Batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia.

Sejak abad ke 15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. Pada masa dahulu, masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan dengan menggunakan alat-alat moden. Batik mula diperkenalkan di negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa 'tik' yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Ambatik pula bermaksud melukis, menulis, mewarna atau menitik. Di alam Melayu, sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. Di Malaysia kebanyakan kilang perusahaan batik banyak terdapat di Kelantan dan Terengganu.

Batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia. Sejak abad ke 15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. Pada masa dahulu, masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan dengan menggunakan alat-alat moden. Batik mula diperkenalkan di negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa 'tik' yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Ambatik pula bermaksud melukis, menulis, mewarna atau menitik. Di alam Melayu, sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. Di Malaysia kebanyakan kilang perusahaan batik banyak terdapat di Kelantan dan Terengganu. Motif Batik Motif pembuatan batik adalah corak-corak hiasan yang digunakan dalam proses melukis atau menerap batik. Bentuk-bentuk motif batik dihasilkan dalam dua bentuk utama iaitu Motif Organik dan Motif Geometrik. Motif Organik berunsurkan alam semulajadi seperti awan larat, tumbuh-tumbuhan, bunga-bungaan, dan haiwan. Contoh Motif Organik. 1.Motif Ayam 2.Motif Bunga Buluh 3.Motif Bunga Kerak Nasi 4.Motif Bunga Kotak Bercampur 5.Motif Bunga Orkid 6.Motif Bunga Raya 7.Motif Daun Sireh 8.Motif Geometrik 9.Motif Pucuk Rebung 10.Motif Rama-rama 11.Motif Siput

Kain 4. Antara corak-corak yang sering digunakan.Corak Menyeluruh 5. ia akan diterap untuk kali kedua dan kemudian dicelup dengan warna yang lebih gelap.Corak Melintang 4.Sebuah Meja Kain benang kapas berwarna putih merupakan yang sesuai untuk membuat batik.Corak Jalur 3.Motif Bunga Kotak Bercampur Corak Corak kain batik bermaksud bagaimana motif-motif yang dipilih dicorakkan di atas kain batik tersebut. warna-warna yang berlainan akan kelihatan. 1.Blok penerap 2. Proses ini dilakukan berulang-ulang dengan mengikut susunan yang tertentu sehinggalah selesai. akan digosok. Kain ini akan direbus dalam air yang mengandungi soda.Pencelup 5.Corak Menyerong 6. Selepas diterap dengan lilin pertama.Motif Pucuk Rebung 2. Kain-kain batik yang sudah kering. .Corak Ulangan Batu-bata 8. Kain batik ini kemudiannya akan dijemur hingga kering.Contoh Motif Geometrik.Corak Tompok-tompok 7. Proses ini akan diteruskan hingga habis. 1. Blok corak diperbuat daripada kayu atau logam. Penjenisan Kain Batik Batik terbahagi kepada tiga jenis. Di mana blok itu telah dicelupkan terlebih dahulu ke dalam pewarna sebelum ditekapkan di atas kain tersebut. Apabila direbus. Setelah itu.Corak Ulangan/Selang seli Proses Membuat Alatan yang biasanya digunakan untuk membuat batik. 1. dilipat dan dibungkus untuk dipasarkan.Corak Berdiri 2. Batik Blok Kain putih akan diterapkan dengan corak batik yang menggunakan blok corak.Campuran lilin 3. ia akan dicelup dengan warna yang gelap sedikit.

Penggunaan Penduduk di negara kita menggunakan batik secara meluas. Ini disebabkan satu skrin untuk satu warna sahaja. bag Tangan dan selipar serta kain sarung. Pengusaha mengeluarkan pelbagai jenis produk kraftangan berasaskan batik seperti Baju Wanita. Tali lehar. Selain dibuat pakaian. Sebagai contoh. sarung kusyen. Baju Kemeja Lelaki. kain sarung atau batik lepas. Batik Skrin Batik skrin ini tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan batik blok dan conteng. Batik juga digunakan dalam majlismajlis formal dan majlis keramaian. Setelah kerja-kerja melakar selesai. hasil kajian folio sejarah 1. Batik digunakan untuk membuat baju. Kaftan. pakaian seragam pramugari kapal terbang MAS dibuat daripada batik. dimana bahagian-bahagian yang terkena lilin itu tidak akan meninggalkan kesan warna apabila proses mematikan warna di lakukan. batik juga digunakan sebagai hiasan seperti alas meja. Batik boleh dibeli dengan harga yang murah dan berpatutan. Skrin dilekapkan di atas kain putih. proses mewarna mengikut kesesuaian corak dilakukan dengan menggunakan berus cat. proses pewarnaan dengan melalukan warna di atas corak tadi dengan menggunakan sekuji. b) Kategori . alas televisyen dan lainlain lagi.Batik Conteng Alat canting digunakan bagi melakar corak batik dengan lilin panas di atas kain putih. a) Maklumat asas produk tempatan Nama Produk Produk yang diusahakan oleh pengsuaha ialah Batik. Cara begini akan diulang beberapa kali dengan corak yang berlainan untuk mendapatkan corak batik yang lengkap. cadar. tudung kepala. Hanya kaedah melakar corak dan cara menerapkan warna sahaja yang berbeza. Corak batik dibentuk di atas skrin yang diperbuat daripada kain polyster yang berpengidang. Lilin akan cair dan tanggal menjadikan bahagian-bahagian ini berwarna putih sebagai benteng. Batik begitu digemari pelancong-pelancong asing kerana coraknya yang menarik dan unik. Ia sering dijadikan buah tangan untuk dibawa pulang ke negara masing-masing.

ia mempunyai beberapa cawangan seperti di Wisma Noor Arfa kampong Baru. berpindah ke kilang baru di Lot 1048K Kawasan perindutrian Cendering Kuala Terengganu. d) Lokasi Syarikat Noor Arfa Batik beribu pejabat di Cendering Kuala Terengganu dan kilangnya juga disitu. Pendapat ini disokong oleh Pengkaji Sejarah McCabe Eliot (1984:22) Piny The Elder menyatakan bahawa orang-orang Mesir menghiasi pakaian yang menyerupai Batik pada tahun 70M lagi. one Utama dan jalan Tuanku Abdul rahman. Pada 22 September 1982. tumbuhan-tumbuhan dan lain-lain yang dilukis pada permukaan kain. Melaka. Namun. Pada 1 Januari Noor Arfa Complex Centre (NACC) dirasmikan oleh YDP Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin. Setrusnya pada 28 Januari 1989. Pada peringkat awal penubuhan Syarikat Noor Arfa.00 iaitu modal pensendirian hasil simpanan dari pengasasnya tanpa menerima mana-mana pinjaman. syarikat ini ditukar kepada perniagaan perkongsian bersama Wan Mohd Ariffin Wan Long dan Noor Hijerah binti hanafiah. Sejarah Kewujudan Ada mengatakan sejarah kewujudan Batik dikesan di Turki dan Mesir dan Arab. 2. a) Latar Belakang. Sejarah kewujudan Noor Arfa Batik bermula pada 13 Februari 1982 di No 73 jalan Sultan Zainal Abidin Kuala Terengganu kemudian berpindah ke No 796 Jalan Sultan Mahmud Kuala Terengganu. Syarikat Noor ARfa Batik memulakan perniagaan dengan modal permulaan RM1000. Definisi Batik merupakan kesan titik seperti imej bunga. ia adalah merupakan perniagaan pemilik tunggal. .Produk tempatan yang dikaji ialah produk kraftangan tempatan iaitu Batik c) Nama pengusaha/ syarikat/ status/ hak milik Produk Kraftangan Tempatan Batik Noor Arfa ini diusahakan oleh encik Wan Mohd Ariffin bin Wan Long yang didaftarkan atas nama isterinya Puan Noor Hijerah binti Hanafiah.

Manakala untuk kain ‘cotton’ diimport dari Indonesia. bahan seperti pewarna yang lazimnya diimport dari Jerman. Lemak haiwan atau minyak masak dicampurkan untuk membolehkan lilin lancer dan tidak tersekat atau pecah. Besen digunakan untuk membilas kain yang telah direbus. kain putih yang dapat meresap cecair lilin. lilin juga diperlukan.Selain itu periuk atau kuali atau kawah untuk merebus kain yg telah decanting bagi mematikan warna. berus untuk mewarna dan bekas plastic untuk menyimpan warna. Kain ini selalunya diimport dari negar China. “soda ash” ini kelihatan seperti sabun. Selain itu. Bahan lain ialah ‘sodium silicate/ batik fixer’ digunakan untuk mematikan atau mengekalkan warna pada kain yang telah decanting. Keistimewaan produk Batik keluaran Noor Arfa adalah batik lukisan tangan. Kemudian. Secara tidak langsung.Kepentingan produk ini adalah bertujuan menengahkan kreativiti dan kemahiran Orang Melayu Terengganu dalam menghasilkan produk batik. Pemidang (frame) berfungsi menegangjan kain bagi memudahkan proses mencanting. 3. Lukisan dibuat terus di atas kain sehingga member identity tersendiri kepada corak tersebut. Pewarna ini jenis “reactive dye” yg biasanya digunakan dengan hanya dicampurkan dengan air. dapur untu memanaskan lilin. a) Kaedah / Cara Penghasilan Senarai bahan Bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan sesuatu produk Batik lukis ialah kain sutera putih. Bahan seterusnya ialah ‘soda ash’ digunakan untuk menanggalkan lilin digunakan untuk mencanting. c) Proses/ peringkat penghasilan . industry Batik akan dapat member peluang pekerjaan dan memupuk minat masayarakat Malaysia supaya mencintai produk tempatan. Lilin yang digunakan adalah diperbuat daripada campuran resin (dammar) dan paraffin (lilin putih). b) Senarai peralatan Peralatan yang diperlukan untuk menghasilkan produk Batik ialah ‘canting’. penyidai digunakan untuk menjemur kain . Dari segi corak dan rekaannya mengunakan kaedah canting.

Kemudian. melalui usaha dan sokongan Allahyarhamah Datin Seri Paduka Endon. bagi saiz XXL. Apbila telah kering. Langkah berikut ialah.XL).Proses penghasilan Batik dimulakan dengan memotong kain putih mengikut saiz yang diperlukan. saiz (S. ukuran kain ialah 2. d) Spesifkasi produk (timbangan/sukatan ukuran) Bagi menghasilkan kemeja lelaki berlengan panjang. Langkah kedua menyediakan corak lakaran di atas kain putih dengan menggunakan pensel Langkah seterusnya ialah memanaskan campuran lilin dan dammar serta sedikit lemak haiwan atau minyak masak. Pusat Jualan. arwah menggalakkan semua kakitangan kerajaan Malaysia memakai batik sebagai pakaian rasmi pada . Kain itu kemudiannya direbus untuk menanggalkan lilin dan dijemur sehingga kering. 4. corak diwarnakan dengan menggunakan berus yang lembut. Pusat Borong dan Pusat Tempahan. Seterusnya semasa mencampurkan lilin dan dammar sukatanya ialah 60% lilin dan 40% damar.L. isteri kepada Tun Abdullah Badawi. a) Perkembangan produk Rangkaian pemasaran Syarikat Noor Arfa Batik memasarkan produk Batiknya dengan 4 strategi pemasaran iaitu Pusat Perlancongan. Selain itu. kain dibiarkan kering diatas pemidang.M.40m. kain terswebut direndam di dalam bekas yang mengandungi Sisa Sodium Silicate. ceduk lilinn menggunakan canting.50m untuk kain dan 3m untuk baju. Pemidang atau frame yang diperlukan ialah 5m panjang dan lebar 45 inci.50m dan saiz yang lebih besar ialah 3m Manakan untuk baju kurung perempuan semua saiz ialah 4m manakala saiz luar biasa ialah 2. ukuran kain yang diperlukan ialah 2. Kain reja/ kain tisu digunakan supaya lilin tidak menitik. XXXL. Apabila lilin telah panas.

industry batik merupakan satu industry warisan melayu yang masih terpeliharan. Usaha ini secara tidak langsung telah menaikan imej Batik di mata masyarakat.banyak pengetahuan. Jepun dan Asutralia. s a y a r a s a a m a t bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana pelbagai perayaan tradisi kaumy a n g t e r d a p a t d i n e g a r a y a n g t e r c i n t a i n i . b) Pengiktiran/sambutan daripada pengguna/ penghargaan. Meskipun dari segi olahan motif. Perkembangan Batik di Malaysia turut mendapat sokongan padu daripada Kraftangan Malaysia yang sentiasa mencari penemuan atau teknik baru di dalam bidang ini. d) Perancangan masa depan Syarikat Noor arfa batik bercita-cita untuk menemnusi pasaran antarabangsa. saya juga dapat menguasai kemahiran membuat p e n y e l e d i k a n d e n g a n t a t a c a r a y a n g b e t u l s e r t a d a p a .S e l e p a s m e n j a l a n k a n K e r j a K u r s u s S e j a r a h T a h u n B a r u C i n a . K e t i k a m e n j a l a n k a n k e r j a k u r s u s i n i . Selain itu. c) Potensi produk Sejarah Batik di Malaysia boleh dikatakan cepat dari segi indutri. b a n y a k pengajaran dan nilai yang telah saya pelajari. warna dan fesyen yang sentiasa bertukar namun dari segi keunikan dan keindahan yang ada amat sukar untuk kita cari dan jumpa keistimewaan ini di luar Negara. Selepas melakukan kerja kursus ini. Saya amat bersyukur kerana telah menyelesaikan Kerja Kursus Sejarah dalam tempohmasa yang ditetapkan.pengajarandan nilai yang telah saya pelajari. saya juga telah mempelajari tentangkeistimewaan dan keunikan perayaan tradisi ini yang dapat menarik minat ramai pelancongasing. Selain itu Kementerian Perlancongan turut sama dengan memartabatkan batik di persada antarabangsaan. Ia juga mempelawa mana2 usahawan yang berminat untuk menjadi francise kepada Noor Arfa agar dapat mengembangakn industry batik Malaysia.setiap hari Sabtu dan kini pada hari Khamis.Ketika menjalankan kerja kursus ini. Sehingga kini ia telah menyertai 12 program ekspo di luar Negara seperti UK. Syarikat Noor ARfa Batik juga mendapat pelbagai pengiktiran antaranya ialah seperti Anugerah Kecemerlangan Industri 2004 pembangunan Jenama Malaysia. Sehingga kini.

tak kenal maka tak cinta. Selepas kajian ini. Nilai kerjasama telah membuatkan saya bersama rakan-rakan berganding bahu untuk mencari maklumat tentang kerja kursus ini Selepas menjalankan kajian ini. saya lebihfaham dan menghayati permainan tradisional orang melayu.rakan semasa menjalankan danmenyelesaikan kerja kursus ini dengan sempurna.Bak kata perpatah melayu. maka akan timbul semangat bersefahaman dan hormat-hormati antara kaum. Persefahaman yang timbul ini bukan sahaja dapat mengelakkansebarang perselisihan faham yang mungkin berlaku antara kaum malah dapatmenjalinkan semangat muhibah atau semangat masyarakat antara kaum. saya juga dapat menghayati nilai kesabaran. saya rasa amat bersyukur sebagai seorangwarganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adat resamyang terdapat di negara yang tercinta ini.Saya juga rasa sangat bertuah kerana dapatmengenali dengan lebih mendalam tentang Permainan tradisional. Saya akan cuba untuk mengamalkan permainan dan budaya bangsa yang begitu unik dan indah.memupuk semangat patriotisme dan kerjasama antara rakan . kejujuran.Jika semua rakyat masyarakat kita dapat mengenali dan memahami permainan sesuatukaum dengan mendalam.Semangat muhibah yang wujud ini mungkin membolehkan perpaduan rakyatMalaysia yang berbilang kaum ini terus berkekalan.padu ini juga dapat berganding bahu dalam semua aspek untuk membangunkannegara yang tercinta sehinggakan semua rakyat berbangga sebagai rakyat Malaysia .Disamping itu.Rakyat Malaysia yang bersatu. ketabahan.t m e n i n g k a t k a n k e m a h i r a n berkomunikasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful