Arahan: Jawab semua soalan. Bulatkan jawapan yan betul.

1.

Setiap hari Hafiz mengayuh ________________ ke sekolah. A. sampan B. basikal C. beca

2.

Air _______________ itu mengalir deras. A. tasik B. kolam C. sungai

3.

Maniam dimarahi bapanya kerana dia bermain di tepi ______________. A. B. C. padang jalan rumah

4.

Kita mesti menutup suis _______________ selepas menggunakannya. A. seterika B. dinding C. lantai

5.

Setiap hari, _________________ itu membersihkan kawasan sekolah. A. pengawas B. tukang kebun C. pengawal

6.

___________________ Irfan luka kerana terpijak paku. A. Kaki B. Tangan C. Siku

7.

Walaupun adik Aisyah masih kecil, dia _____________ bercakap. A. petah B. gayat C. gagap

Datuk Syarif duduk _______________ membaca surat khabar. Asmuni bercita-cita untuk menjadi doctor _____________ dewasa nanti.8. kerana 16. Beg itu masih ______________ lagi walaupun telah lama digunakan. A. Tempat pembuangan sampah itu sangat _____________. Fendi tidak pandai _____________ dia rajin belajar. A. supaya B. serta C. lambat C. A. tengah 12. murni C. A. Selvam memakai baju yang ____________ ke sekolah. apabila B. Setiap hari. masam C. kecuali 14. terang C. A. awal B. kecuali C. Puan Wu bangun pada _______________ pagi untuk menyediakan sarapan. busuk 11. tetapi C. A. elok 9. kerana 15. bersih B. cerah 10. tetapi C. . dan B. hapak B. atau B. Hari Raya Aidiladha jatuh pada hari Sabtu _____________ hari Ahad. kerana 13. pudar B. A. A. Setiap hari kami berlatih badminton ______________ hari Ahad.

Apabila loceng berbunyi. atas C. Bola itu tergolek ke ___________ longkang. antara C. supaya B. Banyak pelancong dari ______________ negara melawat ke Malaysia. dalam 19. A. kuat-kuat B.A. antara B. lalu C. Jangan berbuat bising di _____________ perpustakaan. supaya C. tengah 24. atas B. luar 23. kanan C. lalu 18. sudut 22. bawah B. hadapan C. murid-murid beratur di ____________ kelas. luar B. A. A. dalam 20. A. A. A. A. sambil 17. rapat-rapat . dalam 21. Kasim duduk di _____________ Talib dengan Ramli. A. Aini menutup pintu _____________ menguncinya dari dalam. Gopal meletakkan kereta di _______________ jalan. atas C. sudut B. tepi C. luar B. Penutup tin biskut itu hendaklah ditutup _______________. kerana B.

A. A. ___________ motosikal itu sudah berkarat dan mudah patah. Api-api B. Kekisi B. Bebenang C. Latifah menjemur _____________ itu di ampaian. sikit-sikit C. A. baju-baju B. Jejari . Ayah Osman bekerja sebagai _______________ gelap. jari-jari C. mahal-mahal 30. Harga pakaian yang dijual di pasar raya itu _______________. berus-berus 28. Budak-budak 26. A. Kerbau-kerbau B. Ikan-ikan C. patut-patut B. kasut-kasut C.C. A. kuku-kuku 29. Bulan-bulan 27. tepat-tepat 25. ______________ hanya keluar pada waktu malam. ________________ itu sedang bermandi-manda di sungai. mata-mata B. A. Kunang-kunang C.

Baca petikan berikut. A. D. C. 31. 32. D. Kemudian. D. C. 34. 33. C. B. A. jawab soalan-soalan yang berikut. C. A. D. B. Apakah yang diperlukan oleh manusia untuk hidup? Udara. B. makanan dan minuman Makanan. A. B. makanan. makanan dan wang Wang. minuman dan pakaian Apakah yang akan berlaku jika kita makan makanan yang tidak dimasak? Kita akan mudah diserang penyakit Tiada apa-apa yang akan berlaku Sistem penghadaman kita akan rosak dan tidak dapat berfungsi Kita akan mendapat penyakit kronik Makanan dan minuman perlu dimasak agar lebih segar agar selamat dimakan agar mudah disimpan agar masakan lebih sedap Perkataan dicuci dalam petikan bermaksud Dimasak direndam disiram dibasuh . udara dan minuman Udara.

pejabat. pusat perniagaan dan kaki lima Apakah kegunaan kmputer di sekolah? Mencar dan bermain permainan komputer Meniru dalam peperiksaan Mencuri maklumat orang lain Membantu murid dalam pelajaran Apakah kelebihan komputer? Mudah digunakan Mudah didapati Boleh mengambil gambar Boleh menyimpan pelbagai maklumat . B. Pada pendapat kamu. B. D. sekolah dan lading pejabat. C. A. A. 37. 38. D. pusat perniagaan dan sawah. C. B.35. pusat perniagaan dan sekolah pusat perniagaan. C. 36. D. Komputer digunakan di pejabat. C. D. dengan cara apakah makanan yang dimasak boleh tahan lama? Disimpan di dalam periuk Disimpan di dalam peti sejuk Disimpan di dalam ketuhar Disimpan di dalam bekas kedap udara Soalan 36-40 berdasarkan petikan berikut. A. B. A.

A. A. Kebaikan Internet adalah untuk memudahkan kita memfitnah orang mencari maklumat merosakkan minda menyebarkan maklumat palsu Berikut ialah kegunaan computer. kecuali melukis menjahit mencari maklumat menyimpan maklumat . 40. C. D. B. C. B. D.39.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful