Penanda Wacana Karangan

C. PENANDA WACANA UNTUK AYAT PERTAMA SETIAP PERENGGAN · Kita dapat menyaksikan betapa… · Kita seharusnya berterima kasih kepada pihak kerajaan kerana… · Lazimnya, dalam keadaan … · Namun demikian, suatu hakikat yang tidak boleh dikesampingkan ialah … · Pada hemat saya … · Pada pandangan saya … · Pada realitinya, memang tidak dapat dinafikan bahawa … · Sebagaimana yang kita ketahui · Sebagaimana yang kita maklumi · Sejak awal lagi · Sejak kebelakangan ini · Selain itu, pada masa ini juga · Seperti yang telah dinyatakan · Umum mengetahui bahawa · Lanjutan daripada huraian yang telah dinyatakan di atas

D. PENANDA WACANA UNTUK AYAT 2 DAN SETERUSNYA DALAM KARANGAN · Bagi sesetengah orang … · Begitu juga dengan … · Begitu juga halnya dengan … · Bertitik tolak daripada itu … · Bukan itu sahaja … · Dalam hal ini … · Dalam konteks ini .. · Dalam zaman yang serba canggih ini … · Daripada realiti ini dapat kita katakan bahawa … · Dengan adanya … · Dengan berbuat demikian … · Dengan perkataan lain .. · Disebabkan hal itu · Disebabkan keistimewaan inilah kita .. · Hal ini berlaku disebabkan

· Hal ini penting dalam · Hal ini serupa dengan · Hal yang serupa berlaku apabila · Hal ini disebabkan · Hal ini membuktikan bahawa · Hal ini menggambarkan bahawa · Hal ini secara tidak langsung akan · Hal ini semua meninggalkan kesan kerana · Hal ini tentu sekali membuatkan · Jadi kita perlu · Jadi kita hendaklah · Keadaan ini tentunya · Lantaran itu sehingga kini · Kesemua ini menyumbang kepada · Kita mengakui hakikat bahawa · Kita sering menonton di kaca televisyen · Kita sering membaca di dada-dada akhbar · Memandangkan keadaan yang sedemikian · Namun sejak kebelakangan ini · Oleh itu. kita masih · Yang paling nyata ialah · Yang perlu kita pastikan ialah E. sejak akhir-akhir ini · Kendatipun 虽然 demikian. PENANDA WACANA UNTUK MENYATAKAN STATISTIK · Berdasarkan perangkaan terkini yang diperoleh didapati sebanyak · Bukti yang jelas dan terkini yang berkaitan dengan perkara ini menunjukkan · Statistik yang sahih lagi tepat telah dikeluarkan oleh Kementerian ….. PENANDA WACANA UNTUK MENYATAKAN CONTOH . kita · Keadaan ini seharusnya boleh · Walaupun demikian. pada tahun …… menunjukkan bahawa sebanyak ………… F. bolehlah dikatakan · Secara logiknya masa yang · Sejak seawal usia kemerdekaan negara ini lagi.

namun begitu.Pengesahan: sebenarnya. kemudian. bertentangan dengan 7. lambat-laun. sewajarnya. insyallah perkara ini akan … · Demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020. fasal. Rumusan: rumusannya. kesimpulannya. Tambahan : dan. contoh yang boleh diketengahkan ialah · Sebagai analoginya. semasa. ibarat. bak kata. Waktu : apabila. sesungguhnya. sememangnya Penanda Wacana i) Penanda permulaan karangan a) Pada era globalisasi ini. macam. Tempat: berhampiran dengan. bertentangan dengan 11. tambahan lagi. akhirnya 8. ketika. justeru itu. seterusnya. jadi. pada mulanya. akhirnya 3. sebagai penyimpul kata 6. dengan itu 9. ibarat ke bukit sama didaki. tambahan pula. seterusnya. · Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah G. laksana. bersebelahan dengan. Pertentangan : tetapi. kita yakin dan percaya bahawa · Jika semua masyarakat berganding bahu. sebagai 5. sesuai dengan. seperti yang diterangkan 4. sebaliknya. serta. sebagai kesimpulan.· Sebagai contohnya · Biar kita lihat · Biar kita ambil contoh · Bagi membuktikan perkara ini. bagai. marilah kita bersama-sama H. pastilah. PENANDA WACANA UNTUK KESIMPULAN KARANGAN · Intihanya. tentulah. akhir kata. Urutan : pertama. selepas. selepas itu. sama juga denga 10. seperti. sebab itu. kemudian daripada itu. serupa dengan. selanjutnya. dengan kata lain. umpama. sungguhpun. · Dengan ini diharapkan · Bukan itu sahaja · Mudah-mudahan perkara ini · Dengan keizinan Tuhan yang maha esa. kemudian. kedua. Contoh: contohnya. PENANDA WACANA UMUM 1. di samping 2. Penyataan semula: iaitu. ke lurah sama dituruni. lantaran. Bandingan: seperti juga. yakni. walau bagaimanapun. lagi. · Sebagai menggulung segala yang telah diperkatakan di atas · Konklusinya. Sebab dan kesan: oleh itu. . lama-kelamaan.

b) Pada zaman pascakemerdekaan ini. c) Dalam meniti arus kemodenan ini. i) Seterusnya. e) Dalam pada itu. d) Dewasa ini. m) Sejak akhir-akhir ini. b) Di samping itu. g) Dasawarsa ini. h) Dalam pada itu. g) Pada waktu yang sama. f) Lain daripada itu. iii) Penanda huraian isi karangan a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala . l) Belakangan ini. k) Kebelakangan ini. h) Dalam meniti kehidupan pada marcapada. i) Sejak sedekad yang lalu. d) Lebih-lebih lagi. f) Kini. c) Sementara itu. e) Pada masa ini. j) Sejak negara menikmati arus kemerdekaan. ii) Penanda memulakan isi baharu a) Selain itu.

g) Jelaslah bahawa h) Justifikasinya. e) Oleh hal yang demikian. b) Contohnya. vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh: Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak. g) Dengan keadaan sedemikian. e) Sebagaimana yang kita sedia maklum. d) Tamsilnya. (Huraian 2) a) justeru b) malah c) malahan d) tambahan pula . f) Oleh sebab itu.iv) Penanda memberi contoh dalam karangan a) Misalnya. c) Sebagai contoh. 结果 c) Akibatnya. f) Dengan berbuat demikian. 理由 vi) Penanda menutup isi a) Kesannya. b) Natijahnya. f) Antaranya adalah seperti v) Penanda menghuraikan contoh a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Oleh itu. d) Maka. e) Dengan itu. d) Akhirnya.

g) Sebelum mengakhiri wacana ini. f) Dengan kata lain. e) Jika dilihat dari sudut lain. c) Secara tuntas. b) Intihanya. . ix) Penanda menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza a) Walau bagaimanapun. f) Sebagai penghias bicara akhir. b) Walakin begitu. d) Daripada perspektif yang berbeza. i) Secara total.e) sementelahan f) sekali gus g) di samping h) bahkan i) malar-malar viii) Penanda memulakan perenggan penutup a) Kesimpulannya. h) Secara keseluruhan. j) Dalam pada itu. d) Konklusinya. k) Dari sudut lain. e) Sebagai penutup wacana. g) Kontradiksinya. i) Di sebalik itu. c) Namun demikian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful