Kemurungan adalah reaksi normal kepada tekanan atau bahaya, tetapi perasaan cemas dan kekhuatiran yang berturut

-turut mungkin disebabkan disorder kebimbangan. Gangguan kerisauan boleh membuat hidup sengsara. Kebanyakan kemurungan kebimbangan dapat dirawat dengan kejayaan, biasanya melalui bantuan campuran dari kaunseling dan ubat-ubat. Gangguan kemurungan sangat umum, dengan satu dalam 10 orang mengalami sakitan ini pada suatu masa dalam hidup mereka.

Isi kandungan
[sorokkan]
   

1 Gejala-gejala 2 Ubat-ubat o 2.1 Ubat-ubat Praskripsi 3 Rujukan 4 Pautan luar

[sunting] Gejala-gejala
Kebimbangan boleh menjejaskan berlainan orang dengan berlainan cara:
           

Kesukaran untuk tidur (Insomnia) Debaran jantung yang sangat cepat Bergetaran, kepeningan Kesukaran bernafas. Merasa rengsa, tidak senang, tidak dapat rehat atau tiada kawalan Tidak dapat memikir dengan jelas atau berkonsentrasi Nausea, muntah-muntah, cirt-birit Merasa tercekik atau bengkak di dalam kerongkong Berpeluh Pening kepala Otot tegang Mudah merasa pengsan

[sunting] Ubat-ubat
[sunting] Ubat-ubat Praskripsi
Ubat-ubat berpraskripsi yang dapat menolong termasuk:
 

Ubat-ubat anti-kerisauan dan sedatif Ubat-ubat anti-kemurungan

Ubat-ubatan ini membantu merubah perasaan dan membuatkan seseorang itu lebih bersedia menerima lain-lain rawatan. o Fikiran ingin membunuh diri. 2. Tanda Biologi o Hilang selera makan o Hilang berat badan o Gangguan tidur o Hilang keinginan seksual o Gangguan kitaran haid o Cepat lesu. Perubahan perasaan o Kesedihan yang berpanjangan melebihi 2 minggu. Terdapat banyak cara rawatan dan gabungan rawatan adalah lebih berkesan. tidak mempunyai harapan. tidak berharga. Tanda & gejala 1. Ia mengurangkan keupayaan seseorang untuk melaksanakan tanggungjawabnya. o Berasa bersalah. Kesedihan adalah emosi normal bila seseorang menghadapi peristiwa yang tidak menggembirakan. Terapi Psychologikal: . Penilaian menyeluruh oleh doktor adalah perlu sebelum sesuatu diagnosa dibuat dan rawatan dimulakan. Kemurungan adalah sesuatu yang biasa berlaku. Kemurungan memberi kesan terhadap keyakinan dan merendahkan jati diri seseorang. Gangguan terhadap fungsi kognitif o Berasa putus asa. o Hilang keseronokan o Hilang tumpuan o Hilang minat 3. 2. 1. Dianggarkan sebanyak 30% daripada golongan orang dewasa menghidap kemurungan sekali atau lebih dalam masa hidupnya.Kemurungan Pengenalan Kemurungan adalah kesedihan. tidak bermaya. Rawatan Kemurungan boleh dirawat secara berkesan. Kemurungan boleh menjadi penyakit jika terlalu serius atau terlalu lama hingga menjejaskan keupayaan seseorang menjalani aktiviti harian. Pharmacotherapy: o Terdapat banyak ubat-ubatan anti kemurungan pada masa sekarang. Komplikasi Kemurungan menyebabkan seseorang itu lebih berkemungkinan mengalami kemalangan.

Ianya meliputi psikoterapi dan kaunseling untuk membuatkan seseorang itu memahami dirinya dan menemui kemahiran dalam menyelesaikan masalah bagi mengatasi tekanan yang dihadapinya. Ia juga boleh digunakan bila perubahan segera diperlukan contohnya dalam situasi mengancam nyawa atau dalam masa selepasbersalin dimana bayi memerlukan penyusuan dan penjagaan ibu dan bagi pesakit yang tahap pemikiran membunuh diri yang tinggi. Terapi "Electro-convulsive" o Cara ini boleh dilakukan kepada mereka yang tidak menunjukkan sebarang perubahan selepas dos yang sesuai dan tempoh rawatan ubat anti kemurungan. kesukaran dan cara mereka mengatasi masalah tersebut. Sebahagian daripada pusat-pusat kesihatan sudah dilengkapi dengan unit pemulihan psikososial di dalam komuniti bagi membantu anda pulih dari penyakit dan mengembalikan keyakinan diri untuk berkerja dan berinteraksi dengan mayarakat. satu plan pemulihan yang lengkap dan komprehensif harus diatur supaya pesakit dapat kembali berfungsi di dalam masyarakat seperti sediakala. Terapi Kognitif o Terapi ini membantu mengubah cara pemikiran dan menerima peristiwa yang berlaku di sekelilingnya dan membantu mencapai pemahaman yang lebih baik terhadap maksud kejadian itu kepadanya dan meminimakan kesan disebalik kejadian itu. 3. duduk bersama berbincang pengalaman. o Langkah Pencegahan Teknik mengurangkan stress. Setiap Jabatan psikiatri di setiap hospital-hospital besar seluruh Negara mempunyai unit pemulihan carakerja dengan kakitangan terlatih bagi membantu anda pulih sepenuhnya dari penyakit anda. Pemulihan Setelah tanda-tanda penyakit dapat dikawal dengan mengambil ubat secara teratur. Kumpulan Sokongan    KAMI (kumpulan sokongan keluarga Johor) MMHA (Persatuan Kesihatan Mental Malaysia-Petaling Jaya) Kumpulan-kumpulan Sokongan Kelurga disetiap negeri . 5. 4. Terapi Berkumpulan o Ianya melibatkan perjumpaan satu kumpulan orang yang mempunyai masalah yang sama seperti pesakit yang mengalami kemurungan.

perceraian ibu bapa Penyakit kronik o Contoh: Epilepsi (Sawan). seperti o Ibu bapa .sakit badan Kehilangan fungsi tubuh yang tidak boleh diperjelaskan o Contoh: Sentiasa mengalami sakit kepala. tingkah laku dan kesejahteraannya. letih atau sakit perut Mengasingkan diri daripada sahabat dan keluarga Cubaan untuk mencederakan diri sendiri dan membunuh diri Bagaimana membantu seseorang yang mengalami masalah kemurungan? Antara langkah-langkah yang boleh diambil termasuklah:  Menggalakkan individu tersebut untuk berbual dengan orang yang beliau percaya. Ini akan menjejaskan kehidupan harian individu tersebut. gagal dalam peperiksaan. Mengapa seseorang mengalami kemurungan? Sebab-sebab terjadinya kemurungan termasuklah:       Kemurungan boleh berlaku di dalam keluarga Peristiwa atau kejadian yang menyebabkan seseorang tertekan o Contoh: Kematian ahli keluarga.Apakah itu kemurungan? Kemurungan adalah penyakit mental yang menyebabkan perasaan (mood) seseorang individu menjadi semakin menurun. ianya boleh mendorong kepada tindakan membunuh diri. termasuklah pemikiran. ubat cegah kanser Bagaimana mengenal pasti seseorang mengalami kemurungan? Ciri-ciri kemurungan termasuklah:          Sentiasa sedih dan menangis Mudah tersinggung Tidak bermaya Tidak berupaya untuk menikmati aktiviti-aktiviti kegemaran Rasa bersalah yang tidak menentu Sakit . asma dan kanser Ciri-ciri peribadi Penyalahgunaan dadah Penggunaan ubat-ubatan tertentu o Contoh: Steroid. perasaan. Sekiranya tidak ditangani secara efektif.

"Minta pertolongan adalah langkah pertama untuk mengatasi masalah kemurungan" . Ini termasuklah:  Kesan ke atas fizikal. Contoh : o Pencapaian sekolah yang lemah o Ponteng o Penyalahgunaan dadah atau minuman keras   Di manakah seseorang boleh mendapatkan bantuan? Pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Contoh: o Perasaan rendah diri o Risiko untuk bunuh diri Kesan ke atas sosial.o o o  Ahli keluarga yang dipercayai Kaunselor sekolah Guru agama Jadilah sahabat yang sentiasa memberi sokongan o Mendengar o Menghibur hati o Menasihati ATAU Memberi cadangan untuk mendapatkan bantuan daripada individu yang lebih berkelayakan:    Doktor Ahli Psikologi Pakar Psikiatri "Minta pertolongan adalah langkah pertama untuk mengatasi masalah kemurungan" Apakah yang akan berlaku sekiranya tiada bantuan diberikan? Terdapat banyak keburukan apabila kemurungan tidak ditangani. Contoh: o Masalah kurang berat badan atau masalah kegemukan o Gangguan kitaran haid o Anemia Kesan ke atas Psikologi.

Semakan akhir: 14 Julai 2006 Dilawati : 2090 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful