You are on page 1of 3

Dumitraşcu Corina CRP, anul III, Gr.

A VICTOR PONTA

În viziunea românului de rând, viaţa politică actuală se face remarcată cu precădere prin scandaluri, decizii contradictorii şi stări conflictuale. În aceste condiţii, atitudinea cetăţeanului vizavi de spaţiul politic este guvernată de confuzie, iar campaniile şi discursurile electorale rămân cele mai bogate, dacă nu chiar singurele surse de informare cu privire la principalii actori politici. Cuvintele funcţionează ca indicator al unui regim politic, căruia îi este parţial constitutiv, imprimându-i un anumit stil. O personalitate excepţională poate să impună puterii marca propriei sale voci. Iar atunci când partide şi candidaţi prezintă programe politice oarecum asemănătoare, când opţiunea pentru persoană înlocuieşte opţiunea pentru idee, imaginea unui politician –construită cum altfel dacă nu prin discurs – devine un argument comparabil cu cel al culorii pe care o are ambalajul unui produs, argument iraţional, superficial, fără legătură cu subiectul, dar capabil să îi convingă pe cei mai nesiguri dintre alegători. Se remarcă faptul că limbajul politic transmite informaţia la două niveluri. În primul rând, avem un nivel lingvistic, care ţine nemijlocit de sensul cuvintelor. În al doilea rând, există un complex de credinţe politice ferme, resuscitate de fiecare dată la percepţia unui anume limbaj politic. Pentru ca limbajul politic să se transforme dintr-un mijloc de transmitere a informaţiei într-un fel de consecutivitate a sindromului Pavlov, el trebuie să fie constituit din cuvinte şi propoziţii care au o anumită conotaţie pentru public, care să îi fie bine cunoscute şi să genereze un anumit tip de reacţie. Un politician carismatic, cu experienţă nu va utiliza niciodată într-un discurs politic cuvinte necunoscute şi exprimări exotice, ambigue sau prea complicate, deoarece un astfel de limbaj ar sustrage atenţia publicului de la esenţa mesajului însuşi şi ar îndepărta respectiv de finalitatea urmărită. Un mesaj înţeles provoacă o reacţie aşteptată.În funcţie de intenţia politică asumată, am putea distinge două clase nu neapărat disjuncte de mesaje politice. Mai întâi putem vorbi de mesaje de informare, prin care agenţii comunicării politice (cu precădere, partidele politice) îşi proclamă identitatea proprie, ceea ce îi diferenţiazăfaţă de toţi ceilalţi concurenţi sau parteneri, subliniind poziţia în mediul politic, valorile împărtăşite, obiectivele vizate, interesele promovate etc. Apoi, există mesaje vădit persuasive, altfel spus, mesajele care sunt folosite ca arme (legitime) ale luptei politice, pentru

A a câştiga şi păstra noi membri de partid. a fost reales deputat de Gorj intr-un colegiu din Targu Jiu. păstrând coerenţă şi unitate cu ideologia politică şi sunt vândute prin intermediul unui mesaj. simboluri vizuale. pe 27 iulie 2006. El a invocat ca argumente ale demersului sau faptul ca orice cetatean are dreptul la aparare. in Bucuresti.In noiembrie 2008. interesele. Literatura de specialitate identificã patru mituri fundamentale invocate adesea de mesajele politice. a aparut in emisiunea "Marius Tuca Show" si a afirmat ca stie ce s-a intamplat. un apropiat al lui Adrian Nastase. un mesaj bun este cel care exprimă nevoile.Nascut pe 20 septembrie 1972. care se vrea a fi o chintesenţă a programului politic. obtinand peste 50% din voturile exprimate uninominal. Victor Viorel Ponta este un om politic. la putin timp dupa ce. social. Îi sunt asociate idei. Adrian Tarau. acesta a descins la locuinta din Oradea a lui Alexandru Lele. un baiat din prima casatorie si o fetita cu actuala sotie. Acestea sunt: mitul complotului sau al conspiraţiei. Amanuntele n-au venit niciodata. Ponta este casatorit cu europarlamentarul Daciana Sarbu si are doi copii.Dumitraşcu Corina CRP. Victor Ponta a fost angajat. toate acestea sunt ambalate frumos. dar nu poate spune pana la finalizarea anchetei. avizase arestarea fiului fostului prefect de Bihor.Victor Ponta s-a facut remarcat prin declaratia din 2008 conform careia “regreta ca nu mai traieste Ceausescu”. Dupa sinuciderea lui Panait. . si el procuror. coleg cu acesta. preocupările şi aşteptările unui număr cât mai mare de oameni. Candidatul politic devine un produs ce trebuie promovat. Politicienii încearcă. prin intermediul mijloacelor verbale. noi sponsori şi noi segmente de electorat. mitul salvatorului. de omul de afaceri Ovidiu Tender ca aparator in dosarul in care acesta este acuzat pentru mai multe infractiuni economice. Gr.Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009 a fost ministru pentru relatia cu Parlamentul in Guvernul Emil Boc. anul III. cu o deosebită valoare retorică. Numele lui Ponta a fost pomenit de presa in legatura cu sinuciderea procurorului Cristian Panait. Victor Ponta. ocupa functia de presedinte al PSD. Alexandru Lele. Deci. de profesie avocat. in baza unui mandat. economic. să creeze opinii sau atitudini care să favorizeze realizarea propriilor ţeluri politice. mitul vârstei de aur şi mitul unităţii. respectiv pentru a submina poziţiile deţinute de adversarii politici în cadrul societăţii. El este raţiunea pentru care un candidat sau un partid se află în competitie şi reprezintă argumentul cel mai convingător care îi face pe alegători să voteze un candidat în detrimentul altuia. in aprilie 2002. valori. iar din februarie 2010.

Sanctionarea lui Victor Ponta din Camera Deputatilor amanata’’.tema pe care o abordeaza este faptul vca dupa doua trimestre consecutive de scadere economica Romania va intra in recensiune..Potrivit articolului referire la decizia cu privire la aparut in Ziare. statistic (.. In articolele pe care urmeaza sa vi le prezint politicianul ziaristii se focalizeaza pe mai multe teme. anul III. care i-au asigurat ascensiunea in politica". .Acesta declara ca: ''Este o realitate.. Deputatul PD Monica Iacob Ridzi l-a acuzat. influenţată categoric şi de situaţia europeană pe care o ştiam dinainte de a face aceste previziuni super optimiste.aprilie 2012 .. A Tribunalul Bucuresti i-a interzis insa lui Ponta sa il reprezinte pe Tender. Ea a sustinut ca. Gr. O să ni se spună că este tehnic. timp in care in plenul Camerei. Sanctiunea se refera la interzicerea participari la lucrarile plenului Camerei pentru o perioada de maximum 15 zile. Este o realitate economică.) Când suntem în recesiune e doar o scădere tehnică.. pe Victor Ponta ca a incalcat legea in momentul in care s-a prezentat la tribunal ca aparator al lui Ovidiu Tender.06. la votul electronic.04.com pe data de 5. Potrivit articolului din Evenimentul zilei din data de 7. tema oborgata face recomandarea Comisiei Juridice de sanctionare a deputatului Victor Ponta cu privire la votul din sedinta de plan din data de 21. care ar fi acordat contrat de consultanta subtantiale firmei de avocatura a senatorului PSD Dan Sova..2012 . Ponta a mai fost acuzat ca are anumite interese la complexele energetice Rovinari si Turceni. Ponta "poate avea optiunea de a-si plati datoriile fata de cei care au sustinut cu donatii substantiale PSD. pe 30 iulie 2006. in calitate de presedinte al Organizatiei de Tineret a PSD. Recomandarea deputatilor juristi a fost luata pe fondul unei solicitari din partea IPP.De astazi Romania este in recensiune’’ . care a acuzat faptul ca Victor Ponta s-a aflat la 21 iunie 2011 la consultari la Cotroceni. s-a inregistrat un vot de pe cartela sa.) Este un uriaş semnal de alarmă pentru ceea ce urmează''.Dumitraşcu Corina CRP. pe motiv ca legea interzice ca parlamentarii sa acorde asistenta in cazurile de spalare de bani si coruptie. O realitate influenţată şi de inconsecvenţa şi lipsa de strategie a guvernului (.2011. care iau gazduit adunarile tineretului. un apropiat al noului presedinte PSD.