P. 1
RPT+KSSR+Tahun+Dua+2012+ +Dunia+Seni+Visual

RPT+KSSR+Tahun+Dua+2012+ +Dunia+Seni+Visual

|Views: 52|Likes:
Published by Affiq Fix

More info:

Published by: Affiq Fix on May 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2012

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JABATAN PELAJARAN SELANGOR

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN DUA

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya lukisan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 1.1.1 Unsur seni 1.1.1.1 Garisan – selari dan bersilang. 1.1.1.2 Rupa – organik dan geometrik. 1.1.1.3 Bentuk – ilusi 1.1.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.2 imbangan – simetri 1.1.2.3 Kepelbagaian – rupa dan garisan 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis- jenis media dalam penghasilan karya 1.1.2.1 Alat – tiada 1.1.2.2 Bahan – kertas lukisan, pensel, pensel warna, atau oil pastel 1.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya 1.2.2.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.3.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa, bentuk, warna,

CATATAN

Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia 1 Tajuk :Rumahku Aktiviti :Lukisan

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN imbangan, dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan. 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK, Keusahawanan, Kreativiti dan inovasi dan nilai murni

CATATAN

2&3

Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa, warna, imbangan, kontra, dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna, prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. 2.1.1 Unsur seni 2.1.1.1 Rupa – organik dan geometri 2.1.1.2 Warna – primer 2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 Imbangan – simetri 2.1.2.2 Kontra – warna 2.1.2.3 Harmoni – perulangan motif 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. . 2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.1.1 Alat – gunting dan pensel 2.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, kertas warna dan gam. 2.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan.

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN

STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 2.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. 2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa, warna, imbangan, kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi, TMK, Keusahawanan dan Nilai murni

CATATAN

4

CUTI TAHUN BARU CINA 2012
Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk, ruang, imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. 3.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk, ruang, imbangan dan harmoni. 3.1.1 Unsur Seni 3.1.1.1 Bentuk - konkrit 3.1.1.2 Ruang – susunan objek 3.1.2 Prinsip rekaan 3.1.2.1 Imbangan – semetri 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail.

5&6 Tajuk: Bunga Aktiviti: Stabail

MINGGU

BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN

STANDARD KANDUNGAN 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2.1.1 Alat – gunting 3.2.1.2 Bahan – pensel warna, kad manila, gam, straw, doh, botol plastik, dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. 3.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik, dan proses dalam penghasilan karya. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. 3.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. 3.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk, ruang, imbangan, dan harmoni dalam penghasilan karya. 3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK, Kreativiti dan Inovasi, Keusahawanan, Nilai murni

CATATAN

Mengenal Kraf Tradisional 7&8 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah

1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk, warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.

4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.

2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.1.1.4. 4.2. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan imbangan dalam penghasilan gasing. sejarah seni. 4.1.1. media. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.2 Mengetahui penggunaan media.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing.2.2 Warna – primer dan sekunder CATATAN Aktiviti: Gasing 4.2.2. 4.2.3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. dan budaya.1 Imbangan – simetri 4.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. kefahaman media. dan krayon atau pensel warna. gam. 4. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.1. STANDARD PEMBELAJARAN 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4. 4.2 Prinsip rekaan 4.3. . warna. lidi sate.1. box board. 4.1 Unsur seni 4. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Alat – gunting 4. teknik dan proses dalam penghasilan karya.1 Bentuk – konkrit 4.2.

4. pensel dan pensel warna. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Teknik – gosokan. warna. sejarah seni.1 Mengenal dan menyatakan jenis.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan. EMK : TMK.2. 2. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Mengetahui penggunaan media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.4. Kreatif dan Inovasi.1. 1. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. teknik. kefahaman media.2.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1 Kontra – jalinan 1. 1. 1.2.2. rupa.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. bentuk.1 Unsur seni 1.2 Prinsip rekaan 1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.1 Garisan – selari dan bersilang. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 9 1. imbangan.2.2.1.1. dan budaya.1.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.1. 3. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar. Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :ROBOT Aktiviti : Gosokan .1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan.2 Bahan – kertas lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.

1. palet dan surat khabar. kontra. 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1. . dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. 2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna.1.4. Keusahawanan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4.1 Alat – bongkah kayu. 2.1.1.1.2 Bahan – gam UHU.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. dan teknologi dalam membuat corak. 2.1.1. 1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan. dan warna air.1 Harmoni – perulangan motif 2.2 Warna – primer 2. 3.2. tali parcel. 2.1 Rupa – organik atau geometri 2. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 10 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.3.1. warna. prinsip keseimbangan pada corak rekaan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. .4. berus lukisan. kontra. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber. sejarah seni dan budaya.1 Unsur seni 2. warna.3. kajian.3. kertas lukisan. 1.2.2 Prinsip rekaan 2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. imbangan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.

3.1 Bentuk – konkrit 3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. Aktiviti : Topeng Muka.2 Jalinan – tampak dan sentuh 12 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Muka Haiwan.1. warna. imbangan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.sekunder 3.4.1.2 Warna .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. warna. ruang. jalinan imbangan dan kesatuan.1 Teknik – cetakan.1. 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. TMK. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 11 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL Membentuk dan Membuat Binaan 1. 2. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng PERTAMA 2012 ( BULAN MAC ) 3.3.2.2.4. 2. .2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. 2.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.1. 4.2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2.2. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3. dan budaya.3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka. tali atau gelang getah. kad manila.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN muka. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.2. jalinan. gam. 3.2 Prinsip rekaan 3.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. 3.1 Alat – tiada 3. dan proses dalam penghasilan karya.4. sejarah seni. kefahaman media. warna. 4.1.2 Bahan – pensel warna.2. media.1. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. teknik.1 Imbangan – semetri 3.4. 3.2.1.1.2.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN . 3. 3.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 3. benang. 3.2 Mengetahui penggunaan media.2 Penegasan – bahagian muka.1.

3. jalinan imbangan dan kesatuan.1. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka.sekunder 3.2.3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. Nilai murni CATATAN 13 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Muka Haiwan.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka.2 Bahan – pensel warna.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3.1. gam.2 Warna .1.2. 4. Aktiviti : Topeng Muka. ruang.1.1 Alat – gunting 3.2 Mengetahui penggunaan media. 3. kefahaman media.1.2 Prinsip rekaan 3. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka.2. teknik. sejarah seni. 3. 3. media. kad manila. 3. tali atau gelang getah.1. jalinan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.2 Penegasan – bahagian muka. warna. warna.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. benang. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka.3. Keusahawanan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka. dan budaya.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK : TMK.1. Kreativiti dan Inovasi. 3. 1.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 2.1 Imbangan – semetri 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.2. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. . dan proses dalam penghasilan karya.1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.1 Bentuk – konkrit 3.2.3.

2 Bahan – doh atau tanah liat. 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. 4. . kajian.1. 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.buyung.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. 4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan kraf tembikar buyung.2. Aktiviti : Tembikar – Teknik Lingkaran.1. Kreativiti dan Inovasi.2.1 Bentuk – konkrit 4. 3. 4. 4.2.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya.2. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan kraf tembikar dalam bentuk 3D. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK. 4.2.1 Unsur seni 4.1 Imbangan – simetri 4. 4.4. dan teknologi dalam penghasilan kraf tembikar .. 1.1.2 Jalinan . dan budaya. kefahaman media.sentuh 4. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 14 & 15 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Buyung.2 Teknik – lingkaran.1.1 Alat – tiada.2. 4.2.1.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 4. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Prinsip rekaan 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan kraf tembikar – buyung. media.2 Mengetahui penggunaan media. Keusahawanan. sejarah seni.1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan kraf tembikar buyung.4.

4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat resis.1 Kontra – garisan dan warna 1. 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1.2.3 Warna .1 Alat – berus lukisan dan palet.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2. EMK : TMK.1 Garisan – kesan lilin atau oil pastel 1. dan imbangan dalam penghasilan kraf tembikar . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 1.3.buyung. .1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. Kreatif dan Inovasi. 1. bentuk.1 Unsur seni 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan kraf tembikar .1. sejarah seni. 1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan resis.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.sekunder.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Aktiviti : Resis. Tajuk : Bunga Kebangsaan.1.4. 1. warna. imbangan. rupa. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 16 Menggambar Tema : Alam Semula jadi. 3.1.3.2.1.2 Prinsip rekaan 1. dan budaya. 4.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.1. 1.jenis media dalam penghasilan karya 1.1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik resis.1. 1.3.1.1.buyung. 1. 4. jalinan.2 Rupa – hal benda.2 Harmoni – rupa dan bentuk. dan karya seni dalam penghasilan gambar menggunakan teknik resis.

1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.tampak . bentuk.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.2 Mengetahui penggunaan media.3.1. kefahaman media. atau oil pastel dan warna berasaskan air.3 Jalinan . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 1.1. 1.3. 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.1 Teknik – resis. 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 17 Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Hiasan Bingkai Gambar.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.1. Keusahawanan.4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. warna. 1. warna.1.2.3.1 Unsur seni 2. teknik. rupa. Aktiviti : Tiupan. ritma dan pergerakan serta kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak teknik tiupan. 2.4.1. 2. jalinan.2.2 Warna – sekunder 2.1 Garisan – pelbagai jenis garisan.2. lilin. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 1. 1.2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik tiupan. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : garisan.2 Bahan – kertas lukisan.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.4.

2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. garisan dan jalinan. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik tiupan. 2. palet. straw dan surat khabar.4. 2.2. 4. CATATAN .2. 2. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya.2. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.2. dan warna berasaskan air. warna.2 Kepelbagaian – warna.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. kertas lukisan.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. 2. 2.2. 4.1 Alat – berus lukisan.1. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak tiupan.4.1 Ritma dan pergerakan – garisan pelbagai arah.1. sejarah seni dan budaya. 2. Keusahawanan dan Nilai murni.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Teknik – tiupan. STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan. 2. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak. TMK.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. jalinan.2 Bahan – gam.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. .2.1.2 Prinsip rekaan 2. 2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.3.1.

objek buatan manusia dan karya catan.sekunder 1.2. 1. kefahaman media. media serta proses dan teknik dalam membuat catan.1 Bentuk – ilusi 1. Aktiviti : Catan.2 Prinsip rekaan 1.1.2.1. warna.1 Alat – berus lukisan. ruang. dan budaya.2 Imbangan – ruang lukis.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.1. . 1. palet.1 Unsur seni 1.3.1.1 Teknik – basah atas kering.3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1. tempera.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. 3.2. cat poster.2 Mengetahui penggunaan media.3 Warna . 1. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi. STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1. bentuk. 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 4.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2 Bahan – kertas lukisan. Tajuk : Pokok Bunga. warna berasaaskan air. 1.1.1.2.1. 2.jenis media dalam penghasilan karya 1. teknik. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Jalinan – tampak 1.2.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan CATATAN 18 Menggambar Tema : Alam Semula jadi.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. sejarah seni.

1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. 2.3. .2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1. imbangan.1 Alat – gunting dan pensel .2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1. sejarah seni dan budaya. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. warna. 4.2.3 Harmoni – perulangan motif 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Imbangan – simetri 2.1. warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4. 3.1 Unsur seni 2. 2. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.1.1 Rupa – organik dan geometri 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan. Keusahawanan. 1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.4.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Warna – primer 2. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan. ruang.2 Prinsip rekaan 2.1.1.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. media. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 19 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan 1. kontra.2.4. bentuk.1. 2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan. 1.2 Kontra – warna 2.

1 Teknik – lipatan dan guntingan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2.1. ruang. 2.1.2 Prinsip rekaan 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. warna.1.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.4.konkrit 3.2 Ruang – susunan objek 3.2. 2.3.4.3.2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Imbangan – semetri . 2.1. TMK. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. 2.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. ruang. 3. 3.2 Bahan – kertas lukisan.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. 2. 4. imbangan dan harmoni. imbangan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur Seni 3. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan 20 Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Bersayap Aktiviti: Stabail 1. kertas warna dan gam.1 Bentuk .1.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1.

Keusahawanan. Nilai murni CATATAN . ruang.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. dan budaya. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. gam. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. imbangan.1 Alat – gunting 3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. doh.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. dan proses dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.2. 3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.1.2.3.2 Mengetahui penggunaan media. 3.3. straw. kad manila.4. teknik.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – pensel warna.3. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. kefahaman media. 3. dan harmoni dalam penghasilan karya. Kreativiti dan Inovasi. sejarah seni. STANDARD PEMBELAJARAN 3. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. media. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail.2. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. botol plastik.4.

4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing.2 Warna – primer dan sekunder 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.1.1. media.2.2.2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2. 4. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. STANDARD PEMBELAJARAN 4. 4. 4.2.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.2 Prinsip rekaan 4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Alat – gunting 4.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.1.1 Bentuk – konkrit 4.1 Unsur seni 4.2 Mengetahui penggunaan media.1. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 21 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing .2. sejarah seni.3. warna. gam. 4. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. dan krayon atau pensel warna. lidi sate. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. dan imbangan dalam penghasilan gasing.2.3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. kefahaman media. box board. dan budaya.1 Imbangan – simetri 4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing. 4. 4.3.

2. 1. 1.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan.2. 3. pensel dan pensel warna.1. 4.jenis media dalam penghasilan karya 1. warna. rupa.1. 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1 Kontra – jalinan 1.1.1.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. 2.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. sejarah seni. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 22 1.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.2.1 Teknik – gosokan.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. 4.4. Kreatif dan Inovasi. imbangan. 4. Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga Aktiviti : Gosokan .2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. kefahaman media.2 Prinsip rekaan 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar. bentuk.2.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mengenal dan menyatakan jenis. EMK : TMK. 1. 1. teknik.2.1 Unsur seni 1. dan budaya.4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan. dan proses dalam penghasilan karya 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.1 Garisan – selari dan bersilang.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1.

1. 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. kajian. media.3.1 Alat – bongkah kayu.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan warna air.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. kertas lukisan.1.3.2.2 Warna – primer 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 4.1. warna.1.1. 2.1. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan. palet dan surat khabar.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. 2. 2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. sejarah seni dan budaya.2 Prinsip rekaan 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Unsur seni 2.4. 2012 ( BULAN MEI & JUN ) 2.2. 25 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan .4. Keusahawanan. kontra. imbangan.2 Bahan – gam UHU. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 23 & 24 CUTI SEMESTER PERTAMA 1. .1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna.1 Rupa – organik atau geometri 2. dan teknologi dalam membuat corak.3.1.1 Harmoni – perulangan motif 2.4. kontra. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. prinsip keseimbangan pada corak rekaan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 3. berus lukisan. warna. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1.1. tali parcel.

1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2. jalinan imbangan dan kesatuan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. ruang.2 Penegasan – bahagian muka. 2.4.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1. 4.1. TMK.2.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.sekunder 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan topeng muka.1. 2. Aktiviti : Topeng Muka.2.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 26 Membentuk dan Membuat Binaan Tema : Alam Semula jadi 1.1 Teknik – cetakan. 3.2.1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.1 Imbangan – semetri 3.1. 2. .3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.1 Bentuk – konkrit 3. warna.2. warna. imbangan. 3. Tajuk : Muka Haiwan.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.1.4.2 Jalinan – tampak dan sentuh 3. dan karya seni dalam penghasilan topeng muka. 2.3. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2 Prinsip rekaan 3.3.2 Warna .3.

3.4. kad manila. jalinan.2. dan budaya.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.2 Bahan – pensel warna.2 Mengetahui penggunaan media.3. kefahaman media.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan topeng muka.4. Kreativiti dan Inovasi. 3.1. 3. imbangan dan penegasan dalam penghasilan karya.2. STANDARD PEMBELAJARAN 3.3.3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3. benang.2. 3. Keusahawanan. teknik.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan topeng muka. 3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.4.1 Alat – gunting 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. media. Nilai murni . tali atau gelang getah. warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan CATATAN EMK : TMK.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. gam. 4. dan proses dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan topeng muka. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. 3.

1. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan kraf tembikar – buyung.buyung.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya.. 4. 4. . STANDARD PEMBELAJARAN 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan kraf tembikar dalam bentuk 3D. 4. Aktiviti : Tembikar – Teknik Lingkaran.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2.1 Imbangan – simetri 4.1 Bentuk – konkrit 4. dan teknologi dalam penghasilan kraf tembikar . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.2 Teknik – lingkaran. dan imbangan dalam penghasilan kraf tembikar .2 Bahan – doh atau tanah liat.3.buyung.3. 2.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. kefahaman media.1.1.2.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2 Jalinan .1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. 4.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2. dan budaya.1 Unsur seni 4.1 Alat – tiada. 4.1.2 Prinsip rekaan 4. 3. 4.2.2 Mengetahui penggunaan media.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan kraf tembikar buyung.1.3.2. kajian.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan kraf tembikar .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan kraf tembikar buyung. media.buyung.sentuh 4. 4. jalinan. 4. CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 27 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Buyung. Aplikasi idea melalui pelbagai sumber. 4. sejarah seni.2.

2.1. EMK : TMK. bentuk. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. 1.3 Warna . imbangan.1. dan budaya. 2 Bahan – kertas lukisan.2 Harmoni – rupa dan bentuk. lilin.4.1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.4. teknik. 1. 1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 28 1.2.2. Tajuk : Bunga Kebangsaan.2 Mengetahui penggunaan media.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1. 1. Aktiviti : Resis.1.1.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. warna. atau oil pastel dan warna berasaskan air. 1.sekunder. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat resis.1.1 Unsur seni 1. Kreatif dan Inovasi. Alat – berus lukisan dan palet.1 Garisan – kesan lilin atau oil pastel 1. dan karya seni dalam penghasilan gambar menggunakan teknik resis.1 Kontra – garisan dan warna 1. 1.1 Teknik – resis.2.2.1.1.1. rupa. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik resis. 4.2 Rupa – hal benda. 1.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. dan proses dalam penghasilan karya 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. . 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan resis. sejarah seni.1 Mengenal dan menyatakan jenis.2 Prinsip rekaan 1. 3.1.2.1.1. Menggambar Tema : Alam Semula jadi.jenis media dalam penghasilan karya 1.

4. 1.1.1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 29 Menggambar Tema : Alam Semula jadi. media serta proses dan teknik dalam membuat catan.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. 1.1 Bentuk – ilusi 1.2 Prinsip rekaan 1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. ruang. objek buatan manusia dan karya catan. Aktiviti : Catan.1. Tajuk : Pokok Bunga.2 Jalinan – tampak 1. rupa. Keusahawanan. 1. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. bentuk. 3. 2.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Imbangan – ruang lukis.1. 1.2. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi. warna.1 Unsur seni 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1.1.sekunder 1.1. . 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.3.1.3 Warna . kefahaman media.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : garisan. bentuk.3.4.4. 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1. 1.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. warna. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.

2.1.1 Teknik – basah atas kering.3.3. 1.1. 1. 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. teknik. bentuk. 1.2 Mengetahui penggunaan media. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. sejarah seni. warna. cat poster.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.4.2. Keusahawanan. 1. dan budaya. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.2.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.4. dan proses dalam penghasilan karya 1.1 Alat – berus lukisan.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.3. tempera.2. kefahaman media. ruang. warna berasaaskan air. palet. 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Bahan – kertas lukisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.4.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.

3. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya. 2.1 Unsur seni 2. 2.1 Rupa – organik dan geometri 2. imbangan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. CATATAN 30 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan .1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni dan budaya.2. .2.1. 2.1 Teknik – lipatan dan guntingan.2 Bahan – kertas lukisan. 4.1.1.1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. warna.1 Imbangan – simetri 2.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan.3.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. media. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.2. kertas warna dan gam. imbangan.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 2.1.1 Alat – gunting dan pensel 2.2 Prinsip rekaan 2.3 Harmoni – perulangan motif 2. 2.1.1. STANDARD PEMBELAJARAN 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. kontra.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. warna.2.2 Warna – primer 2.2 Kontra – warna 2. 2.2. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1.1.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.2. 2. 2.3.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.

2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1.konkrit 3. 3. dan proses dalam penghasilan karya. .1. doh. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail.1. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. ruang.1 Alat – gunting 3.1 Imbangan – semetri 3. TMK. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail. dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2. 2. ruang.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. 3.2 Bahan – pensel warna. botol plastik. imbangan dan harmoni.2. media.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. 4. 3.2.1 Unsur Seni 3.4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.2 Prinsip rekaan 3.1. 2.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. gam. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.2 Ruang – susunan objek 3.1. teknik.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. sejarah seni. 4. 3.1. straw.2.1 Bentuk . 3.2 Mengetahui penggunaan media.1. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 31 Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Aktiviti: Stabail 1. kad manila.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.

dan harmoni dalam penghasilan karya. kefahaman media. imbangan.2 Warna – primer dan sekunder 4.1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing.1.2. 4. .2 Prinsip rekaan 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing. Keusahawanan.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. 2.1 Unsur seni 4. 3.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3. 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail.1 Bentuk – konkrit 4. 3.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Nilai murni CATATAN 32 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing 1. Kreativiti dan Inovasi.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. media. ruang.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.3.1. 3.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.1 Imbangan – simetri 4.4.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.

lidi sate.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. sejarah seni. dan krayon atau pensel warna.2.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. 4. 4.3. dan imbangan dalam penghasilan gasing. warna. 4. imbangan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. box board.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.1 Alat – gunting 4.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.4.3.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. gam. objek buatan manusia dan karya lukisan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media.2. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 33 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Rumahku 1. warna. . kefahaman media. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D. 4.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. EMK : TMK. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. Kreatif dan Inovasi. dan budaya.2. 1. 4. 4. bentuk. 4. 4.3.4.2 Mengetahui penggunaan media. 4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 4.2.4.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan. rupa. teknik dan proses dalam penghasilan karya.

2. imbangan.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. atau oil pastel 1.1. STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 Kepelbagaian – rupa dan garisan 1. pensel warna.1 Unsur seni 1. dan budaya.1. 1. pensel. warna. CATATAN .2.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Aktiviti : Lukisan STANDARD KANDUNGAN 2. dan kepelbagaian dalam penghasilan lukisan. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.1.4 Warna – primer dan sekunder 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : rupa.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. kefahaman media.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.2 Mengetahui penggunaan media.1.2.1.1.1.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat lukisan. 1. sejarah seni.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Garisan – selari dan bersilang.1.3.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan lukisan.2 Bahan – kertas lukisan. media serta proses dan teknik dalam membuat lukisan.3. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan.2.2 Prinsip rekaan 1.1. 1. bentuk.1.1. 1.3 Bentuk – ilusi 1.1.2 imbangan – simetri 1.1 Teknik – garisan selari atau garisan bersilang 1.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis.1 Alat – tiada 1.2 Rupa – organik dan geometrik. 3. teknik.2.1.

jenis media dalam penghasilan karya 1. rupa.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. bentuk. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.2. Keusahawanan. pensel dan pensel warna.1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 34 1.1.2. warna. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan.1.1.2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1. 1.2.1 Kontra – jalinan 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2.2. imbangan. 1.1. 4.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan. 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar.1 Unsur seni 1. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi.1. Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga Aktiviti : Gosokan . 1.1 Garisan – selari dan bersilang.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 2.4. teknik. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Teknik – gosokan.2 Prinsip rekaan 1. 1.2. 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1.2 Bahan – kertas lukisan. sejarah seni.2 Mengetahui penggunaan media.4.1.

Keusahawanan. kefahaman media. kontra.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK.4.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.2 Prinsip rekaan 2.3 Harmoni – perulangan motif 36 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan . Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN 35 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA 2012 ( BULAN OGOS ) 1.1 Rupa – organik dan geometri 2.1.2.1.2 Warna – primer 2. 2. 1.4. kontra.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1. warna.1.1.1 Unsur seni 2.1.3.1. warna.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.2. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Kontra – warna 2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.3.1 Imbangan – simetri 2. 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. imbangan.2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.4. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1. 2. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya.

2. kertas warna dan gam. .1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN .2.3.3. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2.1 Teknik – lipatan dan guntingan. sejarah seni dan budaya.4. 2. 2.4. 2. warna. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan.2 Bahan – kertas lukisan. 2. imbangan.1 Alat – gunting dan pensel 2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 3. STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1. 4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. TMK.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 2.2. 2.2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan.2.3.

2.3.1.1. ruang.2 Bahan – pensel warna.konkrit 3.2.1. 3. kad manila. ruang. CATATAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Aktiviti: Stabail 37 .2 Prinsip rekaan 3. 3.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Ruang – susunan objek 3. 3. dan budaya.3. STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. kefahaman media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail. ruang. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail. 3. sejarah seni. dan proses dalam penghasilan karya. imbangan dan harmoni.1 Unsur Seni 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. 4. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat. straw. teknik.1 Alat – gunting 3.1. dan harmoni dalam penghasilan karya. 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3.1. doh.2. botol plastik. 2. gam. 3.2 Mengetahui penggunaan media.1 Imbangan – semetri 3.1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail. 3.1 Bentuk .3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. media.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail. imbangan.1.

1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.1.1 Unsur seni 4.2. 4.1 Imbangan – simetri 4.4. 3. dan budaya.1 Bentuk – konkrit 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. Kreativiti dan Inovasi. lidi sate.4.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing.2. teknik dan proses dalam penghasilan karya. dan krayon atau pensel warna. gam. media.2.2.2 Prinsip rekaan 4. Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing .2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4.2. 2. 4.1. 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.2 Warna – primer dan sekunder 4.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.1 Alat – gunting 4.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. box board. Keusahawanan. 3.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing. Nilai murni CATATAN 38 Mengenal Kraf Tradisional Tema: Objek Buatan Manusia 1. 4.1.1.2 Mengetahui penggunaan media.4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.1. sejarah seni.

1. EMK : TMK. Aktiviti : Catan. Tajuk : Pokok Bunga. 4. media serta proses dan teknik dalam membuat catan.1. 2. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri.2 Prinsip rekaan 1.sekunder 1.2 Imbangan – ruang lukis. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN Menggambar 39 Tema : Alam Semula jadi.3.2. dan imbangan dalam penghasilan gasing.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Unsur seni 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. Kreatif dan Inovasi.1. objek buatan manusia dan karya catan.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan.3 Warna . ruang. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.3 Menghargai karya sendiri dan rakan. 4.1. 4. 1. . 1.1.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1.4. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2 Jalinan – tampak 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Bentuk – ilusi 1. 3. 4. warna. 1.1.3.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. warna. 4. kefahaman media.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. 4. bentuk.3.4.4.

4.3. 1. bentuk. 1. Keusahawanan.2 Bahan – kertas lukisan. cat poster. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. ruang. 1.4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. warna. palet.2 Mengetahui penggunaan media.1. warna berasaaskan air.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Teknik – basah atas kering. tempera.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4. sejarah seni. teknik. 1.4. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan. 1.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.3.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1.2. dan budaya. kefahaman media.4. 1.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.3.jenis media dalam penghasilan karya 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis. 1.1 Alat – berus lukisan.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1.2. 2. sejarah seni dan budaya.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak.3. 2. 2.1.1. Aktiviti : Tiupan.3. media. 2.2. straw dan surat khabar.3 Menggunakan bahasa seni visual : garisan.2. . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. palet.2. garisan dan jalinan.1 Garisan – pelbagai jenis garisan. 2.1.3.2 Bahan – gam.2 Warna – sekunder 2.3 Jalinan .1 Teknik – tiupan. jalinan.1 Alat – berus lukisan. STANDARD PEMBELAJARAN . 2.1. 2.1. 2. 2. 2.2. dan warna berasaskan air.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan corak teknik tiupan.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. irama dan pergerakan dalam penghasilan karya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan corak.tampak 2. 2.1 Ritma dan pergerakan – garisan pelbagai arah. kertas lukisan. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak tiupan.1. jalinan.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1. warna. ritma dan pergerakan serta kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak teknik tiupan. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.1 Unsur seni 2. 2.2.2 Prinsip rekaan 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. CATATAN 40 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Hiasan Bingkai Gambar.1.2 Kepelbagaian – warna.1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. 3. .1. warna.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik tiupan.2.

1. sejarah seni.2 Imbangan – ruang lukis. tempera. TMK.1. 1.2 Bahan – kertas lukisan. palet.1 Bentuk – ilusi 1.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. objek buatan manusia dan karya catan. Aktiviti : Catan.2 Prinsip rekaan 1.1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni. warna berasaaskan air. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan catan. . 1.1 Unsur seni 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1. Menggambar Tema : Alam Semula jadi. cat poster.4. bentuk.2 Mengetahui penggunaan media.1 Teknik – basah atas kering. 2.2 Jalinan – tampak 1. 2.1 Alat – berus lukisan.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 41 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. 3.1. media serta proses dan teknik dalam membuat catan. 1. 1. warna.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti jalinan. 1. ruang.2.1.1.jenis media dalam penghasilan karya 1.sekunder 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Tajuk : Pokok Bunga.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semula jadi. 4.1.2.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. dan budaya.2.1.1.3 Warna . 4.4. teknik. 1.2.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa.1.2. kefahaman media. 2.2 Warna – primer 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 1. 2.2 Kontra – warna 2.3 Ekspresi Kreatif: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan.4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur jalinan dan warna.1. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik lipatan dan guntingan. imbangan dan kesatuan dalam penghasilan catan.1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.4.3.1.1. 2. Keusahawanan. ruang. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni CATATAN Membuat Corak dan Rekaan 42 Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk :Hiasan Dinding Aktiviti: Lipatan dan Guntingan 1. imbangan.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.3 Harmoni – perulangan motif .4 Apresiasi Seni: Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.3.1 Unsur seni 2.1. 1.2.1. warna. 1. kontra.3.1 Rupa – organik dan geometri 2. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan catan.2 Prinsip rekaan 2.4.1. prinsip keseimbangan dan penegasan pada corak teknik lipatan dan guntingan.1.1 Imbangan – simetri 2.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. warna. bentuk.

2.2. imbangan. 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kertas warna dan gam. 4.1.2 Bahan – kertas lukisan. serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan teknik lipatan dan guntingan.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. 4.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif 2. TMK. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 2.2.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. media. 2.3. warna.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3. . 2.3.4. 2.1 Alat – gunting dan pensel. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.4. Keusahawanan dan Nilai murni .3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak lipatan dan guntingan. 2.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. sejarah seni dan budaya. 2.1 Teknik – lipatan dan guntingan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2.2 Mengaplikasikan proses dan teknik lipatan dan guntingan dalam penghasilan corak terancang.2.

3. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan stabail dalam bentuk 3D.1.2. botol plastik. dan budaya.1 Memilih dan memanipulasikan bahan secara kreatif 3.2. imbangan dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi. dan gambar daripada majalah atau salinan fotostat.3. 3. 4.1 Unsur Seni 3. media.1.1 Persepsi Estetik: Murid boleh membuat pemerhatian dan mengetahui bahasa seni visual dari segi bentuk. imbangan dan harmoni.1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan stabail. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan stabail.2.3.3.2. ruang.1.1.1 Alat – gunting 3. kad manila. serta proses dan teknik dalam penghasilan stabail. gam. 3.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk. straw. dan harmoni dalam penghasilan karya.2. imbangan. ruang. 3.2 Ruang – susunan objek 3.konkrit 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya 3. dan proses dalam penghasilan karya. 3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN Membentuk dan Membuat Binaan Tema: Alam Semula jadi Tajuk: Haiwan Bersayap Aktiviti: Stabail STANDARD KANDUNGAN 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Bentuk . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni.2 Prinsip rekaan 3.1.1 Imbangan – semetri 3.1. ruang. doh.1. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. CATATAN 43 . 3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan stabail.1. teknik. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk. objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan stabail.2 Bahan – pensel warna. STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Mengetahui penggunaan media. 3. kefahaman media.

4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gasing.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. lidi sate. 4. warna dan imbangan yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan gasing.1 Bentuk – konkrit 4. .1 Unsur seni 4.2 Bahan – gambar salinan fotostat rupa bulatan pada kertas A4. 2.4.1.2 Mengetahui penggunaan media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. dan budaya. Kreativiti dan Inovasi. 3.1 Imbangan – simetri 4. serta kemahiran teknik dan proses dalam menghasilkan karya seni dalam bentuk 3D.2 Prinsip rekaan 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan gasing. serta proses dan teknik dalam penghasilan gasing. 4.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK : TMK.4.1. teknik dan proses dalam penghasilan karya. Keusahawanan. sejarah seni.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 3.4. box board.1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. media.2 Warna – primer dan sekunder 4.1.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. kefahaman media. Nilai murni CATATAN Mengenal Kraf Tradisional 44 Tema: Objek Buatan Manusia Tajuk : Gasing Mudah Aktiviti: Gasing 1.1 Alat – gunting 4. gam. 4. 4.2.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan dan membuat pemerhatian terhadap unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan gasing. 4. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti bentuk.2.2. dan krayon atau pensel warna.1.

2. 4. dan budaya.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti menggambar teknik gosokan.2 Kepelbagaian – jalinan dan ton warna 1. 4.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4. rupa. 1. EMK : TMK. Kreatif dan Inovasi.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menghasilkan gambar menggunakan media kering dengan teknik gosokan yang menekankan aspek jalinan.4.2 Menyatakan karya seni sendiri dan rakan secara lisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang bersesuaian dalam penghasilan gasing. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penghasilan gambar. imbangan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi. warna.2 Prinsip rekaan 1.1. 3.1 Memutarkan gasing yang dihasilkan sendiri. bentuk.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.1 Unsur seni 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan.4.1.1. sejarah seni. 1.3. objek buatan manusia dan karya menggambar teknik gosokan. 1. 4. 1. 4.1 Garisan – selari dan bersilang.1.3 Menggunakan bahasa seni visual : bentuk.1 Kontra – jalinan 1.1.1. warna.2. 4. dan imbangan dalam penghasilan gasing.jenis media dalam penghasilan karya Aktiviti : Gosokan .4. 4. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 45 Menggambar Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Pasu Bunga 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis.3. media serta proses dan teknik dalam penghasilan gambar dengan gosokan.2.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.

2.2 Mengetahui penggunaan media.4.2. dan kepelbagaian dalam penghasilan karya. kefahaman media.2 Menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. 1. Keusahawanan.1 Alat – pelbagai jenis permukaan berjalinan 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK: TMK. 1. 1.3.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.3 Menggunakan bahasa seni visuasl : jalinan. 1.2.1 Teknik – gosokan.3.2 Bahan – kertas lukisan.1. serta kenahiran proses dan teknik dalam penghasilan lukisan. 1.2.4.1. warna.2. dan proses dalam penghasilan karya 1. Kreativiti dan inovasi dan nilai murni .2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya. kontra. teknik.3. 1.4. pensel dan pensel warna.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual.

dan teknologi dalam membuat corak.1 Harmoni – perulangan motif 2.1 Memilih dan mempelbagaikan bahan secara kreatif CATATAN 46 Membuat Corak dan Rekaan Tema : Alam Semula jadi Tajuk : Corak Pembalut Hadiah Aktiviti : Cetakan . 2.2.1. 3.1 Unsur seni 2. 2.2 Aplikasi Seni: Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. berus lukisan.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 1. 2. dan warna air. dan harmoni yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik cetakan.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan corak teknik cetakan. 2. warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Alat – bongkah kayu. tali parcel. 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. imbangan.2. sejarah seni dan budaya.2.1 Rupa – organik atau geometri 2.2 Bahan – gam UHU.1.1. kajian.2.2 Warna – primer 2. media.2.2.1 Teknik – cetakan. prinsip keseimbangan pada corak rekaan.1. 4. kertas lukisan.2 Prinsip rekaan 2.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. 2. kefahaman media serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan corak cetakan. . kontra.1. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.3.1 Persepsi Estetik : Murid dapat menyatakan unsur rupa dan warna.1. palet dan surat khabar. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat corak.2 Mengetahui penggunaan media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti rupa. Penzahiran idea melalui pelbagsi sumber.1.

4.3 Menggunakan bahasa seni visual : rupa. Keusahawanan dan Nilai murni CATATAN 47 & 48 CUTI SEMESTER AKHIR TAHUN 2012 Disediakan oleh : En. 2. Rabu Ketua Jurulatih Utama Kebangsaan. Negeri Selangor.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.MINGGU BIDANG/TEMA/TAJUK PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2. TMK. 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. Roszaini B. warna. kontra dan harmoni dalam penghasilan karya.3. 2.3.3 Menghargai karya sendiri dan rakan EMK :Kreativiti dan Inovasi. . Dunia Seni Visual KSSR. imbangan.4.2 Mengaplikasikan proses dan teknik cetakan dalam penghasilan corak. Hj.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->