Analiza SWOT a companiei COCA-COLA

I. INTRODUCERE In economia moderna, firmele reprezinta "forta motrica" a progresului, a dezvoltarii, sunt cele ce asigura necesarul de supravietuire al societatii. Studiind firmele, evidentiem polarizarea acestora in doua categorii: unele care obtin succese apreciabile, prospera si se dezvolta constant, iar altele care se lupta cu greu pentru supravietuire sau inregistreaza performante economico-financiare modeste. Examinarea factorilor care determina succesul sau esecul unei firme (afaceri), a determinat cererea unor metodologii specifice de analiza si diagnosticare a activitatii firmei (afacerii). Managementul strategic este procesul prin care o firma poate obtine efecte materializate in cresterea semnificativa a performantelor sale, in consolidarea pozitiei ei pe piata si anume prin elaborarea, implementarea si controlul strategiei firmei in vederea realizarii misiunii asumate si asigurarii avantajului competitiv. Formularea strategiei firmei este procesul prin care managementul firmei defineste misiunea ei strategica, deduce obiectivele strategice necesare realizarii misiunii, alege strategia adecvata atingerii obiectivelor si precizeaza modalitatile punerii in opera a acesteia. Luarea deciziilor strategice privind definirea misiunii firmei, stabilirea obiectivelor strategice si a strategiei necesare atingerii lor, aplicarea planului care materializeaza strategia respectiva, se bazeaza pe un amplu proces de analiza si evaluare a mediului de actiune a firmei, a situatiei competitivitatii ei in acest mediu si a situatiei firmei, a capacitatii acesteia de a infrunta schimbarile produse in mediu. Managementului strategic ii este specific, in esenta, analiza continua, pe de o parte, a mediului extern al firmei pentru a anticipa sau sesiza la timp schimbarile din cadrul acestuia iar pe de alta parte, a situatiei interne a firmei pentru a evalua capacitatea ei de a face fata schimbarilor. II. ANALIZA SWOT - prezentare teoretica Analiza SWOT constituie cea mai importanta tehnica manageriala utilizata pentru intelegerea pozitiei strategice a unei intreprinderi/organizatii. Analiza SWOT incepe cu

1

determinand reducerea performantelor ei economico-financiare. noului sirop i-a fost adăugată apă carbonatată pentru a produce o băutură 2 . in masura semnificativa. Produsul care a dat cel mai cunoscut gust s-a născut în Atlanta. Dr. A dus un borcan cu noul produs la farmacia de pe aceeasi stradă. John Styth Pemberton.conditionari negative' care ii determina un nivel de performante inferior celor ale firmelor concurente. nu se cunoaşte exact). la data de 8 mai 1886. Punctele forte ale firmei sunt caracteristici sau competente distinctive pe care aceasta le poseda la un nivel superior in comparatie cu alte firme. ceea ce ii asigura un anumit avantaj in fata lor. SWOT reprezinta acronimul pentru cuvintele englezesti "Strengthts" (Forte. declarat „excelent” şi pus în vânzare cu cinci cenţi paharul. cu alte cuvinte situatii sau evenimente care pot afecta nefavorabil."Opportunities" (Oportunitati. Punctele slabe ale firmei sunt caracteristici ale acesteia ariile sale de vulnerabilitate. "Weaknesses" (Slabiciuni. altfel spus sanse oferite de mediu. "Amenintarile" sunt factori de mediu externi negativi pentru firma. În mod intenţionat (sau în mod accidental. pentru a-si stabili o noua strategie sau a-si reconsidera strategia existenta in scopul exploatarii profitabile a oportunitatilor aparute. Georgia. STRENGHTS  Istoria mărcii Istoria Coca-Cola este povestea produsului cu cel mai mare succes din istoria comerţului şi a oamenilor cărora li se datoreaza atracţia sa unică. iar urmatoarele doua privesc mediul si oglindesc impactul acestuia asupra activitatii firmei. zonele de resurse sarace. Puncte forte). indeosebi concurente. Primele doua privesc firma si reflecta situatia acesteia. firmei. a produs conform legendei siropul pentru CocaCola într-un vas de aramă pe un trepied. Puncte slabe). si alte "valori negative" sau . un farmacist local. Sanse) si "Threats" (Amenintari). ANALIZA SWOT A COMPANIEI COCA-COLA 1. III. De-a lungul a zeci de ani Coca-Cola a devenit un simbol fără vârstă al băuturilor răcoritoare de calitate. unde a fost testat.scrierea unei liste cu puncte curente: puncte de forta dar si puncte de slabiciune. "Oportunitatile" reprezinta factori de mediu externi pozitivi pentru firma. în curtea din spatele casei sale. privind starea unei intreprinderi/organizatii. capacitatea firmei de a-si realiza integral obiectivele stabilite.

înregistrează în 2007 o valoare de 65.  Coca-Cola este mai valoroasă acum decât niciodată Coca-Cola este cel mai valoros brand la nivel mondial. se spune ca acolo unde sunt oameni exista şi Coca-Cola. Aceasta permite companiei să lucreze la nivel global şi în acelaşi timp să păstreze o apropiere locală. În cazul Coca-Cola. valoarea acesteia fiind estimată de revista „BusinessWeek” la 67 miliarde de dolari (aproape cât PIB-ul României). o temă ce continuă să se audă astăzi oriunde se savurează Coca-Cola. acest lucru înseamnă exportul la nivel global al unui stil de viaţă: cel american. Cu produse unice. însă excelent adaptată specificului local. Cea mai valoroasă marcă la nivel internaţional rămâne Coca Cola. brandul celei mai cunoscute băuturi carbogazoase de pe glob este în scădere cu un procent faţă de 2005. Imaginea acestui produs este una pe care oamenii au purtat-o în suflet. Deşi îşi menţine poziţia fruntasă. Coca-Cola. cu 3% mai mică decât în 2006.324 miliarde de dolari. care este şi principala piaţă pentru Coca-Cola. Aceasta este concluzia unui studiu realizat şi dat publicităţii de firma americană de consultanţă Interbrand şi revista Business Week. Unul dintre punctele tari ale acestui brand este că este cunoscut ca cel mai puternic simbol al calităţii şi al tradiţiei. CocaCola oferă posibilitatea investitorilor să obţină câştiguri extraordinare. vânzările au crescut cu 6%. Conform studiului. În volum. iar în America de Sud de 7%. O politică de marketing agresivă. tricouri sau căciuli. în Asia de 16%. aceastea au scăzut cu 3% pe acest interval. şi ideea unui sistem independent de îmbuteliere au făcut dintr-un produs local una dintre cele mai cunoscute mărci ale lumii. fiind urmat în top de Microsoft şi de IBM. Extinderea Coca-Cola se datorează accelerării procesului de acaparare a unor pieţe noi ca urmare a încrederii câştigate.  Distribuţie globală adaptată regional Linia de îmbuteliere Coca-Cola este un alt punct tare. Celebritatea este un semn al puterii. Din 1989.  Cel mai cunoscut brand din lume Coca-Cola a reprezentat o parte complexă a culturii americane de peste un secol. primul brand din clasament. câştigurile au crescut cu peste 15% pe an. sistem de îmbuteliere şi distribuţie internaţional şi potenţial de piaţă global imens.care a devenit dintr-o data „Delicioasă şi Răcoritoare”. Imaginea Coca-Cola este tipărită pe bluze. În prezent. În Uniunea Europeană creşterea a fost de 11%. În America de Nord însă. Companiile de 3 . sau că măcar au auzit de ea.

care sunt controlaţi de Coca-Cola. Coca-Cola oferă licenţă unor îmbuteliatori locali pentru a produce băutura. Sunt păstrate elementele identitare ale companiei. ca să ne dăm seama că este vorba despre o reclamă la Coca-Cola. Astfel.îmbuteliere au proprietari locali care sunt autorizaţi să vândă produsele companiei Coca-Cola. de foarte mulţi ani şi a construit cu aceasta un parteneriat puternic. în contrast cu realitatea globală.Make It Real. ceea ce vinde Coca-Cola îmbuteliatorilor săi este concentratul. 2000 – Enjoy. compania a diversificat liniile unui produs în funcţie de cerinţele diferitelor pieţe. 2006 . să nu le recunoaştem. Printre factorii care au influentat performanţa financiară a Coca Cola se numără adaptarea la cerinţele consumatorului aflat permanent în căutare de nou. În 1998. Este inposibil ca auzindu-le. cât şi eficienţă şi în final.Life tastes Good. Coke a fost cea mai cunoscută marcă în lume. Producţia joacă un rol foarte important în strategia Coca-Cola. Sloganuri precum: 1993 – Always Coca-Cola. deşi lucrează independent de aceasta. 2001 .  Campanii de publicitate puternice Acesta este unul dintre punctele tari ale Coca-Cola. Astfel. 2003 – Real. 2007 . Marea provocare cu care se confruntă organizaţiile o constituie diferenţele culturale dintre oameni.Given The Love All comes back to you atrag atenţia şi îndeamnă la achiziţie. productivitatea ridicată a întregului proces. Băutura este produsă de de îmbuteliatori din toată lumea. Această diversitate presupune o bună gestionare a resurselor umane în organizaţie precum şi o structură flexibilă şi receptivă. dar se ţine cont de cerinţele pieţei. Coca-Cola a lucrat cu Coca-Cola Enterprises Inc. În timpul sărbătorilor de iarnă nu este nevoie decât să vedem ursul polar. CocaCola foloseşte această metodă pentru a menţine o imagine publică de companie locală. Campaniile mizează foarte mult pe inovaţia care atrage cumpărătorii.The Coke Side of Life. De asemenea.  Întreţine relaţii foarte bune cu partenerii săi În Europa. 2005 . Coca-Cola a elaborat o strategie de adaptare la specificul cultural al pieţelor sale ţintă. Noua linie de îmbuteliere a Coca Cola utilizează soluţii tehnologice de vârf ce oferă atât siguranţa necesară pentru produse. Coca-Cola este o companie care îşi înţelege consumatorii. 4 . astfel ştiind să adapteze fiecare campanie la aşteptările şi nevoile acestora. capabilă de adaptare rapidă la schimbările din cadrul firmei şi din mediu. Sloganurile atractive pe care le lansează în fiecare campanie contribuie la păstrarea unei imagini favorabile.

organizaţia asumându-şi obligaţiile ce decurg din acesta. Coca-Cola îi informează şi îi formează pe partenerii săi în legătură cu standardele ce trebuie respectate. Jean Harlow sau Robert Montgomery. reclamele Coca-Cola s-au adaptat mediului specific acestora. a celorlalte ingrediente utilizate. acest sistem este foarte valoros. Coca-Cola Company vinde aproape 300 de branduri în 200 de ţări.  Sistemul de Calitate de la Coca-Cola Acest sistem este o iniţiativă la nivel mondial şi reprezintă. la sfârşitul anilor ’30. în vederea îmbunătăţirii calităţii produselor. Sistemul de Calitate Coca-Cola are obiective clare care sunt urmărite la nivelul tuturor unităţilor de afaceri. În laboratoarele companiei se analizează cu atenţie calitatea materiilor prime: calitatea sucului de fructe.  Răspândire pe Glob În prezent 70% din afacerea Coca-Cola se află în afara Statelor Unite. se urmăreşte utilizarea unei ape de calitate foarte bună. Oricine lucrează pentru sau cu Coca-Cola trebuie să se ridice la cele mai înalte standarde prin calitatea produselor şi a raporturilor de afaceri. care fascina milioane de oameni. un obiectiv în afaceri. Cu o activitate de mărimea aceasta.Odata cu dezvoltarea oraşelor şi a suburbiilor. care sunt capabile să răspundă celor mai exigente cerinţe. calitatea reprezintă obiectivul de bază al activităţii. Apariţia filmului sonor. în vederea asigurării protecţiei consumatorului. Managementul Coca-Cola este divizat în cinci grupuri geografice cărora se adaugă grupul Minute Maid. aceştia puteau să vizioneze reclame Coca-Cola în care apăreau vedete de la Hollywood. În pauza dintre două filme. Compania s-a extins extraordinar. de asemenea. Acţionând la nivel global. Această diversitate a structurii manageriale permite fiecărui grup să controleze îndeaproape toate suprafeţele funcţionale. unele înfăţişând produsul în scene de viaţă patriarhală. Potrivit Sistemului de Calitate al companiei Coca-Cola. fiind recunoscută printre cele mai răspândite branduri de pe Glob în momentul actual. în al doilea secol de existenţă. 2. Acum. În cadrul procesului de fabricaţie. WEAKNESSES  “New Coke” 5 . a transformat cinematograful într-o importanta industrie. altele făcând din el parte integrantă a piesajului urban. printre care Cary Grant.

A fi dependent de Coca-Cola este o altă problemă care afectează cu siguranţă sănătatea deoarece acest lucru are efecte negative asupra corpului de-a lungul anilor. fiind considerată cea mai mare greşeală de marketing de până atunci.După ce a fost lansată. Acest pas înapoi a convins conducerea Coca Cola că băutura nu era apreciată doar de cei tineri. Intenţia de a schimba brandul original a fost dezastruoasă. berea şi alte băuturi fabricate cu apa plată sau cola dietetică. însă. Luptând pe o piaţă în general stagnantă a băuturilor tip cola. De asemenea. În ultimii ani. Foarte mulţi cetăţeni ai Statelor Unite optează pentru stiluri de viaţă din ce în ce mai sănătoase. Ideea că băutura era simţită ca bătrână era considerată mai putin importantă decât ataşamentul americanilor şi loialitatea fata de produs. 6 .  Preocuparea pentru sănătate Coca–Cola are efecte negative asupra smalţului dinţilor. Imaginile create de cei doi concurenţi erau că Pepsi e tânără. Acest lucru a afectat mult industria băuturilor non-alcoolice deocrece majoritatea oamenilor au schimbat sucurile acidulate. Nici în America Latină. Achiziţia recentă de către Coca-Cola a producătorului de sucuri şi ceaiuri Fuze Beverages şi a producătorului de apă vitaminizată Glaceau arătă. iar Coke e bătrână. care poate cauza probleme de sănătate. În Japonia. Pe 23 aprilie 1985. conţine zahăr. sau Asia de Sud-Est produsele Coca Cola nu se vând aşa cum ne-am aştepta. vânzările au scăzut cu 3%. preocuparea pentru sănătate implică renunţarea la această băutură. Astfel s-a gândit o întinerire a băuturii: ea a fost botezată New Coke şi i s-a adăugat mai mult zahăr pentru a-i atrage pe cei tineri. ci şi de oamenii maturi. Coca-Cola a rămas în urma companiei rivale PepsiCo în ceea ce priveşte oferta de produse alternative la băuturile răcoritoare ce conţin zahăr pe care consumatorii nordamericani încep să le evite. de aceea. fiind considerată o băutură a familiei. Coca-Cola a suferit o scădere imensă cu “New Coke”. Coke pierdea sistematic din cotă în favoarea lui Pepsi. că producatorul de băuturi răcoritoare Coca-Cola vrea să recupereze distanţa.  Scăderi regionale ale vânzărilor Coca Cola a înregistrat scăderi ale vânzărilor în Indonezia şi Tailanda din cauza puterii mici de cumpărare. Coca-Cola şi-a scos de pe piaţa marca New Coke. ceea ce este foarte mult deoarece Japonia contribuie cu 5% din încasările globale ale Coca-Cola. Această mişcare a doborât toată civilizaţia vestică deoarece Coke fusese un brand iconic stabilizat iar “New better tasting Coke” nu vorbea despre acea Coca-Cola care făcuse lumea mai bună şi mai sigură.

