You are on page 1of 3

Bahan-bahan: 2 biji pisang montel 3 sudu besar yogurt 1 sudu besar madu 50 ml susu segar Ketulan ais Sedikit

buah ceri Cara menyediakan: 1. Satukan pisang montel, yogurt, madu dan susu segar. 2. Kisar kesemua bahan-bahan tadi. 3. Tuangkan ke dalam gelas. 4. Masukkan ketulan ais. 5. Hiaskan dengan buah ceri. 6. Sedia untuk dihidangkan.
bergantung k

Bahan - bahan :

3 cawan Air Panas 500 gram Quaker Oat 3 @ 4 sudu Milo @ Koko Radix 1 1/2 cawan Susu Krimer Pekat F&N (selain F&N pun boleh) 3 camca Coklat Rice ( sebagai hiasan ) jika ingin guna yang lain pun boleh seperti serbuk kayu manis dan lain-lain 3 sudu Gula 1 cawan Air Sejuk Cara - cara : 1) Masukkan quaker oat dalam bekas yang kita akan masukkkan dalam peti ais (seeloknya guna yang plastik) 2) Setelah itu masukkan 1 cawan dahulu air panas tadi tunggu 1-2 minit dan sambil itu kacaukan sehingga quaker oat kembang . 3) Masukkan 1 1/2 cawan air panas dalam susu dan terus masukkan milo @ koko radix tadi lalu tuangkan dalam bekas quaker tadi 4) Gunakan baki air panas tadi kacau gula dan masukkan dalam bekas quaker oat tadi 5) Masukkan air sejuk tadi dalam quaker oat lalu setelah sejuk masukkan coklat rice sebagai hiasan . 6) Masukkan dalam frezer sehingga ianya beku setelah beku boleh kita makan

.. Selamat mencuba ...


epada perasa

BAHAN

1. Pisang! Saya mendapati pisang yang telah masak malah berwarna keperangan kulitnya adalah yang terbaik. Langkah pertama, kita perlu bekukan pisang ini terlebih dahulu. Kupas pisang ini seperti biasa, masukkan ke dalam sebuah paket atau bekas, dan letakkan di dalam peti sejuk freezer sehingga ia benar2 beku dan keras.

(Gambar: Kiri - Pisang yang digunakan. Kanan - Pisang yang telah dibekukan) Seterusnya, langkah kedua adalah dengan blender pisang yang telah beku ini. Firstly pastikan anda menggunakan blender berkuasa tinggi, yang mempunyai capability untuk "ice crush". Jika tidak, maka kemungkinan blender anda menjadi rosak atau mata blender anda menjadi tumpul! Jangan panik! Potong pisang2 beku anda kepada beberapa ketulan kecil terlebih dahulu. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam blender, ketika anda sedang memblender. Teruskan sehingga pisang2 tersebut hancur menjadi ketulan2 kecil dan cair, namun jangan berhenti terlebih dahulu! Teruskan memblender untuk 3-4 minit lagi, dan anda akan mendapati pisang2 anda magically berubah menjadi pekat, berkrim, berkilat!

Akhirnya, siap! Anda boleh cuba menambahkan madu, cokelat cair, maple syrup, peanut butter, perasa atau apa2 sahaja untuk menambahkan rasanya. Hias juga dengan ceri, serbuk cokelat dan lain2. Aiskrim pisang anda telah sedia untuk dimakan!

Ps: Anda boleh mencuba menggunakan buah-buahan lain pula (mangga, strawberry, rambutan? durian?). Mana tahu jadi aiskrim juga! Selamat mencuba! Pesan Editor : Saya masih belum berpeluang nak cuba, so kalau ade member2 yang dah try boleh post di komen hasil @ gambarnya!
susu yg dipilih sama ada coklat, strawberry, coffee, etc