You are on page 1of 11

UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANA FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE ADMINISTRAREA AFACERILOR I A PROIECTELOR DE AFACERI MASTERAT

REFERAT
PROIECT DE FINANARE

ndrumtor tiinific: Prof. orici Costin

Masterand: Voicu Nicolae (anul II, grupa. 1)

Constana 2011
1

Cuprins

1. Argument............. 3 2. Scurt descriere a societii organizatoare......................................................... 3. Sursa de finanare........................................................................................... 4. Suma solicitat de la finanator....................................................................... 5. Justificarea proiectului.................................................................................... 6. Fora de munc i managementul proiectului................................................... 7. Matricea factorilor interesai........................................................................... 8. Arborele problemelor..................................................................................... 9. Obiective....................................................................................................... 10. Matricea cadrul logic...................................................................................... 11. Bibliografie....................................................................................................

3 5 6 6 6 7 8 8 9 11

1. Argument Prin intermediul acestui proiect se dorete mbuntirea infrastructurii comunei Corbu din judeul Constana, prin realizarea unui drum de acces care s lege centrul comunei de plaja aflat la o distan de 3.5 km. Acest lucru ar ajuta la dezvoltarea zonei turistice a comunei i implicit a economiei locale, prin investiiile care se vor face odat cu amenajarea plajei Corbu, o zon unic n arealul litoralului romnesc, aceast zona fiind practic poarta din sud a biosferei Delta Dunrii.

2. Scurt descriere a societii organizatoare

Comuna Corbu se afl n apropierea staiunilor Mamaia i Nvodari, n sudul rezervaiei Deltei Dunrii. Este o zona turistic, linistit, n continu dezvoltare, atragnd turitii datorit plajei late, a lacurilor aflate n apropiere, precum i a investiiilor n uniti turistice ce sporesc gradul de confort al statiunii. Cunoscut i sub numele de Ancora Deltei, comuna Corbu este localitate de grani a Rezervaiei Deltei Dunrii, cu numeroase atracii pentru turiti: n zon se poate practica pescuitul sportiv, plaja Corbu este aproape de localitate i ofer linitea i intimitatea pe care nici o alt plaj din ara noastr nu o poate oferi, n Vadu gsii att linitea i umbra pdurii, rcoarea i murmurul mrii ct i emoia jocurilor pe iarba verde, ntr-o zi nsorit. Daca nu ai ajuns vreodata la Grindul Chituc, este greu s v imaginai c n Romnia poate exista un asemenea loc minunat, desprins parc dintr-un colt de rai, nisip ct vezi cu ochii, fin aa cum nu mai este altul pe ntreg litoralul romnesc, marea, curat i de un albastru incredibil, psri de diferite specii (n Grind au fost identificate 289 de specii protejate), liniste cum nu se gsete n nici un alt loc de pe malul Mrii Negre. Grindul Chituc este localizat la intrarea n Delta Dunrii, fiind delimitat, la est, de Cotul Pisicii i Sulina, iar la nord, de Braul Sulina i Capul Midia. De fapt, Grindul Chituc este o limb de pmnt de aproape 36 de km lungime, care ocup o suprafa de 2.300 de hectare (suprafata
3

este menionat n site-ul oficial al Ageniei pentru Protecia Mediului) ntre lacul Sinoe i Marea Neagr. Iubitorii naturii n stare pur au descoperit aceast zona cu muli ani n urm. Ani ntregi, grindul a fost clcat doar de turiti nonconformiti. Dup ce au fost izgonii de civilizaia care i-a fcut loc treptat dar implacabil, n 2 Mai i Vama Veche, boemii din ntreaga ar, dar i muli strini s-au refugiat n Grindul Chituc. Vara, zona este invadat de un aer tropical, care aduce seceta i caldura. Iarna ptrund, n general, mase de aer subpolar continental, dar uneori pot nainta, dinspre sud i mase mai calde, care duc la instalarea unei primveri timpurii. Primvara i toamna se caracterizeaza prin precipitaii cauzate de aerul umed mediteranean care se deplaseaz n aceast regiune. De menionat c toamna este lung i frumoas, n schimb primvara este mai rece, din cauza rolului pe care l are marea n echilibrul termic. Facem aceast precizare pentru a v putea face o imagine complet asupra acestui loc. Potrivit Ageniei pentru Protecia Mediului Constanta, Grindul cuprinde: lacuri cu schimb redus de ape, acoperite parial cu vegetatie plutitoare; arii depresionare inundabile cu vegetatie hidrofil fixat, reprezentat prin comuniti de stuf i papur; pajiti pe grinduri maritime joase; pajiti litorale puin consolidate. Datorit asezrii ei la mica distan de Staiunile Mamaia i Nvodari la Sud, i rezervaia Delta Dunrii la Nord, ct i datorit investiiilor fcute n ultimii ani, zona Corbu s-a dezvoltat foarte rapid i tinde s devin cea mai noua staiune la nivel european de pe litoralul romnesc. Att plaja lat, lacurile aflate n imediata vecintate, adugnd la acestea ultimele investiii n infrastructur i n uniti turistice ofer un plus de atractivitate pentru turitii romni i strini. Pentru petrecerea unui sejur turitii pot opta att pentru odihna pasiv beneficiind de o plaj foarte mare i mult mai puin aglomerat dect plajele din staiunile invecinate i totodat de reeaua de lagune i lacuri ce fac parte din rezervaia Deltei Dunrii ca i de odihna activ prin noile locuri de agrement aflate pe raza comunei Corbu. Situat ntr-un spaiu generos, aproape de Marea Neagr i Lacul Corbu, comuna Corbu mbin armonios tradiia i modernismul...
4

Cu toate c unii investitori locali au constuit n zon faciliti de cazare i restaurante i iniial numrul turitilor care vizitau comuna Corbu a crescut considerabil, statisticile regionale artau c dei venitul anual al locuitorilor a crescut n prim faz, n prezent acestea scznd cu peste jumtate pe fondul crizei economice. Se pare c veniturile localnicilor s-au datorat n mare parte activitilor de vnzare a terenurilor agricole aflate n proprietate i doar ntr-o mic parte activitilor economice rezultate din exploatarea potenialului turistic al zonei.

3. Sursa de finanare

Proiectul de fa se ncadreaz n Axa Prioritar 1: mbuntirea infrastructurii de transport regionale i locale. Aceast ax prioritar are ca domenii majore de intervenie, reabilitarea i modernizarea reelei de drumuri judeene i locale, reabilitarea i modernizarea aeroporturilor regionale i locale, reabilitarea i modernizarea infrastructurii judeene i locale de transport. Durata maxim de implementare a unui proiect este de 36 de luni. Solicitanii pot fi autoriti ale administraiei publice locale (cu excepia celor din mediul rural), arealul tint fiind localiti cu infrastructur de transport deficitar, att sub aspectul calitaii/densitii, ct i sub aspectul capacitii de transport care mpiedic dezvoltarea lor economic. Forma de finanare o reprezint asistena nerambursabil. Tipul de teritoriu l reprezint att zonele rurale ct i cele urbane. Marimea alocrilor financiare: costul minim al unui proiect este de 1.000.000 euro, costul maxim fiind de 25.000.000 euro. Finanarea din partea FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regional) este de maxim 85% din costurile eligibile, cofinanarea din fonduri de la bugetul de stat, MFP, este de 13% din totalul cheltuielilor locale iar cofinanarea din bugetele locale reprezint 2% din totalul cheltuielilor eligibile.

4. Suma solicitat de la finanator

Valoarea total a investiiei este de 1.164.912 euro (preul de construcie al unui drum judeean conform MDRT Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului fiind de 332.832 euro pe kilometrul construit). Aceast sum va fi suportat n proporie de 85% reprezentnd 990.175,2 euro de ctre FEDR, de ctre Consiliul Local Constana n proporie de 13%, reprezentnd 151.438,56 euro i de Primaria Corbu n proporie de 2% reprezentnd 23298,24 euro.

5. Justificarea proiectului

Un studiu recent realizat de departamentele de specialitate ale Ministerului Turismului a condus la urmtoarea analiz a situaiei: numrul de turiti care au vizitat comuna Corbu a sczut n special datorit modului defectuos de promovare a turismului de litoral n zone neamenajate, de lipsa unor programe de informare la nivelul Consiliului Judeean Constana dar i de o infrastructur srccioas ce nu permite dezvoltarea turismului. Toate acestea au fost explicate de catre primarul din localitate prin lipsa unui drum de acces care s fac legtura ntre drumul judeean DJ226 care trece prin comun i principala atraciei a sa, plaja de la Corbu, prin lipsa de pregtire a angajailor primriei n organizarea unor campani publicitare corespunztoare dar mai ales prin lipsa bugetului necesar desfurrii unor asemenea campanii la nivel naional.

6. Fora de munc i managementul proiectului

Alegerea firmei care va construi drumul de acces va fi desemnat n urma unei licitaii organizate de ctre MDRT, una din condiiile de participare fiind folosirea de for de munc autohton. Aceast condiie nu este una eliminatorie, dar n alegerea firmei cstigtoare a licitaiei va conta n proporie de 5%. Managementul proiectului va fi atribuit firmei ctigtoare a licitaiei de construcie a drumului.

7. Matricea factorilor interesai

Factori interesai Comunitatea local reprezentat de Primria Corbu Consiliul Local Constana

Caracteristici

Ateptri Motivaii Interese

Atitudine fa de proiect Pozitiv

Strategii

Persoan juridic

Dezvoltarea turismului ntr-o zon predominant agricol, creterea veniturilor populaiei, scderea omajului n zon

Persoan juridic

Modernizarea unui drum judeean, dezvoltarea unui nou pol de interes turistic pe litoralul romnesc, scderea omajului n zon.

Pozitiv

MDRT

Persoan juridic

Modernizarea unui drum judeean, dezvoltarea unui nou pol de interes turistic pe litoralul romnesc.

Pozitiv

Firme locale

Ageni

Oportuniti noi de afaceri

Pozitiv

economici ONG Mare Nostrum ONG Pstrarea intact a ultimei poriuni de plaja slbatic din Romnia Negativ

8. Arborele problemelor

9. Obiective

Obiectivul general al proiectului l reprezint mbuntairea infrastructurii comunei Corbu, prin construirea unui drum de legtur ntre drumul naional ce trece prin comun i plaj, drum ce va uura accesul turistilor spre mare. Obiectivul specific ale proiectului l reprezint dezvoltarea turismului ntr-o zon preponderent agrar, fr perspective de dezvoltare economic n viitorul apropiat, o ofert crescut de locuri de munc, creterea nivelului de trai n zon.
8

Obiectivele operaionale se refer la atragerea unor investitori n zon, oportuniti noi de afaceri ntr-o zon cu un mare potenial de dezvoltare, scopul final fiind apariia unei noi staiuni pe litoralul romnesc la Mrii Negre.

10. Matricea cadru logic

Logica interveniei

Indicatori verificabili n mod obiectiv

Surse i mijloace de verificare Planul de dezvoltare a turismului de litoral costier 2011; Rapoarte statistice,

Ipoteze

Obiective generale mbuntirea infrastructurii Corbu, prin comunei construirea

Parteneriat ntre Primaria Corbu, Turismului i Ministerul Consiliul Dezvoltrii Regionale i Local Constana

unui drum de legtur ntre centrul comunei i plaja Corbu

evidene statistice; Bugetul local i central.

Obiective

specifice

Strategii de dezvoltare a comunei Corbu; Plan de finanare a de

Documentele proiectului: rapoarte, achiziie documente cheltuielilor; decizii de de terenuri, financiar

Eficiena profesionalismul persoanelor ntocmi necesare proiectului; care

i vor

(scopul proiectului) Dezvoltarea agrar, fr turismului perspective

ntr-o zon preponderent economice; Ofert crescut de locuri de munc; Creterea nivelului de trai

proiectului infrastructur;

documentele derulrii

contabile de eviden a

Sprijin logistic i material din partea autoritilor centrale pentru derularea proiectelor de investiii; Sprijin din partea agentiei locale de ocupare a forei de munc Constana.

Rezultate Construirea unui drum de legtur Corbu Impact zonei Activiti Depunerea finanare Organizarea licitaiei care va desemna firma ce va derula proiectul Desemnarea ctigtoare Consultana Depunere cerere de plat firmei cererii de Mijloace Colaborare ntre Primria Corbu, MDRT i Consiliul Local Constana pozitiv asupra Dezvoltare durabil Creterea firmelor ncasrilor implicate n ntre centrul comunei i plaja de la Creterea atractivitii Bugetul local

turistice a zonei

dezvoltarii economice a

derularea proiectelor Costuri Valoarea investiiei 1.164.912 euro total este a de

10

Precondiii Aport financiar, Statutul juridic al proiectului

11. BIBLIOGRAFIE

Chirlesan, Dan - Gestiunea proiectelor Teorie i modele (Ediia a II-a), Editura Universitii Alexandru Ioan Cuza Iai, 2008. Lock, Dennis - Management de proiect, Editura Codecs. orici, Costin Octavian, Proiecte cu finanare internaional, Editura Universitaria, Craiova, 2009

o o

o www.primariacorbu.ro

11