P. 1
Program de Marketing Pentru Valorificarea Optima a Potentialului Turistic Din Statiunea Balneara Baile Felix

Program de Marketing Pentru Valorificarea Optima a Potentialului Turistic Din Statiunea Balneara Baile Felix

|Views: 83|Likes:
Published by Micky Dud

More info:

Published by: Micky Dud on May 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2012

pdf

text

original

Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Facultatea de Management Turistic si Comercial Master Managementul Afacerilor in Turism

Proiect Marketing Turistic

Profesor Masterand,
Prof. univ.dr. Neacsu Nicolae

indrumator,

Filip Mihaela

Anul I

Baile Felix

2

Program de marketing pentru valorificarea optima a potentialului turistic din statiunea balneara Baile Felix

1.Turismul balnear – prezentare generala
Turismul balnear poate fi cosiderat cel mai vechi tip de practicare a activitatilor turistice. Necesitatile legate de refacerea si tratament au determinat oamenii sa caute efectele binefacatoare, tamaduitoare ale apelor termale si minerale, ale namolului si ale curei heliomarine, înca din antichitate. Sunt cunoscute vechile statiuni cladite de Imperiul Roman în România-Baile Herculane (Herculanum) si Geoagiu-Bai (Gennisa). Înca din cele mai vechi timpuri , izvoarele de ape minerale si termale, namoluri terapeutice au fost valorificate initial prin mijloacele rudimentare, pentru ca oferta statiunilor balneare în prezent sa fie deosebit de diversificata si destinata atât turismului social si de masa, cât si celui de lux. România datorita asezarii geografice si structurii geologice complexe a scoartei pamântului, dispune de o mare bogatie de factori naturali de ape minerale, mofete, namoluri, lacuri terapeutice - raspândite cu generozitate pe aproape întreaga suprafata a tarii. În România exista aproape toate tipurile de ape cunoscute - oligominerale, alcaline, alcalino-feroase, carbogazoase, feruginoase, arsenicale, clorurate-sodice, iodurate, sulfuroase, sulfatate, radioactive, etc. cu o foarte mare varietate în privinta compozitiei chimice, a gradului de mineralizare si a temperaturii lor. Mofetele (emanatii naturale de gaze terapeutice ) contin bioxid de carbon sau hidrogen sulfurat, iar namolurile terapeutice (peloidele de la grecescu pelos = mal) se formeaza în conditii specifice naturale, în urma proceselor geologice si biologice si sunt folosite în terapie dupa o prealabila pregatire prin amestecarea, macinare, încalzire sau îmbogatire cu ape minerale. Namolurile terapeutice pot fi de tip sapropelic, de turba sau mineral. Utilizarea namolurilor în terapie îsi are debutul în a doua jumatate a sec. XIXlea la Techirghiol (sapropelic) si Vatra Dornei (namol de turba de la Copaceni si poiana Stampei), extinzandu-se în tirnp la terapia practicata în diferite statiuni balneo-climaterice de pe litoralul Marii Negre.

ea trebuie sa contina cel putin 1 gr. sulfurate si radioactive. în drumul apelor spre suprafata terestra a unor roci cu mineralizatii diferite. Baile Felix concentreaza toate atributele unei adevarate statiuni balneo-climaterice. carbogazoase. într-o zona colinara cu paduri de fag si de stejar. odihna si recuperare. mofete. izotone si hipertone datorita presiunii osmatice a sângelui. Factori naturali de cura: Apele minerale si termale au rezultat fie din dezvoltarea masiva sarurilor din masivele de sare sau diverse orizonturi sau depozite cuaternale. O apa pentru a fi considerata minerala. mezotermale (3642°C) si hipertermale peste (42°C). arsenicale. statiunea balneoclimaterica Baile Felix ofera conditii de relaxare. in judetul Bihor.Prezentarea cadrului general al statiunii In Romania exista 160 de statiuni si localitati balneare ce detin resure de factori naturali de cura. resedinta judetului Bihor. In randul celor mai mari statiuni incluse in circuitul intern si international. sulfuroase.1. vacanta. dupa litoralul Marii Negre. Statiuni balneare create "artificial".Baile Felix 3 Categorii de statiuni sau centre balneare: Statiuni balneare localizate lânga sursa de izvoare minerale. alcaline. termale. fie prin spalarea . 2. iodurate. bazate mai ales pe tratamente profilactice sau întretinere. apa marii. la o distanta de circa 8 km de Municipiul Oradea. sociale si culturale a zonei si la 22 km de punctul de trecere a frontierei Bors. Dupa calitatea lor fizico-chimice apele minerale pot fi: − în functie de caracteristicile hipotermale (20-36°C). 2. − în functie de caracteristicile osmolare: ape hipotone. Statiunea Baile Felix este situata in partea de nord-vest a Romaniei. fara factori naturali de cura sunt. Situata în Câmpia Crisurilor. feruginoase. în privinta numarului locurilor de cazare din România. elemente chimice sau gaze cu actiune farmaco-dinamica sau sa aiba la izvor o temperatura de minimum + 20°C si sa posede o actiune curative stiintific recunoscuta. La dispozitia turistilor intreg anul. cloruro-sodice. Baile Felix ocupa unul din primele locuri. Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din România. dintre care 23 de statiuni balneare de impornata nationala recunoscute si pe plan international. Asezare . namoluri (aduse din alte situri) etc. pe baza de plante. situându-se pe locul doi. unul dintre cele mai semnificative centre economice. alcalino-feroase. la o altitudine de 140 m. lacuri terapeutice. − în functie de caracteristicile chimice: ape oligominerale. de saruri minerale dizolvate la 1l de apa.

parc balnear. pescuit. de metabolism si de nutritie. care functioneaza si iarna. Predominanta calcarului a favorizat aparitia unui pitoresc relief carstic – Platoul Padis (care te duce cu gandul la o lume ireala. bazinul de lemn a fost transformat în bazin de piatra atasandu-se si cabine de bai. Dealurile piemontane crisene au altitudini intre 200-500 m si fac trecerea la cea mai joasa treapta.3. Plopis. Campia vestica.În lacurile sale termale cresc lotusi termali Nymphaea. Muntii Vladeasa. Ape termominerale (41-490 grade C) cu sulfura de bicarbonat. Blânda. endocrine. vizite la Grota Ursilor. Piscine. statiune. Capacitate totala: 5800 locuri în hoteluri de 1-3 stele. Statiunea începe sa se dezvolte dupa realizarea primului foraj modern de la Izvorului Principal în 1885. izbucuri misterioase. Indicatii terapeutice. relaxanta. cascade subterane. de la est (Muntii Bihorului cu vf. 2. excursii la sfârsit de saptamâna în zonele alpine în vecinate. fortarete si edificii medievale.Baile Felix 4 2. ginecologice. la o înaltime de 140 m . temperatura medie anuala este de 10. Presiunea atmosferica medie 770 mm Factori naturali. namoluri terapeutice din zona locala. cunoscuta de foarte mult timp. Padurea Craiului. ce au supravietuit perioadei de glaciatie. în timp ce în perioada estivala este de 21. la 9 km de orasul Oradea (aeroport. Relief Este complex. Scurt Istoric Prima atestare despre statiune dateaza din anul 1763 si contine notele unui medic privind construirea unui bazin pentru bai. În orasul Oradea : muzee. Hoteluri. Codru Moma. În 1771. . Posibilitati de recreere. oligominerale cu mineralizare totala de 1 gr/ l ce constituie o imensa rezerva. speologie. canioane si ghetari care rivalizeaza cu cele mai vestite obiective turistice mondiale de acest gen). tenis. neurologice periferice si centrale. vânatoare. cu restaurant si sectii de tratament în sistemul termal-hotelier. Clima. despartiti de depresiunile Beius si Vad-Borod) spre vest (90 m in Campia joasa a Crisurilor). degenerative. într-o zona cu coline împadurite. Cea mai mare statiune balneara. nuferi extrem de rari. taxi). În afectiuni reumatice inflamatorii.3 grade C. serate folclorice. presarata cu tuneluri. paduri tacute. cu sodiu. e situata în NV tarii. cu apa termala.2.5 grade C. lacuri ascunse de lumina zilei. Prima cladire a fost construita între 1766-1772. degustari de vin. în aer liber.849 m. Curcubata Mare de 1. dispus in trepte. bioclima calmanta. cu calciu. cazinou. inclusiv olimpice. ciclism. post traumatice.

5°C in campii si de 2-4°C pe munti) si precipitatiile (de la 700 mm in campie la 1400 mm pe cele mai inalte culmi). ursi. Temperatura (de la 10. 2. Nufarul alb poate fi vazut in statiunea balneoclimaterica Baile Felix fiind unul din frumusetile zonei. Asia si Africa . ianuarie in jur de -2°C). Dentaria glanulosa.Baile Felix 5 2.6°C (iulie. care au fost adusi din Baile 1 Mai. Centaurea spinulosa etc. Mentionam din cele peste 1000 de specii rare de flora si fauna din judetul Bihor:specii regionale. Rutier: Baile Felix se afla langa drumul European E66 Oradea-Deva. la 8 km. Vanturile bat din directia nord-vest. Africa Nymphea zanzibarena. Bioclimatul este sedativ. Aceste specii de lotusi au fost aclimatizati. Feroviar: Pentru a ajunge in Baile Felix pe cale feroviara. feroviar si aerian.Pe langa toate acestea.4. rutier. a unor zone umede relativ extinse.Aeibornia crasepis. in lacurile artificiale termale din Baile felix se gasesc cateva specii de Lotusi. Nymphaea lotus L. var. Fauna rara este reprezentata de benatode-in Parcul Natural Apuseni au fost descoperite 5 specii noi pentru stiinta si 15 specii noi pentru fauna Romaniei. Viola declinata. cu influente oceanice provenind din vest.6. fiind adusi din India si Pakistan . de Oradea si 20 km de cea mai apropiata trecere de frontiera cu Ungaria Bors/Artand. Flora si fauna Datorita prezentei in judetul Bihor a unei suprafete mari din Parcul Natural al Muntilor Apuseni.in jur de 21°C. endemice carpatice si daco-balcanice: Silene dubia. Campanula cladniana.5. Clima Statiunea are o clima temperat-continentala. caprioare etc. temperatura medie anuala este de 10. trebuie sa ajungeti . oscileaza in functie de unitatile de relief. sud-vest si sud. In lacurile artificiale din statiune. fauna salbatica este bine reprezentata in padurile din zona de deal si munte a judetului: lupi. Vânturi usoare din N si NE. cerbi. 2. Accesibilitate Turistii dornici sa ajunga in statiune pot alege din mai multe modalitati de acces. pe langa plantele prezentate mai sus se gasesc si numeroase specii de pesti avand marimi si culori diferite. Pe langa nuferi. cu ierni dulci si veri fara calduri excesive. (nufar termal) reprezinta unicul caz in care o specie de planta tropicala traieste spontan intr-o clima temperata in Rezervatia Naturala Paraul Petea" din statiunea Baile 1 Mai aflat la circa 3 km de Baile Felix. Dianthus spiculifolius.Nelurnuncifera. precipitatii relativ reduse (650 mm anual). biodiversitatea este una din atractiile majore ale mediului natural din Bihor.

iar ca destinatii externe amintim curse din Oradea spre: Ancona. apele termale de la Baile Felix si-au micsorat debitul natural in urma unui cutremur de pamant ce a avut loc in 1834. 2.621 de locuitori.infofer. Km.972 locuitori. O treime din locuitorii judetului locuiesc în Municipiul Oradea . 2.Baile Felix 6 pana in Oradea cu trenul. instalatii pentru electro si hidro terapie.565. cinematograf. cu 21 de localitati componente. str. fizioterapie. Verona. Pentru timpul liber statiunea dispune de piscine acoperite si descoperite. judetul Bihor are o retea densa de asezari.544 km2 are 624.Sanmartin .8. tel. 2. Din punct de vedere administrativ. Calea Aradului. din care patru municipii (Oradea fiind resedinta de judet). Aeroportul Oradea. Republicii nr.970. Republicii nr. Munchen. Tel. Torino. Cadrul soci-economic Judetul Bihor are o suprafata de 7. sali de jocuri mecanice. Roma. 416. inhalatii si aerosoli. Stuttgart. Cel mai important centru economic si socialcultural al judetului si unul dintre marile orase ale tarii este Oradea cu 173.biblioteca. sali de gimnastica medicala. care da statiunii o atmosfera ideala pentru orice anotimp. piscine acoperite si in aer liber. terenuri de sport. Informatii CFR: 952 sau 414. . centrala: 414.7.Resedinta Bihorului. cuprinzand zece orase. Atena. Beius.: 0259-416. între cele 41 judete ale României.082. tel. Mijloacele de transport in comun circula pe ruta Oradea . Paris. Din Oradea in Baile Felix se ajunge cu mijloace de transport in comun. Email: aeroport@cjbihor. cartierul Nufarul. instalatii pentru elongatii sub apa. centre social-culturale (Salonta. Florenta. club etc. 90 de comune.ro) Aerian: Aeroportul Oradea ofera atat curse interne cat si externe (via Timisoara). 114. favorizeaza existenta unei paduri de foioase intinse. Milano. sauna. Statia CFR Oradea. bazine cu apa termala. Statia de Maxi Taxi si autobuse care circula spre Baile Felix se afla in Oradea. din care trei suburbane si 435 de sate. la capatul de linie al tramvaielor. Celelalte orase. la adancimi ce depasesc 1000 de metri si de unde se intorc incalzite. În apropiere sunt situate aeroporturile internationale Timisoara (180Km) si Budapesta (250 Km).Baile Felix si retur intr-un interval de 15 minute. 6. Climatul cu ierni blande si veri moderate. instalatii pentru aplicatii calde cu namol si parafina. ocupa locul 6 în functie de suprafata si locul 13 dupa numarul locuitorilor.ro. Dusseldorf. Cursele interne sunt Bucuresti-Oradea si retur. str. facand-o propice pentru relaxare si tratament. Infrastructura Statiunea Baile Felix dispune de o bogata baza de tratament ce cuprinde: instalatii pentru bai la cada. la iesirea din oras spre Baile Felix.970 (www. Pentru mai multe informatii contactati: Agentia CFR Oradea. astfel incat ploaia sau frigul iernii nu reprezinta o piedica pentru o baie cu apa termala in aer liber. Marghita. Formate prin patrunderea apelor de suprafata pana in zona calcarelor triasice fisurate.

Afectiuni post-traumatice . 3.Electroterapie .Sauna . Zacamintele de turba si mîlul terapeutic ce se gasecs în lunca rîurilor Peta si Hidisel. Aceste afectiuni sunt: . Efectele benefice oferite de apele termale pentru anumite afectiuni pot fi daunatoare si contraindicate pentru alte afectiuni. Nucet) au sub 20.Tumori maligne .Cosmetica.Bai de lumina . descoperite la inceputul mileniului. Stei. ce au efecte benefice in diverse afectiuni.Afectiuni neurologice centrale .Bai calde cu ape minerale în cazi si bazine . spondiloza anchilozanta) . continand sulf. boli endocrine). In aceste zacaminte . Tipuri de proceduri .Afectiuni neurologice periferice . Vascau.Afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism.Baile Felix 7 Alesd.Boli venerice .Analiza potentialului turistic Apele minerale Statiunea este bogata in izvoare de ape minerale termale (20-48°C).Baile Felix si Baile 1 Mai sunt doua statiuni ce imbina posibilitatile de distractie cu cele de tratament.Kinetoterapie .Afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala. radioactive. sodiu. namolul are un grad avansat de humificare si este hidratat la limita.000 de locuitori fiecare.Gimnastica medicala .Hidroterapie .Afectiuni reumatismale inflamatorii ( poliartrita reumadoida. dorsala si lombara.Aerosoli .Afectiuni ginecologice . poliartroza) . oligotermale.Boli infecto-contagioase .Aerohelioterapie în bazine deschise cu apa termala . fac posibilasi terapia cu namol. fiind renumite pentru apele geotermale. calciu.Afectiuni reumatismale abarticulare . Indicatii terapeutice Efectele benefice ale apelor termale din statiuea Baile Felix sunt folosite pentru urmatoarele afectiuni: .

XIV). Vincentiu. o fosta manastire apartinatoare ordinului calugaresc Sf. relicva a erei tertiare). Rezervatia de nuferi din Baile Felix Cei interesati de cultura si civilizatia locala pot vizita urmatoarele obiective: “Capela de la Haieu. Bisericile din lemn ortodoxa si unita din Baile Felix. o impresionanta biserica-sala de sorginte medievala (sec. putul sau având o cadere aproape verticala de 54 metri). denumita dupa naturalistul român Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare). denumita dupa naturalistul român Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare). cladirea Sanifarm. Avenul de la Betfia sau Avenul “Hudra Bradii” (impropriu numit de localnici “Craterul de la Betfia”).Boli psihice Alte resurse turistice Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai. Obiective turistice strandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel mai vechi din România. XIV). Cladirea Sanifarm. Vincentiu. o impresionanta biserica-sala de sorginte medievala (sec. Acesta are o adâncime de 86 de metri. o fosta manastire apartinatoare ordinului calugaresc Sf. Fenomenul carstic de pe Dealul somleului. XV) Biserica unita (greco-catolica) din Haieu (1906). construita în sec. frumoasa cladire de arhitectura baroca. ”Biserica ortodoxa din Rontau (sec. cisterciene si gotice (restaurata în anul 1977). al XVIIIlea.1. rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unica în Europa. pestele „Rosioara lui Racovita” (specie endemica. construita în sec.aprox.Hemoragii . rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unica în Europa. pestele „Rosioara lui Racovita” (specie endemica.Baile Felix 8 . în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice. Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai. strandul cu apa termala Apolo (1900). relicva a erei tertiare). cisterciene si gotice (restaurata în anul 1977). Reteaua de cazare . în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice. strandul Venus din Baile 1 Mai. 107 ani). al XVIII-lea. 4. frumoasa cladire de arhitectura baroca.Prezentarea ofertei turistice 4. “Capela de la Haieu”.

cabane. TENS. II. curenti exponentiali. electrodiagnostic.  telefon cu acces international direct. organizam excursii pentru vizitarea orasului Oradea .Pestera Ursilor. sala de fitness.  parcare interioara. cu acces direct Internet. reputatiei si amplasament.cu apa termala. modulatii. vizitarea statiunii Stana de Vale situata la o altitudine de 1100 m. Sanatate Piscine cu apa termala acoperite si in aer liber.atat acoperita. curenti diadinamici. Hotel President din Baile Felix dispune de urmatoarele dotari:  instalatii de climatizare. si un rau subteran). Sirul Canonicilor (construit în 1773. Agrement Relaxare si excursii la obiective turistice din Oradea si judetul Bihor. 13 camere cu pat matrimonial. in functie de conditiile de dotare. cat si in aer liber . kinetoterapie.  minibar. Restaurant Hotelul President 4* dispune de asemenea de un restaurant de 80 locuri. III avand o capacitate de cazare 3. interferentiala.Palatul Baroc (1762).Unitatile de cazare sunt urmatoarele: Hotel PRESIDENT din Baile Felix ofera 68 de locuri pentru cazare dispuse astfel: 6 camere single. Cetatile Ponorului (rezervatie naturala complexa alcatuita din 3 avene uriase. sala de conferinte cu acces la internet. masaj manual. 11 camere cu doua paturi si 2 apartamente. salon mic dejun 40 locuri si 2 sali de conferinte 40 de locuri fiecare. . de o terasa cu specific rustic. vizitarea diferitelor obiective turistice . ionoforeza. Muzeul "Tarii Crisurilor". salon mic dejun. vile. Hotelul President 4* ofera servicii complete de hidrokinetoterapie. Pentru agrement. respective patru pavilioane de categoriile I. sase hoteluri de doua stele si doua hoeteluri de trei stele.Baile Felix 9 Reteaua de cazare a statiunii Baile Felix este alcatuita din forme principale de cazare: hoteluri. pensiuni. Restaurant. Pestera Focul Viu. sauna. si baza de tratament. baza de tratament. format dintr-un culoar de peste 100 m). In satiune exista noua hoteluri dintre care un hotel de o stea. la cererea clientilor. In continuare voi prezenta reteau de cazare a statiunii.663 locuri. Hotelul President 4* dispune de piscina . terasa. EKG. curenti STOCH. curenti subacvali). Restaurantul ofera într-o ambianta placuta. Pestera Meziad. curenti Trebert.  room service. preparate culinare delicioase. sauna de 16 persoane. Hotelurile din cadrul satiunii au categorii cuprinse intre una sau trei stele. din bucataria româneasca si internationala. de calitatea serviciilor. moteluri. sala de fitness. electroterapie (galvanizari.

calcatorie si parcare.08. baie cu cada. aeroport Oradea . sportivilor aflati la recuperare si de o sala de conferinte de 80 de locuri. Oradea . dormitor. 1 http://www. inhalatii-aerosoli.530 locuri) puteti incerca din bogatele preparate culinare cu specific romanesc si international.2011 – 30. living. sauna.03. safe la receptie. 184 camere. electroterapie.centrul statiunii Descriere − Situare: face parte din complexul hotelier Mures/Unirea/Somes. kinetoterapie. curatatorie. − Dotari generale: restaurant. masoterapie.2011 – 31.10km.Baile Felix 10 Hotelul de cura LOTUS este situat la 200 m. baza de tratament proprie (modernizata in 2005 instalatii si proceduri de hidroterapie. 162 duble si 8 apartamente. parcare fara plata. 2 persoane-37€ 01. centru de tratament − Tratament: baza de tratament proprie . telefon. tv cablu.hidroterapie. 2 persoane-32€ 01.12. − Dotari camere: camere single si duble: baie. Tarife: 04. − Localizare: centru statiune . In cadrul restaurantului hotelului ( 2 sali .06. tv cablu.2011 – 31. 2 persoane-32€ 01. de gara si 15 km.09.01. elongatii. acceptare carti de credit. numar lifturi: 2. 2 persoane-29€ Hotel SOMES Zona . TV cablu si incalzire centrala. ceea ce il recomanda.2011 1 persoana-24€. bar. 2 persoane-32€ 16. electroterapie. la 10 km.2011 1 persoana-21€. Camerele sunt dotate cu : balcon. termoterapie.500m. kinetoterapie. lift. numar camere: 14 single. tratamente cu produsele originale romanesti Gerovital/Aslavital.10. de aeroportul din Oradea si dispune de 40 camere single. elongatii.1 Hotelul POIENITA este situat la 500m de centrul statiunii Baile Felix si dispune de propria baza de tratament. distanta de centrul statiunii Baile Felix. meniu dietetic la cerere.descriere.07.ro/hotel-lotus-baile-felix.html . termoterapie.2011 – 15.2011 1 persoana-23€. de exemplu.04.10.15 km − Hotel: numar etaje: parter + 5.2011 – 02.2011 1 persoana-24€. 2 sali de conferinte ( 30 si 150 locuri ).2011 1 persoana-27€. 4 apartamente − Restaurant: 300 de locuri. inhalatii-aerosoli. meniuri la alegere sau à la carte. 140 duble. catering − Facilitati: sala de conferinte cu 80 de locuri. servicii de catering. Alte facilitati : bar de zi. servicii de spalatorie. ceea ce face din 'Poienita' o locatie recomandata companiilor care vor sa organizeze teambuilding la Baile Felix. baza de tratamentcomuna cu hotel Unirea. masoterapie si sauna). apartamente: baie.

Toate spatiile de cazare dispun de cele mai moderne facilitati: televizor color. in sistem fisa cont sau meniu. Servicii oferite − Restaurantul are o capacitate de 250 de locuri in sala principala si doua separeuri si orchestra proprie. baie in camera.2011 – 30. 2 persoane-29€ − Servicii masa: se acorda in unitatea restaurant Somes.la o distanta de 1 km de hotel.2011 – 31. Este arondat la restaurantul si baza de tratament a hotelului Lotus.2 Hotelul de cura FELIX.10. − Teren de tenis de camp si masa de ping-pong. − Piscina proprie. 2 persoane-37€ 01. Hotel CRISANA are o capacitate de 200 de locuri de cazare in 109 camere duble. in holul hotelului se gaseste un mic magazine mixt. Bolnavii care au si alte afectiuni pe langa cele specifice celor doua unitati sus mentionate (boli asociate) sunt luati in considerare si cu aceste afectiuni si tratati.06. 2 persoane-32€ 16.07.2011 1 persoana-27€. lobby. − Facilitati hotel: restaurant. − Sauna si sala de fitness. − Sala de sport . televizor. ofera diagnostic si tratament energetic pe princpiul Bio-Rezonantei Magnetice folosind aparatul omologat de Ministerul Sanatatii "BICOM 2000". Posibilitatile de tratament: baza cu personal medical de specialitate cu sectii de : electroterapie. Exista si posibilitatea de investigatii paraclinice in unitati de specialitate din statiune (ex. balcon. cu acces direct din hotel.Baile Felix 11 Tarife: 04.01.2011 1 persoana-21€.08. lift. hotel de o stea cu o capaciate de 291 locuri. − Facilitati tratament: baza de tratament: bai cu apa termala in vana si bazine. 2 persoane-32€ 01. hidroterapie. 2 persoane-32€ 01. receptie. single si 3 apartamente. − Sala de conferinte cu o capacitate de 90 de locuri. EKG.2011 1 persoana-23€. bar. categoria I. masaj.09.php . grup sanitar cu dus si cada. electroterapie.10. telefon international.2011 1 persoana-24€. hidroterapie.2011 1 persoana-24€.2011 – 31. cu apa termominerala.03. Situare: se afla langa hotel Lotus si hotel Termal. 2 http://www.ro/tgr/hotel_crisana_baile_felix_1041. parcare gratis.tourismguide.2011 – 02. elongatii vertebrale in apa si pe masa. radiologie). kinetoterapie. Baza de tratament pe langa procedurile mai sus amintite efectuate cu aparatele clasice.2011 – 15.04.12. tratamente cu Gerovital si Aslavital. crenoterapie. Tratamentele medicale de recuperare sunt efectuate la indicatia si sub controlul medical de specialitate.

Camere duble: • baie. • Facilitati copii: pentru copiii cu varsta intre 0-12 ani se ofera gratuitate la cazare in camera cu parintii fara pat suplimentar. O astfel de tendinta mai este prezenta si in tara noastra. in al doilea rand trebuie sa existe o tipologie larga de unitati de alimentatie publica. • balcon. • balcon. 12 camere single. • Facilitati tratament: asigurate in baza de tratament de la hotelul Lotus3 4. • lift. • Factori naturali turistici: hotelul se afla la cca. dar partial si o componenta importanta a produsului turistic. Apartament: • baie. Alimentatia publica trebuie sa indeplineasca cateva trasaturi specifice s9i anume: in primul rand sa fie prezenta in toate momentele cheie ale consumului turistic. in contextul reasezarii si modernizarii structurilor organizatorice in turism. in sistem fisa cont. capabile sa satisfaca o paleta deversificata de trebuinte.html . in camera cu parintii. 300 metri fata de strandul Apollo si strandul Felix. Ea este o activitate de sine statatoare.turism247. copiii peste 12 ani achita 50% din tariful de cazare al unui loc. Cerintele aparte stau in fata serviciului de alimentatie publica in cazul turismului balneo-medical. de asocierea lor intr-un sector de sine statator in tarile consacrate pe plan turistic. • 1 apartament. Dependenta stransa dintre alimentatia publica si activitatea turistica este evidentiata printre altele. Dotari camere: Camere single: • baie. Servicii masa: se acorda in unitatea restaurant Lotus.Baile Felix 12 Dotari generale: • sala de conferinte. • incalzire centrala. cu pat suplimentar. reusita dependenta adeseori de calitatile si regurozitatea regimului de hrana. Reteaua de alimentatie publica Alimentatia publica reprezinta una din formele de desfacere a marfurilor. in care se realizeaza vanzarea catre populatie a produselor de consum personal. El este chemat sa contribuie nemijlocit la reusita tratamentului.2. categoria I. • balcon. 3 http://www. • 136 camere duble.ro/vile-pensiuni-hoteluri/hotel-felix-298.

3. Se tinde din ce in ce mai mult. tratament si agrement in statiuni.Baile Felix 13 O alta caracteristica a serviciului de alimntatie publica decurge din necesitatea de a raspunde in egala masura cerintelor turistilor atohtoni si straini. o atentie sporita se acorda atractiei pe care aceasta o exercita. Dezvoltarea statiunilor balneare a aparut in conditiile solicitarilor crescande de cura cu factori terapeutici naturali si ale imbogatirii si innoirii continutului medicinii balneare moderne care isi gaseste azi o findamentare stintifica pentru mai multe dinre metodele traditionale in mod empric in trecut. De asemenea cu exceptia hotelului Felix in incinta fiecarui hotel al statiunii sunt baruri de zi. nu se acorda destul grija fata de aceste preferinte remarcate tot mai des de turistii veniti la cura. odihna si recreere. alimentatie publica. unde se servesc bauturi alcoolice. toate celelalte hoteluri au in incinta cladirii restaurante propii. Tinand seama de faptul ca turismul cheltuieste o parte insemnata din bugetul sau de timp in unitatile de alimentatie publica. 4. pe langa elementele generale ale ei trebuie sa fie introduce si anumite elemnte specifice. factori raspanditi cu generozitate pe intraga suprafata a tarii diferite zone climatice. Coponenta de prim ajutor in structura unei oferte turistice elevate. in general de petrecere a timpului liber. alimentatia publica se recomanda. specialitati ale gastronomiei nationale si internationale. Specifice pentru alimentatia publica in turismul balnear este existenta localurilor spacializate in producerea de mancaruri diatetice si a produselor vegetariene. Din pacate. in acelas timp ele reprezentand un “lock” de perecere al timpului liber. Baza de tratament Turismul balneo-climateric si medicina balneara capata pe zi ce trece noi valente paralel cu dezvoltarea social economica a tarii noastre si cu cresterea si modernizarea structurilor de primire pentru cazare. Romania dispune de un fond bogat si variat de factori naturali terapeutici: apa mineratla. in turismul actual. Dar cum am vazut in preznta subcapitolului anterior reteaua de cazare cu exceptia hotelului FELIX. ca alimentatia publica. emanatiile de gaze etc. de unde se servesc toate tipurile de preparate culinare. turismul balnear se adreseaza in principal unor categorii de turisti care pe langa odihna au nevoie si de tratamente medicale specifice. hotelul TERMAL dispune de o galerie propie. . ca un sector cu multiple si noi posibilitati in ceea ce priveste ridicarea calitatii servirii in conditii de inalta eficenta. pe zi ce trece. Datorita propietattilor sale specifice. pe langa functia fiziologica propiu-zisa sa indeplineasca si unele functii de agrement. Importanta alimentatiei publice apare astfel mai calt. racoritoare si altele. In turismul balnear alimentatia joaca un rol important in satisfacerea cerintelor turistilor. Hotelurile NUFARUL si TERMAL au o terasa folosita in peroada verii. apa si namolul unor lacuri.

C. O. Turism-Felix S. Principala atractie a Bailor Felix o reprezinta tratamentele balneare care se sprijina pe apele termale din zona. sulfuroase. Toate aceste aspecte stau in atentia medicinii timpurilor noastre. supusi unui ritm de viata mai lent decat generatiile precedente sunt soliciati in activitatile tot mai complexe. digestive. prin reducerea eforturlor fizice.Capacitatea totala a acestora este de 110000 de pacienti annual. Dintre indicatiile terapeutice cele mai folosite sunt tratrea problemelor inflamatorii articulare. Efectele benefice se fac simtite si la nivelul stomacului prin reducerea secretilor gastrice si calmarea durerilor digestive.componetele chimice ale apelor termale correlate cu ionii care se gasesc in aple minerale actioneaza la nivelul pielii si asupra terminatiilor intradermice. cu effect asupra tegumentelor. Debitul impresionant de 1. profilate balneo-fizioterapie si recuperare medicala. pentru a gasi remedii de prevenire si combateri a cosecintelor rezultate din fenomenele sus amintite.Baile Felix 14 Oamenii din societatea moderna. Baza dispune de 12 cabinete medicale de specialitate. . 5 in hotelul Felix. ca reabsorbire asupra proceselor cornice inflamatorii si ca factori de relaxare a sistemului muscular. EMG. In asemenea conditii vacantele de sanatate si repectiv curele balneoclimaterice devin parte integrala a sistemului de croitorie a sanatati. in conditiile industralizarii si urbanizarii. Este funcionala tot timpul anului avnd o capacitate de 1. doua in apropierea Romsind. pe langa cei cazati in hotelurile Felix si Lotus deservind si pacientii ambulatorii. Totodata mai exista un cabinet stamatologic. datorita mecanizarii si automatizarii proceselor de productie. Apele minerale termale din zona sunt ape bicarbonate. Baza de tratament deserveste bolnavii cazati in hotelurile Felix si Lotus. siliciu si oligometale. ginecologice.7 milioane de litri zilnic asigura posbilitatea utilizarii lor in cantitati indestulatoare pentru tratament si divertsmet.R. In societatea contemporana oamenii si-au modificatsubstantial modul de viata atat in ceea ce priveste conditiile de munca.. prin desfasurarea activitatii in cele mai multe interprinderi si institutii intr-un mediu confortabil. fiind legata de cele doua hoteluri printr-un peisaj acoperit.L.1 care funtioneaza incepand cu anul 1970. ginecologic si servicii de exploatari functionale (EKG. Ministerul Sanatatii are in propietate Spitalul Clinic de Recuperare din Baile Felix cu o capaciatae de 250 de locuri si Snatoriu Balnear nr. un instrument princare se pot realize oviectice multimple si complexe. Sunt feciliatate astfel miscarile sub apa ale pacientilor.000 de pacienti pe zi intr-o singura tura. 5 in hotelul Lotus. bogate I calciu. cabinet de tastari musculo-arteliale)precum si un punct de . Tratamentele ambulatorii terapeutice folosite la bazele de tratamet Baile Felix si 1Mai sunt in numar de 9 baze de tratamet distribuite in modul urmator: sapte se afla in apropierea S. 2 in baza propiu –zisa. cat si din punct de vedere al conditiilor de locuit si altele.Temperatura la suprafat este de 48 de C. iar izvoarele recent descoperite chiar depasesc acesta temperature. Baile de apa termala actineaza asupra organismului cu efecte tranchilizante asupra durerilor.A.

cabinete pentru exploatari functionale (endoscopii. in anul 1966 a fost modernizata si renovata. Baza de tratament International a fost data in folosinta in 1979. Are in dotare 19 cabinete medicale balneo-fizioterapie. Baza de tratament Mures deserveste pacientii cazati in hotel. laborator chimic. capacitatea se ridica la 5. unul profilat in tratamentul Pall-Amar. . un cabinet pentru exploatari functionale si un laborator.Baile Felix 15 sterilizare. III. dar si pacienti ambulatori.G. Asistenta medicala este asigurata de 5 cabinete fiind profilat pe tratamentul Pell Amar. functionand din anul 1987. una pentru adulti si una pentru copii. Inotul si helioterapia se pot practica in piscine neacoperita a hotelului Termal. un cabinet stomatologic EKG. dimineata. Capacitatea sa este de 500 de pacienti intr-o singura tura. ginecologic. La hotelul Crisana functioneaza si doua piscine in aer liber. Capacitatea este de 500 de bolnavi intr-o singura tura. In cadrul sau se afla si un cabinet de cosmetica medicala cu Gerivital. devenind pacentii din hotelul International. Baza de tratament Unirea data in folosinta in 1983 deserveste pacientii cazati in hotelurile Unirea si Somes.R. Are in dotare trei cabinete de balneo-fizioterapie. trezand zilnic 600 de pacienti cazati in hotelurile respective.050 de locuri dispunand de 12 cabinete in care continua si cursurile scolare cu cadre didactice de specialitate. Dispune de patru cabinete medicale balneo-fizioterapice. tratamentul fiind efectuat in doua ture. II.R) capacitatea de tratament a bazei este de 1. avand capacitate de 600 de pacienti pe singura tura. Baza de tratament Municelul functioneaza din 1972 deservind pacentii ca in hotelul cu acelsi nume (fosta casa de odihna si tratament U. tratand un numar maxim de 800 de pacienti pe tura intr-o singura tura. Baza de tratament Pavilionul II este cea mai veche statiune functionanddin 1896. doar dimineata. Pentru asigurarea asistentei medicale. exploatari functionale si un laborator. sondaje) apartinand aceleasi baze. Dispune de patru cabinete de baleo-fizioterapie. baza dispune de patru cabinete de balneo-fizioterapie. Capacitatea sa este de 500 de pacienti zilnica in doua ture.S. In baza propiu-zisa mai functioneaza si un cabinet de pediatrie. O sectie de specialitate. un cabinet oftamologic. Baza dispune de un cabinet medical pentru urgente. II) fiind data in folosinta in 1986.G. Asistenta medicala o asigura cinci cabinete balneo-fizioterapie.Baza de tratament Terminal functioneaza din 1970 deservind pacentii cazati in hotelurile Termal si Nufarul. Baza de tratament Padis apartine hotelului Padis (fosta casa de odihana U. stomatologic. unul in hotelul Crisana si doua in baza propiu-zisa. doua in hotelul Poenita. unul de cosmetica medicala cu produse Gerovital. deservind pacientii din pavilioanele I. dar fiind profilate pe tratamentul Pell-Amar si Gerovital. In baza functioneaza un cabinet EKG si o sectie a institutului de Gerontologie si Geriaterie din Bucuresti care prin intermediul celor trei cabinete de specialitate aplica tratametul geriatric al carei initiale a fost vestita Ana Aslan. Baza de tratament Crisana-Poenita a fost constriuta in 1981.700 de locuri.S.

Privit in calitate de componenta de baza a serviciului turistic alaturi de transport. are o capacitate de 150 de locuri in saloane cu unul sau doua paturi. dat in folosinta in 1987. Spitalul are program permanent de functionare in regie de sanatoriu clinic. concursuri. este mijlocul principal de individualizare a ofertei turistice. progamare ( excursii. stimuleaza circulatia turistica.o serie de functii particularizate in raport cu cerintele turistului sau la organizatorului. alimentatie.Baile Felix 16 Spitalul Clinic de Recuperare Baile Felix este propietatea Misterului Sanatatii. laborator clinic. Pacientii provin din toata tara trimisi de care serviciile de specialitate judetene. Un alt aspect ce trebuie avut in vedere este asigurarea implicarii efective a turistului in desfasurarea programelor de divertisment. Desfasurarea activitatii de agrement presupune existenta unor echipamente adecvate. exploatari functionale. Saloanele dispun de oficii pentru servirea mesei. cazare. expozitii. participand la intocmirea si prepararea meniurilor pentru curanti. faptul ca agrementul sa constituie ca un element fundamental pentru satisfacerea nevoii turistilor ceea ce ii confera stautul de componenta de baza a prestatiei turistice. diversificare a produselor.4. Posibilitati de agrement Agrementul poate fi definit prin asmblu mijloacelor si formelor capabile sa asigure individului sau unei grupari sociale o stare de buna dispozitie. sa lase o impresie si o amintire placuta – acesta acceptie evidentiaza. mobilier. intrarea facandu-se prin Directia Sanitara Bihor. Baza de tratament Ceres (fosta UNCAP) functioneaza in 1979. reumatici. personal cu pregatire de specialitate. 4. avand o capacitate de 500 locuri. de placere. Statiunea mai dispune si de un serviciu de dietetica medicala in toate unitatile statiunii. a unei impliniri. iar pe de alta parte. Dispune de 5 cabinete balneo-fizioterapeutice. fiecare salon fiind prevazut cu tablou de avertizare si comanda. Baza tehnico . agrement indeplineste. deservind pe lang pacientii hotelului Ceres si pacientii ambulatorii. baie. precum si in statiunile din judetele invecinate.In Baile 1 Mai functioneaza trei baze de tratament. pe de o parte varietatea actitvitatilor de agrement si multitudinea planuriolor pe care actioneaza. fiind adaptate pentru pacientii cu deficente locomotorii si neuromotorii. si ea senzatia unei satisfactii. precum cel radiologic. festivaluri). Se asigura un tratament balneo-fizioterapeutic si recuperator complex cu o gama larga cu proceduri terapeutice si servicii clinice. Devzoltarea agrementului raspunde exigentelor de crestere a atractivitatii statiunilor turistice si reprezinta un mijloc de asigurare a competivitatii statiunilor turistice. Spitalul asigura si asistenta metodologica in statiune. Astfel in concordanta cu cerintele turistului agrementul vizeaza destinderea si reconfortarea fizica a acestuia.

Cefa. Timisoara. care sunt importante elemente ale serviciilor de agremet in timpul verii. o sala de discoteca. numit Cazinou Salzor. vizitarea oraselor mai mult sau mai putin apropiate Bailor Felix. Cascada 2003 (jud Bihor) Total : 7983 Hoteluri: 7268 Moteluri: 192 Vile turistice: 282 Cabane turistice: 14 Pensiuni urbane: 90 Pensiuni agro-turistice: 10 Tabere de elevi si prescolari: 180 2004(jud Bihor) Total : 8001 Hoteluri: 7478 Hosteluri: 40 Moteluri: 173 Vile turistice: 239 Cabane turistice: 14 Pensiuni urbane: 40 Pensiuni rurale: 7 2005(jud Bihor) Total: 7200 Hoteluri: 6657 Hosteluri: 40 Moteluri: 173 Vile turistice: 223 Cabane turistice: 14 Pensiuni urbane: 76 Pensiuni rurale: 17 Pensiuni agro-turistice: 10 Iadolina. in cadrul careia se afla o popicarie. La nivelul statiunii se oraganizeaza in cadrul sejurului oferit turistilor excursii la diferite locuri renumite din zona. cum ar fi:Oradea. Hotelul Termal are un teren de tennis de camp asfaltat.Baile Felix 17 —materiala pentru agrement in statiunea Baile Felix este constituita in mai multe elemente. hotelul Somes dispune de o sala de tir. judete si tipuri de structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica : Sursa: Anuarul turistic al Romaniei . pe regiuni de dezvoltare. Tot hotelul International este cel care a gazduit in interiorul cladirii sala pana la luna aprilie un cazinou.Studiul actual de valorificare Locuri oferite turistilor. Stana de Vale. cum ar fi: Pestera Ursilor. Din baza tehnico-materiala pentru agreement fac parte strandurile Felix si Apollo. Cluj-Napoca. 5.

Turisti romani Nr. 61 turisti. dar se continua cu o scadere a acestora in anul 2006. In 2005 totalul locurilor de cazare scade pana la 7200 micsorandu-se locurile de cazare din hoteluri si marindu-se locurile de cazare din pensiunile urbane si cele rurale. Turisti straini Sursa: Anuarul turistic al Romaniei Se observa o scadere a numarului total de turisti din 2004 pana in 2006 cu 50059 turisti.Turisti romani Nr. Tot in acest an apar hostelurile cu 40 de locuri de cazare si se diminueaza locurile in vilele turistice si in pensiunile urbane. Numar innoptari Innoptari ale turistilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica. pe regiuni de dezvoltare. in anul 2003 erau 7268 iar in 2004 se observa o crestere de pana la 7478. Numar sosiri Sosiri ale turistilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica. iar in anul 2004 se observa o crestere a acestora pana la 8001 datorita cresterii numarului de turisti care vizitau zona. pe regiuni de dezvoltare. Acest fapt s-a datorat reorientarii turistilor inspre linistea oferita de zonele rurale în detrimentul luxului oferit de hoteluri. De altfel exista o discrepanta intre numarul de innoptari a .Turisti straini 2004 45283 38510 2005 45122 38290 2006 38960 34510 6771 6832 5450 Sursa: Anuarul turistic al Romaniei Analizand tabelul de mai sus se poate observa o scadere continua a numarului total de turisti din 2004 pana in 2006 de la 45283 pana la 38960. In ceea ce priveste numarul de locuri de cazare disponibile in hoteluri. judete si tipuri de structuri de primire turistica (mii turisti): 2004 235269 218646 16623 2005 227242 209812 17430 2006 185220 172498 12722 Total Nr. In cadrul numarului de turisti straini se observa o crestere a acestora din anul 2004 in anul 2005 cu. judete si tipuri de structuri de primire turistica (mii turisti): Total Nr.Baile Felix 18 In 2003 numarul total al locurilor de cazare a judetului Bihor era de 7983.

Multi din acestia vin prin sistemul biletelor de odihna. are consecinte nefavorabile importante. Turistii din tara reprezinta cei mai importanti clienti in acest moment. Ucraina si foste tari iugoslave. strand. de la vindecare. Italia. O analiza a ofertei judetului Bihor ne arata ca acesta dispune de o mare diversitate de atractii dar ca numai o mica parte este pregatita pentru dezvoltarea turistica. redactate in limbile nationale. 2. S-a costatat o scadere a numarului localnicilor care vin la tratament. Franta si tarile scandinave. Cehia. Ungaria si Slovacia. Se impune un marketing mai eficient. engleza) de catre personalul specializat. 4. wellness. Politica de dezvoltare locala trebuie sa aiba in vedere ca o scadere a turismului local. ei cheltuind putin.Valoarea terapeutica si specificitatea curei face ca principalul grup-tinta al turismului curativ din Bihor sa fie Europenii Occidentali.Baile Felix 19 turistilor romani si cei straini.Strategia de dezvoltare Turismul curativ este legat in principal de turismul termal si zonele inalte cu ionizare si ape minerale. stranduri in aer liber sau acoperite si aer curat. Grupul tinta al turistilor locali este de luat in seama chiar daca acestia apeleaza mai rar la cazare. datorita problemelor economice. In categoria acestora se gasesc si pensionarii. acestia nefiind turisti care sa aduca venituri. 3. sustinut cu materiale de promovare de calitate. Austria. fitness. sunt completate cu servicii conexe cum ar fi: tratament. In acest domeniu. Ungaria. SUA. Prin reteaua de hoteluri. in special pentru capacitatile din marile hoteluri. 6. de peste 50 de ani din Germania. o crestere a nivelului de cunoastere a limbilor straine(germana. formand in esenta un complex care sa satisfaca nevoile intregii familii. Baile Felix ofera 7000 de locuri de cazare. terenuri de sport. Din 2004 in 2005 numarul turistilor straini creste dar din 2005 in 2006 respectiv 2007 observam o scadere brusca. precum si bazine de inot. pe langa serviciul de baza. cu accent pe cel social si de tineret. Un alt grup tinta este vacela al turistilor din fostele tari socialiste. sauna. preventie pana la distractie. acest lucru datorandu-se si slabei preocupari pentru atragerea lor.O mare parte din aceste atractii sunt de interes local si . Pentru imbunatatirea succesului legat de acest grup tinta trebuie alocate resurse pentru alcatuirea de programe complementare. judetul Bihor este puternic concurat de Polonia. Locurile cele mai atractive sunt acelea care. Israel. pentru a creste interesul acestei categorii. Numarul acestora a scazut dupa 1990. Grupul tinta 1.

ro/F_New/ http://www.php http://www. Cresterea aportului turismului in dezvoltarea judetului impune o dezvoltare corelata si echilibrata a conditiilor generale cu serviciile ce alcatuiesc produsul turistic( cazare.ro/hotel-lotus-baile-felix. Editura Sport-Turism. a unor produse comune care sa cuprinda mai multe puncte de atractie si care sa creasca interesul pentru a veni in zona si totodata sa atenueze oarecum disconfortul unei singure atractii.scritube. Bucuresti. iar cele care sunt de interes international sunt insuficient promovate sau nu sunt suficient de dezvoltate. a nivelului acestor servicii si a altor elemente ce alcatuiesc produsul turistic. promovarea atractiilor).tourneo.com/geografie/turism/STATIUNEA-BALNEARA-BAILEFELIX432124920. alimentatie publica.Imbunatatirea conditiilor de transport si accesibilitate pot determina dezvoltarea unor produse turistice care sa genereze o crestere importanta a cererii pentru turismul intern.Acest lucru poate fi posibil. Avand in vedere concurenta de pe piata mondiala este oportuna orientarea dezvoltarii turistice pe puncte de atractie complexe.html http://www. L.felix.turism247. deoarece cererea interna va fi inca limitata datorita nivelului social. 7. L. divertisment. O problema importanta o reprezinta gradul de accesibilitate a numeroase obiective turistice. Un element important il reprezinta completarea programului turistilor atrasi de Baile Felix cu vizite la alte obiective din judet. prin realizarea unor colaborari.ro/vile-pensiuni-hoteluri/hotel-felix-298. informatii turistice. Munteanu.hotel. 1975 http://www.Baile Felix 20 regional.Bibliografie Dr. Grigore – Baile Felix. Ca o abordare se poate constata ca dezvoltarea turistica pe termen scurt a judetului ar trebui sa se bazeze in mare pe turismul intern cu accent pe crearea de puncte de atractie noi pe langa cele existente.descriere. de importanta internationala.baile.html . restaurante.

scritube.tourismguide.php .ro/tgr/hotel_crisana_baile_felix_1041.com/geografie/turism/OBIECTIVE-SI-ACTIUNIPRIVIND-D3191124.scritube.com/geografie/turism/ANALIZA-OFERTEI-TURISTICEBALN91913123.php http://www.Baile Felix 21 http://www.php http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->