P. 1
Roli I Subs Tan Cave Organike Natyrore Dhe Jo-natyrore Ne

Roli I Subs Tan Cave Organike Natyrore Dhe Jo-natyrore Ne

1.0

|Views: 4,196|Likes:
Published by Eri Domi

More info:

Published by: Eri Domi on May 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/22/2015

pdf

text

original

Perdorimet praktike dhe roli I polimereve jo-natyrore ne mjedis.

.

Objektivat  Njohja e polimereve sintetike  Njohja e perberjeve dhe formimit te tyre  Njohuri per perdorimin praktik te ketyre polimereve ne jeten e perditshme  Dallimi I strukturave  Informimi I veprimit te tyre ne mjedis .

 Plastika. fibrat sintetike dhe elastomeret jane shembuj polimeresh sintetike  Materialet baze per ndertimin e ketyre polimereve vijne nga nafta. .Polimeret sintetike  Polimeret sintetike jane polimere qe prodhohen ne industri nga substanca kimike qe I nenshtrohen procesit te polimerizimit. Nepermjet kerkimeve shkencetaret tani jane ne gjendje te kopjojne strukturat e polimereve naturale dhe te prodhojne polimere sintetike.

Njesia me e vogel quhet mer. Polimeret jane molekula te medha te perbera nga perseritja e njesive kimike. dhe ne permasa mund te krahasohet me nje litar 128 meter. gjatesi. Emri vjen nga greqishtja qe do t’thote “shume njesi”.000 njesi. Polimeret sintetizohen naturalisht dhe artificialisht dhe kane nje game te gjere aplikimesh. si shembulli I meposhtem. .  Nje polimer zakonisht jepet si perseritje e nje njesie te vetme. Nje polimer ka mesatarisht 10. Polimeret lineare jane si litare. kjo per te dhene idene trashesi.

Shumica e polimereve vinyl kane Tg me t’vogel se temperatura e mjedisit prandaj ato jane fleksibel dhe perdoren si goma apo materiale plastike. Disa nga vetite e ketyre polimereve: te lehte. disa njesi apo segmente duhet t’jene ne gjendje te levizin. Disa shembuj: polyetilen(PE). Elastomere  Termoplastika eshte nje polimer qe ne veprimin e nxehtesise mund te zbutet dhe shformohet sipas deshires. polypropilen ( PP)  Fibrat sintetike jane polimere me varg te gjate qe I bejne balle shformimeve. Nje shembull eshte goma.  Ne menyre qe nje polimer te jete fleksibel. Me e shumta e polimereve mund te klasifikohen ne tre kategori: 1. Me e shumta e polimereve te kondensuar kane Tg me t’larte se temperatura e mjedisit prandaj ato perdoren si plastike e forte dhe fibra. te forte. Temperatura e tranzicionit « te qelqte » eshte temperatura ku njesite apo segmente te polimerit mund te levizin por jo i gjithe vargu. . si natyrale dhe sintetike. Disa materiale jane neyloni dhe teryleni  Elastomeret jane polimere qe e rimarrin formen e tyre pasi shformohen nga nje force e jashtme. Termoplastike 2. polivinil I klorurit (PVC). Fibra 3. inert ndaj kimikateve dhe insulator te elektricitetit.

.

Menyrat e gatitjes me polimerizim  Menyra me adicion: .

 Menyra me kondensim .

pambuk. Keto polimere kane disa avantazhe: Te forte dhe te lehte Te lire I reziztojne gerryerjes Inert ndaj substancave kimike Lehtesisht te perpunueshem Mund t’u pershtaten veti te ndryshme . drru.Perdorimet praktike  Polimeret sintetike jane perdorur gjeresisht per te zevendesuar       materiale si metal. lekure kafshesh etj.

.

Nese I shtohen gazra ndersa eshte ne gjendjen e tij te lengshme ai do te formoje shkumen izoluese qe gjen perdorim te gjere. Gjithashtu materiali i CD/DVD perbehet nga polysterene. dhe pjese te ndryshme. fuqi.Polystyrene Ne formen e tij te ngurte perdoret per te syze. .

mbajtesit e gasolines. Disa perdorime te tjera jane: Tapat e shisheve dhe tubat e ujit. dhe nje fiber Speciale e polyetenit pedoret ne dorezat plastike te operacioneve pasi jane Shume rezistente ndaj prerjeve. Ka pike shkrirje 130gradecelius dhe perdoret per ndertimin e lodrave. Kjo perberje riciklohet. kuti per mjete elektronike. me kompakt dhe gjithashtu me fleksibel se Polieteni me densidet te ulet.Polyeten me dendsitet te larte Eshte polimer linear. . me I forte.

Neyloni  Nejloni perfitohet nga polimerizimi me kondensim.  Perdorimet e tij jane te gjera. ka abzorbim te ulet te ujit. me pas u be I njohur si emer nga getat e femrave qe morren emrin e ktij produkti. elastik. Fillimisht u prodhua ne vitin 1931 dhe ka gjetur perdorime pasi eshte vecanerisht I forte. rezistent ndaj kimikateve dhe vajit. . fillimisht u shfaq ne treg ne nje furce dhembesh.

prandaj ato degradohen para se te vlojne.Kuriozitete  Shumica e materialeve kane pike ngrirje/shkrirje dhe vlimi/kondensimi por polimeret nuk vlojne pasi energjia e nevojshme per te cuar nje polimer ne gjendje te gazte eshte me e madhe se energjia qe lidh atomet e polimerit.  Polimeri i pare sintetik qe u perdor ishte celuloidi qe u perdor per aparatin e pare fotografik ne 1869. .  Materiale te reja “smart” mund t’I ndryshojne vetite e tyre ne baze te kushteve rrethuese.

. Shishet e plastikes behen ambient I mire per shumimin e mushkonjave qe sjell pasoja shendetesore.Veprimet ne ambient  Polimeret sintetike nuk shperbehen dot nga bakteriet dhe qendrojne      ne mjedis pergjithmone. qe eshte resurs ne zhdukje. Djegia e ketyre elementeve cliron gazra te rrezikshem. Baza e krijimit te plastikes eshte nafta. Plastika e hedhur mund te bllokoje tubacione dhe mund te krijoje permbytje te vogla. Plastika e hedhur ne dete dhe oqeane mund t’jete e rrezikshme per qeniet ujore.

.

com/doc/19255206/Synthetic- Polymers http://chemistry.boisestate.html#b .chemistryexplained.Referenca  http://www.edu/people/richardbanks/ inorganic/organic/synthetic_polymers.com/Pl-Pr/PolymersSynthetic.htm  http://www.scribd.

Punoi  Erdal Domi  Artur Prendi  Bledar Xhemalce  Mario Iljazi .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->