LICEUL TEORETIC „ SILVIU DRAGOMIR” ILIA GRĂDINIŢA P.N.SÂRBI ISSN 2248 – 3381 ISSN – L = 2248 – 3381 NR.

3

PROF. COORDONATOR: DANC MIHAELA ELENA danc.mihaela@yahoo.com

După o lungă perioadă cu zăpadă şi ger năprasnic, sosirea mult aşteptată a anotimpului care trezeşte natura la viaţă, este binevenită. Zâna Primăvara este cea care aduce bucurie în sufletele celor mici, şi nu numai, încântă plăcut simţurile noaste. Ochiul este încântat de minunatele peisaje de primăvară, iar nasul savurează din plin mirosul natural al florilor. Cele trei luni care aduc primăvara sunt: Martie, Aprilie şi Mai. Luna martie este gătită de sărbătoare, aducând în dar minunatele mărţişoare pentru fiinţele dragi nouă, ne întâmpină cu deosebitele flori special trimise pentru a fi oferite tuturor femeilor de „ Ziua Femeii”, 8 Martie.

Martie când noi rostim La mărţişor ne gândim. Pentru mame-l pregătim, Şi cu drag i-l oferim, C-o iubim! Floricele decupăm Buburuze, noi, pictăm Cu dragoste le-mbinăm Iar în dar apoi le dăm, Să le bucurăm! Pentru a mamei bucurie Pun sclipici şi iasomie Un pupic îi dăruiesc Şi în taină îi şoptesc, Mamă,te iubesc! PRIMĂVARA Primăvară te-aşteptăm, Cu zâmbet te-ntâmpinăm, Cu cântec şi poezie Că tu ne-aduci bucurie. Ne-aduci razele de soare Păsările călătoare, Pomii verzi înmuguriţi Ghioceii înfloriţi. Stoluri lungi de rândunele Ciripit de păsărele, Iar din floare-n floare vine Zumzet dulce de albine.

2

PRIMĂVARA Primăvară,te-aş ruga Haide, te rog, nu mai sta! Cu alaiul tău de flori Şi cu multele culori. Pentru-a mamei sărbătoare Dă-mi buchet de lăcrămioare. Floarea de mărgăritar Mamei s-o ofer în dar. Iar pentru bunica mea, Dă-mi albastra viorea Să i-o pun în păr de-o vrea Să se mândrească cu ea. Pentru-a mele surorele Ghiocei în bucheţele. Albi, frumoşi şi mititei Primăvară, vii cu ei? DORINŢA Soarele de primăvară Îmi doresc pe cer s-apară, Cu razele să-ncălzească, Natura să o trezească. Fluturii şi gâzele, Florile şi-albinele, Păsările călătoare, Copacii cu mândră floare

3

PRIMĂVARA Primăvară,te-aş ruga Haide, te rog, nu mai sta! Cu alaiul tău de flori Şi cu multele culori. Pentru-a mamei sărbătoare Dă-mi buchet de lăcrămioare. Floarea de mărgăritar Mamei s-o ofer în dar. Iar pentru bunica mea, Dă-mi albastra viorea Să i-o pun în păr de-o vrea Să se mândrească cu ea. Pentru-a mele surorele Ghiocei în bucheţele. Albi, frumoşi şi mititei Primăvară, vii cu ei?

PRIMĂVARA
La fereastra casei mele, Văd copacul înflorit . Gândul meu duios îmi spune, Primăvara a sosit! Floricele mii şi mii, Colorate-n zori de zi, Ne vestesc de bună seamă Bine-ai venit primăvară!

4

DE DRAGUL TĂU Mamă,astăzi pentru tine Cânt şi-ti spun o poezie. Primeşte cadoul meu, De la drag copilul tău. Sunt fărâmă mititică Din tine,dragă mămică, De la dragostea ta mare Care m-a adus sub Soare. Mulţumescu-ţi mama mea Pentru toată truda ta! Azi primeşte de la mine Sărutări şi-a mea iubire.

MAMA
Mamă, azi de ziua ta Multe flori în dar ţi-oi da! Bucheţele parfumate Cu dragoste adunate. De mânuţa mea micuţă Pentru tine, a mea măicuţă. La ureche îţi şoptesc Mamă dragă ,te iubesc!

MAMA
Mamă bună,mama mea Mamă,azi de ziua ta Floricele-n dar ţi-oi da, Frumoase şi parfumate Pentru tine-s, mamă, toate!

5

MAMEI
Primăvară zi cu soare Cu parfum de fir de floare, Te-ai gătit de sărbătoare Pentru mame iubitoare? Mamă blândă,mama mea Daruri multe eu ţi-aş da Darul meu cel mai de preţ, E un sincer ”Te iubesc”

FIR DE FLOARE
Milioane de flori, În multe culori, Se leagănă-n vânt, Pe-ntinsul pământ. Stau şi le admir, Pe toate,fir cu fir. Fiecare floare, N-are asemănare. Floare minunată, Frumos parfumată, Cu mirosul tău, Mângâi nasul meu.

Cu ocazia zilei de 8 Martie, ziua internaţională a femeii, noi, copilaşii de la grupa STELUŢELOR, împreună cu doamna educatoare, am realizat un spectacol inedit pentru cea mai importantă fiinţă din viaţa noastră: MAMA.. Am cântat, am dansat, i-am recitat din suflet cele mai frumoase versuri, iar la final am sărbătorit cum se cuvine….

6

este cea mai importantă sărbătoare anuală creştină. Ea comemorează evenimentul fundamental al creştinismului - Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Farmecul deosebit al Sărbătorii Paştelui este dat atât de semnificaţia spirituală („…învierea Mea va fi totodată o înviere pentru toţi cei care Mă urmează.” – Marea Evanghelie a lui Ioan ) cât şi de tradiţii (oul pictat, masa cu mâncăruri tradiţionale, slujba de sâmbătă seara cu primirea luminii). Paştele este un moment de pace sufletească, de interiorizare, de împăcare, de bucurie. Miracolul luminii divine Un miracol care se petrece cu regularitate în fiecare an, aşteptat cu sufletul la gură şi uimind totuşi de fiecare dată, este apariţia luminii divine la Sfântul Mormânt din Ierusalim în noaptea de Înviere a Paştelui ortodox. Este darul pe care Iisus ni-l face, amintindu-ne de lumina strălucitoare care i-a umplut mormântul în momentul Învierii Sale. Este modul Său de a ne transmite că este mereu alături de noi. Preşcolarii grupei „ STELUŢELOR” împreună cu doamna educatoare au aşteptat însemnatul eveniment aşa cum se cuvine, cântând pricesne, recitând poezii pe această temă, şi am realizat diferite lucrări practice; colaje picturi, machete…. 7

SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII
E sărbătoare-n sat O,câtă bucurie! Creştini se văd in zare Şi luminiţe o mie. Cu sufletul smerit Şi plini de nerăbdare Ei vin necontenit S-aprindă o lumânare. E noaptea Sfântă de Înviere. Bisericile-s pline, De credincioşi cu sufletul curat, Ce cântă-n cor”HRISTOS A ÎNVIAT”! Şi câtă binecuvântare În fiecare an trăim. Venirea lui Isus,cel care De păcat ne-a mântuit. Vărsat-a pentru noi Isus Scump sângele său, Că doar aşa păcatul nostru, Spălat va fi mereu.

8

PAŞTELE
Oul râde înroşit, Paştele iar a venit. Iar iubitul iepuraş, Trece pe la copilaşi. El aduce coşul plin, Cu cozonac şi cu vin. Multe ouă înroşite Şi alte câte şi mai câte.

SFÂNTĂ SĂRBĂTOARE

Prin pomi sunt păsari cântătoare Pri-mprejur e numai soare. În sălcii ne zâmbeşte mândra floare E zi frumoasa,e zi de sărbătoare! Creştinii vin la rugăciune Cu sufletul curat E pace-n cer şi pe pământ Tot omu-i binecuvântat.

9

Copăcel cu mândră floare Îmi eşti drag, şti asta, oare? Tu zâmbeşti la fiecare Când admiră a ta floare.

10

SĂ COLORĂM!

11

22Aprilie "Ziua Pământului" este sărbătorită pe plan internaţional ca o expresie comună, ca o dorinţă publică de a educa şi mobiliza oamenii în vederea protejării mediului înconjurător, prin acţiuni la nivel personal, comunitar, naţional şi internaţional. Iată câteva gesturi simple care prin care putem contribui la protejarea mediului înconjurător: Reducerea consumul de apă, nu lăsaţi robinetul deschis fără rost. Apa este un bun nepreţuit şi trebuie economisită! Nu poluaţi apele! Apa înseamnă viaţă! Nu aruncaţi deşeurile în natură, au nevoie de sute de ani ca să dispară şi distrug ecosistemele. Plantaţi cel puţin un copac! Faceţi mişcare şi folosiţi bicicleta, mergeţi pe jos sau circulaţi cu mijloacele de transport în comun! Vă veţi îmbunătăţi sănătatea şi veţi micşora impactul dumneavoastră asupra mediului. Fiecare locuitor al planetei are datoria, până nu va fi prea târziu, de a proteja natura. Niciodată să nu uităm, oriunde ne vom afla, că trebuie să respectăm mediul înconjurător. Aşadar, în acest scop şi noi, am plantat floricele, am colectat deşeuri, am realizat lucrări din materiale reciclabile, ne-am străduim să facem cât mai multă mişcare pentru a ne păstra mereu în formă.

12

1 MAI - ZIUA MUNCII
La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde s-au întrunit 90.000 de persoane, din care aproximativ 40.000 se aflau în grevă. Rezultatul a fost acela că circa 35.000 de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului. În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

Am cules cu toţii păpădii frumoase Ca să le-oferim, mămicilor noastre. Cu drag la ureche, sincer le şoptim, Mamelor frumoase, mult, noi vă iubim!

Fiecare zi, cu sine aduce, Surâsul tău şi pupicul dulce. Fiecare zi este minunată Să ne fi alături în viaţa toată!

13

Primăvară zână aleasă Tu trezeşti totul la viaţă. Te iubim şi te-aşteptăm La anul te-ntâmpinăm!

Îţi spunem „La revedere” Fiindcă asta ni se cere. Vine vara călătoare Ce ne mai aduce, oare?

14

BIBLIOTECA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

ISSN 2248 – 3381 ISSN – L = 2248 – 3381

ISSN 2248 – 3381 Biblioteca Naţională a României

15

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful