P. 1
Sejarah Bermulanya Pandu Puteri Di Malaysia

Sejarah Bermulanya Pandu Puteri Di Malaysia

|Views: 1|Likes:
Published by Wang Green

More info:

Published by: Wang Green on May 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/25/2014

pdf

text

original

Sejarah Bermulanya Pandu Puteri Di Malaysia Pasukan Pandu Puteri Pertama telah ditubuhkan oleh Cik Gertrude Ballard

di Perempuan Methodist, Kuala Lumpur, dibantu oleh tiga orang pemimin berpangkat Leftenan iaitu Cik Ford, Cik King dan Cik Pykett. Pasukan ini telah didaftarkan di Ibu Pejabat Pandu Puteri India dan dikelolakan di bawah YWCA. Lady Guillemard dilantik Yang Di Pertua dan Puan Cavendish dilantik sebagai Pesuruhjaya Penyelaras untuk Malaya Penubuhan Pasukan Pandu Puteri Pulau Pinang Penubuhan Pasukan Pandu Puteri Perak Pek Tunas Puteri yang pertama pula ditubuhkan di Sekolah Perempuan Kampung Baru, Kuala Lumpur Penubuhan Pasukan Kadet Pandu Puteri Pulau Pinang Pasukan Pandu Puteri Negeri Sembilan ditubuhkan pada tahun 1924 Pasukan Pandu Puteri Melaka ditubuhkan Penubuhan Unit Renjer Puteri Pulau Pinang. 1925 Puan P.M. Robinson dilantik sebagai Ketua Unit Renjer Puteri Malaya. Pandu Puteri mula mendapat perhatian pihak kerajaan yang berkuasa pada masa ini. Kerajaan Negeri-Negeri Selat serta Kerajaan Persekutuan telah memberi pengiktirafan rasmi dalam bentuk sokongan dan kerjasama seterusnya memberi sumbangan dan peruntukan tahunan sebanyak dua ribu ringgit. Pasukan Pandu Puteri Johor dan Pasukan Pandu Puteri Kedah ditubuhkan dan merupakan Pasukan Pandu Puteri yang pertama mengadakan kegiatan dalam bahasa Melayu. Ketua Pengakap Lord Baden Powell Dan Ketua Olave, Lady Baden Powell telah mengadakan lawatan ke Malaya. Kegiatan Pandu Puteri di Malaya tergendala disebabkan perubahan takhta pemerintahan kerajaan yang mana Malaya mula diperintah oleh kerajaan Jepun. Kegiatan Pandu Puteri yang tergendala telah dihidupkan semula dengan usaha-usaha menggalakkan lebih ramai lagi penyertaan gadis-gadis remaja apabila penubuhan Pasukan Pandu Puteri dilancarkan di semua negeri Persekutuan Tanah Melayu. Beberapa orang ahli pandu puteri dan pemimpin dari PPPM telah mengambil bahagian dalam perhimpunan antarabangsa buat pertama kalinya. 1948-1960 Sekali lagi kegiatan Pandu Puteri tergendala akibat pengisytiharan darurat di seluruh negara.

1917

1919 1921 1920an 1923 1924 1925

1928

1932

1934 1937-1946

1947

Sarawak. Pakaian seragam baru untuk Pandu Puteri. PPPM telah diterima sebagai Ahli Tenderfoot WAGGGS. Pelbagai Projek seperti Our Water Our World. PPPM telah diberi penghormatan menjadi penganjur dan tuan rumah Persidangan Pemimpin Pandu Puteri Sedunia yang diadakan di Kuala Lumpur pada bulan Disember. Round Robin. Satu lagi detik sejarah PPPM ialah penubuhan Majlis Kadet Pandu Puteri Maktab Perguruan Malaysia di mana semua urusan latihan dan program Pandu Puteri guru-guru pelatih dipertanggungjawabkan kepada Pesuruhjaya Kadet Pandu Puteri yang setaraf dengan Pesuruhjaya Negeri. 1986 PPP Selangor dipecahkan untuk membentuk PPP Wilayah Persekutuan dan PPP Selangor. 1997 1998 1999 Sambutan 80 Tahun PPPM dengan Semangat Keamanan dan Harmoni bermula. Kem Cabaran 96 telah dilaksanakan. Persidangan Ketua Pesuruhjaya Komanwel dan Jambori pandu Puteri 1987-1996 Kebangsaan. Sempena SUKOM ’98 di Malaysia. PPPM telah menganjurkan Perkhemahan Komanwel ’98. Perjanjian Pandu Puteri yang diubahsuai untuk memenuhi keperluan negara mula digunakan. Perletakkan Batu Asas Bangunan Ibu Pejabat dan Perasmian Bangunan Ibu Pejabat dan Perasmian Bangunan Ibu Pejabat. Merupakan tahun-tahun Pandu Puteri sebagai satu cabaran yang dimulakan dengan sambutan 70 Tahun Pandu Puteri di Malaysia secara besar-besaran di seluruh negara. Tuanku Intan Zaharah Ibni Almarhum Tengku Seri Setia Raja Terengganu. Singapura dan Persekutuan Tanah Melayu (Malaya) hasil dari pembentukan negara Malaysia pada 1963. Wisma Pandu Puteri oleh DYMM Sri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Tunas Puteri dan Pemimpin mula digunakan di seluruh negara. Pengarah Biro Dunia telah memberi Pengiktirafan Persatuan Pandu Puteri Malaysia.1957 Persatuan Pandu Puteri Malaya diterima bergabung dengan WAGGGS (Persatuan Pandu Puteri dan Pengakap Sedunia). Penubuhan Guild Trefoil Malaysia. PPPM telah menjadi tuan rumah kepada Mesyuarat Jawatankuasa Asia Pasifik. Sambutan Tahun Jubli Emas 50 Tahun disambut meriah dengan aktiviti – aktiviti Perkhemahan Jubli Emas. Greece. dalam Persidangan Dunia ke-17 di Athens. Cleanathon. gabungan Persatuan Pandu Puteri Sabah. Majlis 1977-1986 Kebangsaan bersetuju menukarkan BROWNIE kepada TUNAS PUTERI. 1960 1962 1964 1967-1976 1969 Sambutan Tahun Jubli Intan disambut dengan Jambori Jubli Intan. Laman Web PPPM telah mula . Bagi menyahut cabaran perkembangan era ICT. Dame Leslie Whateley. Bengkel Penyediaan Buku Dasar Pertubuhan dan Undang-Undang (DPU) Perkhemahan dan Perkhemahan Antarabangsa KEMMAS.

Johor. Projek "Lids for Limbs" telah diterima untuk dijalankan di setiap cawangan Persatuan Pandu Puteri Malaysia. Projek Khidmat Hospital Majlis Renjer Puteri Kebangsaan telah dilancarkan di Hospital Besar Tengku Ampuan Afzan. 2000 Majlis Menandatangani Laman Web Persatuan Pandu Puteri Malaysia Pesta Tunas Puteri Antarabangsa 2000 / International Brownies Festival 2000. Ahli Pandu Puteri Renjer akan berkhidmat di wad kanakkanak (pediatrik).dilancarkan dengan peningkatan maklumat dari semasa ke semasa. Lawatan ke Selangor. ‘Bilaterial Exchange Programme Between Girl Guides Association Malaysia with The Chinese Young Pioneers’ (Program Pertukaran Malaysia – China) 7-12 September – Kem Integrasi 2001: Kem ini yang disertai oleh peserta dari dalam dan luar negara dari Maldives. Sabah. Korea dan Pakistan telah diadakan di Pusat Kecemerlangan dan Pembangunan Insan YPJ. 8 – 15 Febuari – Laporan Kemajuan WAGGGS ke atas Persatuan Pandu Puteri Malaysia oleh Jan Mac Intyre. 2004 Seramai 55 orang ahli Renjer Puteri dan Pemimpin mencipta sejarah mendaki Gunung Kinabalu dengan menyertai Ekspedisi Kinabalu Rakan Muda yang 2001 2002 2003 . Kuantan. di UITM Shah Alam Selangor. Johor. Tema Kerjasama Sejagat Ke Arah Kesejahteraan Sedunia’ (Global Cooperation For A Better World) 11 negara mengambil bahagian. Projek berterusan ini akan diadakan di setiap cawangan Persatuan Pandu Puteri Malaysia pada bulan Oktober sempena Sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia. 20 – 26 November – Aktiviti Antarabangsa. Mersing. Bekas Penaung Di Raja Persatuan Pandu Puteri Malaysia Sambutan menyambut sempena 85 tahun Pandu Puteri di Malaysia. Pahang. Negeri Sembilan dan Pulau Pinang. Projek Asia Pasifik: PPPM – Fiji GGA: Lend A Hand April – Majlis Menjunjung Kasih ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Siti Aishah. Tema yang ditetapkan ialah "Kami Membawa Keriangan". Projek Bungkusan Kasih atau "Peace Packs" telah diterima untuk dijalankan di setiap cawangan Persatuan Pandu Puteri Malaysia. Melancarkan Projek Biskut dan Penyerahan Jalur Gemilang – Ketua Kontinjen Bilateral Exchange Programme with China. Sekakap.

D. Seramai 23 orang Jurulatih Kurikulum Lencana HIV/AIDS berjaya dihasilkan. Sebanyak 4. satu kerjasama antara The UPS Foundation.. Seramai 105 orang peserta mengambil bahagian.Kursus Jurulatih Kurikulum Lencana HIV/AIDS WAGGGS diadakan di Wisma Pandu Puteri dengan kerjasama Majlis AIDS Malaysia. Melalui projek ini.290 ahli Pandu Puteri dan Renjer Puteri berbasikal 300 km merentasi negeri Terengganu bagi menjana dana untuk kanakkanak kurang upaya dan sakit kronik. Pahang September . 21 . D. Sambutan Hari Peringatan Sedunia Peringkat Kebangsaan dengan tema "Makanan" turut diadakan di acara ini.Pada pertama kalinya "GirlGuides' Summit" diadakan di Hotel Kuala Lumpur International untuk ahli-ahli Pandu Puteri lepasan sekolah. Ekspedisi Berbasikal Pulau Pinang (Oktober 2004) berjaya memasuki Malaysian Book of Records sebagai "Ekspedisi Berbasikal Wanita yang Terbesar di Malaysia".23 Februari . Kedah bagi membincangkan Perlembagaan baru PPPM 20 Oktober . PPPM menerima geran daripada The UPS Foundation selama tiga tahun untuk mencapai beberapa matlamat.Malaysia menjadi Tuan Rumah kepada Perhimpunan Agung Pertama Sahabat Asia Pasifik WAGGGS (Friends of Asia Pacific WAGGGS) yang diadakan di Kuantan. WAGGGS dan PPPM.J. Pengurusan penghantaran dibuat oleh Kementerian Luar Negeri dan kos penghantaran dibiayai oleh Kementerian Pertahanan.P.bertemakan "Menuju ke Puncak".Perubahan nama bahagian dalam PPPM berkuatkuasa: 2006 Nama Lama Tunas Puteri Nama Baru Pandu Puteri Tunas 2005 . 17 Ogos . Seramai 49 ahli berjaya ke Puncak.K. Persatuan Pandu Puteri Malaysia dipilih sebagai salah satu organisasi ahli WAGGGS untuk projek International Signature Programme (ISP).Mesyuarat Meja Bulat di Sungai Petani. 16 . 16-19 Ogos .M.K. Yang Di Pertua PPPM kembali ke Rahmatullah.Majlis Pelantikan KDYTM Tengku Puan Pahang Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Al-Mutawakkil 'Alallah Sultan Iskandar AlHaj. Cycleton Puteri Terengganu (Ogos 2004) . Januari . S.17 April . sebagai Penaung Di Raja Sahabat Rantau Asia Pasifik WAGGGS di Kuantan. Hasil kutipan dana telah dimasukkan ke Tabung Amal Persatuan Pandu Puteri Malaysia Cawangan Terengganu. Pahang dan disertai oleh 190 orang peserta dari 12 negara.YABhg Datin Paduka Seri Endon Mahmood.581 "Peace Packs" telah dihantar ke Iraq. (Johor).

13-17 Mac . APCO Worldwide dan Points of Lights Foundation.Pelaksanaan Perlembagaan baru Persatuan Pandu Puteri Malaysia. Julai .1 Mei -Ekspedisi Berakit Menyusuri Sungai Pahang. 9 Jun . Brenda Fitzpatrick bersama dengan rombongan PPPM mengadakan kunjungan hormat kepada YAB Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi. Hong Kong. berkuat kuasa serta-merta. Penaung Di Raja PPPM.Malaysia menjadi Tuan Rumah kepada Seminar Penilaian Signature Programme Volunteerism yang dihadiri 27 peserta dari Malaysia. Perlis dan dihadiri oleh 600 orang peserta. Januari . Kaki Bukit. 9 Jun . Para peserta juga menghadiri Majlis Santapan bersama SPB Raja Permaisuri Agong Tuanku Fauziah. PPPM mendapat hadiah Penyertaaan Terbanyak.Perlembagaan baru Persatuan Pandu Puteri Malaysia dibentang dan diluluskan oleh Majlis Kebangsaan. Lesley Bulman-Lever dan Pengarah Global Projek.Perkhemahan Pandu Puteri Remaja Peringkat Kebangsaan diadakan di Kem Bina Negara. Mexico. 2007 Januari & Februari .Projek Perintis Kempen Pendaftaran Pasukan dan Ahli dijalankan di kesemua 9 daerah di negeri Selangor. Pasukan Pandu Puteri Remaja dan Pasukan Pandu Puteri Renjer. 1 . . 26 April .Pelancaran projek khidmat masyarakat yang baru "Program Etika Bendera: Kesedaran dan Penjagaan" telah disempurnakan oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Fauziah binti Al-Marhum Tengku Abdul Rashid. Afrika Selatan serta pegawai dari Biro Dunia WAGGGS.Pandu Puteri Renjer Puteri Kadet Puteri Pandu Puteri Remaja Pandu Puteri Renjer Pandu Puteri Kadet Pek Tunas Puteri / Pasukan Pandu Puteri / Unit Renjer Puteri diubah kepada Pasukan Pandu Puteri Tunas. Kota Kinabalu.Siri Bengkel Berfikir secara Kreatif "Scientific Creative Thinking" diadakan untuk ahli lepasan sekolah dengan kerjasama Empowering Potential Consultancy. Perdana Menteri Malaysia dan YB Puan Komala Devi.6 April .Modul Program Pandu Puteri Siswi dimantapkan Oktober . Ketua Eksekutif WAGGGS. Penaung Di Raja Persatuan Pandu Puteri Malaysia di Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Tahunan di Hotel Sutera Harbour. Ekspedisi 5 hari 4 malam sejauh 180 km disertai 140 orang ahli dan sukarelawan Pandu Puteri. Setiausaha Parlimen Kementerian Pelajaran Malaysia.

termasuk dua orang Pemimpin Muda. Singapura. Delegasi Malaysia ke Persidangan Rantau Asia Pasifik dianggotai oleh enam orang. Perkhemahan ini dihadiri oleh 500 peserta dari Malaysia.Delegasi Persatuan Pandu Puteri Malaysia menghadiri Persidangan Dunia WAGGGS Ke-33 di Afrika Selatan dan membentangkan pembidaan untuk Persidangan Dunia Ke-34.Malaysia menjadi Tuan Rumah kepada "9th Asia Pacific Regional Conference and 3rd Friends of Asia Pacific WAGGGS Gathering".PPPM menerima tawaran daripada WAGGGS untuk menjadi Tuan Rumah Persidangan Rantau Asia Pasifik WAGGGS yang ke-9 3 . Seramai 50 orang ahli dan sukarelawan PPPM berkhidmat sebagai sukarelawan di acara ini. Kedua-dua acara ini diadakan di Sunway Resort dan dihadiri oleh 200 orang dari 22 negara di Rantau Asia Pasifik. Yang Di Pertua baru PPPM 9 Oktober .19 Januari . Sri Lanka.Majlis Makan Malam sempena Ulang Tahun Ke-90 Persatuan Pandu Puteri Malaysia 19 Januari . Mary McPhail dengan ahli PPPM 6 September . Hong Kong dan United Kingdom http://www.Forum Belia bertajuk "Voice of Girls and Young Women" diadakan sempena Persidangan Rantau Asia Pasifik.Lawatan Mesra YB Dato' Seri Azalina binti Dato' Othman Said.php?g=1 2008 .com/girlguidemalaysia/pengenalan/sejarah. 6 Jun .Kunjungan Hormat kepada YABhg Datin Seri Jeanne Abdullah.Perjumpaan Ketua Eksekutif WAGGGS.Majlis Persembahan Selepang kepada SPB Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah sebagai Penaung Di Raja Persatuan Pandu Puteri Malaysia di Istana Negara 1 April .9 Jun .trainingmalaysia. Maldives. 7 Jun . Kuala Kangsar. Ulu Kenas. tahun 2011 17 . 100 orang ahli Pandu Puteri Remaja dari Malaysia dan Singapura mengambil bahagian. Perak.12 Julai .22 Ogos . Menteri Belia dan Sukan bersama rombongan Kementerian Belia dan Sukan ke Wisma Pandu Puteri 25 November .Perkhemahan Antarabangsa Pandu Puteri Remaja diadakan di Kem Bina Negara. Kedah 6 .Pelancaran "Kempen Mega Pendaftaran Keahlian Peringkat Kebangsaan" di Sungai Petani.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->