CONIAC

Scurt istoric al coniacului
Coniacul a fost inventat de olandezi. Numele băuturii vine de la un orășel de pe râul Charente din sudvestul Franței, aproape de Bordeaux. Zona este celebră pentru vinurile de aici încă de pe timpul romanilor. Norvegienii veniți pentru clorura de sodiu s-au îndrăgostit de vinurile locale și au început să le exporte prin jur. Dar vinul ocupa mult loc pe corăbii și, dacă vântul nu era aprig, vinul se acrea. Abia la sfârșitul secolului XVI niște olandezi isteți au rezolvat problema, inventând brandewijn, adică brandy-ul. Trebuia sa se duca aceeasi cantitate de vin la imparatii olandezi si englezi, dar intr-un spatiu mult mai mic si fara sa ajunga otet si pentru a obtine acest lucru distilau in portul frantuzesc La Rochelle, o incarcau in butoaie si o duceau la Londra sau Amsterdam unde amestecat cu putina apa devenea vin de Cognac,dar aceia care au gustat distilatul dup ace statuse un timp in butoaie de stejar au decis ca este mai bine nediluat si i-au zis cognac. Producătorii din Cognac au perfecționat metoda olandeză, inventând dubla distilare și învechirea în butoaie de stejar. Fascinanta eau-de-vie a început să fie exportată sistematic, ajungând, prin secolul XVIII, în America de Nord și în Orientul îndepărtat. Tot atunci au început să apară și marile nume ale cognac-ului: Martell (1715), Rémy Martin (1724), Hennessy (1765) Secolul XX a adus primele legi ale cognac-ului. În 1909 s-a delimitat aria de producție, în 1936, francezii au definit legal “denumirile de origine controlată” pentru coniac, iar după zece ani a apărut Bureau National Interprofessionnel du Cognac, organism mandatat să protejeze și să reglementeze producția faimoasei băuturi. În veacul nostru, cognac-ul a luat întreg Pământul în stăpânire: este exportat în 160 de țări, iar 96% din producția anului 2008 a fost savurată în afara Franței. TIPURI DE CONIAC În sticlele care poartă rangul VS (Very Special) sau *** (trei stele), cel mai prichindel coniac are măcar doi anișori. Pentru VSOP (Very Superior Old Pale – un pic de pleonasm aici, dar merge după două păhărele), vârsta minimă e de patru ani. În cupajele de mare rafinament Napoléon, XO (Extra Old), Extra sau Hors d’âge, cel mai vârstnic distilat are cel puțin șase ani, iar din 2016 va trebui să aibă minim 10.

S. celebre pentru rafinamentul și prospețimea lor. L'Or de Jean Martell reprezintă cognac-ul absolut în viziunea companiei franceze. dintre care unele sunt învechite mai mult de un secol. decorată manual. Martell XO Suprême seduce printr-o aromă bogată de fructe uscate și un gust complex de migdale și vanilie. capodopera casei Martell are o aromă complexă de mere. Martell Creation e un cognac Extra. primul mare cognac Martell e cea mai veche dintre marile case ale cognac-ului. tipică pentru un cognac de excepție. Gustul e dulceag. nuanțată de tonurile de lămâie. Martell Cordon Bleu e coniacul legendar fondat acum o sută de ani de către Edouard Martell. chimen. vanilie și zahăr brun. prune uscate. fiind fondată în 1715 de către Jean Martell. potrivit în cocktailurile fiț oase. dar rafinat și mătăsos. cu o savoare copleșitoare. după doar șase ani. atent învechit pentru a obține o aromă de turtă dulce.000 de litri de cognac. Acesta adună într-un cupaj mai presus de cuvinte câteva sute de eaux-de-vie. Creată cu precădere din eaux-de-vie din Borderies.O. flori de portocale și miere. Din pasiunea pentru artă a casei Martell s-au născut Creation și L’Art. Juniorul Martell VS e armonios și echilibrat.P Medaillon impresionează cu arome de struguri și vanilie. după care să simti gustul intens de mirodenii. Martell. rafinat. cea mai bună expresie pentru motto-ul casei. rancio și citrice care e complimentată de un gust intens. De la o afacere de familie. Dar la fel de captivantă e savoarea de pere. Licoarea dumnezeiască e pusă într-o sticlă din cristal de Sevres. compania ajunge. “Noblesse oblige”. Pentru a savura aroma elegantă de coajă de portocale. Aroma fructată și condimentată se laudă cu note de pere și șofran. Gustul e profund. Design și inventivitate: acestea sunt atuurile lui Martell Noblige. cafea. . prin Statele Unite și China. Finișul este foarte lung. Iar acolo e servit cu gheață sau in amestec cu diferite bauturi racoritoare. cu aluzii de fructe uscate. Martell V. mirt. complex și suav în același timp.PREZENTAREA PRINCIPALILOR OFERTANTI Statisticile spun că peste 90% din producția anuală de cognac se bea în afara Franței. coacăze și rancioil poti cumpara la pretul de 3000 euro. să exporte în Marea Britanie peste 200. și alune. cu note de fructe și mirodenii. Gustul combină într-o corpolență mătăsoasă nuanțe proaspete de lemn și mirodenii.

smochine proaspete și prune. Făcut doar din eaux-de-vie din Petite Champagne. Tot atunci Paul-Emile Rémy Martin adoptă centaurul ca simbol pentru companie. în ciuda interdicției oficiale impuse cu șapte ani în urmă. Mai vârstnicul Rémy Martin VSOP aduce în pahar note de vanilie și caise. compania Rémy Martin își desăvârșește pasiunea pentru coniacurile provenite exclusiv din Grande Champagne și Petite Champagne. Un veac mai târziu. Pierette Trichet. De aceea. tânărul viticultor Rémy Martin își începe afacerea în regiunea Cognac. stejar și piele proaspătă. dominate de nota generală de caise uscate. cele mai bune producții din Grande Champagne și Petite Champagne ajung să fie distilate de Rémy Martin. ghimbir. “Stăpîna pivniței” de la Rémy Martin. migdale coapte și scorțișoară. Nobilul Rémy Martin VSOP Premier Cru e făcut doar din eaux-de-vie din Grande Champagne. . iasomie și nucșoară. potrivit în diverse cocktail-uri. desăvârșită de tonuri de scorțișoară și alune. Iar senzația aceasta e întărită de aromele de prune caramelizate. Aromele fructate din Rémy Martin Club vor face senzație între domnii pasionați de gustul bogat cu note de iasomie. Savoarea stejarului e acolo. Ca un parfum arată Rémy Martin Extra. viitorul coniac își dobândește aromele complexe și bogate. Toată istoria Franței e regăsită în Rémy Martin 1738 Accord Royal.Rémy Martin. în 1724. Din 1965. Rémy Martin semnează un parteneriat cu producători de vin din cele două regiuni celebre. scorțișoară și ciocolată se prelungesc în gustul cu tonuri de fructe și portocale caramelizate. aroma de caise uscate este atotstăpânitoare. Rémy Martin XO Excellence deschide gama coniacurilor de mare clasă. inima coniacului Acum aproape trei sute de ani. ici și colo apărând note de vanilie. Distilatele lui erau atât de bune încât în 1738 regele Ludovic al XV-lea îi dă voie să mai planteze viță de vie. mirodenii rare și lemn de cedru. care scoate cam 80% din producția de Fine Champagne Cognac. Prestanța lui mătătsoasă ascunde note de iasomie. îmbrățișate de parfumul de violete sălbatice. Aici. Aromele bogate de stejar. Rémy Martin Grand Cru e un coniac de fiecare zi. pune la învechit nobilele eaux-de-vie doar în butoaie din stejar Limousine franțuzesc. În secolul 19. Textura satinată conduce spre un finiș lung și rafinat. Următorul în ierarhie este Rémy Martin XO Excellence Premier Cru. Doar distilatele din Grande Champagne puteau da aroma izbitoare de iasomie care se îmbogățește în timpul degustării cu note de șofran.

