BAB 7 TABURAN PELBAGAI SUMBER

SUMEER MINERAL DI MALAYSIA

Petroleum 1. Paling penting di Malaysia. 2. Dihasilkan daripada uraian bahan-bahan organik di lapisanbumi. 3. Digunakan dalam -mengerakkan kenderaan bermotor -sebagai industry petrokimia bagi menghasilkan cat,platik,racun serangga dan getah sinetik. 4. Kawasan: Negeri Lombong petroleum Luar pantai Tapis,Dulang,Semengkok,Guntong,Bekok,Seligi,Tiong Terengganu Luar pantai Bokor,Tukau,Temana,Baram,Lutong,Barat,Betty,D35,Baronjia, Sarawak Salbiah,Fairley Baram Luar pantai Tembungo,Erb West,St.Joseph,South Furious,Semarang Sabah 5. PETRONAS-mengendalikan semua kegiatan mencari gali dan pemasaran petroleum di Malaysia 6. Dieksport ke Jepun,Amerika Syarikat,Singapura dan Thailand. 7. Loji penapisan terletak di: -Kerteh,Terrenganu -Lutong,Sarawak -Tangga Batu,Melaka -Port Dickson,Negeri Sembilan

Loji memproses gas terletak di Kerteh.Kedah disalurkan ke Singapura dan seluruh Semanjung Malaysia.Lokasi petroleum di Malaysia Taburan Sumber Gas Asli 1. Gas asli cecair (LPG) di Bintulu dieksport ke Jepun dengan kaeadah menggunakan kapal tangki. 3.Terengganu. Kawasan perlombongan gas asli Negeri Kawasan perlombongan gas asli Luar pantai Terengganu Luar Pantai Sarawak Luar Pantai Sabah 4. Bintulu. 6.Sarawak-merupakan loji yang terbesar di Asia Tenggara 5. Gas asli terdapat di atas lapisan minyak di dalam bumi. 2. . Fungsi gas asli:digunakan sebagai bahan api dan bahan mentah untuk menghasilan baja urea.Gas asli diproses di Kerteh.

Lokasi Gas Asli di Malaysia TABURAN BIJIH TIMAH 1. Bijih timah semakin berkurangan di Malaysia. Contoh kawasasan perlombongan bijih timah di Malaysia: (a) Lembah Kinta di Perak (b) Dengkildan Kuala Langat di Selangor (c) Kaki Bukit di Perlis (d) Kota Tinggi di Johor 5. Jenis bijih timah -timah lanar -timah telerang 4. Sebab bijih timah semakin merosot:  deposit bijih timah semakin berkurangan  banyak lombong ditutup kerana tidak ekonomik 3. 2.Fungsi bijih timah: (a) (b) (c) (d) menyadur tin membuat piuter hiasan bahan pateri dalam industri elektronik membuat kepingan timah .

6.lombong dedah. .pam kelikir dan mendulang.Bijih timah dilebur menjadijongkong timah di kilang Butterwoth dan kilang Bijih timah dilombong dengan kaedah kapal korek.lombong syaf.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful