You are on page 1of 19

Prima radiografie a fost facuta de W.C.

Roentgen, surprinzand oasele si inelul de la mana sotiei sale

Razele X au fost descoperite accidental de catre W.C. Roentgen, in urma unor experimente. Pentru o perioada de timp, dupa ce au fost descoperite si utilizate, razele X au ramas un mister chiar si pentru cercetatori. Au fost numite raze X datorita originii necunoscute, ulterior primind numele de raze Rentgen. Astazi, datorita contributiei mai multor cercetatori, cunoastem faptul ca razele X sunt radiatii electromagnetice cu lungimea de unda ~1, avand spectrul cuprins intre razele si razele UV. De asemenea, stim ca radiatiile X sunt produse atunci cand o tinta solida este lovita de un curent de electroni.

Primul tub care a produs raze X a fost conceput de fizicianul William Crookes. Acesta era alcatuit dintr-un tub de sticla partial vidat, continand doi electrozi prin care trece curent electric. Ca rezultat al ionizarii gazului din interiorul tubului, ionii pozitivi lovesc catodul si provoaca iesirea electronilor din catod. Acesti electroni, sub forma unui fascicul de raze catodice, bombardeaza peretii de sticla ai tubului si rezulta razele X.

In prezent, se utilizeaza un alt tub de raze X. Acesta este alcatuit dintr-o incinta vidata in care se gasesc doi electrozi: un catod (filament) si un anod. Intre cei doi electrozi se aplica o tensiune inalta, de ordinul zecilor de kilovolti. Electronii, emisi de filament si accelerati de diferenta de potential, bombardeaza anodul in care sunt incetiniti, energia lor transformandu-se in caldura sau in energie electromagnetica. Aceasta din urma se manifesta prin emisia de raze X.

Umbra lasata de mana la trecerea razelor de lumina descrie un model uniform, deoarece lungimea de unda a radiatiei din spectrul vizibil nu penetreaza obiectele opace.

Umbra lasata de mana, la trecerea razelor X, pe filmul developat are un model neuniform. Strabatand obiectul, radiatiile sunt atenuate inegal in diferitele puncte ale acestuia (in functie de densitatea i de grosimea materialului), astfel incat, pe film, componentele obiectelor neomogene se diferentiaza prin contrast.

Infectie bacteriana la nivelul plamanilor

Radiografie cu bariu- substanta de contrast

Fluoroscopia este o alta metoda de inregistrare a razelor X. Aceasta imbunatateste metoda radiografiei prin faptul ca permite vizualizarea structurilor interne aflate in miscare.

Dupa ce razele X strabat pacientul acestea sunt capturate prin intermediul unui dispozitiv numit intesificator de imagine si sunt convertite in lumina. Lumina este apoi captata de o camera TV si imaginile sunt afisate pe un monitor.

Stereofotogrametria Roentgen se bazeaza pe examinari biologice obtinute prin implantari de markeri in scheletul pacientului. Masuratorile precise facute pe baza radiografiilor obtinute, interpretate de un program computerizat, ofera o analiza tridimensionala a miscarii segmentelor osoase analizate. De la introducerea sa de acum 15 ani, stereofotogrametria Roentgen si-a gasit o serie de aplicatii ortopedice, precum: studiul cresterii oaselor, fixarea protezelor, etc.

Tomografia computerizata (CT), de asemenea, cunoscuta sub numele de Tomografie Computerizata Axiala (CAT) este o tehnic imagistic sofisticat, neinvaziv care combin echipamente speciale cu raze X i computere pentru a face poze detaliate ale structurilor din interiorul corpului, in scopul obtinerii de informatii diagnostice. Imaginile transversale obinute in urma scanarii computer tomografice a zonei de interes sunt examinate pe un monitor de calculator si pot fi imprimate pe film sau transferate pe un CD.

Cristalografia cu raze X, adica difractia razelor X pe o retea tridimensionala cu structura de cristal, a permis oamenilor de stiinta sa descifraze structura molecule de AND.

In timp ce fotografia o celula cu un cristalograf cu raze X, Rosalind Fraklin a obtinut o figura de difractie ciudata. Nefiind sigura ce reprezinta, i-a cerut parerea colegului ei Maurice Wilkins, care, analizand figura de difractie, a concluzionat ca trebuie sa fie imaginea AND-ului, un dublu helix.

Watson si Crick

Razele X sunt considerate agenti carcinogeni. Ele ataca in special AND-ul, determinand mutatii . Diagnosticarea cu raze X creste riscul acumularii de mutatii in AND, augmentand astfel probabilitatea dezvoltarii cancerului. Totusi, razele X sunt utilizate in radioteratie , tocmai pentru a distruge celulele canceroase.

MARIE CURIE - prima femeie care a


obtinut premiul Nobel si singurul cercetator care a primul doua premii Nobel in doua ramuri stiintifice diferite ( chimie si fizica ).

A descoperit radioactivitatea.
S-a imbolnavit de leucemie datorita radiatiilor si nu a raspuns la radioterapie, tocmai datorita expunerii indelungate la aceste radiatii.

http://www.youtube.com/watch?v=I3s5HFQ2YM E http://en.wikipedia.org/wiki/X-ray#Sources http://sanatate.acasa.ro/boli-7/efecte-nociveale-razelor-x-141226.html#ixzz1kPqRJa00 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2683567