P. 1
Kötelek, csomózási technikák

Kötelek, csomózási technikák

Ratings:
(0)
|Views: 2,232|Likes:
Published by gabriella_timár

More info:

Published by: gabriella_timár on May 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/27/2013

pdf

text

original

Kötelek, csomózási technikák

Készítette: Béni Zoltán 2010. 04. 18

századig) a brit szigetektől Itáliáig olyan kötélverő műhelyekben készítették a kötelet. esetleg fonatolásával készült erős. -Az első "kötelek" valószínűleg vadon nőtt liánok és kúszónövények lehettek -Az ókori egyiptom volt valószínűleg az első civilizáció.-tól a 18. A szalmából készült egyiptomi kötelek i. 4000-3500 évvel jelentek meg.már a történelem előtti időktől kezdve használta az ember vadászatra. vastag termék. A köteleket nagy húzóerő felvételére készítik és alapvetően mozgatásra vagy nagy erők folyamatos statikus kifejtésére használják. emelésre és mászásra.Meghatározás Kötél: fonalak ill. amely speciális kötélverő eszközöket fejlesztett ki. Készülhet textilipari szálasanyagokból vagy acélhuzalokból. . fémhuzalok összesodrásával. Történelmi áttekintés . vontatásra. -Az ezt követő évszázadokban egész Ázsiában és Európában elterjedt a kötél alkalmazása és a kötélgyártás -A középkorban (a 13.e. összekötésre. lekötésre. illetve ezek együttes használatával. az emberiség technológiai fejlődése során mindig szerepet játszott. amelyek igen hosszú folyosóból álltak. szállításra.

anyaguk leggyakrabban kender. de az 1950-es évektől kezdve a mesterséges szálakból vert kötelek lettek a leggyakoribbak.Egyes kötelek többféle anyag felhasználásával készülnek. vagy a kötélkorongon való áthaladásnál. Anyaga: -A hagyományos kötelek természetes szálasanyagokból készülnek. de lehetpamut. de nem valósították meg. de nem nyúlik annyira). amelyik úszik a vízen). a poliészter (hasonló a nejlon kötélhez. Az 1700-as évektől kezdve több kötélverő gépet szabadalmaztattak és építettek meg.vagy gumirugalmas szintetikus (elasztán-) fonalakat is felhasználnak. Az összefonás helyén a kötél vastagabb volt mint egyébként. két vagy több rövid kötelet összefontak. kókuszrost stb. a polietilén és az aramidok. Rugalmas kötelek gyártásához gumi. Ma is készítenek még hagyományos anyagokból köteleket. selymet és emberi hajat) -mesterséges szálasanyagok közé tartozik a polipropilén (egyetlen kötél. . (Ritkán gyapjút. ami nehézséget okozott a kötéldobra csévéléskor.-Ha hosszabb kötélre volt szükség. a nejlon (legerősebb az összes kötél a közös használat). -Leonardo da Vinci néhány vázlatot rajzolt egy kötélkészítő gépről. -A kötelek másik nagy csoportját a sodronykötelek (drótkötelek) alkotják .

az így előállított pászmákat bal sodrattal egyesítik. 1. hogy a teher alatt a kötél lehetőleg ne legyen hajlamos kipörgésre -Az elemei szálakat a súrlódás tartja össze . ami már lényegében egy vékonyabb kötélnek tekinthető (ez az úgynevezett pászma) 3.) legalább három fonalat összesodornak (cérnáznak). tehát ha az első cérnázás jobb sodrattal készül. -Az egyes fázisoknál a sodrás iránya általában ellentétes.) Végül több (legalább három) pászma összesodrásából alakítják ki a kötelet.) textilipar  fonással fonalakat készítenek.Kötelek szerkezete: Sodrott (vert) kötél: A növényi szálasanyagból vert kötelek készítésében három fázis különül el. majd a végleges kötél ismét jobb sodratú lesz. A fonás során a hosszirányba rendezett egyedi szálak kötegét megcsavarják és felcsévélik 2. -Erre azért van szükség.

ezért hajlítómerevségük nagyságrenddel kisebb. . Az anyagnak az állandó terheléssel szembeni szilárdságára ad felvilágosítást. Ha az ilyen felépítésű kötelek vastagsága és szilárdsága nem elegendő. A hőmérséklet függvényében változik (általában csökken). kissé megnyúlik és kisebb lesz a térbeli csavarvonal átmérője . mint az ugyanolyan keresztmetszetű tömör hengeres rúdénak.-A sodrat csavarvonal alakú. hogy az elemi szálak vékonyak. ezért amikor húzóerő terheli. 3 vagy 4 kötél összesodrásával ún.szakítószilárdság: Ez a kötél működésének mechanikai alapelve. kábelkötelet állítanak elő 60-120 mm vastagságban. magasabb hőmérsékleten állandó terhelés alatt az anyag állandóan növekvő alakváltozást szenved -Hajlíthatóságát annak köszönheti. -A vert köteleket 5-60 mm átmérővel készítik (5 mm alatti átmérő esetén zsinórról beszélünk).

. ahogy a lányok befonják a hajukat .Ilyen köteleket főleg olyan helyen használnak. a belőlük alkotott pászmák nincsenek megcsavarva. 2-60 fonal felhasználásával.Fonatolt kötél: . ahol fontos.A fonatolt köteleket max.Ezekben a fonatolt kötelekben a fonalak ill. csak egymást kerülgetve fonódnak össze.Lényegesen hasonló ahhoz. . -Ez a legerősebb és legdrágább fajtájú kötél . 14 mm átmérőig készítik. . hogy terhelés alatt a kötél ne legyen hajlamos a forgásra.A hegymászó kötelek is ezzel a módszerrel készülnek.

mint a nagyszilárdságú acélból készültek. így kisebb a kopásuk.A keresztsodrású kötelek élettartama általában nagyobb.Sodronykötél -készülhetnek kis szakítószilárdságú lágy acélból. . . -Általában hat vagy nyolcpászmás sodronyköteleket alkalmaznak. -pászmáit általában hagyományos kenderkötélből készült mag köré fonják. mert nagyobb felülettel érintkeznek a kötéldobbal vagy tárcsával. A magot és a pászmát is kenik -A gyakrabban használt keresztsodrású köteleknél a pászma huzaljai és a kötél pászmái ellenkező sodrásúak (bal-jobb vagy jobb-bal) -A hosszsodrású kötelek huzaljainak és pászmáinak sodrásiránya azonos. ezek több hajlítgatást bírnak el. de merevebbek és törékenyebbek. de gyorsabban kopnak -A nagyszilárdságú huzalból készült kötelek hajlékonyabbak.

barlangászat. csörlők stb. falmászás. árbocok. hogy rögzítsék a köteleket különféle csomózási fajtákat találtak ki .Felhasználási területek -A kötelek használata kiemelkedően fontos a különböző építőipari. tengerészeti. sportolási tevékenységekhez -csigák. -Annak érdekében. szállítóberendezések. emelőgépek. vitorlázás .Egyes sportokban kiemelkedően fontos a megfelelő kötél használata mind pl. hajóorsó daruk. sziklamászás.

karabineren kívül elengedhetetlen a mászókötél. A kiengedett kötélhossz 10 méter. akkor 10 év az élletartama. -Eséstényező: Az esés magasság (esés hossz) és a kiengedett kötélhossz hányadosa Pl. ha csak szezonálisan (havonta 2-3 alkalommal).Sziklamászás/ Barlangászás -A beülőhevederen. anélkül hogy gyakran kelljen standolni. hogy ha egy kötelet nem használjuk. mikor a zuhanó testet a kötél megtartja. -várható élettartamra: Ha egy kötelet nem használunk. Viszonylag könnyű kommunikációt és kötélvezetést tesz lehetővé. az esés hossza 6 méter. -Megtartási rántás: Azt az erőt hívhatjuk így. majd tovább mászik még 3 métert és a következő akasztás előtt leesik. melynek anyaga polamoid. akkor is öregszik az anyag. Természetesen a megtartási rántás értéke nem lehet nagyobb a kötélben ébredő maximális erőnél hiszen ez a kötél szakadásához vezet. Elmondhatjuk. 55.: A mászó 7 méteren rakja a harmadik köztest. Mászáshoz általában 50. mellhevederen. mely akkor keletkezik. akkor akár évente vehetünk új kötelet. amely nyúlással rendkívül jól elnyeli az energiát és könnyen felveszi az eredeti alakját. . akkor 2 év és ha napi szinten. 66m-es kötelet használunk. -Hossz és a súly: Eléggé összefő tulajdonságok.

és könnyen behúzható. hogy ha komolyabban megterheltük. feszítésre használjuk -Perec csomó (nyolcas): az egyik legfontosabb barlangász csomó. . . amely mindkét szálon terhelhető. melyet kötelek toldásához használunk. Feszítés. Hátránya.Csomózási technikák. Kikötésre. Nem nagyon használ a kötélnek. -Szorítónyolcas: Gyorsan megköthető. Nagyon erős csomó. Bekötéshez használatos. Viszont nagyon jól adagolható (az elöl mászónak). melyeket alapvetően ismerni kell a hegymászóknak. Némileg csavarja is a kötelet. valamint viszonylag nehezen állítható a fül hossza. terhelés nélkül magától bomlik. könnyen állítható és bontható csomó. akkor nehezen oldható. és több kötél hosszban melegen ajánlott ezt használni.Félszorító (italian hitch): Biztosításhoz használatos. Ajánlatos az egyforma vastagság. barlangászoknak -Halász csomó: Könnyen köthető és oldható csomó. mivel a súrlódó erőt a fékezéshez maga a kötél adja.

de ezt a csomót használjuk társbiztosításnál is közvetlen kötélbekötésnél. elmenő szál terhelhető. mentésre használjuk nehezen megközelíthető terepen. . Lábunkkal a kötél mindkét végét a földhöz szorítjuk. A csat alatt átbújtatjuk a jobb kézben tartott hurkot. Csak a hosszabb. A bulin csomó megköthető dupla kötélre is. ezért minden esetben kötelező a csomó lebiztosítása. Kötélfülként használható. Egy kézzel kötjük. És a fejünk fölött jobb kézzel tartjuk a hurok végét. majd mindkét kézzel kihúzzuk a két új hurkot. A csuklónkon átvetett hurkot ráfűzzük mindkét kötélre. A csomó dinamikus terhelés hatására (mászáskor a mászó mozgása tekinthető ilyen terhelésnek) hajlamos kioldódni. ill.-Bulin (Bowline) csomó: használható kikötésekhez. és kialakítjuk a csatot. . A lábunk és a kezünk között húzódó kötélszakasz közepén a lábunk és a jobb kezünk közt húzódó kötélszakasz közepén bal kézzel megfogjuk mind a két kötelet.Angol mentőhurok: Személyszállításra.

. katamaránokon (elől perlon. valamint a négyszázasokon a kikötői manőverekhez használt forduló (vágató) kötel. halászatra használták. A perlon köteleket a legtöbb esetben éjszakára drótkötelekkel erősítik. Minden valamire való hajósnak ismernie kell a csomókat és azok elkészítésének módjait. vagy hosszabb állás esetén csak drókötelekkel vannak kikötve a hajók. a legénységnek mind erősebb és sokoldalúbb csomózási módszereket kellett találniuk a hajó kezelésének megkönnyítésére. -A folyótól a torkolatig. a tengertől az óceánig. Sodronyokkal csak a nagyobb hajótípusokon találkozhatunk. így például a kompokon. -Az összes a hajózáshoz használatos kötél a kezdetekben a növények leveleinek rostjaiból. -Ezeket kezdetben élelemszerzésre. hátul sodrony). melyek kifejezetten a hajózást segítették a történelem előtti időkből maradtak ránk. törzséből.Vitorlázás -A kötelek és az első csomók. -személyszállító hajókon típikusan perlonköteleket használnak a kikötéshez. csírájából illetve egyéb részeiből készültek.

A kötelet visszahurkoljuk a szár körül és az így keletkezett hurkon áthúzzuk.Vitorlás csomók -Kikötő nyolcas: ezt a kötést az elsők között érdemes megtanulni.Bulin avagy csathurok: Ezt a kötést. majd az utolsó körnél a szabad véget a hurok alá fordítjuk. A szárat meghúzva láthatjuk. Ez után a szabad szárat csak jól meg kell húzni. amit megtudunk oldani egy egyszerű. ami ezután csúszkál a kötélen. A két hurkot feszesre húzzuk. Megkötése igen egyszerű. melyet lazán hagyunk. képezzünk a kötél végére egy hurkot. a kötélvéget alulról fűzzük át a hurkon. hogy mindkét kötélrész egy oldalon bújjon át a hurkon. majd a szárat megkerülve toljuk a maradék rövid részt a hurokba (-1-). A lényeg. a feszesen tartott kötelet nyolcas alakban a bikára tekerjük (tetszőleges számban). . általában a hajón bármire használhatjuk. és máris kikötöttünk. rögzített csomóval. Egyszerű csomóval indítunk. ahogy megszorul a csomó . mert ezzel lehet bikához kikötni.

ha kell. de ne húzzuk át egészen.. . Utána a bal oldali kötél véget vezessük vissza a hurok közepén.Horgony kötés: Ez egy tömörebb verziója a matróz csomónak. úgy hogy a végek ellentétes irányba mutassanak. . amíg a két csomó össze nem találkozik. . majd a végét a keletkezett kettős hurkon vezessük át kétszer.Ezután húzzuk őket ellentétes irányba mindaddig.Matróz csomó: Helyezzük egymás mellé a két kötél végét. mégis könnyű kioldani csak ellenkezőleg kell húzni. Kössünk egy-egy csomót a kötél végekre.Horgász csomó: Készítsünk egy egyszerű hurkot. Kétszer tekerjük rá a kötélvéget a láncszemre. Minél erősebb húzásnak van kitéve. Most húzzuk meg erősen a kötelet. egészen a csomó közelében. Ezután meghúzhatjuk. annál jobban összefeszül a két csomó. Az előbb visszafűzött kötélvéget vezessük hátra a felette levő kötélrész mögé és a végét húzzuk át a baloldali hurok kötelei mögött. így a másik kötél vég a csomó közepére kerül .

Köszönöm a figyelmet! .

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Andrea Kovács liked this
Reka Nyulasi liked this
Vargyas Tünde liked this
Papp Éva liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->