Regimul comunist

Prof: Muntean Livia

Elev:Vaida Georgiana-Camelia Clasa: a XII-a C

2011-2012

sau o mișcare politică care dorește să implementeze acest sistem. Comunismul este un regim politic care propune noi modele de organizare politica si sociala. -toate bunurile aparțin societății ca întreg. Trasaturi ale comunismului: -societate egalitaristă în care nu există proprietate privată și nici clase sociale. și toți membrii acesteia se bucură de același statut social și economic . o ideologie economică care promovează acest sistem social. infatisate cu precizie de catre Karl Marx si Friedrich Engels in lucrarea "Manifestul Partidului Comunist". si a luat nastere din miscarea socialista. Aparitia acestuia a fost favorizata de contextele istoric. politic respectiv social existente in a doua jumatate a secolului XIX.Comunismul este un termen care se poate referi la una din mai multe noțiuni: un anume sistem social.

sau generate de incompetenţa economică a sistemului. frig şi asistenţă medicală deficitară). Un număr de victime estimate recent la 60000. datorită mistificării oficiale a numărului real al victimelor ce au decedat imediat sau în următorii 10 ani.Regimul comunist in lume • Termenul " comunist " a aparut in Anglia pentru prima data in 1841. permite numai aprecieri cantitative marcate de relativitate. ce nu mai pot fi acoperite de presa de stânga în actuala Zimbabwe. • • • • • . notate tot în timpul regimului dictatorial al lui Ceauşescu. Contaminări endemice cu SIDA. Catastrofa nucleară de la Cernobîl. generate printr-o asociere de factori socio-economici (înfometare. avorturile septice provocate în România în timpul regimului Ceauşescu soldate cu circa 10000 victime. Între acestea se numără de pildă: înfometarea la scară naţională a populaţiei din Coreea de Nord. iar " comunism " in 1843. Istoria consemnează noi mecanisme de ucidere în masă sau reluarea unora deja practicate (înfometări dirijate de tipul celei cunoscute în Ucraina sau în lagărele speciale ale naziştilor preluate şi folosite ulterior şi în mod intensiv de către sovietici). lipsă de medicamente.

Cazaci . Belarus . Germania .Ungaria . Maroc .Coreea de Nord . Peru . Columbia . Africa de Sud . Algeria . Albania .Cuba .Polonia . Bulgaria .Slovenia .Mozambic . Zimbabwe (Rhodezia) . China .România . . Turcia.Somalia .Spania .Bosnia Herzegovina .Nepal . Slovacia . Azerbaidjan .Armenia .Guatemala .Angola . Malaysia. Cambodgia .Sri Lanka .Afghanistan . Iraq .• Tari in care au fost raspandite regimul comunist : • Rusia .Georgia . Croaţia . Tibet .El Salvador .Ţările Baltice . Filipine.Congo . Ucraina . Birmania.Vietnam .Greece .

era dezavuată de opinia publica. Mărturie în acest sens stă declaraţia pe care Stalin o face delegaţiei iugoslave venite la Moscova în aprilie 1945: "Acest război nu este ca acelea din trecut. Nu ar putea fi altfel" . Rapiditatea cu care s-a extins dominaţia Moscovei prin instaurarea regimurilor totalitare de stânga a confirmat faptul că "Stalin avea o strategie pentru aceste state pe care a implementat-o în contextul când zona a fost ocupată de Armata Roşie. dimpotrivă. Fiecare îşi impune propriul său sistem social până acolo unde înaintează armata lui.Ideologia comunistă era cunoscută în Europa de Est încă de la sfârşitul primului războiului mondial. Oricine ocupă un teritoriu impune şi propriul său sistem social. însă nu reuşise să-şi facă adepţi.

Josef Stalin(Unul dintre cei mai cruzi conducatori comunisti pentru ca. in Simbirsk (astazi Ulyanovsk) sub numele de Vladimir Ilici Lenin) 4.) .Comunisti notorii: 1. practic.in oraşul Trier din Rheinish.Vladimir Ilici Lenin(S-a nascut in 1970. a eliminat fiecare impediment care a intervenit in procesul de implementare a propriului regim. Germania) 3. 1818 .Friedrich Engel(S-a născut în Barmen. in orasul Gori. Prussia) 2.Karl Marx (S-a născut pe data de 5 Mai.S-a nascut sub numele de Iosif Vissarionovic Dzugashvili in 1879. Georgia.

.

.

În această perioadă. Nicolae Ceaușescu a fost ales noul Secretar General al PCR în 1965 și șef al statului în 1967. țara a fost cunoscută cu denumirile oficiale de Republica Populară Romînă. (partidul fusese interzis în 1924 ca urmare a acceptării tezei cominterniste „a dreptului popoarelor oprimate din România imperialistă la autodeterminare până la despărțirea de stat”) în vreme ce liderii necomuniști erau eliminați în mod constant din viața politică. respectiv. In perioada comunistă din istoria României . . Denunțarea invaziei sovietice în Cehoslovacia din 1968 și scurta relaxare a represiunii interne. PCR a fost. l-a ajutat pe noul lider comunist de la București să-și creeze o imagine pozitivă în țară și în occident. partidul politic unic în România. Uniunea Sovietică a făcut presiuni pentru includerea în guvernele postbelice a unor reprezentanți ai Partidului Comunist. și. După încheierea celui de-al doilea război mondial.Regimul comunist in Romania Comunismul Ceausist a fost unul dintre cele mai ticaloase forme de comunism. de facto. Republica Socialistă România. recent reintrat în legalitate.

Rapida creștere economică. nu a putut fi menținută și a scăzut gradual în intensitate până s-a ajuns la austeritate și la represiune internă. susținută prin mari credite obținute din vest. care au avut ca rezultat Revoluția din decembrie 1989 și prăbușirea regimului comunist și în România. .

http://library.http://www.php .Bibliografie: 1.thinkquest.preferatele.wikipedia.org/wiki/Rom%C3% A2nia_comunist%C4%83 2.org/07aug/00858 /ro/expansion.http://ro.html 3.com/docs/istorie/ 5/expansiunea-comunism1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful