Anda mempunyai patah (rehat) di tulang paha, juga dikenali sebagai tulang paha, di kaki anda.

Anda mungkin memerlukan pembedahan untuk membaiki tulang. Anda mungkin telah menjalani pembedahan yang dipanggil penetapan dalaman pengurangan terbuka. Dalam pembedahan ini, pakar bedah anda akan membuat pemotongan untuk membuka patah anda. Pakar bedah anda akan menggunakan alat-alat logam khas untuk memegang tulang anda di tempat dan pada masa yang sama mereka sembuh. Alat-alat ini dipanggil fixators dalaman. Nama lengkap pembedahan ini adalah pengurangan terbuka dan penetapan dalaman (ORIF). Dalam pembedahan yang paling biasa untuk membaiki keretakan tulang paha, memasukkan seorang pakar bedah rod atau paku besar menjadi pusat tulang. Rod ini membantu menyokong tulang sehingga ia menyembuhkan. Pakar bedah juga mungkin akan meletakkan pinggan seterusnya ke tulang yang dipasang oleh skru bingkai di luar kaki anda. Apa yang Harapkan pada Home Pemulihan biasanya mengambil masa 3 hingga 6 bulan. Panjang pemulihan anda akan bergantung kepada bagaimana keretakan teruk anda, sama ada anda mempunyai luka-luka kulit, dan bagaimana teruk mereka. Pemulihan juga bergantung kepada sama ada saraf dan saluran darah cedera, dan rawatan anda mempunyai. Kebanyakan masa, rod dan plat yang digunakan untuk membantu menyembuhkan tulang tidak akan perlu dibuang dalam pembedahan kemudian. Penjagaan luka Anda boleh memulakan mandi sekali lagi kira-kira 5 - 7 hari selepas pembedahan anda. Tanya doktor atau jururawat anda apabila anda boleh mula. Ambil penjagaan khas apabila mandi. Ikut arahan doktor anda dengan teliti. • Jika anda memakai cengkaman kaki atau pelumpuhan, tutup dengan plastik untuk menyimpan kering semasa anda mandi. • Jika anda tidak memakai cengkaman kaki atau pelumpuhan, berhati-hati mencuci insisi anda dengan sabun dan air. Perlahan-lahan lap sehingga ia kering. Jangan gosok insisi atau meletakkan krim atau losyen pada. • Duduk di atas najis mandi untuk mengelakkan daripada terjatuh semasa mandi. Jangan berendam dalam tab mandi, kolam renang, atau tab panas sehingga doktor anda mengatakan adalah ok. Menukar berpakaian anda (pembalut) ke atas hirisan anda setiap hari. Perlahan-lahan mencuci luka dengan sabun dan air dan lap sehingga ia kering. Lihat juga: penjagaan luka pembedahan

minta doktor atau jururawat anda tentang penjaga terlatih datang ke rumah anda untuk membantu anda. Lihat juga: Mendapatkan rumah anda bersedia . Pastikan untuk melakukan latihan yang anda diajar untuk membantu membina kekuatan dan fleksibiliti seperti yang anda pulih.Semak insisi anda untuk sebarang tanda-tanda jangkitan sekurang-kurangnya sekali sehari. Mempunyai pencahayaan yang baik. Jangan menyimpan haiwan peliharaan kecil di rumah anda. bahawa anda mempunyai rod atau pin di kaki anda. Tanda-tanda ini termasuk kemerahan. Menetapkan mana-mana lantai yang tidak sekata di pintu.dewasa • Jangan bawa apa-apa apabila anda berjalan di sekitar. Lihat juga: Mencegah jatuh • Masukkan rel tangan dalam tab mandi atau pancuran dan seterusnya ke tandas. Orang ini boleh menyemak keselamatan rumah anda dan membantu anda dengan aktiviti harian anda. Memberitahu semua penyedia penjagaan kesihatan anda. Ikut arahan doktor atau terapi fizikal memberi anda apabila anda boleh mula meletakkan berat badan pada kaki. atau luka membuka. Anda mungkin perlu tangan anda untuk membantu anda mengimbangi Letakkan perkara-perkara di mana mereka mudah untuk sampai. Beberapa tips: • Menubuhkan katil atau menggunakan bilik tidur di tingkat pertama. Alihkan permaidani lontaran longgar. Persediaan rumah Mempunyai katil yang cukup rendah supaya kaki anda menyentuh lantai apabila anda duduk di tepi katil. tongkat. Menukar posisi anda sekurang- . Pastikan anda tahu cara yang betul untuk menggunakan rotan. Berhati-hati untuk tidak tinggal di kedudukan yang sama terlalu lama. • Mempunyai bilik mandi atau lemari mudah alih di tingkat yang sama di mana anda menghabiskan sebahagian besar hari anda. termasuk doktor gigi anda.2 minggu. • Buang wayar longgar atau kord dari kawasan anda berjalan melalui untuk mendapatkan dari satu bilik yang lain. atau walker. Anda akan perlu untuk melakukan ini selama anda mempunyai perkakasan logam dalam badan anda. Teruskan penyandungan bahaya daripada rumah anda. Letakkan tikar slipbukti dalam tab mandi atau mandi hujan. Lihat juga: Mandi keselamatan . perparitan yang lebih. Anda mungkin perlu mengambil antibiotik sebelum kerja-kerja pergigian dan lain-lain prosedur perubatan untuk mengurangkan risiko anda mendapat jangkitan.pinggul atau pembedahan lutut Menubuhkan rumah anda supaya anda tidak perlu memanjat langkah. Jika anda tidak mempunyai seseorang untuk membantu anda di rumah untuk 1 dahulu .

Bila Panggil Doktor Hubungi doktor anda jika anda mempunyai: • Sesak nafas atau sakit dada apabila anda bernafas • Kerap membuang air kecil atau terbakar apabila anda membuang air kecil • Kemerahan atau sakit yang semakin meningkat di seluruh hirisan anda • Parit daripada insisi anda • Bengkak pada salah satu kaki anda (ia akan menjadi merah dan panas daripada kaki yang lain) • Sakit di betis anda • Demam yang lebih tinggi daripada 101 ° F Sakit • yang tidak dikawal oleh ubat kesakitan • hidung berdarah atau darah dalam air kencing atau najis.kurangnya sekali sejam. jika anda mengambil pencair darah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful