P. 1
stil

stil

|Views: 38|Likes:
Published by diana

More info:

Published by: diana on May 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/13/2013

pdf

text

original

STILUL SI ARTA

CONSIDERATII ESTETICE GOODMAN

STUDENT:

BUJORIANU DIANA D.N. ZAHARIA

PROFESOR:

In cadrul simbolului se include si stilul.N ZAHARIA)'' In conceptia filosofului.. ca si cum lucrurilor ar fi spuse.1( D.analiza duce la dislocarea unor dogme larg raspandite in teori artei precum inseltoarele opozitii dintre stil si subiect. precum sustine Goodman. precizeaza ca stilul se regaseste in mariera in . se pot regasi . in ceea ce priveste maniera de facere a unor opere. deoarece sunt dificil de deslusit. stilul depinde de alegere constient facuta de un artist printre diversele alte motive posibile. 48) Filosoful american. Stilul nu poate fi privit. In urma celor precizate. stilul se prezinta ca o maniera in care lucrurile sunt spuse. iar in ceea ce priveste lumea. intrisec si extrinsec.. materie si maniera.'' (DN.lucrurile'' (DN. Goodman neaga afirmatia precum ca . trebuie sa inteleaga lucrurile care sunt spuse. ZAHARIA). In unele cazuri. si in cazul altor opere. Stilul se regaseste cel mai des sub aspectul materiei decat ale manierei de a spune. form si continut. ce au experienta in domeniu.. a carui . a muzicii si chiar a arhitecturii nu au un subiect precis. avand modalitati de descifrare regasite doar la cei ce o inteleg. Goodman atrage atentia ca acest anunt este eronat din cauza faptului ca majoritatea picturilor abstracte.

deoarece nu prea se gasesc doi termeni care sa aiba aceeasi semnificatie.). sau alte domenii ale artei. maniera in care este spus. creeaza o expresie de melancolie.. se poate spune ca nu sunt proprietati a tot ce tine de ceea ce e de spus sau exprimat. care este mult mai usor de descifrat. nu la fel se poate spune despre pictura. dar si pentru ca distinctia intre stil si continut nu presupune ca sa se poata spune exact acelasi lucru in diferite maniere. PG. delimitare ce a condus la fraza . reprezinta barbati violenti si exprima forta echilibrului.''(DN. In ceea ce priveste definirea partii structurale a stilului. subiectul nu re o importnt asa mare. Goodman precizeaza ca stilul in cele din urma ca nu se limiteaza nici la ceea ce se exprima nici8 la sentimente. intelectuale si cognitive. 123. ce exprima. Un criteriu la fel de important care se inscrie in categoria de stil. Multe lucrari pot utiliza acelasi stil chiar daca au subiect diferit. iar in cazul unei dezbateri. Spun acesta pentru ca sentimentul este acela care ajuta la caracterizarea unui stil. maniera n care este realizat tabloul. dar si aspectele care nu sunt sentimente. Astfel. Comparativ cu structura frazei. Pentru a intelege mai bine partea structurala a operei. Stilul este pus in legatura cu spectele expresive si emotive ale operei de arta. prin opozitie cu amanuntele logice.. precum ca sentimentul inlatura aspectele esentiale. nu este posibila. Stilul are in vedere exprimarea emotiei.Battaglia di nudi''. Un exemplu de maniera de lucru este plein air -ul. structurale. Goodman considera ca sinonimia.stilul soseste cand faptul se opreste si sentimentul demareaza. Exprimarea unei opere de arta este un factor important ce face parte din stil. dar sunt exprimate prin opera. Intre stil si sentiment este o mare legatura. Goodman precizeaza ca acesta functie trebuie sa indeplinesca unele conditii pentru a face parte din opera de arta precum: sa fie respectate manierele de exprimare in acelasi timp cu spusul. este structura. prin analizarea trasaturilor operei respective. Un exemplu consta gravura lui Antonio Pollaiuolo. Goodman gaseste un aspect negativ in definirea stilului din perspectiva sentimentului. In concluzie. . care datorita accentului pus pe timpului ploios.care se spune. . totul impreuna formeaza stilul. (inteleasa ca spunere in maniere diferite a exact aceluiasi lucru).

Goodman a intervenit cu o distinctie intre ceea ce face (partea structurala) si ceea ce este ( partea intrinseca). ci le poseda pe acestea prin exemplficare. exemplifica. Stilul are in vedere functionarea operei ca simbol. anunta un mare artist. nu sunt stilistice. Asadar atat expresia cat si exemplificarea au in vedere pe a fi si a face. iar in . datorita explicatiei oferita de Goodman . maniera de a picta si sentimentul. adica referirea la proprietati si posesia. O opera de arta poate fi descoperita doar in functie de ceea ce se cauta de catre privitor. insa cel mai putin remarcata. O opera de arta poate fi situata doar daca pot fi descoperite calitatile stilului. pg. Goodman considera exemplificarea cea mai importanta functie a operei de arta.. Intalnirea cu un stil mai greu de descifrat va incita mai mult si va stimula cautarea raspunsului. distinge perioada. ce difera dupa cele trei aspecte precum: subiectul. sentimentului si structurii unei opere de arta.128) Stilistice sunt trasaturile specifice unei opere. cu spiritul informat si mereu curios. precum sapaturi arheologice.. a ceea ce spun. o opera de arta nu detine trasaturi stilistice care sa fie simplu de numit intrinseci.''(DN ZH. locul si artistul se detaseaza astfel. analiza proprietatilor chimice ale pigmentilor. Daca ne concentram pe ceea ce spune opera atunci vom ezita sa vedem partea sentimentala din acesta. semnatura (nu este o trasatura de stil).pentru ca nu sunt proprietati ale functionarii simbolice a operei de arta( a functionarii operei ca simbol). Aceste proprietati ce duc spre aflarea unor raspunsuri referitoare la originea operei. Astfel trasatura stilistica este un aspect a ceea ce este spus. Un exemplu il consta creatia artistica a lui Mantegna si Piero della Francesca. Goodman sustine ca pentru constituirea unui stil nu sunt suficiente doar caracteristicile subiectului. Proprietatile stilistice servesc la aflarea identitatii tabloului. exemplificat si exprimat. Chiar si organizarea spatiala poate fi omisa daca ne concentram atentia asupra unui detaliu nesemnificativ. Stilul prin intermediul semnaturii. In conceptia lui Goodman. Pentru aflarea identitatii tabloului este necesar de apelat la metode pentru a situa corect opera. ca si invers. ci si semnatura artistului. Goodman sustine ca stilul poate fi descoperit doar de cunoscatorul cu sensibilitate cultivata.

Goodman precizeaza ca nu trebuie acordata prea multa atentie examinarii unui stil insa nici neglijat.. Filosoful american argumenteaza spusele lui Sagoff. A ajuns la teoria acesta prin corelarea teoriei expuse de Goodman in .Languagea of Art'' cu tezele din Ways of Worldmaking. Goodman precizeaza ca stilul contine aspecte a ceea ce si a manierei in care o opera simbolizeaza. . studiat evaziv. precizand ca originalul si copia. ce ajunge la concluzia ca o opera originala si copia contrafacuta a acesteia nu pot avea acelasi stil. In concluzie. acestea sunt considerate greseli de estetica. ele sunt de acelasi stil. chiar daca difera printr-o oarecare proprietate stilistica.momentul cand va fi gasit satisfactia va fi maxima. Un filosof care contraataca spusele lui Goodman este Mark Sagoff (55).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->