P. 1
hoki-arshad

hoki-arshad

|Views: 73|Likes:
Published by Sky Milo

More info:

Published by: Sky Milo on May 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TEMENGGONG IBRAHIM JOHOR

PERMAINAN BOLA HOKI
NAMA 5560) UNIT PENGAJIAN : LIM LEI SUAN (900614-11: PPISMP-BIMBIMU (AMBILAN KHAS DIS/2011) TAHUN PENGAJIAN : SEMESTER : 2012 1 ENCIK ARSHAD

NAMA PENSYARAH :

ISI KANDUNGAN

1. .Latihan Jeda Hoki 3.Bemban Hoki 1-3 4-5 6-9 Sejarah Permainan Hoki Di Malaysia. Sejarah Hoki 2.

Ipoh. Mulai tahun 1920 barulah permainan ini berjaya menarik minat penduduk tempatan. Pada tahun 1953 FIH telah menerima MHF sebagai ahligabungannya. Ini terjadi pada tahun 1923. Namun pada peringkat awal ini. Tidak berapa lama kemudian. Dari sehari ke sehari bilangan mereka yang mempelajari dan bermainnya mulai meningkat. pasukan hoki kita telah mengadakan lawatan sambil bermain ke Hong Kong dan Macao. iaitu di antara Negeri-negeri Melayu Bersekutu dengan Negeri-negeri Selat. Pada tahun 1948 Persekutuan Hoki Tanah Melayu (MHF) ditubuhkan sebagai badan penyelaras permainan ini di negara kita. Kini hoki berjaya menjadi salah satu acara sukan yang diminati di negara kita. Pada tahun 1904. iaitu pada tahun 1946 di Taiping kemudian di Kuala Lumpur. Pasukan kita memenanagi semua perlawanan persahabatan yang diadakan di sana. iaitu sebagai usaha mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan kebangsaan India yang mengadakan lawatan ke negara kita. ia hanya berjaya menarik minat orang-orang Inggeris dan Eropah yang bertugas di sini. Dalam kedua-dua perlawanan itu pasukan kita menumpaskan mereka. negara kita berjaya menubuhkan pasukan hokinya sendiri. perlawanan hoki antara negeri pertama kali diadakan di negara kita. Penduduk tempatan masih belum dapat menerimanya pada peringkat ini. Beberapa tahun selepas itu. Ketika itu pasukan India baru sahaja memenangi pingat emas Sukan Olimpik. Singapura dan Pulau Pinang. iaitu di antara Selangor dan Singapura. Dengan demikian ia telah .Semua peringkat umur bermainnya lelaki dan juga perempuan.Adalah dipercayai iaitu permainan hoki diperkenalkan ke negara kita oleh askar dan kakitangan Inggeris yang bertugas di sini pada tahun 1892. Pasukan hoki Macao pula telah membuat lawatan balas ke negara kita dan sempat mengadakan dua perlawanan. Liga hoki dimulakan di negara kita. Perlawanan itu juga telah mendorong pasukan hoki kita untuk mengadakan perlawanan seterusnya. Pada tahun 1926 perlawanan hoki pertama melibatkan penduduk tempatan .

Perlantikan Tun Razak sebagai Presiden MHF telah memberi perangsang dan galakan serta semangat baru kepada MHF serta orang ramai untuk memperlihatkan permainan ini dinegara kita. . Pada tahun 1975 negara kita terpilih sebagai tuan rumah Piala Dunia. dan dalam Sukan SEA pula. Kita menduduki tempat kesembilan daripada 12 pasukan yang mengambil bahagian. Buktinya kini terdapat berbagai-bagai pertandingan peringkat kebangsaan setiap tahun anjuran MHF. Sultan Azlan Shah. Kejohanan hoki pertama anjuran MHF ialah pada tahun 1951 hingga kini . Allahyarham Tun Abdul Razak dilantik sebagai Presiden MHF ( 1957) beliau menghadiahkan sebuah piala sebagai rebutan untuk pertandingan antara negeri ini. Kemudian MHF bersama Kesatuan Olahraga Tanah Melayu menubuhkan Majlis Olimpik Kebangsaan. Piala ini dinamakan Piala Razak. Bagaimanapun pada tahun 1963 barulah pertandingan ini berjaya dianjurkan.memberi peluang kepada pasukan kita mengambil bahagian dalam kejohanan dan pertandingan antarabangsa. dimana kita menduduki tempat ke empat. Setahun kemudian. MHF juga menguruskan perlawanan dan pertandingan peringkat antarabangsa. Pasukan hoki juga turut mengambil bahagian dalam Pia la Dunia. Tahun 1956 merupakan tahun bersejarah bagi hoki di negara kita. pasukan hoki Pakistan mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan kita. Kini Presiden MHF ialah DYMM Seri Paduka Baginda Sultan Perak. tiada negara yang mampu menggugat pasukan kita. Ini kerana pada tahun itu pasukan kita turut mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik yang diadakan di Melbourne.Manakala dalam Sukan Asia kita sering menduduki tempat ketiga di belakang India dan Pakistan menduduki tempat ketiga di belakang India dan Pakistan. Hasil pertemuan Tanah Melayu dan India telah mendorong pasukan tersebut untuk mengadakan perlawananulangan pada tahun 1954.

hoki.LATIHAN JEDA JARAK JAUH • • • • • • Latihan jeda bermula di Jerman awal 1930-an. Antara kaedah latihan terbaik Sesuai bagi kebanyakan sukan seperti bola sepak. ragbi dan permainan padang lain. oleh Dr Gerschler dan Reindell Kaedah latihan yang begitu saintifik Lazim digunakan dalam renang dan olahraga. Masa kerja berkadar dengan masa rehat .

dilakukan sebanyak 3 set dengan masa larian selama 8 minit dan masa rehat antara ulangan ialah 4 minit. LATIHAN JEDA JARAK DEKAT/SEDERHANA • • • • Meningkatkan keupayaan otot untuk bekerja secara anaerobik Rehat antara ulangan dan rehat antara set memberi peluang kepada tubuh untuk penghasilan semula ATP dan melambatkan fasa kelesuan Tubuh dapat bekerja dengan baik walau kandungan asid laktik dalam darah adalah tinggi Selain olahraga dan renang.• • • Bagi jeda jarak jauh kadar kerja kepada kadar rehat ialah antara 1 : ½ hingga 1 : 1 bergantung kepada jarak larian/renang atau masa kerja Cadangan ulangan larian/renang ialah masa catatan terbaik + 5% ke 10% Contoh pengiraan masa lakuan catatan masa terbaik = 10 minit masa larian ulangan = 10 min. • MASA REHAT ANTARA SET IALAH BILA KADAR NADI TURUN KEPADA 120 d.m. Kalau jeda kerja kepada rehat = 1 : ½ maka masa rehat antara ulangan = 5:30 • Contoh preskripsi latihan jeda boleh ditulis seperti berikut : 4 x 1500 m x 3 set @ 8 m (1 : ½) bermaksud : 4 ulangan larian berjarak 1500 meter setiap larian. sesuai diaplikasi kepada hampir semua jenis sukan padang dan gelanggang .s. + 10% = 11 min.

ada seorang ahli gusti yang bernama Milo. Pada masa itu. Beliau telah memikul anak .Rehat antara ulangan bagi jarak sederhana ialah pada nisbah 1 : 2 hingga 1 : 3. Beliau telah memikul seekor anak lembu ke Stadium Olimpia yang jaraknya lebih kurang 200 ela setiap hari. 1 : 4 dan 1 : 5 kepada jarak yang lebih dekat • Contoh preskripsi latihan bagi latihan jarak dekat : 6 x 80 x 4 @ 10 s (1:4) • Contoh preskripsi latihan bagi latihan jarak sederhana : 4 x 400 x 3 @ 70s (1:2) LATIHAN BEMBAN SEJARAH LATIHAN BEMBANAN Sejarah latihan bebanan bermula pada zaman Greek Purba.

Ianya juga bergantung kepada program-program yang ditentukan mengikut kehendak-kehendak sesorang itu.lembu itu setiap hari sehingga besar. Intensiti 2. Tiga angkubah yang terlibat dalam bebanan: 1. ulangan . selepas itu Milo menjadi seorang ahli gusti yang paling kuat di Greek. Latihan bemban Latihan bebanan merupakan suatu latihan yang memuaskan kepada penggunaan bebanan bagi bertujuan meningkatkan komponen-komponen kecergasan terutama sekali dari segi kekuatan. tempoh ulangan 3. Prinsip tambah beban Milo telah menjadi prinsip asas latihan bebanan di mana intensiti beban akan menjadikan otototot lebih kuat. Sejak latihan bebanan diperkenalkan ianya telah dikaitkan dengan sifat-sifat seorang lelaki. beliau tidak pernah dikalahkan di Sukan Olimpik Purba. Selama 24 tahun. Secara umumnya program latihan kecergasan fizikal memberikan tumpuan kepada peningkatan dan penambahan dari segi kecergasan fizikal keseluruhan tubuh badan. Faedah-faedah dan keperluan latihan bebanan berbeza mengikut jenis-jenisnya dan keperluan latihan pada setiap individu.kuasa dan daya tahan otot.

Daya tahan pula dapat dibina melalui ulangan yang banyak dengan beban yang kurang. Membina dan meningkatkan kekuatan dan kuasa otot kaki Sistem Tenaga : 1. Kelenturan dapat dibina melalui aktiviti meregang atau ‘overstretching’ sendi secara . Membina daya tahan dan kekuatan otot b.Objektif : a. Prinsip-prinsip latihan bebanan 1. Membina daya tahan dan kekuatan otot 2. Membina dan meninggatkan kekuatan dan kuasa otot kaki Kekerapan : 1 kali seminggu Rasional memilih latihan bebanan · Kaedah latihan akan membantu meningkatkan kekuatan mutlak dan kekuatan eksplosif atlit. Kekuatan otot terbina melalui latihan-latihan yang tinggi intensiti iaitu ulangan perlu dibuat 8 hingga 10 kali dengan beban 60 % daripada keupayaan maksima 2.Ulangan yang disyorkan ialah 10 hingga 15 kali dengan beban antara 50 – 60 % 3.

Bench Press 2. Sit Ups 6. Leg Extension 5. Leg curls 8. Running 7. Calf Raises .perlahan. Pull down 4. Step Ups 9. Leg press 3.Oleh yang demikian akitviti yang dipilih dilakukan dengan perlahan dan pergerakan otot / sendi yang maksima. Aktiviti yang di cadangkan: 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->