REFLEKSI KEJOHANAN OLAHRAGA TAHUNAN

Nurul Hidayah Binti Ahmad Shahbudin 89030505-05-5254

Pada 8 Mac 2012, saya bersama-sama guru-guru pelatih PISMP Semester 5 iaitu kelas Pendidikan Jasmani, Kajian Sosial, Pengajian Agama, Pengajian Cina, Muzik dan Sains telah berjaya menganjurkan sebuah Kejohanan Olahraga Tahunan (KOT) bertempat di Astaka Waja IPG Kampus Tuanku Bainun, Bukit Mertajam Pulau Pinang. Kejohanan ini merupakan satu program tahunan maktab yang perlu

diuruskan oleh semester 5 bagi memenuhi silibus iaitu bagi mata pelajaran Gerko iaitu Olahraga. Kami telah bertungkus –lumus menjayakan program ini.

Tujuan utama pelaksanaan KOT ini ialah untuk melatih guru pelatih untuk mentadbir dan menguruskan suatu penganjuran sukan yang diadakan secara besarbesaran,dan pensyarah akan memberi bimbingan dan menilai sejauh mana kerjasama serta pengurusan para bakal guru ini.

Terdapat 3 fasa dalam penganjuran KOT ini iaitu fasa sebelum, fasa semasa dan fasa selepas. Fasa pertama melibatkan fasa sebelum KOT berlangsung. Antara yang dilakukan adalah memilih jawatan kuasa yang terlibat, mesyuarat,

perbincangan, sukantara dan yang paling kami didedahkan dengan setiap acara padang dan acara trek yang bakal dipertandingkan.

Selepas

pensyarah

memberi

taklimat,

kami

telah

melantik

sebuah

jawatankuasa yang terdiri daripada 11 kelas. Kami telah menerima bimbingan dan panduan daripada para pensyarah yang ternyata sudah berpengalaman dalam menganjurkan temasya seperti ini. Kami telah mengadakan beberapa mesyuarat dalam memastikan kelancaran kejohanan ini.Saya telah diamanahkan sebagai AJK Makanan sepanjang program ini berlangsung.

Aktiviti-aktiviti dilaksanakan dengan . Benarlah kata pepatah. kami membahagikan tugas yang telah diberikan. Sikap pentingkan diri sendiri tidak perlu ada dalam diri kita sebagai satu pasukan pihak pengajur. bercerai kita roboh”. Walaupun sudah 4 tahun saya meneruskan pengajian bersama dengan pelajar semester 5 yang lain. Saya telah mendapat pelbagai manfaat dan pengalaman dari penganjuran ini. penyediaan air untuk pegawai di petang bagi setiap kali latihan dan sukan tara. Pada hari kejadian.Kami menjalankan kerja selepas menerima tugas yang diamanahkan. dan untuk pegawai KOT semester 5. Malah para pensyarah juga telah mengucapkan tahniah. tempahan makanan. KOT ini juga mewujudkan dan melahirkan suasana kerjasama dan saling bantu menbantu antara satu sama lain. Selain itu. fasa semasa dan fasa selepas. Melalui KOT ini juga. Pembahagian tugas dijalankan dengan baik sekali oleh setiap ahli. saya dapat mengeratkan hubunga siraturrahim antara rakan sekelas dan pelajar semester 5 yang lain. Fasa ini merupakan fasa menyediakan surat menyurat. Saya dan pelajar lain telah berganding bahu untuk memastikan keadaan padang cantik dan bersih seperti biasa. “Bersatu kita teguh. Terdapat tiga fasa tugas Ajk Makanan. tetapi masih terdapat segelintir daripada pelajar semester 5 ini yang saya kurang berkomunikasi dan kurang rapat. Kami semua berpuas hati dengan penganjuran yang telah dijalankan.00 petang semua acara telah tamat dan kami sekali lagi telah bergotong-royong untuk membersihkan padang. Ajk Makanan turut menyewa tapak untuk berniaga di padang. urusan barang di stor dan sebagainya. Semua urusan berjalan dengan lancar dengan kerjasama semua ahli jawatankuasa. Pelbagai pengalaman baharu ditimba melibatkan komunikasi antara pihak luar. iaitu fasa sebelum hari kejadian KOT. semasa dan selepas KOT berlansung. Sikap ini dapat dilihat sebelum. Fasa pertama merupakan fasa sebelum hari KOT iaitu fasa persediaan. Setiap daripada kami menjaga bahagian masing-masing iaitu di kantin untuk tetamu dan VIP. di garaj tempat letak kereta untuk para pensyarah. Pada pukul 2. Ajk Makanan merupakan satu Ajk yang peting dalam setiap organisasi.

Oleh itu. Bagi saya KOT ini memberi banyak faedah dan input yang sangat berguna. Kelemahan ini bolehlah diperbaiki dari semasa ke semasa. lebih banyak kebaikan yang diperolehi berbanding dengan kelemahan.bersama-sama dan juga bersemangat. melalui penganjuran bersama ini saya dapat merapatkan hubungan dengan mereka dan berkomunikasi dengan baik dengan mereka seterusnya menambahkan lagi bilangan sahabat saya di institut pendidikan guru ini serta memudahkan lagi pengajuran KOT berlansung. Segala ilmu yang saya perolehi akan saya guna semasa berada di sekolah satu hari nanti. Saya bersyukur kerana telah melalui KOT ini yang banyak memberi saya pengetahuan. menguji mental dan fizikal diri saya dan yang paling penting dapat membantu saya membina jati diri sebagai seorang pendidik yang berkarisma tinggi. ` . Segala penat lelah saya telibat dalam pengajuran KOT ini diharapkan dapat memberi perubahan dan impak yang besar kepada diri saya. Secara keseluruhannya. Aktiviti seperti ini yang diadakan membuat saya lebih mengenali sahabat dari kelas lain yang selama ini jarang bertegur sapa dan hubungan ini diteruskan dengan lebih rapat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful