapi tidak mengamalkannya. mereka boleh mengambil masa untuk mengimbas pelbagai buku di samping mencari buku dengan tajuk yang kelihatan menarik. Bagi remaja yang ke tempat tersebut. Alasan yang diberikan adalah seperti ketiadaan minat membaca. Tetapkan Matlamat Dalam Membaca Kita boleh menetapkan matlamat dari segi berapa lama dalam sehari kita ingin membaca atau berapa banyak buku kita ingin membaca dalam sesuatu tempoh masa. Namun sebagai permulaan. Setelah kegiatan membaca telah menjadi tabiat. Kedai Buku Perpustakaan atau kedai buku menyediakan pelbagai jenis buku daripada pelbagai genre.a. iaitu ayat pertama surah alAlaq ialah Iqra’ yang bermaksud Bacalah. halangan bahasa atau sebagainya. Ilmuwan Islam terdahulu menghidupkan budaya ilmu melalui kegiatan membaca.w.w. Matlamat juga boleh ditulis di atas sehelai kertas dan ditampal di tempat yang mudah dilihat sebagai pencetus motivasi. dapatkan buku yang buku yang sesuai dengan minat serta tahap kefahaman kita. Dengan mengimbas isi kandungan buku yang terpilih. kita juga dapat menambah ilmu pengetahuan. Sekiranya buku tersebut begitu sukar difahami. maka kita boleh memilih buku yang lebih mencabar. Setiap pelajar boleh diberikan satu tajuk buku yang berbeza daripada yang diberi . Atau kita boleh meletakkan matlamat untuk menghabiskan pembacaan sebuah buku dalam sebulan. kita perlu memupuk tabiat membaca untuk menambahkan ilmu pengetahuan. Di samping mengisi masa. buku yang dipilih perlulah mempunyai pengisian yang bermutu dan bukan sekadar bercorak picisan atau popular sahaja. kita mungkin cepat terasa jemu atau resah walaupun baru beberapa minit menatapnya. Maka persoalannya apakah kaedah yang boleh digunakan dalam usaha menyuburkan tabiat membaca. Rumusan Buku Tugasan Pelajar Para guru serta pensyarah boleh menugaskan pelajar mereka untuk membuat rumusan buku. Remaja boleh menjadikan kegiatan mengunjungi perpustakaan atau kedai buku sebagai salah satu amalan mingguan. kita boleh menetapkan matlamat pembacaan yang lebih mencabar.

Kesimpulan Saranan seperti di atas adalah sebahagian dari pelbagai lagi kaedah yang boleh dicuba ke arah meningkatkan tabiat membaca di kalangan remaja. para guru juga perlu terlebih dahulu menelusuri buku-buku yang dicadangkan tersebut. Impaknya pelajar akan dapat mengenali lebih dekat serta dibiasakan dengan bahan ilmiah yang mencabar minda. Kelak diharapkan mereka dapat menemui keseronokan membaca bahan sedemikian dan akhirnya minat dan tabiat membaca dapat bercambah dengan sendirinya. Maka ilmu yang didapati hasil pembacaan dapat dikembangkan lagi serta dapat diadaptasi dalam realiti kehidupan semasa. ayuh dapatkan sebuah buku sekarang dan jadikan ia teman setia anda! . Namun sebanyak mana idea atau saranan bernas dapat dicetuskan tetapi seandainya tidak diikuti dengan tindakan. Kemudian mereka boleh ditugaskan untuk membuat rumusan buku serta mengaitkannya dengan subjek diajar atau kehidupan seharian. Melalui kaedah tersebut pelajar dapat didedahkan kepada bahan-bahan penulisan yang tinggi mutunya. Dengan menggunakan kreativiti sendiri.kepada pelajar-pelajar lain. Hal ini penting untuk guru tersebut bagi tujuan pemarkahan hasil kerja pelajar. Tugasan mengaitkan buku yang dibaca dengan mata pelajaran diajar pula dapat melatih pelajar untuk berfikir secara kritis dan analitis. Hal ini turut dapat membantu menyelesaikan permasalahan pembelajaran yang bersifat teori yang kurang diminati oleh sesetengah pelajar. Justeru kepada para remaja. kita boleh memikirkan banyak lagi cara berguna yang boleh diaplikasikan untuk menanam tabiat membaca. Malah pada masa yang sama mereka juga dapat meningkatkan ilmu berkenaan subjek diajar lalu menyumbang ke arah pengajaran yang lebih berkesan serta menarik. maka idea akan kekal menjadi idea dan kita akan terus kekal ditakuk lama tanpa ada perubahan. Dalam usaha menyediakan senarai tajuk buku yang perlu dibaca oleh para pelajar.