Coca-Cola a dovedit că este capabilă să se extindă şi pe alte pieţe decât pe cea a băuturilor răcoritoare. unde Coca-Cola nu este un produs utilizat zilnic.Ca orice producător de băuturi răcoritoare. Brandul este cunoscut pe 94% din suprafaţa Globului. O altă problemă posibilă poate fi reprezentată de relaţia dintre Coca-Cola şi îmbuteliatorii săi independenţi. Coca-Cola trebuie să îşi reconsidere obiectivele orientându-se şi spre altceva decât spre creşterea profitului. compania trebuie să acţioneze pentru a rezolva această problemă. Coca Cola s-a confruntat cu problema obezităţii care a apărut în ţărie dezvoltate.  Structura managerială descentralizată Structura managerială descentralizată poate fi şi o slăbiciune a Coca-Cola întrucât este dificil să existe o unitate în această “mare diversitate”. OPPORTUNITIES  Notorietatea brandului Notorietatea brandului este un factor semnificativ care afectează poziţia competitivă a Coca-Cola. În ciuda acestei stagnări Coca-Cola a continuat să se dezvolte pentru că a dorit întotdeauna să creeze o afacere mai bună. Acest lucru a dus la tensiuni în trecut. 3. În ţările mai puţin dezvoltate. Oportunităţile Coca-Cola sunt nelimitate din cauta poziţiei puternice pe piaţă şi a profitului bogat pe care îl are. Cu toate acestea. Acest lucru a fost realizat prin grupul Minute Maid. promovarea nu a fost foarte clară Din cauza schimbărilor în economia globală Coca-Cola a ocupat o poziţie fragilă pe piaţă. în special din Statele Unite şi apoi din Europa.  Uneori.  Oportunităţile de extindere pe pieţe noi Sistemul de îmbuteliere Coca-Cola permite companiei să profite de oportunităţile de răspândire. specialiştii medicali încearcă să convingă oamanii să nu mai bea băuturi carbogazoase care conţin zahăr. Această strategie dă posibilitatea companiei să satisfacă cererea unei suprafeţe geografice largi şi diverse. şi anume pentru a-şi crea o imagine mai umană. 7 . Contractul cu îmbuteliatorii se află sub negocieri constante. În ţările dezvoltate acest sistem funcţionează foarte bine. Prin intermediul mass media. În ultimii ani Coca-Cola a luptat pentru ca brandul să fie şi mai cunoscut.

La fel se întâmplă şi pe alte pieţe. Harry Potter este capabil să ofere ceea ce Coca-Cola aştepta de mulţi ani-să atragă o parte cât mai mare din audienta celor tineri fără să-i alunge pe adulţi. acest grup are o posibilitate mare de creştere a consumului pe cap de locuitor. Piaţa europeană oferă de asemenea posibilităţi enorme de dezvoltare. ceea ce campaniile de advertising "clasice" reuşesc foarte greu să facă. Coca-Cola a decis ăa investească 150 milioane $ într-un program de marketing pe mai mulţi ani. Cu 60% din populaţia lumii. China şi estul îndepărtat oferă de asemenea posibilităţi de dezvoltare întrucât China îndeosebi este în prezent cea mai populată ţară şi implicit cea mai mare consumatoare de mâncare şi băutură. Acest lucru va juca un rol important în planurile Coca-Cola de a câştiga cote mari de piaţă în această regiune.Afacerea internaţională cu sucuri creşte cu peste 40 de miliarde de dolari anual. Harry Potter serveşte de asemenea şi unui alt scop: creşterea dintr-o lovitură a popularităţii mondiale a companiei. 8 . care au respins ideea de băutură pe bază de cola. produse premium şi o afacere de nivel cuperior. Cam acestea sunt motivele pentru care liderul mondial al băuturilor răcoritoare a pariat o zecime din bugetul său global de marketing pe Harry Potter. În medie. Coca-Cola are experienţă în intrarea cu triumf pe pieţe noi. fiecare din cei 866 milioane de consumatori din cel mai mare grup european utilizează produsele Coca-Cola cel puţin o dată pe săptămână. Intenţia companiei Minute Maid este aceea de a fi compania internaţională de sucuri a Coca-Cola care promovează branduri globale.  Extinderea portofoliului de produse Lărgindu-şi portofoliul de produse şi oferind băuturi naturale şi sănătoase Coca-Cola are posibilităţi de extindere pe pieţe noi. a spus Caroline Levy.  Parteneriate cu alte companii puternice După negocieri dure cu Warner Bros. În această zonă a Globului educarea comportamentului consumatorului ar putea aduce profituri imense. Pictures pentru exclusivitate. În multe privinţe. Aceasta este o foarte bună oportunitate pentru Coca-Cola să păşească în viitorul în care consumatorii sunt tot mai mult preocupaţi de sănătate. analist de la UBS Warburg. Statisticile arată marile oportunităţi de creştere a companiei pe această piaţă. în mod obişnuit rezervat pentru evenimente sportive mondiale ca Olimpiada. "Este cel mai important eveniment pentru Coca-Cola din ultimii cinci ani".

Capturând pacea şi vitalitatea brandului Coca-Cola şi referindu-se la natura răcoritoare a băuturii. muzica sau moda. Dezvoltând programe de marketing inovatoare bazate pe intuiţia consumatorilor locali. este văzută ca un sponsor naţional la nivel local şi global la un nivel internaţional. sunt subliniate atributele produsului care se potrivesc sportului. Astfel. evenimentelor muzicale şi altor evenimente. 4. THREATS  Concurenţa puternică a companiei Pepsi Coca-Cola deţine majoritatea pieţii de băuturi răcoritoare. brandul este expus unei pieţe locale şi este văzut ca un brand local. creează siguranţa că este văzută ca o companie care face viaţa mai interesantă şi mai distractivă.  Dezvoltarea de programe educaţionale Coca-Cola vrea să se dezvolte în mediul tinerilor oferindu-le acestora oportunităţi educaţionale şi instrumentele de care au nevoie pentru a deveni oameni de cultură. Ideea de a face sponsorizări a fost denumită “a natural fit”. asocierea cu diverse sporturi este de dorit. Educaţia este o cale fundamentală menită să ajute indivizii să-şi atingă întregul potenţial. un mesaj puternic este transmis consumatorului despre cum este poziţionat produsul pe piaţă.  Coca-Cola este partener în foarte multe evenimente Coca-Cola este unul dintre sponsorii de top în sport. Implicându-se în aceste evenimente zilnice Coca-Cola atinge obiectivele sponsorizării: se conectează cu publicul tânăr în diverse moduri. comunică atributele dinamice şi superioare ale brandului. Coca-Cola este interesată de ceea ce este relevant pentru viaţa oamenilor cum ar fi sportul. În acelaşi timp. Coca-Cola. Poziţionând Coca-Cola ca un icon şi un brand de top care atrage consumatorii fizic şi mental. Planul Pepsi nu este să câştige consumatorii fideli Coca-Cola. Coca-Cola beneficiază de aprecierile calitative ale acestora. poate aduce oportunităţile unui învăţământ de calitate. Compania participă la evenimente şi susţine comunităţile locale. vânzările vor putea creşte pe piaţa de băuturi nealcoolice. care nu 9 . Asociată cu evenimentele sportive. Experienţele de viaţă sunt create în jurul intereselor. creează tinerilor momente de neuitat legate de Coca-Cola.Compania poate oferi băuturi care se vând din ce în ce mai mult precum ceaiul sau cafeaua sau produse care deja există în portofoliu şi înregistrează vânzări mari. Pepsi vrea să schimbe acest lucru prin campanii agresive de marketing care au ca public-ţintă tinerii de 13-25 de ani. oferindu-şi resursele educaţiei. ci să determine alţi indivizi.

Uneori preţurile se reduc la jumătate.  Economia regională O ameninţare importantă care confruntă Coca-Cola este economia regională din anumite zone geografice în care compania funcţionează. acest subiect trebuie luat în considerare pentru a un apărea surprize. sucuri naturale. Coca-Cola nu îşi permite să piardă teren în faţa competitiei. de aceea acestea un reprezintă o ameninţare foarte gravă pentru Coca-Cola. Coca. În schimb. Strategiile acestor magazine constau în a oferi produse similare Coca-Cola la un preţ mai mic.Cola se confruntă cu o concurenţă puternică numită “cola war”. În timp. Acesta este un grup de producători care colaborează pentru a produce băuturi de o înaltă calitate şi la un preţ competitiv. Din fericire. Totuşi. aceste branduri un au notorietatea pe care o are Coca-Cola.  Nevoia de management anticipativ Rivalitatea între Pepsi şi Coca-Cola a rezultat o industrie care se mişcă foarte încet. ameninţarea unor competitori foarte puternici pe piaţa băuturilor carbonatate nu este foarte importantă. Promovarea grass roots folosită de acest grup apelează la inima acestei ţări. să o facă. Există posibilitatea să fie văzut de tineri ca un brand învechit. Aceste băuturi includ: ceai.  Competiţia pentru preţ Sucurile pe care fiecare magazin le are în ofertă sapă o groapă adâncă în profiturile Coca-Cola. Acesta este Florida Orange Growers Co-op.  Competitorii substituenţi În prezent. Pepsi vrea de asemenea să câştige un război cu Coca-Cola în fiecare ţară. fie discutând cu producătorii pentru a scădea preţul băuturii. cafea. Grupul Minute Maid are propriul competitor unic pe partea de piaţă ţintită. dezvoltarea băuturilor care pot substitui Coca-Cola este cu adevărat o ameninţare. Anumite aspecte ale acesteia au avut efecte 10 . lapte şi ciocolată caldă. în care managementul trebuie să răspundă permanent la exigenţele şi schimbările de atitudine ale consumatorilor. consumatorii pot să se orienteze către băuturi care costă mai puţin sau care nu au atâtea efecte negative.preferă cola. Din cauza preţului foarte mic aceste produse câştigă o mare parte din piaţă. Coca-Cola trebuie să contraatace această activitate fie lansând propria campanie de grass roots.  Vechimea Este un brand “vechi” care supravieţuieşte de mai mult de un secol.

Conştientă de acest lucru. s-au îmbolnăvit din cauza acestei greşeli.Are campanii de publicitate puternice . a punctelor slabe. în 11 . Cu toate acestea.Sistemul de Calitate de la Coca-Cola este foarte bun .  Legislaţia legată de sănătate Oamenii vor să scoată din dieta lor zahărul complex care se găseşte în siropul băuturii. Pentru ca Coca-Cola să rămână pe poziţii este nevoie să dezvolte un produs nou care să se adreseze intenţiei consumatorilor de a trăi sănătos şi în acelaşi timp să păstreze gustul şi textura Coca-Cola originale. Coca-Cola a încercat să-şi recâştige consumatorii. Pentru aceasta i-a convins că acea fabrică de îmbuteliere a fost testată şi curăţată şi că toate produsele au fost distruse. Dioxdul de carbon folosit a fost amestecat cu un fungicid pentru a trata paleţii umezi de mucegai. CONCLUZII In urma identificarii punctelor tari. În Belgia. compania a început să-şi diversifice linia de produse incluzând sucuri neacidulate.negative asupra Coca-Cola în ultimii ani. Deşi Coca-Cola şi Pepsi deţin aproape 40% din piaţa întreagă de băuturi. IV. Problema socio-culturală a luării în greutate este este o ameninţare puternică a acestui gen de băuturi. Produsul a fost îndepărtat şi de pe rafturile Germaniei şi Franţei. faptul că această băutură nu este considerată sănătoasă poate să afecteze negativ compania. în special copii. toată Coca-Cola a fost scoasă de pe rafturi sub ordinul Ministerului Sănătăţii.Coca-Cola trebuie să asigure oamenii că produsul este sigur şi că acest încident nu se va mai întâmpla niciodată.Este cel mai cunoscut brand din lume . după un incident în care un îmbuteliator a folosit dioxidul de carbon greşit pentru a îmbutelia produsul. Peste o sută de persoane.Are distribuţie globală adaptată regional .Are o concurenţa puternică pe piata datorita companiei Pepsi Elaborarea strategiilor confrom concluziilor analizei SWOT urmăreşte dezvoltarea punctelor tari ale firmei şi valorificarea oportunităţilor favorabile oferite de pieţele ţintă şi. a oportunitatilor si a amenintarilor se poate concluziona ca Coca-Cola: .Întreţine relaţii foarte bune cu partenerii săi . Coca-Cola le-a privit ca pe situaţii temporare. ceaiuri şi altele. Acestea pot duce totuşi la o prăbuşire regională deoarece puterea de cumpărare a consumatorului reprezintă o altă ameninţare puternică în această industrie.

acelaşi timp. eliminarea ameninţărilor din mediul extern şi eliminarea punctelor slabe ale companiei. 12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful