METODE DE ASAMBLARE

1. Metoda interschimbabilităţii totale.
2. Metoda interschimbabilităţii parţiale.

3. Metoda sortării.
4. Metoda ajustării.

5. Metoda reglării.

INTERSCHIMBABILITATE- proprietatea unei piese de a inlocui altă piesă asemănătoare fără nici un fel de prelucrare prealabilă

-Productivitatea muncii la asamblare este ridicată. Dezavantaje -Se aplică în producţia de serie mare şi -Precizia de prelucrare este ridicată. -Nivelul de pregătire profesională al muncitorilor poate fi scăzut.METODA INTERSCHIMBABILITĂŢII TOTALE Permite asamblarea fără nici un fel de sortare sau ajustare prealabilă Avantaje masă. . -Piesele sunt interschimbabile fără sortare. -Piesele se execută cu toleranţe foarte mici. -La asamblare nu sunt necesare ajustări. -La prelucrare se utilizează dispozitive şi utilaje specializate.

cand se cere o precizie mare la un numar mic de piese.Metoda interschimbabilitatii totale se poate folosi in doua cazuri: . trebuie sa fie indeplinite doua conditii: valoarea tolerantei elementului de inchidere trebuie sa fie egala cu suma tolerantelor celorlalte elemente ale lantului de dimensiuni. Pentru a fii indeplinita conditia interschimbabilitatii totale. Piesele care fac parte din acelasi ansamblu trebuie sa fie executate in limitele tolerantelor prescrise.cand ansamblul contine un numar mare de piese dar cu o precizie mica. - - . .

nu se face o sortare prealabila.METODA INTESCHIMBABILITATII PARTIALE Avantaje -se aplica la productia de serie Dezavantaje .nu necesita muncitori cu calificare superioara.piesele ce raman in afara mai mari.piesele se executa cu tolerante . prelucrate . o parte din piese. . preciziei prescrise vor trebui .se asigura precizia numai pentru mare. .deci este mai economica.

Sortarea pe grupe. -Durata asamblării este mare(timpul de măsurare este mare). Sortarea individuală. -Interschimbabilitate limitata. 2. Asamblarea prin metoda sortării se realizează prin două metode: 1. -Piesele se execută cu toleranţe mijlocii.METODA SORTĂRII Aplicarea acestei metode de asamblare asigură precizia elementului de închidere al lanţului de dimensiuni prin măsurarea şi sortarea pieselor în grupe prelucrate cu toleranţe mai mari. . -Operaţiile de sortare creează stocuri şi lucrări suplimentare. -Productivitatea muncii la asamblare este mai redusă. -La asamblare nu sunt necesare ajustări. AVANTAJE DEZAVANTAJE -Se aplică în producţia individuala si de serie mare. -Nivelul de pregătire profesională a muncitorilor poate fi scăzut.

008 – 0.008mm Jmax = 0. D bucsa = 67.008 – 0.005 = 67.998 Dmax = D – jmin = 67.01 = 66.01mm. Un exemplu de asamblare prin sortare directa este imbinarea dintre o bucsa si un arbore. .SORTAREA DIRECTA(INDIVIDUALA) La sortarea directa se masoara una din piese si cunoscand marimea jocului se vor determina dimensiunile celeilalte piese.jmax = 67.003 mm Metoda prezinta avantajul ca nu necesita o sortare prealabila.005mm dmin = D .jmin = 0.

Un exemplu de aplicare al acestei metode este sortarea in grupe a inelelor exterioare si interioare a rulmentilor cu bile si role.fiind necesar ca elementele componente ale asamblarii sa aiba tolerante si mai mici. Pentru inlaturarea acestei situatii se majoreaza tolerantele elementelor componente si se face sortarea prealabila in mai multe grupe de sortare.SORTAREA PE GRUPE Metoda se foloseste cand tolerantele elementelor de inchidere sunt foarte mici.Prelucrarea pieselor devine greu de realizat si neeconomica.Asamblarea se va face numai intre piesele din grupe cu acelasi numar: alezajele din grupa 1 cu arborii din grupa 1. etc. . precum si a bilelor si a rolelor respective. Dupa prelucrarea pieselor.Cand numarul pieselor este mare sortarea se face cu dispozitive de sortare automata.diametrele arborilor si alezajelor se masoara bucata cu bucata si dupa dimensiuni se impart in grupe de sortare numerotate de la 1 la n.Sortarea pieselor se face cu ajutorul calibrelor.Indiferent de grupa de sortare se vor obtine aceleasi tolerante.

SORTAREA DIRECTA(INDIVIDUALA) .

fix. -La asamblare nu sunt necesare -Sunt necesare piese suplimentare.bucse). montare. -Se elimină efectele uzurii. -Se menţine precizia lanţului de dimensiuni. -Piesele se execută cu toleranţe mai largi. Compensatorul poate fi: 1. inele. garnituri.. ajustări. -este executată în prealabil 2.modifică jocul dintre piese AVANTAJE DEZAVANTAJE -Se aplică în producţia individuala si de -Sunt necesare lucrări suplimentare de serie mică. mobil.METODA REGLĂRII Metoda reglarii se realizează prin introducerea în subansamblu a unei piese suplimentare numite compensator( saibe. -Asamblarea este mai precisă şi de calitate superioară. .

. Exemplu:la asamblarea unei roti dintate intr-o cutie de viteza este necesar sa se asigure un joc minim intre fetele frontale ale rotii si ale carcasei.METODA REGLARII CU COMPENSATOR MOBIL Reglarea cu element de compensare mobil se face prin schimbarea pozitiei uneia dintre piese. si anume: A3+Ra+A2 = A1 jocul Ra = A1-A3-A2 Precizia elementului de inchidere Ra(jocul minim) se realizeaza prin deplasarea bucsei 1.stabilite in prealabil. dupa care se fixeaza cu surubul 2.

folosind un inel de dimensiuni corespunzatoare. se poate regla precizia. . Exemplu: toleranta ajustajului poate fi asigurata cu inelul C.METODA REGLARII CU COMPENSATOR FIX La metoda reglarii cu compensator fix. Astfel cu o serie de inele de diferite dimensiuni.rezolvarea problemei este posibila prin confectionarea unor piese de dimensiuni bine determinate.

-Piesele se execută cu toleranţe largi. . Să nu se admită la asamblare piese cu erori peste limitele prescrise. Asamblarea prin metoda ajustării se aplică prin modificarea dimensiunii unui element component al lanţului de dimensiuni(prin prelucrare). -Productivitatea muncii la asamblare este mai redusă. -Se obţin asamblări de precizie ridicată. DEZAVANTAJE -Durata asamblării este mare. -La asamblare sunt necesare ajustări. Pentru aplicarea metodei sunt necesare două condiţii: 1. 2. -Nivelul de pregătire profesională este ridicat. Elementul supus prelucrării se numeşte element de compensare. .Se elimina interschimbabilitatea.Creste costul pieselor .astfel încât elementul de închidere să nu depăşească limitele prescrise. Să se asigure elementului de compensare un adaos de prelucrare minim pentru compensarea erorii maxime a lanţului de dimensiuni. AVANTAJE -Se aplică în producţie individuală şi de serie mică in cazul lanturilor de dimensiuni cu elemente multiple( la masini-unelte).METODA AJUSTĂRII.

PREGĂTIREA PIESELOR PENTRU ASAMBLARE. OPERATII PREGĂTITOARE CURĂŢARE SPĂLARE PROCEDEE DE FINISARE RĂZUIREA RODAREA LEPUIREA LUSTRUIREA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful