www.referat.

ro

TRANSPORTUL MARFURILOR
Transportul marfurilor reprezinta o componenta esentiala a procesului de productie si presupune deplasarea componentelor si a produselor atat in incinta fabricii, cat si de la o unitate la alta. Sistemul de transport reprezinta unul din elementele de baza pentru o crestere economica fundamentala. Transportul creaza valoare si un anumit grad de utilitate (de loc si de timp). Costul transporturilor poate atinge 40 % din costurile totale de productie. Practic, nu exista nici o activitate de productie material; care sa nu fie legata si conditionata, intr-un fel sau altul, de transport. Rapiditatea cu care se diversifica productia de bunuri materiale determina modificari structurale in schimburile interne si internationale. Transporturile contribuie la: stimularea specializarii regionale prin faptul ca transportul permite ca zonele sa se poata specializa in productia pe care o fac cel mai bine; amplasarea activitatilor productive prin considerarea costului operatiilor de transport; stabilirea costurilor productiei prin considerarea cheltuielilor cu transportul. Zonele feroviare cuprind urmatoarele subtipuri: complex, mixt si specializat. In Romania, in structura teritoriala a oraselor mari, predomina zonele feroviare mixte, axate pe transportul de marfuri si calatori. Zonele feroviare specializate in transportul si depozitarea numai a marfurilor sunt mai putin frecvente, deoarece majoritatea statiilor sunt de tip mixt. Zonele de transport auto sunt, de regula, asociate zonelor feroviare. Zonele portuare pot fi: complexe (mari, medii si mici) si simple. In cazul zonelor complexe exista dotari specifice, depozite de mare capacitate, retea feroviara si rutiera. Zonele portuare simple nu beneficiaza de aceasta ultima facilitate. Zonele de transport aerian sunt situate, de regula, in afara oraselor si dispun de cai de acces si mijloace de transport care fac legatura cu acestea. Zonele de transport-depozitare de maxima complexitate se dezvolta, de obicei, in zonele libere.. • • Principalele tipuri de transport sunt: feroviar (locomotive, vagoane); rutier (auto propulsate sau remorcate);

Alte forme de cooperare intre caile ferate se refera la utilizarea in comun a unor vagoane sau tipuri de vagoane. aerian (avioane cargo sau mixte).Capa-citate 5.Timp Criterii de apreciere a mijlocului de transport 3. combinate (cale auto-feroviara. dar si transport informatic). INTERCONTAINER (societate de transport pe calea ferata a marfurilor containerizate). 1 Transportul feroviar In 1896 s-a incheiat la Berna Conventia internationala pentru transportul marfurilor (Convention Relativ Aux Transports Internationaux Feroviaires /Convention Internationale des Marchandise . prin sisteme de retele de transport de inalta si joasa tensiune. pe primele locuri. auto-naval etc).Fiabi-litate 4. in acest caz. INTERFRIGO (societate de exploatare in comun a vagoanelor pentru transportul marfurilor perisabile) .COTIF/CIM). Din acest motiv este necesara cunoasterea detaliata a avantajelor si dezavantajelor utilizarii oricarui tip de transport.• • • • naval (cargouri. remorchere).Accesibilitate Rutier Feroviar Aerian 6.Sigu-ranta 7.Analiza comparativa a mijloacelor de transport Clasa-ment 1. Alegerea modului de transport se face cu ajutorul indicelui agregat ce diferentiaza sistemele de transport si care se poate calcula tinand cont de anumite criterii de apreciere cum ar fi cele specificate in tabelul 4: Tabel 4 .Urma-rire 1 2 Naval Con-ducte Aerian Rutier Aerian Conducte Naval Naval Feroviar Con-ducte Con-ducte Aerian Aerian Rutier Bun 3 Feroviar Rutier Feroviar Con-ducte Fero-viar Con-ducte 4 Feroviar Rutier Rutier Naval Rutier Feroviar Rau 5 Aerian Naval Aerian Conducte Naval Naval Valoarea indicelui agregat plaseaza transportul aerian si prin conducte. precum si transportul anumitor marfuri care necesita conditii speciale de transport. neconventionale (prin conducte.Cost 2. . fapt ce poate fi infirmat de anumite conditii restrictive generale sau particulare specifice fiecarui tip de transport.

fara manipulari suplimentare. continuu. 2. necesitand combinarea cu transportul auto si transbordarea marfurilor pe par. existand posibilitatea schimbarii rapide a directiei de deplasare si a volumului de marfa transportate. chiar daca transporturile rutiere au capatat un mare avant dupa 1989 2. Ca dezavantaje amintim urmatoarele:  nu se poate asigura in orice situatie transportul direct de la furnizor la beneficiar. σ conservarea calitatii si cantitatii marfurilor prin existenta diferitelor tipuri de vagoane specifice transportului pe fiecare grupa de marfuri. locul productiei) iar descarcarea la punctul de destinatie. Dezavantaje: . personal cu calificare diversa si complexa. Avantajele si dezavantajele utilizarii transportului rutier Avantaje: σ incarcarea marfurilor se face direct de la locul de expeditie (magazie. tehnico-organizatorice.1. σ formarea trenurilor "mars – rute" cu vagoane platforma (pentru eliminarea transportului rutier de noapte) pentru incarcarea camioanelor de mare tonaj.  durata transportului este mai mare decat in cazul transportului auto. organizatorice. σ efectuarea transporturilor pe distante mari. σ cheltuieli de transport acceptabile. Fiecare mod de transport prezinta avantaje si dezavantaje specifice Avantajele se refera la: σ efectuarea transportului de masa. psihosociale). economice. σ utilizarea de "nave maritime – feri" pe care se incarca direct vagonul pentru eliminarea transbordarii marfii. calitatea serviciilor de transport este evidentiata prin caracteristici de calitate (tehnice. σ pregatirea autovehicolelor este rapida.Avantajele si dezavantajele utilizarii transportului feroviar Ca si in cazul marfurilor.  necesita investitii mari. in orice anotimp. σ asigurarea transportului paletizat si containerizat.  protectie mai redusa a marfurilor la socuri (in triaje).Transportul rutier Revolutia industriala si dezvoltarea masiva a comertului a dus la imbunatatirea starii drumurilor si la realizarea mijloacelor de transport performante. In comparatie cu majoritatea tarilor europene Romania are un nivel scazut de modernizare a drumurilor publice.2. ziua si noaptea.2. σ viteze mari de deplasare. σ protectie superioara a marfurilor fata de socuri si intemperii.

ca urmare a cheltuielilor pentru investitii mult mai reduse. incarcarea in comun a marfurilor poate fi permisa. aeriene sau auto. perfectionarea autovehicolelor. ca urmare a consumului de combustibili superiori.  poluarea mediului inconjurator este mai mare in cazul utilizarii autovehicolelor comparativ cu celelalte mijloace de transport. Transportul naval Situarea Romaniei la tarmul Marii Negre si de-a lungul Dunarii au creat perspective activitatii pe apa. σ capacitate de incarcare foarte mare. masurile de ordin general. 3. conflicte militare). In vederea compensarii financiare a pierderilor cauzate de producerea unui anumit risc. grindina. alunecari de teren.  nu se pot transporta unele marfuri grele sau voluminoase. interzisa sau pot exista conditii speciale de vecinatate. energetica. in vederea dezvoltarii infrastructurii. Productia de bunuri si servicii este amenintata de o serie de fenomene naturale (cutremure. 3. Prin Ordinul 1105/6. Functie de gradul de periculozitate. ceea ce face ca ponderea acestora sa fie insemnata. obiectele si materialele periculoase admise la transportul rutier (lista oficiala) si fise de siguranta ce dau indicatii privind riscurile pentru sanatate. . precum si de prim ajutor.2002 s-a realizat incadrarea vehicolelor rutiere care efectueaza transporturi internationale in categoria de poluare si siguranta circulatiei functie de reglementarilor europene.  necesitatea existentei unui sofer si a echipei de servire (pentru fiecare autovehicol in parte). greve. metalurgica. Dinamismul transportului rutier este datorat unor cauze conjugate: sistem modern de distribuire promta. consum redus de combustibil etc. furturi.2. Transporturile maritime si fluviale sunt modalitati mult mai ieftine fata de cele feroviare. seceta) dar si de activitatea premeditata sau inconstienta a oamenilor (incendii.08.  uneori nu este indicat pentru distante foarte lungi. masurile de urgenta care trebuie luate. Avantajele transporturilor rutiere sunt insa mai mari decat dezavantajele enumerate. sticla. materiale pentru constructii). inundatii. Avantajele si dezavantajele utilizarii transportului naval Avantaje: σ dezvoltarea industriilor ce folosesc materii prime transportate ieftin pe calea apei (industria siderurgica. Exista reglementari care se refera la substantele. se fac asigurari ale marfurilor de catre beneficiari sau transportatori. exploatarea autovehicolelor genereaza cheltuieli mai mari.

Transportul aerian de marfuri reprezinta cea mai dinamica modalitate de transport. σ adaptabilitatea la diferite genuri de transport fara a necesita modificari majore ale avioanelor. Traficul aerian la nivelul anului 1938 era de numai 0. pe anumite trasee mai putin frecventate. iar in 1954 TAROM (Transporturile Aeriene Romane) urmata de compania LAR (Liniile Aeriene Romane) in 1975. σ dezvoltarea irigatiilor. Avantajele si dezavantajele utilizarii transportului aerian Avantaje: σ rapiditatea este o caracteristica esentiala a transportului aerian (transportul medicamentelor in caz de epidemii. σ transportul cu helicoptere ofera o accesibilitate maxima. incepand cu 1922 (ruta Paris – Strassburg – Praga – Viena – Budapesta – Bucuresti – Constantinopol) primele zboruri intercontinentale regulate din istoria transporturilor de pasageri.  este mai lent.In 1946 a fost infiintata Intreprinderea de transporturi aeriene romano – sovietica TARS (Transporturi Aeriene Romano – Sovietice).1 % din totalul transporturilor publice. costurile sunt ridicate ca urmare a costului aparatelor de zbor. pret de cost atractiv. datorita transbordarilor costisitoare. 4. existand astazi linii aeriene specializate care se evidentiaza prin operativitate. Transportul aerian Prin intemeierea "Companiei franco-romana de navigatie aeriana" (1920) s-au efectuat. a alimentelor in regiunile cu populatii infometate. Dezavantaje:  nu este economic pentru zonele mai indepartate de bazinul fluvial. Dezavantaje:      conditiile meteorologice pot afecta starea tehnica a aparatelor de zbor. ce au avut un rol important in transporturile de marfa si pasageri. regularitatea elor aeriene. . capacitate de transport mica. interventii in caz de necesitate). lasa de dorit. consumuri mari de combustibili superiori.  poate deveni impracticabil in perioadele de seceta sau inghet.2. rapiditate. conditiile de navigatie aeriana si organizarea serviciilor la sol. σ crearea de baraje de acumulare pentru hidrocentrale. 4.σ asigura tarife reduse.

6. asiguratorii incarcaturii. Daca pe parul transportului marfurile se deterioreaza sau se constata lipsuri cantitative din cauza conditiilor improprii. blocheaza o cantitate mare de marfa pe lungimea conductei. Constatarea degradarii sau a pierderilor din timpul transportului sunt motive pentru efectuarea expertizei de catre proprietari. caracteristicile spatiilor mobile de depozitare. functionarea nefiind influentata de conditiile meteorologice. numar limitat de produse transportate. intreprinderea de transport sau de catre beneficiari. Surse generatoare de litigii in timpul transportului Prezentarea detaliata a tipurilor de transport. . fiind raspunzator pentru realizarea transportului. in bune conditii. continuitatea furnizarii serviciului. viteza redusa de deplasare a bunurilor. σ cazul in care marfa este deteriorata total sau partial. a primirii marfii si a conditiilor in care se executa transportul. carausul este obligat sa suporte consecintele legale. la destinatar. Expertul are sarcina de a reconstitui conditiile reale existente in mijlocul de transport pana in momentul in care s-a produs degradarea. necesita investitii mari. Documentele de constatare a situatiei marfii in momentul predarii catre beneficiar sunt obligatorii si angajeaza raspunderea materiala a organizatiei care a efectuat transportul in urmatoarele situatii: σ neconcordanta intre cantitatile reale si cea prevazuta in documentele de livrare.5 Avantajele si dezavantajele transportului prin conducte Avantaje: σ σ      cost redus al transportului. Dezavantaje: accesibilitate limitata de existenta conductei. influenta factorilor externi si ale .Conform Conventiei de la Varsovia scrisoarea de transport aerian (Air Waybill) este dovada incheierii contractului de transport. cu avantajele si dezavantajele lor ne contureaza toate posibilitatile de degradare ale produselor. Se are in vedere reconstituirea cu exactitate a traseului.

factorii de risc ai degradarii sunt limitati de perioada de transport redusa. Stivuirea marfurilor ambalate se face functie de tipul ambalajului si al mijlocului de transport. cand este necesara ventilarea energica. trebuie bine cunoscute particularitatile transportului in functie de mijloacele utilizate si normele de prevenire a incendiilor. Butoaiele se stivuiesc cu vrana in sus. Stivuirea sacilor se face: sac pe sac. De asemenea. la cele mai multe litigii. σ alegerea spatiilor adecvate de amplasare – marfurile cu puncte de topire coborate nu vor fi plasate langa surse de caldura. Trebuie aplicate o serie de criterii pentru asigurarea integritatii marfurilor. razelor solare si in special a precipitatiilor. in forma de sah. mijlocul de transport utilizat. σ rezistenta ambalajelor si a marfurilor si natura acestora – se va realiza stivuirea functie de tipul ambalajului. Regulile INCOTERMS care definesc responsabilitatile cumparatorului si pe cele ale vanzatorului trebuie verificate atent in cazul expertizelor. transversal (un rand se aseaza de-a lungul mijlocului de transport. pe jumatate de sac sau in sistem tesut cand se confera stabilitate deosebita stivei. prezinta un risc micsorat privind degradarea. dar se impun masuri de protectie contra prafului. Lazile pot fi stivuite vertical cu oarecare distanta intre randuri (4-5 cm). Transportul conduce. dar si a sistemelor de ambalare. urmatorul de-a latul). chiar in conditiile respectarii regimului optim de pastrare si depozitare. Transportul feroviar. atat pe orizontala cat si pe verticala in asa fel incat sa se asigure stabilitatea maxima. Unele categorii de produse nu pot fi transportate impreuna din cauza periculozitatii acestora. pentru a constata respectarea obligatiilor. dar si estimarea prejudiciului rezultat prin degradare. necesitatile de ventilatie. marcare. in cazul in care utilizeaza vagoane specializate (frigorifice. cu ventilatie). si anume: σ criteriul merceologic privind vecinatatea produselor (trebuie sa se tina seama de restrictiile privind vecinatatea produselor care retin sau cedeaza usor mirosurile sau a celor higroscopice). In cazul transportului cu vagoane .mediului inconjurator pentru fiecare segment de traseu. precum si modalitatile de incarcare sau de fixare in mijloacele de transport. Aceste expertize au un grad de dificultate mult mai mare deoarece presupun cunoasterea amanuntita a proprietatilor labile ale produselor. din nefericire. In transportul rutier de marfuri.

deteriorari insemnate. fiind raspunzator pentru realizarea transportului. caracteristicile tehnice si anul fabricatiei). Documentele de constatare a situatiei marfii in momentul predarii catre beneficiar sunt obligatorii si angajeaza raspunderea materiala a organizatiei care a efectuat transportul in urmatoarele situatii: . autoaprinderea si coroziunea pot conduce la modificari ale caracteristicilor de calitate si constitui surse de litigii. Infestarea.Lipsurile cantitative trebuie inscrise in RE pe articole. se va examina cu deosebita atentie ambalajul. In plus. dotarea acestora privind mentinerea unor conditii de temperatura constante si de ventilatie adecvata. In mod similar. nu global.marfurile pot suferi modificari calitative mai insemnate datorita factorilor climatici. putrezirea. gamei diversificate a produselor transportate. in bune conditii. impurificarea acestora. Fenomenele de condens. marcarea ambalajelor. mijloacele de stabilire a cantitatii si aparatura folosita (fiind indicate tipul aparatului. Metodologia expertizei cantitativ – calitative a marfurilor degradate in timpul transportului Procedura de desfasurare a expertizei consta in verificarea documentelor de transport urmata de examinarea mijloacelor de transport (gradul de curatenie. prezenta materialelor de protectie). solicitarile mecanice si climatice sunt foarte intense. urmele de violare. Raportul de expertiza trebuie sa contina toate informatiile privind degradarea ca urmare a procesului de transport. Expertul trebuie sa urmareasca conditiile in care s-a desfasurat transportul pe toata durata acestuia si sa estimeze prejudiciul rezultat. carausul este obligat sa suporte consecintele legale. de asemenea.Avariile trebuie descrise prin indicarea efectelor inregistrate: diluarea produselor. Surse generatoare de litigii in timpul transportului Prezentarea detaliata a tipurilor de transport.obisnuite. la destinatar. actiunea insectelor asupra marfurilor poate produce. in cazul transportului aerian. RE va contine si locul si data desigilarii ambalajelor cantitatea verificata de expert. Daca pe parul transportului marfurile se deterioreaza sau se constata lipsuri cantitative din cauza conditiilor improprii. cu avantajele si dezavantajele lor ne contureaza toate posibilitatile de degradare ale produselor. intreprinderea de transport sau de catre beneficiari. cauzele si natura acestora. Constatarea degradarii sau a pierderilor din timpul transportului sunt motive pentru efectuarea expertizei de catre proprietari. asiguratorii incarcaturii. Transportul pe apa prezinta riscul maxim . durata prelungita a voiajului. solicitarile mecanice sunt intense fiind dublate de actiunea factorilor climatici care pot aduce grave prejudicii marfurilor. mucegairea.

cand este necesara ventilarea energica. De asemenea. dar si estimarea prejudiciului rezultat prin degradare. atat pe orizontala cat si pe verticala in asa fel incat sa se asigure stabilitatea maxima. transversal (un rand se aseaza de-a lungul mijlocului de transport. urmatorul de-a latul). pe jumatate de sac sau in sistem tesut cand se confera stabilitate deosebita stivei. mijlocul de transport utilizat. Expertul are sarcina de a reconstitui conditiile reale existente in mijlocul de transport pana in momentul in care s-a produs degradarea. precum si modalitatile de incarcare sau de fixare in mijloacele de transport. in forma de sah. σ rezistenta ambalajelor si a marfurilor si natura acestora – se va realiza stivuirea functie de tipul ambalajului. chiar in conditiile respectarii regimului optim de pastrare si depozitare. Lazile pot fi stivuite vertical cu oarecare distanta intre randuri (4-5 cm). necesitatile de ventilatie. σ cazul in care marfa este deteriorata total sau partial. Stivuirea sacilor se face: sac pe sac. la cele mai multe litigii. dar si a sistemelor de ambalare. Butoaiele se stivuiesc cu vrana in sus. si anume: σ criteriul merceologic privind vecinatatea produselor (trebuie sa se tina seama de restrictiile privind vecinatatea produselor care retin sau cedeaza usor mirosurile sau a celor higroscopice). Regulile INCOTERMS care definesc responsabilitatile cumparatorului si pe cele ale vanzatorului trebuie verificate atent in cazul expertizelor.σ neconcordanta intre cantitatile reale si cea prevazuta in documentele de livrare. Trebuie aplicate o serie de criterii pentru asigurarea integritatii marfurilor. Unele categorii de produse nu pot fi transportate impreuna din cauza periculozitatii acestora. din nefericire. marcare. trebuie bine cunoscute particularitatile transportului in functie de mijloacele utilizate si normele de prevenire a incendiilor. Stivuirea marfurilor ambalate se face functie de tipul ambalajului si al mijlocului de transport. Transportul conduce. σ alegerea spatiilor adecvate de amplasare – marfurile cu puncte de topire coborate nu vor fi plasate langa surse de caldura. Aceste expertize au un grad de dificultate mult mai mare deoarece presupun cunoasterea amanuntita a proprietatilor labile ale produselor. caracteristicile spatiilor mobile de depozitare. . Se are in vedere reconstituirea cu exactitate a traseului. influenta factorilor externi si ale mediului inconjurator pentru fiecare segment de traseu. pentru a constata respectarea obligatiilor.

urmele de violare.Lipsurile cantitative trebuie inscrise in RE pe articole. crt Tipul de protectie climatica a ambalajului Simbol . Metodologia expertizei cantitativ – calitative a marfurilor degradate in timpul transportului Procedura de desfasurare a expertizei consta in verificarea documentelor de transport urmata de examinarea mijloacelor de transport (gradul de curatenie. dotarea acestora privind mentinerea unor conditii de temperatura constante si de ventilatie adecvata. solicitarile mecanice si climatice sunt foarte intense. Raportul de expertiza trebuie sa contina toate informatiile privind degradarea ca urmare a procesului de transport. prezinta un risc micsorat privind degradarea. nu global. factorii de risc ai degradarii sunt limitati de perioada de transport redusa. in cazul transportului aerian.marfurile pot suferi modificari calitative mai insemnate datorita factorilor climatici. actiunea insectelor asupra marfurilor poate produce.In transportul rutier de marfuri. mijloacele de stabilire a cantitatii si aparatura folosita (fiind indicate tipul aparatului. putrezirea. Transportul feroviar. mucegairea. In mod similar. dar se impun masuri de protectie contra prafului. RE va contine si locul si data desigilarii ambalajelor cantitatea verificata de expert. gamei diversificate a produselor transportate. solicitarile mecanice intense sunt dublate de actiunea factorilor climatici care pot aduce grave prejudicii marfurilor. In plus. durata prelungita a voiajului. Protectia climatica Nr. razelor solare si in special a precipitatiilor. prezenta materialelor de protectie). in cazul in care utilizeaza vagoane specializate (frigorifice. cauzele si natura acestora. Expertul trebuie sa urmareasca conditiile in care s-a desfasurat transportul pe toata durata acestuia si sa estimeze prejudiciul rezultat. de asemenea. se va examina cu deosebita atentie ambalajul. autoaprinderea si coroziunea pot conduce la modificari ale caracteristicilor de calitate si constitui surse de litigii. In cazul transportului cu vagoane obisnuite. Infestarea. deteriorari insemnate. Fenomenele de condens. Transportul pe apa prezinta riscul maxim . caracteristicile tehnice si anul fabricatiei). marcarea ambalajelor.Avariile trebuie descrise prin indicarea efectelor inregistrate: diluarea produselor. impurificarea acestora. cu ventilatie).

iar media temperaturilor minime anuale este mai mare de -330C Zone in care se inregistreaza temperaturi egale sau mai mari de +200C si umiditate relativ egala sau mai mare de 80 %. destinate produselor ce vor fi expediate in toate zonele macroclimatice (pe uscat si pe mare) W Zone macroclimatice ale globului pamantesc Nr. T tropical-uscat. Denumirea zonei macroclimatice Definirea zonei macroclimatice 4 Zona macroclimatica cu climat tropical umed (tropical umed) Exemple de expertiza I. N F TH rece. 2 pe uscat (tip de protectie general). Crt. Ambalaje de protectie climatica universala. acid fosforic. TA tropical-umed.Transport maritim. . furfurol. paturi. bumbac. M MT MU tropical. 3 temperat-rece si tropical. diverse materiale O nava incarca diferite marfuri (glucoza. echipament industrial si lapte praf din China si se indreapta spre Constanta. hartie igienica. 1 2 3 Zona macroclimatica cu climat foarte rece (extrem rece) Zona macroclimatica cu climat rece (rece) Zona macroclimatica cu climat temperat (temperat) Zona in care media temperaturilor minime anuale este mai mica de -600C (Antartica) Zone in care media temperaturilor minime anuale este mai mica de -450C dar nu mai mica de -600C Zone in care media temperaturilor maxime anuale este mai mica de +400C. Ambalaje destinate produselor ce vor fi exploatate in zone macroclimatice cu climat maritim: temperat-rece. U tropical-umed si uscat.1 Ambalaje destinate produselor ce vor fi expediate pe uscat inclusiv rauri si lacuri in zonele macroclimatice cu climat: temperat . amidon de cartofi.

capitanul declara ca vasul a avut de trecut printr-o zona cu vreme violenta. situatie in care s-a produs dislocarea stivelor din hambare.In doua porturi capitanul reclama un incendiu intr-unul din hambare (note de protest pe mare). plata manoperei de sortare a bumbacului bun de cel avariat.cauzele posibile ale incendiului: marfa periculoasa-acidul fosforic si furfurol. Concluzii σ hartia igienica este total degradata din cauza umiditatii (100 %). in timpul descarcarii. σ Modul de incarcare a fost defectuos: balotii de bumbac. urme de funingine). stagnarile produse filaturilor. -umezirea tuturor ambalajelor marfurilor (apa de mare a umezit chiar si produsele ambulate in folie de polietilena constatandu-se cresterea in greutate cu 200%. manipulari suplimentare pentru selectionarea balotilor. 800 dintre acestea pot fi recuperate. amenajarea locului de depozitare a necesitat un numar sporit de muncitori. σ paturile (1000 bucati) au suferit degradari datorita apei de mare. nu numai vremii nefavorabile. σ Estimarea prejudiciului nu poate fi efectuata pe loc. cheltuielile de transport. magazinaj. σ Deteriorarea ambalajului produsului X s-a datorat autopresarii din stiva. . Societatea de asigurari cere efectuarea expertizei pentru a se constata avaria marfurilor transportate. 300% . σ Laptele praf prezinta ambalajul deteriorate. Se considera prejudiciu pe langa marfurile avariate si cheltuielile datorate incetinirii ritmului de descarcare (sub norma) din cauza poluarii si avarierii marfurilor. . iar normele portuare si contractile nu au putut fin indeplinite. ci va fi stabilita cu exactitate la beneficiari. cu sedimente si bacterii si nu mai poate fi utilizat in consum de catre copii ci ca produs furajer. Constatari . . textilele au fost incarcate in magaziile inferioare ceea ce a facilitat impregnarea cu ulei de nuca de cocos s din butoaie ca urmare a spargerii acestora. de catre specialisti in prezenta Societatii de asigurare. σ La descarcare (care s-a prelungit mult). gradul de inclinarea fost mare si apa a de mare a patruns pe punte si prin acoperisul hambarelor (a se vedea protestul de mare) .urme evidente de incendiu (scanduri carbonizate.nava a fost supusa unor solicitari mecanice puternice pentru o perioada mai mare de 24 de ore.

Pentru a se raspunde la intrebarea daca tevile au venit in contact cu apa de mare s-a re la identificarea componentilor existenti in apa marina: ioni de sodium. o modularea presupune corelarea dimensiunilor ambalajului de . factorii care au generat efectul descris si daca coroziunea a fost determinata de apa de mare. II. Costatari o o Concluzii . prin neonorarea contractului cu filaturile.tevile au fost in contact cu apa de mare. loturi de tevi de otel Tevile provenite din import prezinta suprafete corodate si striatiuni vizibile si sesisabile la pipait. . de calciu.  palete lazi. in aceeasi ordine ca si in apa de mare. la nivelul cantitatii si calitatii contractate din China.ambalajul a pastrat ionii considerati datorita imbibarii cu apa de mare ionii cercetati se afla cantitativ. daune provocate firmei …….reexpedieri.Transport maritime. . Avand in vedere ca ambalajele sunt supuse la 30 – 40 operatii de manipulare se apeleaza la paletizare.  palete de uz special (portuar). grupate pe unitati de incarcatura (in cazul marfurilor caracterizate prin stabilitate la transport si depozitare).containerizarea implica eliminarea ambalajelor individuale si manipularile repetate. coroziune fiind de natura electrochimica. Se va urmari concentratia acestora pe ambalajul textile.  palete cu montanti.corodarea nu s-a datorat precipitatiilor din perioada de depozitare in aer liber. Se urmareste stabilirea tipului de coroziune. ioni de sulfat. o paletizarea este metoda prin care se realizeaza deplasarea si stivuirea produselor.. Nu s-a constatat prezenta unsorilor pentru evitarea corodarii ci numai la capetele tevilor erau prezente textile (sub forma de saci) imbibate cu bitum. . containerizare si modulare. pe durata transportului. ioni de magneziu. Se utilizeaza:  palete plane de uz general (interschimbabile).

container. . mijloc de transport si spatiu de depozitare.desfacere cu cel de transport.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful