P. 1
Complements de Lloc. Quo

Complements de Lloc. Quo

|Views: 17|Likes:
Published by Conchi Rodes
Llatí. Complements de lloc. 2a. part: QUO?
Llatí. Complements de lloc. 2a. part: QUO?

More info:

Published by: Conchi Rodes on May 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/02/2013

pdf

text

original

Complements de lloc: Quo?

✼ Quo? A on? La direcció a on algú es dirigeix s'expressa mitjançant el cas acusatiu (cas que no només correspon a l'objecte directe, sinó que també té valor local), amb o sense preposició. ➢ 1. Acusatiu sense preposició. a. Amb noms propis de lloc menor (ciutats, illes petites). XVI. Cicercula Romam petit (Patufet es dirigeix a Roma)

XVII. Cicercula pleno velo Rhodum peregrinatur (Patufet viatja a Rodes a tota vela)

9

Complements de lloc: Quo?

b. Amb els noms comuns domus i rus. XVIII. Cicercula rus exit (Patufet surt al camp)

XIX. Cicercula domum intrat (Patufet entra a casa)

Si aquests noms van amb un adjectiu (no possessiu) o un genitiu generalment porten preposició: Cicercula in domum Caesaris venit (Patufet va a casa de César).

10

Complements de lloc: Quo?

➢ 2. Acusatiu amb preposició. a. IN + acusatiu: el moviment apunta fins a l'interior d'un lloc determinat (o temps, "fins a", "per", indicant destinació: in mensem Ianuarium, "per al mes de gener", i el mateix amb ad): XX. Cicercula in leonem cadit (Patufet cau dins del lleó)

b. AD + acusatiu: és indiferent a la noció de límit; el moviment només apunta "cap a" les proximitats del seu objecte (vegeu apartat UNDE? 1.d.): XXI. Cicercula ad villam venit (Patufet va a la vila)

11

Complements de lloc: Quo?

Amb els noms de persona equival a "davant", "a presència de", etc. XXII. Cicercula ad Mortadellum venit (Patufet va cap Mortadelo)

NOTA: en poesia i prosa postclàssica de vegades no s'observen les normes anteriors. c. IN + acusatiu de persona: "en contra de", "a favor de". Són dues de les nostres possibles traduccions contradictòries. Donada la diferència semàntica entre IN i AD (IN assenyala direcció cap a l'interior d'un lloc, AD cap a les proximitats) el lògic és que s'utilitzi AD quan el terme és una persona. Però els historiadors llatins utilitzaven l'expressió "ire in hostes", anar cap a l'interior de les files enemigues, obrint-se camí amb les armes per destruir-les, i d'aquest ús es va utilitzar IN amb noms de persones quan hi ha un matís d'hostilitat o agressió (o el seu contrari, com veurem). XXIII. Taurus in Cicerculam venit (El bou va contra Patufet)

També, encara que molt més rarament, pot significar aquesta mateixa preposició amb acusatiu el contrari, "a favor de" (així el dibuix número XXII també podria tener el següent peu: Cicercula in Mortadellum venit, "Patufet va cap Mortadelo"-amb ànim amigable ).
12

Complements de lloc: Quo?

Resoldrem aquests dos sentits contradictoris en llatí si observem els contextos, segons sigui bo o dolent el que es projecta sobre l'objectiu. d. També es pot expressar la direcció “a on” mitjançant els adverbis de moviment cap a un lloc: huc, aquí istuc, aquí illuc, allà eo, allà eodem, al mateix lloc utroque, a una i altra banda quo, on quocumque, allà on quonam, a on, doncs? aliquo, a algun lloc alio, a una altra banda

13

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->