Insecte Dimensiunile insectelor variază foarte mult, oscilând în lungime între 0,2 mm si 350 mm.

Corpul insectelor este format din segmente care sunt grupate în 3 regiuni, şi anume:  cap - este format din 6 segmente ce prezintă organele vizuale :ochi compuşi, o pereche de antene şi aparatul bucal.  torace - este constituit din 3 segmente; pe primul segment se articulează câte o pereche de picioare, iar pe celelalte două (la majoritatea insectelor) se găseşte câte o pereche de aripi.  abdomen - este alcătuit din 11 segmente; în cazul majorităţii insectelor media segmentelor abdominale este cuprinsă între 7 si 9.

Corpul insectelor este acoperit cu un înveliş protector rezistent care constituie scheletul extern.

Lăcusta are aripile anterioare mai înguste. fiind în repaus strânse în falduri sub cele anterioare. cu o viteză de 40 km/h. . Lăcusta vânează în timpul nopţii greierii care dorm. Insensibile la durere. Printre lăcuste există unele specii care se autodevorează. apoi partea posterioară a corpului. Lăcustele călătoare. devorând zilnic o cantitate de hrană egală cu greutatea sa.Lăcusta Lăcusta este una dintre cele mai lacome insecte. duse de vânturile dominante. Acest lucru nu-l fac din lipsă de hrană. lăcusta adultă cântăreşte 2-3 grame. acoperind abdomenul. pot zbura fără întrerupere 2000 km. iar cele posterioare sunt late. Nici o altă insectă nu este atât de rezistentă. ele încep prin a-şi mânca picioarele din faţă. iar lungimea ei nu depăşeşte 50 mm.

acum circa 100 de milioane de ani! Pe Pământ trăiesc aproximativ 15.Albina Dintre toate insectele. albinele sunt printre puţinele despre care s-ar putea spune că au fost "domesticite" si de pe urma carora omul trage foloase însemnate.000 de specii de albine. pentru curăţirea antenelor. Pe picioarele medii se află un şir de peri care ajută la îndepărtarea polenului de pe picioarele din faţă şi un spin pentru recoltarea cerii de pe abdomen. Toate uneltele de care are nevoie o albină lucratoare sunt în ea. Pe fiecare dintre picioarele din spate se află un coş . Pe fiecare din picioarele din faţă are peri lungi. Ele polenizează nenumarate recolte şi produc în fiecare an miere de o valoare imensă. Dintre toate tipurile de albină cele mai cunoscute sunt albinele melifere care produc mierea. Se pare că aceste insecte folositoare omului au evoluat din viespii sălbatice şi există pe planeta noastră de atunci când au apărut şi primele flori. folosiţi pentru a-şi îndepărta polenul de pe corp ca şi o crestătură specială.

păzesc intrarea în stup. pe care le depozitează în faguri ca rezervă pentru iarnă. Albinele lucrătoare sunt cele mai numeroase (câteva zeci de mii) şi au cel mai important rol în stup. regina le ucide pe celelalte posibile rivale. Ele au grijă de tineret.pentru polen. Atunci când se întoarce de la cules încărcată cu polen şi nectar. aduc hrană şi hrănesc larvele. dar nu depun ouă. albinele lucrătoare o îngrijesc. Regina este mama tuturor albinelor. îi aduc hrană şi se ocupă şi de ouăle depuse în fagurii de ceară. o lucrătoare este înconjurată de celelalte care îi iau povara. are grija de ouă şi de larvele coloniei. Albinele sunt sociabile şi trăiesc în comunităţi mari (roiuri) numărând câteva zeci de mii de indivizi. trăind şi cel mai mult (în jur de patru ani). Ea ajunge strângătoare de hrană. dintre care majoritatea nu au ieşit încă din celulele de ceară în care s-au dezvoltat. construiesc şi repară cuibul. aerisesc stupul bătând repede din aripi. regina face între 1500 şi 3000 de ouă pe zi! In acest timp. In lunile primăverii. alcătuite din trei "caste": regina (numită si matcă). O albină lucrătoare trăieşte aproximativ 6 săptămâni şi de-a lungul vieţii ei adulte. aducând la cuib polen şi nectar. Lucrătoarele fac şi celulele cuibului pe care le construiesc din . fac curăţenie. Atunci când devine matură şi iese din fagurele în care a crescut. Pe măsura ce acestea ies. care reprezintă un fel de provocare la luptă pentru rivalele ei. ea emite unele sunete. Apoi ea ajută la construirea fagurilor şi la întreţinerea cuibului. iar în final rămâne una singură. care este întotdeauna cea mai puternică. Regina este mai mare şi mai zveltă decât celelalte albine. trântorii şi albinele lucrătoare (acestea din urma constituind marea majoritate a grupului). fiind astfel uşor de recunoscut. Albinele lucratoare au întodeauna foarte mult de lucru. se luptă cu matca.

Albinele au un rol foarte important în viaţa plantelor. In acest timp. Fluture .ceară. favorizând polenizarea florilor. Pentru aceasta. ele folosesc un fel de "limbaj". căci nu pot înţepa. ea emite şi nişte sunete. apicultura (creşterea albinelor) fiind practicată de multe popoare încă din antichitate. După ce şi-au îndeplinit rolul în perpetuarea speciei. Albinele iau foi subţiri de ceară pe care o înmoaie cu gura până când este destul de moale pentru a fi folosită la construcţie. Ele sunt utile şi pentru om. ei sunt vânaţi de albinele lucrătoare. Albina execută atunci nişte mişcări asemănătoare unui dans. substanţa produsă de o glandă situată în partea de jos a abdomenului. atunci când o albină lucrătoare descoperă o zonă cu multe flori. Ei nu se pot apăra de acestea. Trântorii sunt albinele-mascul şi trăiesc doar vreo trei săptămâni. care sunt auzite de suratele ei. o rotire în forma cifrei opt. De exemplu. le anunţă astfel pe celelalte albine din stup. care îi omoară. O curiozitate o reprezintă modul în care albinele comunică între ele. exprimându-se prin mişcări diverse şi printr-o vibraţie a aripilor. indicând prin poziţia corpului direcţia spre care trebuie să zboare celelalte albine.

au apărut cu peste 100 de milioane de ani în urmă. fiind mai răspândiţi la tropice decât în America de Nord şi în Europa. nume generic dat speciilor de fluturi. Cărăbuş . mai puţin la Polul Nord si Polul Sud. Ciclul vieţii unui fluture are 4 faze: oul. Fluturele are corpul bombat sau alungit şi catifelat. Ochii sunt bine dezvoltaţi şi foarte sensibili la mişcare. Antenele lungi sunt folosite pentru detectarea mirosului şi a mişcărilor aerului. omida . Işi pot folosi şi picioarele pentru a gusta planta pe care se află. Se găsesc în aproape toate colţurile lumii. Asemeni păsărilor. cu nectar.Lepidopterele. nimfa sau pupa şi fluturele matur. Ei se hrănesc din flori viu colorate. zburător. patru aripi acoperite cu solzi mărunţi de culori diferite şi un aparat bucal adaptat pentru supt. un lichid dulce ce se găseşte în adâncul florilor. fluturii pot zbura pe distanţe mari.

coloratura neagră cu luciu metalic. noaptea la treabă. la noi populând regiunile cu terenuri nisipoase.Cărăbuşul este o insectă răspândită în toată Europa. Are antene filamentoase. stau ascunşi peste tot unde e răcoare. Ziua. fiindcă aripile lor zburătoare nu sunt foarte dezvoltate. Insecte incredibile . exemplarele tinere sunt de un maroniu închis. Picioarele sunt subţiri şi lungi. ceea ce ar duce la uscarea lor. Ziua dorm. soarele putându-le supraridica temperatura corpului. Lungimea corpului variaza între 19-26 mm. Cărăbuşii prădători se recunosc uşor după corpul lor zvelt. bune de alergat pe sol şi pe trunchiurile de copac. Este o insectă cu două perechi de aripi dintre care cea anterioară mult întărită.

Care este cea mai rapidă dintre insectele zburătoare? . Larvele sale consumă o cantitate de hrană echivalentă cu de 85. măsurând şi picioarele.000 ori greutatea proprie. dar are dimensiuni absolut remarcabile. gândacul Goliat din Africa atinge 100 grame. de exemplu. Imaginaţi-vă: zece asemenea insecte cântăresc un kilogram. Măsoară 7 cm lungime. Titlul de "cel mai lacom" îi revine coloratei molii polifeme din America de Nord. seamănă cu un băţ. Nu numai că. dar mai puţin de 1 mm grosime. efectiv. există anumite statistici şi anumite caracteristici care par să fie mai mult decât incredibile! Insecta băţ. Lumea lor oferă o cantitate infinită de informaţii surprinzătoare pentru cei care le studiază sau sunt pur şi simplu pasionaţi de ele.Adevărul este că insectele sunt incredibile. Totuşi. din pădurile tropicale are peste o jumătate de metru lungime. deci este incredibil de subţire. Deşi poate să zboare. Există şi insecte grase. O altă insectă băţ. în numai 55 zile.

Libelula deţine recordul. cu 57 km/h. În cadrul unor experimente ştiinţifice. în aproximativ 4 luni ar fi 200 trilioane: 2 urmat de 20 zerouri… . unii gândaci tropicali îşi adjudecă titlul de cea mai rapidă insectă terestră. fiindcă există muşte. tăuni şi fluturi care zboară foarte uşor. Musca Iar muştele? Dacă urmaşii unei singure perechi de muşte ar supravieţui cu toţii. Furnica Nu e însă nevoie să căutăm insecte exotice pentru a găsi statistici surprinzătoare.Libelula Nu ştim exact. Pe de altă parte. aceştia au depăşit cu uşurinţă viteza de 5 km/h. Furnica obişnuită poate căra de 30 de ori volumul propriului corp şi de până la 50 de ori greutatea propriului corp. atingând uneori chiar viteze de 40 km/h.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful