P. 1
uzroci nastajanja poroda

uzroci nastajanja poroda

|Views: 281|Likes:

More info:

Published by: Маид Јукебох on May 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/05/2015

pdf

text

original

Partus

*je prekid trudnoće iza 28.tjedna kada je plod spreman za vanmaterični život -možemo ga podijeliti u odnosu na vrijeme : 1.Terminski porođaj = 38.-42. tjedna 2.Prijevremeni porođaj = 28.-37. tjedna 3.Kasni porođaj = nakon 42. tjedna -može se podijeliti i prema načinu završavanja na =spontani 1.Vaginalno =inducirani = potpuno vještački =stimulirani= pokrenut ali se dodaju lijekovi

2.Hitan 3.Planiran
-s obzirom na tok porođaja : 1.Dirigirani - pod kontrolom ginekologa 2.Expectativan- nikakve intervencije

3.Nagao 4.Produžen –više od 18h

Normalan ili eutotio
-fiziološko zbivanje koje završava rađanjem dijeteta i izbacivanjem posteljice i plodovih ovojaka -započinje kontrakcijama miometriuma koje su ritmične što dovodi do dilatacije cervikalnog kanala te do formiranja i prskanja vodenjaka -nakon završene dilatacije vanjskog ušća grlića porođaj se nastavlja istiskivanjem ploda u vanjsku sredinu a završava izbacivanjem posteljice i ovojaka -ako dođe do bilo kakvih komplikacija govorimo o nenormalnom odvijanju porođaja= Distotio 1.-porođaj najčešće započinje trudovima ili pravim kontrakcijama uterusa na koje se nadovežu napori 2-10-15% slučajeva porođaj započinje prijevremenim prskanjem vodenjaka što se ne smije zamijeniti sa bezvoljnim naglim oticanjem mokraće koje se može javiti pred sam porođaj -ukoliko je prskanje vodenjaka nastupilo oko termina porođaja obično nakon 24-48h se javljaju porođajne kontrakcije uterusa 3. može započeti laganim krvarenjem nakon čega se javljaju trudovi -osim pravih porođajnih kontracija postoje lažne ili pripremne kontrakcije koje se javljaju desetak dana prije porođaja i prate dilataciju donjeg segmenta uterusa i spuštanje prednjačečeg dijela ploda u ulaz porođajnog kanala -prave porođajne kontrakcije su ritmične , vremenom se pojačavaju i postaju sve duže i češće , a lažne su slabe, jave se samo nekoliko puta u velikim i nepravilnim vremenskim razmacima i potom potpuno prestanu

-ova dva hormona imaju antagonističko djelovanje u odnosu na miometrij i na oksitocin -progesteron inhibira utjecaj oksitocina na miometrij i time spriječava pojavu kontrakcija materičnog mišića dok estrogen stimulira osjetljivost miometrija na oksitocin. Povećavaju se vrijednosti prostaglandina u svim tkivima. nabreklo.hormon zadnjeg režnja hipofize -pred sami porođaj posteljca smanjuje lučenje progesterona i dolazi do pojačanog lučenja estrogena 2.Metaboličke promjene u razvučenom zidu uterusa -početak porođaja kao posljedica relativne ishemije previše razvučenog zida maternice pred sam kraj trudnoće i slabog snadbijevanja posteljice krvlju 3. a posebno u decidui što povećava osjetljivost i kontraktilnost materičnog mišića Predznaci porođaja -javljaju se lažne ili pripremne kontrakcije uterusa.smatra se da je jedan od presudnih činilaca za početak porođaja promjena odnosa estrogena i progesteroma u organizmu trudnice što omogućava djelovanje oksitocina na materični mišić. posteljica i maternica. dolazi do silaska djela ploda koji prednjači u malu karlicu pa se spušta i plod u cjelini čime se smanjuje tlak na dijafragmu trudnice tako da ona lakše diše i blje se osjeća ali u isto vrijeme zbog pritiska na mokraćni mjehur javljaju se diurične smetnje -tkivo grlića maternice je hypernemično.Zbog pogoršanih uvjeta intrauterine ishrane ploda javlja se glad fetusa 5.Uzroci nastajanja poroda -postoji više uzroka koji dovode do porođaja.Endokrinog porijekla i posljedica su korekcije na liniji hipofize *jajnik. a to su : 1. a vanjska strana je lividna i dolazi do skraćivanja grlića . -pogoršava uvjete razmjene materija između krvotoka majke i krvotoka ploda 4.

dijele se na trudove i napone -Trudovi se javljaju početkom porođaja i sa pauzama traju sve dok se ne porodi posteljice i ovoji -u normalnim uvjetima impulsi za ove kontrakcije počinju iz autonomnih centara koji se nalaze u području rogova maternice tako da se kontrakcije prvo javljaju na rogovima. čvrstoća. trajanje i učestalost -u početku porođaja javljaju se svakih 20-30 minuta . položaj. otvoreni placentarni krvni sudove se zatvaraju i krvarenje prestaje . vagina i međica -tijekom porođaja mekani dijelovi se dovoljno prošire da plod može proći 3. porođajnog doba -nakon istiskivanja posteljice i ovojaka muskulatura ispražnjenog uterusa se retrahira. porođajnom dobu i traju sve do kraja 3.Činitelji porođaja.simfizi -napredovanjem porođaja kontrakcije su sve češće.utječu na tijek i ishod porođaja 1. stav glavice ploda. prilagodljivost tijekom prolaska kroz porođajni kanal 2. držanje.kada su kontrakcije haotične što onemogućava dilataciju cervicalnog kanala i vanjskog ušća -ove kontrakcije imaju svoj intenzitet. veličina. Porođajni objekti = plod a nakon njega posteljica i plodovi ovoji Veličina ploda. jače i sve duže traju tako da pred kraj prvog porođajnog doba javljaju se svaka 2-3 minuta. traju 50-60 sekundi i veoma su jakog intenziteta -tokom cijelog poroda kontrakcije maternice i srčani tonovi ploda kontroliraju se pomoću CTG-a -Naponi su bezvoljne kontrakcije dijafragme i trbušne muskulatura porodilje -izazvani reflexnim putem pritiskom prednjačečeg dijela ploda koji se spušta kroz prošireni porođajni kanal na cervikalne ganglije i dio rectuma -naponi se nadovezuju na trudove i pomažu daljnjem istiskivanju ploda -javlja se u 2. traju 10-15 sekundi i porodilja ih osjeća kao lagano stezanje uterusa koje se širi od krsta prema naprijed. Prirodne porođajne snage. Porođajni putevi ili porođajni kanal -podrazumjeva koštani dio =mala karlica i mekani dio = grlić maternice. njegova sposobnost da se prilagodi porođajnim putevima . a zatim prenose naniže sve do cervikalnog dijela -ako se ovaj impuls ne odvija na pravilan način nastaje diskinezija uterusa .njegov odnos prema porođajnome kanalu . smještaj.

Porođajna doba – 4 1.Porođajno doba ili doba istiskivanja / ekluzije 3.porođajnog doba mišićna vlakna uterusa u predjelu grlića se razvijaju.trudova -njihov intenzitet je individualan i zavisi od mnogo faktora -na osjećaj bolova se može utjecati medikamentima -bolovi se šire od predjela krsta preko slabina prema simfizi -porodilja se ne uvodi u porođajnu salu dok dilatacija vanjskog ušća ne bude 3cm ili dok ne pukne vodenjak -danas se u porodilištima sprovodi medikamentna kontrola porođaja te se trajanje porođaja skraćuje uglavnom na račun doba dilatacije -vodenjak se u vidu klina uvlači u prošireni kanal grlića iznad njegovog nedovoljno izdilatiranog vanjskog ušća -na kraju prvog porođajnog doba dolazi do pucanja vodenjaka i to je prskanje pravi trenutak -ukoliko do prskanja dođe prije pojave trudova onda je to rano prskanje .Porođajno doba ili doba rotacije posteljice i ovojaka / placentarno doba 4. razmotavaju i na taj način šire cervikalni kanal i vanjsko ušće uterusa -ukoliko dilatacija vanjskog ušća iznosi već 3cm vodenjak se vještački rasprsne jer to ubrzava daljnje širenje porođajnog kanala 2.dolazi do hemostaze retrakcijom materičnog mišića što spriječava nastanak atoničnog krvarenja kod porodilja .Porođajno doba ili doba širenja / dilatacije -karakterizira se izravnavanjem grlića i dilatacijom cervikalnog kanala uterusa -započinje sa prvim porođajnim kontrakcijama i završava potpunom dilatacijom vanjskog ušća uterusa što iznosi do 10cm -kod prvorotki traje 12-16h .Postplacentarno doba. a kod višerotki 8-12h -izravnanje grlića sa ostalim dijelovima uterusa kao i širenje vanjskog ušća odvija se pod djelovanjem kotrakcija. a ako do prskanja dođe poslije potpune dilatacije vanjskog ušća onda je to kasno prskanje -u momentu kontrakcija uterusa tijekom 1.

ako i sve ovo ne pomaže ordiniramo lagani sedativ = luminalete 0. teške bolesti djeteta i alergije na pojedina cjepiva Komplikacije. a ako je stolica rijetka i zelena-gladna stolica = dijete gladuje -ako dijete ne doji. TBC.posljedica psihogenog dejstva.više od 2 rijetke stolice znak je bolesti Dispepsija= sve patološke promjene u procesu varenja Opstipacija. proljevi .bol.a zatim dati glicerolske čepiće i zaslađeni čaj.prestrogi roditelji. Kontraindikacije –ovise o vakcinama koje dajemo (npr. lagano masiranje trbuha u pravcu kazaljke na satu i poslijed podoja ponudi se malo vode -ako je dijete starije(vještačka prehrana) savjetujemo gušću hranu. Vještačka prehrana.konvulzije.lokalne –crvenilo. Ahalazija-reflux cardiooesophagealni Hiatus hernia. opstipacije kod zdrave djece Povračanje -poslije podoja je česta pojava –posljedica aerophagie. encephalitis. staro 2-3mjeseca. & opće. atenuirane= oduzeta moć inkubacije ali antigeno dejstvo sačuvano Indikacije. Halazije. konvulzije. Pilorosteosis -Povračanje ali dobijanje na težini = habitualno povračanje -fiziološko povraćanje = ništa specijalno -ukoliko dijete doji ne mora se prekidati. rađanje drugog djeteta=ljubomora Vakcinacija ili cijepljenje -najefikasnija profilaxa.pojava tvrde bravonjaste stolice Konstipacija.grčevi sfinktera .potrebna intervencija -kod mlađe djece konstipacija i opstipacija su posljedica prekomjernog uzimanja proteina i manjka ugljikohidrata -kod starije djece.nedostatak stolice Ukoliko doji.povračanje.gutanje velikih količina zraka -nastavak povračavanja => iskljucivanje patoloških stanja gastrointestinalnog trakta tj. dati upute majci => poslije svakog podoja dijete podići u uspravni položaj. zahvaljujuci njoj mnoge bolesti su istrijebljene -razlikujemo Primarnu i Sekundarnu vakcinaciju Vakcine = žive.015 g x 1 Proljev -ako dijete doji. febrilnost. mrtve. .Povračanje. proljev. tekućinu poslije obroka.diafragmatična hernia.relativne i apsolutne -dijete mora biti zdravo mase od 5 kg.tolerira se do 5 dana nedostatak stolice .5-6proljevastih stolica žute boje ništa ne znači. Akutne upale mozga.

ako je majka preboljela u trudnoći TBC..godini2. Pertussis –I. BSŽ.daje se u 4. asfixija -dijete mora biti zdravo -vakcina štiti od teških oblika upale 2. ako dijete ima intracranialno krvarenje.revakcinacija.C nadlaktica Paraper3 etape-I. -mjesto davanja izmedju gornje i srednje trecine nadlaktice lijeve ruke I.prije polaska u skolu. Tetanus.revakcinacije Polyo-živa vakcina (Salkova-parenteralno injekcije ili Seibinova-peros 2kapi) .revak.+ 6 TJEDANA 1.odmah poslije rođenja ili u prvih 5 dana po rođenju.C.osnovne skole i IV srednje+ ANATE = kraj 2.Diphteria. VII raz.nakon 3 mjeseca II-+6 TJEDANA III.1 ml -ne dajemo ako je dijete nedonošće. DiTePer / Paraper. 0.1.

oštećenje grlića.p.. izvrši opći pregled.d. a ukoliko je potrebno i unutarnjim pregledm prati se napredovanje ušća i spuštanje dijela ploda koji prednjači Komplikacije I Porođajnog doba 1. racjepi na vagini i međici. prijelomi karličnih kostiju . oni na tom mjestu vrše unutarnji rotaciju -kada dio koji prednjači dođe blizu rektuma i kada dođe do pritiska na nervne završetke u okolini . a u izuzetnim prilikama AMNIOSKOPIOM i kemijskom analizom krvi ploda II Porođajno doba -doba istiskivanja ili EXPULZIJE -počinje od momenta potpune dilatacije vanjskog ušća uterusa. diastaza simfize.porođaj se odvija bez smetnji i II p. oštećenja mokraćnog mjehura. zatim vanjski pregled a po potrebni i unutarnji pregled -danas se veoma precizni podaci mogu dobiti pomoću UZ -tokom I i II porođajnog doba pomoću CTG prate se srčani tonovi ploda..Krvaranje i ruptura uterusa 2.kvalitet uterusnih kontrakcija -povremenim vanjskim. a završava se istiskivanjem ploda tj. stanje ploda se kontinuirano prati CTG-om . traje oko 30 min.I Porođajno doba -u I.Asfixia ploda koja može nastati zbog prekida ili oštećenja uteroplacentarnog krvotoka -zbog ovih mogućih komplikacija. zbog pritiska na glavicu usljed nesrazmjera između glavice ploda i male karlice -zbog uvrtanja i omotavanja pupčane vrpce oko vrata ili drugih dijelova ploda.d i porodilji i plodu prijete određene opasnosti -zato je liječnik dužan da svakoj porodilji uzme anamnezu. se završava rađanjem novorođenčeta -kod višerotki II p. . djelimičnog ili potpuno prijevremenog odljuštenja posteljice može da dovede do asfixie i prijevremenog disanja ploda -mogu nastati i oštećenja majke => hematom vulve i vagine. . nastaju zbog dugog zadržavanja ploda u porođajnom kanalu . a kod prvorotki nešto duže . ali ne smije trajati više od 2h -ukoliko traje duže = nastupile komplikacije -tokom prolaska ploda kroz porođajni kanal glavica ploda kao i njegovi ostali dijelovi prvenstveno ramena i karlica prilagođavaju svoje najduže prečnike najdužim prečnicima pojedinih karličnih ravni i zbog toga kao i zbog otpora na koji prednjačeći dio ploda naiđe u najužem dijelu male karlice. nastaju naponi koji zajedno sa trudovima potpomažu Expulziju -opasnosti do koji može doci u toku II p.Opasnost od infekcije povećana ukoliko je vodenjak puknuo ranije i ukoliko je porodilja febrilna 3.d.d.a aktivnost trudova normalna. Rađanjem novorođenčeta -pred kraj ovog doba u istiskivanju ploda osim trudova učestvuju i naponi -krajem ovog doba plod se spušta kroz dilatirane porođajne puteve prema izlazu porođajnog kanala -ako su porođajni putevi dovoljno prostrani. plod uobičajene veličine .

pregleda se da li postoje ikakve anomalije.Tmulost 4. sinhronirana sa kontrakcijama uterusa ne predstavlja loš znak. sterilno previje.a potom se napravi novi čvor 1cm od pupka .Spriječavanje gonoreje očnih kapaka –Kredove kapljice se ukapavaju .Nakon prestanka pulzacije (pulsiranja pupčane vrpce ) – pritiskom na pupčanu vrpcu krv se vraća fetusu.v. Dijete se okupa . Davanje O2 => pozitivno dejstvo na plod 2. a 2.posteljice(ne sadrži mišićna vlakna => ne prati retrakcije – dolazi do njenog opuštanja . prijevremeni porođaj i ako imamo nedonošće kod prvorotki I njega novorođenčeta 1.Nepravilan rad 3.Pojava svježeg mekonijuma u fetalnoj vodi = grmuljice zelnkaste boje = plod pati kada glava prednjači -ako se nađu kada prednjači karlica onda je to normalan nalaz jer do izlaska mekonijuma dolazi zbog pritiska na abdomen ploda -svaka plodna voda zamućena mekonijumom = Rana asfixia 6. ako se u toku prolaska ploda stanja i poblijedi =znak pucanja.35 – ukoliko ide ka kiselom = plod pati Intervencija ginekologa Kod prolaznih uzroka asfixie 1. a zatim se naprave 2 čvora = 1. nakupljanja CO2 => podražuje centar u produženoj moždini a to dovodi do pojačane kontrakcije muskulature ploda Ispitivanje krvi ploda -određivanje koncentracije O2.C Ozbiljni uzrok asfixie -tj. D. ali pretjerano izražena koja se javlja nakon prestanka kontrakcija je mnogo opasna -bradikardija je lošiji znak od tahikardija koja sama bez aritmije ne predstavlja veliku opasnost 5. duljina dijeteta i dijete se pokaže majci III porođajno doba . visoka . nekoliko cm od fetusa 4. a danas antibiotske kapi 3.Prijeteća intrauterina asfixia ploda Znaci ukazuju na patnju ploda : 1.CO2.praćeno krvarenjem iz uteroplacentarnih krvnih sudova . ukoliko se porod vrši operativnim metodama. i. Vit. glukoza 3.počinje izlaskom ploda i plodove vode.Poremećaj srčanog ritma 2. provjeri urednost otvora.Pretjerana živahnost ploda = rezultat nedostatka O2.osuši. O-glave. nekoliko cm od ulaska uvaginu prema majci. a zavržava rađanjem posteljice i plodovim ovojaka -nakon izlaska ploda dolazi do retrakcije mišića uterusa . Liječnik ga ne može ukoliniti => porod se završava operativno Međica. težina.pH krvi -dobije se punkcijom dijela ploda koji prednjači kroz otvoreno ušće uterusa i kada je puknuo vodenjak -pH = 7.zaštita međice = Epiziotomija -radi se kada je međica rigidna.Odstraniti iz dišnih puteva aspiriranu sluz i plodovu vodu 2.Bradikardija & tahikardija -kratkotrajna bradikardija.

ako pupčana vrpca viri. ne bi smio biti veći od 500ml -ukoliko se posteljica ne odljušti i odvoji prvo se pokušava Kredova metoda.Stvara se centralno iza posteljice Retroplacentarni hematom i posteljica izlazi vani plodovom stranom 2. infekcija -gubitak krvi tokom III p. traje 2h -u tom periodu se porodilja odmara i potrebne su redovne kontrole i može nastupiti atonija uterusa. jer u pritvnom nastaju ozbiljne komplikacije koje mogu ugroziti život majke . traje oko 30min. Odljušti se sa krajeva. ako se uoči da su neki dijelovi ovoja ostali . ali se izvrne i izlazi plodovom stranom Nakon što se posteljica odljušti i ona i plod vrše pritisak na nervne završetke i dovodi do izazivanja napona i njenog porođaja Kisnerov znak. – ne smije trajati duže od 2h Njčešće komplikacija tokom ovoga nastaju zbog nesavjesne upotrebe uterotonika ili zbog pokušaja babice ili liječnika da pritiskom na uterusa ili povlačenjem pupčaniha ubrzaju odljuštenje posteljice = > krvarenjem može nastati šok.retrahiranja maternice koja važna zbog zaustavljanja krvarenja iz otvorenih krvnih sudova 2.d.Način =koagulacija u otvorenim krvnim sudovima -već nekoliko sati nakon poroda dolazi do formiranja grlića -u ovom dobu se detaljno pregleda porodilja i dg. ne treba intervencija jer se očekuje da će izaći sa lohijama(sukrvičava tečnost. praćena obilnim krvarenjem -nakon što se posteljica porodi dolazi do 1. daju UTERORONICI (povećavaju kontrakcije uterusa i daju se u posebno indiciranim slučajevima iako je njihova primjena danas česta kod normalnih porođaja) -III p.Posteljica se odljušti sa krajeva.3-6 nedjelja) -pregleda se oblik. pregleda se dali nedostaje neki kotiledon. se neka oštećenja te liječe (šivanjem) -pregled posteljice i njezinih ovojaka.-sam proces odljuštenja posteljice može se ubrzati ukoliko se početkom III p.d.d.izlazi materičnom stranom 3. nastupa rađanje posteljice IV Porođajno doba -doba koje nastaje nakon rađanja posteljice. da li postoje neka oštećenja.Dali je psoteljica odljuštena ? -pritisne se iznad simfize. a ako one ne uspije onda liječnik vrši ručno odvajanje posteljica Mehanizam odljuštenja posteljice 1. ako se ne povlači onda je odljuštena -ako porodilja osjeća napone .odigne se i prvo se pregledaju ovoji. debljina posteljice. ako se uoči nedostajanje nekih dijelova vrši se Revizija uterine šupljine i odstrani se taj dio .

extremitetima. povećane su vene na nogama. opada razina hormona posteljice.Atonično krvarenje. endometrijum obnavlja i formira se grlić maternice -smanjuje se trudnički povećani volumen krvi. a kod onih koje doje 6-12 mjeseci -kod porodilja koje ne doje važna je kontarcepcija da ne bi došlo do ponovne trudnoće -nakon porođaja . ali nikada nema one karakteristike koje je imala prije -trbušni zid je mlitav nakon porođaja . a nakon nekoliko sati dno se popne na visinu pupka. izbljeđuju pigmentacije na koži nastale u trdnoći .Komplikacije 1.sepsa 4. -svakim danom se zapremina uterusa smanjuje tako da se dno spusti svaki dan za 1. a nakon nekoliko dana se skuplja i tonizira -na trbušnom zidu ostaju strije -dojke se u babinjskom periodu najviše razvijaju i iz njih se luči COLOSTRUM .5cm -svoju približnu težinu ona dobija od 10-og dana do kraja babinje -grlić uterusa je nekoliko dana nakon porođaja prolazan za 2 prsta .izrazito mali tumor koji može nastati iz zaostalih čupica u komadićima posteljice Babinje -period koji traje 6-8 tjedana nakon porođaja i odnosi se na sve promjene u organizmu trudnice koje su u vezi sa prethodnom trudnoćom i porođajem -svi organi osim dojki tada se vraćaju više ili manje u stanje prije trudnoće -nakon porođaja uterus se retrahira .Tromboflebitis sa posljedičnom embolijom -intravascularno zgrušavanje može nastati u krvnim sudovima male karlice što dovodi do tromboflebitisa.Infekcija-posljedica zaostatka komadića posteljice-odlična podloga za bakterije = Placentarni polip. uterus možemo je palpirati poput čvrste lopte čije se dno nalazi između pupka i simfize .Puerperalno krvarenje – 10-20 dana nakon porođaja -nastaje onda kada je hemostaza nastala usljed intravascularnog zgušavanja krvi -najbolji način zaustavljanja krvarenja je retrakcija => ako postoji neki komadić ne može se retrahirati i tada se vrši intervencija ginekologa 3. a na kraju 1.posljedice nemogućnosti retrakcije –a veoma obilno krvarenje može dovesti do smrti majke 2. sedmice za 1 prst -vagina se vraća u normalu poslije trudnoće . a i opterećenje na srce -povlače se otoci na licu . a može dovesti i do embolije 5.ova infekcija može dovesti do endometritisa => peritonitis.Horior-epitelion komplikacije.nakon retrakcije. unutarnji organi abdomena se vraćaju na svoja mjesta i dolazi do psihološke ravnoteže -ukoliko porodilja ne doji menzes se uspostavlja u roku 6-8 tjedana. flebotromboze.

kod grozdaste mole.osjećaj metala u ustima Hyperemesis gravidarum. odsustvo proteina u urinu -redovna kontrola težine.oboljenja koja anstupaju u trudnoći -dijelimo ih na 1. u toku porođaja -pregledom posteljice vide se infarkti Plod-što je gestoza trajala kraće=manje posljedice u suprotnom= trovanje ploda. malaxalost Th.rane & 2. zujanje u ušima.Preeklampsija-teži oblik. kod više abortusa Pseudo-već postoji predispozicija za razvoj Prave-nastale kod trudnica za koje se nije očekivalo Kasne-cijela druga polovina. ugrožavajući i za majku i za dijete -nagli porast težine trudnice.blijeda. suhe kože.oblik = najlakši Nephropatia gravidarum -lagano povišen tlak.Gestoze -toxikoze. otoci na potkoljenicama i licu . opce lose stanje -krajnja faza.-dietetski režim i medikamentozna th. glavobolja.kasne 1. -nadoknada tekućine -antiemetici -konsultacije sa psihijatrom -kontrola diureze Vomitus gravidarum ili matutinus-fiziološka pojava ako prestaje nakon 3. oglođen jezik.mjeseca Emesis gravidarum-povračanje nekoliko puta na dan Th-antiemetici 2. proteina i tlaka 2. koje su imale ranije Diabetes. oštećenja ploda. pred porod.letalno Th-hospitalizacija.-dietetski režim -kontraola vitalnih funkcija -sedativi. porast tlaka.Kasne –E P H gestoze (edemi. => gubitak edema.Rane-nastaju u ½ trudnoce Ptialismus gravidarum-prekomjerno lučenje pljuvačke -moze biti i do nekoliko L / 24h -nakon 3. 1. smrt ploda K.S. malaxalost.mjeseca se smanjuje Th-ispiranje usta.proteinurija Th-stalna kontrola trudnice do kraja trudnoće -držati tlak ispod 140/90 -hig.minerala i vitamina => ostecenje unutarnjih organa . hypnotici. nedostatak proteina. plazmolitici a u slučaju prijetećeg eklamptičnog napada-20%MgSO4 parenteralno -ako se stanje poboljsa => antihipertensivi i kontrola do kraja trdnoće . proteinurija.prekomjerno povračanje i do 20X/DAN -gubitak na težini. poremećaj u zgrušavanju krvi Osoba.hypertensia) -posljedica nepodnošljivosti organizma majke i ploda -najčešće obolijevaju prvorotke u odnosu na višerotke -kod gojaznih zena .trudnica se mora hospitalizirati -hig. prilagođavanje ishrane.proteinurija. edemi.

mišići diafragme.Status eclampticus-ne smiruju se napadi => cesta smrt Smrt usljed –Cirkulatorni kolaps. Opis totonus. -u toku napada može doci do intrauterine smrti ploda -zujanje u usima.3.ubrzanje vakuum extractorom ili forcepsom . pred porod. zena pravi grimase. izrazita proteinurija.hypertensia i pneumonia Th. extremiteta. stisnuta vilica i zubi = 30-60 sekundi Klonički(tremor) => mišići lica. oligurija. ako je došlo do poroda u toku napada =Nema ga više! Najteže stanje.kao kod preeclampsie Završetak poroda. -Aspiracija sadržaja -insuficijencija bubrega Kasnije komplikacije. tlako preko 200. acidoza. abdominalni. Napad = Toničko klonički grčevi Tonički(rigor)=> zahvaćeni torakalni. anurija -jako izraženi edemi. u toku porođaja) -dijete jako ugroženo-hypertensia dovodi do spasma krvnih sudova = pupčanika => hypoxia. očiju. pjena na ustima -liči na epileptični napad Nakon završetka napada trudnica se ne sjeća ničega. leđni. promjene na vitalnim organima majke.Eklampsia-najteži oblik ( kraj trudnoće. malaxalost.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->