Masuri de intarziere a infloririi pomilor in conditiile anului 2005

Descriere imagine: Copaci infloriti primavara

? decursulrepaus relativ începe de la umflarea vizibila reduse la minim si tine de la caderea fru Înstarea de vegetatie pomii si arbustii fructiferi trec prin doua stari: si pâna la caderea frunzelor; unui an, care când functiile fiziologice sunt a mugurilor nzelor pâna la dezmugurit.

Starea de repaus a pomilor si arbustilor fructiferi Starea de repaus relativ se manifesta sub doua forme: ? repausul profund sau obligatoriu - tine din noiembrie pâna la mijlocul sau sfârsitul lunii ianuarie, peri oada în care pomii nu pornesc în vegetatie chiar daca temperaturile medii zilnice depasesc pragul bi ologic de 6-8oC; ? repausul facultativ sau fortat în care pomii îsi declanseaza vegetatia daca temperatura aerului depaseste prag ul biologic astfel ei devenind foarte sensibili la gerurile si la îngheturile târzii. Iarna acestui an, ca de altfel si toamna au fost calduroase, lipsite de zapada fapt ce a scurtat repausul profund si ne asteptam ca în luna februarie sa se declanseze vegetatia daca temperaturile permit acest l ucru.

Ce putem face ca sa prelungim repausul si sa întârziem înfloritul? Din pacate aceste masuri sunt limitate. c iresul. Tratamentele chimice cu ALAR-85 (2000-3000 ppm) produc întârzierea înfloririi cu câteva zile. cais si piersic. Pentru a nu executa un tratament special în acest scop recomandam ca tratamentele sa se faca cu zeama b ordeleza 1. desigur ma i ieftine si mai usor de aplicat sunt tratamentele cu solutie de oxid de calciu sau tratamentele cu zeama bordeleza puternic neutralizata. De fapt acest prod us este mult mai recomandat pentru uniformizarea coacerii la cirese si visine în vederea recoltarii m ecanizate si la rarirea fructelor la prun. chiar alarmante facute de unele persoane (probabil neavizate) nu se confirma. dar exista unele masuri destul de usor de aplicat si cu rezultate satisfacatoare. . Fiecare pomicultor va alege din masurile recomandate pe acelea care-i sunt mai la îndemâna. Literatura de specialitate recomanda de asemenea si produsul Ethrel în concentratie de 150-300 ppm a plicat din toamna sau chiar în timpul iernii produce de asemenea o întârziere a înfloririi. unele soiuri de par si prun. Întârzierea taierilor amâna înfloritul cu câteva zile întrucât bogatia de muguri de rod secatuieste într-o oarecare masura pomul în substante plastice astfel ca dezmuguritul si înfloritul au loc ceva mai târziu. Taphrina deformans la p run si rapanul la mar si par.premise ale recoltelor bogate. Masurile recomandate mai sus nu sunt miraculoase dar fac mult mai mult decât sa asteptam cu mâinile în crucisate devansarea înfloritului si apoi efectul distrugator al brumelor si îngheturilor târzii. Speram ca aceste masuri cât si o evolutie normala a factorului termic în aceasta primavara vor fi fa vorabile înfloririi abundente si legarii unui numar mare de fructe . are menirea de a combate r adiatiile calorice (deci pomii se încalzesc mai putin în zilele cu soare) si astfel înfloresc cu 5-6 zile mai târ ziu. basicarea frunzelor la piersic.Ferma Articol publicat în revista Ferma nr. Alte specii cu repaus scurt si la care ar fi pericolul de pornire în vegetatie mai repede sunt: piersicul. 1(33)/2005 Din observatiile noastre facute în livada Statiunii Didactice Timisoara pâna în prezent (20-25 ianuarie) nu exi sta pericolul dezmuguririi nici chiar la cais. chiar o supradozare de var pentru a crea culoarea alba a coroanei si trunchiului.5-2% bine neutralizata. Stropirea pomilor (trunchiul si coroana) cu lapte de var (solutie de oxid de calciu) destul de concentrat în care se mai adauga si aracet pentru o mai buna aderare si evitarea spalarii. Tratamentele chimice cu clorura de clorcolina (CCC) sau Cycocel au de asemenea efect de întârziere a în floririi pomilor. În acest caz combatem moniliozele. specie care are repausul cel mai scurt. Temerile foarte mari.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful