You are on page 1of 4

Ion Creanga (1 martie 1837-31 decembrie 1889) s-a nascut la Humulesti, Iași. A fost un mare scriitor roman.

Recunoscut datorita maiestriei basmelor, povestilor si povestirilor sale, Ion Creanga este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii romane mai ales datorita operei sale autobiografice “Amintiri din copilarie”.

Viata:
Data exacta a nasterii lui Ion Creanga este necunoscuta. Conform operei sale “Fragment de biografie” s-a nascut la 1 martie 1837, iar conform unui document care numeste toti noi-nascutii din Humulesti s-ar fi nascut in 1 iunie 1839. Creanga a mai avut înca sapte frati si surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Copilaria sa este foarte cunoscuta de publicul larg datorita operei sale “Amintiri din Copilarie”. Incepe scoala in 1847 la biserica locala. dar mai apoi este incredintat de catre mama sa, bunicului sau, David Creanga pentru a il duce la scoala in Brosteni pe valea Bistritei. După dorinta mamei, care voia sa-l faca preot, este înscris la Scoala catihetica din Falticeni . Aici apare sub numele de Ion Creanga, nume pe care l-a pastrat tot restul vieții. Dupa desființarea scolii din Falticeni, este silit sa plece la Iași, absolvind cursul inferior al Seminarului teologic "Veniamin Costachi" de la Socola. S-a desparțit cu greu de viata taraneasca, dupa cum marturiseste in Amintiri: “Dragi mi-erau tata si mama, frații și surorile si baieții satului, tovarașii mei de copilarie, cu cari, iarna, în zilele geroase, ma desfatam pe gheata și la săniuș, iar vara în zile frumoase de sărbători, cântând și chiuind, cutreieram dumbrăvile și luncile umbroase, țarinele cu holdele, câmpul cu florile și mândrele dealuri, de după care îmi zâmbeau zorile, în zburdalnica vârstă a tinereții! Asemenea, dragi mi-erau șezătorile, clăcile, horile și toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare însuflețire.” Dupa ani de studii la diferite scoli isi ia atestatul, iar in 1859 se casatoerste cu fiica preotului Ioan Grigoriu iar mai tarziu in acel an devinde diacon la biserica Patruzeci de Sfinti din Iasi. La 19 decembrie 1860 se naste fiul sa Constantin. Acesta devine profesor la o scoala primara din Iasi dupa ce este apreciat de Titu Maiorescu in anul 1864. El colaboreaza la scrierea a 4 manuale scolare 12 ani este diacon la diferite biserici dar este exclus din randurile clericului in anul 1872 deoarece si-a parasit nevasta, a tras cu pusca in ciorile de deasupra bisericii comportament considerat nepotrivit pentru un diacon. In 1873 se incheie
2

Operele lui Ion Creanga: Povești        Capra cu trei iezi (1875) Danila Prepeleac (1876) Fata babei și fata moșneagului (1877) Fat Frumos. la indemnul poetului. pentru a arata ca povestitorul sau ascultatorul participa sufleteste la actiune: "aici mi-ai fost?". Umorul este prezent in roman si in portretele pe care autorul le face diferitelor personaje. exagerand.divortul iar copilul ii este dat in grija. fiul iepei (1877) Povestea lui Harap-Alb (1877) Ivan Turbinca (1878) Povestea lui Ionica cel prost (1877) 3 . Intre 1883 si 1889 a suferit mult din cauza epilepsiei . fiind lesne de inteles de toti locuitorii tarii". "si odata mi ti-l insfaca cu dintii de cap". Varietatea termenilor de care dispune autorul e impresionanta. Criticii au afirmat ca "limba lui Creanga e o limba literara cu inalte calitati artistice. autorul provocand permanent zambetul sanatos. cu care se împrietenește. "a-I scapara picioarele". privind totul dintr-o perspectiva care amuza. atunci revizor scolar la Iași și Vaslui. Creanga pune un mare accent pe umor in romanul "Amintiri din copilarie". Contributia lui Creanga la îimbogatirea si mladierea limbii noastre e una dintre cele mai mari. Creatia: “Amintirile din copilarie” reprezinta partea cea mai personala a operei lui Creanga. Iata o serie de cuvinte si expresii sinonimice folosite numai pentru a arata actiunea de "a fugi": "a alerga". Acestea i-au adus reputatia de mare prozator. unde autorul isi povesteste ispravile de demult cu mult umor si duiosie. degajat. Creanga foloseste în mod frecvent dativul etic. Umorul lui Creanga parcurge o intreaga gama. poate si datorita firii sale voioase. Între 1875 și 1883. "a se duce tot într-o fuga". scrie cele mai importante opere ale sale. "a o lua la sanatoasa". il cunoaste pe Mihai Eminescu. "a o sparli". în casa sa din cartierul Ticau. zeflemisind sau autoironizandu-se. Autorului ii place sa glumeasca. "a-si lua ramas bun de la calcâie". Umorul face parte din intreaga creatie a lui Creanga. "a o croi la fuga". Creanga cautandu-si o locuinta in mahalaua Țicău In 1875. nelipsind din operele sale. Tonul povestirii e placut. "a o pârli la fuga". dar si la aflarea decesului lui Mihai Eminescu si a Veronicai Micle. Ion Creanga moare pe data de 31 decembrie 1889. "a se carabani".

Lucy Byng. Boutiere. Prin opera sa. 4 . G. se inscrie in randul marilor scriitori ai lumii. iar la noi de catre G. Weigand. Constancia Mayzlowna. Valeriu Cristea. Agnesina Silvestri-Giorgi. Zoe Dumitrescu-Busulenga. o constituie talentul narativ. a creatiei sale. Mitte Kremnitz.      Povestea lui Stan-Patitul (1877) Povestea porcului (1876) Povestea poveștilor (1877-1878) Povestea unui om lenes (1878) Punguța cu doi bani (1875) Soacra cu trei nurori (1875) Povestiri         Acul si barosul (1874) Cinci paini (1883) Inul si cameșa (1874) Ion Roata si Cuza-Voda (1882) Mos Ion Roata si Unirea (1880) Pacala (1880) Prostia omeneasca (1874) Ursul pacalit de vulpe (1880) Nuvele   Mos Nichifor Cotcariul (1877) Popa Duhul (1879) Trasatura dominanta a artei . Umorul operei izvoraste din viata si o exprima plenar. Angelo de Gubernatis. Cainescu. povestirea definindu-se preponderent epic. Dimensiunea universala este unanim pusa in valoare de J. Luigi Salvini ca si de alti cercetatori.

Bibliografie:     George Calinescu.Monografie Proiect realizat de: • • • Carcu Vlad Antoniu Radu Avram Florin 5 . Viata si opera lui Ion Creanga Mircea Mot. Ion Creanga (Viata si Opera) Jean Boutiere. Creanga. Ion Creanga si impactul cu cititorul Dan Gradinaru.