Regele coniacului este creat din o mie doua sute de eaux-de-vie. d e t i n a n d a s t f e l aproximativ 50% din volumul total al pietei. iar volumele au crescut cu 20% în China. într-o ediție limitată din 2001). Un factor important al acestei cresteri il reprezinta cererea de consum a Chinei. potrivit asociaţiei patronale de profil BNIC. Chinezii sunt recunoscuti pentru obsesia fata de aceasta bautura. e u r o . Productie Coniac China a ajuns pe locul al doilea. Passoa. vânzările de coniac au urcat cu doar 0. Evian. Remy Martin a raportat pe ultimele 9 luni ale anului 2011 cresteri ale vanzarilor cu 37%. Herradura. Laurent Perrier. Finlandia. dar mai ales pentru cele mai scumpe si exclusiviste coniacuri.4%. i n R o m a n i a a c e s t segment totalizeaza 200 de mil.4%.9 milioane de sticle. Preconizarile arata ca. Directorul general al Remy Cointreau a declarat pentru Reuters că este optimism în privinţa vânzărilor din 2012. Cointreau. . cu note de piersici. O femeie din Hong Kong a cheltuit mai mult de 150 000 $ pentru o sticla de coniac din anul 1858 – Cognac Croizet . Numărul sticlelor de coniac vândute a crescut in 2011 cu 6. in anul 2015. Remy Martin.9 milioane. cu 25 de milioane de litri vanduti anual.u n d e p i a t a d e b r a n d y a t i n g e v a l o a r e a d e 1 5 m i l . în timp ce în America de Nord a fost înregistrată o creştere de 3. înregistrând o creştere de 14. avand ca obiect de activitate importul si distributia de produse premium si superpremium. ceea ce inseamna ca pretul va creste substantial.Rémy Martin 1988 Vintage Premier Cru e un coniac produs din recolta unui an cu adevărat excepțional în Grande Champagne. Orientul Îndepărtat au generat peste o treime din cererea globală de coniac în 2011.8 milioane de sticle. Clondirul de cristal care-l găzduiește este creat de 11 maeștrii sticlari și decorat cu aur de 24 de carate (plus diamante. la consumul de coniac. dar care a dat după 18 ani un eau-de-vie opulent. datorită cererii solide din China. la 162. Spre deosebire de Grecia. Corona Extra. citată de Reuters. este foarte des oferita ca si cadou. Metaxa.2%. Din portofoliul BDG Import fac parte marcile: Jack Daniel’s. Import BDG Import a fost infiintat in anul 1996.4%. pere și vanilie. Jagermeister.3 milioane de baxuri de coniac Productia actuala este de 12 milioane baxuri de coniac. de cinci sticle pe secundă. Ploaia abundentă a dus la o producție scăzută. Baron Philippe De Rothschild. unele dintre ele învechite mai mult de o sută de ani. devenind unul dintre brand-urile cu cea mai mare rata de crestere din portofoliul Pernod Ricard. Vânzările de coniac la nivel mondial au atins un record in anul 2011. China va consuma 3. Piper Heidsieck. Budweiser Budvar. Aceasta bautura e recunoscuta ca obicei cultural: se consuma in societate pentru a arata pozitia sociala. În Europa. cererea din Asia şi revenirea pieţei SUA compensând pentru condiţiile dificile din Europa. Brand-ul Martell a raportat cresterea vanzarilor cu 28% ale anului 2011 fata de anul 2010. dupa America. Diamantul casei a fost creat în 1874 și înnobilat cu numele de Rémy Martin Louis XIII. consumata la orice reuniune familiala. PIATA DE COANIC/BRANDY Piata locala de brandy este cea mai mare in segmentul bauturiloralcoolice . Southern Comfort. la 50. la 46. euro annual.

0% din valoarea acestora.6% ) si valorica (50. importanta acestui segmenteste inscadere cu peste cinci puncteprocentuale din punct de vederevolumic. din punct de vedere valoric. In cadrulacestui canal.3% in volum vanzari si 78.detin o cota de piatacumulata de 79. Conform MEMRB. cu 35. ANALIZA CERERII . Retailul a detinut o pondere de69.5%din volumul vanzarilor si32.2%din volum vanzari si de64. Totusi. principalii cinci producatori de brandy -AlexandrionGrup. in aceeasi perioada de timp.In ceea ce priveste segmentarea dupa pret.produsele pozitionate pe segmentullow cost detin cea mai mare pondere volumica ( 62. si cu trei puncte procentuale.4%).ponderea cea mai mare o detin magazinele alimentare mici .1% dinvaloarea vanzarilorde brandy. dintotal piata de brandy. Prodal'94 si Prodvinalco.0% in valoare vanzari.Euroavipo. Zarea .