Ce nu stiai despre metalele pretioase

◦Aurul a exprimat intotdeauna opulenta si putere, fiind clasat pe primul loc in ceea ce priveste metalele pretioase pentru frumusetea si valoarea lui. Aurul este folosit in prezent in aproape toate domeniile: moda, accesorii, design interior, medicina si chiar mancare. Foitele subtiri de aur sunt transparente, iar lumina transmisa prin acestea este verde, la caldura transformanadu-se in rosu-rubiniu.

Aurul nu se gaseste niciodata in stare pura, ci aliat cu argint, cupru, fier, paladiu sau rodiu. Poate veti fi uimiti sa aflati ca acest metal pretios are o raspandire larga in natura, aflandu-se in roci solide, roci cristaline, cuart sau chiar in nisip si pietris. Procesul de extractie a aurului poate fi vazut in Romania la Brad la Muzeul Aurului.

Pe locul intai la productia de aur de situeaza Africa de Sud cu peste 2.000 de tone de aur anual, iar la categoria producatori de bijuterii, Italia castiga locul intai cu peste 500 de tone de bijuterii produse in fiecare an. Cea mai mare cantitate de aur este depozitata la banca centrala din SUA, Federal Reserve din New York, care detine 550.000 de lingouri de aur in valoare de 203,3 miliarde de dolari.

Argintul combinat cu mercur capata stralucire. astfel obtinandu-se pojghita subtire din spatele oglinzilor. Indonezia si Australia. .◦Argintul este folosit inca din epoca fierului la fabricarea obiectelor de cult. Ca rezistenta si duritate argintul este superior aurului si inferior ca maleabilitate. Brazilia. bijuteriilor si uneltelor. diminutivul cuvantului spaniol plata (ro. Acest metal nobil a fost descoperit in America si abia in secolul al XVIII-lea a reusit sa concureze cu aurul si argintul. Platina se mai gaseste si in rocile vulcanice din Rusia. "argint") mai este numita si aur alb. Fiind un bun conducator electric argintul este folosit in industriile electronica si energetica. San Domingo. ◦Platina. Cea mai mare masa de platina gasita pana acum cantareste 8 kilograme si este pastrata in colectia Damidoff.

Este un metal foarte dur de culoare alb-argintie.◦Paladiul este cel mai scump metal. un metal foarte costisitor si rar. ◦Iridiul sau iris este numit astfel datorita culorii sale.5 ori mai scump decat aurul. Acest metal a aparut chiar mai tarziu decat platina. se utilizeaza la fabricarea bijuteriilor. . la monturile de pietre pretioase si la anumite piese de la ceasuri. Si daca aveati impresia ca lista se incheie aici. A fost descoperit in 1804 si este folosit in industira firelor si fibrelor artificiale. osmiul si ruteniul sunt alte 3 metale pretioase foarte rare si implicit mai putin cunoscute. v-ati inselat: iridiul. Paladiul. in secolul al XVI-lea fiind descoperit de Wilaston. Paladiul este bun conducator de electricitate si nu se poate magnetiza. Este exploatat in Brazilia si in Germania. fiind de aproximativ 1.

Acest metal este cel mai greu dintre toate cele care apartin grupei de platina. numele acestuia provenind din limba greaca. cu semnificatia "parfum". dar si in fabricarea bijuteriilor sau a componentelor pentru computere.◦In acelasi an a fost descoperit si osmiul. Acest metal este foarte dur si de asemenea apartine grupei de platina. Caracterizat prin duritate foarte mare. Rusia. . Ruteniul este folosit in industria electronica si chimica. iar numele provine de la cel al tarii in care a fost gasit prima data. ◦Ruteniul a fost descoperit in muntii Ural. osmiul este folosit la fabricarea mecanismelor de ceasornice si a penitelor pentru stilouri.